Παρασκευή 8 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Από το «σκονάκι»...

Τις προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής για το λεγόμενο «κοινωνικό κράτος» παρουσίασε την Τετάρτη η επικεφαλής του, Φ. Γεννηματά, και όση προσπάθεια κι αν κάνει κάποιος τίποτα το διαφορετικό δεν μπορεί να βρει από τις αντίστοιχες προτάσεις που παρουσιάζουν εδώ και καιρό ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. «Εγγυημένο κοινωνικό εισόδημα που εξασφαλίζει επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης» - ό,τι ακριβώς προτείνουν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, αλλά και «θεσμοί» για την ενσωμάτωση των εξαθλιωμένων που θα αυξάνονται όσο η αντιλαϊκή πολιτική βαθαίνει. Συντάξεις πείνας που βαφτίζονται «κατώτερη εγγυημένη σύνταξη» της τάξης των 500 ευρώ, ως το άλλο μισό της «ριζικής αλλαγής» του ασφαλιστικού συστήματος «με ένα δίκαιο, βιώσιμο σύστημα που θα σέβεται την ανταποδοτικότητα», που θα διαλύει δηλαδή παραπέρα τον κοινωνικό χαρακτήρα της Ασφάλισης, σπρώχνοντας στις ιδιωτικές ασφαλιστικές και στο «ό,τι πληρώνεις παίρνεις». «Αύξηση του κατώτερου μισθού, μέσω της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και συμφωνίας των κοινωνικών εταίρων», ανάλογα δηλαδή με τις «αντοχές» της καπιταλιστικής κερδοφορίας, κι ενώ θα παραμένει άθικτο όλο το υπόλοιπο αντεργατικό πλαίσιο, οι «υποκατώτατοι» μισθοί, οι ευέλικτες εργασιακές σχέσεις και πάει λέγοντας. «Επιδότηση της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα» και «στροφή των προγραμμάτων που επιδοτεί το ΕΣΠΑ (...) σε Προγράμματα Εργασιακής Εμπειρίας σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα» για τζάμπα εργατικό δυναμικό στους επιχειρηματίες, ανακύκλωση της ανεργίας, ξήλωμα κι άλλο των εργασιακών δικαιωμάτων.

... του κεφαλαίου

Και βέβαια όλα ντυμένα με το «αφήγημα» - παραλλαγή της «δίκαιης ανάπτυξης» ότι η ανάκαμψη των κερδών μπορεί να συμβαδίσει με την ικανοποίηση των εργατικών - λαϊκών αναγκών, μέσω της «σύνδεσης πόρων από την ανάπτυξη με την κοινωνική πολιτική για σταθερό και δίκαιο μέρισμα από την επιτυχία των στόχων». Δεν είναι βέβαια ότι εκεί στο ΠΑΣΟΚ ξέμειναν από ιδέες και είπαν να αντιγράψουν από την «κόλλα» των δίπλα αστικών κομμάτων. Είναι ότι όλοι μαζί αντιγράφουν από το «σκονάκι» του κεφαλαίου, επιβεβαιώνοντας ότι τα περιβόητα «αντίμετρα» όχι μόνο δεν θα αποτελούν ανάσα για το λαό και αντίβαρο της αντιλαϊκής πολιτικής που κλιμακώνεται, αλλά αντίθετα αποτελούν απαραίτητο συμπλήρωμα της πολιτικής υπέρ του κεφαλαίου, μηχανισμούς ενσωμάτωσης εργατικών - λαϊκών στρωμάτων, ξηλώματος δικαιωμάτων και «διαχείρισης» της φτώχειας.

Επιβεβαιώσεις...

Να απαντήσει στο σημείωμα του «Ριζοσπάστη», που σχολίαζε προηγούμενο άρθρο της, επιχείρησε χτες η «Εφημερίδα των Συντακτών», στη διαδικτυακή της έκδοση. Εμείς δεν έχουμε παρά να ευχαριστήσουμε τους συντάκτες της «Εφ.Συν.» γιατί το μόνο που καταφέρνουν είναι να επιβεβαιώσουν αυτό που υπογραμμίζαμε στο προχτεσινό μας σημείωμα: Οτι ο αρθρογράφος και η ίδια εφημερίδα μοιράζονται με την κυβέρνηση, και όχι μόνο, την ίδια αγωνία να προχωρήσουν γρήγορα οι σχεδιασμοί ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στα Βαλκάνια. Και μάλιστα με τρόπο που βγάζει μάτι και καρφώνονται... Οσο για την άποψη ότι το ΚΚΕ κράτησε διαφορετική στάση σε σχέση με σήμερα, όταν το 2008, στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, η ΠΓΔΜ έφτασε ξανά κοντά στο να πάρει το διαβατήριο για ένταξη στην ιμπεριαλιστική συμμαχία, μάλλον οι ...ιστοριοδίφες της εφημερίδας έχουν χάσει τη φόρμα τους. Ανάμεσα στις πολλές ανακοινώσεις του ΚΚΕ και σε δηλώσεις στελεχών του Κόμματος την περίοδο εκείνη, τους παραπέμπουμε ενδεικτικά στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ την 1/3/2008, λίγο πριν από τη Σύνοδο: «Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ επίσης αποκρύπτουν ότι το ΝΑΤΟ βρίσκεται ήδη στη FYROM με τη δική τους συμφωνία και ότι το νέο κράτος - προτεκτοράτο που δημιουργείται, το Κοσσυφοπέδιο, δημιουργείται με τη συμμετοχή ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων και με την αποστολή στρατού της ΕΕ. Ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να αποπροσανατολιστεί. Πρέπει με την πάλη του να βάλει βέτο σε ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και ΕΕ». Αυτά έλεγε τότε το ΚΚΕ, τα ίδια λέει και σήμερα. Γιατί διαμαρτύρονται λοιπόν όταν ο «Ριζοσπάστης» τούς καταλογίζει «μπαγαποντιές και ηλιθιότητες»;

Μεγάλη μπίζνα

Εκατοντάδες κάτοικοι της Δυτικής Αττικής, που ανταποκρίθηκαν την Τετάρτη στο κάλεσμα σωματείων και μαζικών φορέων, διαδήλωσαν στα Ανω Λιόσια, ενάντια στην πολιτική που υποβαθμίζει τη ζωή τους, απαιτώντας να κλείσει επιτέλους η χωματερή της Φυλής. Στις ομιλίες τους ανέλυσαν εμπεριστατωμένα τα προβλήματα και τους κινδύνους που προκύπτουν από τη λειτουργία του ΧΥΤΑ στην περιοχή, όπως και συνολικά από τη διαχείριση των απορριμάτων με κριτήριο την κερδοφορία του κεφαλαίου και όχι τις ανάγκες του λαού. Κάτι που δε χρειαζόταν πολλά λόγια για να το καταλάβει κανείς, αφού την ίδια ώρα της συγκέντρωσης, εκεί στην πλατεία των Λιοσίων, ήταν διάχυτη η μπόχα της χωματερής! Τόσο που κάποιοι από άλλες περιοχές να αναρωτιούνται πώς είναι δυνατόν να ζει κανείς σε τέτοιο περιβάλλον, ιδιαίτερα το καλοκαίρι, που η ζέστη είναι αφόρητη και στο σπίτι δεν μπορείς ούτε τα παράθυρα να ανοίξεις. Τα συνθήματά τους, η κραυγή αγωνίας για τον αέρα που αναπνέουν οι ίδιοι και τα παιδιά τους, οι καταγγελίες τους για τον εμπαιγμό που έχουν υποστεί από τις μέχρι τώρα κυβερνήσεις και εκπροσώπους της Τοπικής Διοίκησης, δεν έτυχαν προβολής από την πλειοψηφία των αστικών Μέσων Ενημέρωσης. Καμιά εντύπωση δεν προκαλεί. Τα σκουπίδια είναι μεγάλη «μπίζνα» και είναι λογικό να πέφτει απαγορευτικό σε τέτοιες κινητοποιήσεις απ' όσους έχουν άμεσο ή έμμεσο συμφέρον από αυτήν.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1929 Στο Στρατοδικείο των Ιωαννίνων ολοκληρώνεται η δίκη 12 φαντάρων που κρατούνταν στον Πειθαρχικό Ουλαμό Καλπακίου για πάνω από ένα χρόνο. Οι φαντάροι κατηγορούνταν πως προέβησαν σε ανατρεπτικές ενέργειες στο στρατό, επειδή κατά τον εορτασμό της επετείου της απελευθέρωσης των Ιωαννίνων διένειμαν προκηρύξεις με περιεχόμενο κατά του πολέμου και της στρατοκρατίας. Από τους κατηγορούμενους, οι 8 καταδικάστηκαν συνολικά σε 8,5 χρόνια φυλακή.

1930 Στην Πράγα, παρά την αρνητική στάση των ρεφορμιστικών ηγεσιών των συνδικάτων, κατεβαίνουν σε διαδήλωση ενάντια στην πείνα 120.000 εργάτες.

1933 Οι επαγγελματίες της Καβάλας κηρύσσουν απεργία, διαμαρτυρόμενοι για τη βαριά φορολογία. Στο πλευρό τους τάσσεται και η εργατιά της πόλης. Το Ενωτικό (ταξικό) Εργατικό Κέντρο της πόλης κηρύσσει δίωρη στάση εργασίας σε ένδειξη αλληλεγγύης. Παρόμοιες εκδηλώσεις πραγματοποιούνται και σε άλλα μέρη της Ελλάδας.

1944 Στην κατεχόμενη ακόμα Αθήνα πραγματοποιούνται πολυάριθμες εκδηλώσεις (διαδηλώσεις, συγκεντρώσεις κ.λπ.) υπέρ της ΠΕΕΑ και του ΕΑΜ, στις οποίες παίρνουν μέρος συνολικά 50.000 Αθηναίοι.

1947 Δημοσιεύεται απόφαση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σχετικά με την επέμβαση των ΗΠΑ στην Ελλάδα. Στην απόφαση τονίζεται, μεταξύ άλλων, πως η λεγόμενη «αμερικανική "βοήθεια" δεν αποτελεί καμιά συμβολή στην οικονομική ανασυγκρότηση του τόπου, αλλά σημαίνει τροφοδότηση του εμφυλίου πολέμου, που μόνο ερείπια στοιβάζει πάνω στα παλιά ερείπια».

1954 Γεννιέται ο Κύπριος συνθέτης Μάριος Τόκας.

1963 Συγκροτείται από νέους καλλιτέχνες η Δημοκρατική Κίνηση Νέων «Γρηγόρης Λαμπράκης». Ανάμεσά τους, οι Μίκης Θεοδωράκης, Αργύρης Κουνάδης, Μίνως Αργυράκης, Βάσω Κατράκη, Μέντης Μποσταντζόγλου (Μποστ), Ασπασία Παπαθανασίου, Δάφνη Σκούρα, Αλέκος Αλεξανδράκης, Γεωργία Χαραλαμπίδου κ.ά. Λίγο αργότερα, στις 8/9/1964, η Κίνηση θα συγχωνευτεί με τη Νεολαία της ΕΔΑ, συγκροτώντας τη Δημοκρατική Νεολαία Λαμπράκη (ΔΝΛ).

1973 Μετά από 34 χρόνια δικτατορίας στην Ισπανία, ο στρατηγός Φρανσίσκο Φράνκο παραδίδει την «πρωθυπουργία» στον ναύαρχο - και έμπιστό του - Λουίς Μπλάνκο. Ο Φράνκο παραμένει «αρχηγός του κράτους».

1973 Πεθαίνει ο κομμουνιστής συγγραφέας, ποιητής και κριτικός Μάρκος Αυγέρης. Ο Μάρκος Αυγέρης, ζυμωμένος θεωρητικά με τις μαρξιστικές ιδέες, εντάχθηκε - από τον Κώστα Καραγιώργη - πρώτα στο ΕΑΜ, του οποίου διετέλεσε Γενικός Γραμματέας μετά την «έξοδο» του Νίκου Καρβούνη στο Βουνό, και κατόπιν στο ΚΚΕ (το 1944, σύμφωνα με μαρτυρία της Ελλης Αλεξίου), στο οποίο παρέμεινε πιστός μέχρι το θάνατό του.

1986 Ο υποψήφιος των Συντηρητικών, πρώην γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κουρτ Βαλντχάιμ, συγκεντρώνει το 53,98% των ψήφων και εκλέγεται Πρόεδρος της Αυστρίας. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, αποκαλύφθηκε ότι ο Βαλντχάιμ ήταν αξιωματικός των ναζί και μάλιστα πήρε μέρος στο πογκρόμ κατά των Εβραίων της Θεσσαλονίκης.

1999 Το G8 (οι χώρες που θεωρούνται πιο βιομηχανικά ανεπτυγμένες στον κόσμο: ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία, Ιαπωνία, Ιταλία, Καναδάς και Ρωσία) καταλήγει σε σχέδιο ψηφίσματος, που έχει την υπογραφή και της Ρωσίας και στο οποίο γίνεται λόγος για «διεθνή παρουσία» στο Κοσσυφοπέδιο.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ