Τετάρτη 8 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

1930 Στην Πράγα κατεβαίνουν σε διαδήλωση ενάντια στην πείνα 120.000 εργάτες.

1970 Μια νέα χούντα ανατρέπει την παλιά στην Αργεντινή, καθώς οι αρχηγοί του στρατού αποφασίζουν την ανατροπή του Προέδρου Χουάν Κάρλος Ογκόνια, που οι ίδιοι είχαν φέρει στην εξουσία πριν από τέσσερα χρόνια.

1973 Μετά από 34 χρόνια στρατιωτικοφασιστικής δικτατορίας στην Ισπανία, ο στρατηγός Φρανσίσκο Φράνκο παραδίνει τα ηνία της διακυβέρνησης στον Λουίς Μπλάνκο. Ο Φράνκο παραμένει «αρχηγός του κράτους».

1986 Ο υποψήφιος των Συντηρητικών, πρώην Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Κουρτ Βαλντχάιμ, συγκεντρώνει το 53,98% των ψήφων και εκλέγεται Πρόεδρος της Αυστρίας. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, αποκαλύφθηκε ότι ο Βαλντχάιμ ήταν αξιωματικός των ναζί και μάλιστα πήρε μέρος στο πογκρόμ κατά των Εβραίων της Θεσσαλονίκης.

1999 Το G-8 καταλήγει σε σχέδιο ψηφίσματος, που έχει την υπογραφή και της Ρωσίας και στο οποίο γίνεται λόγος για «διεθνή παρουσία» στο Κοσσυφοπέδιο.

Εκλογές στην ΕΣΗΕΑ

Σήμερα και αύριο διενεργούνται οι εκλογές στην ΕΣΗΕΑ. Το σωματείο των δημοσιογράφων.

Από τη μια, οι επίδοξοι μνηστήρες για τις «καρέκλες» στα συνδικαλιστικά όργανα της ...«τέταρτης εξουσίας». Οι πολύχρωμοι σωτήρες, με σημαία τα «παχιά λόγια» και πρακτικό αποτέλεσμα τη «συναίνεση». Ζητούν την ψήφο, λειτουργώντας (κάποιοι), όπως οι πολιτικάντες - που υποτίθεται ότι οι δημοσιογράφοι πρέπει να τους «ελέγχουν» - υποσχόμενοι, τάζοντας, ορισμένοι εκβιάζοντας και επιχειρώντας να εξαγοράσουν συνειδήσεις.

Από την άλλη, η συντριπτική πλειοψηφία των δημοσιογράφων. Ηδη, κάποιοι, τους μετρούν και πάλι σαν «κουκιά», που θα τα βάλουν στο σακούλι της προσωπικής και πολιτικής τους ματαιοδοξίας, δίνοντας, παράλληλα, ως επιμελείς μαθητές τις καλύτερες εξετάσεις στα κάθε λογής αφεντικά. Αρνούμενοι προκλητικά να κάνουν έστω και - υποκριτικά - την αυτοκριτική τους για τις πράξεις και τις παραλείψεις τους.

***

Εκλογές στην ΕΣΗΕΑ.

Τι θα κάνει η συντριπτική πλειοψηφία των δημοσιογράφων, μελών και μη της ΕΣΗΕΑ, που πολλές φορές στα μάτια της κοινής γνώμης είναι οι «αλήτες - ρουφιάνοι»;

Και ας μην τα «έπιασαν» ποτέ από πουθενά.

Και ας μην έπαιξαν ποτέ κανένα βρώμικο πολιτικό ή οικονομικό παιχνίδι.

Και ας μην έγιναν ποτέ τα βαποράκια για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων τμήματος ή του συνόλου της οικονομικής ολιγαρχίας.

Κι ας μη βρέθηκαν ποτέ ούτε σε «μυστικές», ούτε σε φανερές «λίστες», που δεν μπουκώθηκαν με αργομισθίες, που δεν «τα παίρνουν» από περίεργες «παραδραστηριότητες», συμβατές ενδεχομένως με τους νόμους (της αγοράς), αλλά παντελώς ασυμβίβαστες με την ηθική.

***

Η συντριπτική πλειοψηφία των δημοσιογράφων ζουν με μισθούς πείνας, εργάζονται ανασφάλιστοι, όμηροι στα χέρια των εκδοτών, για να είναι πιο ευάλωτοι στις κάθε λογής πιέσεις, στους ωμούς εκβιασμούς.

Σ' αυτήν τη συντριπτική πλειοψηφία των δημοσιογράφων απευθυνόμαστε:

1. Στη σημερινή εκλογική διαδικασία δεν ψηφίζουμε μόνο για την πολιτική επίλυση ή όχι των προβλημάτων του κλάδου. Αλλά και για το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στην ελεύθερη και αντικειμενική ενημέρωση.

2. Η ψήφος στις σημερινές εκλογές έχει και μιαν ηθική διάσταση. Ο ρομαντισμός δε συνιστά αδυναμία, ούτε γραφικότητα, αποτελεί την ελπίδα. Και συνάμα αναπόσπαστο στοιχείο για ένα νικηφόρο πολιτικό και συνδικαλιστικό αγώνα. Που δε θα τελειώσει τη μέρα των εκλογών.

*

Εμείς λέμε ότι η στήριξη του ψηφοδελτίου της Μαχόμενης Δημοσιογραφίας, του ψηφοδελτίου της ενότητας και της συμπόρευσης μαχόμενων δημοσιογράφων, που ήρθαν από διαφορετικές διαδρομές για να συναντηθούν στον κοινό τόπο του χρέους, του αγώνα για μιαν άλλη πορεία του δημοσιογραφικού κλάδου, είναι μια νέα αφετηρία για τη δημιουργία ενός πόλου αριστερού, ταξικού, ριζοσπαστικού. Πόλου αντίστασης και νίκης.

***

Απευθυνόμαστε στη συντριπτική πλειοψηφία των δημοσιογράφων με τα λόγια του Μαρξ: «Ας κάνουμε το έγκλημα πιο ατιμωτικό, δημοσιοποιώντας το», έγραφε ο Μαρξ.

Αλλά για να δημοσιοποιείς τα εγκλήματα των ισχυρών, για να μην υποκύπτεις στους εκβιασμούς που σε ατιμάζουν, πρέπει να είσαι δυνατός. Οι εκλογές στην ΕΣΗΕΑ μπορούν να γίνουν βήμα για πιο «δυνατούς» δημοσιογράφους. Αρκεί σ' αυτήν την εκλογική μάχη να είμαστε μαζί.

Απεμπλουτισμένο ουράνιο (1)

Το έγγραφο του υπουργείου Αμυνας των ΗΠΑ συνιστά απόδειξη ότι το έγκλημα της χρήσης βομβών απεμπλουτισμένου ουρανίου κατά των Βαλκανίων ήταν προμελετημένο και οι επιπτώσεις του γνωστές από το 1993...
Το έγγραφο του υπουργείου Αμυνας των ΗΠΑ συνιστά απόδειξη ότι το έγκλημα της χρήσης βομβών απεμπλουτισμένου ουρανίου κατά των Βαλκανίων ήταν προμελετημένο και οι επιπτώσεις του γνωστές από το 1993...
Η υφυπουργός Υγείας επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ είχε δηλώσει το 2000 εκείνο το απίθανο (ποιος δεν το θυμάται;) ότι ο κίνδυνος καρκίνου που προκαλεί η έκθεση σε απεμπλουτισμένο ουράνιο δεν έχει εντοπιστεί, σε αντίθεση με τον κίνδυνο που προκαλεί το τσιγάρο...

*

Πριν από λίγες μέρες σχετικό δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας», για τον τρίτο σε μια 5ετία Ελληνα αξιωματικό που είχε υπηρετήσει στη Βοσνία και που πέθανε από λευχαιμία, έφερε ξανά στο προσκήνιο το αμερικανοΝΑΤΟικό έγκλημα του βομβαρδισμού των Βαλκανίων με ...καρκίνο.

*

Πρόκειται για ένα έγκλημα, που οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ διέπραξαν στη Βοσνία και το Κοσσυφοπέδιο εν πλήρη συνειδήσει. Οσο κι αν η υφυπουργός του ΠΑΣΟΚ ισχυριζόταν ότι το 2000 δεν είχαν ακόμα εντοπιστεί κίνδυνοι από τη χρήση του απεμπλουτισμένου ουρανίου στις βόμβες που έριξαν οι Αμερικάνοι, η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική. Οι Αμερικάνοι - και φυσικά οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ - γνώριζαν και γνωρίζουν χρόνια τώρα ότι βομβαρδίζουν την ανθρωπότητα και με καρκίνο! Το πιστοποιούν τα εγχειρίδιά τους, τα σχετικά με την έκθεση του ανθρώπινου οργανισμού σε απεμπλουτισμένο ουράνιο.

*

Απόδειξη το έγγραφο με τη σφραγίδα του υπουργείου Αμυνας των ΗΠΑ (Department of the Army) και την υπογραφή του γενικού επόπτη Υγείας του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας με θέμα «Εκπαίδευση Ασφάλειας κατά του Απεμπλουτισμένου Ουρανίου (DU)» (που έφερε για πρώτη φορά στο φως ο «Ρ» στις 15/7/2001).

Με το εν λόγω έγγραφο, το υπουργείο Στρατιωτικών των ΗΠΑ ενημέρωνε (ήδη από τον Αύγουστο του 1993!) το Αρχηγείο της Σχολής ότι «όταν οι στρατιώτες εισπνέουν ή καταπίνουν σκόνη από DU, αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου». Οσο για τον άμαχο πληθυσμό στις περιοχές που έχουν βομβαρδιστεί με βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου (όπως η Βοσνία, το Κοσσυφοπέδιο κλπ.), η έκθεση ήταν επίσης σαφής: «Οι αναμενόμενες επιδράσεις στον άνθρωπο από την έκθεση σε σκόνη DU περιλαμβάνουν - σημειωνόταν στην έκθεση - πιθανή αύξηση εμφάνισης καρκίνου (πνευμόνων και οστών)...».

***

ΥΓ: Οπως εκτιμάται, το ΝΑΤΟ χρησιμοποίησε το 1999 κατά της Γιουγκοσλαβίας τουλάχιστον 500.000 βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου...

Απεμπλουτισμένο ουράνιο (2)

«Η σύγκρουση στο Κοσσυφοπέδιο δεν προκάλεσε περιβαλλοντικές καταστροφές στην περιοχή»!

Αυτή είναι απάντηση που έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 11/7/2000, σε αναφορά της Ενωσης Ελλήνων Χημικών και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, στην οποία τονιζόταν ότι οι πολεμικές επιχειρήσεις εναντίον της Γιουγκοσλαβίας είχαν συνέπειες για το περιβάλλον, καθώς και την υγεία των κατοίκων, λόγω της χρήσης βομβών απεμπλουτισμένου ουρανίου.

Μάλιστα, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, σε μια αποθέωση του ευρωπαϊκού «πολιτισμού» και του συνακόλουθου «ανθρωπισμού», συμπλήρωναν στην ανακοίνωσή τους:

«Η επιτροπή είναι της γνώμης ότι η εν λόγω αναφορά θίγει θέματα που δεν εμπίπτουν στο πεδίο των δραστηριοτήτων της Κοινότητας», αφού «ο βομβαρδισμός της ΟΔΓ δεν έγινε από την Κοινότητα, αλλά από άλλο διεθνή οργανισμό, του οποίου η ίδια η Ευρωπαϊκή Κοινότητα δεν αποτελεί μέλος»!

Υπάλληλοι τραπεζών και

«υπάλληλοι» τραπεζιτών
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org