Σάββατο 8 Μάη 2021 - Κυριακή 9 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΙΔΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ
Χτισμένη στα πρότυπα και τις στοχεύσεις των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ

ΓΕΣ

Χτισμένη στα πρότυπα ΝΑΤΟ είναι η νέα Διοίκηση Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ), η συγκρότηση της οποίας επισημοποιήθηκε στο ΚΥΣΕΑ την προηγούμενη βδομάδα, μετά από σχεδιασμούς και συνεννοήσεις πολλών μηνών, πάνω και σε αντίστοιχα βήματα που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια, και επί ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Σύμφωνα με πληροφορίες και στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας, η ΔΕΠ εμφανίζεται ως ένας νέος «Κλάδος» των Ειδικών Δυνάμεων (ΕΔ), που περιλαμβάνει τις ΕΔ όλων των Κλάδων και υπάγεται απευθείας στον αρχηγό ΓΕΕΘΑ. Οι Κλάδοι διατηρούν τις δικές τους Ειδικές Δυνάμεις ως προς την εκπαίδευσή τους και κάποιες αποστολές τους, αλλά ως προς το επιχειρησιακό σκέλος και τη δράση τους αυτές μπαίνουν πλέον υπό τις εντολές του ΓΕΕΘΑ, μια απόφαση που προκαλεί επιπλέον ερωτήματα και ανησυχία.

Στη ΔΕΠ υπάγονται δύο σχηματισμοί επιπέδου μεραρχίας: 1) Μια μεραρχία των Ειδικών Δυνάμεων με το σύνολο των δυνάμεων καταδρομών - αλεξιπτωτιστών και πεζοναυτών. 2) Συγκροτείται η Διακλαδική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΔΕΕ/ΓΕΕΘΑ), στην οποία θα ενσωματωθεί η 13η Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων (που παύει να υφίσταται), καθώς επίσης το Τμήμα Ναυτικών Ειδικών Επιχειρήσεων (ΤΝΕΕ) και η Μονάδα Υποστήριξης Ειδικών Επιχειρήσεων (ΜΥΕΕ). Επιπλέον, συγκροτείται Μονάδα Αεροπορικών Ειδικών Επιχειρήσεων (ΜΑΕΕ), όπου θα υπάγονται τα παλαιότερα ελικόπτερα του Στρατού Ξηράς τύπου «Σινούκ» (CH-47D) αλλά και τα 4 γαλλικά NH-90. Οι χειριστές των ελικοπτέρων θα λαμβάνουν ειδική εκπαίδευση, ακριβώς για τη διεξαγωγή αποστολών ειδικών συνθηκών και απαιτήσεων, σε διείσδυση κ.λπ. Η έδρα της ΜΑΕΕ θα βρίσκεται στο αεροδρόμιο της Αεροπορίας Στρατού στην Πάχη Μεγάρων, όπου εργασίες για τις νέες εγκαταστάσεις είναι ήδη σε εξέλιξη. Στη ΔΕΠ θα υπάγεται, εξάλλου, το 865 Τάγμα Εναέριου Ανεφοδιασμού (865 ΤΕΝΕΦ), που είναι υπεύθυνο για τη συντήρηση, συσκευασία όλων των αλεξιπτώτων, συσκευασία και ρίψη όλων των φόρτων και άλλων ογκωδών αντικειμένων.

Οπως αναφέρεται αρμοδίως, η ΔΔΕΕ/ΓΕΕΘΑ θα μετεξελιχθεί ουσιαστικά σε Στρατηγείο Ειδικών Επιχειρήσεων, ανάλογο του Αρχηγείου Ειδικών Επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ (NSHQ, βλέπε παρακάτω).

Με «αποστολή» τα επικίνδυνα ευρωατλαντικά προτάγματα

Τονίζεται, επίσης, σε άλλο ένα στοιχείο της διασύνδεσης του όλου εγχειρήματος με τους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς, ότι «γίνονται προσπάθειες» για προμήθεια σύγχρονων υλικών και μέσων που αναβαθμίζουν την επιχειρησιακή ετοιμότητα των εν λόγω μονάδων της ΔΕΠ, σε στενό συντονισμό με τους Αμερικανούς, που μόνο προς το συμφέρον τους βλέπουν αυτές τις κινήσεις. Π.χ. με τη «συνδρομή» του λεγόμενου Γραφείου Αμυντικής Συνεργασίας (ODC) της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα, παραλήφθηκε υλικό για τις επικοινωνίες ανάμεσα στα στελέχη της ΔΕΠ. Επιπροσθέτως, έχουν διατεθεί κονδύλια για την αγορά νέων υλικών (κράνη, διόπτρες νυχτερινής παρατήρησης, εξαρτύσεις μάχης, τυφέκια). Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκονται διαδικασίες για την αγορά σκαφών και οχημάτων ειδικών επιχειρήσεων.

Εργασίες βελτίωσης γίνονται και σε υποδομές, π.χ. στο Πεδίο Βολής Κανδηλίου Μεγάρων, το οποίο περιλαμβάνει πεδίο βολής ελαττωμένης απόστασης, πεδίο καταστροφών σε αστικό περιβάλλον, πεδίο εκκαθάρισης οικοδομικού συγκροτήματος και πεδίο συμπλέγματος σηράγγων ανοικτού τύπου, παράμετροι όλες που «κουμπώνουν» για επιχειρήσεις σε πόλεις. Αλλος ένας τομέας εκπαίδευσης που «κουμπώνει» ακριβώς πάνω στα ΝΑΤΟικά πρότυπα και απαιτήσεις, προϊδεάζοντας επί της ουσίας για αξιοποίηση αυτών των στρατιωτικών δυνάμεων «διά πάσα χρήση», ακόμα και επιχειρήσεις «εσωτερικής ασφάλειας».

Αλλωστε, όπως τονίζουν σχετικά μια σειρά από αρμόδιες πηγές, αυτή η αναδιάρθρωση των Ειδικών Δυνάμεων της χώρας γίνεται ακριβώς πάνω στα πρότυπα στα οποία έχουν μετασχηματιστεί οι Ειδικές Δυνάμεις κρατών - μελών του ΝΑΤΟ, προσαρμοσμένα βέβαια στα ιδιαίτερα γεωμορφολογικά και άλλα δεδομένα του ελληνικού χώρου, του Αιγαίου αλλά και της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς στόχος της κυβέρνησης είναι η ανάληψη ακόμα πιο ενεργού ρόλου Ευρωατλαντικού χωροφύλακα στην περιοχή, αναζητώντας τη γεωστρατηγική αναβάθμιση της ντόπιας αστικής τάξης και κάποια μερίδια από την καπιταλιστική λεία της εν λόγω ζώνης, με ό,τι κινδύνους συνεπάγεται αυτή η εμπλοκή για το λαό.

Εξ ου και στα άμεσα σχέδιά τους είναι η περαιτέρω ενίσχυση του «αβύθιστου αεροπλανοφόρου» για το ΝΑΤΟ, της Κρήτης, με σύσταση εκεί αερομεταφερόμενης δύναμης Ειδικών Επιχειρήσεων, εφοδιασμένης με μεταγωγικά όπως και επιθετικά ελικόπτερα, με έδρα το Ηράκλειο, για άμεση ανάπτυξή της όπου απαιτήσουν οι «συμμαχικές» ανάγκες.

ΝΑΤΟική «αιχμή του δόρατος» με το βλέμμα στην όξυνση των ανταγωνισμών

Διόλου τυχαία, η μετεξέλιξη, η αναδιάρθρωση αυτών των δυνάμεων ιεραρχείται ψηλά στις προτεραιότητες του ΝΑΤΟ εδώ και πολλά χρόνια, όσο οι ενδοϊμπεριαλιστικές κόντρες για τις πλουτοπαραγωγικές πηγές και τους διαύλους γίνονται πιο σύνθετες και απαιτητικές.

Χαρακτηριστικά, ήδη από τη Σύνοδο Κορυφής στη Ρίγα της Λετονίας, το Νοέμβρη του 2006, οι ηγέτες του ΝΑΤΟ αποφάσισαν να αναπτύξουν τις ικανότητές του για ειδικές επιχειρήσεις. Συμφωνήθηκε τότε η Πρωτοβουλία Μετασχηματισμού Ειδικών Επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ (NATO Special Operations Forces Transformation Initiative - NSTI) ως το μέσο με το οποίο οι «Σύμμαχοι» θα βελτίωναν αυτές τις δυνατότητες. Τυπικά, το NSTI εστίαζε στο βαθμό στον οποίο το ΝΑΤΟ χρειάζεται «ισχυρές δυνατότητες ειδικών επιχειρήσεων παρόμοιες με τις δυνατότητες των ΗΠΑ για να ανταποκριθεί στις τρέχουσες και μελλοντικές απειλές». «Επειδή οι απειλές στο περιβάλλον μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001 είναι σε μεγάλο βαθμό μη συμβατικές, το ΝΑΤΟ πρέπει να αναπτύξει μια ικανότητα που μπορεί να αντιμετωπίσει αυτές τις απειλές», αναφερόταν σχετικά.

«Η ανάγκη αντιμετώπισης των αντισυμβατικών αντιπάλων είναι πιθανό να αυξηθεί καθώς το πεδίο των στρατιωτικών επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ επεκτείνεται σε περιοχές μακριά από τον παραδοσιακό γεωπολιτικό του χώρο», τονιζόταν ήδη από τότε, στην κατεύθυνση του «Παγκόσμιου ΝΑΤΟ», που απλώνει τα πλοκάμια του σε μια σειρά από ζώνες ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης, από τη Βόρεια Αφρική έως τον Ινδο-Ειρηνικό. Το NSTI κατέληγε ότι ο στόχος για ενίσχυση των δυνατοτήτων ειδικών επιχειρήσεων της Συμμαχίας «είναι καλά θεμελιωμένος και πρέπει να χρηματοδοτηθεί καταλλήλως, όπως και να υποστηριχθεί από κατάλληλες ρυθμίσεις σε επίπεδο διοίκησης». Ο,τι γίνεται τώρα εδώ και με τη ΔΕΠ, με βήματα να έχουν γίνει φυσικά στις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις και τα προηγούμενα χρόνια.

Σε επίπεδο ΝΑΤΟ ακολούθησε, άλλωστε, η ίδρυση του προαναφερόμενου Αρχηγείου Ειδικών Επιχειρήσεων (NATO Special Operations Headquarters - NSHQ), ως «το πρωταρχικό σημείο ανάπτυξης, συντονισμού και κατεύθυνσης για όλες τις δραστηριότητες Ειδικών Επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ». Εδρεύει στην Ανώτατη Διοίκηση Μετασχηματισμού των Δυνάμεων του ΝΑΤΟ (Supreme Headquarters Allied Powers Europe - SHAPE) στην πόλη Μονς του Βελγίου, με στόχο να παρέχει «στρατηγικές συμβουλές» για τις Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων (Special Operations Forces - SOF) και τις ικανότητές τους, τις «εφαρμοστέες στα βασικά καθήκοντα της Συμμαχίας για τη συλλογική άμυνα, τη διαχείριση κρίσεων και την συνεργατική ασφάλεια», όπως σημειώνεται στα σχετικά ΝΑΤΟικά κείμενα.

Αλλωστε, στην αποστολή του NSHQ είναι να «παρέχει στρατηγικές συμβουλές SOF, να συγχρονίζει τις δραστηριότητες Ειδικών Επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ και να επιτρέπει την ανάπτυξη σχετικών δυνατοτήτων SOF, προκειμένου να αποτρέψει πιθανές απειλές από ανταγωνιστικά κράτη και τρομοκρατικές απειλές και να υπερασπιστεί τη Συμμαχία».

Μάλιστα, στη Σύνοδο Κορυφής στην Ουαλία, το Σεπτέμβρη του 2014, οι αρμόδιοι ΝΑΤΟικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το Στοιχείο Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων του NSHQ - «ο πυρήνας του NSHQ», όπως έλεγαν τότε χαρακτηριστικά - μπήκε σε κατάσταση «πλήρους επιχειρησιακής ικανότητας», υπό τον ίδιο τον SACEUR (Αμερικανός ανώτατος αξιωματικός, ο ανώτατος διοικητής των ΝΑΤΟικών δυνάμεων που επιχειρούν στην Ευρώπη, ταυτόχρονα και ο διοικητής των αμερικανικών Δυνάμεων που επιχειρούν στην Ευρώπη).

Επίσης, το NSHQ χαρακτηρίζεται στα σχετικά κείμενα και «πυλώνας» του ΝΑΤΟικού σχεδίου Connected Forces Initiative (CFI) που στόχο έχει την ανάπτυξη της διασύνδεσης και της διαλειτουργικότητας μεταξύ των «συμμαχικών» δυνάμεων, «να διασφαλίσει ότι οι Σύμμαχοι και οι εταίροι θα διατηρήσουν την πρόοδο που έχει σημειωθεί όσον αφορά τη διαλειτουργικότητα και τη συνεργασία από την εμπειρία της συνεργασίας τους κατά τη διάρκεια πολυεθνικών αναπτύξεων, όπως στο Αφγανιστάν, στη Λιβύη, στο Κέρας της Αφρικής και τα Βαλκάνια», σημεία και τα τέσσερα όπου με τον έναν ή τον άλλον τρόπο αναπτύχθηκαν στοιχεία και των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Τέλος, η αναδιάρθρωση τόσο των ΝΑΤΟικών όσο και των ελληνικών Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων «κουμπώνει» πάνω στην εκπλήρωση του πιο πρόσφατου ΝΑΤΟικού στόχου, στο πεδίο των επιχειρήσεων, για την υλοποίηση της πρωτοβουλίας «Τέσσερα Τριαντάρια» («Four Thirties»), να έχουν δηλαδή 30 τάγματα, 30 αεροπορικές μοίρες και 30 πολεμικά πλοία πρώτης γραμμής έτοιμα εντός 30 ημερών ή λιγότερο.

Πυρήνας αυτής της Δύναμης είναι η αποκαλούμενη, σε πρώτη φάση, VJTF (Very High Readiness Joint Task Force, Διακλαδική Δύναμη Υψηλής Ετοιμότητας του ΝΑΤΟ). Η «αιχμή του δόρατος» («Spearhead Force») των δυνάμεων της λυκοσυμμαχίας, όπως την διαφήμιζε ο ίδιος ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, έτοιμη να αναπτυχθεί οπουδήποτε εντός 3, το πολύ 5 ημερών, η απόφαση για τη σύσταση της οποίας πάρθηκε επίσης στη Σύνοδο Κορυφής στην Ουαλία το 2014, ως απάντηση - υποτίθεται - στη Ρωσία για τα γεγονότα, τότε, στην Κριμαία και την «αναταραχή» στη Μέση Ανατολή.

Θυμίζουμε πως φέτος, από 1/1/2021 και για ένα χρόνο, αυτόν το ρόλο VJTF, έχει αναλάβει για λογαριασμό του ΝΑΤΟ - υπό τον τίτλο Rapid Reaction Force (RRF) - το Γ' Σώμα Στρατού του Τουρκικού Στρατού Ξηράς, με πυρήνα της την 66η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία τους, δύναμης 4.200 ατόμων. Με στελέχη και από άλλες 11 χώρες της λυκοσυμμαχίας (Αλβανία, Ουγγαρία, Ιταλία, Λετονία, Μαυροβούνιο, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία, Ισπανία, Βρετανία και ΗΠΑ), η συνολική δύναμη φτάνει τα 6.400 άτομα.


Θ. Μπ.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΥΦΕΣΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ
Λαϊκή απάντηση στην επικίνδυνη πολιτική της εμπλοκής
  • Πρωτοβουλίες αντιιμπεριαλιστικής δράσης στο δεύτερο 15ήμερο του Μάη
  • Την επόμενη Κυριακή 16 Μάη στην Αθήνα, στο υπουργείο Αμυνας και πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) προχωρά στην οργάνωση πρωτοβουλιών αντιιμπεριαλιστικής δράσης στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μάη, σε όλη τη χώρα, ιδιαίτερα στις περιοχές όπου υπάρχουν ευρωατλαντικές βάσεις και υποδομές.

Μέχρι στιγμής έχουν καθοριστεί:

-- Στις 16 Μάη, στην Αττική, συγκέντρωση στις 6 μ.μ. στο υπουργείο Αμυνας και πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία

-- Στις 20 Μάη στην Πάτρα

-- Στις 20 Μάη στον Βόλο

-- Στις 23 Μάη, στην Κρήτη, στη Λάρισα, στα Τρίκαλα, στην Καρδίτσα, στην Ανδραβίδα (μηχανοκίνητη πορεία)

-- Στις 29 Μάη, στη Θεσσαλονίκη

-- Στις 30 Μάη, στην Αλεξανδρούπολη, στο Ακτιο, στην Καλαμάτα, στην Κοζάνη, στην Πτολεμαΐδα, στη Σάμο, στο Στεφανοβίκειο (μηχανοκίνητη πορεία)

Το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθούν οι ημερομηνίες για τις υπόλοιπες κινητοποιήσεις.

Παράλληλα, στις 22 Μάη, μέρα της δολοφονικής επίθεσης κατά του Γρηγόρη Λαμπράκη, προγραμματίζονται δράσεις σε Αττική, Θεσσαλονίκη, καθώς και στη γενέτειρά του, Κερασίτσα Αρκαδίας, ενάντια στην εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Στο κάλεσμά της η ΕΕΔΥΕ αναφέρει ανάμεσα σε άλλα: «Ζούμε τις βαριές συνέπειες της επικίνδυνης πολιτικής των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ κατά των λαών, τους μεγάλους κινδύνους που προκαλεί η όξυνση των ανταγωνισμών με τη Ρωσία, την Κίνα, με την εμπλοκή δεκάδων κρατών.


Η πολεμική προπαρασκευή που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ουκρανία, η τεράστια συγκέντρωση δύναμης πυρός στη Μαύρη Θάλασσα και στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία προειδοποιούν για πολύ επικίνδυνες εξελίξεις.

(...) Η χώρα μας μετατρέπεται σε απέραντο ευρωατλαντικό πολεμικό ορμητήριο, αλλά ταυτόχρονα και σε στόχο αντιποίνων.

(...) Ο ανταγωνισμός της ελληνικής και της τουρκικής αστικής τάξης και οι εξελίξεις στις σχέσεις των δύο κρατών προειδοποιούν τον λαό μας (...) Τα "παζάρια" που είναι σε εξέλιξη και τα διχοτομικά σχέδια στο Κυπριακό φανερώνουν τη στοχευμένη προσπάθεια για τη συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων υπό ευρωατλαντική εποπτεία, για απαράδεκτους συμβιβασμούς με οδυνηρές συνέπειες στα κυριαρχικά δικαιώματα και νέους κύκλους αντιπαραθέσεων.

Οι εξελίξεις απαιτούν τη μετατροπή της λαϊκής ανησυχίας σε οργανωμένη πάλη ενάντια στην εμπλοκή της χώρας μας στα επιθετικά σχέδια των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ (...) Είναι ανάγκη να δυναμώσει ακόμη περισσότερο η πάλη του αντιπολεμικού - αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, συνολικά του λαϊκού κινήματος. Η επικίνδυνη εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους συμβαδίζει με την αντιλαϊκή πολιτική κατά της εργατικής τάξης, του λαού και των παιδιών του, έχοντας ως κοινό παρονομαστή τα κέρδη και τα συμφέροντα των μεγάλων οικονομικών ομίλων, της αστικής τάξης.

Παλεύουμε για:

  • Την απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους.
  • Να καταργηθεί η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Στρατιωτικές Βάσεις - Να κλείσει η βάση της Σούδας - Να ξηλωθούν οι βάσεις του θανάτου από τη χώρα μας - Να μη δημιουργηθεί καμία νέα ευρωατλαντική βάση και στρατιωτική υποδομή.
  • ΟΧΙ στην εγκατάσταση πυρηνικών στον Αραξο και οπουδήποτε αλλού στην Ελλάδα.
  • Καμία συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό, σε στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά άλλων λαών.
  • Να σταματήσουν η ΝΑΤΟική άσκηση "Defender Europe" και όλες οι ασκήσεις που στοχεύουν στην περικύκλωση της Ρωσίας και σημαδεύουν άλλους λαούς.
  • Οχι στους στρατιωτικούς εξοπλισμούς και τη διάταξη των Ενόπλων Δυνάμεων στην υπηρεσία του ΝΑΤΟ, ανάκληση της κυβερνητικής απόφασης για την αύξηση της θητείας στο Στρατό Ξηράς.
  • Καμιά αλλαγή των συνόρων και των Συνθηκών που τα καθορίζουν.
  • Αποδέσμευση από τις λυκοσυμμαχίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ».
ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΛΑΡΙΣΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών!

Συλλαλητήριο τη Δευτέρα ενάντια στη νέα παρουσία Αμερικανών στην 110 ΠΜ

Συλλαλητήριο τη Δευτέρα 10 Μάη, στις 20.00 στην κεντρική πλατεία, οργανώνει η Τομεακή Επιτροπή Λάρισας του ΚΚΕ, ενάντια στην παρουσία των αμερικανικών μαχητικών και των 200 Αμερικανών που βρίσκονται στην 110 Πτέρυγα Μάχης, για συνεκπαίδευση με την ελληνική Πολεμική Αεροπορία.

Στο κάλεσμα της ΤΕ Λάρισας τονίζεται μεταξύ άλλων ότι «η ακόμη μεγαλύτερη πρόσδεση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς δεν έχει απολύτως καμία σχέση με την ασφάλεια και την άμυνα της χώρας. Οι κοινές ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις έχουν στόχο την αύξηση της επιχειρησιακής δυνατότητας των αμερικανοΝΑΤΟικών στρατιωτικών δυνάμεων στην αντιπαράθεσή τους με τη Ρωσία, φέρνουν όλο και πιο κοντά τεράστιους κινδύνους για το λαό, τον κάνουν στόχο και όμηρο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών».

Καλείται δε ο λαός της πόλης να δυναμώσει την πάλη του ενάντια στην πολιτική της εμπλοκής της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Ολη η χώρα ένα απέραντο αμερικανοΝΑΤΟικό ορμητήριο

Σε ένα απέραντο αμερικανοΝΑΤΟικό ορμητήριο έχει εξελιχθεί η χώρα υπηρετώντας τους σχεδιασμούς του ευρωατλαντικού άξονα, κόντρα σε άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, με ό,τι κινδύνους συνεπάγεται αυτό για το λαό.

Χαρακτηριστικά, την Παρασκευή στην Αλεξανδρούπολη στήθηκε φιέστα, με τη συμμετοχή των υπουργών Αμυνας και Υποδομών, του πρέσβη των ΗΠΑ και της προξένου τους στη Θεσσαλονίκη, των αρχηγών ΓΕΕΘΑ και ΓΕΣ, του διοικητή της 21ης Διοίκησης Υποστήριξης Θεάτρου Επιχειρήσεων (ΤSC) των ΗΠΑ και του διοικητή Σχεδίων και Επιχειρήσεων του Βρετανικού Στρατού, καθώς ήδη από την Τετάρτη ξεφορτώνει στον ακριτικό λιμένα θηριώδες φορτηγό πλοίο των Αμερικανών, περίπου 300 τεμάχια εξοπλισμού (ελικόπτερα, τροχοφόρα οχήματα, άλλο υλικό), σε μια πολυπλόκαμη επιχείρηση, με ταυτόχρονες παρόμοιες αποβάσεις στο Δυρράχιο της Αλβανίας και το Ζάγκρεμπ της Κροατίας. Οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί ξεφορτώνουν μηχανές του θανάτου και φονιάδες για να συμμετάσχουν στην αλυσίδα ασκήσεων «Defender Europe 21», που φέρνει πρόσθετα στρατιωτικά τμήματα στη Μαύρη Θάλασσα και τα Βαλκάνια, με τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις να αναλαμβάνουν και εδώ ενεργό ρόλο.

Ο Αμερικανός πρέσβης, Τζ. Πάιατ, ο οποίος βρέθηκε στην Αλεξανδρούπολη για 6η φορά σε διάστημα δύο περίπου ετών, χαρακτήρισε την τωρινή απόβαση «άλλο ένα ιστορικό θεμέλιο λίθο γι' αυτό το στρατηγικό λιμάνι», το οποίο, όπως σημείωσε, «διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στους κοινούς στόχους των χωρών μας, αναφορικά με την αύξηση της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας και σταθερότητας», επαναλαμβάνοντας ότι οι διμερείς σχέσεις είναι σε «ιστορικό υψηλό».

Με αφορμή την επίσκεψη, μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην Αλεξανδρούπολη πραγματοποίησαν, το πρωί της Παρασκευής, πλατιά εξόρμηση στο κέντρο της πόλης με την ανακοίνωση της ΤΕ Εβρου. Ενημέρωσαν το λαό της πόλης πως η χώρα αλλά και η ίδια η πόλη έχουν μετατραπεί, ως ορμητήριο του ΝΑΤΟ, σε στόχο και τον κάλεσαν να μην εφησυχάζει αλλά να επαγρυπνεί απέναντι στους ήχους των βομβαρδιστικών, στις σάλπιγγες των υποσχέσεων «ελευθερίας» των πραγματικών του εχθρών. Να δηλώσει προς τον πρέσβη και κάθε άλλο γεράκι του ΝΑΤΟ πως είναι ανεπιθύμητοι.

Νέες πρόβες πολέμου με Αμερικανούς στη Λάρισα

Και πώς αλλιώς εφόσον η αμερικανοΝΑΤΟική παρουσία και δράση εδραιώνονται απ' άκρη σ' άκρη της χώρας...

Σε αυτό το πλαίσιο, στην Πολεμική Αεροπορία προετοιμάζονται για τη συμμετοχή τους στην καθοδηγούμενη από τη διοίκηση των Αεροπορικών Δυνάμεων των ΗΠΑ που επιχειρούν σε Ευρώπη και Αφρική (USAFE - AFAFRICA) άσκηση «Astral Knight 21», η οποία προγραμματίζεται για τα μέσα Μάη με επίκεντρο την αεροπορική βάση του Αβιάνο στην Ιταλία, ενώ μοίρες και συστήματα θα επιχειρούν και από βάσεις σε Ελλάδα, Κροατία και Σλοβενία.

Ηδη από την Τετάρτη 12 μαχητικά «F-15» της USAFE προσγειώθηκαν στην 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, οι Αμερικανοί (περισσότεροι από 200 ιπτάμενοι, τεχνικοί και βοηθητικό προσωπικό υποστήριξης) θα παραμείνουν στην Ελλάδα για πάνω από δύο βδομάδες και θα λάβουν μέρος σε σειρά από εκπαιδευτικά σενάρια, κάποια από τα οποία κουμπώνουν πάνω και στην «Defender Europe 2021».

Σύμφωνα, άλλωστε, και με ενημέρωση από το ΓΕΕΘΑ, «η εν λόγω μεταστάθμευση διεξάγεται με σκοπό τη συνεκπαίδευση της Πολεμικής Αεροπορίας και της USAFE υπό την επωνυμία "EARLY BIRD", και θα διεξαχθεί έως την Παρασκευή 21/5/2021 παράλληλα με την από κοινού συμμετοχή τους στην άσκηση "ASTRAL KNIGHT 21" που εντάσσεται στην πολυεθνική διακλαδική άσκηση "DEFENDER EUROPE 21"».

Στην «EARLY BIRD» η Πολεμική Αεροπορία θα συμμετάσχει με μαχητικά και ιπτάμενα ραντάρ, ενώ στη διάρκειά της θα εκτελεστούν αποστολές σύνθετων αεροπορικών επιχειρήσεων, καθώς και προστασίας - προσβολής στόχων σε ξηρά και θάλασσα. «Η συνεκπαίδευση, η οποία διεξάγεται στο πλαίσιο της επικαιροποιημένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA), αναμένεται να συμβάλει στην επαύξηση του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, μαχητικής ικανότητας και συνεργασίας των συμμετεχουσών δυνάμεων, αναδεικνύοντας παράλληλα τον σημαντικό ρόλο των δύο χωρών στην ασφάλεια και στη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και των Βαλκανίων», αναφέρεται με νόημα από πλευράς ΓΕΕΘΑ, για το ρόλο ευρωατλαντικού χωροφύλακα που αναλαμβάνει η ντόπια αστική τάξη στην ευρύτερη περιοχή.

Αλλά και η «Astral Knight 21» από μόνη της είναι άλλη μια πρόβα πολέμου, ως διακλαδική, πολυεθνική άσκηση στην οποία θα συμμετάσχουν αεροπορικές, χερσαίες και ναυτικές δυνάμεις των ΗΠΑ, «συνεργαζόμενες» με δυνάμεις από Αλβανία, Κροατία, Ελλάδα, Ιταλία και Σλοβενία. Βασικός σκοπός είναι το τεστάρισμα των δυνατοτήτων στην αντιαεροπορική και αντιπυραυλική άμυνα για προστασία κρίσιμων υποδομών. Η Ελλάδα θα συμμετάσχει με μαχητικά και ιπτάμενα ραντάρ.

Στην Κρήτη

Σημειωτέον, ακριβώς για την προετοιμασία της άσκησης, στελέχη της USAFE - AFAFRICA, αρμόδια για τον σχεδιασμό της, ταξίδεψαν πρόσφατα στην Κρήτη για συνάντηση - σύσκεψη με αντίστοιχα στελέχη από Ελλάδα, Αλβανία, Κροατία, Σλοβενία, Ιταλία αλλά και την Τουρκία, που όπως φαίνεται δεν μένει ποτέ εκτός του αμερικανοΝΑΤΟικού κάδρου. Συναντήθηκαν στο Κέντρο Αριστείας Ενοποιημένης Αντιαεροπορικής και Αντιπυραυλικής Αμυνας (Integrated Air and Missile Defense Center of Excellence). Αλλη μια ΝΑΤΟική υποδομή (πιστοποιήθηκε ως το 27ο Κέντρο Αριστείας του ΝΑΤΟ), η σύσταση της οποίας σχεδιαζόταν ήδη από τα χρόνια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και επισημοποιήθηκε τον Απρίλη του 2020.

Η Κρήτη, άλλωστε, ως αβύθιστο αμερικανοΝΑΤΟικό αεροπλανοφόρο, έχει πάντα την τιμητική της στους σχεδιασμούς τους. Εξ ου και στη Σούδα προσγειώθηκε ξανά αναγνωριστικό αεροσκάφος της USAF, τύπου «RC-135W», ερχόμενο από τη βάση της RAF στο Mildenhall της Βρετανίας. Τέτοιο αεροσκάφος επιχειρούσε και τις προηγούμενες μέρες από τη Σούδα, πραγματοποιώντας εξόδους στη Μαύρη Θάλασσα (στις 29, 30/4 αλλά και στις 3/5), ελέγχοντας τις κινήσεις των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Ολα αυτά, την ίδια ώρα που μιλώντας την Πέμπτη σε εκδήλωση του «Atlantic Council» (βλέπε αναλυτικότερα σελ. 37) ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, επαναλάμβανε πως «διαπραγματευόμαστε μια αναθεωρημένη MDCA με την κυβέρνηση Μπάιντεν» και ότι «θα θέλαμε να έχουμε περισσότερη αμερικανική παρουσία στην περιοχή».

ΚΙΝΑ - ΕΕ
«Εμπόδια» για την επικύρωση της Επενδυτικής Συμφωνίας

Τις αντιφατικές διεργασίες στο εσωτερικό της ΕΕ σε ό,τι αφορά τη στάση απέναντι στην Κίνα και το μέλλον των σχέσεων συνεργασίας και ανταγωνισμού, υπό την «πίεση» και των ΗΠΑ για μια ενιαία ευρωατλαντική αντιμετώπιση, επιβεβαίωσαν οι δηλώσεις που έκανε μεσοβδόμαδα ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Β. Ντομπρόβσκις, σχετικά με τα εμπόδια που συναντά η κύρωση της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου των δύο μερών που καταλήχθηκε «επί της αρχής» στις 30/12/20 (EU - China Comprehensive Agreement on Investment - CAI).

Οπως επισήμανε, «η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί, με τις κυρώσεις της ΕΕ ενάντια στην Κίνα και τις κινεζικές αντι-κυρώσεις που τέθηκαν σε ισχύ, που αφορούν και μέλη του Ευρωκοινοβουλίου, δεν συμβάλλει στην επικύρωση της συμφωνίας».

Με τις ενδοαστικές αντιθέσεις να διαπερνούν αστικές τάξεις όπως της Γερμανίας, την ίδια ώρα που η γερμανική κυβέρνηση επαναλαμβάνει την ανάγκη να διατηρηθούν ανοιχτοί οι δίαυλοι με το Πεκίνο, χαρακτηριστική είναι η στάση των Πρασίνων, που δημοσκοπήσεις τούς φέρουν ως «φαβορί» για την πρώτη θέση στις επικείμενες ομοσπονδιακές εκλογές: Ο Γερμανός «πράσινος» ευρωβουλευτής R. Buetikofer (που σημειωτέον είναι ένας από τους «αποδέκτες» των πρόσφατων κινεζικών αντι-κυρώσεων) έσπευσε να σχολιάσει ότι μέσω του Ντομπρόβσκις «μίλησε ο ρεαλισμός».

Ο ίδιος, επιδοκιμάζοντας και πρόταση νέου κανονισμού που κατέθεσε η Κομισιόν μεσοβδόμαδα «για την αντιμετώπιση των στρεβλώσεων που προκαλούνται από ξένες επιδοτήσεις στην ενιαία αγορά» (στοχοποιώντας εμμέσως πλην σαφώς τους κινεζικούς ομίλους), εξέφρασε την ελπίδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «αντί να συνεχίσει να κάνει όνειρα για την CAI, να εστιάσει πραγματικά στο πώς θα εφοδιάσει κατάλληλα την ευρωπαϊκή εργαλειοθήκη για να εμποδίσει τους ανταγωνιστές από τρίτες χώρες που δραστηριοποιούνται στην ευρωπαϊκή αγορά να ωφελούνται από άδικες επιδοτήσεις».

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Ουάνγκ Ουενμπίν, απαντώντας σε ερώτημα για τις δηλώσεις Ντομπρόβσκις αναφέρθηκε σε προσπάθειες Ευρωπαίων αξιωματούχων να διαψεύσουν ότι «παγώνει» επίσημα η επικύρωση της CAI και πρόσθεσε: «Η επενδυτική συμφωνία Κίνας - ΕΕ είναι μια συμφωνία με ουσιαστικό αμοιβαίο όφελος (...) Η Κίνα είναι έτοιμη να διατηρήσει επικοινωνία και συντονισμό με την ΕΕ και να εργαστεί μαζί της για την ταχύτερη δυνατή εφαρμογή της (...) ώστε να σταλεί και ένα θετικό σήμα για την υποστήριξη που Κίνα και ΕΕ δίνουν σε μια ανοιχτή παγκόσμια οικονομία».

Απαντώντας δε σε ερώτημα για τον προτεινόμενο νέο κανονισμό που στοχοποιεί κινεζικούς ομίλους, ο Ουάνγκ εξέφρασε την ελπίδα η ΕΕ «να συνεχίσει (...) να παρέχει ένα επιχειρηματικό και επενδυτικό περιβάλλον ανοιχτό, διαφανές, κατά των διακρίσεων, για εταιρείες από όλες τις χώρες, συμπεριλαμβανομένων των κινεζικών».

«Εταίρος, ανταγωνιστής και συστημικός αντίπαλος ταυτόχρονα...»

Στην εξέλιξη του παζαριού βαραίνει αναμφίβολα το γεγονός ότι η Κίνα είναι πλέον ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της ΕΕ, χωρίς αυτό βέβαια να αναιρεί την ευρωενωσιακή ανησυχία για την «ανισομετρία» της σχέσης τους.

Οπως έσπευσε να υπογραμμίσει χαρακτηριστικά ο Β. Ντομπρόβσκις, την ίδια μέρα με τις παραπάνω επίμαχες δηλώσεις, η CAI παραμένει «ένα σημαντικό θέμα στις σχέσεις μας με την Κίνα που θα μας βοηθήσει να εξισορροπήσουμε ξανά την ασύμμετρη οικονομική μας συνεργασία με την Κίνα».

Νωρίτερα, στις 28/4, στις διαδικτυακές κυβερνητικές διαβουλεύσεις Κίνας - Γερμανίας, η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ είχε αναγνωρίσει «δύσκολα θέματα» που υπάρχουν μεταξύ των δύο πλευρών, συμπληρώνοντας πως η διατήρηση των διμερών σχέσεων «σημαίνει ότι όλα αυτά πρέπει να μπορούμε να τα βάλουμε στο τραπέζι». Από την πλευρά του, ο Κινέζος πρωθυπουργός, Λι Κετσιάνγκ, είχε αναφερθεί σε «διαφορετικές απόψεις» που υπάρχουν «σε ορισμένα θέματα», προσθέτοντας ότι «χρειάζεται να σέβεται η μία πλευρά τα βασικά συμφέροντα και τις σοβαρές ανησυχίες της άλλης, να συνεχίσουν να επικοινωνούν και να ανταλλάσσουν απόψεις στη βάση της ισοτιμίας και της μη ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις του άλλου».

Αντίστοιχες επισημάνσεις είχαν γίνει και σε πρόσφατη τηλεδιάσκεψη των ΥΠΕΞ των δύο χωρών. «Η Κίνα είναι εταίρος, ανταγωνιστής και συστημικός αντίπαλος ταυτόχρονα (...) Και στις τρεις αυτές διαστάσεις χρειαζόμαστε ισχυρούς, βιώσιμους διαύλους επικοινωνίας με το Πεκίνο. Η αποσύνδεση είναι ο λάθος δρόμος», είχε τονίσει ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Χάικο Μάας.

Αντίστοιχες επισημάνσεις για «νέες προκλήσεις» αλλά και «νέες ευκαιρίες ανάπτυξης» στη σχέση Κίνας - Ευρώπης είχαν γίνει από την πλευρά του Πεκίνου μετά την τηλεδιάσκεψη των ηγετών Κίνας - Γερμανίας - Γαλλίας στα μέσα Απρίλη.

ΗΠΑ
Προετοιμασία για τον «πολύ διαφορετικό επόμενο μεγάλο πόλεμο»

«Ο τρόπος που θα πολεμήσουμε στον επόμενο μεγάλο πόλεμο θα είναι πολύ διαφορετικός από στον τρόπο που πολεμήσαμε τους τελευταίους...».

Τα παραπάνω λόγια του υπουργού Αμυνας της κυβέρνησης Μπάιντεν, του στρατηγού ε.α. Λόιντ Οστιν, όπως και η περίσταση που ειπώθηκαν, η τελετή αλλαγής διοικητή στη Στρατιωτική Διοίκηση Ινδικού - Ειρηνικού των ΗΠΑ (INDOPACOM) στις 30/4, αποτυπώνουν με χαρακτηριστικό τρόπο την ενίσχυση της στρατιωτικής προετοιμασίας των Ηνωμένων Πολιτειών, στο φόντο του εντεινόμενου ανταγωνισμού τους απέναντι στην Κίνα και άλλα ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Στο ίδιο ακριβώς πλαίσιο «τρέχει» και η βασική εσωτερική «έρευνα» που έχει διατάξει στο Πεντάγωνο ο Οστιν, με στόχο την καλύτερη δυνατή αναδιάρθρωση των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ για αυτούς τους «πολύ διαφορετικούς επόμενους μεγάλους πολέμους»...

«Σε αυτόν τον νέο αιώνα, χρειαζόμαστε γρηγορότερη κατανόηση, γρηγορότερες αποφάσεις, ταχύτερη δράση», επισήμανε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο Οστιν, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη μεγαλύτερη αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών. «Φωτογραφίζοντας», αλλά χωρίς να κατονομάσει, τις αυξανόμενες δυνατότητες κυρίως της Κίνας και της Ρωσίας, σημείωσε, μεταξύ άλλων: «Χρειαζόμαστε το σωστό μείγμα τεχνολογικής επιχειρησιακής δύναμης και ικανότητας. Ολα μαζί πρέπει να διασυνδεθούν με τέτοιον τρόπο ώστε να λειτουργήσουν αξιόπιστα, ευέλικτα και με τέτοια δεινότητα που θα σταματήσει οποιονδήποτε αντίπαλο».

Σε συνθήκες που η Κίνα αυξάνει διαρκώς τις στρατιωτικές της δαπάνες, «υπενθύμισε» την ανάγκη διατήρησης της υπεροπλίας των ΗΠΑ «πέραν πάσης αμφιβολίας», ενώ χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του ότι... «το υπουργείο Αμυνας είναι εδώ για να στηρίξει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, παρέχοντας τη "μόχλευση" που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι διπλωμάτες της Αμερικής»...

«Μπαίνουμε σε μια περίοδο πιθανής διεθνούς αστάθειας...»

Τη σκυτάλη των «προειδοποιήσεων» και «συστάσεων» μπροστά στην εντεινόμενη ενίσχυση της Κίνας ανέλαβε στη συνέχεια ο Αμερικανός επιτελάρχης, στρατηγός Μαρκ Μίλεϊ.

«Μπαίνουμε σε μια περίοδο πιθανής διεθνούς αστάθειας», είπε χαρακτηριστικά σε ομιλία του την Τετάρτη, εστιάζοντας στην άνοδο της Κίνας, μετά από δεκαετίες κατά τις οποίες οι ΗΠΑ ήταν «η αδιαφιλονίκητη παγκόσμια στρατιωτική, πολιτική και οικονομική δύναμη». Σε αυτήν τη βάση, προειδοποίησε για τεκτονικές αλλαγές στο διεθνές γεωπολιτικό πεδίο, προβλέποντας πως μπορεί να υπάρξουν εξελίξεις που μπορούν να συγκριθούν ιστορικά με την παρακμή και πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας ή την «κατάρρευση της ΕΣΣΔ».

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος, «προειδοποίησης» για την κινητικότητα του Πεκίνου, ήταν και η παρέμβαση που έκανε μία μέρα μετά ο διοικητής της Στρατιωτικής Διοίκησης των ΗΠΑ για την Αφρική (AFRICOM), στρατηγός Στίβεν Τάουνσεντ.

Μιλώντας στο πρακτορείο ΑΡ, υποστήριξε ότι η Κίνα αναζητά κατάλληλο λιμάνι χώρας της βορειοδυτικής ή και νότιας δυτικής Αφρικής, προκειμένου να φτιάξει ναυτικές βάσεις που θα μπορούν να φιλοξενούν υποβρύχια και αεροπλανοφόρα, ώστε να είναι εγγύτερα προς τις ΗΠΑ. Θύμισε ότι προ μερικών ετών η Κίνα έφτιαξε την πρώτη ναυτική βάση της στο εξωτερικό, στο Τζιμπουτί της Ανατολικής Αφρικής. Υπογράμμισε δε ότι μία πιθανή κινέζικη ναυτική βάση στη βορειοδυτική Αφρική θα είναι πιο κοντά στις ΗΠΑ από τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Κίνας στον Ειρηνικό.

Φάνηκε δε ιδιαίτερα «ανήσυχος» για το ενδεχόμενο κινεζικής ναυτικής βάσης στον Κόλπο της Γουινέας, επισημαίνοντας πως η Κίνα έχει πλέον προβάδισμα σε πολλές αφρικανικές χώρες σε ό,τι αφορά τη δημιουργία νέων υποδομών σε λιμάνια, μεταφορές, δίκτυα συγκοινωνιών, επιχειρηματικές, εμπορικές και οικονομικές συμφωνίες, που στο μέλλον «θα αυξήσουν την πρόσβαση της Κίνας στην περιοχή».

ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ
«Σημείο καμπής» στον ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό «για τον 21ο αιώνα»

Αναζήτηση ευρωατλαντικών συμβιβασμών και ένταση στρατιωτικών προετοιμασιών με το βλέμμα σε Κίνα και Ρωσία

Αποφάσεις «διευκόλυνσης» της μετακίνησης ΝΑΤΟικών στρατευμάτων στην Ευρώπη έλαβε την Πέμπτη η ΕΕ (φωτ. από την αντίστοιχη περσινή άσκηση Defender Europe)
Αποφάσεις «διευκόλυνσης» της μετακίνησης ΝΑΤΟικών στρατευμάτων στην Ευρώπη έλαβε την Πέμπτη η ΕΕ (φωτ. από την αντίστοιχη περσινή άσκηση Defender Europe)
Η προσπάθεια αντιμετώπισης της ραγδαίας ανόδου της Κίνας και της αλλαγής του διεθνούς συσχετισμού προς όφελός της, μαζί με την ταυτόχρονη κλιμάκωση της αντιπαράθεσης με τη Ρωσία, διαπερνά όλες τις κινήσεις των ΗΠΑ, τις διεργασίες και τις αναζητήσεις συμβιβασμών μέσα στον ευρωατλαντικό άξονα, καθώς ο ενδοϊμπεριαλιστικός ανταγωνισμός φουντώνει σε όλα τα μέτωπα, σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη, αυξάνοντας τους κινδύνους για τους λαούς.

Στην ομιλία του για τις πρώτες 100 μέρες της διακυβέρνησής του ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, δεν θα μπορούσε να είναι πιο ξεκάθαρος: «Οι ΗΠΑ βρισκόμαστε σε σημείο καμπής (...) στον ανταγωνισμό μας με την Κίνα και τον υπόλοιπο κόσμο για να κερδίσουμε τον 21ο αιώνα»...

Το τι φέρνουν βέβαια στους λαούς αυτά τα «σημεία καμπής» των ιμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων είναι γνωστό: Γνωρίζουμε πού οδήγησε η διαπάλη των ιμπεριαλιστών για να «κερδίσουν τον 20ό αιώνα», βλέπουμε και σήμερα τι σημαίνει η όξυνση του ανταγωνισμού τους «για να κερδίσουν τον 21ο».

Η «επιστροφή της Αμερικής στη διεθνή σκηνή» επί προεδρίας Μπάιντεν, όπως «λιβανίζεται» από σύσσωμο το αστικό πολιτικό σύστημα και στην Ελλάδα, είναι στην πραγματικότητα η παραπέρα ένταση της επιθετικότητας των ΗΠΑ σε όλα τα μέτωπα, η προσπάθεια ενίσχυσης των διεθνών συμμαχιών τους και η προετοιμασία εντός και εκτός συνόρων για την όξυνση της ιμπεριαλιστικής διαπάλης.

«Διαμήνυσα στον Πρόεδρο της Κίνας ότι θα διατηρήσουμε ισχυρή στρατιωτική παρουσία στον Ινδο-Ειρηνικό, ακριβώς όπως κάνουμε με το ΝΑΤΟ στην Ευρώπη», τόνισε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός Πρόεδρος.

Στο ίδιο ακριβώς πλαίσιο ενέταξε και τις αποκαλούμενες «τολμηρές πολιτικές» της κυβέρνησής του για την ενίσχυση της καπιταλιστικής οικονομίας των ΗΠΑ. «Ο υπόλοιπος κόσμος δεν μας περιμένει», επανέλαβε, αναφερόμενος ξανά στα προωθούμενα τεράστια κρατικά πακέτα για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών (μεταφορές, Ενέργεια, ύδρευση κ.ά.), για τις μπίζνες των μονοπωλίων της «πράσινης ανάπτυξης» κ.ο.κ., ενώ υπενθύμισε ότι σε τομείς όπως η Ερευνα και Ανάπτυξη (R&D) «υστερούμε σε σχέση με τον ανταγωνισμό», ιδιαίτερα με την Κίνα.

«Διευκόλυνση» μετακίνησης ΝΑΤΟικών στρατευμάτων στην Ευρώπη

Μέσα σε αυτό το φόντο, κλιμακώνεται ταυτόχρονα η αντιπαράθεση των ΗΠΑ με τη Ρωσία, συγκεντρώνονται μεγάλες στρατιωτικές δυνάμεις από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην Ανατολική Ευρώπη, αναζωπυρώνεται η σύγκρουση γύρω από την ανατολική Ουκρανία και την Κριμαία.

Καθόλου τυχαία, η «διευκόλυνση» της μετακίνησης των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων κατά μήκος της Ευρώπης απέναντι στη Ρωσία βρέθηκε, την περασμένη Πέμπτη, στο επίκεντρο τόσο της Συνόδου των υπουργών Αμυνας της ΕΕ, όσο και του γεύματος εργασίας που είχαν οι υπουργοί με τον γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Στην υπουργική σύνοδο εγκρίθηκε η συμμετοχή των ΗΠΑ, της Νορβηγίας και του Καναδά στο πρόγραμμα Στρατιωτικής Κινητικότητας της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας (PESCO).

Οπως αναφέρεται σχετικά από την ΕΕ, «το σχέδιο στρατιωτικής κινητικότητας της PESCO είναι μια στρατηγική πλατφόρμα για την ταχεία και απρόσκοπτη μετακίνηση στρατιωτικού προσωπικού και εξοπλισμού σε όλη την ΕΕ, σιδηροδρομικώς, οδικώς, αεροπορικώς ή διά θαλάσσης».

Από το 2017, που ιδρύθηκε η PESCO, και έως το 2028 προβλέπονται περίπου 1,7 δισ. ευρώ από τον ευρωενωσιακό προϋπολογισμό για βελτίωση της στρατιωτικής κινητικότητας προς υποστήριξη του ΝΑΤΟ, με βελτίωση υποδομών και ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ χωρών της ΕΕ, μείωση της γραφειοκρατίας στα σύνορα, για ταχεία ανάπτυξη και ευκολότερη μεταφορά στρατιωτικού εξοπλισμού.

Χαρακτηριστικές είναι και οι δηλώσεις του Γ. Στόλτενμπεργκ πριν από τη συνάντησή του με τους υπουργούς Αμυνας: «Αυτήν τη στιγμή που μιλάμε, αναπτύσσουμε χιλιάδες στρατεύματα στο πλαίσιο μιας άσκησης του ΝΑΤΟ και συγκεκριμένα στη Ρουμανία (σ.σ. η άσκηση "Defender Europe") δείχνοντας πως κινητοποιούμε και ασκούμε στρατεύματα του ΝΑΤΟ, τα αναπτύσσουμε σε όλη την Ευρώπη (...) Αναδεικνύεται η σημασία της ταχείας μετακίνησης στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη και αυτός είναι επίσης ένας λόγος που η στρατιωτική κινητικότητα είναι τόσο σημαντική».

Το G7 για Κίνα και Ρωσία

Οι εντεινόμενοι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί βρέθηκαν, όπως ήταν αναμενόμενο, στο επίκεντρο και της διήμερης συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του G7, των επτά ισχυρότερων βιομηχανικών κρατών (HΠΑ, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ιαπωνία, Βρετανία και Καναδάς), που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη βδομάδα στο Λονδίνο, ενόψει και της Συνόδου Κορυφής στις 11 - 13 Ιούνη.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι η σύνοδος των ΥΠΕΞ του G7 «εμπλουτίστηκε» με τη συμμετοχή ομολόγων τους από την Ινδία, τη Νότια Κορέα, την Αυστραλία και τη Νότια Αφρική, αντανακλώντας τις προσπάθειες για «διεύρυνση» των συμμαχιών στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης κυρίως απέναντι στο Πεκίνο.

Το κοινό ανακοινωθέν - στο οποίο είναι εμφανής η προσπάθεια να συμβιβαστούν οι αντιθέσεις που διαπερνούν και το εσωτερικό του G7 - αναφέρεται σε όλα τα βασικά μέτωπα των ιμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων.

Σε ό,τι αφορά την Κίνα, πέρα από τα καλέσματα περί «σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» - πρόσχημα με το οποίο το προηγούμενο διάστημα οι χώρες του G7 επέβαλαν συντονισμένες κυρώσεις - αναφέρεται ότι το G7 θα ενισχύσει τις συλλογικές προσπάθειες για να σταματήσει τις «πολιτικές οικονομικού εξαναγκασμού» της ασιατικής χώρας απέναντι σε άλλες χώρες. Ξεχωρίζουν ακόμα τη «σημασία διατήρησης ενός ελεύθερου και ανοιχτού Ινδο-Ειρηνικού», εκφράζουν «έντονη αντίθεση σε μονομερείς ενέργειες που θα μπορούσαν να κλιμακώσουν την ένταση» στην Ανατολική και Νότια Κινεζική Θάλασσα, ενώ με πρόσχημα την πανδημία υπογραμμίζουν τη στήριξή τους στην συμμετοχή της Ταϊβάν στα φόρουμ του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ενώ η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν δικό της έδαφος και αντιτίθεται στην επίσημη εκπροσώπησή του σε διεθνείς οργανισμούς).

Επίσης, εξέφρασαν «έντονη ανησυχία» για την «ανεύθυνη και αποσταθεροποιητική στάση» της Ρωσίας, ιδίως απέναντι στην Ουκρανία, για «τη μεγάλη συγκέντρωση ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα της Ουκρανίας και την παρανόμως προσαρτηθείσα Κριμαία, τις κακόβουλες ενέργειές της με στόχο την υπονόμευση των δημοκρατικών συστημάτων άλλων χωρών, την κακόβουλη δραστηριότητά της στον κυβερνοχώρο και τη χρήση παραπληροφόρησης». Επίσης, καλούν την κυβέρνηση Λουκασένκο στη Λευκορωσία να προκηρύξει νέες εκλογές με διεθνείς παρατηρητές.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ, προτάσεις για συλλογικό περιορισμό της «ρωσικής προπαγάνδας» και για διακοπή του αγωγού φυσικού αερίου «Nord Stream 2» δεν κέρδισαν έδαφος, αποτυπώνοντας και από αυτήν την πλευρά αποκλίνοντα συμφέροντα των αστικών τάξεων των χωρών του G7.

Επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ στην Ουκρανία

Αμέσως μετά τη σύνοδο του G7, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Α. Μπλίνκεν, μετέβη στην Ουκρανία, σε μια κίνηση που, όπως ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, «επιβεβαιώνει εκ νέου την ακλόνητη αμερικανική υποστήριξη για την ουκρανική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα», μετά και την πρόσφατη κλιμάκωση της έντασης στο Ντονμπάς και τη Μαύρη Θάλασσα, με τις «πλάτες» των ΗΠΑ.

Οι «ευρωατλαντικές φιλοδοξίες»της Ουκρανίας, η μελλοντική ένταξη σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση του Α. Μπλίνκεν με τον Ουκρανό Πρόεδρο, Β. Ζελένσκι. Σύμφωνα με τον Μπλίνκεν, οι ΗΠΑ «επιδιώκουν ενεργά» την ενίσχυση της στρατιωτικής «βοήθειας» στην Ουκρανία.

Από το 2014, οι ΗΠΑ έχουν παράσχει στην Ουκρανία συνολική βοήθεια άνω των 4,6 δισ. δολαρίων, συμπεριλαμβανομένης και της στρατιωτικής ενίσχυσης, και πάνω από 306 εκατ. δολάρια σε «ανθρωπιστικές υπηρεσίες» για την υποστήριξη ατόμων που έχουν εκτοπιστεί ή επηρεαστεί από τις επιθετικές ενέργειες της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία και την Κριμαία, όπως ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Επιπλέον οι ΗΠΑ παρέχουν στην Ουκρανία τρεις εγγυήσεις κρατικού δανείου ύψους 1 δισ. δολαρίων.

Στη δε συνάντησή του με τον Ουκρανό ομόλογό του, Ντμ. Κουλέμπα, ο Μπλίνκεν επανέλαβε τη στήριξη της Ουάσιγκτον στην «ενίσχυση της δημοκρατίας σας, στην οικοδόμηση θεσμών και στην προώθηση των μεταρρυθμίσεών σας κατά της διαφθοράς».

Σημειώνεται ότι πριν από το ταξίδι του Μπλίνκεν, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επέκρινε την Ουκρανία για την απομάκρυνση του επικεφαλής της κρατικής εταιρείας Ενέργειας «Naftogaz», λέγοντας ότι φανερώνει «αγνόηση για δίκαιες και διαφανείς πρακτικές εταιρικής διακυβέρνησης». Ο προηγούμενος επικεφαλής, Α. Κομπόλεφ, είχε μειώσει την εξάρτηση της Ουκρανίας από τις ρωσικές παραδόσεις φυσικού αερίου και εισήγαγε μεταρρυθμίσεις που βελτίωσαν τη «δημόσια εικόνα» της εταιρείας, αναφέρουν ρεπορτάζ.

«Η Ουκρανία αντιμετωπίζει δύο προκλήσεις: Επιθετικότητα από έξω, που προέρχεται από τη Ρωσία, και επιθετικότητα από μέσα, προερχόμενη από διαφθορά, ολιγάρχες και άλλους που θέτουν τα συμφέροντά τους μπροστά από εκείνα του ουκρανικού λαού», ανέφερε ο Μπλίνκεν, αποτυπώνοντας το βάθος της παρέμβασης των ΗΠΑ.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ
Για τα ιμπεριαλιστικά σχέδια ΕΕ - ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, τους ανταγωνισμούς και τις επεμβάσεις σε βάρος των λαών

Η καπιταλιστική κρίση, που επιταχύνθηκε με την πανδημία, δυνάμωσε τις τάσεις για αλλαγές στον συσχετισμό δυνάμεων μεταξύ καπιταλιστικών χωρών και τμημάτων του κεφαλαίου. Ετσι, οξύνεται ο ιμπεριαλιστικός ανταγωνισμός μεταξύ μονοπωλίων και καπιταλιστικών χωρών, οδηγώντας σε πολέμους και επεμβάσεις, κατά της εργατικής τάξης και των λαών.

Ο παγκόσμιος και περιφερειακός ανταγωνισμός για τον έλεγχο αγορών, φυσικών πόρων, εμπορικών οδών, οικονομικών και γεωπολιτικών πλεονεκτημάτων γίνεται όλο και πιο σύνθετος, αυξάνοντας τη συχνότητα των περιφερειακών συγκρούσεων. Στο επίκεντρο σήμερα είναι περιοχές όπως Ανατολική Ευρώπη, Βαλκάνια, Ανατολική Μεσόγειος, Καύκασος, Σαχέλ, Μέση Ανατολή, Ινδικός Ωκεανός, Θάλασσα της Νότιας Κίνας και, λόγω της κλιματικής αλλαγής, όλο και περισσότερο ο Αρκτικός Ωκεανός.

Ο ευρωατλαντικός ιμπεριαλισμός ενισχύει τις προσπάθειές του για να αντιμετωπίσει τους υπάρχοντες και τους πιθανούς του αντιπάλους. Το ΝΑΤΟ επεκτείνεται παγκοσμίως με νέα κράτη - μέλη και συνεργασίες. Οι σχέσεις μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ, καθώς και εντός της ΕΕ και του ΝΑΤΟ χαρακτηρίζονται όλο και περισσότερο από αντίθετες τάσεις, καθώς η συνεργασία συνυπάρχει με τις αντιθέσεις.

Το ΝΑΤΟ έχει αυξήσει τη στρατιωτική του παρουσία σε Ανατολική Ευρώπη, Βαλτική, Βαλκάνια και Καύκασο, έχει αυξήσει τον αριθμό των στρατιωτών των «Δυνάμεων Ταχείας Αντίδρασης», ίδρυσε νέα κεντρικά γραφεία και μονάδες μάχης. Ωστόσο, γίνονται εμφανείς οι αντιθέσεις στο εσωτερικό, οι διαφωνίες μεταξύ ΗΠΑ, Γαλλίας, Γερμανίας και άλλων, σχετικά με το μέλλον και τον προσανατολισμό της συμμαχίας, που έχουν δυναμώσει.

Εχουν αναδειχθεί νέες αντιθέσεις και εντός της ΕΕ. Η καπιταλιστική κρίση και οι εξελίξεις όπως το Brexit κλιμάκωσαν τον ανταγωνισμό και την αντιπαράθεση. Ωστόσο, η ΕΕ, ως ιμπεριαλιστικό κέντρο με αυξανόμενο στρατιωτικό και οικονομικό βάρος, εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μονοπωλίων των ευρωπαϊκών χωρών.

Ενισχύει τις δικές της στρατιωτικές δυνατότητες, που λειτουργούν συμπληρωματικά στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, αλλά, ταυτόχρονα, μπορεί να οδηγηθεί σε μεγαλύτερη στρατιωτική αυτονομία έναντι των ΗΠΑ. Χρησιμοποιώντας το νομικό πλαίσιο που παρέχεται από τις τελευταίες συμφωνίες, η ΕΕ καθιέρωσε τη «Μόνιμη Διαρθρωμένη Στρατιωτική Συνεργασία» (PESCO), με τη συμμετοχή 25 κρατών - μελών, ενώ από το 2018 η Γαλλία προωθεί επίσης την «Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Παρέμβασης» (EI2), η οποία επεκτείνεται πέρα από τα πλαίσια της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Η ΕΕ διατηρεί επί του παρόντος 6 στρατιωτικές και 11 μη στρατιωτικές αποστολές σε Ευρώπη, Αφρική και Ασία.

Προγράμματα και μηχανισμοί («Ευρωπαϊκό Ταμείο Αμυνας» - ΕΤΑ, «Ευρωπαϊκό πρόγραμμα αμυντικής βιομηχανικής ανάπτυξης» - EDIDP, «Ευρωπαϊκή Ειρηνευτική Διευκόλυνση» - EPF, «Συντονισμένη Ετήσια Επισκόπηση για την Αμυνα» - CARD), είναι σχεδιασμένα να ενισχύσουν στρατιωτικές δυνατότητες έρευνας, ανάπτυξης, παραγωγής εντός της ΕΕ. Η ΕΕ αναπτύσσει περαιτέρω τις μη στρατιωτικές της δυνατότητες παρέμβασης μέσω εταιρικών σχέσεων και αναπτυξιακών προγραμμάτων, με στόχο την ενοποίηση και την αναβάθμιση του εξωτερικού μηχανισμού παρέμβασής της.

Υπό τη νέα κυβέρνηση του Μπάιντεν, οι ΗΠΑ συνεχίζουν και εντείνουν περαιτέρω τις προσπάθειές τους για να διατηρήσουν τη θέση τους ως ηγετικής οικονομικής και στρατιωτικής δύναμης στο ιμπεριαλιστικό σύστημα, οξύνεται σημαντικά η αντιπαράθεσή τους με την Κίνα και τη Ρωσία. Η νέα κυβέρνηση πραγματοποίησε επιθέσεις στη Συρία. Εργάζεται για την εμβάθυνση των συμμαχιών τους καθώς και της στρατιωτικής παρουσίας τους στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού. Διατηρεί τον αποκλεισμό εναντίον της Κούβας, επεμβαίνει σε χώρες της Νότιας Αμερικής, όπως η Βενεζουέλα, και υποστηρίζει τη δολοφονική πολιτική του Ισραήλ εναντίον των Παλαιστινίων. Πρέπει ακόμα να αναφέρουμε τις κλιμακούμενες προσπάθειες του ευρωαντλαντικού ιμπεριαλισμού να αναζωπυρώσει τη σύγκρουση στο Ντονμπάς και γύρω από την Κριμαία, τις απροκάλυπτες προσπάθειές του να προκαλέσει μια κατά μέτωπο στρατιωτική σύγκρουση ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία, ενώ στηρίζει φανερά τις ναζιστικές δυνάμεις στο Κίεβο.

Η Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Πρωτοβουλία αντιτίθεται σθεναρά στα ιμπεριαλιστικά σχέδια ΕΕ - ΗΠΑ - ΝΑΤΟ. Απορρίπτει τις αυταπάτες των οπορτουνιστικών δυνάμεων σχετικά με τη μεταρρύθμιση της ΕΕ προς το συμφέρον των λαών. Καλούμε τους λαούς στον αγώνα για την αποδέσμευση κάθε χώρας από ΝΑΤΟ, ΕΕ και όλες τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες της αστικής τάξης. Ο αγώνας αυτός είναι μέρος της ταξικής πάλης, και μπορεί να είναι νικηφόρος όταν διεξάγεται από την εργατική τάξη, σε συμμαχία με τα λαϊκά στρώματα της κοινωνίας, για τη δική τους εξουσία, για την οικοδόμηση της σοσιαλιστικής κοινωνίας, ως προϋπόθεση για ένα διεθνές σύστημα συνεργασίας, αλληλεγγύης και ειρήνης.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ