Κυριακή 8 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Επικίνδυνες θεωρίες

Παπαγεωργίου Βασίλης

Βαθιά αποπροσανατολιστικά, επικίνδυνα και μακριά από την πραγματικότητα είναι τα σχόλια και οι εκτιμήσεις που γίνονται από αστικά ΜΜΕ ότι τάχα το μνημόνιο που υπέγραψε η Πορτογαλία με την τρόικα είναι «πιο μαλακό» (μνημόνιο λάιτ το χαρακτηρίζουν) από αυτό που υπέγραψε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με τις ίδιες ανυπόστατες θεωρίες, αυτό συνέβη γιατί η επίσης σοσιαλιστική κυβέρνηση της Πορτογαλίας διαπραγματεύτηκε πιο σκληρά με την τρόικα και αυτό θα έχει τάχα σαν αποτέλεσμα ο λαός της Πορτογαλίας «να αποφύγει τα χειρότερα» ή πως «δε θα τραβήξει τον Γολγοθά της Ελλάδας». Ουδέν αναληθέστερον. Τα βάρβαρα μέτρα που εφαρμόζονται όχι μόνο στις χώρες που έχουν υπογράψει μνημόνιο με την τρόικα αλλά σε όλες τις χώρες της ΕΕ, είναι μέτρα που τσακίζουν τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα και πτωχεύουν τους λαούς για να ενισχύσουν την κερδοφορία των ευρωμονοπωλίων. Είναι κοινά για όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ, ακριβώς γιατί αποτελούν μέτρα που απορρέουν από τις συνθήκες που έχουν υπογράψει τα προηγούμενα χρόνια (Μάαστριχτ, Λισαβόνας) και αξιοποιούν την καπιταλιστική κρίση για να τα υλοποιήσουν. Παντού, τα ίδια βάρβαρα μέτρα παίρνονται, ο ίδιος πόλεμος κατά των λαών διεξάγεται. Μπορεί να υπάρχουν ορισμένες διαφορές «φάσης» όσον αφορά την κλιμάκωση, αλλά αυτό δεν αλλάζει σε τίποτα την ουσία. Σε καμία περίπτωση πάντως δεν μπορεί να είναι η μοίρα των λαών να διαλέγουν αν το σκοινί που θα τους κρεμάσει θα είναι σκληρό ή μαλακό, αλλά το πώς θα ανατρέψουν τους δυνάστες τους, πώς δηλαδή θα γκρεμίσουν το καθεστώς της καπιταλιστικής βαρβαρότητας.

Πώς «ξελασπώνουν» οι κατασκευαστές

Το ότι ο δείκτης δραστηριότητας του κλάδου των κατασκευών έχει πάρει τον κατήφορο είναι πλέον γνωστό στους περισσότερους. Αρκεί ν' ακούσει κανείς πώς «μυξοκλαίνε» οι μεγαλοκατασκευαστές για την έλλειψη επενδυτικών ευκαιριών κ.λπ. Μάλιστα, βασικό τους επιχείρημα είναι ότι αν σωθούν οι ίδιοι θα σωθούν και οι εργάτες του κλάδου που μαστίζονται από την ανεργία. Ομως, αλίμονο στους οικοδόμους, αν περιμένουν να βρουν σταθερή δουλειά μέσω της στήριξης των μονοπωλίων του κλάδου.

Χαρακτηριστικά είναι δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία «συνεργασία με τους εφοπλιστές θέλουν οι Ελληνες κατασκευαστές». Ελληνικές εταιρείες του κλάδου των κατασκευών αναζητούν δίοδο εισόδου στις ναυπηγήσεις πλοίων σε ξένα ναυπηγεία, επιδιώκοντας, «με τη στήριξη του ελληνικού εφοπλισμού», «τη δημιουργία ενός δυναμικού cluster στην Ελλάδα με εξωστρέφεια». Μάλιστα, εντοπίζεται το εξής προηγούμενο: «Τα ελληνικά προϊόντα είναι εξαιρετικά και ορισμένα ναυπηγεία του εξωτερικού (Κίνα, Κορέα, Ιαπωνία) που «πιέστηκαν» και συμπεριέλαβαν Ελληνες κατασκευαστές στη λίστα για ελληνικό πλοίο, στη συνέχεια τους έβαλαν στη λίστα κατασκευαστών και για ένα πλοίο γερμανικών συμφερόντων».

Δηλαδή, τι γίνεται; Αφ' ενός, υπάρχει πλήθος έργων που έχει ανάγκη ο ελληνικός λαός (αντιπλημμυρικά, αντισεισμικά κ.λπ.), αλλά δε γίνονται γιατί θεωρούνται μικρής «αποδοτικότητας» για τους κατασκευαστές, εκτιμάται ότι δε βοηθούν για την εξασφάλιση γρήγορου και εύκολου κέρδους. Αφ' ετέρου, οι μεγαλοεργοδότες και αυτού του κλάδου προσανατολίζονται σε επενδύσεις σε άλλες χώρες, είτε με χαμηλότερο «εργατικό κόστος» (βλ. Κίνα), είτε με ευνοϊκότερο περιβάλλον κερδοφορίας για τους ίδιους, από πλευράς φοροαπαλλαγών, επιδοτήσεων κ.λπ. Ετσι θα «ξελασπώνουν» οι μεγαλοκατασκευαστές, την ώρα που οι οικοδόμοι θα κυνηγάνε 10-15 πενιχρά μεροκάματα το μήνα, ίσα για να έχουν ιατροφαρμακευτική κάλυψη, και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι θα «πνίγονται» κάθε φορά που μια «ξαφνική νεροποντή» πέφτει στην Αθήνα ή σε άλλα αστικά κέντρα...

Πλήττεται το αγροτικό κίνημα

Στο νομοσχέδιο για τους συνεταιρισμούς, η κυβέρνηση επιχειρεί να καταφέρει συντριπτικό πλήγμα και στο αγροτικό συνδικαλιστικό κίνημα. Με το νόμο που θέλει να φέρει για ψήφιση στη Βουλή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, επιχειρείται η υποταγή του αγροτικού συνδικαλιστικού κινήματος, η πολυδιάσπασή του και, ουσιαστικά, η διάλυσή του, γιατί οι κυβερνώντες και οι συνοδοιπόροι τους δε θέλουν ένα μαχητικό μαζικό αγροτικό κίνημα να σταθεί εμπόδιο στην αντιαγροτική λαίλαπα, που έρχεται με τη νέα ΚΑΠ 2014 - 2020, και στο μεγάλο ξεκλήρισμα της αγροτιάς. Το νομοσχέδιο διαχωρίζει τους αγροτικούς συλλόγους σε φυτικής, ζωικής και αλιευτικής παραγωγής, προσπαθώντας να διασπάσει και να φέρει τον έναν αντιμέτωπο στον άλλο με συντεχνιακά αιτήματα, όταν τα προβλήματα είναι κοινά για όλους. Επίσης προωθεί την πολυδιάσπαση, καθώς 7 αγροτικοί σύλλογοι θα μπορούν να συγκροτήσουν ομοσπονδία σε επίπεδο Περιφέρειας και 7 ομοσπονδίες μια συνομοσπονδία σε επίπεδο χώρας. Με αυτόν τον τρόπο, θα ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια ομοσπονδίες και συνομοσπονδίες πλήρως ελεγχόμενες και χρηματοδοτούμενες από τις εισφορές των αγροτών στον ΕΛΓΑ, ώστε να υπάρχουν οι «αξιόπιστοι και προνομιακοί συνομιλητές» που επιθυμεί η κυβέρνηση, για να περνάει «αναίμακτα» η λαίλαπα της νέας ΚΑΠ 2014 - 2020. Η ΠΑΣΥ ζητά να αποσυρθεί αυτό το νομοσχέδιο, καλεί τους αγρότες να ενισχύσουν μαζικά τους ήδη υπάρχοντες αγροτικούς συλλόγους και τις ενωτικές αγωνιστικές αμοσπονδίες, να δημιουργηθούν νέοι αγροτικοί σύλλογοι, να δυναμώσει η ΠΑΣΥ σε κάθε νομό, με γνώμονα την υπεράσπιση των συμφερόντων της μικρομεσαίας αγροτιάς. Με πλαίσιο πάλης και στόχους, που θα διεκδικούν άμεσες λύσεις, αλλά και το πιο βασικό αίτημα της ικανοποίησης των διατροφικών αναγκών του λαού, σε κοινή δράση με εργατοϋπαλλήλους, μικροεπαγγελματίες, αγωνιστικά κινήματα γυναικών και νεολαίας, που θα ανοίγουν δρόμο σε ριζικές αλλαγές σε επίπεδο οικονομίας και εξουσίας, για ανατροπή της σκληρής αντιλαϊκής, βάρβαρης πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων.

CIA και «Αλ Κάιντα»

Το σφικτό εναγκαλισμό μεταξύ μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ και της «Αλ Κάιντα» επιβεβαιώνει δημοσίευμα της «Ουάσιγκτον Ποστ», σύμφωνα με το οποίο η η CIA είχε φτιάξει «μυστικό κρησφύγετο» στην πόλη Αμποταμπάντ του Πακιστάν και παρακολουθούσε για πολλούς μήνες τις κινήσεις του ηγέτη της «Αλ Κάιντα», Οσάμα Μπιν Λάντεν. Σύμφωνα με δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας, ένας μικρός αριθμός πρακτόρων της CIA είχε εγκατασταθεί μυστικά και παρακολουθούσε για αρκετούς μήνες, ίσως και χρόνια, την έπαυλη όπου είχε καταφύγει ο Αραβας «αρχιτρομοκράτης». Η αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν διακόπηκαν οι σχέσεις μεταξύ των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών και της «Αλ Κάιντα». Αλλωστε, δεν πρέπει να ξεχνιέται ότι η «Αλ Κάιντα» ήταν «παιδί» της CIA, που τη δημιούργησε για να «απελευθερώσει» το Αφγανιστάν από τη Σοβιετική Ενωση. Η μετέπειτα ιστορία έδειξε ότι οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ ποτέ δεν έχασαν την «επαφή» τους με την «Αλ Κάιντα» και την αξιοποιούσαν σταθερά για να πετύχουν τους στόχους της. Με δυο λόγια, η «Αλ Κάντα», σε ρόλο χρήσιμου εχθρού, ήταν «ενσωματωμένη» στα σχέδια και τις επεμβάσεις του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, τόσο στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, όσο και συνολικά στον πλανήτη.

Κείμενα για την Οικονομία και την Πολιτική

Αφιερώνεται στα 190 χρόνια από τη γέννηση του Φρίντριχ Ενγκελς

Η «Σύγχρονη Εποχή» εκδίδει αυτήν τη συλλογή άρθρων του «Φρίντριχ Ενγκελς» και την αφιερώνει στην 190ή επέτειο από τη γέννησή του.

Το κόκκινο νήμα που διαπερνά όλα τα άρθρα που περιλαμβάνονται στην έκδοση είναι αυτό της εκτίμησης των οικονομικών εξελίξεων της τελευταίας δεκαετίας του πρώτου μισού και σχεδόν ολόκληρου του δεύτερου μισού του 19ου αιώνα και της αντανάκλασής τους στο πολιτικό επίπεδο, στις πολιτικές επιδιώξεις των διάφορων τάξεων, στην ταξική πάλη, στην ιδεολογικοπολιτική διαπάλη της εποχής. Σε αυτά τα άρθρα τίθενται πολλά επίκαιρα ζητήματα, που σχετίζονται με την καπιταλιστική οικονομική κρίση (με ιδιαίτερη έμφαση στη σχέση υπερπαραγωγής - υπερκερδοσκοπίας), τον ανταγωνισμό και την αλληλεξάρτηση μεταξύ των καπιταλιστικών κρατών, την εμφάνιση της μετοχικής εταιρείας και τον αντίστοιχο παρασιτισμό της αστικής τάξης, τον προστατευτισμό και το ελεύθερο εμπόριο ως μορφές αστικής οικονομικής διαχείρισης, την αγροτική οικονομία, τη δημιουργία της εργατικής αριστοκρατίας, καθώς και ζητήματα στρατηγικής του διεθνούς εργατικού κινήματος, όπως αυτά που προκύπτουν από τη βασανιστική πορεία διαμόρφωσης εργατικών κομμάτων σε κάθε ξεχωριστό κράτος, τη διαπάλη, για το πρόγραμμα και την πολιτική αυτών των κομμάτων στις συνθήκες του 19ου αιώνα.

Ντμίτρι Μεντβέντεφ

Το ζήτημα της λεγόμενης «αντιπυραυλικής ασπίδας» έχει κατά καιρούς προκαλέσει διαφωνίες, αντιρρήσεις, αλλά και συγκλίσεις ανάμεσα σε ΝΑΤΟ - ΗΠΑ και Ρωσία και τον σημερινό Πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, καθώς η τελευταία διεκδικεί σημαντική θέση σ' αυτήν, για την υπεράσπιση των συμφερόντων της κυρίαρχης τάξης. Μάλιστα, στον πρόσφατο νέο γύρο διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας - ΝΑΤΟ που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στις 2-5 Μάη, κυριάρχησε το ζήτημα της «ασπίδας», ενώ αποτέλεσε επίσης βάση για τη συνάντηση των Προέδρων της Ρωσίας και των ΗΠΑ στη γαλλική πόλη Ντοβίλ στα τέλη του Μάη, καθώς και της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ρωσίας - ΝΑΤΟ σε επίπεδο Υπουργών Αμυνας, που προβλέπεται να γίνει στις 9 Ιούνη στις Βρυξέλλες.

Τις ίδιες μέρες, η Ουάσιγκτον και το Βουκουρέστι κατέληξαν σε συμφωνία για την ανάπτυξη αντιπυραυλικού συστήματος στη ρουμανική στρατιωτική βάση «Ντεβέσελου» στην επαρχία Ολτ, όπου θα υπηρετούν 200 έως και 500 Αμερικανοί στρατιωτικοί.

Η Ρωσία, εμμένοντας στη θέση της για δημιουργία κοινού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας, βρίσκεται στη διαδικασία παρουσίασης νέων προτάσεων, καθώς το ΝΑΤΟ θεωρεί πως θα πρέπει να υπάρξουν δύο ανεξάρτητα συστήματα που θα ανταλλάσσουν πληροφορίες. Ανάμεσα στα άλλα, η Ρωσία δηλώνει έτοιμη να αναλάβει την «κατασκευή» ενός μέρους του «σκελετού» της ευρωπαϊκής αντιπυραυλικής «ομπρέλας» και, συγκεκριμένα, τη δημιουργία προκάλυψης από πιθανή απειλή για τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, καθώς επίσης για τις λεκάνες της Μαύρης Θάλασσας, της Βαλτικής και της θάλασσας Μπάρεντς.

Εν μέσω ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων και αντιπαραθέσεων, μια συμφωνία μπορεί να προκύψει, εφόσον φυσικά υπάρξουν κάποια συγκεκριμένα ανταλλάγματα...


Κ. Χ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ