Πέμπτη 8 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΦΑΡΜΑΚΟΥ
Παρέμβαση για τον εμβολιασμό των εργαζομένων στο Φάρμακο

Σε διαμαρτυρία στο υπουργείο Υγείας προχωρά σήμερα στις 4.30 μ.μ. η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΟΕΦΣΕΕ), με αίτημα τον εμβολιασμό των εργαζομένων του κλάδου. Η Ομοσπονδία έχει επανειλημμένα θέσει στο υπουργείο το αίτημά της, με επιστολές στις οποίες μέχρι σήμερα δεν έχει λάβει απάντηση. «Με κάθε τρόπο σάς έχουμε τονίσει την ανάγκη για τον εμβολιασμό όλων των συναδέλφων μας εργαζομένων στις φαρμακευτικές επιχειρήσεις, στην ιατρική ενημέρωση, στη φαρμακοβιομηχανία και στις φαρμακαποθήκες, που όλο αυτό το διάστημα δουλεύουν ανελλιπώς και σε συνθήκες εντατικοποίησης, όπως άλλωστε και όλοι οι εργαζόμενοι σε βιομηχανικούς κλάδους, σούπερ μάρκετ, Επισιτισμό, κέντρα διανομής, ταχυμεταφορές κ.ο.κ.», σημειώνει σε νέο έγγραφό της προς τον αναπληρωτή υπουργό Β. Κοντοζαμάνη και του ζητά να συναντήσει σήμερα την αντιπροσωπεία της.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΑΤΡΑΣ
Οταν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ απορρίπτουν από κοινού το αίτημα της επίταξης

Οχι επίταξη, αλλά «συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα Υγείας»: Αυτή ήταν η από κοινού απάντηση των παρατάξεων του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ στο Δημοτικό Συμβούλιο Πατρέων χτες, σε σχετική πρόταση ψηφίσματος που κατέθεσε η δημοτική αρχή, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Υγείας. Συγκεκριμένα, η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκε ενάντια σε αυτήν την πρόταση της δημοτικής αρχής για επίταξη των ιδιωτικών θεραπευτηρίων και κλινικών και τάχθηκε υπέρ της συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα Υγείας, πρόταση που κατέθεσε η παράταξη της ΝΔ.

«Αποκαλύπτεται έτσι περίτρανα η στρατηγική σύμπλευσης ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, για την εμπορευματοποίηση της Υγείας του λαού. Οσο για τις διακηρύξεις του ΣΥΡΙΖΑ και των στελεχών του, υπέρ του δημόσιου συστήματος Υγείας, αποδεικνύονται κούφια λόγια, χωρίς αντίκρισμα», σχολιάζουν οι εκλεγμένοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Προετοιμάζονται ξανά για εφιαλτικές «μέρες Νοέμβρη»

Από τη χτεσινή αγωνιστική παρέμβαση στο «Θεαγένειο»
Από τη χτεσινή αγωνιστική παρέμβαση στο «Θεαγένειο»
Αυξάνεται καθημερινά η πίεση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, με την κυβέρνηση να προκρίνει ξανά κλεισίματα και συγχωνεύσεις κλινικών για να διατεθούν στη μάχη κατά του κορονοϊού, ενώ μειώνονται στο 80% και τα χειρουργεία και πλέον αντιμετωπίζονται μόνο τα επείγοντα περιστατικά.

Τα νοσοκομεία της περιοχής προετοιμάζονται για μέρες Νοέμβρη, όταν η μία μετά την άλλη οι κλινικές μετατρέπονταν σε Covid και στήνονταν κλίνες ΜΕΘ σε αίθουσες χειρουργείων και ανάνηψης, χωρίς το αναγκαίο προσωπικό και εξοπλισμό, όπου ρίχνονταν στη μάχη γιατροί άλλων ειδικοτήτων, άσχετων με την ασθένεια.

Και την ίδια ώρα η κυβέρνηση εξακολουθεί να μην επιτάσσει τις ιδιωτικές κλινικές. Χρησιμοποιεί το Νοσοκομείο «Αγιος Δημήτριος» και την ιδιωτική κλινική «Αρωγή» για να μεταφέρει ασθενείς με κορονοϊό που βρίσκονται λίγο πριν το εξιτήριο, προκειμένου να εξασφαλίσει κλίνες στο κάθε φορά εφημερεύον νοσοκομείο.

Χτες το πρωί το Νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου» ολοκλήρωσε την εφημερία του με αυξημένες εισαγωγές Covid (63) και μη Covid (75) περιστατικών. Στη διάρκεια της εφημερίας μετατράπηκε σε Covid και 5η κλινική, η Γαστρεντερολογική, και οι ασθενείς της μεταφέρθηκαν για νοσηλεία στην Παθολογική. Κάποια κρεβάτια της 4ης ΜΕΘ που είχαν μείνει για non Covid περιστατικά ρίχτηκαν κι αυτά στη μάχη, καθώς αυξάνονται και οι ανάγκες. Από τις 35 που έχουν διατεθεί, οι 29 είναι γεμάτες.

Το ΑΧΕΠΑ στην τελευταία εφημερία έφτασε να νοσηλεύει περισσότερους από 150 ασθενείς σε απλές κλίνες και 26 περιστατικά στη ΜΕΘ. Για την κάλυψη των αναγκών μεταφέρουν γιατρούς από τα Περιφερειακά Ιατρεία, ενώ εξαιτίας της έλλειψης κλινών ΜΕΘ για μη Covid περιστατικά, ασθενείς χρειάστηκε να παραμένουν διασωληνωμένοι στα Επείγοντα για ώρες.

Στο «Ιπποκράτειο» νοσηλεύονται 120 ασθενείς και η ΜΕΘ είναι σχεδόν γεμάτη. Η διοίκηση μετακινεί γιατρούς και νοσηλευτές για να στελεχώσει το μπλε κτίριο, όπου στεγάζει τις κλινικές κορονοϊού. Στο πλαίσιο αυτό ενισχύθηκε και πάλι με 10 επικουρικούς νοσηλευτές από το «Θεαγένειο», που επίσης στενάζει από την έλλειψη προσωπικού, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να δουλεύουν στα πόστα τους σε τμήματα και κλινικές, χωρίς πρόβλεψη για αντικαταστάτη.

Στο «Θεαγένειο», για άλλη μια μέρα, στα εξωτερικά ιατρεία γινόταν «ο κακός χαμός». Οι ασθενείς σε αναμονή έφταναν κυριολεκτικά μέχρι την έξοδο του κτιρίου, επιβεβαιώνοντας αυτό που περιγράφουν οι εργαζόμενοι για τις απίστευτες συνθήκες συνωστισμού: «Νομίζεις ότι θα βγει ο κόσμος από τα παράθυρα».

Ασχημες είναι οι συνθήκες και στα νοσοκομεία της Πέλλας, με τις ΜΕΘ να έχουν γεμίσει σε Γιαννιτσά και Εδεσσα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ασθενείς που διασωληνώνονται και παραμένουν σε απλές κλίνες.

Συνωστισμός στο ΚΥ Μηχανιώνας

Με την ίδια «επιτυχία» και με μπόλικο συνωστισμό και «ατομική ευθύνη» συνεχίζεται και το πρόγραμμα των εμβολιασμών για τους εκπαιδευτικούς, με τα αδιάθετα εμβόλια.

Προχτές με διαδικασίες «κατεπείγοντος» κλήθηκαν δεκάδες εκπαιδευτικοί της Θεσσαλονίκης και των δύο βαθμίδων να πάνε σε κάποιο εμβολιαστικό κέντρο, για να εμβολιαστούν με τις δόσεις των αδιάθετων εμβολίων. Η προχειρότητα έφερε ως αποτέλεσμα τον συνωστισμό δεκάδων εκπαιδευτικών έξω από το Κέντρο Υγείας Μηχανιώνας, όπου είχαν κληθεί να προσέλθουν όσο πιο γρήγορα μπορούσαν και μέχρι τις 7.30 μ.μ.

Σύμφωνα με καταγγελία εκπαιδευτικού, στο ίδιο εμβολιαστικό κέντρο προσέρχονταν και οι άνθρωποι που είχαν ήδη προγραμματισμένο ραντεβού για τον εμβολιασμό τους. Ο ένας γιατρός που εμβολίαζε, και το αντίστοιχο νοσηλευτικό προσωπικό, ήταν πρακτικά αδύνατο να εξυπηρετήσουν τέτοιον όγκο κόσμου, γεγονός που οδήγησε ακόμα και σε λογομαχίες για το ποιος έχει προτεραιότητα, και φυσικά σε συνωστισμό στην είσοδο του ΚΥ.

Μετά από ώρα, οι παρευρισκόμενοι ενημερώθηκαν από το νοσηλευτικό προσωπικό ότι οι συντονιστικές ομάδες εμβολιασμού των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης είχαν πληροφορηθεί ήδη προ τριών ημερών για τον αριθμό των αδιάθετων δόσεων και τους ζητήθηκε να στείλουν τους εκπαιδευτικούς ανά ομάδες των 15 ατόμων τη μέρα, και όχι όλους μαζί, όπως συνέβη. Τελικά κλήθηκε και δεύτερος γιατρός προκειμένου να προχωρήσει γρήγορα η διαδικασία.

Στην Κοζάνη

Στην Κοζάνη, όπου το διάστημα 24 Μάρτη - 6 Απρίλη καταγράφηκαν στο σύνολο της Περιφερειακής Ενότητας 1.066 ενεργά κρούσματα Covid, με περίπου τα μισά να εντοπίζονται στον δήμο Κοζάνης, η κατάσταση παραμένει εκρηκτική. Επιτροπή του «Μαμάτσειου» Νοσοκομείου απέρριψε το σχέδιο αξιοποίησης ιδιωτικής κλινικής της πόλης προκειμένου να αποσυμφορηθεί το ΓΝ Κοζάνης, το οποίο δέχεται τεράστια πίεση όλο αυτό το διάστημα. Ως αποτέλεσμα, τα βήματα μετατροπής του νοσοκομείου σε «μίας νόσου» προχωρούν και η Χειρουργική κλινική μετατρέπεται σε κλινική Covid, με τα επείγοντα χειρουργικά και άλλα μη Covid περιστατικά να νοσηλεύονται στη Μαιευτική - Γυναικολογική κλινική. Επίσης αποφασίστηκε η μετατροπή της Ψυχιατρικής κλινικής του νοσοκομείου, η οποία μάλιστα είναι η μοναδική της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, σε κλινική Covid προκειμένου να νοσηλευτούν ασθενείς με κορονοϊό, και η νοσηλεία των ψυχιατρικών περιστατικών σύμφωνα με πληροφορίες θα γίνει από ιδιωτική ψυχιατρική κλινική της Κοζάνης.

Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Αυξάνονται κρούσματα και θάνατοι, συνεχίζονται οι καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς

Eξαπλώνεται η πανδημία σε όλο τον κόσμο, με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα να ξεπερνούν τα 133,1 εκατομμύρια και τους επίσημα καταγεγραμμένους θανάτους τα 2,9 εκατ.

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους χαρακτήρισε «παρωδία» «το γεγονός ότι σε ορισμένες χώρες οι εργαζόμενοι στους τομείς Υγείας και όσοι βρίσκονται σε ομάδες κινδύνου εξακολουθούν να μην έχουν λάβει καμία δόση εμβολίων». Την ίδια ώρα, τη «μερίδα του λέοντος» συγκεντρώνουν τα ισχυρότερα καπιταλιστικά κράτη και οι φαρμακευτικοί όμιλοι παράγουν ανάλογα με το μέγιστο κέρδος και συμφέρουσες επιχειρηματικές συμφωνίες.

«Η αύξηση της παραγωγής και η δίκαιη κατανομή παραμένουν τα σημαντικότερα εμπόδια για τον τερματισμό του οξυμένου σταδίου της πανδημίας Covid-19», πρόσθεσε ο Γκεμπρεγέσους.

Σε ένα τέτοιο φόντο, η Βραζιλία κατέγραψε την Τρίτη πάνω από 4.000 θανάτους σε ένα 24ωρο, σημειώνοντας νέο τραγικό ρεκόρ. Συνολικά καταγράφει τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων της πανδημίας, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ, με σχεδόν 337.000 νεκρούς.

Στην Ινδία τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπέρασαν για δεύτερη φορά μέσα σε μια βδομάδα τις 100.000 σε ένα 24ωρο (115.736), ενώ άλλοι 630 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Στη χώρα που είναι η μεγαλύτερη παραγωγός εμβολίων στον κόσμο, από τα μέσα Γενάρη που άρχισε η εκστρατεία ανοσοποίησης μέχρι τώρα έχουν χορηγηθεί περίπου 87 εκατ. δόσεις εμβολίων σε 75 εκατ. ανθρώπους από τα 1,35 δισ. πληθυσμού.

Η Τσεχία με πάνω από 27.000 θανάτους βρίσκεται στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης με τους κατά κεφαλήν θανάτους, σύμφωνα με την ιστοσελίδα «Our World in Data».

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση ΕΕ - Αυστραλίας

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση της Αυστραλίας επέμεινε χτες ότι ζητά από την ΕΕ να επιτρέψει την εξαγωγή 3,1 εκατ. δόσεων του εμβολίου της «AstraZeneca». Η Κομισιόν είχε προηγουμένως αρνηθεί ότι παρεμποδίζει την εξαγωγή εκατομμυρίων εμβολίων στην Αυστραλία, και είχε ισχυριστεί ότι δεν ευθύνεται η ΕΕ για την αδυναμία της «AstraZeneca» να τηρήσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις ως προς τον εφοδιασμό τρίτων χωρών με εμβόλια. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο μήνα η ΕΕ, κατόπιν αιτήματος της Ιταλίας, εμπόδισε την αποστολή 250.000 δόσεων του εμβολίου της «AstraZeneca» στην Αυστραλία, επικαλούμενη το γεγονός ότι η εταιρεία παραδίδει στην ΕΕ πολύ λιγότερες δόσεις από αυτές που είχαν συμφωνηθεί.

Παραγγελία του «Sputnik V» από τη Βαυαρία

Προσύμφωνο παραγγελίας του ρωσικού εμβολίου «Sputnik V» αναμενόταν να υπογράψει χτες η κυβέρνηση της Βαυαρίας, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός του κρατιδίου Μάρκους Ζέντερ, προκειμένου, εφόσον το εμβόλιο λάβει την έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), να γίνει άμεσα η παράδοσή του. Επίσης, το ρωσικό εμβόλιο θα αρχίσει μέσα στο καλοκαίρι να παράγεται σε εργοστάσιο της εταιρείας «R-Pharm» στο Ιλερτίσεν της Βαυαρίας.

Την περασμένη βδομάδα, και ο Αυστριακός καγκελάριος, Σ. Κουρτς, είχε δηλώσει πως η παραγγελία του ρωσικού εμβολίου βρίσκεται στην «τελική ευθεία».

Στο μεταξύ ο ΕΜΑ θα αρχίσει να διερευνά την ερχόμενη βδομάδα αν οι κλινικές δοκιμές του «Sputnik V» ακολούθησαν τις «παγκόσμιες κλινικές και επιστημονικές προδιαγραφές», γράφουν οι «Financial Times», στον απόηχο δημοσιευμάτων που φέρουν τις δοκιμές να μην ακολούθησαν τους κανόνες δεοντολογίας.

Ο επικεφαλής του Ρωσικού Ταμείου Αμεσων Επενδύσεων (RDIF) δήλωσε στην εφημερίδα: «Δεν υπήρξε πίεση (σ.σ. στους συμμετέχοντες) και το "Sputnik V" ανταποκρίνεται σε όλες τις κλινικές πρακτικές». Ο δε εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, σχολίασε λέγοντας πως δεν γνωρίζει αν υπήρξαν παρόμοιες διαδικασίες σε σχέση με άλλα εμβόλια που «έχουν λάβει άδεια στην ΕΕ».

ΕΜΑ ΓΙΑ ΕΜΒΟΛΙΟ ΤΗΣ «ASTRAZENECA»
«Οι ασυνήθιστοι θρόμβοι είναι πολύ σπάνιες παρενέργειες»

Η Επιτροπή Ασφάλειας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκου (EMA) σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου αναφορικά με την εκτίμησή της για το εμβόλιο της «AstraZeneca» και το κατά πόσο συνδέεται με περιστατικά θρομβώσεων που καταγράφονται σε ορισμένους εμβολιασμένους, σημείωσε ότι «οι ασυνήθιστοι θρόμβοι αίματος με χαμηλά αιμοπετάλια πρέπει να αναφέρονται ως πολύ σπάνιες ανεπιθύμητες παρενέργειες».

Με δεδομένο ότι με τα μέχρι τώρα στοιχεία οι αιματικοί θρόμβοι σε εμβολιασμένους με το συγκεκριμένο εμβόλιο είναι πολύ σπάνια περιστατικά, ο ΕΜΑ επισημαίνει ότι «τα συνολικά οφέλη του εμβολίου στην πρόληψη της COVID-19 υπερτερούν των κινδύνων παρενεργειών». Συγκεκριμένα, μέχρι τις 4 Απρίλη είχαν αναφερθεί στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο 222 περιπτώσεις σπάνιων θρομβοεμβολών σε 34 εκατομμύρια δόσεις από το σκεύασμα της «AstraZeneca», ανέφερε η Σ. Στράους, επικεφαλής της Επιτροπής Ασφάλειας του ΕΜΑ, προσθέτοντας ότι οι παρενέργειες δεν είναι κάτι μη αναμενόμενο, δεδομένου ότι τα εμβόλια διανέμονται σε μεγάλη κλίμακα. Η δε εκτελεστική διευθύντρια του Οργανισμού, Ε. Κουκ, υπογράμμισε ότι ο κίνδυνος θανάτου από την Covid-19 είναι «πολύ μεγαλύτερος» από τον κίνδυνο θανάτου από σπάνιες παρενέργειες.

Ο ΕΜΑ υπενθυμίζει στους υγειονομικούς και σε άτομα που λαμβάνουν το εμβόλιο να ενημερώνονται για την πιθανότητα εμφάνισης πολύ σπάνιων περιπτώσεων θρόμβων αίματος σε συνδυασμό με χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων εντός 2 βδομάδων από τον εμβολιασμό και να αναζητούν αμέσως ιατρική βοήθεια αν εμφανίσουν αντίστοιχα συμπτώματα (δύσπνοια, πόνος στο στήθος, πρήξιμο στα πόδια, επίμονος πόνος στην κοιλιά ή πονοκέφαλος, μικροί θρόμβοι κάτω από το δέρμα, μακριά από το σημείο εμβολιασμού).

Μέχρι στιγμής, οι περισσότερες από τις αναφερόμενες περιπτώσεις θρομβώσεων έχουν καταγραφεί σε γυναίκες κάτω των 60 ετών εντός 2 βδομάδων από τον εμβολιασμό. Ο ΕΜΑ ωστόσο σημειώνει ότι με βάση τα μέχρι τώρα διαθέσιμα στοιχεία, «δεν συμπεραίνει πως η ηλικία και το φύλο αποτελούν σαφείς παράγοντες κινδύνου για αυτές τις πολύ σπάνιες παρενέργειες», και με αυτή την έννοια δεν δίνει κάποια ειδική σύσταση για περιορισμούς.

Οι υπουργοί Υγείας της ΕΕ συνεδρίαζαν αργά χτες το βράδυ για το θέμα, ενώ πιθανότατα τις τελικές αποφάσεις θα τις πάρει η κάθε χώρα ξεχωριστά - όπως γίνεται μέχρι τώρα - καθώς όπως σημειώνει και ο ΕΜΑ, στη χρήση του εμβολίου «συνυπολογίζονται η κατάσταση της πανδημίας και η διαθεσιμότητα εμβολίων σε κάθε κράτος - μέλος».

Την ίδια ώρα, στη Βρετανία δόθηκε σύσταση σε άτομα ηλικίας κάτω των 30 ετών χωρίς υποκείμενα νοσήματα που έχουν χαμηλό κίνδυνο σοβαρής νόσησης ή θανάτου από Covid-19 να δίνεται μια εναλλακτική στο εμβόλιο της «AstraZeneca». Η δεύτερη δόση θα συνεχιστεί με εμβόλιο της «AstraZeneca» σε όσους έχουν ήδη λάβει την πρώτη.

Σύμφωνα με τη συμβουλευτική επιτροπή για την ασφάλεια των εμβολίων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η αιτιώδης σχέση μεταξύ του εμβολίου της «AstraZeneca» και των σπάνιων περιπτώσεων θρόμβων αίματος θεωρείται «εύλογη αλλά δεν επιβεβαιώνεται». Η επιτροπή θα συνεδριάσει την επόμενη βδομάδα για να εξετάσει νέα δεδομένα.

75 νεκροί, 3.445 κρούσματα με 20.000 λιγότερα τεστ χτες

Ακόμη 75 άνθρωποι έχασαν χτες τη ζωή τους και με 20.000 λιγότερα τεστ σε σχέση με την προηγούμενη μέρα, καταγράφηκαν 3.445 νέα κρούσματα.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι παραμένει σκαρφαλωμένος στους 749.

Από τα 3.445 νέα κρούσματα, 1.670 εντοπίστηκαν στην Αττική, 398 στη Θεσσαλονίκη, 114 στην Αχαΐα, 85 στη Λάρισα, ενώ υπό διερεύνηση είναι 122 κρούσματα.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 285.015 και των θανάτων σε 8.607.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ
Στρατηγική με βάση τους νόμους της αγοράς και την «ατομική ευθύνη»

Eurokinissi

Πίσω από τον εμβολιασμό, που εξακολουθεί να «σέρνεται», επιχείρησε για άλλη μια φορά η κυβέρνηση, κατά τη χτεσινή ενημέρωση, να κρύψει την απουσία μέτρων ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας. Σημειώνεται ότι μόλις 686.000 άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις (περίπου το 6%), ενώ σχεδόν όλοι οι εργαζόμενοι και οι ευπαθείς ομάδες παραμένουν ανεμβολίαστοι, αλλά και έξω από το σύστημα Υγείας «μίας νόσου». Παρ' όλα αυτά, «τα σημαντικά κομμάτια της κοινωνίας των συμπολιτών μας έχουν εμβολιαστεί», ανέφερε ο υπουργός Υγείας.

Μιλώντας για την Παγκόσμια Μέρα Υγείας, με πομπώδεις δηλώσεις χωρίς αντίκρισμα, έπλεξε υποκριτικά το εγκώμιο «στους πρωταγωνιστές της μάχης», τους οποίους η κυβέρνηση εξουθενώνει, απολύει, καταστέλλει, ανακυκλώνει ή στην καλύτερη περίπτωση πετάει στα νύχια των εργολάβων και στην ομηρία των ελαστικών σχέσεων εργασίας.

Βαφτίζουν «όπλο» το self test

Στην ενημέρωση επίσης αναλύθηκε ξανά η απογείωση της «ατομικής ευθύνης» με τα self test, με τα οποία πετάνε καταρχήν το μπαλάκι σε μαθητές και εκπαιδευτικούς (βλ. σελ. 19). Δηλαδή, με το μέτρο εκείνο που ουσιαστικά υπονομεύει την αναγκαία και με κρατική ευθύνη επιδημιολογική επιτήρηση, από εξειδικευμένο προσωπικό στις δημόσιες δομές ΠΦΥ (με λήψη ιστορικού, αξιολόγηση των ευρημάτων, υπεύθυνη καταγραφή κ.λπ.). Αυτή η υποβάθμιση παρουσιάστηκε από τον υφυπουργό Υγείας Β. Κοντοζαμάνη ως «πρωτοπορία», λέγοντας μάλιστα πως η συγκεκριμένη ιατρική πράξη (όπως η διεξαγωγή τεστ) «δεν απαιτεί την επίβλεψη επαγγελματία Υγείας»!

Ενδεικτική δε της αναξιοπιστίας των τεστ είναι η ομολογία του Β. Κικίλια ότι «τα αποτελέσματα των self test δεν θα καταχωρούνται στην πλατφόρμα του ΕΟΔΥ, παρά μόνο τα επιβεβαιωτικά τεστ, για να υπάρχει ορθότητα της επιδημιολογικής εικόνας». Μια μέρα νωρίτερα, μάλιστα, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σ. Τσιόδρας σημείωνε ότι «αν έχω συμπτώματα και το self test είναι αρνητικό, θα πρέπει να κάνω επαναληπτικό έλεγχο, δεν με εξασφαλίζει».

Παρ' όλα αυτά η «αυτοδιάγνωση» παρουσιάστηκε ως «όπλο για να ανοίξει με ασφάλεια η δραστηριότητα στη χώρα μας», προμηνύοντας ότι το συγκεκριμένο υποκατάστατο για μέτρα προστασίας που δεν έχουν ληφθεί (μείωση μαθητών ανά τάξη, μαζική διενέργεια μοριακού τεστ στους χώρους δουλειάς κ.λπ.) θα συμπαρασύρει όλους τους εργαζόμενους προκειμένου να ανοίξουν η αγορά και ο Τουρισμός. Κατά τ' άλλα, «στρατηγική της πολιτείας είναι η προστασία της υγείας των πολιτών».

Να σημειωθεί ότι με το «καλημέρα» επικράτησε αλαλούμ στα φαρμακεία, με φαρμακοποιούς να καταγγέλλουν ότι παρέλαβαν τελικά rapid test (και όχι ατομικά κατ' οίκον τεστ) και μάλιστα σε συσκευασίες των 25 τεμαχίων, που θα πρέπει να ανασυσκευάζονται σε ατομικά πακέτα, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την αλλοίωσή τους. Από τη μεριά του ο υφυπουργός Υγείας υποστήριξε ότι «οι επόμενες παρτίδες θα είναι πιο εύκολες».

Τροπολογία για την ηλεκτρονική πλατφόρμα

Στο μεταξύ, αργά χτες το βράδυ η κυβέρνηση κατέθεσε και ψήφισε με συνοπτικές διαδικασίες στην Ολομέλεια της Βουλής τροπολογία της τελευταίας στιγμής, η οποία προβλέπει τη δημιουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την καταχώρηση και διαχείριση των αποτελεσμάτων των self test.

Το ΚΚΕ καταψήφισε την τροπολογία, η οποία κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Η ειδική αγορήτρια του Κόμματος, Μαρία Κομνηνάκα, ανέδειξε ότι έναν χρόνο μετά την εμφάνιση της πανδημίας και παρά το γεγονός ότι ο λαός θρηνεί χιλιάδες νεκρούς, η κυβέρνηση δείχνει την πυγμή της να εφαρμόσει μια πολιτική που θυσιάζει ανθρώπινες ζωές στο βωμό της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, και από πάνω απαιτεί «ατομική ευθύνη» από τα θύματα. Ειδικά για την πλατφόρμα, ανέδειξε τους κινδύνους για τα προσωπικά δεδομένα και έφερε ως παράδειγμα το προηγούμενο της «Cisco».

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συμμετείχε στην ψηφοφορία. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ ψήφισαν υπέρ, Ελ. Λύση και ΜέΡΑ25 κατά.

ΨΝΑ ΔΑΦΝΙ
Η διοίκηση διώκει συνδικαλιστή για χατίρι του εργολάβου!

Η εργολαβική εταιρεία που έχει αναλάβει την καθαριότητα στο ΨΝΑ Δαφνί «συνεχίζει ανενόχλητη να αλωνίζει στο νοσοκομείο μας και να επιβάλλει διώξεις», καταγγέλλει ο Ενιαίος Σύλλογος Εργαζομένων του νοσοκομείου, στηλιτεύοντας τη στάση της διοίκησης, που «κάνει το χατίρι του εργολάβου καθαριότητας, διενεργώντας διαδικασία πειθαρχικής έρευνας κατά υπαλλήλου του ΨΝΑ». Σημειώνεται ότι η πειθαρχική έρευνα γίνεται σε βάρος μέλους του ΔΣ του Σωματείου, επειδή απαίτησε από την εργολαβική εταιρεία μέτρα ατομικής προστασίας.

«Η διοίκηση του νοσοκομείου καθ' υπόδειξη του εργολάβου προσπαθεί να στοχοποιήσει, να τρομοκρατήσει και να φιμώσει όποιον εργαζόμενο αναδεικνύει και καταγγέλλει τις απαράδεκτες μεθόδους και συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα που επιβάλλει η εταιρεία καθαρισμού», σημειώνει ο Σύλλογος.

Σήμερα «ζητά την εκδίωξη με κλήση σε απολογία για τέλεση πειθαρχικού παραπτώματος του συνάδελφου νοσηλευτή Δημουλά Θωμά, μέλους της διοίκησης του Σωματείου Εργαζομένων. Ο συνάδελφος εγκαλείται να απολογηθεί στη διοικήτρια του νοσοκομείου (....) Κατηγορείται λοιπόν με το άρθρο 107 του Ν. 3528/2007 του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα, που περιλαμβάνει τα πειθαρχικά παραπτώματα και ανοίγει δρόμους ακόμα και σε απόλυση».

Το «παράπτωμα» που διέπραξε ο συγκεκριμένος εργαζόμενος είναι «ότι τα έβαλε με την εργολαβική εταιρεία, διεκδικώντας τα απαιτούμενα μέτρα ατομικής προστασίας για το προσωπικό καθαριότητας, καθώς υπήρξαν καταγγελίες στο σωματείο πως υπάρχει κίνδυνος διασποράς της νόσου Covid-19 και εκτίθενται ασθενείς και προσωπικό».

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, η εταιρεία παρέχει Μέσα Ατομικής Προστασίας (γάντια, μάσκες κ.λπ.) με το σταγονόμετρο (ένα ζευγάρι γάντια το 8ωρο και μία μάσκα ή και καθόλου) και μετακινεί το προσωπικό της από τμήμα σε τμήμα χωρίς να λαμβάνει υπόψη τα υγειονομικά πρωτόκολλα, γεγονός που έχει ήδη καταγγελθεί εγγράφως άπειρες φορές.

Το σωματείο απαιτεί να αποσυρθεί εντός 5 ημερών η προσπάθεια δίωξης του μέλους της διοίκησής του από την εργολαβική εταιρεία, και να σταματήσει άμεσα κάθε προσπάθεια φίμωσης απέναντι σε κάθε φωνή που υπερασπίζεται το δικαίωμα σε ασφαλείς συνθήκες εργασίας και καταδικάζει τον εργασιακό μεσαίωνα από όπου κι αν προέρχεται. Παράλληλα, καλεί τη διοίκηση «να αναλογιστεί τις ευθύνες που έχει απέναντι σε όλους τους εργαζόμενους και τους ασθενείς του νοσοκομείου με τη στάση της, και να λάβει υπόψη της τις καταγγελίες για τις μεθόδους που χρησιμοποιεί η εταιρεία και της έχουν κοινοποιηθεί από το σωματείο εργαζομένων κατ' επανάληψη, χωρίς να μεροληπτεί υπέρ του εργολάβου».

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΥΓΕΙΑΣ
Ολοι στον αγώνα για ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας και επίταξη του ιδιωτικού τομέα

Αγωνιστικές παρεμβάσεις στις πύλες των νοσοκομείων και στα Κέντρα Υγείας, παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας, συγκεντρώσεις και πολύμορφες κινητοποιήσεις πραγματοποίησαν χτες εκατοντάδες υγειονομικοί σε όλη τη χώρα, έχοντας στο πλευρό τους εργαζόμενους, σωματεία και μαζικούς φορείς, τιμώντας έτσι την Παγκόσμια Μέρα Υγείας.

«Ενα χρόνο στην πρώτη γραμμή, για την υπεράσπιση της ζωής και της υγείας των ασθενών μας»: Με αυτό το σύνθημα, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) κάλεσε στην οργάνωση της πολύμορφης δραστηριότητας που ξεδιπλώθηκε απ' άκρη σ' άκρη της χώρας.

Με τις κινητοποιήσεις αυτές να αναδεικνύουν τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης για τις τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό, αποτέλεσμα της διαχρονικής πολιτικής της υποχρηματοδότησης και της εμπορευματοποίησης του δημόσιου συστήματος Υγείας, χτες κάθε νοσοκομείο, κάθε Κέντρο Υγείας έβγαλε μια «κραυγή αγωνίας», ένα στεντόρειο «Φτάνει - Ως εδώ!»:

Για την κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας και τους δεκάδες διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ, για τη διασπορά του ιού στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και στους εργασιακούς χώρους, για τα προκλητικά δωράκια στους επιχειρηματίες του ιδιωτικού τομέα Υγείας και τη μετατροπή των νοσοκομείων σε «μίας νόσου», για την εκτίναξη της νοσηρότητας και θνησιμότητας, για τους εμβολιασμούς που δεν προχωράνε. Αλλά και για την επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας που κλιμακώνεται, αξιοποιώντας την πανδημία για να περάσουν μια σειρά βάρβαρα αντεργατικά μέτρα.

Στο υπουργείο Υγείας


Στο υπουργείο Υγείας χτες, στο πλαίσιο της Μέρας Δράσης, πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση της ΟΕΝΓΕ, μαζί με συνδικάτα εργαζομένων, βιοπαλαιστών ΕΒΕ και μαζικούς φορείς. Στη συγκέντρωση συμμετείχαν εργαζόμενοι και αντιπροσωπείες σωματείων άλλων κλάδων, όπως Ενέργεια, αστικές συγκοινωνίες, Εκπαίδευση κ.ά., ενώ μεταξύ άλλων παρευρέθηκαν αντιπροσωπείες του ΠΑΜΕ και της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ).

Η Αφροδίτη Ρέτζιου, πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, αναφέρθηκε στους αγώνες των υγειονομικών που ξεκίνησαν λίγο μετά την πανδημία, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση προσπαθούσε να κλείσει τα στόματα όσων αγωνίζονταν. «Η φωνή μας» - είπε - «δεν σταμάτησε να ακούγεται, παρά τον αυταρχισμό, τις διώξεις, τις απολύσεις». Ενα χρόνο μετά, σημείωσε, η κυβέρνηση δεν έχει πάρει ούτε ένα ουσιαστικό μέτρο για την προστασία της υγείας, για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας. Τα νοσοκομεία μετατρέπονται το ένα μετά το άλλο σε νοσοκομεία Covid, ενώ «τα μεγάλα ιδιωτικά θεραπευτήρια κρατούν "κλειστές τις πόρτες τους" για να μη μολύνει τα κέρδη τους ο κορονοϊός».

Ο Κ. Καταραχιάς, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Αγιος Σάββας» και πρόσφατα απολυμένος, καθώς η κυβέρνηση αρνήθηκε να παρατείνει τη σύμβασή του λόγω της συνδικαλιστικής του δράσης, κατήγγειλε την κυβέρνηση που αρνείται να κάνει επίταξη, ενώ εντείνει τον αυταρχισμό και τις διώξεις. Ο Π. Παπανικολάου, γγ της ΟΕΝΓΕ, αναφέρθηκε στη λειτουργική κατάρρευση των νοσοκομείων σημειώνοντας πως ο ιός γίνεται φονικός λόγω των εγκληματικών ευθυνών της κυβέρνησης.

Η Αφρ. Ρέτζιου, πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ
Η Αφρ. Ρέτζιου, πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ
Τη συγκέντρωση χαιρέτισαν η Χρ. Σκαλούμπακα, πρόεδρος της ΟΓΕ, τονίζοντας πως οι Σύλλογοι και οι Ομάδες Γυναικών ενώνουν τη φωνή τους με τους υγειονομικούς σε όλη τη χώρα γιατί «δεν ανεχόμαστε τη βαρβαρότητα που βιώνουμε», και ο Χάρης Χουρδάκης εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων, καταγγέλλοντας πως ούτε πριν ούτε μέσα στην πανδημία ήταν το κριτήριο η προστασία της ζωής, γιατί η υπέρτατη αξία τους είναι το κέρδος. Χαιρέτισαν επίσης ο Μ. Ρίζος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου «Αττικόν», η Δ. Τοσουνίδου, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του «Ασκληπιείου» Βούλας, και ο Γ. Σιδέρης εκ μέρους της ΕΙΝΑΠ. Η συγκέντρωση ολοκληρώθηκε με τον Γ. Γαλανόπουλο, μέλος της ΕΓ της ΟΕΝΓΕ, να καλεί σε συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα.

Οι διεκδικήσεις των κινητοποιήσεων
  • Αμεση και άνευ όρων επίταξη των μεγάλων ιδιωτικών νοσοκομείων, του προσωπικού και του εξοπλισμού τους.
  • Ανοιγμα όλων των κλινών ΜΕΘ και πρόσληψη - εκπαίδευση του αναγκαίου αριθμού προσωπικού για τη λειτουργία τους.
  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών, νοσηλευτών και όλων των υπόλοιπων ειδικοτήτων και κλάδων (παραϊατρικό, καθαριότητα, σίτιση, φύλαξη, διοικητικοί, τεχνικοί).
  • Να μην απολυθεί κανείς! Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Εξασφάλιση των απαραίτητων μέσων και μέτρων προστασίας.
  • Αμεσα εξοπλισμός όλων των υγειονομικών μονάδων με τα απαιτούμενα υλικά.
Κινητοποιήσεις σε όλη την Αττική

Χαϊδάρι
Χαϊδάρι
Δυναμική συγκέντρωση και συμβολικό αποκλεισμό μέρους της Λ. Αθηνών στο Χαϊδάρι πραγματοποίησαν σωματεία και φορείς της περιοχής, αλλά και υγειονομικοί των Νοσοκομείων «Αττικόν», «Δρομοκαΐτειο» και «Δαφνί», με τον εργατόκοσμο της περιοχής να τους υποδέχεται θερμά, εκφράζοντας τη στήριξή του στον τιτάνιο αγώνα των υγειονομικών. Στην κινητοποίηση χαιρετισμούς έκαναν μέλη των σωματείων, μαζικών φορέων, καθώς και ο Μιχάλης Σελέκος, πρώην δήμαρχος Χαϊδαρίου και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Κινητοποίηση έγινε και στο Νοσοκομείο «Αγία Ολγα» στη Νέα Ιωνία, με τους υγειονομικούς να έχουν στο πλευρό τους σωματεία και φορείς της περιοχής μετά από κοινή τους σύσκεψη και εκπρόσωπους τους να εκφράζουν την αλληλεγγύη στον δίκαιο αγώνα τους. Οι φορείς της περιοχής κλιμακώνουν την πάλη τους με συγκέντρωση και μουσική διαμαρτυρία που θα γίνει το Σάββατο 17 Απρίλη, στις 11 π.μ. στη λαϊκή αγορά του Περισσού.

Συναυλία με «τραγούδια για την υγεία και τους αγώνες μας» συνδιοργάνωσαν στο Νοσοκομείο ΚΑΤ, ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος (ΠΜΣ) και το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου, επιλέγοντας και αυτόν τον τρόπο για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στην κυβερνητική πολιτική, αλλά και να δώσουν έναν τόνο αισιοδοξίας τόσο στους ασθενείς όσο και στους εργαζόμενους.

«Αγία Ολγα»
«Αγία Ολγα»
«Διεκδικούμε το αυτονόητο πια: Να γίνουν προσλήψεις, να επιταχθεί ο ιδιωτικός τομέας χωρίς αποζημιώσεις», διαμήνυσαν και από το Λαϊκό Νοσοκομείο σωματεία και μαζικοί φορείς των γύρω περιοχών.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έγινε και στην πύλη του «Αγίου Σάββα» από το Σωματείο Εργαζομένων στο νοσοκομείο, απαιτώντας να μη γίνει καμία απόλυση, να μονιμοποιηθούν όλοι οι επικουρικοί - συμβασιούχοι, να καλυφθούν τα εκατοντάδες οργανικά κενά.

Αντίστοιχες κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν και στα νοσοκομεία «Αγία Ολγα» και «Γ. Γεννηματάς» μαζί με σωματεία και φορείς των όμορων περιοχών. Επίσης στον Πειραιά αγωνιστικές παρεμβάσεις έγιναν στο «Μεταξά» και στο Νοσοκομείο της Νίκαιας.

Συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε στο «Κέντρο Βρεφών Μητέρα» με τη συμμετοχή εργαζομένων του ιδρύματος, σωματείων και μαζικών φορέων της περιοχής, απαιτώντας να μην απολυθεί κανείς από τους επικουρικούς στην Πρόνοια, οι οποίοι πήραν παράταση μέχρι την δημοσίευση του διορισμού των επιτυχόντων των οριστικών πινάκων.

Παρεμβάσεις έγιναν και σε δομές ΠΦΥ, αλλά και σε χώρους δουλειάς, με σωματεία και μαζικούς φορείς να διεκδικούν μέτρα πρόληψης και προστασίας στους χώρους δουλειάς. Ενδεικτικά κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν σε Κέντρα Υγείας στα Πατήσια, στο Γαλάτσι, στη Ν. Φιλαδέλφεια - Ν. Χαλκηδόνα, στο Περιστέρι, στη Σαλαμίνα, σε Αλιμο και Π. Φάληρο, σε Μοσχάτο - Ταύρο, Ηλιούπολη κ.α.


Από τη συναυλία στο ΚΑΤ
Από τη συναυλία στο ΚΑΤ
Δράσεις από Οργανώσεις του ΚΚΕ

Η ΤΕ Καβάλας του ΚΚΕ πραγματοποίησε συγκέντρωση στην πύλη του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας, ενώ η ΤΕ Ροδόπης πραγματοποίησε σειρά συναντήσεων με διοικήσεις και εργαζόμενους του Νοσοκομείου Κομοτηνής και των Κέντρων Υγείας Ιάσμου και Σαπών, ενώ η ΤΕ Καστοριάς πραγματοποίησε εξόρμηση στην πύλη του ΓΝ Καστοριάς. Στη Θεσσαλονίκη, παρέμβαση στο τοπικό ιατρείο Βότση, στην Καλαμαριά, πραγματοποίησε η ΚΟ της περιοχής.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον αγώνα των υγειονομικών

Από το χώρο της κινητοποίησης, ο Δ. Κουτσούμπας έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Σήμερα, Παγκόσμια Μέρα Υγείας, βρισκόμαστε εδώ στον "Ευαγγελισμό" για να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στον αγώνα των γιατρών, των νοσηλευτών, των άλλων ειδικοτήτων, για την τεράστια συμβολή τους, μέσα σε συνθήκες πανδημίας, αλλά και σε κάθε φάση στη ζωή αυτού του τόπου, για την προστασία της υγείας, για την προστασία της ίδιας της ζωής του ελληνικού λαού. Οι γιατροί, οι νοσηλευτές, που με αυτοθυσία δίνουν πρωί - βράδυ αυτήν τη μάχη, δεν έχουν ανάγκη από ψεύτικα χειροκροτήματα, από μεγάλα λόγια και "μπράβο". Χρειάζονται μαζικές προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών, άλλες ειδικότητες να μπουν στα δημόσια νοσοκομεία. Χρειάζεται εδώ και τώρα επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας για να βρεθούν κλίνες, για να βρεθούν ΜΕΘ, για να βρεθεί προσωπικό. Χρειάζεται εδώ και τώρα ένταξή τους στα Βαρέα κι Ανθυγιεινά. Χρειάζεται να φτιαχτούν νέες υποδομές, σύγχρονες, που να μπορούν ν' ανταποκρίνονται στο τεράστιο καθήκον που έχουν να υλοποιήσουν για την προστασία της υγείας όλων. Χρειάζεται αλληλεγγύη όλου του εργατικού - λαϊκού κινήματος, κοινή δράση, κοινή πάλη, κοινωνική συμμαχία. Οι γιατροί και οι νοσηλευτές μαζί, οι εργάτες των εργοστασίων, οι υπάλληλοι των σούπερ μάρκετ, οι αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματοβιοτέχνες, άλλοι επιστήμονες, οι αγρότες της υπαίθρου, οι νέοι και οι νέες, οι γυναίκες των λαϊκών οικογενειών πρέπει να συμπήξουν αυτό το μέτωπο για την υγεία, για τα δικαιώματα του λαού, ενάντια στον αυταρχισμό και την καταστολή, για τη θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας, για να ανοίξει ένας άλλος δρόμος, που θα ικανοποιεί τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες».

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ»
Μετατρέπουμε τη συμβολική μέρα σε μέρα ανάτασης για τους αγώνες μας

Στη μαζική συγκέντρωση στα ΤΕΠ παραβρέθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας

Συγκέντρωση έξω από τα ΤΕΠ έκανε χτες το πρωί το Σωματείο Εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό», με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Υγείας.

Στο νοσοκομείο και στην κινητοποίηση των εργαζομένων βρέθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν αντιπροσωπείες του ΠΑΜΕ, της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ) και της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας, ενώνοντας τη φωνή τους με τους υγειονομικούς, τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις τους για επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας και μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε με πορεία μέχρι την οδό Βασιλίσσης Σοφίας, με το Σωματείο να διεκδικεί «Προσλήψεις, αυξήσεις, ανθυγιεινό, δωρεάν Υγεία για όλο το λαό».

«Διπλή μάχη» ενάντια στην πανδημία και την αντιλαϊκή πολιτική

Τηρώντας ενός λεπτού σιγή, οι συγκεντρωμένοι απέτισαν φόρο τιμής στους νεκρούς από την πανδημία, στη χώρα μας και σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα στους υγειονομικούς που έχασαν τη ζωή τους δίνοντας τη μάχη με τον ιό.

«Η υπόσχεσή μας είναι ότι θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την υγεία του λαού», διαβεβαίωσε ο πρόεδρος του Σωματείου, Ηλίας Σιώρας. Οπως υπενθύμισε, έναν χρόνο πριν, την ίδια μέρα και από το ίδιο σημείο, οι υγειονομικοί ξεκίνησαν να δίνουν μια «διπλή μάχη», ενάντια στην πανδημία αλλά και την καταστολή, καθώς η κινητοποίησή τους είχε τότε φέρει τις δυνάμεις της αστυνομίας στο προαύλιο του νοσοκομείου!

Ο Δ. Κουτσούμπας μιλώντας στη συγκέντρωση
Ο Δ. Κουτσούμπας μιλώντας στη συγκέντρωση
«Αυτήν τη στιγμή είμαστε σε μια φάση εξαιρετικά δύσκολη», τόνισε. Τα νοσοκομεία, οι ΜΕΘ αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις και οι απλές κλίνες Covid έχουν «φρακάρει», εξήγησε, ενώ υπογράμμισε την αύξηση της θνητότητας από άλλες ασθένειες. «Δεν παίρνουν κανένα μέτρο. Εδώ συγκεκριμένα έχουμε κλειστά τα 8 από τα 14 χειρουργεία. Εχουμε εντελώς κλειστή την Καρδιοχειρουργική κλινική όπου αυτό το διάστημα που παραμένει κλειστή θα είχαμε να χειρουργήσουμε τουλάχιστον 100 άτομα», κατήγγειλε. Την ίδια στιγμή, ο ιδιωτικός τομέας «αισχροκερδεί και εν μέσω κρίσης», τόνισε. «Εμείς θρηνούμε θανάτους και αυτοί διαπραγματεύονται πότε θα πάρουν και πόσα θα πάρουν», ανέφερε, στηλιτεύοντας την άρνηση της κυβέρνησης να επιτάξει τις ιδιωτικές δομές Υγείας, να αξιοποιήσει τις κλίνες, τον εξοπλισμό και το προσωπικό που διαθέτουν στη μάχη με τον ιό.

Και ενώ τα αιτήματα των εργαζομένων και των σωματείων τους έχουν πεταχτεί από την κυβέρνηση στον κάλαθο των αχρήστων, οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν την καταστολή, τις διώξεις και τις ποινές που επιβάλλει η διοίκηση. «Πέρσι στο ξεκίνημα της πανδημίας, μας απαγόρευσαν να κάνουμε δηλώσεις στα ΜΜΕ επειδή αποκαλύπταμε την αλήθεια», υπενθύμισε ο πρόεδρος του Σωματείου, ενώ «στη συνέχεια μας απαγόρευσαν να κάνουμε Γενικές Συνελεύσεις γιατί δήθεν θα διασπείραμε τον ιό». Σήμερα, που οι παραπάνω «απαγορεύσεις» έχουν αχρηστευθεί από το Σωματείο και τους εργαζόμενους, η διοίκηση καλεί εργαζόμενους σε απολογία και επιβάλλει ποινές στέρησης μισθού. «Σε αυτά τα ζητήματα και η σημερινή συγκέντρωση δίνει μια τεράστια απάντηση: Η τρομοκρατία δεν θα περάσει, του λαού η πάλη θα τη σπάσει», τόνισε ο Ηλ. Σιώρας. Κάλεσε όλους τους εργαζόμενους «να μετατρέψουμε τη σημερινή μέρα από μια συμβολική εκδήλωση σε μέρα ανάτασης» για τις κινητοποιήσεις και τους αγώνες των υγειονομικών και συνολικά του λαϊκού κινήματος. «Ο αγώνας συνεχίζεται και θα είμαστε παρόντες», διαβεβαίωσε.

Ανοίξατε έναν σπουδαίο δρόμο


Χαιρετισμό στη συγκέντρωση των εργαζομένων απηύθυνε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, που επισκέφθηκε χτες το Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός». Αμέσως μετά συναντήθηκε με τον διοικητή του νοσοκομείου και ενημερώθηκε για την κατάσταση που επικρατεί.

«Απευθύνουμε έναν θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό σε όλους και όλες εσάς που έχετε αποφασιστική συμβολή με την επιστημονική σας γνώση, με την εργασία σας στην προστασία της υγείας και της ίδιας της ζωής του ελληνικού λαού», ανέφερε στον χαιρετισμό του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Μετέφερε τη στήριξη του Κόμματος στις δίκαιες διεκδικήσεις των υγειονομικών και θύμισε ότι οι υγειονομικοί πέρσι τέτοια μέρα (7 Απρίλη) άνοιξαν «έναν μεγάλο, έναν σπουδαίο δρόμο για τους εργαζόμενους της χώρας μας, για το δημόσιο σύστημα Υγείας». Κάλεσε να συνεχιστεί αυτός ο αγώνας, λέγοντας στους συγκεντρωμένους πως «σωστά κλείνετε τα μάτια και τα αυτιά στις διάφορες διαστρεβλώσεις, στις συκοφαντίες, στις προβοκάτσιες που κάνει η κυβέρνηση, τα υπουργεία, ο κρατικός μηχανισμός που φτάνει μέχρι να χρησιμοποιεί τον αυταρχισμό, την καταστολή, τα γκλομπς και τα ΜΑΤ, αντί να πάρει τα μέτρα που έχει ανάγκη για να θωρακιστεί το δημόσιο σύστημα Υγείας, για να μπορέσετε να ανασάνετε κι εσείς, αλλά κυρίως για να σωθεί ο κόσμος που υποφέρει».

«Ολοι μαζί, ενωμένοι, μπορούμε να δώσουμε τη μάχη, να δώσουμε την απάντηση, να ανοίξουμε τον δρόμο. Μπορεί να φοράμε μάσκες αλλά τα καλυμμένα στόματα έχουν φωνή. Αυτό το σύνθημα, που συντάραξε όλη την οικουμένη και που ξεκίνησε τέτοια μέρα πέρσι εδώ από τον "Ευαγγελισμό", θα πρέπει να γίνει σύνθημα όλων», σημείωσε ο Δ. Κουτσούμπας, καταλήγοντας: «Είμαστε μαζί σας σε αυτόν τον αγώνα, παντού, κυρίως στους δρόμους του αγώνα. Καλή δύναμη σε όλους και όλες».

Στο πλάι των εργαζομένων του Νοσοκομείου Χαλκίδας ο Γ. Μαρίνος

Στο Νοσοκομείο Χαλκίδας βρέθηκε για μια ακόμη φορά το τελευταίο διάστημα ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Εύβοιας, συμμετέχοντας στην κινητοποίηση που πραγματοποίησε το Σωματείο Εργαζομένων στο πλαίσιο της πανελλαδικής δράσης για την Παγκόσμια Μέρα Υγείας.

Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης, η πρόεδρος του Σωματείου, Ιωάννα Ιωάννου, μιλώντας στους συγκεντρωμένους αναφέρθηκε στις μεγάλες ελλείψεις του Νοσοκομείου, σημειώνοντας ότι το Σωματείο θα συνεχίσει να αγωνίζεται για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Μαρίνος χαιρέτισε τους αγώνες των υγειονομικών και ευχαρίστησε τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό για τη μάχη που δίνουν για την προστασία της υγείας και της ζωής του λαού. Αναφέρθηκε στις εγκληματικές ευθύνες των κυβερνήσεων και της ΕΕ για την εμπορευματοποίηση της Υγείας, για τη στρατηγική που την αντιμετωπίζει ως πανάκριβο εμπόρευμα. Οπως είπε, το ΚΚΕ ήταν και θα είναι στο πλευρό των εργαζομένων, καλώντας σε ενίσχυση της πάλης, για να δημιουργηθεί ένα ισχυρό λαϊκό κίνημα που θα παλέψει για μέτρα ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας και επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας. «Οι ιοί, τα μικρόβια όπως δεν τελείωσαν ποτέ, δεν θα τελειώσουν και μετά την πανδημία, ο χώρος αυτός είναι κατεξοχήν χώρος που απαιτεί προστασία των εργαζομένων και ένταξη στα ΒΑΕ», ανέφερε.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι του Συνδικάτου Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας, της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας, του επιχειρησιακού σωματείου «Famar», του παραρτήματος Εύβοιας του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας, της ΕΛΜΕ Εύβοιας, των Σωματείων Συνταξιούχων ΙΚΑ και Δημοσίου, της Ομάδας Γυναικών Χαλκίδας της ΟΓΕ και η Γρανέττα Τσιβίκα, δημοτική σύμβουλος Χαλκίδας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Μαχητικές παρεμβάσεις σε όλη τη χώρα

ΓΙΑΝΝΕΝΑ
ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Στη Θεσσαλία, κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν στον Βόλο, στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου. Στον χαιρετισμό του ο Ντίνος Μηνδρινός, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του νοσοκομείου, μεταξύ άλλων σημείωσε πως υπάρχουν ακόμα εκατοντάδες κενές οργανικές θέσεις, ενώ ζήτησε τη μονιμοποίηση επικουρικών, συμβασιούχων, προσωπικού ΟΑΕΔ και εργολαβικών. Στη Λάρισα, το πρωί έγινε συγκέντρωση στο προαύλιο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, όπου αναδείχτηκε η ανάγκη να γίνουν προσλήψεις προσωπικού και σε αυτό το πλαίσιο να μην απολυθούν τις επόμενες μέρες οι συμβασιούχοι στους τομείς της καθαριότητας και φύλαξης των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της 5ης ΥΠΕ. Το απόγευμα, έγιναν συγκέντρωση και πορεία στους δρόμους της πόλης. Ξεχωριστό τόνο έδωσαν με τα συνθήματά τους δεκάδες φοιτητές των Σχολών Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Στην Καρδίτσα, το απόγευμα, έγιναν μαζική συγκέντρωση και πορεία στους δρόμους της πόλης με τη συμμετοχή των σωματείων των υγειονομικών, εργατικών σωματείων, της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων και Συλλόγων Γυναικών.

Στο κάλεσμα της ΟΕΝΓΕ είχαν ανταποκριθεί άλλωστε η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, δεκάδες αγροτικοί σύλλογοι και ομοσπονδίες από όλη τη χώρα, συμμετέχοντας στις κατά τόπους κινητοποιήσεις.

ΒΟΛΟΣ
ΒΟΛΟΣ
Στα Γιάννενα, με μαζική τη συμμετοχή συμβασιούχων όλων των ειδικοτήτων και σχέσεων εργασίας, πραγματοποιήθηκε έξω από την πύλη του νοσοκομείου η κινητοποίηση της Επιτροπής Αγώνα στο ΠΓΝΙ με τη στήριξη πλήθους συνδικαλιστικών οργανώσεων και φορέων της πόλης. Στη συγκέντρωση διαβάστηκε ψήφισμα των συμβασιούχων με βασικό αίτημα τη μόνιμη και σταθερή δουλειά. Από στους συνδικαλιστές που παρευρέθηκαν χαιρέτισε ο Νίκος Εξαρχος, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων.

Στην Πάτρα έγιναν κινητοποιήσεις στην πύλη και των δύο νοσοκομείων της πόλης και ακολούθησε παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση του ΠΓΝΠ, καθώς χτες ξεψύχησε διασωληνωμένος ασθενής που χρειαζόταν αιμοκάθαρση αλλά το μοναδικό μηχάνημα δεν έφτανε στο χειρουργείο όπου νοσηλευόταν (καθώς κρεβάτι ΜΕΘ δεν υπήρχε) και ο ίδιος ήταν αδύνατον να μεταφερθεί στη φρακαρισμένη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού.

Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και άνοιγμα νέων δημόσιων κλινών ΜΕΘ απαίτησαν τα Σωματεία Εργαζομένων στα φρακαρισμένα Νοσοκομεία Χανίων και Ηρακλείου, μαζί με εργατικά σωματεία και φορείς του λαϊκού κινήματος.

Κινητοποίηση στο «Μαμάτσειο» Γενικό Νοσοκομείο Κοζάνης πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί μετά από κάλεσμα της Επιτροπής Αγώνα Υγειονομικών ΓΝ Κοζάνης και ΚΥ Σιάτιστας στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας. Στην κινητοποίηση συμμετείχε και το Σωματείο Εργαζομένων ΕΚΑΒ Δυτικής Μακεδονίας, όπως και το Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Κοζάνης, το ΣΕΕΕΝ και συνταξιουχικές οργανώσεις. Αντίστοιχη κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε και στην Πτολεμαϊδα.

Ρόδος
Ρόδος
Στην Ανατολική Μακεδονία - Θράκη παράσταση διαμαρτυρίας διοργανώθηκε έξω από το ΓΝ Ξάνθης, ενώ αυτοκινητοπορεία πραγματοποιήθηκε σε γειτονιές της Αλεξανδρούπολης.

Κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν σε μια σειρά ακόμα πόλεις: Σε Φλώρινα,Γρεβενά, Λευκάδα, Κόρινθο, Μεσολόγγι, Ικαρία, Πάτμο, Χίο, Λήμνο, Ρόδο κ.α.


ΗΡΑΚΛΕΙΟ
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Μαχητικές κινητοποιήσεις στην Κεντρική Μακεδονία

Στο «Ιπποκράτειο»

MotionTeam

Στο «Ιπποκράτειο»
Δυναμικές κινητοποιήσεις πραγματοποίησαν οι υγειονομικοί και στη Θεσσαλονίκη, όπως και σε άλλες πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης.

Στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στην πύλη του «Ιπποκράτειου» και στο προαύλιο του «Θεαγένειου».

Στο «Ιπποκράτειο» είχε οριστεί η κεντρική συγκέντρωση της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών (ΕΝΙΘ), η οποία είχε προκηρύξει και τρίωρη στάση εργασίας. Εκεί βρέθηκαν γιατροί και νοσηλευτές, εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων και από άλλα νοσοκομεία της πόλης, έχοντας στο πλάι τους εκπροσώπους σωματείων από κλάδους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα και φοιτητικούς συλλόγους.

Στην κινητοποίηση συμμετείχε εκφράζοντας τη στήριξη του Κόμματος και ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής.

Οι υγειονομικοί περιέγραψαν τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της περιοχής, με το προσωπικό να έχει φτάσει στα όριά του. Ενδεικτική είναι η αναφορά της προέδρου της ΕΝΙΘ, Δ. Κατσίμπα: «Εχουμε φτάσει στις συνθήκες του Νοέμβρη, πριν την εμπόλεμη κατάσταση» και πρόσθεσε πως «ένα χρόνο ακριβώς από την πρώτη κινητοποίηση, κανένα αίτημα που αφορά στη ζωή του κόσμου δεν έχει ικανοποιηθεί».

Η Ελένη Μπακιρλή, μέλος του Σωματείου Εργαζομένων ΑΧΕΠΑ και του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕΔΗΝ, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας για τις νέες κλίνες ΜΕΘ που δόθηκαν στη Θεσσαλονίκη, τόνισε πως για να λειτουργήσουν χρειάζονται και προσωπικό, το οποίο ακόμη δεν προσλήφθηκε. Ενώ κατήγγειλε και τη λειτουργία των νοσοκομείων ως μίας νόσου, που πετά στα αζήτητα ή στην αγκαλιά των ιδιωτών χιλιάδες ασθενείς άλλων νοσημάτων.

Στο «Θεαγένειο», οι εργαζόμενοι, έχοντας στο πλευρό τους εκπροσώπους του Συλλόγου Καρκινοπαθών Μακεδονίας - Θράκης και των σπουδαστών της Σχολής Επιστήμων Υγείας του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας (ΔΙΠΑΕ), ανέδειξαν την απίστευτη εντατικοποίηση που επικρατεί στο νοσοκομείο. Οι καρκινοπαθείς αναφέρθηκαν στην ταλαιπωρία που υφίστανται, προκειμένου να διενεργούν διαγνωστικά τεστ πριν από τις θεραπείες τους, καθώς η κυβέρνηση δεν πρόβλεψε τη δημιουργία αντίστοιχων υποδομών ή τη συνταγογράφησή τους από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Στις Σέρρες, η κινητοποίηση οργανώθηκε με πρωτοβουλία της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών, του Σωματείου Εργαζομένων και του Σωματείου Συμβασιούχων του νοσοκομείου, που ζητούν μονιμοποίηση. Στο πλευρό τους βρέθηκαν το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ, η Επιτροπή Αγώνα Επισιτισμού - Τουρισμού και άλλοι φορείς.

Μαχητικές κινητοποιήσεις με τη στήριξη του εργαζόμενου λαού πραγματοποιήθηκαν επίσης στα Νοσοκομεία Νάουσας και Κατερίνης, ενώ παρέμβαση με πρωτοβουλία της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Υγειονομικών» έγινε και στο Νοσοκομείο της Βέροιας.

ΚΟ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Οταν η αντιπολίτευση βάζει ... πλάτη στην κυβέρνηση

Την άμεση ανάκληση της κυβερνητικής απόφασης για μετατροπή του «Θριάσιου» Νοσοκομείου σε νοσοκομείο Covid, αλλά και την επίταξη των υποδομών του ιδιωτικού τομέα Υγείας, χωρίς καμία αποζημίωση, ζητούν με ανακοίνωσή τους οι Κομματικές Οργανώσεις Ελευσίνας του ΚΚΕ.

Ταυτόχρονα, αναδεικνύουν την υποκριτική στάση του ΣΥΡΙΖΑ, που τόσο ως κυβέρνηση δυσχέρανε την κατάσταση στο δημόσιο σύστημα Υγείας, αλλά και ως αντιπολίτευση ουσιαστικά «βάζει πλάτη» στην πολιτική της ΝΔ.

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση αναφέρουν:

«Ο λαός της Δυτικής Αττικής είναι στο πόδι, γιατί η κυβέρνηση της ΝΔ αποφάσισε να μετατρέψει το μοναδικό δημόσιο νοσοκομείο της περιοχής σε νοσοκομείο μιας νόσου, πετώντας έξω άλλους ασθενείς με άλλα νοσήματα. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση αρνείται να επιτάξει χωρίς καμία αποζημίωση τον ιδιωτικό τομέα της Υγείας, αρνείται να πάρει μέτρα προστασίας στους μεγάλους χώρους δουλειάς και στα ΜΜΜ, εκεί που παραμένει η κύρια εστία διάδοσης του ιού.

Τη στιγμή που ο λαός της Δυτικής Αττικής δίνει τη μάχη για την υγεία του και το εισόδημά του απέναντι στην επικίνδυνη κυβερνητική πολιτική, αποτελεί κυριολεκτικά πρόκληση η «υπεύθυνη αντιπολίτευση» του ΣΥΡΙΖΑ.

Σήμερα με ανακοίνωσή της η ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ Ελευσίνας, λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης, καλεί τη ΝΔ να «ενσωματώσει τα συμφέροντα της αστικής τάξης στα γενικότερα συμφέροντα της κοινωνίας». Δηλαδή όχι να πληγούν, όπως πλήττονται τα εργατικά - λαϊκά συμφέροντα, αλλά απλά κάπως να ενσωματωθούν. Μάλιστα, ο ΣΥΡΙΖΑ τολμάει να επικαλείται το παράδειγμα του Μακρόν (!). Τέτοια κατάντια!

Προφανώς για τους παραπάνω λόγους και για να μην πληγούν τα συμφέροντα της αστικής τάξης, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ζητάει επίταξη του συνόλου των υποδομών των μεγάλων μονάδων Υγείας του ιδιωτικού τομέα, αλλά ζητάει επίταξη - μαϊμού (δηλαδή με αποζημίωση των κλινικαρχών, απλά τσακώνονται με τη ΝΔ για το ύψος αυτής της αποζημίωσης) μόνο για τη νοσηλεία των 149 διασωληνωμένων που σήμερα βρίσκονται εκτός ΜΕΘ. Δηλαδή, με λίγα λόγια, τα δημόσια νοσοκομεία να συνεχίσουν να είναι νοσοκομεία μιας νόσου και τα μεγάλα ιδιωτικά να συνεχίσουν να θησαυρίζουν από τις παχυλές αποζημιώσεις της "επίταξης" και από τον κόσμο που θα στρέφεται στα ιδιωτικά για άλλες ασθένειες, αφού στα δημόσια νοσοκομεία θα τρώει πόρτα κυριολεκτικά».

«Μετά από όλα αυτά, ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να είναι πρωταγωνιστής κοινής αποδοχής στην ταινία "Ο κατήφορος"», αναφέρουν οι ΚΟ Ελευσίνας, θυμίζοντας το «θα λογαριαστούμε μετά» και τις προτάσεις για υπουργούς «κοινής αποδοχής» και για «μορατόριουμ» με τη ΝΔ.

«Ο λαός της Δυτικής Αττικής δεν έχει τίποτα να περιμένει, γι' αυτό οργανώνεται και προχωράει σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, υπερασπιζόμενος την υγεία του, το εισόδημά του και τα δικαιώματά του», σημειώνεται στην ανακοίνωση. Ενώ, προσθέτει και τα παρακάτω:

«Ενημερώνουμε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι το "Θριάσιο" Νοσοκομείο φτιάχτηκε με τις θυσίες του λαού της περιοχής και μάλιστα σε ένα χώρο που η τότε κυβέρνηση προόριζε για βουστάσιο. Μπροστάρηδες στον αγώνα αυτό ήταν το Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας, που τότε είχε αγωνιστική κατεύθυνση και η δημοτική αρχή Ελευσίνας με δήμαρχο τον Μιχάλη Λεβέντη που στήριζε το ΚΚΕ. Καλό είναι να μην τους επικαλείται ο ΣΥΡΙΖΑ, γιατί δεν έχουν καμία σχέση με τον ίδιο, καθώς το πρώτο έργο του ΣΥΡΙΖΑ στη Δυτική Αττική ήταν να επεκτείνει τη χωματερή της Φυλής και το τελευταίο έργο του ήταν να υπογράψει τη δημιουργία μιας νέας χωματερής στη Δυτική Αττική, απόφαση που σήμερα η ΝΔ υλοποιεί».

Επίσης «η Μάνδρα, για την οποία ζητάτε ενίσχυση του Κέντρου Υγείας, δεν έχει Κέντρο Υγείας, παρά μόνο ένα Περιφερειακό Ιατρείο. Αν ενδιαφέρεστε για ευθύνες, ας τις αναζητήσετε στους υπουργούς Υγείας (κοινής αποδοχής ή μη) της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ».

Τέλος, «το Κέντρο Υγείας Μεγάρων που σήμερα ζητάτε την ενίσχυσή του και τη θωράκισή του, είναι το Κέντρο Υγείας που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διέκοψε την 24ωρη λειτουργία του και την επανέφερε μετά τις αντιδράσεις και κινητοποιήσεις του λαού της περιοχής».

Νεκρός εργάτης στον Ασπρόπυργο

Θανατηφόρο «ατύχημα» - επιβεβαίωση της ανάγκης να θωρακιστεί το «Θριάσιο» αντί να μετατραπεί αποκλειστικά σε νοσοκομείο Covid

Ενας ακόμα εργάτης, ο τέταρτος μέσα σε μια βδομάδα, έχασε τη ζωή σε εργοτάξιο επέκτασης επιχείρησης στον Ασπρόπυργο, της «Drapa Chemie - Δρακόπουλος ΑΕ», όπως καταγγέλλουν το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Αττικής και το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας. Το θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα» συνέβη προχτές, Τρίτη, όταν κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες μια μεγάλη σιδερένια πόρτα καταπλάκωσε τον εργάτη, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί.

Πρόκειται για μια ακόμα τραγωδία στην καρδιά της βιομηχανικής ζώνης της Δυτικής Αττικής, όπου δεκάδες χιλιάδες εργάτες δουλεύουν στη βαριά βιομηχανία, σε αποθήκες και εργοτάξια, επιβεβαιώνοντας τον εγκληματικό χαρακτήρα της μετατροπής του μοναδικού νοσοκομείου της περιοχής, του «Θριασίου», αποκλειστικά για Covid περιστατικά. Η μετατροπή ουσιαστικά στερεί από τους εργαζόμενους μια δομή προστασίας τους, ειδικά σε ένα έκτακτο γεγονός, αφού είναι γνωστό ότι εκεί τα εργατικά «ατυχήματα» είναι καθημερινότητα.

Τα δύο Συνδικάτα σε κοινή ανακοίνωσή τους απαιτούν «εδώ και τώρα να διαλευκανθούν τα αίτια του δυστυχήματος και να αποδοθούν ευθύνες», τονίζοντας πως «δεν μπορεί να είναι άμοιροι ευθυνών οι εργοδότες και για όλα να φταίει "η κακιά στιγμή"». Χτες το πρωί το Συνδικάτο Χημικής Βιομηχανίας βρέθηκε στο εργοστάσιο της επιχείρησης και με παρέμβασή του πραγματοποιήθηκε Γενική Συνέλευση των εργαζομένων. Τονίστηκε η ανάγκη οι εργαζόμενοι με οργανωμένο αγώνα μέσα από τα συνδικάτα να υπερασπιστούν τη ζωή τους και να απαιτήσουν: Να παρθούν τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, να γίνουν άμεσα προσλήψεις επιθεωρητών στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, να μη συγκαλυφθούν οι ευθύνες της εργοδοσίας.

12 ΑΠΡΙΛΗ - ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΟ ΘΡΙΑΣΙΟ
Οχι στη μετατροπή του «Θριασίου» σε νοσοκομείο COVID!
  • «Η Δυτική Αττική από "πίσω αυλή" να γίνει πρωταγωνιστής!», καλούν σωματεία και φορείς της περιοχής
  • Παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα για την ασφυξία από τα φουγάρα των ΕΛΠΕ

Σε πανθριασιακό απεργιακό ξεσηκωμό καλούν σωματεία και συνδικάτα της Δυτικής Αττικής τη Δευτέρα 12 Απρίλη, με συγκέντρωση στις 6 μ.μ. στην Ελευσίνα (πλατεία Ηρώων). Αίτημα της πανεργατικής απεργίας που θα πραγματοποιηθεί για όλο το Θριάσιο Πεδίο, είναι να παρθεί πίσω η απαράδεκτη απόφαση της κυβέρνησης για τη μετατροπή του Νοσοκομείου «Θριάσιο» σε νοσοκομείο μιας νόσου και να επιταχθούν άμεσα, χωρίς καμία αποζημίωση, οι υποδομές του ιδιωτικού τομέα Υγείας.

«Η Δυτική Αττική από "πίσω αυλή" γίνεται πρωταγωνιστής - στις 12 Απρίλη θα μιλήσει ο λαός!», διαμηνύουν σωματεία και φορείς που καλούν στην απεργία, ενώ σε συνέχεια της πολύμορφης δράσης, αύριο Παρασκευή 9 Απρίλη διοργανώνεται νέα αυτοκινητοπορεία στις 6 μ.μ., ξεκινώντας από τα «Lidl» στην Ελευσίνα. Την ίδια ώρα, το κείμενο υπογραφών που διακινεί διαδικτυακά το Σωματείο εργαζομένων «Θριάσιου» Νοσοκομείου για τη στήριξη του αγώνα του, έχει συγκεντρώσει ήδη εκατοντάδες ονόματα κατοίκων που διεκδικούν την ακύρωση της μετατροπής του νοσοκομείου και την ενίσχυση των δημόσιων δομών ΠΦΥ.

«Καλούμε σε απεργιακό ξεσηκωμό τους χιλιάδες εργαζόμενους, που παίζουμε κορόνα - γράμματα τη ζωή μας για ένα μεροκάματο, με τα εργατικά ατυχήματα να είναι σχεδόν καθημερινά. Καλούμε σε ξεσηκωμό τους χιλιάδες κατοίκους που ζούμε κυριολεκτικά κάτω από τα φουγάρα ρυπογόνων βιομηχανιών, που η υγεία μας επιβαρύνεται καθημερινά από την παραμονή της χωματερής της Φυλής, που η ζωή μας κινδυνεύει από βιομηχανικό ατύχημα μεγάλης έκτασης», τονίζουν στην κοινή τους ανακοίνωση το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας (Παράρτημα Θριάσιου), το Σωματείο Ενέργειας Αττικής - Βοιωτίας - Εύβοιας - Κορινθίας, το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής και το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής. Απευθύνονται σε όλους τους συλλόγους και μαζικούς φορείς, προκειμένου να πάρουν αποφάσεις συμμετοχής στη συγκέντρωση και ιδιαίτερα στα κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία ώστε να οργανώσουν την επιτυχία της απεργίας στους χώρους ευθύνης τους.

Σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι η ασφυξία από τα ΕΛΠΕ

Σήμερα, Σωματεία και φορείς προχωρούν σε παράσταση διαμαρτυρίας, στις 6 μ.μ., στο δημαρχείο Ελευσίνας, καθώς τις τελευταίες μέρες οι εργαζόμενοι και οι κάτοικοι της περιοχής αντιμετωπίζουν την ασφυξία των ρύπων που εκπέμπουν τα φουγάρα των ΕΛΠΕ, εξαιτίας βλάβης στις εγκαταστάσεις τους.

«Την ώρα που τα φουγάρα των ΕΛΠΕ καπνίζουνε ΚΑΡΚΙΝΟ, η κυβέρνηση μετατρέπει το "Θριάσιο" Νοσοκομείο σε μίας νόσου», καταγγέλλουν τα Σωματεία Εργαζομένων «Θριάσιου» Νοσοκομείου, Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής, Εργαζομένων ΟΤΑ Ελευσίνας - Μάνδρας - Ασπροπύργου, Μετάλλου Αττικής (Παράρτημα Θριασίου), ο Σύλλογος Γυναικών Ελευσίνας (μέλος ΟΓΕ), το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ελευσίνας - Μάνδρας και η Επιτροπή Ειρήνης Ελευσίνας.

Η πρόσφατη έκρηξη στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης Ασπροπύργου, που προκάλεσε τον «τρόμο για το ενδεχόμενο ενός μεγάλου βιομηχανικού ατυχήματος», έδωσε τη σκυτάλη «στην ασφυξία των ρύπων και του καρκίνου που εκπέμπουν τα φουγάρα των ΕΛΠΕ», μετά από βλάβη που πιθανά οφείλεται στη διακοπή ρεύματος, με τα σωματεία και τους φορείς να καταγγέλλουν την έλλειψη στοιχειώδους ενημέρωσης για την κατάσταση από την κυβέρνηση, την Περιφέρεια Αττικής και τη δημοτική αρχή Ελευσίνας. «ΗΔυτική Αττική, από "πίσω αυλή", τις επόμενες μέρες να γίνει πρωταγωνιστής, με τον λαό της περιοχής στους δρόμους για να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα για την υγεία μας και την προστασία του περιβάλλοντος, για το εισόδημά μας και τα δικαιώματά μας», υπογραμμίζουν μπροστά στη σημερινή κινητοποίηση και την απεργία της Δευτέρας.

Στο μεταξύ, χτες, μετά από τις διαμαρτυρίες και την έντονη ανησυχία εργαζομένων και κατοίκων λόγω της κατάστασης που επικρατεί από τη Δευτέρα, ανακοινώθηκε από την εταιρεία ο περιορισμός της δραστηριότητας της μονάδας στην οποία παρουσιάστηκε το πρόβλημα.

«Είναι η τρίτη συνεχόμενη φορά από την αρχή του χρόνου που οι μονάδες του διυλιστηρίου της Ελευσίνας πραγματοποιούν έκτακτο σταμάτημα λόγω προβλημάτων σχετικών με την παροχή ρεύματος, προκαλώντας παράλληλα και περιστατικά ρύπανσης του περιβάλλοντος», σημειώνει σε ανακοίνωσή του το «Αγωνιστικό Μέτωπο» Εργαζομένων στα ΕΛΠΕ. Καταγγέλλει τις πιέσεις που δέχονται οι εργαζόμενοι να «βάλουν πλάτη», δουλεύοντας με «παράνομα υποχρεωτικά προγράμματα εργασίας», με δωδεκάωρα, «για να διασφαλίσουν την κερδοφορία των μετόχων του ομίλου ΕΛΠΕ».

«Είναι εγκληματικό να συνεχίζουν να φορτώνουν στις πλάτες των συναδέλφων τις ευθύνες της διοίκησης εντατικοποιώντας την εργασία και βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή μας, την ώρα που η κυβέρνηση με απόφασή της μετατρέπει το "Θριάσιο" Νοσοκομείο, το μοναδικό στην περιοχή, σε νοσοκομείο αποκλειστικά για ασθενείς με COVID», επισημαίνει. Καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στην απεργία της Δευτέρας, κόντρα στην υπονομευτική στάση του Προεδρείου του ΠΣΕΕΠ, «που πήρε απόφαση για 4ωρη στάση εργασίας», ενώ στη σύσκεψη Σωματείων του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας - Δυτικής Αττικής είχε συμφωνηθεί η προκήρυξη 24ωρης απεργίας στο Θριάσιο.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org