Κυριακή 8 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Με οδηγό το Κιλελέρ

Ο γιορτασμός της εξέγερσης του Κιλελέρ στις 15 του Μάρτη μπορεί να πάρει πολύ ουσιαστικό χαρακτήρα, να γίνει η αφετηρία ενός μεγάλου ανοίγματος προς τη μικρομεσαία αγροτιά, να συζητηθούν οι εξελίξεις, τα καθήκοντα, οι προϋποθέσεις για το δυνάμωμα της πάλης, να προχωρήσουν συγκεκριμένα οι στόχοι που θα δώσουν ώθηση στην ανασύνταξη του αγροτικού κινήματος. Στην κατεύθυνση σύγκρουσης με την πολιτική που οδηγεί στη φτώχεια και το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς, προβάλλει ως αναγκαιότητα το ζωντάνεμα, η μαζικοποίηση και η ισχυροποίηση των αγροτικών συλλόγων και των Ενωτικών Ομοσπονδιών, ώστε να διασφαλιστεί η ενότητα και η προοπτική του αγροτικού κινήματος, με αιτήματα που θα δίνουν λύσεις στο σήμερα και θα ανοίγουν προοπτική για το αύριο. Χρειάζεται επίσης να αναδεικνύονται αιτήματα που ενώνουν τους μικρομεσαίους αγρότες με τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους σε κοινό αγώνα για τα κοινά αιτήματα ενάντια στον κοινό εχθρό που είναι το μεγάλο κεφάλαιο, τα μονοπώλια. Η προοπτική βρίσκεται σε μιαν άλλη οργάνωση της αγροτικής οικονομίας, που θα αξιοποιεί όλα τα πλεονεκτήματα και τις παραγωγικές δυνάμεις και δυνατότητες, για την ικανοποίηση των διατροφικών αναγκών του λαού μας με επαρκή, ασφαλή και φτηνά προϊόντα. Κι αυτό μπορεί να γίνει με την ανάδειξη του παραγωγικού συνεταιρισμού, δίπλα στις καθετοποιημένες κρατικές αγροτικές επιχειρήσεις, ως βασικού μοχλού οργάνωσης και ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας, στο πλαίσιο μιας άλλης, φιλοαγροτικής - φιλολαϊκής πολιτικής.

Δωρεάν μετακίνηση για μια μέρα

Κ. ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ

Μετά τις δωρεάν μετακινήσεις με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς την «Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος», η κυβέρνηση... ανακάλυψε τώρα και τις δωρεάν μετακινήσεις για τις γυναίκες, αύριο Κυριακή, που είναι η «Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας».

Την απόφαση για τις σημερινές δωρεάν μετακινήσεις των γυναικών σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αλλά και τον ΟΣΕ και τα ΚΤΕΛ σε όλη την Ελλάδα, την έλαβαν από κοινού ο υπουργός Μεταφορών - Ευριπίδης Στυλιανίδης και η αντιδήμαρχος Ισότητας και Κοινωνικής Ενταξης του Δήμου Αθηναίων Αλ. Εβερτ Αλβέρτη. Σύμφωνα μάλιστα με τον υπουργό, «η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί μια ελάχιστη, συμβολική χειρονομία αναγνώρισης του ρόλου και της συμβολής της γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνία... και θα πρέπει η Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας να μας υπενθυμίζει ότι η τιμή και σεβασμός προς τις γυναίκες πρέπει να αποδίδονται όλο το χρόνο, μέσα από τις ενέργειες και τις πράξεις μας».

Σίγουρα και ο κύριος υπουργός και η κυρία αντιδήμαρχος θα γνωρίζουν πολύ καλά την οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανισοτιμία, η οποία διαρκώς αναπαράγεται και οξύνεται στο καπιταλιστικό σύστημα σε βάρος των γυναικών. Θα γνωρίζουν, επίσης, ότι ιδιαίτερα οι νέες γυναίκες, αντιμετωπίζουν τις συνέπειες των «μεταρρυθμίσεων» του καπιταλισμού με πολύ οξυμένο τρόπο.

Οι κάθε λογής ανισοτιμίες σε βάρος των γυναικών είναι σύμφυτες με το καπιταλιστικό σύστημα και θα παραμένουν ακόμα και αν καθιερωθεί η δωρεάν μετακίνηση για τις γυναίκες 365 μέρες το χρόνο. Πραγματικός σεβασμός και τιμή προς τη γυναίκα είναι η σταθερή και με δικαιώματα δουλειά. Είναι η κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης. Είναι το 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο με πλήρη μισθολογικά - ασφαλιστικά δικαιώματα. Είναι ο κατώτερος μισθός των 1.400 ευρώ, είναι και τόσα άλλα ακόμα. Αλλά αυτά σίγουρα στο μυαλό του κυρίου υπουργού και της κυρίας αντιδημάρχου θα φαντάζουν ως «ασέβεια» στο καπιταλιστικό σύστημα που υπηρετούν.

Προστασία ναι, αλλά ποιανού;

Πώς εννοεί λοιπόν η κυβέρνηση την «προστασία της μητρότητας»: Οχι μόνο ρίχνω την αμοιβή της ευνοούμενης - υποτίθεται - εργαζόμενης μωρομάνας στο ύψος της ΕΓΣΣΕ, όχι μόνο κι αυτό ακόμα το πενιχρό ποσό βάζω τον ΟΑΕΔ - δηλαδή σε τελική ανάλυση την ίδια την εργαζόμενη - να το πληρώνει, αλλά κι από πάνω, εξασφαλίζω για τον εργοδότη άλλον εργαζόμενο που θα πληρώνει πάλι ο ΟΑΕΔ, δηλαδή πάλι οι εργαζόμενοι!

Αυτές είναι οι πολύτιμες υπηρεσίες που προσφέρει η κυβέρνηση, όχι βέβαια στις μανάδες, αλλά στους εργοδότες. Υπηρεσίες προκλητικά και ξεκάθαρα ταξικές. Οπως ταξική πρέπει να είναι και η απάντηση που θα δώσουν οι εργαζόμενες μαζί με ολόκληρη την τάξη τους.

Ενίσχυση του κατασταλτικού οπλοστασίου

Καταβρεχτήρια κατά διαδηλωτών ετοιμάζει η κυβέρνηση. Σύμφωνα με δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Χρ. Μαρκογιαννάκη το κυβερνητικό σχέδιο προχωρά. Ηδη, το υπουργείο βρίσκεται σε διαδικασίες αναζήτησης προμηθευτή. Ακόμα και αξιωματικοί της ΕΛΑΣ έχουν μεταβεί στο εξωτερικό για να επιλέξουν τα... καλύτερα και τα «λειτουργικότερα» οχήματα ρίψης νερού.

Ηδη, είναι έτοιμο για εφαρμογή σχετικό Προεδρικό Διάταγμα που δίνει τη δυνατότητα στις ειδικές δυνάμεις της ΕΛΑΣ να χρησιμοποιούν εκπαιδευμένους σκύλους και στις διαδηλώσεις.

Μαζί με τα χημικά, τα ρόπαλα, τις πλαστικές σφαίρες και τους χειριστές τους ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει τους αγώνες του μαζικού λαϊκού Κινήματος. Στην προσπάθειά της αυτή θα επιστρατεύσει και τις κάμερες του C4i, του ηλεκτρονικού συστήματος επιτήρησης του πληθυσμού της Αττικής. Στόχος του υπουργείου είναι να λειτουργήσουν οι χαφιεδοκάμερες χωρίς κανέναν περιορισμό και για λόγους ασφάλειας. Ηδη με πρόσχημα τη ρύθμιση της κυκλοφορίας παρακολουθούν τα συλλαλητήρια. Αλλωστε, ο Χρ. Μαρκογιαννάκης έχει τονίσει πως «αναπολεί» τα στρατιωτικού τύπου μέτρα ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση στοχεύει στην τρομοκράτηση των εργαζομένων, προσπαθώντας να υπονομεύσει τους λαϊκούς αγώνες ενάντια στην αντιλαϊκή της πολιτική. Ντύνεται με την απαραίτητη «πανοπλία» δείχνοντας τα... δόντια της σε αυτούς που θα βρεθούν μπροστά της. Πολλές κυβερνήσεις το προσπάθησαν, αλλά τα λαϊκό κίνημα πάντα έβρισκε τον τρόπο να ξεδοντιάζει την τρομοκρατία των κατασταλτικών μηχανισμών του αστικού κράτους. Ετσι, θα γίνει και τώρα.

Κόψτε την προβοκάτσια

Η «Αποψη», η εφημερίδα της «παράγκας», τολμάει να ανακατέψει το ΚΚΕ τάχα με κάποια επιχείρηση στην Εύβοια όπου έγιναν, απ' ό,τι πληροφορεί τους αναγνώστες της, απολύσεις. Τη συμβουλεύουμε να κόψει τις βρόμικες προβοκάτσιες του τύπου του κυκλώματος του ποδοσφαίρου, γιατί σε τούτα δω τα μάρμαρα κακιά σκουριά δεν πιάνει...

Το ΚΚΕ επίσημα κείμενα

Τόμος Δέκατος (1967-1974)

Στο δέκατο τόμο της έκδοσης «Το ΚΚΕ - Επίσημα Κείμενα» περιέχονται ντοκουμέντα που αναφέρονται στην περίοδο από Απρίλη 1967 έως τον Ιούλη του 1974. Συγκεκριμένα, περιέχονται: Αποφάσεις, Ανακοινώσεις, Διακηρύξεις, Δηλώσεις, Προκηρύξεις, Χαιρετιστήρια και άλλα υλικά των σωμάτων του ΚΚΕ, που συνήλθαν την παραπάνω περίοδο, όπως η 11η Ολομέλεια της ΚΕ (27-30 Ιούλη 1967), η 12η Ολομέλεια της ΚΕ (5-15 Φλεβάρη 1968), η 13η Ολομέλεια της ΚΕ (11-17 Γενάρη 1969), η 14η Ολομέλεια της ΚΕ (15-19 Απρίλη 1970), η 15η Ολομέλεια της ΚΕ (1-6 Φλεβάρη 1971), η 16η Ολομέλεια της ΚΕ (11-15 Ιούνη 1972), η 17η Ολομέλεια της ΚΕ (9-15 Δεκέμβρη 1972), η 18η Ολομέλεια της ΚΕ (24 Ιούνη - 2 Ιούλη 1973), η 19η Ολομέλεια της ΚΕ (30 Νοέμβρη - 3 και 5 Δεκέμβρη 1973) και το 9ο Συνέδριο του ΚΚΕ (4-10 Δεκέμβρη 1973). Επίσης, περιλαμβάνονται και διάφορα άλλα κείμενα της ΚΕ και του ΠΓ αυτής της περιόδου. Στο τέλος του τόμου, όπως έγινε και με όλους τους προηγούμενους, παρατίθεται «Ημερολόγιο των κυριότερων γεγονότων» της περιόδου που καλύπτει ο τόμος αυτός. Μια έκδοση απαραίτητη στον κομμουνιστή και σε κάθε εργαζόμενο που ενδιαφέρεται για την πραγματική ιστορία του λαϊκού κινήματος στη χώρα μας. Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή».

Γκόρντον Μπράουν

Παπαγεωργίου Βασίλης

Εξαιρετικά θερμός και μάλλον πέραν του δέοντος ήταν ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο αμερικανικό Κογκρέσο, την κορύφωση της επίσκεψής του στις Ηνωμένες Πολιτείες. Για «ειδική σχέση» έκανε λόγο ο Γκόρντον Μπράουν απευθυνόμενος στους Αμερικανούς βουλευτές και γερουσιαστές όχι μόνο με τη Βρετανία αλλά με όλη την Ευρώπη, μία ειδική σχέση «που ξεκινά από τις ακτές της Νορμανδίας» και φτάνει έως τις «άνυδρες εκτάσεις του Αφγανιστάν».

Αντιστοίχως «θερμή» ήταν και η συνάντησή του με τον Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. Αν και ο ρόλος δεν ταιριάζει στο Βρετανό πρωθυπουργό, λόγω ιδιοσυγκρασίας, δε θα μπορούσε να είναι διαφορετικά καθώς η διατήρηση και η επιβίωση της Βρετανίας ως σημαντικής ιμπεριαλιστικής δύναμης εξαρτάται και από την πολύ στενή σχέση με «τη μεγαλύτερη ιμπεριαλιστική υπερδύναμη» και υπό τον όρο ότι θα πρέπει να παραμείνει η μεγαλύτερη.

Ομως η αποστολή Μπράουν δεν ολοκληρώθηκε στην επίτευξη(;) αυτού του στόχου. Ο Μπράουν, ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που επισκέφτηκε τις ΗΠΑ μετά την ανάληψη της προεδρίας από τον Μπαράκ Ομπάμα, προσπάθησε να παίξει επίσης το ρόλο του «γεφυροποιού» ανάμεσα στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Και το κυριότερο να παίξει ρόλο στο... συντονισμό της ΕΕ που εν μέσω παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης, σπαράσσεται από αντιθέσεις και ανταγωνισμούς παράλληλα με την κοινή στάση στο τσάκισμα των λαών.


Χρ.Μ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ