Σάββατο 8 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Λογοτεχνικό ΟΧΙ στην επίθεση κατά του Ιράκ

ΝΑΙ στην ειρήνη και ΟΧΙ στον πόλεμο κατά του ιρακινού λαού λένε Ελληνες λογοτέχνες, μέσα από κοινή δήλωσή τους που συνοδεύεται από υπογραφές. Οι λογοτέχνες δηλώνουν την αταλάντευτη θέση τους υπέρ της ειρήνης, τάσσονται κατά της επίθεσης στο Ιράκ, καλούν τον ελληνικό λαό να αντισταθεί στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και την ελληνική κυβέρνηση να μην έχει άμεση ή έμμεση εμπλοκή στον πόλεμο.

Τη δήλωση υπογράφουν οι λογοτέχνες: Μελίτα Αδάμ, Αποστόλης Αποστολόπουλος, Ναταλία Αποστολοπούλου, Θάνος Ασίκης, Κώστας Αυγητίδης, Αλεξάνδρα Βαΐτση - Βάκρου, Κώστας Βαλέτας, Μαρία Βασιλειάδου, Γιάννης Βενετσανάκος, Στέλλα Γαλανοπούλου, Κατερίνα Γαρδικιώτη - Κοΐνη, Βάσος Γεωργίου, Αγγελική Γιαννέλου, Πετρούλα Νικολοπούλου, Γεώργιος Παναγιωτούνης, Πάνος Παναγιωτούνης, Βάσω Παπαδοπούλου, Γιάννης Πετεινάρης, Αριστείδης Πετρόπουλος, Μίνα Πέτρου - Βενετσάνου, Καλλιόπη Πιερίου, Θοδωρής Πολιτόπουλος, Χρήστος Πολυχρονίδης, Αλέκος Πούλος, Ευάγγελος Ρόζος, Γεώργιος Ρόκος, Ελένη Γιαννοπούλου, Μαρία Γκλαβά, Β. Γρηγορέας, Πέπη Δαράκη, Δημήτρης Δρίββας, Μαρία Δρογκάρη, Ευγενία Ζήκου, Τάσος Ζόμπολας, Ευγενία Ζωγράφου, Ορέστης Ηλιανός, Γιάννης Δ. Κακολύρης, Παναγιώτης Καραβασίλης, Γιάννης Καραβίδας, Θανάσης Καραγιάννης, Γιώργος Καραντώνης, Αννα Κελεσίδου, Νίκανδρος Κεπέσης, Θοδωρής Κοΐνης, Τίτος Κοκκινέας, Μανώλης Κορνήλιος, Νίκος Κοσμάς, Γιάννης Κουβάς, Ντ. Χ. Κουλούπης, Ελευθερία Κουντούρη, Ζώης Κουτσάφτης, Νίκος Κυτόπουλος, Νόλη Λαζάκου, Μιχάλης Λιαρούτσος, Βασίλης Λιόγκαρης, Σοφία Μαλτέζου, Γιώργος Μανέτας, Φίλιππος Μαυρογιώργης, Ευάγγελος Μαχαίρας, Βαγγέλης Μηνιώτης, Νίκος Μίχαλος, Ελευθερία Μούσα, Μαίρη Μούσσα, Γιώργης Μωραΐτης, Παύλος Ναθαναήλ, Γιάννης Νικολόπουλος, Βαγγέλης Σακκάτος, Τιτίκα Σαριγκούλη, Μαρία Σιδέρη, Μαρία Σολωμού, Θεόδωρος Σταυρόπουλος, Νίκος Σταφυλοπάτης, Γιάννης Στεφανίδης, Μαρία Στρίγγου - Κατσίνα, Μάρκος Συνοδινός, Θεόδωρος Ταβουλάρης, Ελευθερία Τζαβάρα - Αναγνωστάκη, Θεόδωρος Τρουπής, Νίνα Τσακνή, Φίλιππος Τσετσέκος, Δημήτρης Τσιμπουκίδης, Εφη Τσουράκη, Γιάννα Φασιλή, Μαρίκα Φρέρη, Δημήτρης Χαλιβελάκης, Γιάννης Χατζηβασιλείου, Χρήστος Χριστοδουλάκης, Ιφιγένεια Χρυσοχόου, Θοδωρής Αρώνης, Διονύσης Πιτταράς.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ - ΜΙΛΕΡ
Συστράτευση ζητούν οι ΗΠΑ

«Συνάντηση εργασίας» είχαν χτες το πρωί στο υπουργείο Αμυνας ο υπουργός Γ. Παπαντωνίου με τον Αμερικανό πρεσβευτή Τ. Μίλερ, ο οποίος ζήτησε πιο ενεργό συμμετοχή της Ελλάδας στην «αντιτρομοκρατική» εκστρατεία των ΗΠΑ. Επίσημες δηλώσεις δεν έγιναν, ωστόσο, όπως έγινε γνωστό, αντικείμενο της συνάντησης ήταν η ιρακινή κρίση, το Κυπριακό και η επικείμενη αντικατάσταση της ΝΑΤΟικής δύναμης στην ΠΓΔΜ από την ευρωστρατό. Σύμφωνα με πληροφορίες Τ.Μίλερ παρέδωσε στον υπουργό Αμύνης το κείμενο της ομιλίας του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Κ. Πάουελ, στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στις 5 Φλεβάρη, με τα «στοιχεία» που «ενοχοποιούν» το Ιράκ. Θεωρείται βέβαιο ότι ο Αμερικανός πρεσβευτής συνόψισε τα αιτήματα που έχουν υποβληθεί στην ελληνική πλευρά για υποστήριξη της πολεμικής μηχανής των ΗΠΑ στον επικείμενο πόλεμο κατά του Ιράκ. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Αμυνας, ο Γ. Παπαντωνίου είπε στον Τ.Μίλερ ότι η Ελλάδα θα παράσχει διευκολύνσεις κυρίως λιμενικής φύσεως και δε θα έχει ενεργό συμμετοχή σε περίπτωση επιχειρήσεων στο Ιράκ.

ΚΚΕ
Με όλες μας τις δυνάμεις στη μάχη ενάντια στον πόλεμο

Με συγκεντρώσεις και περιοδείες σε χώρους δουλιάς κλιμάκια των Κομματικών Οργανώσεων εξηγούν στους εργαζόμενους τα πραγματικά αίτια του επαπειλούμενου πολέμου και καλούν στα αντιπολεμικά συλλαλητήρια της 15ης Φλεβάρη

Από πρόσφατη πικετοφορία στο κέντρο της Αθήνας
Από πρόσφατη πικετοφορία στο κέντρο της Αθήνας
Την επιτακτική ανάγκη το αντιπολεμικό - αντιιμπεριαλιστικό κίνημα να προσλάβει διαστάσεις παλλαϊκού ξεσηκωμού ενόψει ενός άδικου, βρώμικου πολέμου που συν τοις άλλοις «κυοφορεί» και βαρύτατες συνέπειες για την ευρύτερη περιοχή και τους λαούς της, έχει επισημάνει από καιρό το ΚΚΕ, διαθέτοντας ταυτόχρονα σε αντιστοιχία λόγων και έργων, όλες του τις δυνάμεις στην υπηρεσία αυτού του στόχου.

Για την προετοιμασία των αντιπολεμικών συλλαλητηρίων στις 15 Φλεβάρη σε όλη τη χώρα, οι κομμουνιστές υλοποιούν ένα πλατύ πρόγραμμα δράσης, με επισκέψεις και συγκεντρώσεις σε εργοστάσια, επιχειρήσεις, συνοικίες... Στοχεύοντας όχι μόνο στη μαζική λαϊκή συμμετοχή στην κινητοποίηση εκείνης της μέρας, αλλά και στο να αποτελέσει αυτή την απαρχή για το ξεδίπλωμα μιας πολύμορφης, μαχητικής λαϊκής παρέμβασης και δράσης κατά του πολέμου και των φορέων του, με σαφή απαίτηση η ελληνική κυβέρνηση όχι μόνον να μη συμμετέχει στον πόλεμο που πρόκειται να αρχίσουν οι ιμπεριαλιστές αλλά να διακόψει αμέσως και τη μέχρι τώρα εμπλοκή της - που και η ίδια έχει παραδεχτεί πως γίνεται με διάφορους τρόπους - στην προετοιμασία του.

Αυτός ο πόλεμος μπορεί να αποτραπεί. Χρειάζεται όμως όλες τις δυνάμεις στο «πόδι», απαιτεί παγκινητοποίηση, απαιτεί τη μέγιστη δυνατή κατάθεση χρόνου και δυνάμεων από τον καθένα, έμπρακτα, στην υπόθεση της ανάπτυξης ενός ρωμαλέου κινήματος. Ως τις 15/2 σε όλη την Ελλάδα ας ενταθούν οι ατομικές και συλλογικές προσπάθειες, ας ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα, έτσι ώστε εκείνη τη μέρα να πραγματοποιηθούν συγκλονιστικά σε όγκο και παλμό αντιπολεμικά συλλαλητήρια.

Στα παραπάνω πλαίσια μια σειρά περιοδείες προγραμματίζουν για τις επόμενες μέρες οι Κομματικές Οργανώσεις της Αθήνας και του Πειραιά με στόχο να ενημερώσουν τους εργαζόμενους για τις θέσεις του ΚΚΕ για τον επερχόμενο πόλεμο στο Ιράκ και για τις συνέπειες που πρόκειται να έχει και κυρίως να τους καλέσουν να πάρουν τη θέση τους στο αντιπολεμικό κίνημα. Πιο συγκεκριμένα, έχουν προγραμματιστεί οι παρακάτω περιοδείες:

Στην Αθήνα

-- Τη Δευτέρα, 10/2, στις 7 π.μ., συγκέντρωση των εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ στα Ιλίσια, με τον Μπ. Αγγουράκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Την Τρίτη, 11/2, στις 7 π.μ., στην ΕΥΔΑΠ στο Φάληρο με τον Β. Τιρτιράκη και στις 8 π.μ. στη ΔΕΗ στη Συγγρού, με τον Μπ. Αγγουράκη.

-- Την Τετάρτη, 12/2, στις 6.30 π.μ., στην ΕΥΔΑΠ στον Ακροκέραμο, στις 7 π.μ. στη ΔΕΗ στη Φιλοθέη με τον Σπ. Στριφτάρη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και στις 2 μ.μ. στην AEG στο Κρυονέρι.

-- Την Πέμπτη, 13/2, στις 8 π.μ., στην ΕΛΠΕ στον Ασπρόπυργο με το Δ. Γόντικα, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στον Πειραιά

-- Τη Δευτέρα 10/2, στο Τζάνειο θα περιοδεύσει ο Κ. Τζατζάνης μέλος της Επιτροπής Πόλης της ΚΟΠ και στο Κρατικό ο Γ. Τούσσας μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Την Τρίτη 11/2, στους εργαζόμενους του Δήμου Κερατσινίου η Ελένη Παπαδοπούλου μέλος της ΕΠ, του Δήμου Πειραιά ο Μ. Φιορεντής μέλος του Γραφείου της ΕΠ, του Δήμου Περάματος ο Γ. Πατσιλινάκος μέλος της ΕΠ, του Δήμου Δραπετσώνας ο Α. Ζαζόπουλος μέλος της ΕΠ, στο Μετροπόλιταν - Ιδιωτικές Κλινικές ο Μ. Νουφαρίτσης μέλος της ΕΠ της ΚΟΠ.

-- Την Τετάρτη 12/2, στην ΕΥΔΑΠ στο Ακροκέραμο ο Μ. Νουφαρίτσης, στον ΗΣΑΠ ο Σ. Κωτσαντής μέλος της Γραμματείας της ΚΕ και Γραμματέας της ΚΟΠ του ΚΚΕ, στους εργαζόμενους του Δήμου Κορυδαλλού ο Στ. Κριεζής μέλος του Γραφείου της ΕΠ, στο Λιμάνι και στον ΟΛΠ ο Βάσσος Σταμάτης μέλος του Γραφείου της ΕΠ, στους εργαζόμενους του Δήμου Ρέντη ο Π. Γιαννακόπουλος μέλος της ΕΠ, στα Τσαγκαράδικα στου Ρέντη η Ελλη Τσιμπόγλου μέλος της ΕΠ της ΚΟΠ.

-- Την Πέμπτη 13/2, στη ΔΕΗ «Ελαΐδα» ο Ν. Σοφιανός μέλος της ΚΕ, στην ΠΙΤΣΟΣ ο Στ. Κριεζής, στους εργαζόμενους του Δήμου Σαλαμίνας η Ρούλα Καλογερόγιαννη μέλος του Γραφείου της ΕΠ, στα μηχανουργεία της Ζώνης ο Γ. Πατσιλινάκος, στην ΙΟΝ ο Μ. Φιορεντής, στο Λιμάνι στα καράβια ο Γιώργος Τούσσας μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Την Παρασκευή 14/2 στη ΔΕΗ στα Καμίνια ο Κ. Τζατζάνης, στο ΟΑΕΔ Πειραιά ο Ι. Πουντίδης μέλος της ΕΠ, στους εργαζόμενους του Δήμου Νίκαιας ο Ν. Σοφιανός, στο κεντρικό υποκατάστημα του ΙΚΑ ο Γ. Τούσσας, στο νοσοκομείο ΜΕΤΑΞΑ η Κατερίνα Καλαρουτάκου μέλος της ΕΠ, στα στεριανά μηχανουργεία ο Ι. Πουντίδης, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας ο Μ. Νουφαρίτσης, στην «Κολγκέιτ» ο Γ. Μανουσογιαννάκης.

Αγωνιστικές πρωτοβουλίες

Νέες αντιπολεμικές πικετοφορίες, εκδηλώσεις, συσκέψεις, περιοδείες και εξορμήσεις προστίθενται καθημερινά στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν για το επόμενο χρονικό διάστημα, τόσο από επιτροπές ειρήνης, όσο και από εκπροσώπους μαζικών και συνδικαλιστικών φορέων σε γειτονιές της Αττικής και σε χώρους δουλιάς. Συγκεκριμένα:

Αύριο

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Πατησίων - Ριζούπολης διοργανώνει εκδήλωση για τον πόλεμο κατά του Ιράκ, στο Πολιτιστικό Κέντρο της Γκράβας (Ταϋγέτου 60), στις 5 μ.μ.

Τη Δευτέρα 10 Φλεβάρη

-- Η «Δημοκρατική Ενότητα Γονέων» του Νέου Ηρακλείου, διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση με θέμα: «Τα παιδιά του πολέμου» στις 6.30 μ.μ, στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο «Ηλέκτρα Αποστόλου» (Κουντουριώτου και Νεότητος). Θα μιλήσουν ο αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ Νίκος Φωτιάδης, ο ΓΓ των Γιατρών του Κόσμου Νικήτας Κανάκης και η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη.

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Κερατσινίου καλεί σε σύσκεψη τους μαζικούς φορείς του περιοχής στα γραφεία του Συλλόγου «Στοργή του Παιδιού» (Μικράς Ασίας και Ηλέκτρας), στις 6.30 μ.μ.

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Γούβας καλεί σε σύσκεψη τους μαζικούς φορείς, για τον πόλεμο στο Ιράκ, στο 2ο Δημοτικό Διαμέρισμα στις 7 μ.μ.

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Ταύρου διοργανώνει εκδήλωση στο Δημαρχείο (Πειραιώς 100) στις 6.30 μ.μ.

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Γλυφάδας διοργανώνει εκδήλωση στο Δημοτικό Θέατρο (Μελίνα Μερκούρη), στις 7 μ.μ., με ομιλητή τον πρόεδρο της ΕΕΔΥΕ Ευάγ. Μαχαίρα. Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα από την Πετρή Σαλπέα και τον Δ. Κεχρή.

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Καλλιθέας διοργανώνει εκδήλωση στο Δημοτικό Θέατρο (Κρέμου και Φιλαρέτου) στις 7 μ.μ.

Στις 11 και 12 Φλεβάρη

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Αμαρουσίου διοργανώνει την Τρίτη 11 Φλεβάρη πικετοφορία από τα γραφεία της (Μιλτιάδου 4), στις 7 μ.μ.

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Ηλιούπολης διοργανώνει εκδήλωση την Τετάρτη 12 Φλεβάρη, στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης, στις 7 μ.μ.

Την Πέμπτη 13 Φλεβάρη

-- Οι Επιτροπές Ειρήνης Κυψέλης - Πατησίων και Ριζούπολης διοργανώνουν πικετοφορία από την πλατεία Αμερικής έως το τέρμα Πατησίων στις 6 μ.μ.

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Νέας Ιωνίας, διοργανώνει πικετοφορία από τον πεζόδρομο της Μικράς Ασίας στις 6 μ.μ.

-- Στο Κερατσίνι, μαζικοί φορείς διοργανώνουν πικετοφορία.

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Χαλανδρίου και η Δημοτική Αρχή της πόλης διοργανώνουν πικετοφορία στις 6 μ.μ. από την κεντρική πλατεία της πόλης.

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Αμπελοκήπων και άλλοι μαζικοί φορείς της περιοχής διοργανώνουν πικετοφορία που θα καταλήξει σε συγκέντρωση στο σταθμό του ΜΕΤΡΟ.

- Η Επιτροπή Ειρήνης Καματερού διοργανώνει πικετοφορία που θα ξεκινήσει από τον κινηματοθέατρο «Μελίνα» στις 6 μ.μ.

Την Παρασκευή 14 Φλεβάρη

-- Στην Ελευσίνα ο δήμος και μαζικοί φορείς της πόλης διοργανώνουν συγκέντρωση - συλλαλητήριο στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Ηρώων (προσυγκέντρωση στην πλατεία Λαού).

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Νέου Ηρακλείου διοργανώνει πικετοφορία από το γήπεδο του «ΤΥΦΩΝΑ», στις 6 μ.μ.

Περιοδείες

Συνεχίζονται καθημερινά οι περιοδείες συνδικαλιστών στους χώρους δουλιάς, οι οποίοι ενημερώνουν και καλούν τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά στο αντιπολεμικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια. Τη Δευτέρα 10 Φλεβάρη θα γίνει περιοδεία στο εργοστάσιο της ΦΑΓΕ, ενώ στις 11 Φλεβάρη στις αποθήκες της επιχείρησης «Κωνσταντακάτος» και στα Νοσοκομεία «Αλεξάνδρα» και «Λαϊκό». Τέλος, στις 12 του μήνα περιοδεία θα γίνει στο Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα».

Αντιπολεμικά συλλαλητήρια

Μια βδομάδα πριν από το αντιπολεμικό συλλαλητήριο που διοργανώνει η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη στα Προπύλαια στις 12 το μεσημέρι, κάθε μέλος του αντιπολεμικού και αντιιμπεριαλιστικού κινήματος της χώρας, κάθε προοδευτικός άνθρωπος, πρέπει να δώσει όλες του τις δυνάμεις για τη μεγαλύτερη επιτυχία της κινητοποίησης. Στις 15 Φλεβάρη ο λαός του Λεκανοπεδίου πρέπει να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα. Πρέπει να γνωρίζει, και το γνωρίζει καλά, πως μετά από αυτό τον πόλεμο θα ακολουθήσουν και άλλοι. Τα «γεράκια» της «νέας τάξης» δε θα σταματήσουν πουθενά, αν δεν τους σταματήσουμε εμείς!

Την ίδια ώρα που ένα τεράστιο λαϊκό ποτάμι θα διαδηλώνει στους δρόμους της Αθήνας, συλλαλητήρια θα πραγματοποιούνται σε κάθε μεγάλη πόλη της χώρας. Συγκεκριμένα:

Στη Μακεδονία και στη Θράκη στις 15 Φλεβάρη

- Στη Θεσσαλονίκη, στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Αριστοτέλους.

- Στο Κιλκίς, στις 11 π.μ. στην πλατεία Ειρήνης.

- Στην Καβάλα στις 11 π.μ. στην κεντρική πλατεία.

- Στην Εδεσσα στις 12 το μεσημέρι έξω από το Δημαρχείο.

- Στην Ξάνθη στις 12 το μεσημέρι στην κεντρική πλατεία.

- Στην Αλεξανδρούπολη στις 12 μεσημέρι έξω από το Δημαρχείο.


- Στη Βέροια στις 5.30 μ.μ. στην πλατεία Ωρολογίου.

- Στις Σέρρες στις 6 μ.μ. στην πλατεία Κρονίου.

- Στη Φλώρινα στις 6 μ.μ. στην κεντρική πλατεία της πόλης.

- Στην Εδεσσα στις 12 το μεσημέρι έξω από το Δημαρχείο.

- Στην Κοζάνη στις 6.30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία.

- Στην Πτολεμαΐδα στις 6 μ.μ. στην κεντρική πλατεία.

Στη Θεσσαλία

Στις 15 Φλεβάρη συλλαλητήρια θα γίνουν:

- Στη Λάρισα στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Ταχυδρομείου.

- Στην Καρδίτσα, στις 12 το μεσημέρι, στην κεντρική πλατεία της πόλης.

- Στο Βόλο, στις 12 το μεσημέρι, στην πλατεία Ελευθερίας. Προσυγκέντρωση στις 11 π.μ στο δημαρχείο της πόλης, διοργανώνουν η Κίνηση «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», η Επιτροπή Ειρήνης Βόλου και η Τοπική Γραμματεία Μαγνησίας του ΠΑΜΕ.

Στα Τρίκαλα, στις 12 το μεσημέρι, στην πλατεία Ρήγα Φεραίου.

Στην Πελοπόννησο

- Στην Ζάκυνθο την Παρασκευή 14 Φλεβάρη στις 7.00 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

Στις υπόλοιπες πόλεις στις 15 Φλεβάρη:

- Στην Πάτρα στις 12 το μεσημέρι, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης.

- Στην Καλαμάτα στις 6 μ.μ., στην πλατεία Σιδηροδρομικού Σταθμού.

- Στη Σπάρτη στις 5 μ.μ., στην κεντρική πλατεία της Σπάρτης.

- Στην Κόρινθο στις 11 π.μ., στα Περιβολάκια.

- Στην Αργολίδα, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Δημαρχείου, στο Ναύπλιο.

- Στην Τρίπολη, στις 6 μ.μ, στην κεντρική πλατεία.

- Στην Ηλεία, η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών (ΠΑΜΕ) του Πύργου καλεί σε σύσκεψη τη Δευτέρα 10 Φλεβάρη, στις 6.00 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Πύργου, για τη διοργάνωση αντιπολεμικού συλλαλητηρίου. Για τον ίδιο λόγο, η Κίνηση Αμαλιάδας «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» και η Επιτροπή Ειρήνης καλούν σε σύσκεψη αύριο Κυριακή, στις 6.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο της πόλης.

Στην Κρήτη στις 15 Φλεβάρη

- Στο Ηράκλειο, στις 12 το μεσημέρι, στην πλατεία Ελευθερίας.

- Στο Λασήθι, στο Εργατικό Κέντρο του Αγίου Νικολάου, στις 6 μ.μ.

- Στα Χανιά, στην πλατεία της Αγοράς, στις 12 το μεσημέρι.

- Στο Ρέθυμνο, στο Δημαρχείο, στις 6 μ.μ.

Στη Στερεά Ελλάδα

- Στη Χαλκίδα την Παρασκευή 14 Φλεβάρη, στις 6.30 μ.μ. στα Φανάρια της Νεάπολης.

Στις 15 Φλεβάρη:

- Στη Φωκίδα στις 11 π.μ. στην πλατεία Λαού της Αμφισσας. Επίσης, η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου συγκαλεί σύσκεψη στις 10 Φλεβάρη, στις 5.00 μ.μ. στην αίθουσα συνελεύσεων.

- Στη Θήβα στις 11 π.μ. στην κεντρική πλατεία της πόλης.

- Στη Λαμία στην πλατεία Πάρκου στις 10.30 π.μ.

- Στη Λιβαδειά στις 11 π.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης.

Στη Βορειοδυτική Ελλάδα
Την Παρασκευή 14 Φλεβάρη

- Στην Κεφαλονιά στις 6.30 μ.μ., μπροστά από το Εργατικό Κέντρο Αργοστολίου.

- Στην Ηγουμενίτσα στις 6.00.μ.μ., στην πλατεία Δημαρχείου.

Το Σάββατο 15 Φλεβάρη

- Στην Πρέβεζα στις 12 μ., στη «Θεοφάνειο».

- Στην Αρτα στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Κιλκίς.

- Στη Λευκάδα στις 11 π.μ., στην πλατεία του Αγίου Μηνά.

- Στο Αγρίνιο στις 12 το μεσημέρι, στην πλατεία Δημοκρατίας.

- Στην Κέρκυρα στις 11 π.μ. πλατεία Σαρόκο.

Σε νησιά του Αιγαίου στις 15 Φλεβάρη

- Στη Σάμο, στις 5.00 μ.μ. στο περίπτερο Ζαχαράκη στο Βαθύ.

- Στη Λέσβο στις 6.00 μ.μ. στην πλατεία Σαπφούς.

Πληθαίνουν οι συμμετοχές

Ολο και περισσότεροι μαζικοί φορείς του συνδικαλιστικού και του λαϊκού κινήματος δηλώνουν τη συμμετοχή τους στο αντιπολεμικό συλλαλητήριο στις 15 του Φλεβάρη στα Προπύλαια, ενώ, ταυτόχρονα, καλούν τους εργαζόμενους και τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα να δηλώσουν μαζικά παρών.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου να βγουν μαζικά στους δρόμους για να διαδηλώσουν «ενάντια στο νέο εφιάλτη που προετοιμάζουν οι ιμπεριαλιστές».

Το ΔΣ του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου με ανακοίνωσή του επισημαίνει: «Αναλογιζόμενοι τις ευθύνες που έχουν οι άνθρωποι των Τεχνών και του Πολιτισμού, καλούμε τα μέλη του συλλόγου και κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο, σε αγωνιστική απάντηση των βρώμικων σχεδίων που εξυφαίνονται σε βάρος της ανθρωπότητας από την κυβέρνηση των ΗΠΑ και τους υποτελείς της στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ. Συμμετέχουμε δυναμικά στα αντιπολεμικά συλλαλητήρια, καλούμε το Σάββατο στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου».

Αντιπολεμικό κάλεσμα απευθύνουν οι διοικήσεις των συνεργαζόμενων Ομοσπονδιών Συνταξιούχων ΙΚΑ - ΤΕΒΕ - ΕΛΤΑ - ΤΑΕ - ΟΤΑ - ΔΗΜΟΣΙΟΥ, προς όλους τους συναδέλφους τους με το σύνθημα «Οχι στον πόλεμο των ιμπεριαλιστών, Ζήτω η φιλία των λαών».

Οι Νομαρχιακές Επιτροπές της ΠΕΑΕΑ, Βόρειας Αττικής και Μεσογείων, καλούν τα μέλη τους και όλους τους αντιστασιακούς να πάρουν μέρος μαζικά στο συλλαλητήριο στα Προπύλαια.

Στη μάχη για τα Προπύλαια

Ανεβαίνει το θερμόμετρο των προετοιμασιών ενόψει του αντιπολεμικού συλλαλητηρίου που διοργανώνει η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) το Σάββατο 15/2 στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια, καθώς και για την πορεία που θα ακολουθήσει προς τη Βουλή και την αμερικανική πρεσβεία. Ηδη τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο έχουν δηλώσει μαζικοί φορείς όπως η «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», η Νεανική Δράση για την Ειρήνη και το ΠΑΜΕ.

Με ανακοίνωσή της η «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» τονίζει: «Με τα παραπάνω ως δεδομένα, άρχισαν οι προετοιμασίες προκειμένου να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή προσέλευση των εργαζομένων. Να δοθεί ηχηρή η λαϊκή απάντηση στα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και ΕΕ. Να σταματήσει η ελληνική κυβέρνηση να συνδράμει τους ΝΑΤΟικούς με βάσεις, προσωπικό και λιμάνια. Να κλείσει η βάση της Σούδας. Να επιστρέψουν στην Ελλάδα προσωπικό και φρεγάτες "που υπηρετούν" στο εξωτερικό».

Προσυγκεντρώσεις

Μέχρι στιγμής έχουν οριστεί οι ακόλουθες προσυγκεντρώσεις για το συλλαλητήριο, στις 11 π.μ:

- Στην Ομόνοια συγκεντρώνεται η νεολαία και τα συνδικάτα.

- Στις στήλες Ολυμπίου Διός συγκεντρώνονται οι ανατολικές, νοτιανατολικές και νότιες συνοικίες της Αθήνας, όπως και το 2ο δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Αθηναίων.

- Στο Μουσείο συγκεντρώνονται οι βόρειες και δυτικές συνοικίες μαζί με την Α΄ Περιφέρεια Αθήνας.

Από Δευτέρα

Από τη Δευτέρα θα λειτουργεί καθημερινά στα Προπύλαια κιόσκι της «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003». Θα παρέχεται ενημερωτικό υλικό για τις δραστηριότητες και τους στόχους της «Δράσης», όπως φυσικά και για το μεγάλο συλλαλητήριο του Σαββάτου στα Προπύλαια.

Μηχανοκίνητη πορεία και πικετοφορία

Την Τετάρτη στις 6 μ.μ. ΕΕΔΥΕ, «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» και Νεανική Δράση για την Ειρήνη διοργανώνουν μηχανοκίνητη πορεία από την Ομόνοια προς το Πεντάγωνο

Την Παρασκευή στις 5 μ.μ. ΕΕΔΥΕ και «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» διοργανώνουν πικετοφορία από την Ομόνοια (τόπος συγκέντρωσης το κατάστημα «Hondos») στο κέντρο της Αθήνας, με στόχο την ενημέρωση του αθηναϊκού λαού για το συλλαλητήριο της επομένης.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΗΘΟΠΟΙΩΝ
«Σταματήστε τον πόλεμο, αφοπλίστε τους Αμερικανούς»

Τη συμμετοχή στην αντιπολεμική συγκέντρωση που διοργανώνει η ΕΕΔΥΕ στα Προπύλαια στις 15 Φλεβάρη στις 12 το μεσημέρι, αποφάσισε ομόφωνα η διοίκηση του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών και καλεί σε ανακοίνωση όλους τους Ελληνες ηθοποιούς: Να σταθούν και πάλι μπροστά, να συμβάλλουν στην αφύπνιση των συνειδήσεων, να φωνάξουν δυνατά και καθαρά «Σταματήστε τον πόλεμο, αφοπλίστε τους Αμερικανούς».

Καταθέτοντας οι ηθοποιοί στην ανακοίνωση τα δικά τους ερωτηματικά για το βρώμικο ιμπεριαλιστικό πόλεμο που προετοιμάζεται στο Ιράκ επισημαίνουν:

Ποιος θα σταματήσει επιτέλους αυτούς τους πειρατές που με διάφορα προσχήματα σκοτώνουν ανθρώπους, ισοπεδώνουν πόλεις, τρομοκρατούν την ανθρωπότητα και ασελγούν κατά του πολιτισμού; Ποιος τους έδωσε το δικαίωμα να...«σώζουν» τους λαούς σκοτώνοντάς τους; Ποιος τους διόρισε «προστάτες» της παγκόσμιας ειρήνης, αυτούς τους αιμοσταγείς πολεμοκάπηλους, αυτούς τους απολίτιστους γκάνγκστερ που δολοφονούν άμαχους για μια χούφτα δολάρια;

«Τους διόρισε η συνενοχή κάποιων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, η ανοχή κάποιων άλλων, ο φόβος, η αδιαφορία, ο ραγιαδισμός όσων έχασαν την πίστη τους στη δύναμη των λαών» τονίζει το σωματείο και συμπληρώνει, καταλήγοντας: Αυτή τη δύναμη οφείλουμε να ξαναβρούμε. Η ιστορία και ο πολιτισμός, η εθνική κληρονομιά, τα μνημεία, το περιβάλλον, η ποιότητα ζωής, το αύριο των παιδιών, είναι αξίες για τις οποίες έχει νόημα ο αγώνας, οι θυσίες, το όραμα.


ΡΩΣΙΑ
Δηλώσεις Ζιουγκάνοφ

ΜΟΣΧΑ.--

«Η Ρωσία θα πρέπει να θέσει βέτο σε οποιεσδήποτε αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που θα επιτρέπουν τον πόλεμο κατά του Ιράκ, γιατί διαφορετικά μια τεράστια περιοχή από το Κασμίρ μέχρι το Τελ Αβίβ θα μετατραπεί σ' ένα αιματηρό πεδίο», δήλωσε την Παρασκευή, 7 του Φλεβάρη, ο πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ Γκενάντι Ζιουγκάνοφ. Επέκρινε τον Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος «παραδίδει τις θέσεις και ταλαντεύεται στην υπεράσπιση της ειρηνικής διευθέτησης του ιρακινού προβλήματος». Κατά τη γνώμη του Ζιουγκάνοφ, ο πόλεμος ενάντια στο Ιράκ είναι πόλεμος ενάντια σε όλο τον αραβικό κόσμο, στην Ευρώπη και τη Ρωσία, ο οποίος θα έχει για την παγκόσμια κοινότητα τις πιο καταστροφικές και απρόβλεπτες συνέπειες.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ
«Να χτίσουμε ισχυρό κίνημα κατά του πολέμου στο Ιράκ»

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ.--

Με ανακοίνωσή της η Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικής Νεολαίας (ΠΟΔΝ) εκφράζει την «σθεναρή αντίστασή της εναντίον του (σχεδιαζόμενου) πολέμου κατά του Ιράκ υπό τις ΗΠΑ».

Η ΠΟΔΝ στην ανακοίνωσή της τονίζει ότι «με την παρουσίαση στο ΣΑ/ΟΗΕ του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ, οι ΗΠΑ προσπάθησαν να εφεύρουν ψευδή προσχήματα για να ξεκινήσει τον πόλεμο κατά του Ιράκ. (Ο Πάουελ) Δεν προσκόμισε καμία νέα απόδειξη ότι το Ιράκ διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής. Από την άλλη, γιατί αυτά τα στοιχεία δε δόθηκαν στους Επιθεωρητές του ΟΗΕ που εργάζονται στο Ιράκ για να βρουν όπλα μαζικής καταστροφής; Στην πραγματικότητα, από την αρχή οι ΗΠΑ και η στενή τους σύμμαχος Βρετανία ήθελαν τον πόλεμο στο Ιράκ με κάθε κόστος, αδιαφορώντας για τις ελπίδες της διεθνούς κοινότητας για πολιτική λύση του προβλήματος του Ιράκ. Ο πόλεμος αναμφίβολα θα κοστίσει τεράστιες απώλειες και θα αποτελέσει βαρύτατη απειλή στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιφέρεια. Ο στόχος του πολέμου ξεκάθαρα είναι η απόκτηση ελέγχου της στρατηγικής αυτής περιοχής του κόσμου και επί των πετρελαϊκών κοιτασμάτων».

Η ΠΟΔΝ καλεί «όλες τις δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις να αντισταθούν» στην προσπάθεια των «πολεμοκάπηλων» που ποθούν τον πόλεμο στο Ιράκ, ενώ καλεί όλους όσοι θέλουν την ειρήνη «να μετάσχουν στις κινητοποιήσεις της 15ης Φεβρουαρίου 2003 για την ειρήνη, εναντίον του πολέμου στο Ιράκ. Καλούμε αυτές τις δυνάμεις να προχωρήσουν και να χτίσουν ένα ισχυρό συνασπισμό υπέρ της ειρήνης για να ηττηθεί η προσπάθεια των ΗΠΑ, της Βρετανίας, του ΝΑΤΟ και των συμμάχων τους».

ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Φοιτητική εργασία τα «στοιχεία» Μπλερ

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Μεγάλο πλήγμα δέχτηκε χτες ο προπαγανδιστικός μηχανισμός της κυβέρνησης του Τόνι Μπλερ όταν αποκαλύφθηκε από το τηλεοπτικό «Κανάλι 4» της Μεγάλης Βρετανίας ότι ο αποκλειστικός φάκελος σχετικά με το «καθεστώς τρόμου» του Ιράκ, τον οποίο έδωσε στη δημοσιότητα το πρωθυπουργικό γραφείο την περασμένη Δευτέρα, είναι προϊόν λογοκλοπής. Το κείμενο, που υποτίθεται ότι ήταν προϊόν εργασίας των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών, βασισμένο σε «πρόσφατες πληροφορίες» και αποδείκνυε τον τρόπο με τον οποίο αποκρύβονται τα στοιχεία για τα όπλα μαζικής καταστροφής, στην πραγματικότητα αποτελεί μια σύνθεση τριών διαφορετικών άρθρων. Μάλιστα, ανάμεσα στα άρθρα αυτά βρίσκεται και μια εργασία ενός μεταπτυχιακού φοιτητή από την Καλιφόρνια.

Αναλυτικά, ο φάκελος με τις «αποκλειστικές πληροφορίες» για τη δομή και τον τρόπο λειτουργίας των μυστικών υπηρεσιών και των συμβουλίων ασφαλείας του ιρακινού καθεστώτος αποτελεί εργασία του μεταπτυχιακού φοιτητή Ιμπραΐμ Αλ Μαράσι, του πανεπιστημίου του Μοντερέι στην Καλιφόρνια. Μάλιστα, το κείμενο του Αλ Μαράσι έχει δημοσιευτεί και στη μικρή επιστημονική επιθεώρηση «The Middle East Review of International Affairs», το Σεπτέμβρη του 2002. Επίσης, άλλα κομμάτια του αποκλειστικού φακέλου είναι παρμένα από άρθρα του περιοδικού για αμυντικά θέματα «Jane's Intelligence Review».

Ο φάκελος της βρετανικής κυβέρνησης, τον οποίο εκθείασε στην ομιλία του στο Συμβούλιο Ασφαλείας και ο Κόλιν Πάουελ, χρησιμοποιεί ολόκληρες παραγράφους από το κείμενο του Αλ Μαράσι σχετικά με τη δομή, τη λειτουργία και τις επιχειρήσεις των μυστικών υπηρεσιών του Ιράκ. Βέβαια, ο φάκελος κάνει και τις κατάλληλες παραφράσεις εντυπωσιασμού, έτσι ώστε να δώσει το κατάλληλο πνεύμα εκεί που λείπει. Οπως λέει και ο ίδιος ο Αλ Μαράσι, «έγιναν οι κατάλληλες επεμβάσεις».

Χαρακτηριστικά, το κυβερνητικό ντοκουμέντο λέει ότι η Mukhabarat - η κύρια υπηρεσία πληροφοριών του Ιράκ - «κατασκοπεύει ξένες πρεσβείες στο Ιράκ», ενώ το άρθρο του φοιτητή λέει ότι τις «εποπτεύει». Ακόμη, ο προκλητικός ρόλος «της υποστήριξης τρομοκρατικών οργανώσεων σε εχθρικά καθεστώτα» έχει ένα λιγότερο ισχυρό πολιτικό νόημα στο άρθρο του φοιτητή: «Συμπαρίσταται σε αντιπολιτευτικές ομάδες σε εχθρικά καθεστώτα». Παράλληλα, σύμφωνα με τον Αλ Μαράσι, οι Βρετανοί φούσκωσαν και κάποια νούμερα.

Εξαιρετικά σημαντικό επίσης είναι (και ενδεικτικό του πανικού αλλά και της προχειρότητας του βρετανικού μηχανισμού) ότι τα πρωτογενή υλικά που χρησιμοποίησε ο φοιτητής για την έρευνά του είναι ηλικίας 12 χρόνων. Πρόκειται για τμήμα εκατομμυρίων σελίδων που συλλέχτηκαν από Κούρδους στο Βόρειο Ιράκ κατά τη διάρκεια της εξέγερσής τους το Μάρτη του 1991, αλλά και χιλιάδων άλλων εγγράφων που άφησαν πίσω τους οι Ιρακινοί όταν αποχώρησαν από το Κουβέιτ.

Η βρετανική κυβέρνηση χτες παραδέχτηκε το γεγονός αλλά επέμεινε στη στάση της. Ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού μάλιστα υποστήριξε ότι απλά το πρόβλημα με το φάκελο ήταν ότι δεν ανέφερε τις πηγές που χρησιμοποιήθηκαν και ότι η κυβέρνηση «έλαβε το μάθημα»... Επίσης, επέμεινε ότι τα στοιχεία που παρατέθηκαν είναι «απολύτως ακριβή».

Ωστόσο, το γεγονός ότι τα χαλκευμένα στοιχεία που παρέθεσαν οι Βρετανοί μαζί με τα «στοιχεία» του Κόλιν Πάουελ αποτελούν τη βασική γραμμή υπεράσπισης του ιμπεριαλιστικού πολέμου, παραμένει. Μάλιστα, ακόμη και η αντιπολίτευση των Συντηρητικών σχολίασε ότι η αντίδραση της κυβέρνησης δεν εξηγεί τις κατηγορίες που αναφέρονται στο φάκελο... Ενώ και ορισμένοι βουλευτές του Εργατικού Κόμματος είναι εξαγριωμένοι από την ενέργεια αυτή, αφού πλέον είναι φανερό ότι η κυβέρνηση Μπλερ δε θα σταματήσει πουθενά προκειμένου να σύρει το βρετανικό λαό σε έναν ακόμη πόλεμο...

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ
Υποστήριξη για ΗΠΑ από 10 χώρες

ΣΟΦΙΑ-ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ-ΒΙΛΝΙΟΥΣ.- Τελικά τα «στοιχεία» που παρουσίασε ο Κόλιν Πάουελ στο Συμβούλιο Ασφαλείας φαίνεται ότι «έπεισαν» τους ηγέτες των 10 χωρών της ανατολικής Ευρώπης που σχεδίαζαν να συνυπογράψουν κοινό ανακοινωθέν υποστήριξης των αμερικανικών θέσεων. Λίγες μόνο ώρες μετά το τέλος της ομιλίας του Αμερικανού ΥΠΕΞ, οι υπουργοί Εξωτερικών των 10 χωρών (Λετονία, Εσθονία, Λιθουανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Κροατία, Αλβανία και ΠΓΔΜ) έδωσαν στη δημοσιότητα στη Νέα Υόρκη τη σχετική ανακοίνωση.

Σύμφωνα, λοιπόν, με το ανακοινωθέν, οι 10 υποστηρίζουν ότι ο Κόλιν Πάουελ έδωσε «αδιάσειστα στοιχεία» και ότι «είναι πλέον σαφές ότι το Ιράκ παραβιάζει τις αποφάσεις του ΟΗΕ αναφορικά με τον αφοπλισμό του». Στο ανακοινωθέν επίσης αναφέρεται ότι «το καθεστώς του Σαντάμ αποτελεί ορατό κίνδυνο για τη διεθνή κοινότητα», οπότε αυτή οφείλει να απαντήσει με «ενωτικό τρόπο και πνεύμα». Τέλος οι 10 προσφέρθηκαν να «συνεισφέρουν σε έναν διεθνή συνασπισμό που θα επιβάλλει τις αποφάσεις του ΟΗΕ και θα αφοπλίσει το Ιράκ».

Υπενθυμίζεται ότι οι 10 απαρτίζουν την ομάδα «Βίλνιους 10», σκοπός της οποίας είναι να προωθήσει την ένταξη και των 10 στο ΝΑΤΟ. Προς το παρόν μόνο η ΠΓΔΜ, η Αλβανία και η Κροατία δεν έχουν προσκληθεί να γίνουν μέλη της συμμαχίας.

Προφανώς οι 10 συμμερίζονται την «ανησυχία» της Τσεχίας, της Ουγγαρίας και της Πολωνίας για την «απειλή για την ελευθερία» που αποτελεί ο Σαντάμ. Τόση ανησυχία, που η ουγγρική κυβέρνηση αποφάσισε να απαγορεύσει την πραγματοποίηση της σχεδιαζόμενης για τις 15 Φλεβάρη αντι-πολεμικής συγκέντρωσης, στο κέντρο της Βουδαπέστης...

ΗΠΑ ΚΑΤΑ ΙΡΑΚ
Πιέζουν, μετρώντας τις ημέρες

Πανέτοιμοι να αναλάβουν δράση

Associated Press

Πανέτοιμοι να αναλάβουν δράση
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΡΩΜΗ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Εν αναμονή της εκδήλωσης ακόμη περισσότερων αντιδράσεων εκ των διαφωνούντων συμμάχων και των τελευταίων προετοιμασιών για την έναρξη του πολέμου, ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους διαμήνυσε «το παιχνίδι τελείωσε», επιβεβαιώνοντας με τον πλέον αναμφισβήτητο και επίσημο τρόπο ότι μετά την παρουσίαση του φακέλου Πάουελ με τα αποδεικτικά στοιχεία ενοχής, προϊόντα υποκλοπής και κατασκοπίας όπως υποστηρίζει το Ιράκ, ο πλανήτης εισήλθε πλέον στο τελευταίο στάδιο αναμονής, καθώς είναι θέμα χρόνου πότε οι ΗΠΑ θα υλοποιήσουν την απόφαση για τον πόλεμο εναντίον του Ιράκ.

«Οι ΗΠΑ θα καλωσόριζαν και θα υποστήριζαν ένα νέο ψήφισμα, το οποίο θα καθιστά σαφές ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας παραμένει σταθερό στις προηγούμενες απαιτήσεις του», δήλωσε τα ξημερώματα της Παρασκευής ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Ουόκερ Μπους, έχοντας στο πλευρό του τον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Κόλιν Πάουελ. Ο Μπους τόνισε ότι η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για αφοπλισμό του Ιράκ περιφρονείται από τη Βαγδάτη και το Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει τώρα να δείξει εάν «τα λόγια του έχουν κάποια σημασία».

Ο Μπους προέβλεψε, επίσης, ότι ο Ιρακινός Πρόεδρος Σαντάμ Χουσεΐν θα παίξει ένα παιχνίδι της τελευταίας στιγμής για εξαπάτηση του ΟΗΕ και της διεθνούς κοινότητας, προσθέτοντας με νόημα... «το παιχνίδι τελείωσε» και ξεκαθαρίζοντας: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες μαζί με μία διευρυνόμενη συμμαχία εθνών είναι αποφασισμένες να αναλάβουν οποιαδήποτε δράση είναι απαραίτητη για να αμυνθούν και να αφοπλίσουν το ιρακινό καθεστώς».


Associated Press

Παράλληλα, ο Κόλιν Πάουελ, καταθέτοντας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, την Πέμπτη, μία μέρα μετά την παρουσίαση του αμερικανικού «κατηγορώ» στον ΟΗΕ, παραδέχτηκε ότι η επίθεση κατά του Ιράκ θα προκαλέσει «κάποιες δυσκολίες» κατά τη διάρκεια της επίθεσης, αλλά και τους αμέσως επόμενους μήνες μετά τον πόλεμο. Εντούτοις, πρόσθεσε: «Νομίζω ότι υπάρχει πάντα η ισχυρή πιθανότητα επιτυχίας, που ουσιαστικά θα μετασχηματίσει την περιοχή, με ένα δυναμικό και θετικό τρόπο που θα ενισχύσει τα συμφέροντα των ΗΠΑ, ενώ θα είμαστε και ικανοί να επιτύχουμε πρόοδο στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή»...

Ο Ράμσφελντ σε «αποστολή»

Ο πόλεμος εναντίον του Ιράκ «θα διαρκέσει έξι ημέρες, ίσως έξι εβδομάδες, αλλά σίγουρα όχι έξι μήνες», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην αμερικανική αεροπορική βάση του Αβιάνο και πρόσθεσε πως ένας ενδεχόμενος πόλεμος εναντίον του Ιράκ «δε σημαίνει το τέλος του αγώνα των Ηνωμένων Πολιτειών κατά της τρομοκρατίας».

Ενώ λίγες ώρες νωρίτερα, από τη Ρώμη - η Ιταλία ήταν πρώτος σταθμό της περιοδείας του στην Ευρώπη, που στόχο έχει να πείσει τους Ευρωπαίους συμμάχους και να πιέσει σε σχέση με το χρόνο εξαπόλυσης του πολέμου - και μετά τη συνάντησή του με τον Ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι, είχε προειδοποιήσει ότι «διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις» για την «ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράκ», ενώ το «κέντρο βάρους μετατοπίζεται στο ΝΑΤΟ». Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας εν συνεχεία θα μεταβεί στο Μόναχο, για να παρακολουθήσει διεθνή διάσκεψη για την ευρωπαϊκή ασφάλεια.


Associated Press

Εν τω μεταξύ, την πεποίθησή του ότι η Γαλλία, η Ρωσία και άλλες χώρες, που αμφιβάλλουν για την αναγκαιότητα επέμβασης στο Ιράκ, θα συναινέσουν τελικά στην ανάληψη δράσης, εάν αποδειχθεί ότι το Ιράκ παραβιάζει τις απαιτήσεις για αφοπλισμό, εμφανίστηκε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη στάση του Λονδίνου και της Ουάσιγκτον, εάν τελικά υλοποιήσουν την απόφασή τους, όπου διατηρούν το δικαίωμα επίθεσης χωρίς να προϋπάρξει δεύτερη απόφαση, σε περίπτωση άσκησης βέτο εκ μέρους ενός εκ των πέντε μονίμων μελών του ΣΑ. Ωστόσο, ο Βρετανός πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι εάν μπλοκαριστεί μία νέα απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, τότε θα έχει πολλές δυσκολίες στο να πείσει τους Βρετανούς για την αναγκαιότητα του πολέμου.

Αντιδράσεων συνέχεια

Απαντώντας στον Μπους ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Πιερ Ραφαρέν από το Νέο Δελχί της Ινδίας, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, δήλωσε ότι δεν πρόκειται για παιχνίδι και σίγουρα δεν έχει τελειώσει, ενώ ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ και ο Φινλανδός πρωθυπουργός Πάαβο Λίπονεν δήλωσαν από κοινού πως δεν μπορεί να αρχίσει πόλεμος εναντίον του Ιράκ, αν δεν υπάρξει μια νέα απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η Μόσχα από την πλευρά της αναδιπλώνεται, καθώς θεωρεί ότι δεν είναι απαραίτητο ένα δεύτερο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, εκτιμώντας ότι τα επόμενα βήματα θα εξαρτηθούν από την έκθεση που θα καταθέσουν οι επιθεωρητές στις 14 Φλεβάρη.

Από την πλευρά του, το Ιράκ ανακοίνωσε ότι θα στείλει επιστολή στα Ηνωμένα Εθνη, με την οποία θα ανασκευάζει σημείο προς σημείο τις αμερικανικές κατηγορίες για το οπλοστάσιό του, ενώ τόνισε ότι πρόκειται για «χαλκεία» και προϊόντα υποκλοπών που η εγκυρότητά τους διερευνάται.

Τέλος, στον Περσικό κατευθύνεται η 21η Αερομεταφερόμενη Μεραρχία του αμερικανικού στρατού, καθώς υπεγράφη η σχετική εντολή για την ανάπτυξή της, όπως ανακοίνωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι, και ενώ στην περιοχή του Κόλπου βρίσκονται ήδη 110.000 άντρες. Η Μεραρχία, η οποία έχει 16.000 στρατιώτες και 270 ελικόπτερα, είχε διαδραματίσει ρόλο - κλειδί στη διάρκεια των χερσαίων επιχειρήσεων που έγιναν στον Πόλεμο του Κόλπου, το 1991. Παράλληλα, όπως μετέδωσε το CNN, το αεροπλανοφόρο «Κίτι Χοκ» έλαβε εντολή να βρίσκεται σε κατάσταση ετοιμότητας, ώστε να μπορέσει να αποπλεύσει με προορισμό τον Περσικό σε σύντομο διάστημα.

«Προσπαθούν» οι επιθεωρητές

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Καθ' οδόν για Βαγδάτη όπου αναμένεται να φτάσουν σήμερα, βρίσκονται ο επικεφαλής της UNIMOVIC, Χανς Μπλιξ και ο διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι.

Στις χτεσινές τους δηλώσεις από την Κύπρο, και οι δύο αφήνουν κάποια διφορούμενα περιθώρια, το καλύτερο που θα μπορούσαν ίσως να κάνουν, αφού δρουν υπό το καθεστώς αφόρητων πιέσεων...

Καταρχήν, ο επικεφαλής των επιθεωρητών, Χανς Μπλιξ, δήλωσε πως το Ιράκ δε συνεργάζεται επαρκώς, και πρόσθεσε πως εάν η Βαγδάτη δεν αλλάξει στάση, η έκθεση που θα υποβάλλουν την επόμενη Παρασκευή στον ΟΗΕ θα καταγράφει την απογοήτευσή τους. Ομως, όπως ανακοινώθηκε από τα Ηνωμένα Εθνη, οι επιθεωρητές είχαν την πρώτη συνέντευξη με Ιρακινό επιστήμονα χωρίς την παρουσία Ιρακινών αξιωματούχων, γεγονός που σύμφωνα με τις δηλώσεις Μπλιξ αποδεικνύει ότι το Ιράκ προσπαθεί να συνεργαστεί.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ελ Μπαραντέι, που τόνισε πως πρέπει να «κλείσουν» τα θέματα των χημικών και βιολογικών πυραύλων και υπογράμμισε «ο χρόνος που περνάει είναι κρίσιμος και πρέπει να δείξουμε ότι υπάρχει πρόοδος, ότι συμβαίνουν δραστικές αλλαγές από την πλευρά του Ιράκ στο θέμα της συνεργασίας του σε αυτούς τους τομείς».

ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ
Οι διαδηλωτές μηνύουν την πόλη της Νέας Υόρκης

Από την ειδική μεταχείριση που είχαν οι διαδηλωτές σε πρόσφατες αντιπολεμικές κινητοποιήσεις στη «χώρα της ελευθερίας»

Associated Press

Από την ειδική μεταχείριση που είχαν οι διαδηλωτές σε πρόσφατες αντιπολεμικές κινητοποιήσεις στη «χώρα της ελευθερίας»
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Μήνυση κατά της πόλης της Νέας Υόρκης κατέθεσαν την Πέμπτη οργανώσεις οι οποίες αντιτίθενται στον πόλεμο κατά του Ιράκ, λόγω της άρνησής της να παράσχει άδεια για την πραγματοποίηση διαδήλωσης η οποία θα κατέληγε στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, την επόμενη βδομάδα. Οι οργανώσεις, υπό το όνομα - «ομπρέλα»Ενωμένοι Για την Ειρήνη και τη Δικαιοσύνη, ζητούν με τη μήνυσή τους από Ομοσπονδιακό Δικαστήριο των ΗΠΑ να «αναγκάσει» την πόλη της Νέας Υόρκης, η οποία όπως τονίζουν «παραβιάζει τα συνταγματικά τους δικαιώματα που προβλέπει η Πρώτη Τροπολογία», να τους παραχωρήσει την άδεια για τη διαδήλωση, η οποία προγραμματίζεται για τις 15 του Φλεβάρη.

Η δημαρχία αρνήθηκε να δώσει άδεια για τη διαδήλωση και «αντιπρότεινε», σύμφωνα με το δικηγόρο που εργάζεται γι' αυτήν, Τζέφρι Φριλάντερ, να γίνει η συγκέντρωση σε μια πλατεία σε αρκετή απόσταση από την έδρα των Ηνωμένων Εθνών, για να μην «παρεμποδιστούν» οι εργασίες του Οργανισμού και να μην «τεθεί σε κίνδυνο η δημόσια ασφάλεια». Ωστόσο, ο δικηγόρος Κρις Νταν, που κατέθεσε τη μήνυση, είπε μια διαφορετική ιστορία: η δημαρχία, τόνισε, αρνήθηκε να δώσει άδεια για «οποιαδήποτε» πορεία και συγκέντρωση.

Στη συγκέντρωση της 15ης Φλεβάρη αναμένεται να συγκεντρωθούν χιλιάδες κόσμου, ενώ ομιλητές και συμμετέχοντες, μεταξύ άλλων, θα είναι ο τιμημένος με Νόμπελ Νοτιοαφρικανός αρχιεπίσκοπος και μαχητής κατά του Απαρτχάιντ Ντέσμοντ Τούτου, καλλιτέχνες όπως η Πάτι Σμιθ, η Αντζελα Ντέιβις, ο Χάρι Μπελαφόντε και ο Ντάνι Γκλόβερ, ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ ο τρίτος και εκπρόσωποι των οικογενειών των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου.


Associated Press

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
Ανεπιθύμητα τα ΝΑΤΟικά πλοία στο λιμάνι!

Ομόφωνα καταδίκασαν την παρουσία πλοίων της Μόνιμης Ναυτικής Δύναμης Μεσογείου του ΝΑΤΟ, στο πρώτο λιμάνι της χώρας, τα μέλη του Νομαρχιακού Συμβουλίου Πειραιά, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασής τους, στις 5 Φλεβάρη. Μάλιστα το σώμα του Νομαρχιακού Συμβουλίου, χαρακτήρισε «ανεπιθύμητα» τα ΝΑΤΟικά πλοία στον Πειραιά!

Το θέμα έφερε στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, η σύμβουλος της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας Ελένη Παπαδοπούλου, η οποία τόνισε ότι ευθύνες για το συγκεκριμένο γεγονός έχει η κυβέρνηση που κρατά μια εντελώς υποκριτική στάση στον πόλεμο του Ιράκ. «Την ίδια ώρα που καλεί το λαό στην αντιπολεμική διαδήλωση στις 15 Φλεβάρη, έχει κάνει ξέφραγο αμπέλι τη χώρα για τις αμερικανονατοϊκές δυνάμεις, από τη Σούδα, στο Ακτιο, στον Πειραιά, στην Πάτρα».

Σύσκεψη

Εξάλλου, η Παμπειραϊκή Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη και η Επιτροπή Πειραιά της «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» διοργανώνουν σύσκεψη την Τρίτη 11 Φλεβάρη, στις 6.30 μ.μ., στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ (Μπουμπουλίνας 24).

Η σύσκεψη πραγματοποιείται, προκειμένου να υπάρξει συντονισμός της δράσης για την πραγματοποίηση κινητοποίησης κατά τη διάρκεια της... επίσκεψης των πολεμικών πλοίων της Μόνιμης Ναυτικής Δύναμης Μεσογείου του ΝΑΤΟ στο διάστημα από 19 έως 24 Φλεβάρη.

ΡΟΥΜΑΝΙΑ
«Στοιχεία» για το Ιράκ

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.--

Ο Ρουμάνος ΥΠΕΞ, Μιρτσέα Γκεοάνα, πρόσθεσε και αυτός με τη σειρά του στα «στοιχεία» του Κόλιν Πάουελ, που υποστηρίζουν ότι το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν δε σταμάτησε ποτέ να προσπαθεί να εξοπλιστεί με όπλα μαζικής καταστροφής.

Σε συνέντευξή του στο ρουμανικό πρακτορείο ειδήσεων «Μίντιαφαξ», ο Γκεοάνα, δήλωσε χτες ότι το Ιράκ «προσπάθησε επανειλημμένα να αγοράσει μηχανήματα εμπλουτισμού ουρανίου» από τη Ρουμανία, το 1995, το 1996 και το 1999. Το Ιράκ, σύμφωνα με το Ρουμάνο ΥΠΕΞ, χρησιμοποιούσε ως μεσάζοντες άλλες χώρες, αλλά οι προσπάθειές του δεν καρποφόρησαν διότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες διέθεταν έγκαιρα σχετικές πληροφορίες, τις οποίες και έδωσαν στις αντίστοιχες ρουμανικές.

Σχετική αναφορά στις «προσπάθειες» του Ιράκ να αγοράσει εξοπλισμό για την κατασκευή πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία, την Ινδία, τη Ρουμανία και τη Σλοβενία, έκανε και ο Κόλιν Πάουελ στην ομιλία του στο Συμβούλιο Ασφαλείας...

«Να σταματήσουμε τον εγκληματικό πόλεμο»

Συμπεράσματα από την επίσκεψη του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Στρατή Κόρακα μαζί με ομάδα ευρωβουλευτών στο Ιράκ

Πάνω από 700.000 παιδιά τα θύματα του εγκληματικού εμπάργκο. Ενας αριθμός που καθημερινά μεγαλώνει...

Associated Press

Πάνω από 700.000 παιδιά τα θύματα του εγκληματικού εμπάργκο. Ενας αριθμός που καθημερινά μεγαλώνει...
Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας συμμετείχε σε ομάδα 34 ευρωβουλευτών, από 4 πολιτικές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου, που επισκέφθηκαν το Ιράκ.

Η ομάδα συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ιρακινής Βουλής και τον στρατηγό Σάντι, που έχει, από πλευράς Ιράκ, την ευθύνη των σχέσεων με τους επιθεωρητές, όσο και με τους ιθύνοντες των διαφόρων οργανώσεων του ΟΗΕ που δρουν στο Ιράκ, καθώς και εκπροσώπους των επιθεωρητών του ΟΗΕ και μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Κατά τις συναντήσεις αυτές, ο Στρ. Κόρακας κατήγγειλε την πρόθεση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους να εξαπολύσουν έναν εγκληματικό πόλεμο κατά του ιρακινού λαού, με πρόσχημα την αναπόδεικτη κατοχή από το Ιράκ όπλων μαζικής καταστροφής, ενώ οι ίδιοι διαθέτουν αλλά και παράγουν, εμπορεύονται και χρησιμοποιούν τέτοια όπλα (όπως το έκαναν το '91 κατά του ίδιου του Ιράκ). Κατήγγειλε επίσης ότι η πραγματική αιτία του πολέμου που ετοιμάζουν είναι ο έλεγχος των πετρελαίων του Ιράκ, η αντιμετώπιση της κρίσης τους και η προώθηση της παγκόσμιας ηγεμονίας τους, ενώ διατύπωσε την αντίθεση του ΚΚΕ στο καθεστώς του Ιράκ, υπενθυμίζοντας ότι τα πρώτα θύματά του ήταν εκατοντάδες Ιρακινοί κομμουνιστές.

Σχετικά με την επίσκεψη στο Ιράκ ο Στρ. Κόρακας δήλωσε:

«Κατά τις επισκέψεις σε σχολεία, παιδιατρικά νοσοκομεία και μαιευτήρια καθώς και σε λαϊκές συνοικίες της Βαγδάτης και της Βασόρας είδαμε τις τραγικές συνέπειες τόσο των βομβαρδισμών του 1991 - με βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου και χημικά όπλα - όσο και του εμπάργκο (που ξεκίνησε τότε για 6 μήνες και συνεχίζεται μέχρι σήμερα), με αποτέλεσμα 1.500.000 νεκρούς (700.000 παιδιά). Ενημερωθήκαμε για τη δραματική αύξηση των αποβολών στους πρώτους 5 μήνες εγκυμοσύνης, των πρόωρων γεννήσεων με νεογνά κάτω του 1 κιλού (30% των γεννήσεων), των τερατογεννήσεων και παραμορφωτικών γεννήσεων, της παιδικής λευχαιμίας (αύξηση 2.000%) και άλλων καρκίνων σε παιδιά (αύξηση 700-800%) και περιπτώσεις τρομερού υποσιτισμού των παιδιών. Επιπλέον, λόγω κακής διατροφής και κυρίως έλλειψης των απαραίτητων συστατικών, το 50% των εγκύων είναι αναιμικές και οι λεχώνες για τον ίδιο λόγο αδυνατούν να θρέψουν τα νεογνά τους. Επανέρχονται επιδημίες, όπως χολέρα, φυματίωση, μαλάρια κ.ά. Λόγω των κυρώσεων, εκτός των άλλων, λείπουν απελπιστικά στοιχειώδη φάρμακα, με αποτέλεσμα να έχουμε πολλούς θανάτους παιδιών αλλά και ενηλίκων, που διαφορετικά θα είχαν αποφευχθεί. Επίσης, ενώ οι ασθενείς, γενικά λόγω των συνθηκών, πληθαίνουν, δεν υπάρχουν οι πόροι για ανέγερση νέων νοσοκομείων ή για ανάπτυξη ούτε για συντήρηση των υπαρχόντων, με αποτέλεσμα την έλλειψη δυνατότητας νοσοκομειακής περίθαλψης ενός όλο και μεγαλύτερου μέρους των ασθενών.

Τις γελοίες "αποκαλύψεις" του Κ. Πάουελ καθώς και την επανάληψη της διαπίστωσης του Μπους και των επιτελών του, ότι δεν υπάρχει άλλη λύση από τον πόλεμο, τις πληροφορηθήκαμε στη Βαγδάτη. Η σκέψη μας πήγαινε στις χιλιάδες ξένοιαστα παιδιά των λαϊκών συνοικιών της Βαγδάτης, που σε λίγες ίσως μέρες θα είναι τα θύματα του εγκλήματος των ιμπεριαλιστών.

Πριν είναι αργά επιβάλλεται η άμεση κινητοποίηση όλων για να σταματήσουμε το εγκληματικό χέρι των ιμπεριαλιστών. Ο πόλεμος κατά του Ιράκ, με τη συνενοχή και της ελληνικής κυβέρνησης, που παρέχει τις γνωστές διευκολύνσεις στους Αμερικανούς, δεν αφορά μόνον το Ιράκ.

Στις 15 του Φλεβάρη, αλλά και πριν και μετά, ας διαδηλώσουμε με κάθε τρόπο την αντίθεσή μας στον πόλεμο με ή χωρίς απόφαση του ΟΗΕ, έναν πόλεμο που θα έχει ολέθριες συνέπειες για τον κόσμο ολόκληρο».

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Ετοιμοι για μάχη...

ΣΟΦΙΑ.--

Οπως αναμενόταν η βουλγαρική κυβέρνηση του Συμεών Σαξκομπουργκότσκι, απάντησε θετικά χτες στο αίτημα των Ηνωμένων Πολιτειών για χρήση του εναέριου χώρου και της στρατιωτικής υποδομής της. Επίσης συμφώνησε να αποστείλει εκστρατευτικό σώμα 150 αντρών εκπαιδευμένων στη χημική, βιολογική και ραδιολογική προστασία, για τις ανάγκες της πολεμικής επιχείρησης εναντίον του Ιράκ.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Ντίμιταρ Τσόνεφ, η κυβέρνηση θα προτείνει στη Βουλή να χορηγήσει άδεια χρήσης του εναέριου χώρου και εγκατάστασης μέχρι δεκαοχτώ πολεμικών αεροπλάνων υποστήριξης στην αεροπορική βάση του Σαράφοβο. Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό από αμερικανικές πηγές, οι ΗΠΑ αρνούνται να προσδιορίσουν τη χώρα στην οποία θα σταλεί το εκστρατευτικό σώμα που ετοιμάζει η Βουλγαρία για την επίθεση.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΗΠΑ
Το κόστος του πολέμου

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Πολύ υψηλό, ίσως και καταστροφικό, ενδέχεται να είναι το κόστος του πολέμου, τουλάχιστον για τη Βρετανία, όπως υποστηρίζουν αναλυτές, αλλά και η εμπεριστατωμένη μελέτη του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών.

Ενας πόλεμος στο Ιράκ θα κόστιζε στη Βρετανία περίπου 5,7 δισεκατομμύρια δολάρια και, σε περίπτωση διατήρησης στη χώρα μιας στρατιωτικής δύναμης μετά την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν, πολλά επιπλέον δισεκατομμύρια, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (IISS), που ήρθε στο φως της δημοσιότητας χτες.

Οπως αναφέρεται στην έκθεση, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν ποσό περίπου 3,5 δισεκατομμυρίων στερλινών, εάν γίνει ο πόλεμος στο Ιράκ, ενώ σε περίπτωση που υπάρξει ανάγκη να διατηρηθεί μια διεθνής δύναμη στο Ιράκ από περίπου 200.000 στρατιώτες το κόστος θα ανερχόταν στα περίπου 50 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο.

Διευκρινίζεται ότι ο Μαρκ Στρόκερ, οικονομολόγος του IISS, αρμόδιος για αμυντικά θέματα, βασίζει τις εκτιμήσεις του που διατυπώνονται στην έκθεση, στην υπόθεση ότι θα πραγματοποιηθεί μία εκστρατεία παρόμοια με αυτήν του πολέμου του Κόλπου, το 1991, όμως εάν ο πόλεμος παραταθεί του ενός μηνός με επιπλοκές, όπως το αν υπάρξει ανταρτοπόλεμος στις πόλεις, τότε το κόστος τους θα εκτιναχτεί στα ύψη, με ολέθριες πιθανά συνέπειες για τη βρετανική οικονομία.

Το συνολικό κόστος για τις ΗΠΑ μπορεί να είναι μειωμένο κατά το ήμισυ από αυτό του 1991 επειδή θα υπάρξει μια πολύ μικρότερη στρατιωτική δύναμη από αυτή πριν από 12 χρόνια, που κόστισε στις ΗΠΑ 61 δισεκατομμύρια δολάρια και ο Στρόκερ πρόβλεψε ότι ένας παρόμοιος πόλεμος θα κόστιζε αυτή τη φορά περί τα 33 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο ίδιος οικονομολόγος εκτιμάει πως μία ειρηνευτική δύναμη από περίπου 50.000 άνδρες θα κοστίσει γύρω στα 12,3 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο και μία δύναμη από περίπου 200.000 άνδρες γύρω στα 50 δισεκατομμύρια δολάρια.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ δήλωσε προχθές ότι η ανάπτυξη αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή του Κόλπου για έναν πιθανό πόλεμο στο Ιράκ έχει ήδη κοστίσει γύρω στα 2,1 δισεκατομμύρια δολάρια.

ΝΑΤΟ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Πολεμική «διελκυστίνδα»

ΠΑΡΙΣΙ, ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, ΑΓΚΥΡΑ και ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Συνεχίζονται οι εσωτερικές διαμάχες στο ΝΑΤΟ όσον αφορά τον πόλεμο με το Ιράκ και την «άμεση ενίσχυση» της Τουρκίας από πλευράς του βορειοατλαντικού συμφώνου: από τη μια η Γαλλία, η Γερμανία και το Βέλγιο επιμένουν ότι «δεν έχει έρθει η ώρα» να προωθηθεί το πολεμικό υλικό που ζητεί η Αγκυρα, ενώ από την άλλη, οι ΗΠΑ, η Βρετανία και άλλες χώρες επείγονται να το αποστείλουν.

Η Ολλανδία αργά χτες βράδυ παρενέβη στη διαμάχη παίρνοντας το μέρος της αμερικανοβρετανικής άποψης ανακοινώνοντας, σύμφωνα με ανταπόκριση του Γαλλικού Πρακτορείου, ότι στέλνει «συστοιχίες αντιαεροπορικών πυραύλων "Patriot"» στην Τουρκία, χωρίς να διευκρινίσει τον αριθμό τους. Και αυτό την ώρα που ο Γάλλος υπουργός Αμυνας, Μισέλ Αλιό - Μαρί, επέμενε ότι η κίνηση είναι «πρόωρη», με το σκεπτικό πως «οι επιθεωρήσεις συνεχίζονται», κατά δηλώσεις του στο ίδιο πρακτορείο ειδήσεων. Οι «λογαριασμοί» αναμένεται να λυθούν τη Δευτέρα, όταν το Παρίσι θα πρέπει να αποφασίσει αν θα ασκήσει βέτο ή, κατά τη διατύπωση του ΓΓ του ΝΑΤΟ Ρόμπερτσον, θα «εκφράσει σιωπηρή διαφωνία» αφήνοντας την αποστολή ΝΑΤΟικών οπλικών συστημάτων στην Τουρκία (αεροσκαφών AWACS και "Patriot") να γίνει «αυτόματα». Γαλλικοί και γερμανικοί διπλωματικοί κύκλοι «αρνούνταν», σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες», να αποκαλύψουν ποια θα είναι η στάση τους τη Δευτέρα. Ο Αμερικανός Νίκολας Μπερνς, πρεσβευτής των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, δίνοντας χτες τον τόνο, είπε πως «η υποστήριξη της Τουρκίας είναι κατηγορική προσταγή [...] είναι πολύ σημαντικό για την αξιοπιστία του ΝΑΤΟ [...] έχουμε υποχρέωση να το κάνουμε».

Οι ΗΠΑ πάντως δεν κόπτονται μόνο για την «ασφάλεια» της Τουρκίας αλλά και τον έλεγχό της: Χτες ο ειδικός απεσταλμένος του Προέδρου Μπους για το Ιράκ, ο γνωστός «μπαλαντέρ»Ζαλμάι Χαλιλζάντ, προειδοποίησε ξερά την Αγκυρα να μη διανοηθεί καν μια εισβολή στο Βόρειο Ιράκ: «Κάθε ένοπλη ενέργεια στο Ιράκ πρέπει να γίνει στο πλαίσιο μιας συνασπισμένης διοίκησης», είπε. Η δήλωση έχει ειδικό βάρος, με δεδομένες τις αναφερόμενες χτες «κάθετες διαφωνίες» ανάμεσα στους Τούρκους και τους Κούρδους του Βορείου Ιράκ για το μέλλον του θυλάκου, καθώς οι Τούρκοι στρατηγοί απειλούν να εισβάλλουν αν ιδρυθεί Κουρδικό κράτος - πράγμα που θα ξυπνούσε τον αλυτρωτισμό της τουρκικής κουρδικής μειονότητας των 12 εκατομμυρίων.Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ