Κυριακή 8 Δεκέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Επαγρύπνηση!

Μετά τις αλλεπάλληλες ΝΑΤΟικές ασκήσεις που έγιναν πρόσφατα με συμμετοχή και της Ελλάδας - μέχρι άσκηση ηλεκτρονικού πολέμου έγινε - έρχεται στην Ελλάδα ο αρχηγός των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσεϊ, που θα έχει διαδοχικές επαφές με τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Εθνικής Αμυνας και τον Α/ΓΕΕΘΑ, ενώ θα επισκεφθεί τη βάση της Σούδας. Θα συζητήσει την ενδυνάμωση της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ. Θυμίζουμε ότι η αμερικανική κυβέρνηση έχει ζητήσει διευκολύνσεις και στην αναβαθμισμένη αεροπορική βάση της Καλαμάτας. Αν όλ' αυτά συνδυαστούν με την αναδιοργάνωση του ΝΑΤΟ, τη λεγόμενη «έξυπνη άμυνα», τη χρήσιμη για ΗΠΑ-ΝΑΤΟ γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας, αλλά και την οξυμένη κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο, τους ανταγωνισμούς για την Ενέργεια και τη μεταφορά της, γίνεται κατανοητό ότι η εμπλοκή της Ελλάδας στην ιμπεριαλιστική δράση γίνεται ολοένα και πιο βαθιά. Σε όφελος του κεφαλαίου. Με αυξανόμενους κινδύνους για το λαό.

Επαγρύπνηση!

Κίνα και ανταγωνισμοί

Αναβαθμίστηκε ο διεθνής ρόλος του γουάν, αφού το κινέζικο νόμισμα έφτασε στη δεύτερη θέση στο διεθνές εμπόριο, μετά το δολάριο, σύμφωνα με το «Bloomberg». Ετσι το γουάν ξεπέρασε το ευρώ. Τον Οκτώβρη, το 8,66% των εμπορικών συναλλαγών ήταν σε γουάν, ενώ το ποσοστό για το ευρώ και το δολάριο ήταν 6,64% και 81,08% αντίστοιχα. Η Κίνα θέλει να εξασφαλίσει ισχυρότερο διεθνή ρόλο στο νόμισμά της. Ο υποδιοικητής της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας, Γι Γκανγκ, είπε ότι η Κίνα εκτιμά πως δεν εξυπηρετούνται πλέον τα εθνικά της συμφέροντα από τη συσσώρευση συναλλαγματικών διαθεσίμων. Τι δείχνουν τα παραπάνω; Οτι η Κίνα έχοντας ήδη περάσει διεθνώς στη δεύτερη θέση από την άποψη της οικονομικής δύναμης, μετά τις ΗΠΑ, επιδιώκει, το νόμισμά της να αναδειχτεί ως διεθνές χρήμα, στις εμπορικές συναλλαγές και ως αποθεματικό. Είναι ένας ακόμη δείκτης των αλλαγών στην κατάταξη των ισχυρών καπιταλιστικών οικονομιών που οξύνει τον ανταγωνισμό ανάμεσα σε ΗΠΑ, Γερμανία, Κίνα, Ιαπωνία κλπ. Η Κίνα επιδιώκει ακόμη μεγαλύτερο ρόλο στις διεθνείς εξελίξεις, ενώ εξοπλίζεται. Η όξυνση των αντιθέσεων με την Ιαπωνία αυτό δείχνει. Με απρόβλεπτες για τους λαούς συνέπειες.

Η αγορά των φάρμερς...

Δεν πρόλαβε να δει το φως της δημοσιότητας η μελέτη της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τις υψηλές τιμές των οπωροκηπευτικών, που αναφέρει ως αιτίες τη μικρή αγροτική παραγωγή και τους πολλούς μεσάζοντες, και έσπευσε ο αναπληρωτής υπουργός Μάξιμος Χαρακόπουλος να δηλώσει ότι «το επόμενο διάστημα θα νομοθετήσουμε τις "Αγορές Παραγωγών" (Farmers' Markets), οπότε απευθείας οι αγρότες θα μπορούν να πουλούν χωρίς μεσάζοντες τα προϊόντα, άρα θα μειωθεί και η τιμή διακίνησης αυτών των προϊόντων». Τι σημαίνει αυτό; Οτι οι ίδιοι οι παραγωγοί θα γίνουν και έμποροι. Αλλά ποιον ωφελεί αυτό; Τους μικροπαραγωγούς που δεν έχουν τα μέσα να μεταφέρουν στην αγορά τα προϊόντα τους; Ουσιαστικά ανοίγει το δρόμο στους καπιταλιστές αγροτοπαραγωγούς να οργανώσουν την αγορά των «φάρμερς». Οι μικροπαραγωγοί θα είναι εγκλωβισμένοι στο έλεος των εμπόρων οι οποίοι για να ανταγωνιστούν τους καπιταλιστές παραγωγούς στην αγορά θα συμπιέζουν τις τιμές αγοράζοντας από τους μικρούς ακόμη και κάτω από το κόστος παραγωγής. Και θα τους ξεκάνουν.

... κρίκος για συμμαχία

Κάτι δε θυμίζουν όλ' αυτά από το λεγόμενο κίνημα της πατάτας; Τότε επικεφαλής του λεγόμενου κινήματος χωρίς μεσάζοντες ήταν μεγαλοαγρότες παραγωγοί, κάποιοι είχαν και καθετοποιημένη παραγωγή. Οι μικροπαραγωγοί δεν είχαν τη δυνατότητα της μεταφοράς των εμπορευμάτων τους. Ηταν υποχρεωμένοι να παραδώσουν σε άλλους την παραγωγή τους. Και τα άλλα λαϊκά στρώματα βεβαίως πίστεψαν στη χαμηλή τιμή. Τότε βεβαίως έπεσαν οι τιμές της πατάτας αλλά μετά ξανααυξήθηκαν. Φαίνεται όμως ότι το «κίνημα» έβαλε ιδέες σαν αυτό που θέλει να νομοθετήσει τώρα η κυβέρνηση σε όφελος των καπιταλιστών αγροτών. Ετσι και οι μικροπαραγωγοί θα συμπιεστούν με τον ανταγωνισμό, και οι τιμές θα καθορίζονται από τους μεγαλοεπιχειρηματίες στην αγροτική οικονομία και στην αγορά. Αυτό το ζήτημα μπορεί να γίνει κρίκος για τη λαϊκή συμμαχία κόντρα στους καπιταλιστές.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ