Τετάρτη 8 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ο λαός έχει τη δύναμη

«Οι ναυτικοί έφταιγαν που δεν πήγαιναν βαπόρια στα νησιά. Οι μηχανοδηγοί του ΟΣΕ κόστιζαν και ανάγκαζαν την κυβέρνηση να κόψει δρομολόγια. Οι ιπτάμενοι της "Ολυμπιακής" έφταιγαν για τα ακριβά εισιτήρια. Οι εμποροϋπάλληλοι εμπόδιζαν και εμποδίζουν τον κόσμο να ψωνίσει», και πάει λέγοντας.

Κάθε ένα από αυτά τα ψέματα έχει καταρριφθεί ταυτόχρονα με τη γέννησή του. Αλλά η διάψευση δεν πέρασε ποτέ στον αστικό Τύπο.

Αντίθετα, όλο και πιο έντονα ο κάθε εργάτης σπρώχνεται να ψάξει μια ατομική λύση να σωθεί και προπαντός να δει σαν αντίπαλο τον διπλανό του. Χρόνια σε εξέλιξη το σχέδιο, δοκιμασμένο. Τώρα απογειώνεται.

Δε θα μείνει κανείς όρθιος, αν δεν υπάρξει άμεση αντίδραση με όρους γενικού συλλογικού ξεσηκωμού.

***

Αυτό που ήταν χτες μια φορά αλήθεια, σήμερα κραυγάζει:

Κάθε κυβερνητική απόφαση αντιπροσωπεύει μια τεράστια μεταφορά πλούτου - που παράγεται από τη δουλειά των εργατών - στα σεντούκια των καπιταλιστών.

Αυτήν την αρπαγή κρύβουν η μία μετά την άλλη οι «αποκαλύψεις» για τους υψηλόμισθους.

Ανάλογα παρελκυστική και η συζήτηση για την «επιμήκυνση»: «Συμφέρει ή δεν συμφέρει». Να αποφασίσει δηλαδή ο εργάτης για το είδος του σχοινιού που του περνάνε στο λαιμό.

Με επιμήκυνση ή χωρίς επιμήκυνση, τα μέτρα που παίρνονται είναι μέτρα εφ' όρου ζωής. Μέτρα που για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειές τους θα χρειαστεί να χύσει ξανά πολύ αίμα η εργατική τάξη.

Αυτός ακριβώς, ο χαρακτήρας των βαθιών αναδιαρθρώσεων που προωθούνται, είναι που κάνει καθαρό πως πια απαιτείται ριζικός αναπροσανατολισμός σε κάθε αγώνα, έτσι που στο στόχαστρο να μπαίνει το ίδιο το σύστημα της βαρβαρότητας.

Αυτό ακριβώς θέλουν να αποφύγουν οι καπιταλιστές, σ' αυτό συμβάλλουν όλοι όσοι είναι έτοιμοι να «κραυγάσουν» γι' αυτήν ή την άλλη «αποκάλυψη», αρκεί να μην πουν κουβέντα για τον αίτιο: Το καπιταλιστικό σύστημα που για να συνεχίζει την πορεία του είναι υποχρεωμένο κατά διαστήματα να καταστρέφει ένα τμήμα του κεφαλαίου και μαζί να οδηγεί στην απόλυτη εξαθλίωση μεγάλες μάζες εργαζομένων.

Η κατάσταση ξεφεύγει πια από το «πόσα» θα χάσουμε. Εχει περάσει ήδη στο «χάνονται όλα». Και εδώ είναι που γίνεται ακόμα πιο αισχρός ο ρόλος του αστικού Τύπου, όταν πλάι στα δακρύβρεχτα για το κακό που θα μας βρει, περνά σαν αυτονόητο ότι έτσι θα γίνει ντε και καλά. Καλλιεργεί την ηττοπάθεια και το συμβιβασμό.

***

Το παιχνίδι στο γήπεδο του αντίπαλου είναι στημένο.

Πετώντας στα σκουπίδια τα πλαστά διλήμματα, η εργατική τάξη είναι υποχρεωμένη να επιλέξει και το πού και το πώς θα δώσει τη μάχη της για τους δικούς της στρατηγικούς στόχους. Και η επιλογή πλέον είναι ορατή στο δρόμο που τραβά το ΠΑΜΕ κι από κοντά και σε κοινό μέτωπο μαζί του οι συσπειρώσεις των αυτοαπασχολούμενων, των αγροτών, των φοιτητών - σπουδαστών, των γυναικών.

Το οργανωμένο λαϊκό κίνημα κάνει καθαρό πως έχει τη δύναμη να αντιστρέψει την καταστροφική για τα λαϊκά στρώματα πορεία. Από τα πολύ απλά: Αλληλεγγύη σε κάθε θύμα της επίθεσης (σημαντική η πρωτοβουλία για τις επανασυνδέσεις στο ρεύμα, σημαντικότατες οι πρωτοβουλίες για μέτρα προστασίας των ανέργων, σημαντική κάθε πρωτοβουλία που παίρνεται για να αντιμετωπιστούν άμεσα προβλήματα), ως τα πιο σύνθετα: Την επιτάχυνση όσων χρειάζονται για τη συγκρότηση και στέριωμα της λαϊκής συμμαχίας που θα παλεύει ευθέως και για την αντιμετώπιση των άμεσων, αλλά κύρια για να αλλάξει η τάξη που βρίσκεται στην εξουσία.

Αυτή η λαϊκή συμμαχία και η πάλη κατά του δρόμου των μονοπωλίων, της ΕΕ, που υπηρετούν τα αστικά κόμματα, είναι μονόδρομος. «Η ευημερία του λαού, η ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών, με βάση τα επιτεύγματα της επιστήμης και τις πλουτοπαραγωγικές δυνατότητες της χώρας, είναι εφικτή, αν ο λαός με επικεφαλής την εργατική τάξη και με τη δική του εξουσία μετατρέψει σε κοινωνική λαϊκή ιδιοκτησία τα μονοπώλια, ώστε να υπάρξει κεντρικά σχεδιασμένη πανεθνική ανάπτυξη με εργατικό λαϊκό έλεγχο. Να οικοδομήσει τη δική του κοινωνία, το σοσιαλισμό, κομμουνισμό»(το απόσπασμα από τον «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ανεπιθύμητος ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Στρος - Καν. ΟΛΟΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ στο συλλαλητήριο στις 5 μ.μ.

ΤΑ ΝΕΑ: Νυχτερινό παζάρι για χρέος, μισθούς

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΣΤΟΝ ΚΑΙΑΔΑ ρίχνουν τους εργαζόμενους

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΔΑΚΡΥΑ ΚΑΙ ΑΙΜΑ

ΤΟ ΕΘΝΟΣ: ΝΟΜΟΣ - ΣΟΚ για ΔΕΚΟ και Οργανισμούς

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΚΑΡΟΤΟ η επιμήκυνση ΜΑΣΤΙΓΙΟ οι επώδυνες αλλαγές

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: Απολύονται 112.989 από το Δημόσιο

Η ΑΥΓΗ: Ο Στρος Καν επιθεωρεί την καμένη γη

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ κε... ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΕ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΑΠΑΤΕΩΝΩΝ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Η κρίση διχάζει την Ευρώπη

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Γερμανικό τείχος στο ευρωομόλογο

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΠΩΣ ΤΟ ΠΑΣΟΚ «ΦΟΥΣΚΩΣΕ» ΚΑΤΑ ΔΕΚΑ ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Διαίρει και βασίλευε

«Εχει ξεπεράσει πλέον τα όρια της αθλιότητας η κυβερνητική προπαγάνδα για τους δήθεν υψηλόμισθους υπαλλήλους των πρώην ΔΕΚΟ, οι οποίοι παρουσιάζονται, από τους "παπαγάλους" των ΜΜΕ, ηλεκτρονικών και έντυπων, ως οι βασικοί, αν όχι μοναδικοί, υπεύθυνοι για τα ελλείμματα των διαφόρων επιχειρήσεων. Το ίδιο παραμύθι που έλεγαν για τους εργαζόμενους στον ΟΣΕ, τώρα το προσαρμόζουν και για την περίπτωση των εργαζομένων στις δημόσιες αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας και του Πειραιά, παρουσιάζοντας μάλιστα και "ρεπορτάζ", τα οποία καταγράφουν μισθούς που φτάνουν τα 70 και 80 χιλιάρικα ευρώ, "καθαρά", το χρόνο. Πρόκειται για "ειδήσεις" βγαλμένες κατευθείαν από τα Γραφεία Τύπου των αρμόδιων κυβερνητικών υπηρεσιών και που σκοπό έχουν να στρέψουν ενάντια στους εργαζόμενους του ΟΑΣΑ - όπως και πολύ πρόσφατα του ΟΣΕ - τον άνεργο ή τον υποαπασχολούμενο του ιδιωτικού τομέα, που ελάχιστη γνώση έχει για το πραγματικό ύψος των μισθών και που, επιπλέον, ο ίδιος βιώνει τις κακές υπηρεσίες των μέσων μαζικής μεταφοράς.

με χοντροκομμένα ψέματα

Καταρχήν, για να το ξεκαθαρίσουμε, οι παραπάνω μισθοί αφορούν σε ελάχιστες και εξαιρετικές περιπτώσεις εργαζομένων με 35 χρόνια υπηρεσία, ενώ δεν περιλαμβάνουν τις περικοπές των μισθών που έχει εφαρμόσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται για χονδροειδές ψέμα, που αναμασούν ευχαρίστως οι διάφοροι "ρεπόρτερ", οι οποίοι δεν μπαίνουν καν στον κόπο να κοιτάξουν τα μισθολόγια των εργαζομένων, για να διαπιστώσουν ότι ο μέσος μισθός δεν ξεπερνά τα 1.200 ευρώ "καθαρά" το μήνα.

και νέο χαράτσι ενόψει

Πίσω από τις παραπάνω αθλιότητες κρύβεται η επιδίωξη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να "τσεκουρώσει" άγρια το λαϊκό εισόδημα και μέσω του εισιτηρίου των αστικών μέσων μεταφοράς, που σε πρώτη φάση θα αυξηθεί από 30 έως 50 λεπτά, ενώ στο "βάθος" επέρχεται η είσοδος ιδιωτών για την οριστική "εξυγίανσή" τους».

(το θέμα στον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ)

Σ' ΑΛΛΟ ΓΗΠΕΔΟ Ο ΑΓΩΝΑΣ

ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΚΛΙΜΑ: «Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι κατανοεί πως οι Ελληνες έχουν υποστεί σκληρά μέτρα (...) συμπλήρωσε τη δήλωσή του με ακόμη μία φράση: "Η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας απαιτεί τολμηρές μεταρρυθμίσεις". Και εδώ κρύβεται η ουσία (...) οι δανειστές απαιτούν σε χρόνο ρεκόρ - έως τον Ιανουάριο - να προωθηθούν πρωτοφανείς αλλαγές στην ελληνική οικονομία (...) Για την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων ήδη γνωρίζουμε, προωθείται με γοργούς ρυθμούς από την κυβέρνηση και ίσως μέσα στην εβδομάδα να κατατεθεί το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή. Με τους ίδιους ρυθμούς, προωθούνται οι απολύσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, η δραστική μείωση των αποδοχών στον ιδιωτικό, αλλά και τον δημόσιο (μέσω ενιαίου μισθολογίου) τομέα κ.ο.κ. (...) Οσα έχει υποστεί η ελληνική κοινωνία ως τώρα μάλλον θ' αποτελούν "λεπτομέρειες". Το είπε άλλωστε και ο πρωθυπουργικός σύμβουλος Τομάσο Σκιόπα, χθες (στον Σκάι): "Οι αλλαγές που έρχονται θα είναι πολύ πιο δύσκολες απ' όσες έγιναν..."». (από άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)

ΤΟ ΣΤΗΣΙΜΟ: «Ο "θίασος" που θα εμφανιστεί στην Αθήνα από σήμερα, θα χρησιμοποιήσει τη μέθοδο του καρότου και του μαστίγιου, ώστε τελικά να εγκριθεί μετά την πάροδο τριμήνου η 4η δόση του δανείου. Το καρότο είναι η επιμήκυνση, που πλασάρεται ως κάτι θετικό. Στην ουσία όμως σημαίνει επιπρόσθετα βάρη για τους Ελληνες. Το μαστίγιο είναι όλα όσα θα πρέπει να πράξει η κυβέρνηση, με βάση τις επιταγές της τρόικας εντός τριμήνου. Ολες οι διαρθρωτικές αλλαγές που φέρνουν τα πάνω κάτω από τη μια μέρα στην άλλη». (από το κύριο άρθρο στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ)

ΑΜΕΣΗ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ: «Δραστικές τομές προωθεί η κυβέρνηση στον ευρύτερο δημόσιο τομέα με διαδικασίες - εξπρές. Επιβάλλεται ανώτερο πλαφόν στις αμοιβές. Ενσωματώνονται στις βασικές αποδοχές τα επιδόματα. Καταργούνται μπόνους, υπερωρίες και εκτός έδρας. Υποχρεωτικές οι μετατάξεις. Προστασία των κατώτερων μισθών». (το θέμα στο ΕΘΝΟΣ)

ΣΤΗΝ ΑΝΑΜΠΟΥΜΠΟΥΛΑ: «Στην αξιοποίηση από ιδιώτες επενδυτές της έκτασης φιλέτου του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό προχωρά η κυβέρνηση με το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων» (το θέμα στα ΝΕΑ)
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org