Τετάρτη 8 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΣΥΝΤΟΜΑ ΝΕΑ

*** Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης καλεί τους Συλλόγους και τις Ενώσεις Γονέων και Κηδεμόνων, τα Μαθητικά Συμβούλια καθώς και τα συνδικάτα και τις οργανώσεις που αναγνωρίζουν την Παιδεία ως λαϊκή υπόθεση να πάρουν μέρος στη σύσκεψη με θέμα: «Πώς απαντάμε στην όξυνση των προβλημάτων στο χώρο της παιδείας;». Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 10 Δεκέμβρη, στις 6.30 μ.μ., στο αμφιθέατρο του 2ου - 3ου Γυμνασίου.

*** Η Επιτροπή Αγώνα Αναπληρωτών και Ωρομισθίων Εκπαιδευτικών Αθήνας διοργανώνει σύσκεψη εκπαιδευτικών που εργάζονται με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, το Σάββατο 11 Δεκέμβρη, στις 6 μ.μ. στα γραφεία του ΠΑΜΕ (Αγ. Φιλοθέης 5, στην πλατεία Μητροπόλεως πίσω από το ιερό).

Παρέμβαση ενάντια στις απειλές

Παρέμβαση αντιπροσωπείας εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ, της Ενωσης Γονέων και του Συλλόγου Γυναικών πραγματοποιήθηκε χτες στη διεύθυνση του Γυμνασίου Ευαγγελικής Σχολής στη Ν. Σμύρνη. Είχαν προηγηθεί οι διαμαρτυρίες μαθητών του σχολείου για τη στάση της διεύθυνσης, όταν τη Δευτέρα, 6 Δεκέμβρη, είχαν αποφασίσει να προχωρήσουν σε αποχή, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων που έγιναν στα σχολεία σε όλη τη χώρα. Σύμφωνα με τους μαθητές, ο διευθυντής είχε απειλήσει με αποβολές 30 από αυτούς. Η αντιπροσωπεία που επισκέφτηκε χτες το σχολείο δήλωσε την αντίθεσή της στον αυταρχισμό και υποστήριξε το δικαίωμα των μαθητών να κινητοποιούνται με συλλογικές διαδικασίες. Πάντως, μετά και από τη χτεσινή παρέμβαση, δεν υλοποιήθηκαν οι απειλές για αποβολή.

ΚΚΕ - ΚΝΕ
Εκδηλώσεις σε σχολές

Πλήθος εκδηλώσεων διοργανώνουν τις επόμενες μέρες οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ σε σχολές των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ σε όλη τη χώρα. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

Σήμερα, Τετάρτη
  • Στο Παιδαγωγικό Ιωαννίνων, στις 12 το μεσημέρι, με θέμα «Στην όξυνση της επίθεσης απαντάμε με οργάνωση και πάλη για την ανατροπή - η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ». Ομιλητής ο Κώστας Μπάτσικας, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Στη Νομική Σχολή Θεσσαλονίκης, στο αμφιθέατρο της ΝΟΠΕ, στις 6.30 μ.μ., με θέμα «Η συκοφάντηση του σοσιαλισμού στον 20ό αιώνα». Ομιλητής ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος της ιδεολογικής επιτροπής της ΚΕ.
  • Στη Φυσικομαθηματική Πάτρας, στην αίθουσα Β/Μ 026 (κτίριο Βιολογικού), στη 1 το μεσημέρι, με θέμα «Στην αντιλαϊκή επίθεση απαντάμε με οργάνωση και πάλη για την ανατροπή - η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ». Ομιλήτρια η Ζωή Χαχάμη, μέλος της ΝΕ ΑΕΙ - ΤΕΙ Πάτρας του ΚΚΕ.
  • Στα Παιδαγωγικά Πάτρας, στο ΑΔ (αίθουσα Φιλολογίας), στις 12 το μεσημέρι, με το ίδιο θέμα. Ομιλητής ο Χρήστος Κωνσταντινίδης, μέλος του ΣΠ Πελοποννήσου της ΚΝΕ.
  • Στην Ιατρική Πάτρας, στο ΑΙ2, στη 1 το μεσημέρι, με το ίδιο θέμα. Ομιλητής ο Γιάννης Τσώνης, μέλος του Γραφείου Σπουδάζουσας Πάτρας της ΚΝΕ.
Αύριο, Πέμπτη
  • Στη Φιλοσοφική Αθήνας, στο Τμήμα ιστορίας - Αρχαιολογίας, στις 10.30 π.μ., παρουσίαση του βιβλίου «Ρήξη κι ενσωμάτωση». Ομιλητής ο Αναστάσης Γκίκας, συνεργάτης του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Στην Πολυτεχνική Σχολή Πάτρας, στο ΗΛ7 (κτίριο Ηλεκτρολόγων), στη 1 το μεσημέρι, με θέμα «Στην αντιλαϊκή επίθεση απαντάμε με οργάνωση και πάλη για την ανατροπή - η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ». Ομιλητής ο Φίλιππος Ακαρέπης, Γραμματέας της ΝΕ ΑΕΙ - ΤΕΙ Πάτρας του ΚΚΕ.
  • Στο ΤΕΙ Πάτρας, στο αμφιθέατρο, στις 2 το μεσημέρι, με το ίδιο θέμα. Ομιλητής ο Δημήτρης Σαρρής, συνεργάτης του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ.
ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Πολύμορφες κινητοποιήσεις - κάλεσμα στην απεργία

Πολύμορφη δραστηριότητα των δυνάμεων του ΜΑΣ για τα δικαιώματα των φοιτητών και των σπουδαστών, ενάντια στο νόμο - πλαίσιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση και κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στην απεργία, στις 15 Δεκέμβρη

Από την κινητοποίηση του ΜΑΣ μαζί με τους μαθητές την 1η Δεκέμβρη
Από την κινητοποίηση του ΜΑΣ μαζί με τους μαθητές την 1η Δεκέμβρη
Συνεχίζουν τη δράση τους, μπροστά και στην απεργία στις 15 Δεκέμβρη, οι δυνάμεις του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ), ενώ παράλληλα προχωρούν σε κινητοποιήσεις ενάντια στο νέο νόμο πλαίσιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση και για το δικαίωμα των φοιτητών και των σπουδαστών στη σίτιση, στη στέγαση και στη μετακίνηση. Οι Επιτροπές Αγώνα θα καλέσουν σε γενικές συνελεύσεις, συνελεύσεις ετών, μαθημάτων, εργαστηρίων για αποφάσεις συμμετοχής στην απεργία στις 15 Δεκέμβρη.

Τις επόμενες μέρες, στην Αθήνα, θα γίνει κινητοποίηση από τις Επιτροπές Αγώνα Νομικής και Πολιτικού Τμήματος για τη στέγαση, ενώ την Πέμπτη οι Επιτροπές Αγώνα Φαρμακευτικής, Γεωλογικού και Φυσικού θα προχωρήσουν σε κινητοποίηση για τη μετακίνηση. Την επόμενη βδομάδα οι Επιτροπές Αγώνα Ιστορικού Αρχαιολογικού και Μουσικού θα κάνουν κινητοποίηση για τη σίτιση, ενώ η Επιτροπή Αγώνα Πληροφορικής, στην ΑΣΟΕΕ, θα πραγματοποιήσει κινητοποίηση στο Γραφείο Διασύνδεσης.

Στην Πάτρα οι Επιτροπές Αγώνα έχουν ανακοινώσει πρόγραμμα εξορμήσεων και περιοδειών, μέχρι την παραμονή της απεργίας, σε σχολές, εργασιακούς χώρους και γειτονιές. Οι εργασιακού χώροι που θα επισκεφτούν οι Επιτροπές Αγώνα έχουν συνάφεια με το αντικείμενο σπουδών τους. Ετσι, για παράδειγμα, οι Επιτροπές Αγώνα παιδαγωγικών και φυσικομαθηματικών σχολών θα κάνουν εξορμήσεις σε φροντιστήρια, οι Επιτροπές Αγώνα Πληροφορικής, Ηλεκτρολόγων στον ΟΤΕ κ.ά., οι Επιτροπές Αγώνα Ιατρικής, Φαρμακευτικής στα πρωινά και απογευματινά ιατρεία του πανεπιστημιακού νοσοκομείου στο Ρίο κ.λπ.

Στη Θεσσαλονίκη σήμερα συνεδριάζει η Σύγκλητος του ΑΠΘ για το νόμο πλαίσιο και οι δυνάμεις του ΜΑΣ έχουν αποφασίσει ολοήμερη δράση στο ίδρυμα.

Να σημειώσουμε ότι η αντιπαράθεση μέσα στα ιδρύματα γύρω από την υπόθεση του νόμου - πλαισίου, εντείνεται. Στην ανακοίνωση - κάλεσμα του ΜΑΣ για την απεργία γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην αντιπαράθεση που διεξάγεται μέσα στις σχολές. Αναλυτικά, το ΜΑΣ σημειώνει:

«Γυρνάμε την πλάτη στα τσιράκια της κυβέρνησης και της αντιλαϊκής πολιτικής στις σχολές:

Στους μεγαλοκαθηγητές που χρόνια τώρα έχουν πάρει πάνω τους την ιδεολογική στήριξη των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων στα ΑΕΙ-ΤΕΙ, που είναι εργολάβοι της διάλυσης των επιστημονικών αντικειμένων, προωθητές των επιχειρήσεων στις σχολές.

Στις Συγκλήτους που με τη σύμπνοια των δυνάμεων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ που τις απαρτίζουν, σηκώνουν τάχα αντίσταση στις δρομολογημένες αλλαγές. Η «αντίθεσή» τους στο ζήτημα της διοίκησης είναι κενό γράμμα αφού δεν αμφισβητούν ούτε στο ελάχιστο την «ανταγωνιστικότητα», την αγορά και τις επιχειρήσεις. Οι όποιες αντιδράσεις τους είναι για να μη χάσουν από τους ξενόφερτους managers τη θεσούλα τους στη διοίκηση των ιδρυμάτων.

Στις δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στις σχολές (ΠΑΣΠ και ΔΑΠ). Είναι με τα μονοπώλια, υλοποιούν την πολιτική τον κομμάτων τους. Δεν είναι ούτε αυτόνομοι ούτε ανεξάρτητοι, πάντα στήριζαν τις αναδιαρθρώσεις. Ο ίδιος ο γραμματέας της ΠΑΣΠ ΑΕΙ που χαρακτήρισε το νόμο για τα ΑΕΙ - ΤΕΙ "casus belli", τώρα τρέχει στο διάλογο με πρόταση φωτοτυπία του νόμου. Τολμούν να μιλούν για διαφάνεια την ώρα που εξαγοράζουν με ρουσφέτια, θέλουν να γλείφουμε και να είμαστε γονατισμένοι σήμερα για μια σημείωση και αύριο για μια δουλειά. Το δήθεν μέτωπο "ενάντια στη Διαμαντοπούλου" κρύβει τις εσωκομματικές τους κόντρες.

Oι ομάδες ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ/ΚΟΕ-ΕΑΑΚ που λασπολογούν ενάντια στο ΜΑΣ: Είναι γκεστ σταρ σε όλες τις συγκεντρώσεις των προδοτών των εργατών, των εργατοπατέρων των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ. Αυτών που έκαναν συνάντηση 6 ωρών με τους βιομηχάνους και τα έκαναν πλακάκια για το σφαγιασμό των δικαιωμάτων μας. Μιλάνε για ακηδεμόνευτο και ανεξάρτητο κίνημα, δηλαδή για το πλήρως εξαρτημένο και ελεγχόμενο από την αστική τάξη και τα αστικά ΜΜΕ. Μιλάνε για χούντα της τρόικας και σπέρνουν αυταπάτες για το ρόλο κυβέρνησης - ΕΕ. Στην Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και εκεί χούντα έχει; Σπέρνουν αυταπάτες ότι το ζήτημα θα λυθεί εάν κρατικοποιηθούν 3-4 τράπεζες ή εάν διαπραγματευτούμε το χρέος (δηλαδή πότε και πόσο θα πληρώσουν οι εργαζόμενοι). Τώρα που το ΠΑΣΟΚ έκανε επιμήκυνση του χρέους τα μασάνε. Εχουν σφιχταγκαλιάσματα με ΠΑΣΟΚ και μεγαλοκαθηγητές που τους γλείφουν για να φτιάξουν κοινά κείμενα όπως στο ΕΜΠ, στα ΤΕΙ Πειραιά, στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Αυτή δεν είναι ενότητα, είναι συντεχνία και διάσπαση».

Κοινό μέτωπο

Το ΜΑΣ υπογραμμίζει: «Επιβάλλεται η κλιμάκωση των αγώνων για να αποκρουστεί η επίθεση. Κοινό μέτωπο εργαζομένων - μικρών μαγαζατόρων - φτωχών αγροτών - γυναικών - νεολαίας για την ανατροπή. Με το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΕΒΕ, την ΠΑΣΥ, το ΜΑΣ και την ΟΓΕ φτιάχνουμε τη μεγάλη κοινωνική συμμαχία για να ανοίξει ο δρόμος για μια κοινωνία απαλλαγμένη από μονοπώλια, με τα μέσα παραγωγής να είναι λαϊκή περιουσία. Μόνο έτσι θα εξασφαλίζεται πλήρης, σταθερή εργασία, θα υπάρχει δωρεάν Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία. Αγώνας για να μην πτωχεύσει ο λαός. Καμία θυσία για την πλουτοκρατία».

Παιχνίδια με το... «εμπόρευμα» μαθητής

«Φέτος πάμε Ελλάδα», είναι το ...διαφημιστικό σλόγκαν του υπουργείου Παιδείας για τις σχολικές εκδρομές και η υπουργός Παιδείας, Α. Διαμαντοπούλου έχει αναλάβει χρέη «μεσολαβητή» με τα τουριστικά γραφεία της χώρας. Σε κίνηση εντυπωσιασμού για την ...ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας η υπουργός Παιδείας θα συναντηθεί σήμερα με εκπροσώπους του HATTA («Σύνδεσμος των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων»).

Πάντως, ανεξάρτητα απ' την «πρωτοβουλία» της υπουργού «για την εξασφάλιση ελκυστικών εκπαιδευτικών εκδρομικών πακέτων από τα τουριστικά γραφεία προς τους μαθητές, ώστε να επιλέγουν για τις σχολικές εκδρομές τους προορισμούς εντός Ελλάδας», το κόστος των εκδρομών είναι τεράστιο και κάθε χρόνο μειώνονται οι μαθητές που συμμετέχουν. Εδώ και χρόνια τα τουριστικά γραφεία και οι ξενοδόχοι περιμένουν να εισπράξουν απ' αυτό το κομμάτι της ...εκπαιδευτικής διαδικασίας. Το δικαίωμα των μαθητών έχει μετατραπεί σε ένα πανάκριβο εμπόρευμα το οποίο πληρώνουν οι γονείς. Τα Συντονιστικά Αγώνα Σχολείων διεκδικούν, μεταξύ άλλων, δωρεάν εκδρομές, ώστε να μπορούν όλοι οι μαθητές να συμμετέχουν, με χρήματα του υπουργείου, με έλεγχο στις εταιρείες μεταφοράς, τα ξενοδοχεία κ.ά.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
«Στο φουλ οι μηχανές» για τη διά βίου αμάθεια

Αποκαλυπτική ομιλία της υφυπουργού Παιδείας, Ε. Χριστοφιλοπούλου, στο Ατυπο Συμβούλιο των Υπουργών Παιδείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης

«Η επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, αλλά και η διά βίου μάθηση αποτελούν βασικά εργαλεία για την έξοδο της χώρας μας από την κρίση», υποστήριξε η υφυπουργός Παιδείας, Ε. Χριστοφιλοπούλου, στο Ατυπο Συμβούλιο των Υπουργών Παιδείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που έγινε χτες και προχτές στο Βέλγιο, για την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση. Με άλλα λόγια, οι αλλαγές που θα προωθούνται στην εκπαίδευση και θα επεκταθούν και στην τεχνική εκπαίδευση είναι ο βασικός άξονας, για να κατασκευαστεί μια μεγάλη μάζα φτηνών κι ευέλικτων εργαζομένων, ώστε το κεφάλαιο να επανέλθει σε υψηλούς ρυθμούς κερδοφορίας.

Η Ε. Χριστοφιλοπούλου, σε μια ομιλία με άψογη ευρωενωσιακή γλώσσα, είπε ότι η κυβέρνηση εισάγει «νέα φιλοσοφία στο χώρο της εκπαίδευσης, με επίκεντρο το μαθητή και στόχο τη στροφή στα μαθησιακά αποτελέσματα, τα οποία αποτελούν πλέον επίσημη ορολογία, αλλά και εκπαιδευτική στρατηγική αναμόρφωση με το νόμο για τη Διά Βίου Μάθηση». Τα μαθησιακά αποτελέσματα δεν είναι τίποτα άλλο απ' τις απαιτήσεις των επιχειρήσεων, για την πλειοψηφία των αυριανών εργαζομένων, δηλαδή τα «απαραίτητα» για να μπορούν να ανταποκριθούν στην παραγωγή, να αλλάζουν ακόμα και εφτά δουλειές κατά τη διάρκεια της ζωής τους...

Η υφυπουργός αναφέρθηκε στη «σημασία της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης στην αναπτυξιακή προοπτική της χώρας μας», προσθέτοντας ότι οι αλλαγές για το «νέο» σχολείο «θα συνοδεύονται από την ταυτόχρονη μεταρρύθμιση στο χώρο της Δευτεροβάθμιας Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης», όπου θα ενσωματωθούν οι «βασικές δεξιότητες της Διά Βίου Μάθησης στο πρόγραμμα σπουδών». Σκοπός της κυβέρνησης είναι να κατασκευάσει μια «ελκυστική» τεχνική εκπαίδευση, ώστε να οδηγείται σε αυτή, από νωρίς, ένας μεγάλος αριθμός των παιδιών των λαϊκών στρωμάτων. Η «νέα» τεχνική εκπαίδευση θα έχει άμεση σύνδεση με τις επιχειρήσεις, οι οποίες θα «αρπάζουν» από νωρίς 15χρονα και 16χρονα παιδιά, μέσω της μαθητείας κ.α.

«Καλλικράτης» στην εκπαίδευση και συγχωνεύσεις σχολείων

Στο μεταξύ, χτες, ο Β. Κουλαϊδής, Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, σε δήλωσή του για την «αναδιοργάνωση της διοικητικής δομής του Εκπαιδευτικού Συστήματος», δηλαδή τις αλλαγές στα σχολεία μέσω του «Καλλικράτη», περιέγραψε τους στόχους ...αυτόνομης λειτουργίας της σχολικής μονάδας. Η σχολική μονάδα, μέσω της αυτοαξιολόγησης και της μεταφοράς της στην τοπική διοίκηση («Καλλικράτης») θα μετατραπεί σε ένα σχολείο, που θα έχει έξοδα, έσοδα και χορηγούς. Οταν ο ΓΓ του υπουργείου υποστηρίζει ότι θα μεταβιβαστούν «αρμοδιότητες στη σχολική μονάδα», εννοεί, μεταξύ άλλων, και την οικονομική «αυτοτέλεια», δηλαδή την εξεύρεση πόρων και στην «αγορά», δηλαδή στις επιχειρήσεις.

Ο Β. Κουλαϊδής, απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο κατάργησης και συγχώνευσης σχολείων είπε ότι «δεν υπάρχει κατεύθυνση από το υπουργείο Παιδείας να λιγοστέψουν τα σχολεία», αλλά ...«για τη λειτουργία των σχολείων θα πρέπει να ληφθούν υπόψη πολλά κριτήρια». Πάντως, στο μέλλον (αν περάσει το σχολείο της «αγοράς») τα σχολεία σίγουρα θα λιγοστέψουν, αφού θα λειτουργούν με κριτήρια σύνδεσης με την αγορά, χρηματοδότησης και απ' την αγορά κτλ.

Ο ΓΓ του υπουργείου Παιδείας υποστήριξε ότι «δεν είναι ανάγκη, βεβαίως, να έχουμε σχολικές μονάδες με 5 μαθητές εάν απέχουν 100 μέτρα η μία από την άλλη». Το ζήτημα, βέβαια δεν είναι τα ...100 μέτρα. Απ' τις συγχωνεύσεις θα προκύψει το ζήτημα μεταφοράς των μαθητών στο σχολείο, αν βρίσκεται μακριά απ' το σπίτι τους. Και όπως είναι γνωστό η μεταφορά μαθητών είναι κονδύλι που έχει αρχίσει να κόβεται.

ΕΡΕΥΝΑ «PISA» ΤΟΥ ΟΟΣΑ
Εργαλείο αναδιαρθρώσεων στην Παιδεία

Δόθηκσν χτες στη δημοσιότητα από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) τα αποτελέσματα της έρευνας «PISA» που διεξάγει κάθε τρία χρόνια, μετρώντας τις επιδόσεις των 15χρονων σε ανάγνωση, μαθηματικά, φυσικές επιστήμες. Πρόκειται για ένα εργαλείο που θεσμοθετήθηκε το 1997 για πρώτη φορά προκειμένου να χρησιμοποιηθεί στην προσπάθεια «παιδαγωγικής καθοδήγησης» που επιχειρεί ο διεθνής ιμπεριαλιστικός οργανισμός, για να προσαρμοστεί η εκπαίδευση στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις.

Οπως προκύπτει από την έρευνα που αναφέρεται στις επιδόσεις των μαθητών το 2009, στην κορυφή των επιδόσεων στις ικανότητες ανάγνωσης βρίσκονται η Κορέα και η Φινλανδία. Η Ελλάδα κατέχει την 24η θέση σε σύνολο 65 χωρών στις ικανότητες ανάγνωσης που αποτέλεσε και το βασικό αντικείμενο της έρευνας. Κάτω από το μέσο όρο του ΟΟΣΑ κατατάσσεται η Ελλάδα στα μαθηματικά και τις φυσικές επιστήμες, με την παρατήρηση ότι υπάρχει βελτίωση στις επιδόσεις στα μαθηματικά.

Ανάμεσα σε άλλα, η έρευνα εξετάζει το ζήτημα της σύνδεσης του κοινωνικο-οικονομικού υπόβαθρου των μαθητών με τις επιδόσεις, αντλώντας αυτονόητα συμπεράσματα αλλά και προσπαθώντας να αθωώσει σε κάποιες περιπτώσεις τους ταξικούς φραγμούς.

Η έρευνα βασίζεται σε δίωρο τεστ στο οποίο πήραν μέρος 500.000 μαθητές από περισσότερες από 70 χώρες (σ.σ. ο ΟΟΣΑ χρησιμοποιεί τον όρο «οικονομίες» αντί για χώρες) και δεν μετρά το αν οι μαθητές λαμβάνουν ολόπλευρη μόρφωση αλλά αποτιμά τις δεξιότητες (τι ξέρουν και «τι μπορούν να κάνουν» οι μαθητές).

«Τα καλύτερα εκπαιδευτικά αποτελέσματα είναι ισχυρή ένδειξη για μελλοντική οικονομική ανάπτυξη», δήλωσε με αφορμή την έρευνα ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ, αποτυπώνοντας έτσι αυτό που πρέπει να αντλήσει ως συμπέρασμα ο λαός: Οτι δηλαδή η εκδήλωση της καπιταλιστικής κρίσης, αποτελεί για το μεγάλο κεφάλαιο και τους υποστηρικτές του αφορμή για εκβιαστικά διλήμματα, για εντονότερη αναπροσαρμογή και του σχολείου στις απαιτήσεις του κεφαλαίου, εξαπολύοντας επίθεση στις μορφωτικές λαϊκές ανάγκες. Και τα πορίσματα της PISA είναι έτσι φτιαγμένα, ώστε να αποτελούν εργαλείο και σημείο αναφοράς για όσους χαράσσουν την αντιδραστική πολιτική.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ
Εκλογές 13 έως τις 17 Δεκέμβρη

Σε συμμετοχή στην απεργία στις 15 Δεκέμβρη με τις ταξικές δυνάμεις καλεί ο ΣΥΣΠΙΣ

Από παλιότερη κινητοποίηση του Συλλόγου
Από παλιότερη κινητοποίηση του Συλλόγου
Να κάνουν δική τους υπόθεση τις εκλογές του Συλλόγου Σπουδαστών Ιδιωτικών Σχολών (ΣΥΣΠΙΣ) καλεί τους σπουδαστές το ΔΣ του Συλλόγου. Οι εκλογές θα γίνουν από τις 13 έως τις 17 Δεκέμβρη. «Για όλα όσα αποφασίζονται καθημερινά εις βάρος μας, περνάμε στην αντεπίθεση», σημειώνει ο ΣΥΣΠΙΣ που καλεί επίσης σε μαζική συμμετοχή των σπουδαστών στην απεργία της Τετάρτης 15 Δεκέμβρη και στην απεργιακή φρουρά μαζί με τα ταξικά συνδικάτα και σωματεία, σε δημιουργία επιτροπών αγώνα σε κάθε σχολή.

«Οι εκλογές του Συλλόγου μας γίνονται σε μια περίοδο που η επίθεση στο λαό και τη νεολαία έχει πάρει οδυνηρές διαστάσεις. Είναι ευθύνη των σπουδαστών, ειδικά εκείνων που προέρχονται από λαϊκές - εργατικές οικογένειες να οργανώσουμε την πάλη μέσα από το Σύλλογό μας», σημειώνει μεταξύ άλλων ο Σύλλογος σε ανακοίνωσή του. Ειδικά σε ό,τι αφορά τους όρους σπουδών, τονίζει ότι «η απλήρωτη πρακτική άσκηση, τα πανάκριβα δίδακτρα, ο λειψός εξοπλισμός, το κόστος των σημειώσεων, των βιβλίων, των αναλώσιμων, η ανασφάλεια της επαγγελματικής αποκατάστασης, η διπλή εκμετάλλευση των μεταναστών, ο θεσμός της πιστοποίησης, επιβαρύνουν επιπλέον την τσέπη μας, συντρίβουν τα όνειρά μας, μας εξοργίζουν καθημερινά».

Ο Σύλλογος καλεί τους σπουδαστές να βγάλουν πολιτικά συμπεράσματα από την κρίση και την προπαγάνδα των κεφαλαιοκρατών και των εκπροσώπων τους που ζητούν από το λαό και τη νεολαία να σκύψει το κεφάλι. «Τα αντιλαϊκά μέτρα που εφαρμόζονται καθώς και τα νέα μέτρα που το ΠΑΣΟΚ με το ΔΝΤ και την ΕΕ από κοινού αποφασίζουν, έχουν ως σκοπό να αυξήσουν ακόμα περισσότερο τα κέρδη των μονοπωλίων. Από εμάς τους σπουδαστές, τους σημερινούς και αυριανούς εργαζόμενους, απαιτείται να δώσουμε αποφασιστικά και οργανωμένα απάντηση. Κάθε σπουδαστής να έρθει σε επαφή με το Σύλλογό του, να γίνει μέλος. Να δημιουργήσουμε επιτροπές του συλλόγου σε κάθε ΙΕΚ, με συμμετοχή από κάθε τμήμα, από κάθε σχολή, να συμμετέχουμε στο ψηφοδέλτιο του συλλόγου», τονίζεται στην ανακοίνωση.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org