Σάββατο 8 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Για το ψωμί

Πλημμύρισε, λέει, η Αράχοβα, απ' όλους αυτούς που δεν τους πιάνει η κρίση. Μάλιστα. Και το χιονοδρομικό στη Βασιλίτσα, επίσης γνώρισε δόξες, παρότι εκεί το κλίμα πήγε να χαλάσει από κάτι γιαούρτια κατά μεγαλοδημοσιογράφου.

«Να 'ναι καλά» οι γνωστές παρέες που περιφερόμενες τα καλοκαίρια στη Μύκονο, το χειμώνα στα χιονοδρομικά κι ενδιάμεσα στα σκυλάδικα, που επειδή το κάνουν αυτοί βεβαιώνουν πως η κρίση δεν είναι τίποτα άλλο από απόδειξη της τεμπελιάς των πολλών. Που τους προσάπτουν ότι αρνούνται να δουλέψουν για ένα κομμάτι ψωμί, όταν και αυτό τους το στερούν όπως και τη δουλειά.

Το θέμα είναι πως και το ψωμί πλέον ζητάνε να το ζυγίζουν με χρυσάφι. Μπορεί ο αρμόδιος υπουργός στην Ινδοκίνα να βλέπει τη λύση στους ατομικούς λαχανόκηπους αλλά αυτή τη λύση δε φαίνεται να την συμμερίζονται όσοι ήδη στην Αλγερία βγήκαν στους δρόμους.

Οπως δε συμμερίζονται τις βεβαιώσεις περί μείωσης των τιμών του δικού μας αρμόδιου υπουργού και όσοι έκαναν το λάθος να περιμένουν τις εκπτώσεις μπας και καλύψουν καμιά τρύπα. Η βλαστήμια από την αβεβαιότητα πάει σύννεφο τόσο από τους πελάτες που δεν μπορούν να αγοράσουν, όσο και από τους μικρέμπορους που όσο κι αν πασχίζουν να νιώσουν «καπιταλιστές» καταλαβαίνουν επώδυνα πλέον πως ήρθε η ώρα να τους φάει κι αυτούς το μεγάλο ψάρι.

Οπως κάθε φορά, έτσι και τώρα, η «πατρίς» φαντάζει η λύση. Αρχισαν πάλι τα άρθρα που επικαλούνται τον πατριωτισμό των Ελλήνων για να σωθούν τα κέρδη των καπιταλιστών. Η απάντηση πρέπει να 'ναι απόλυτη: Δε σφάξανε. Εμείς θέλουμε και παλεύουμε τη δική μας πατρίδα της δουλειάς, που ο καρπός της θα είναι για μας και τα παιδιά μας και δε θα γίνεται το κέρδος τους.

***

Στο μέτωπο των συμβάσεων επικαλούμενες αθέμιτο ανταγωνισμό οι εταιρείες που ελέγχουν τα τρόφιμα ετοιμάζονται να ζητήσουν να ισχύσουν και γι' αυτές οι μειώσεις μισθών που με υπογραφή ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ επιβλήθηκαν στη ΝΕΟΓΑΛ. Κάτι μας λέει πως ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ που είναι - μήνα τώρα - στο κρεβάτι με «πνευμονία» θα κάνει καιρό να αναρρώσει.

***

Οσοι δεν κατάλαβαν τι έκαναν το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΕΒΕ, η ΠΑΣΕΓΕΣ, το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών και η ΟΓΕ έξω από τις τράπεζες την προηγούμενη Πέμπτη, ας το ξανασκεφτούν. Είναι μονόδρομος η πάλη ενάντια στο μονοπωλιακό κεφάλαιο και την ειδική του έκφραση στον τραπεζικό κλάδο. Ειδικά τώρα που με πρότυπο τις τράπεζες η κυβέρνηση εμφανίζεται να μελετά την ανάθεση των εισπράξεων σε κεφαλοκυνηγούς.

***

Οτι τα πράγματα θα γίνονται όλο και πιο δύσκολα για την εργατική τάξη είναι βέβαιο.

Οτι δεν πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στους καπιταλιστές να πάρουν ανάσα είναι επίσης αναγκαίο.

Οπερ, ο καθένας και η ευθύνη του. Γιορτές τέλος. Αγώνες μπροστά.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΔΡΑΣΗ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ που ληστεύουν το λαό

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΠΑΓΩΜΑ των πλειστηριασμών

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΕΣΠΑΣΑΝ ΤΟ ΦΡΑΓΜΑ του βασικού μισθού των 739,40 ευρώ

ΕΘΝΟΣ: ΦΟΡΟΚΥΝΗΓΙ για περαίωση - μεγάλα ακίνητα

ΤΑ ΝΕΑ: Με τρεις δόσεις τον μήνα θα πληρώνεται ο ΦΠΑ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Σε 60 δόσεις η πληρωμή των οφειλών στα Ταμεία

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΑΠΟ ΚΟΣΚΙΝΟ το «πόθεν έσχες»

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΘΑΥΜΑΣΤΕ ΤΟΥΣ! ΑΛΟΓΙΣΤΕΣ ΣΠΑΤΑΛΕΣ ΣΕ ΕΠΟΧΗ ΘΥΣΙΩΝ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Δυσπιστούν πάλι οι αγορές

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΜΠΑΧΑΛΟ ΜΕ ΤΑ ΔΙΟΔΙΑ

Η ΑΥΓΗ: Κίνημα διοδίων

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΒΓΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ 4 χρόνια νωρίτερα

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Το κέρδος και οι αναλώσιμοι

«Η οσμή πετρελαίου και φυσικού αερίου, που όλο και πιο έντονα αναδίνεται στην Ανατολική Μεσόγειο, προοιωνίζεται αμύθητα κέρδη για τις πολυεθνικές. Για τους λαούς, όμως, της περιοχής, όσο η κερδοφορία του κεφαλαίου είναι αυτή που καθορίζει τις εξελίξεις, τίποτα καλό δεν επιφυλάσσει, καθώς περιπλέκει ακόμα περισσότερο το κουβάρι των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Οπως έχει αποδείξει η Ιστορία, σε περιοχές όπως η Μέση Ανατολή, ο Περσικός, το Ιράκ, η Νιγηρία, ο Καύκασος κλπ., η ύπαρξη πετρελαίου ανοίγει το χορό για ένα μεγάλο φαγοπότι των ιμπεριαλιστών, στο τραπέζι των οποίων οι λαοί μετατρέπονται σε αναλώσιμο υλικό.

Διά πυρός και σιδήρου

Αμεσα συνδεδεμένο με τα παραπάνω είναι και το γεγονός ότι το ΝΑΤΟ, μετά το 2000, ενέταξε στους στρατηγικούς του στόχους την εξασφάλιση της "ενεργειακής ασφάλειας", για τα καπιταλιστικά κράτη - μέλη του, επαναλαμβάνοντας την ίδια στόχευση και στο νέο στρατηγικό του δόγμα (...) Ταυτόχρονα, οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στις χώρες που διεκδικούν αναβαθμισμένο ρόλο στην περιοχή της Ανατ. Μεσογείου γίνονται πιο έντονοι, αλλά και πιο επικίνδυνοι για τους λαούς. Τα ιμπεριαλιστικά επιτελεία έχουν ήδη καταστρώσει τα σχέδιά τους. Το ΝΑΤΟ, από το 2004, διακήρυξε το σχέδιο περί "νέας Μέσης Ανατολής" και έκτοτε οι Αμερικάνοι και οι σύμμαχοί τους το προωθούν διά πυρός και σιδήρου.

Οξυνση των αντιθέσεων

Υπό αυτές τις συνθήκες, τα ζητήματα που άπτονται των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο και στην Ανατ. Μεσόγειο επικαιροποιούνται και συνδέονται άμεσα με τις νέες ιμπεριαλιστικές διευθετήσεις (...) Οι πιέσεις που ασκούνται για διευθετήσεις (...) εμπεριέχουν το σπέρμα για μελλοντικές εντάσεις στην περιοχή και την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, καθιστώντας επιτακτική ανάγκη την επαγρύπνηση και εγρήγορση του εργατικού λαϊκού κινήματος» (από άρθρο στον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ).

ΓΙΟΡΤΕΣ ΤΕΛΟΣ

ΚΟΝΤΑ ΠΟΔΑΡΙΑ: «Πριν από τις γιορτές ο υπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε μειώσεις στις τιμές εκατοντάδων προϊόντων, αλλά η αύξηση του ΦΠΑ και μόνο προκάλεσε ήδη νέο γύρο ανατιμήσεων. Δεν ξέρουμε τι θα γίνει, αλλά αυτή η κατάσταση αποκλείεται να βγει σε καλό...» (το σχόλιο στο ΕΘΝΟΣ).

ΤΟ ΨΩΜΙ ΨΩΜΑΚΙ: «Σε κοινωνικές ταραχές, γεωπολιτικές συγκρούσεις, περισσότερη πείνα στις φτωχές χώρες και εκτόξευση του πληθωρισμού σε διεθνές επίπεδο, απειλεί να οδηγήσει η αλματώδης αύξηση της τιμής των τροφίμων, όπως προειδοποιεί η τελευταία έκθεση του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) (...) "μπαίνουμε σε επικίνδυνες περιοχές" είπε ο κορυφαίος οικονομολόγος του FAO Αμπτολρεζά Αμπασιάν. Δεν χρειάζεται κανείς μαντικές ικανότητες για να προβλέψει ότι εκατομμύρια άνθρωποι θα εξεγερθούν όταν η μέση παγκόσμια τιμή του σιταριού διπλασιάζεται σε έξι μήνες (...) ο πρόεδρος της Ινδονησίας Σουσίλο Μπαμπάνκγ προέτρεψε τους πολίτες να φυτεύουν τρόφιμα στον κήπο τους» (το θέμα στο ΕΘΝΟΣ).

ΓΙΑ ΜΙΑ ΠΑΤΡΙΔΑ: ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ: «Για να εξασφαλισθεί η έξοδος από την κρίση θέλει κινητοποίηση ευρύτερων δυνάμεων, συμμετοχή των πολιτών και λύσεις όχι απλώς πολιτικές, αλλά επί της ουσίας πατριωτικές. Και οι πατριωτικές λύσεις προϋποθέτουν κοινωνική συμφωνία εθνικού επιπέδου, η οποία δεν μπορεί να επέλθει χωρίς αναγνώριση και συνειδητοποίηση της έντασης του προβλήματος και των κινδύνων που απειλούν τη χώρα (...) Τώρα, λοιπόν, το ταχύτερο, προτού μας πνίξουν τα προβλήματα και μας καταβάλουν οι εντάσεις, ας αποδοθεί το πρόβλημα ολόκληρο, ας αναδειχθεί η σκληρή πραγματικότητα, όσο σοκαριστική και αν είναι. Είναι υποχρέωση αυτή της πολιτικής απέναντι στους πολίτες και ευκαιρία εξόδου από την κρίση. Κακά τα ψέματα, για να κερδηθεί τούτος ο πόλεμος πρέπει να συμμετάσχουν όλοι, χωρίς αποκλεισμούς. Ωστε οι ικανότεροι, οι εμπειρότεροι και οι αποτελεσματικότεροι να αναδειχθούν και να αναλάβουν δράση» (ο Α. Καρακούσης στο ΒΗΜΑ/ ηλεκτρονική έκδοση).

ΚΕΦΑΛΟΚΥΝΗΓΟΙ: «Η πρόταση για την ανάθεση της συλλογής φόρων σε ιδιωτικές εταιρείες αξίζει να μελετηθεί σοβαρά. Ηδη χώρες όπως η Ιταλία το έχουν δοκιμάσει με σχετική επιτυχία. Εν πάση περιπτώσει, ο ελληνικός φοροεισπρακτικός μηχανισμός έχει φτάσει σε τέτοια χάλια που λίγα έχει να χάσει το κράτος δοκιμάζοντας μια νέα μέθοδο. Θα μπορούσε μάλιστα να αρχίσει ένα πιλοτικό πρόγραμμα για να διαπιστώσουν οι αρμόδιοι κατά πόσον μπορεί να λειτουργήσει αυξάνοντας την αποτελεσματικότητα και εξαλείφοντας το εκτεταμένο φαινόμενο της διαφθοράς» (από το κύριο άρθρο στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ