Σάββατο 8 Αυγούστου 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Οι «βέλτιστες πρακτικές»...

Οι συνθήκες δουλειάς που οδηγούν σε εργοδοτικά εγκλήματα σαν αυτό των ΕΛΠΕ χωράνε στις «βέλτιστες πρακτικές» της ΕΕ που επικαλείται και η κυβέρνηση!

Eurokinissi

Οι συνθήκες δουλειάς που οδηγούν σε εργοδοτικά εγκλήματα σαν αυτό των ΕΛΠΕ χωράνε στις «βέλτιστες πρακτικές» της ΕΕ που επικαλείται και η κυβέρνηση!
Πέρα για πέρα αποκαλυπτική ήταν η απάντηση που έδωσε η Κομισιόν σε Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ σχετικά με τα απαράδεκτα ωράρια εργασίας και το συσχετισμό τους με τα εργατικά ατυχήματα, όπως αποδείχτηκε στην περίπτωση των ΕΛΠΕ. Θυμίζουμε ότι η απάντηση έλεγε τα εξής: «Η Ελλάδα οφείλει επίσης να συμμορφωθεί με την οδηγία της ΕΕ για το ωράριο εργασίας (σ.σ. 2003/88/ΕΚ) (...) Οι βάρδιες που διαρκούν 12 και 16 ώρες δεν παραβιάζουν τις διατάξεις της οδηγίας εφόσον τηρούνται οι προϋποθέσεις που ορίζονται στην οδηγία». Με απλά λόγια, η Κομισιόν ομολογεί ότι η εφαρμογή της συγκεκριμένης οδηγίας μπορεί να οδηγήσει σε καθ' όλα «νόμιμη» δουλειά ακόμα και 16 ωρών τη μέρα. Κατά δεύτερο, επιβεβαιώνεται ότι οι «βέλτιστες πρακτικές της ΕΕ», σύμφωνα με τις οποίες σκοπεύει να νομοθετήσει η κυβέρνηση τις νέες εργασιακές σχέσεις, είναι - μεταξύ άλλων - ο εφιάλτης των 12ωρων και των 16ωρων. Δηλαδή, αν δεν υπάρξει αποφασιστική απάντηση, οι εργαζόμενοι θα πάνε «άκλαφτοι»...

Διαπιστώσεις για τον Τουρισμό (1)

Διαβάσαμε στην «Αυγή» της Τετάρτης ένα άρθρο που αναλώνεται σε διαπιστώσεις για τις άθλιες συνθήκες στις οποίες βγάζουν το πενιχρό μεροκάματο χιλιάδες εργαζόμενοι του κλάδου, εξασφαλίζοντας τεράστια κερδοφορία σε «μια χούφτα ομίλων». Για την κατάσταση αυτή, σύμφωνα με την «Αυγή», φταίνε «η "μαύρη" και ανασφάλιστη εργασία, η υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων μέσω των προγραμμάτων μαθητείας, η καταπάτηση του ωραρίου και η απλήρωτη εργασία (...) όλο το μνημονιακό οπλοστάσιο των προηγούμενων κυβερνήσεων (...) η ανοχή και απραξία των ελεγκτικών μηχανισμών (...) η ελαστικοποίηση των εργασιακών νόμων, η μείωση του κόστους παραγωγής και η εντατικοποίηση της εργασίας μέχρι εξόντωσης του εργαζόμενου». Σημειώνουμε ότι το άρθρο τιτλοφορείται «Το 2015 υπέρ των ξενοδόχων, το 2016 υπέρ των εργαζομένων» και κλείνει με την ευχή «να μην χαθεί και η επόμενη χρονιά στο όνομα της κερδοφορίας των ξενοδόχων».

... και η αλήθεια που κρύβουν (2)

Αλήθεια, ποιον πάει να κοροϊδέψει η «Αυγή»; Οι ανατροπές - χρυσάφι για την εργοδοσία σε Εργασιακά και Ασφαλιστικό και στον τομέα του Τουρισμού, είναι αυτές που θρέφουν την κερδοφορία των μονοπωλίων του κλάδου, τον οποίο, να σημειωθεί, άγγιξε ελάχιστα η κρίση. Ο ΣΥΡΙΖΑ, όμως, και προεκλογικά υποσχόταν στους μεγαλοξενοδόχους ότι θα διατηρήσει και θα ενισχύσει όλους εκείνους τους παράγοντες που συντελούν στο «θαύμα» της ανάπτυξης του κλάδου. Για παράδειγμα, το Γενάρη του 2015, μετά από συνάντηση με τον ΣΕΤΕ, ο Αλ. Τσίπρας είχε πει συγκεκριμένα ότι «για εμάς, το τουριστικό σύμπλεγμα αποτελεί έναν από τους πυλώνες για την αναπτυξιακή και παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου (...) Γνωρίζουμε τα προβλήματα του κλάδου και θα δώσουμε λύσεις». Για να απαντήσει ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ ότι «είμαστε πολύ κοντά (σ.σ. με τον ΣΥΡΙΖΑ) στα βασικά θέματα και στη στόχευση που πρέπει να έχει ο ελληνικός τουρισμός (...) Μαζί μπορούμε να κάνουμε αυτό το πρόγραμμα τέλειο»! Με τέτοια παινέματα από τους μεγαλοξενοδόχους, εύκολα καταλαβαίνει κανείς τι περιμένει τους εργαζόμενους από την κυβέρνηση της «πρώτη φορά αριστερά»...

Το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης

Προσπαθούσε ο Κ. Λαπαβίτσας της «Αριστερής Πλατφόρμας» σε συνέντευξή του να εξηγήσει γιατί πρέπει η χώρα να βγει από την Ευρωζώνη και να πάει σε εθνικό νόμισμα εντός του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης. Και ανάμεσα σε άλλα είπε ότι με αυτόν τον τρόπο θα υπάρξει διέξοδος και θα μπορέσει ο ΣΥΡΙΖΑ να εφαρμόσει το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Ποιο πρόγραμμα; Αυτό που ανέλυε διεξοδικά ο Τσίπρας προεκλογικά στον ΣΕΒ και σε άλλες εργοδοτικές ενώσεις για να τον στηρίξουν; Αυτό που προβλέπει ανάμεσα σε άλλα: «Συμφωνία για Ευρωπαϊκό New Deal με δημόσιες επενδύσεις για την ανάπτυξη και χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα» και «Σχέδιο που θα οδηγήσει με ασφάλεια στην ανάκαμψη και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας».

Πόσο πιο σαφές να γίνει ότι αυτό ακριβώς το πρόγραμμα κάνει λόγο για την ανάκαμψη της κερδοφορίας του κεφαλαίου; Αυτά θέλει λοιπόν και η «Αριστερή Πλατφόρμα» που εγκαλεί την κυβέρνηση ότι εγκαταλείπει το πρόγραμμά της.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org