Πέμπτη 7 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Στο σημερινό 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Λαϊκή Συμμαχία» μπορείτε να διαβάσετε τα εξής:
  • Συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στη ΔΕΘ: Ρεπορτάζ από τις προετοιμασίες εργατικών σωματείων, Αγροτικών Συλλόγων και Ενώσεων αυτοαπασχολούμενων, μπροστά στο συλλαλητήριο του Σαββάτου στην πλατεία Αριστοτέλους
  • Πυρόπληκτοι αγροτοκτηνοτρόφοι: Ανοιχτή κοροϊδία από την κυβέρνηση, πάνω στα αποκαΐδια...
  • ΠαΓΝΗ: Οξυμένα προβλήματα για εργαζόμενους και ασθενείς από την ταξική πολιτική της κυβέρνησης στην Υγεία
ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΟΙ ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Ανοιχτή κοροϊδία από την κυβέρνηση, πάνω στα αποκαΐδια...

Το θεσμικό πλαίσιο που έχουν διαμορφώσει κυβερνήσεις και ΕΕ, αποκλείει από κάθε είδους αποζημίωση σημαντικό ποσοστό των παραγωγών

Λαλίστατος ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Β. Αποστόλου, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το κυβερνητικό κλιμάκιο στο πλαίσιο της πρόσφατης επίσκεψής του στα καμένα της Ζακύνθου. Και τι δεν είπε... Για «σίγουρες λύσεις» μίλησε, στο «δρόμο της αποζημίωσης» που είναι «σίγουρο ότι θα βρεθεί» αναφέρθηκε, υποσχόμενος «αποζημίωση κάθε είδους ζημιάς, καταστροφής ή απώλειας» καλλιεργειών, ζώων και παραγωγής...

Αυτό που προσπέρασε, και όχι τυχαία, ο υπουργός, είναι το ισχύον θεσμικό πλαίσιο (Κανονισμός ΕΛΓΑ και Κανονισμός Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων), το οποίο η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ παρέλαβε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις NΔ - ΠΑΣΟΚ και το «εξελίσσει» προς το χειρότερο, στο πλαίσιο των κατευθυντήριων γραμμών της ΕΕ. Και λέμε όχι τυχαία, γιατί η ισχύουσα νομοθεσία φράζει εκ των προτέρων «το δρόμο της αποζημίωσης» για σημαντικό ποσοστό των παραγωγών, κόντρα σε όσα ανερυθρίαστα εξήγγειλε ο υπουργός, τα οποία αποτελούν ανοιχτή κοροϊδία απέναντι στους πυρόπληκτους αγροτοκτηνοτρόφους.

Τεράστια εμπόδια και σειρά από «κόφτες» στις αποζημιώσεις των πληγέντων

Συγκεκριμένα, ο Κανονισμός του ΕΛΓΑ, που λειτουργεί ανταποδοτικά με υπέρογκα ασφάλιστρα των αγροτοκτηνοτρόφων, δεν καλύπτει τις απώλειες φυτικού, παγίου κεφαλαίου και παραγωγής από πυρκαγιές, αλλά αυτές υπάγονται στον Κανονισμό Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΠΣΕΑ).

Ο εν λόγω κανονισμός, που επικαιροποιήθηκε με πρόσφατη ΚΥΑ (619/146296 ΦΕΚ Β' 4562/30-12-2016), θέτει τεράστια εμπόδια: Διάφορους περιορισμούς (18 γενικούς, 10 ειδικούς για το φυτικό κεφάλαιο, 15 για το πάγιο, 6 για τα αποθηκευμένα προϊόντα και 7 για το ζωικό κεφάλαιο), κατώτατα όρια ζημιών και κριτήρια καθορισμού των δικαιούχων, που με μαθηματική ακρίβεια οδηγούν στον αποκλεισμό σημαντικό ποσοστό των πληγέντων παραγωγών και περιοχών. Επίσης, για να ενταχθεί μια πυρόπληκτη περιοχή στις «επιλέξιμες» προς αποζημίωση, απαιτείται η κατάρτιση συγκεκριμένου προγράμματος, στο πλαίσιο του κανονισμού, που υποβάλλεται προς έγκριση στις υπηρεσίες της ΕΕ.

Ενδεικτικά, αποκλείονται από κάθε ενίσχυση όσοι παραγωγοί:

  • Εχουν απολέσει, λόγω της πυρκαγιάς, λιγότερο από το 30% του συνολικού τους κεφαλαίου (φυτικού, ζωικού ή παγίου) ή της συνολικής παραγωγής τους κατά είδος. Ετσι, αν για παράδειγμα ελαιοπαραγωγός της Ζακύνθου ή άλλης πυρόπληκτης περιοχής απώλεσε από την πυρκαγιά λιγότερο από το 30% των συνολικών ελαιόδεντρων που έχει στο όνομά του, δεν δικαιούται καμιά αποζημίωση για την απώλεια φυτικού κεφαλαίου και παραγωγής.
  • Δηλώνουν εισόδημα από εξωγεωργικές ασχολίες μεγαλύτερο των 7.500 ευρώ, όταν, για να πάρουμε και πάλι το παράδειγμα της Ζακύνθου, είναι γνωστό ότι σε ένα σημαντικό ποσοστό των πυρόπληκτων το γεωργικό εισόδημα είναι συμπληρωματικό της κύριας δραστηριότητάς τους.
  • Υπερβαίνουν το 70ό έτος της ηλικίας τους.
  • Δεν έχουν εξοφλήσει τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις της πληγείσας καλλιέργειας (π.χ. λόγω μη υποβολής δήλωσης ΟΣΔΕ), τη στιγμή που οι κρατικές οικονομικές ενισχύσεις (ΠΣΕΑ) δεν είναι ανταποδοτικές από τα ασφάλιστρα των παραγωγών και η πυρκαγιά δεν αποτελεί καλυπτόμενο ζημιογόνο αίτιο για το φυτικό και το πάγιο κεφάλαιο.

Πρόκειται για εμπόδια που οδήγησαν στον αποκλεισμό από κάθε αποζημίωση εκατοντάδες αγροτοκτηνοτρόφους που επλήγησαν από πυρκαγιές τα τελευταία χρόνια, με πιο χαρακτηριστική περίπτωση την πυρκαγιά της Καλλιράχης Θάσου το 2013, η οποία δεν εντάχθηκε καν στις «επιλέξιμες» για αποζημίωση πυρκαγιές.

Αλλά, ακόμα και στην περίπτωση που καταφέρει κάποιος να ξεπεράσει τις αλλεπάλληλες σκοπέλους στο... «δρόμο της αποζημίωσης» στον οποίο αναφέρθηκε ο υπουργός, έρχεται αντιμέτωπος με τον τρόπο υπολογισμού του ύψους της ενίσχυσης, ο οποίος είναι ρυθμισμένος με τέτοιο τρόπο ώστε τελικά να δίνονται ψίχουλα.

Χαρακτηριστικά αναφέρονται τα εξής:

-- Από το ποσοστό ζημιάς που θα εκτιμηθεί, αφαιρείται ένα 20%, καθώς με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο θεωρείται ως ποσοστό που «βαρύνει τον δικαιούχο» (!) και γι' αυτόν το λόγο δεν ενισχύεται.

-- Το ποσοστό ζημιάς που θα προκύψει ύστερα από την αφαίρεση του 20%, υφίσταται και άλλη καρατόμηση, καθώς για τον καθορισμό της κρατικής ενίσχυσης για την ανασύσταση του φυτικού, ζωικού και παγίου κεφαλαίου πολλαπλασιάζεται με συντελεστή 0,8 για το φυτικό και το ζωικό κεφάλαιο, 0,7 για το πάγιο και 0,6 για τα αποθηκευμένα προϊόντα.

-- Σε ό,τι αφορά, δε, την απώλεια παραγωγής, για τον καθορισμό του ύψους της ενίσχυσης, το ποσοστό ζημιάς, από το οποίο και σε αυτήν την περίπτωση αφαιρείται ένα 20%, πολλαπλασιάζεται με μόλις το 50% της απολεσθείσας παραγωγής.

Ολα αυτά είναι αναμενόμενα από τη στιγμή που ο προϋπολογισμός προβλέπει το... «αστρονομικό» ποσό των 16 εκατομμυρίων ευρώ για το 2017 και 18 εκατομμυρίων ευρώ για το 2018 για κρατικές οικονομικές ενισχύσεις, οι οποίες δεν αφορούν μόνο τις απώλειες των πυρκαγιών αλλά το σύνολο των απωλειών που έχουν προκληθεί από θεομηνίες (κατολισθήσεις, πλημμύρες κ.λπ.) και δυσμενείς καιρικές συνθήκες (παγετός, χαλάζι, ξηρασία, χιονοπτώσεις κ.λπ.).

Δεν θα πρέπει να λησμονηθεί και το γεγονός ότι με βάση τη νομοθεσία οι καρατομημένες ενισχύσεις μπορούν να καταβάλλονται στους δικαιούχους μέχρι και 4 χρόνια μετά τη ζημιά - καταστροφή του κεφαλαίου (φυτικού, ζωικού ή παγίου) και της παραγωγής τους, υποχρεώνοντάς τους να προκαταβάλλουν σημαντικά ποσά από το υστέρημά τους για την αποκατάσταση των ζημιών. Για παράδειγμα, οι ζημιές από πυρκαγιές του 2013 πληρώνονται φέτος, ενώ οι ζημιές του 2014 θα πληρωθούν το 2018.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τις αποζημιώσεις που δίνονται μέσω του ανταποδοτικού κανονισμού του ΕΛΓΑ, στον οποίο υπάγεται μόνο η απώλεια ζωικού κεφαλαίου από πυρκαγιά (και όχι φυτικού, παγίου και παραγωγής), αξίζει να σημειωθεί ότι και εδώ οι εξαιρέσεις είναι πολλές για κάθε είδος εκτροφής (π.χ. εξαιρούνται από κάθε αποζημίωση ζημιές σε λιγότερα από 5 μελισσοσμήνη, ζημιές σε λιγότερα αμνοερίφια από αυτά που αντιστοιχούν στο 20% του συνολικού αριθμού των ζώων της εκτροφής, εκμεταλλεύσεις με λιγότερες από 10 κυψέλες κ.λπ.), η αποζημίωση δεν καλύπτει το σύνολο της ζημιάς, αλλά μέχρι το 80% (για αιγοπρόβατα και μελισσοσμήνη) και τελικά οι παραγωγοί παίρνουν ορισμένα ψίχουλα, παρά το γεγονός ότι πληρώνουν πάρα πολλά για να ασφαλιστούν στον ΕΛΓΑ.

Μαζί με την αγωνιστική διεκδίκηση μπορούν να βγουν χρήσιμα συμπεράσματα

Αυτοί είναι οι νόμοι των αστικών κυβερνήσεων (σημερινής και προηγούμενων) και της ΕΕ, με τους οποίους θα έρθουν για άλλη μια φορά αντιμέτωποι οι πληγέντες από τις πυρκαγιές αγροτοκτηνοτρόφοι, όταν θα ξεκινήσει η εκτίμηση των ζημιών και θα έχουν σβήσει τα φώτα της δημοσιότητας.

Η εμπειρία που έχει συσσωρευτεί είναι μεγάλη, καθώς το ίδιο σκηνικό επαναλαμβάνεται εδώ και δεκαετίες. Γι' αυτό η κατάσταση δεν σηκώνει καμιά αναμονή και επανάπαυση, κάτι που καλλιεργεί η κυβέρνηση με τις εξαγγελίες - απάτη του υπουργού της.

Οι κάτοικοι των πυρόπληκτων περιοχών πρέπει να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, να συγκροτήσουν Επιτροπές Αγώνα και να διεκδικήσουν αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, ώστε να υπάρξει πλήρης αποζημίωση στο 100%, χωρίς περιορισμούς και ποσοστώσεις.

Να πληρώσουν τα μονοπώλια και το κεφάλαιο που τα μπουκώνουν οι κρατικοί προϋπολογισμοί και ευθύνονται για τα ελλείμματα.

Την ίδια ώρα, οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι μπορούν να βγάλουν και ορισμένα χρήσιμα συμπεράσματα για τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης και το θεσμικό εποικοδόμημα που τον στηρίζει. Για τον καπιταλισμό και το κράτος του, η προστασία από τις πυρκαγιές και η αποκατάσταση των ζημιών των καλλιεργειών, των εκτροφών και της παραγωγής των μικρομεσαίων αγροτών θεωρούνται «κόστος», χωρίς αναμενόμενη ανταπόδοση σε κέρδη. Γι' αυτόν το λόγο, οι μικρομεσαίοι παραγωγοί μένουν μόνοι και απροστάτευτοι, ένα βήμα πιο κοντά στο ξεκλήρισμα και τον αφανισμό.

Η πραγματική προστασία μπορεί να εξασφαλιστεί μόνο στο πλαίσιο μιας κεντρικά σχεδιασμένης παραγωγής, στηριγμένης στην κοινωνικοποιημένη οικονομία, με κίνητρο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, όπου αξιοποιούνται όλα τα σύγχρονα επιτεύγματα της επιστήμης για την ανάπτυξη υποδομών και την προστασία από τις φυσικές καταστροφές των μικρομεσαίων αγροτοπαραγωγών. Των παραγωγών που μέσω των εθελοντικών παραγωγικών συνεταιρισμών εντάσσονται στην ενιαία κοινωνικοποιημένη οικονομία, όπου μπαίνει τέλος στο καθεστώς της κυριαρχίας των μονοπωλιακών ομίλων, του κεφαλαίου, της επιβίωσης των αγροτοκτηνοτρόφων με ατομική τους ευθύνη.

Γι' αυτόν το λόγο, οι μικρομεσαίοι παραγωγοί έχουν αντικειμενικά συμφέρον από τη συμπόρευση με το ΚΚΕ, που εκτός από το γεγονός ότι στέκεται πάντα στο πλευρό τους, υποστηρίζοντας τα δίκαια αιτήματα που αφορούν στην ίδια την επιβίωσή τους, δίνει προοπτική για το μέλλον τους, με την πρότασή του για μια συνολικά και ριζικά διαφορετική οργάνωση της παραγωγής με την εργατική εξουσία.

Ο Δ. Κουτσούμπας στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα παραβρεθεί και θα κάνει δηλώσεις στο συλλαλητήριο που διοργανώνει το ΠΑΜΕ μαζί με άλλους φορείς του λαϊκού κινήματος, στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, το Σάββατο 9/9, στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Αριστοτέλους.

Λεωφορεία για το συλλαλητήριο

Λεωφορεία για την οργανωμένη μετακίνηση και συμμετοχή των εργαζομένων στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη, στις 9 Σεπτέμβρη, θα αναχωρήσουν από:

Βέροια, 4.30 μ.μ., από πλατεία Ωρολογίου. Βόλος, 2.30 μ.μ., από Δημαρχείο. Δράμα, 3 μ.μ., από την κεντρική πλατεία. Καβάλα, 3 μ.μ., από Δημοτικό Κήπο. Κατερίνη, 4.30 μ.μ., από πλατεία Ελευθερίας. Κιλκίς, 4.30 μ.μ., από πλατεία Ειρήνης. Κοζάνη, 3.30 μ.μ., από την κεντρική πλατεία. Κομοτηνή, 1.30 μ.μ., από Δημαρχείο. Λάρισα, 4 μ.μ., από το χώρο της Λαϊκής της Τετάρτης, δίπλα στον Πηνειό. Νάουσα, 4.30 μ.μ., από Εργατικό Κέντρο. Ξάνθη, 2 μ.μ., από πλατεία Ελευθερίας. Πτολεμαΐδα, 3.30 μ.μ., από Δημαρχείο. Σέρρες, 3.45 μ.μ., από Εργατικό Κέντρο. Φλώρινα, 3 μ.μ., από Νέο Πάρκο.

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 9 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ
Με όλες τις δυνάμεις στη μάχη για να αποτελέσει σταθμό στην άνοδο των αγώνων

Με κριτήριο τις σύγχρονες εργατικές - λαϊκές ανάγκες, με στόχους πάλης και αιτήματα που ανοίγουν το δρόμο της σύγκρουσης με το μεγάλο κεφάλαιο και τις δυνάμεις που υπερασπίζονται τα συμφέροντά του, συνδικάτα, επιτροπές αγώνα, αγροτικοί σύλλογοι, ενώσεις αυτοαπασχολούμενων προετοιμάζονται με εντατικούς ρυθμούς για το συλλαλητήριο που διοργανώνει το ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη, το Σάββατο 9/9, στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Αριστοτέλους, στο πλαίσιο της ΔΕΘ.

Με σύνθημα «Η "ανάπτυξή" τους τσακίζει τη ζωή μας - Αγώνας και αντεπίθεση η επιλογή μας», στόχος είναι το συλλαλητήριο του Σαββάτου, με τη μαζική συμμετοχή εργαζομένων και ανέργων, αυτοαπασχολούμενων, μικρομεσαίων αγροτών, να δώσει δυνατή εργατική - λαϊκή απάντηση στο νέο γύρο της αντιλαϊκής επίθεσης που προωθούν κυβέρνηση - ΕΕ - κεφάλαιο, να αποτελέσει σταθμό στην παραπέρα άνοδο των αγώνων.

Κάλεσμα συμμετοχής στο συλλαλητήριο απευθύνουν η Γραμματεία Θεσσαλονίκης της ΠΑΣΕΒΕ (με προσυγκέντρωση στις 6 μ.μ., στη συμβολή των οδών Αριστοτέλους και Μητροπόλεως), η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, η ΟΓΕ και το ΜΑΣ.

Κινητοποίηση συνταξιούχων στη Θεσσαλονίκη μπροστά στο συλλαλητήριο

Καθημερινά στη Θεσσαλονίκη και τις άλλες πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης, οι ταξικές δυνάμεις, με πολύμορφες πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις, μεταφέρουν το αγωνιστικό κάλεσμα στον εργαζόμενο λαό. Καλούν σε οργάνωση της πάλης παντού, απευθύνουν κάλεσμα η λαϊκή δυσαρέσκεια να μετατραπεί σε συμμετοχή στον αγώνα.

Χτες το πρωί, στο πλαίσιο αυτής της πολύμορφης δράσης, οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις του νομού Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν κινητοποίηση - μαζική εξόρμηση έξω από το κτίριο του ΕΦΚΑ (πρώην ΙΚΑ) στην οδό Αριστοτέλους, στο κέντρο της πόλης. Στη διάρκεια της κινητοποίησης, μέλη εργατικών σωματείων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ άπλωσαν στην πρόσοψη του κτιρίου του πρώην ΙΚΑ γιγαντοπανό που προπαγάνδιζε το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ και το κεντρικό του σύνθημα.

Το γιγαντοπανό που κρέμασαν χτες ταξικά συνδικάτα της Θεσσαλονίκης στην πρόσοψη του κτιρίου του ΕΦΚΑ
Το γιγαντοπανό που κρέμασαν χτες ταξικά συνδικάτα της Θεσσαλονίκης στην πρόσοψη του κτιρίου του ΕΦΚΑ
Στη συνέχεια, οι συνταξιούχοι πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της πόλης, με τα συνθήματά τους να δημιουργούν μαχητικό κλίμα. Κάλεσαν τους συνταξιούχους όλων των Ταμείων να μη δεχτούν νέες περικοπές στις συντάξεις, να διεκδικήσουν ό,τι τους αφαίρεσαν οι κυβερνήσεις από το 2009 μέχρι σήμερα, να έχουν δωρεάν φάρμακα και αναβαθμισμένες παροχές Υγείας, να καταργηθούν όλοι οι αντιασφαλιστικοί - αντισυνταξιουχικοί νόμοι και να ανακεφαλαιοποιηθούν τα ασφαλιστικά ταμεία, τα αποθεματικά των οποίων καταλήστεψαν όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις.

Συνεχείς περιοδείες και εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς

Ταυτόχρονα, από το πρωί και μέχρι αργά το βράδυ, και χτες, συνεχίστηκαν οι περιοδείες και οι εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, σε εργοστάσια, επιχειρήσεις, καταστήματα και υπηρεσίες.

Μεταξύ άλλων, ξεχώρισε η απογευματινή παρέμβαση - πικετοφορία του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού σε πιάτσες στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και η βραδινή εξόρμηση σε επισιτιστικές αλυσίδες της οδού Αγίου Δημητρίου.

Επίσης η περιοδεία στον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ), όπου οι εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τις αρνητικές εξελίξεις που σηματοδοτεί η ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού. Μέσα στην τρίτη βδομάδα του Σεπτέμβρη αναμένεται να υπογραφεί η σύμβαση αγοραπωλησίας μετοχών για τη μεταβίβαση του 67% της ΟΛΘ ΑΕ στην κοινοπραξία DIEP - «Terminal Link» - «Belterra», η οποία εκτιμάται ότι θα σταλεί προς κύρωση στη Βουλή στα τέλη Νοέμβρη.

Από τη χτεσινή κινητοποίηση των συνταξιούχων της Θεσσαλονίκης μπροστά στο συλλαλητήριο
Από τη χτεσινή κινητοποίηση των συνταξιούχων της Θεσσαλονίκης μπροστά στο συλλαλητήριο
Προσκλητήριο αγωνιστικού ξεσηκωμού απηύθυναν και τα στελέχη του Συνδικάτου Βιομηχανικού Επισιτισμού, που χτες περιόδευσαν και συζήτησαν για τις εξελίξεις με τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων «ΟΧΟΝΟΣ» και «ΜΥΘΟΣ». Τα στελέχη του Σωματείου μίλησαν και με τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις «ΕΔΕΣΜΑ» και «ΩΝΑΣΗΣ», παρά τα εμπόδια που επιχείρησε να βάλει η εργοδοσία, απαγορεύοντας την είσοδό τους. Στη «ΖΑΝΑΕ», ο πρόεδρος του επιχειρησιακού σωματείου (εκλεγμένος με τη ΔΑΚΕ) ανέλαβε, μάταια, να παίξει το ρόλο της εργοδοσίας και να εμποδίσει την επαφή των εργαζομένων με το κλαδικό σωματείο.

Σε περιοδείες σε επιχειρήσεις του Μετάλλου, αναδείχθηκε η αγωνία των εργαζομένων, που βιώνουν την πολύμηνη απλήρωτη εργασία, αλλά και η απόφαση πολλών από αυτούς να μπουν στον αγώνα.

Συνέντευξη Τύπου και κεντρική εκδήλωση από το ΠΑΜΕ

Η αφίσα για την εκδήλωση - συζήτηση που διοργανώνει αύριο στη Θεσσαλονίκη το ΠΑΜΕ
Η αφίσα για την εκδήλωση - συζήτηση που διοργανώνει αύριο στη Θεσσαλονίκη το ΠΑΜΕ
Μία μέρα πριν τη μεγάλη κινητοποίηση, αύριο Παρασκευή, το ΠΑΜΕ προγραμματίζει δύο κεντρικές παρεμβάσεις στη Θεσσαλονίκη:

-- Συνέντευξη Τύπου στις 12 μ., στην αίθουσα συνεδριάσεων του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Θα παραβρεθούν και θα παρέμβουν εκπρόσωποι της ΠΑΣΕΒΕ, της ΟΓΕ, του ΜΑΣ και της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων.

-- Εκδήλωση - συζήτηση, στις 6 μ.μ., σε αίθουσα του ΕΚΘ, με θέμα «Κάτω τα χέρια από το δικαίωμα στην απεργία, τη συλλογική πάλη, τη δράση και την οργάνωση των εργαζομένων».

Δυναμική παρουσία προετοιμάζουν μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι

Πρόεδροι Αγροτικών Συλλόγων μιλούν στον «Ριζοσπάστη» για τις προετοιμασίες μπροστά στο συλλαλητήριο

Μετά το κάλεσμα της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων και με το πλαίσιο αιτημάτων της, οι μικρομεσαίοι αγρότες της Μακεδονίας και της Θράκης ετοιμάζουν τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη.

Αποφάσεις συμμετοχής έχουν ανακοινώσει, μεταξύ άλλων, ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας», ο Αγροτικός Σύλλογος Κατερίνης, ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Κατερίνης, ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Πέλλας «Η Ενότητα», ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Λαγκαδά και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Εβρου «Η ΕΝΟΤΗΤΑ».

Στα καλέσματά τους, με τα οποία ανοίγει η συζήτηση με τους αγρότες μπροστά στο συλλαλητήριο, υπογραμμίζουν ότι η «δίκαιη ανάπτυξη» που διαφημίζει η κυβέρνηση, στοχεύει στην εξασφάλιση ακόμα μεγαλύτερης κερδοφορίας των εμποροβιομηχάνων και των μονοπωλιακών ομίλων που εκμεταλλεύονται το μόχθο των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων, αποκομίζοντας τεράστια κέρδη. Θα φέρει ακόμα χαμηλότερες τιμές για τα προϊόντα και λιγότερες επιδοτήσεις - ενισχύσεις, πιο ακριβά αγροτικά μέσα και εφόδια και πιο τσουχτερά φορολογικά, ασφαλιστικά και άλλα χαράτσια. Θα φέρει μεγαλύτερο ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων, παραπέρα συγκέντρωση της γης, της παραγωγής και της εμπορίας στα χέρια λίγων μεγάλων αγροτοεπιχειρηματιών και μονοπωλιακών ομίλων.

Καλούν τους αγρότες να συμμετάσχουν μαζικά στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, δυναμώνοντας τον αγώνα ενάντια στη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Λαγκαδά οργανώνει σύσκεψη για την προετοιμασία της συμμετοχής των αγροτών της περιοχής στο συλλαλητήριο, σήμερα Πέμπτη, στις 8 μ.μ., στο Δημαρχείο Λαγκαδά.

Οργανωμένη κάθοδο στη Θεσσαλονίκη προγραμματίζει και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Εβρου «Η ΕΝΟΤΗΤΑ», η οποία με ανακοίνωσή της καλεί τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους του νομού να δώσουν μαχητικό «παρών» στο συλλαλητήριο, για να ακουστεί δυνατά και στη ΔΕΘ η φωνή της μικρομεσαίας αγροτιάς του Εβρου.

Σταθμός στον κοινό αγώνα με τους εργαζόμενους

Για τις προετοιμασίες μπροστά στο συλλαλητήριο του Σαββάτου, ο «Ριζοσπάστης» μίλησε με τους προέδρους τριών Αγροτικών Συλλόγων της Μακεδονίας.

Οι αγρότες δεν έχουν άλλο δρόμο, πέρα από το δρόμο του αγώνα, καθώς τα προβλήματα που βιώνουν διαρκώς οξύνονται, μας λέει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κατερίνης, Γιώργος Χαρισόπουλος. «Οι αγρότες, ενώ πουλάνε το μόχθο τους κοψοχρονιά, βλέπουν τα αγροτικά προϊόντα να φτάνουν στους καταναλωτές πανάκριβα. Την ίδια ώρα οι καιρικές συνθήκες καταστρέφουν την παραγωγή και οι αγρότες δεν αποζημιώνονται για τις ζημιές που έχουν υποστεί. Οι επιδοτήσεις μειώνονται...».

Την οργανωμένη παρουσία των αγροτών και κτηνοτρόφων στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στη ΔΕΘ προετοιμάζει και ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Πέλλας «Η ΕΝΟΤΗΤΑ», δίνοντας απάντηση και στα αγροτοδικεία που συνεχίζει να στήνει ακολουθώντας τα βήματα των προκατόχων της η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Τουλάχιστον 7 αγρότες που συμμετείχαν στο μπλόκο του Γυψοχωρίου στις κινητοποιήσεις Γενάρη - Φλεβάρη του 2016 διώκονται με την κατηγορία της παρακώλυσης συγκοινωνιών και θα δικαστούν στις 10 Οκτώβρη.

«Με τη συμμετοχή μας στο συλλαλητήριο στέλνουμε μήνυμα ότι δεν τρομοκρατούμαστε. Ξέρουμε ότι στόχο έχουν να μας φοβίσουν, να κάμψουν τις αγωνιστικές διαθέσεις των αγροτών. Δεν θα τους περάσει» υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου, Χρήστος Κάμτσης. Και προσθέτει: «Οι επιπτώσεις από τις κυρώσεις της ΕΕ στη Ρωσία, οι χαμηλές τιμές που δίνουν οι έμποροι και οι μεταποιητές βιομήχανοι, η δυσβάσταχτη φορολογία, μας οδηγούν στη χρεοκοπία. Μιλάνε για ανάπτυξη, όμως εμείς βλέπουμε μια ομίχλη μπροστά μας. Είμαστε αποφασισμένοι να αγωνιστούμε μαζί με τους εργαζόμενους, γιατί μόνοι μας δεν μπορούμε να πετύχουμε τίποτε».

Ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας» πραγματοποιεί περιοδείες στα χωριά της περιοχής και καλεί τον αγροτικό κόσμο να πάρει μαζικά μέρος στο συλλαλητήριο μαζί με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, που σκοπό έχει να τους διώξει από τα χωράφια και τα χωριά τους.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου, Τάκης Τσιουλάκος, τονίζει: «Το συλλαλητήριο αυτό αποτελεί σταθμό του αγώνα μας, καθώς το επόμενο διάστημα θα συνεχίσουμε και θα κλιμακώσουμε την πάλη μας για πλήρη κάλυψη του εισοδήματός μας λόγω των κυρώσεων της ΕΕ και του εμπάργκο, για κατώτερες εγγυημένες τιμές στα προϊόντα μας, για κάλυψη όλων των ζημιών που υπέστησαν οι παραγωγοί της περιοχής από τις θεομηνίες και τις ασθένειες».

Πικετοφορίες αύριο και το Σάββατο στην Αττική

Πικετοφορίες αύριο, Παρασκευή, και το Σάββατο 9/9 διοργανώνουν σωματεία και μαζικοί φορείς, μετά από κάλεσμα της Γραμματείας Αττικής του ΠΑΜΕ. Με εξορμήσεις και περιοδείες στους χώρους δουλειάς, συζητούν πλατιά με τους εργαζόμενους και προετοιμάζουν τη μαζική συμμετοχή τους.

Οι πικετοφορίες που έχουν οριστεί είναι οι εξής:

  • Αύριο Παρασκευή 8/9:

Καλλιθέα, 7 μ.μ., πλατεία Δαβάκη

Περιστέρι, 7 μ.μ., πλατεία Δημαρχείου

  • Το Σάββατο 9/9:

Αθήνα, 11 π.μ., πλατεία Ομονοίας

Πειραιάς, 10.30 π.μ., πλατεία Καραϊσκάκη

Λαύριο, 11 π.μ., Αγαλμα Μεταλλωρύχων

Ελευσίνα, 11 π.μ., πλατεία Ηρώων

Κάλεσμα από την ΟΒΣΑ

Στις πικετοφορίες καλεί επίσης η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ). Τα κλαδικά σωματεία της δύναμής της θα πάρουν μέρος στην πικετοφορία στην Ομόνοια και οι Ενώσεις στις πικετοφορίες στις γειτονιές.

«Οσο τα μονοπώλια θησαυρίζουν, εμείς εξοντωνόμαστε. Χρειάζεται να μπει τέρμα στις κάλπικες ελπίδες για ανάπτυξη που έρχεται. Αυτή, αν κι όταν θα έρθει, θα μας έχει και πάλι στη φτώχεια, με τεράστια χρέη σε τράπεζες, προμηθευτές και κράτος. Με ατελείωτα ωράρια εργασίας και συνεχές άγχος. Η ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου δεν είναι σύνθημά μας. Την πληρώνουμε με θυσίες δίχως τέλος», αναφέρει η ΟΒΣΑ στο κάλεσμά της.

Εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας συνεχίζει τις εξορμήσεις σε εργοτάξια (Λεωφ. Βουλιαγμένης και Αγ. Δημητρίου, Κορωπί, Φάληρο, Νερατζιώτισσα, υπόγειο πάρκινγκ στο σταθμό Αμαρουσίου, Κηφισίας - Μυτιληναίου, ΤΡΑΜ), όπως επίσης και στους εργαζόμενους στα 8μηνα δήμων.

Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας έχει προγραμματίσει για σήμερα περιοδείες σε μια σειρά μεγάλα πολυκαταστήματα.

Το Συνδικάτο Εργαζομένων στις Τηλεπικοινωνίες (ΣΕΤΗΠ) οργανώνει εξορμήσεις σήμερα στο ΝΥΜΑ ΟΤΕ και αύριο Παρασκευή στο Διοικητικό Μέγαρο του ΟΤΕ.

Στο Περιστέρι, προγραμματίζονται περιοδείες από σωματεία από τους κλάδους Βιομηχανίας - Τροφίμων - ΟΤΑ - Φαρμάκου - ΕΛΤΑ.

Περιοδεία από το ΚΚΕ σε κλινικές και τμήματα του νοσοκομείου

Από τις συζητήσεις του Μ. Συντυχάκη με εργαζόμενους του νοσοκομείου
Από τις συζητήσεις του Μ. Συντυχάκη με εργαζόμενους του νοσοκομείου
Η συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής στην Υγεία, η οποία ντύνεται από την κυβέρνηση με τη φιλολογία περί «στήριξης» του δημόσιου συστήματος Υγείας, καθώς και οι διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων για την υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση της Υγείας, αποτυπώθηκαν κατά τη διάρκεια της περιοδείας που πραγματοποίησε χτες κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Μανώλη Συντυχάκη, μέλος της ΕΠ Κρήτης του Κόμματος και βουλευτή, στην Παιδοχειρουργική Κλινική και στο Τμήμα Ακτινοθεραπείας του ΠαΓΝΗ.

Στην Παιδοχειρουργική Κλινική, για τα προβλήματα της οποίας κατατέθηκε πρόσφατα Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ, επιβεβαιώθηκαν οι καταγγελίες των εργαζομένων ότι οι 3 μόνιμοι γιατροί δεν επαρκούν να καλύψουν τις ανάγκες μιας ολοκληρωμένης και σύγχρονης λειτουργίας της κλινικής, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Στο Τμήμα Ακτινοθεραπείας τα ιατρικά μηχανήματα δεν μπορούν να αξιοποιηθούν για ασθενείς και εργαζομένους όταν δεν υπάρχει το αντίστοιχο μόνιμο εξειδικευμένο προσωπικό, ενώ οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν εντατικοποίηση της δουλειάς τους λόγω της υποστελέχωσης. Η λύση, από πλευράς διοίκησης, για να καλυφθούν τα κενά με προσωπικό που θα έρχεται να δουλέψει από το Βενιζέλειο Νοσοκομείο υπερωριακά κάποιες μέρες του μήνα, αποτελεί «μπάλωμα».

«Η "δίκαιη ανάπτυξη" που υπόσχεται η κυβέρνηση είναι οι μηδενικές κρατικές επιχορηγήσεις για τους ανασφάλιστους και οι υποβαθμισμένες και υποτυπώδεις υπηρεσίες Υγείας στο λαό», υπογράμμισε ο Μ. Συντυχάκης. Πρόσθεσε πως παράλληλα «θα υπάρχει και το τμήμα εκείνο του κρατικού τομέα της Υγείας που θα είναι πλήρως εμπορευματοποιημένο, ανταποδοτικό και ακριβό, είτε μέσα από την "αξιολόγηση" τμημάτων και κλινικών είτε μέσα από τα ιδιωτικά συμβόλαια με ασφαλιστικές εταιρείες που θα συνάπτουν τα δημόσια νοσοκομεία και κλινικές».

Τέλος, ανέπτυξε την πρόταση του ΚΚΕ για αποκλειστικά κρατικό σύστημα Υγείας, σύγχρονο, πλήρως στελεχωμένο με υγειονομικούς όλων των ειδικοτήτων, με απολύτως δωρεάν εξετάσεις, νοσηλεία και φάρμακα, χωρίς πλαφόν και περικοπές. Κάλεσε τους εργαζόμενους να πετάξουν τις διακηρύξεις της κυβέρνησης στα σκουπίδια και να οργανώσουν την πάλη τους, να διεκδικήσουν την ανάπτυξη ενός συστήματος Υγείας που να καλύπτει τις λαϊκές ανάγκες.

ΠΑΓΝΗ
Στα οξυμένα προβλήματα εργαζομένων και ασθενών αντανακλάται η ταξική πολιτική στην Υγεία

Οι πολύμορφες αγωνιστικές παρεμβάσεις του Σωματείου Εργαζομένων δένονται με την πάλη για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία
Οι πολύμορφες αγωνιστικές παρεμβάσεις του Σωματείου Εργαζομένων δένονται με την πάλη για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία
Ελλείψεις σε προσωπικό διαφόρων ειδικοτήτων, υποστελέχωση κλινικών και υπηρεσιών, αύξηση του αριθμού των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, αλλά και βήματα στην κατεύθυνση της λειτουργίας του νοσοκομείου ως αυτόνομης επιχειρηματικής μονάδας. Το τοπίο που διαμορφώνεται συνολικά στα νοσοκομεία της χώρας από την ταξική πολιτική των αστικών κυβερνήσεων στην Υγεία, αντανακλάται και στην περίπτωση του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠαΓΝΗ).

Αυξάνεται η «ευελιξία», πολλαπλασιάζονται οι «παρενέργειές» της

Το προηγούμενο διάστημα, το Σωματείο Εργαζομένων στο νοσοκομείο χτύπησε το «καμπανάκι» με αφορμή την υποστελέχωση της Παιδοχειρουργικής κλινικής και τις πιθανές συνέπειες στη λειτουργία της. Η κλινική καλείται να λειτουργήσει χωρίς τους δύο επικουρικούς γιατρούς της, καθώς ο ένας προσελήφθη σε άλλο νοσοκομείο, ενώ άλλη μια γιατρός βρίσκεται σε αναρρωτική άδεια λόγω εγκυμοσύνης. Η αιτία του προβλήματος, βέβαια, που αργά ή γρήγορα θα έκανε την εμφάνισή του, είναι η ίδια η στελέχωση της κλινικής με επικουρικό, δηλαδή με προσωρινό και όχι μόνιμο, προσωπικό. Το κενό που δημιουργήθηκε, «μπαλώθηκε» με την προκήρυξη μιας θέσης παιδοχειρουργού με σύμβαση έργου. Δηλαδή, η «λύση» που δόθηκε πρόσθεσε άλλον έναν εργαζόμενο με «ευέλικτη» εργασιακή σχέση, αυτήν τη φορά με «μπλοκάκι», στο προσωπικό του νοσοκομείου...

Συνολικά στο ΠαΓΝΗ, οι ελαστικά απασχολούμενοι υπολογίζεται πως φτάνουν τους 300 εργαζόμενους.

Η ανακύκλωση του προσωπικού και οι «ευέλικτες» εργασιακές σχέσεις έχουν μια σειρά «παρενέργειες» στη λειτουργία του νοσοκομείου. Σε ορισμένες κλινικές, όπως η Παιδοψυχιατρική, η οποία «στήθηκε» με πρόγραμμα ΕΣΠΑ από την προηγουμένη κυβέρνηση, παρά τις όποιες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, εργάζονται ακόμα επτά άτομα με «μπλοκάκι».

Σύμφωνα με το Σωματείο, μέχρι το τέλος του έτους κινδυνεύουν με απόλυση 195 εργαζόμενοι. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται οι εργαζόμενες στην καθαριότητα και τη σίτιση, καθώς οι συμβάσεις που έχουν υπογράψει με τη διοίκηση του νοσοκομείου, κλείνουν την πόρτα σε κάθε δυνατότητα ανανέωσης ή παράτασης μετά τις 31/12/2017. Οι εργαζόμενοι, για άλλη μια φορά, βιώνουν την εργασιακή ανασφάλεια, γνωρίζοντας ότι με τη λήξη των συμβάσεών τους η κυβέρνηση προωθεί τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚΟΙΝΣΕΠ), ως μια άλλη μορφή ιδιωτικοποίησης, δίπλα στους εργολάβους που παραμένουν σε τμήματα όπως τα πλυντήρια και οι τεχνικές υπηρεσίες.

Τα κενά και οι ελλείψεις «πάνε πακέτο» με τις συνθήκες εντατικοποίησης που αντιμετωπίζει το προσωπικό. Τα ωράρια γίνονται εξαντλητικά, τα ρεπό και οι άδειες χορηγούνται με το σταγονόμετρο. Μόνο στη ΜΕΘ οφείλονται 1.000 μέρες άδειας και 150 ρεπό. Στη Χειρουργική Ογκολογία δεν έχει δοθεί ούτε μια μέρα από τις άδειες του προσωπικού για το 2017. Εργαζόμενοι δουλεύουν σε διπλοβάρδιες που φτάνουν τις 16 ώρες, μετατρέπονται από νοσηλευτές στην πρωινή βάρδια σε φύλακες στην απογευματινή.

Λειτουργία με πώληση υπηρεσιών στους ασθενείς - «πελάτες»

Για να συγκαλύπτονται τα μεγάλα κενά, οι διοικήσεις του νοσοκομείου, με τη σύμφωνη γνώμη της ΔΥΠΕ και του υπουργείου Υγείας, αξιοποιούν το νόμο για την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων, που προβλέπει μέρος των εσόδων (από απογευματινά ιατρεία, επεμβατικά εργαστήρια) να καλύπτουν τις ανάγκες του νοσοκομείου.

Εργαζόμενοι με «μπλοκάκι» και ατομικές συμβάσεις προσλαμβάνονται και πληρώνονται από τον προϋπολογισμό και τα έσοδα του νοσοκομείου. Αυτός είναι κι ένας από τους λόγους για τον οποίο «προτιμούνται» από την κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας, αφού δεν «κοστίζουν» στον κρατικό προϋπολογισμό. Πρόσφατα, μάλιστα, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας έκανε λόγο για την «οριστική λύση» που σχεδιάζει η κυβέρνηση στο ζήτημα των επικουρικών γιατρών, πετώντας το «μπαλάκι» στα νοσοκομεία, που θα κληθούν να προχωρήσουν σε προσλήψεις και να τις χρηματοδοτήσουν με «ίδιους πόρους».

Σύμφωνα με το Σωματείο, το ΠαΓΝΗ πληρώνει σήμερα για τη μισθοδοσία του μη μόνιμου προσωπικού 6.500.000 ευρώ. Το κονδύλι της μισθοδοσίας το νοσοκομείο πρέπει να το εξασφαλίζει από τη λειψή του κρατική επιχορήγηση, μέσα σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας. Συγκεκριμένα, η επιχορήγηση του νοσοκομείου για το 2017 προβλέπεται να φτάσει τα 41.000.000 ευρώ, ωστόσο από αυτά έχουν αποδοθεί μόνο τα 16.500.000. Ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει αποδώσει τα οφειλόμενα για το 2017 (με τις απαιτήσεις για το Α' εξάμηνο να ανέρχονται σε 18.000.000 ευρώ), ενώ εκκρεμεί να εξοφλήσει τα έτη 2015 και 2016. Οι οφειλές του νοσοκομείου προς τρίτους ανέρχονται σε 30.000.000 ευρώ. Στον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους προβλέπονται 23.295.000 ευρώ για τη φαρμακευτική δαπάνη, ενώ οι σχετικές δαπάνες μέχρι τις 30/6/2017 είχαν ήδη φτάσει τα 15.396.932 ευρώ.

Στο έδαφος της υποχρηματοδότησης, κυβέρνηση, υπουργείο και διοικήσεις καλλιεργούν τη λειτουργία των νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, σαν επιχειρηματικές μονάδες που αποκομίζουν έσοδα από την πώληση υπηρεσιών στους ασθενείς - «πελάτες».

Στην κατεύθυνση αυτή λειτουργούν ήδη τα απογευματινά ιατρεία, ενώ η διοίκηση του ΠαΓΝΗ έχει σχεδιάσει και τα επόμενα βήματα στην κατεύθυνση της λειτουργίας του νοσοκομείου ως επιχείρηση. Πριν λίγους μήνες, προανήγγειλε διαγωνισμούς για τη μίσθωση χώρων στο κτίριο του νοσοκομείου από ιδιώτες, προκειμένου να λειτουργήσουν ως εμπορικά καταστήματα, με στόχο την αύξηση των εσόδων του νοσοκομείου...

Την ίδια στιγμή, το Σωματείο έχει διατυπώσει μια σειρά αιτήματα, η ικανοποίηση των οποίων θα μπορούσε να βελτιώσει τις συνθήκες δουλειάς των εργαζομένων και τις υπηρεσίες προς τους ασθενείς, στα οποία η διοίκηση «κλείνει τα αυτιά». Για παράδειγμα, στο αίτημα για ανεύρεση κατάλληλου χώρου για τον προεγχειρητικό έλεγχο, ώστε να μπορούν οι εργαζόμενοι να δουλεύουν με ανθρώπινες συνθήκες και να μην ταλαιπωρούνται οι ασθενείς με τους συνοδούς τους, απαντά αρνητικά.

Σωματείο Εργαζομένων: Μέτωπο με τα προβλήματα και τις αιτίες που τα προκαλούν

Πλευρές της δράσης του Σωματείου Εργαζομένων ΠαΓΝΗ συνοψίζει ο πρόεδρός του, Δημήτρης Βρύσαλης, εκλεγμένος με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ μέσα από το ψηφοδέλτιο της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης»:

«Ολα τα χρόνια που στο τιμόνι της διοίκησης βρίσκονται οι δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, προσπαθήσαμε η δράση του Σωματείου όχι μόνο να αποκαλύπτει την πραγματικότητα που βιώνουν οι ασθενείς και οι εργαζόμενοι, αλλά και την αιτία των προβλημάτων, να μπαίνουν στη συζήτηση οι προϋποθέσεις για να έχουν αποτέλεσμα οι αγώνες.

Βάλαμε ένα λιθαράκι στο χτίσιμο της ταξικής ενότητας, κάνοντας πράξη την εγγραφή όλων των εργαζομένων στο Σωματείο, ανεξαρτήτως εργασιακής σχέσης. Πρόκειται για μια απόφαση στην οποία ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ εναντιώθηκαν. Προσπαθήσαμε να αποτυπώσουμε μέσα από τη δράση του Σωματείου το σύνθημα "τίποτα δεν γίνεται αν μένεις θεατής, όλα ανατρέπονται αν ξεσηκωθείς". Κάθε μικρή και μεγάλη παρέμβαση που αποφασίζει το Σωματείο, στόχος είναι να γίνεται υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων.

Συμβάλλαμε ώστε να γίνεται κατανοητό ότι το επιχείρημα της κυβέρνησης περί "δίκαιης ανάπτυξης" σημαίνει ακόμα περισσότερες πληρωμές σε φάρμακα και εξετάσεις, σημαίνει μεγαλύτερη προσαρμογή στη λειτουργία των νοσοκομείων σαν επιχειρήσεις, που εξαρτούν τη λειτουργία από τα έσοδά τους. Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε ανοιχτό μέτωπο τόσο με το μύθο περί "στήριξης" του δημόσιου συστήματος Υγείας που προβάλλει η κυβέρνηση, που θα ακουστεί ξανά από τον πρωθυπουργό στο "περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο" που διοργανώνει ο ΣΥΡΙΖΑ στο Ηράκλειο μέσα στο Σεπτέμβρη, όσο και με τον αποπροσανατολισμό των δυνάμεων που πλειοψηφούν στην ΠΟΕΔΗΝ και κάνουν λόγο για "κατάρρευση" του συστήματος Υγείας.

Κάθε μικρό ή μεγάλο αγώνα που δίνουμε, για την αποτροπή απολύσεων, για την προάσπιση εργασιακών δικαιωμάτων, για την προστασία της μητρότητας, τον εντάσσουμε στην πάλη για Υγεία, Πρόνοια και Κοινωνική Ασφάλιση δωρεάν και στην αποκλειστική ευθύνη του κράτους, με κατάργησή της επιχειρηματικής δράσης».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ