Κυριακή 7 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Το «ΣΤΙΓΜΑ» κάνει πάρτι

Λίγο μετά τη θερινή ραστώνη, λίγο πριν το πολιτικό θερμόμετρο του φθινοπώρου πιάσει επικίνδυνα κόκκινο, το περιοδικό «ΤΟ ΣΤΙΓΜΑ» και η ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ διοργανώνουν την Παρασκευή, 12 Σεπτέμβρη 2003, μετά τις 9.30 το βράδυ, ένα πάρτι «για να τα πούμε» με καθαρό ποτό και μεζέδες και για να χορέψουμε με classic rock ακούσματα, στον πεζόδρομο του BAR CLOSER (Σίνα 16 & Σκουφά).

 • Τιμή πρόσκλησης 10 ευρώ (περιλαμβάνει 1ο ποτό & μεζέδες)
 • Τιμή 2ου ποτού 5 ευρώ, αναψυκτικού 3 ευρώ

Πληροφορίες: τηλ. (210) 3835.356.

Στον τηλεοπτικό «902»

Παρακολουθήστε αύριο, Δευτέρα, στην τηλεόραση του «902»:

 • Στις 22.00 «Προεκτάσεις». Ο Κώστας Καραχάλιος συζητά με εκπροσώπους συνδικαλιστικών οργανώσεων και φορέων για το θέμα της απλής αναλογικής
ΛΑΡΙΣΑ
Οργιάζει η ανασφάλιστη εργασία

Οι ελλείψεις του ΙΚΑ στη Λάρισα σε προσωπικό και η αδυναμία των υπηρεσιών του να ελέγξουν τις οικοδομές και τα τεχνικά έργα έχουν επιτρέψει να οργιάζει στην περιοχή η ανασφάλιστη εργασία. Το θέμα φέρνουν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Τάκης Τσιόγκας, Νίκος Γκατζής και Αντώνης Σκυλλάκος, με Ερώτηση στον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Ειδικότερα στο κείμενο της Ερώτησης, οι βουλευτές επισημαίνουν ότι η κατάσταση που επικρατεί στις οικοδομές είναι τραγική καθώς άλλοι εργάζονται και άλλοι καρπώνονται την ασφάλιση. Οι εργοδότες και δεν ασφαλίζουν τους οικοδόμους και πουλάνε τα ένσημα στη μαύρη αγορά. Πολλοί εργοδότες ασφαλίζουν τις συζύγους τους ακόμα και τα παιδιά τους που σπουδάζουν ή είναι ανήλικα. Οι ανεξέλεγκτες υπερωρίες, δουλιά τα απογεύματα και τα Σαββατοκύριακα δεν ασφαλίζονται. Ουσιαστικά κανένα μέτρο δεν έχει παρθεί κατά της ανασφάλιστης εργασίας.

Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας και το Συνδικάτο Οικοδόμων, σημειώνουν, ζητούν να προχωρήσει η κυβέρνηση σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και να γίνονται τακτικοί έλεγχοι ακόμα και τα Σαββατοκύριακα και τα απογεύματα δεδομένου, ότι έχουν γίνει και θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα Κυριακές με εργαζόμενους που δούλευαν ανασφάλιστοι. Ετσι, θα μπορούσε να περιοριστεί η μαύρη ανασφάλιστη εργασία, αλλά και το ΙΚΑ να περιφρουρήσει τα έσοδά του και οι οικοδόμοι να έχουν πλήρη ασφάλιση.

Οι βουλευτές ρωτούν τον υπουργό: Εάν θα προχωρήσει άμεσα σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο ΙΚΑ Λάρισας. Εάν θα ενταθούν οι έλεγχοι στις οικοδομές και τα έργα ώστε να περιοριστεί η μαύρη ανασφάλιστη εργασία.

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

Συνεχίζεται η Πολιτική Εξόρμηση του ΚΚΕ με όλο και διευρυνόμενο πρόγραμμα περιοδειών, συσκέψεων και συγκεντρώσεων.

-- Σήμερα Κυριακή, 7/9, στη Χαλανδρίτσα Αχαϊας, στις 8 μ.μ., θα περιοδεύσει ο Παναγιώτης Κοσιώνης, βουλευτής του ΚΚΕ.

-- Σήμερα στα Λουσικά, στις 8 μ.μ., θα περιοδεύσει ο Κώστας Μπάτσικας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέας της ΝΕ Αχαΐας.

Στα Κύθηρα

Διήμερη περιοδεία στα Κύθηρα θα πραγματοποιήσει αύριο Δευτέρα και την Τρίτη η Λιάνα Κανέλλη, βουλευτής του ΚΚΕ.

Αύριο Δευτέρα:

 • Στις 10.00 π.μ. θα επισκεφτεί το Συνεταιρισμό Μελιού (Αρωνιάδικα).
 • Στις 11.00 π.μ. το Επαρχείο (Χώρα).
 • Στις 12.00 μ. τις Δημόσιες υπηρεσίες (Χώρα).
 • Στις 12.30 μ.μ. το Δήμο (Χώρα) και
 • Στις 1.30 μ.μ. το Συνεταιρισμό Λαδιού (Λιβάδι).
 • Στις 6.00 μ.μ. θα έχει συνάντηση με ξενοδόχους, δωματιούχους, εστιάτορες, εμπόρους, στο καφενείο «Αλέξανδρος» (Ποταμός), και
 • Στις 7.30 μ.μ. θα έχει συζήτηση στο καφενείο «Αλέξανδρος» με πολίτες του νησιού (Ποταμός).

Την Τρίτη:

 • Στις 10.00 π.μ. θα επισκεφτεί το Νοσοκομείο, το Γηροκομείο, το Δασαρχείο, το Δήμο και εμπορικές επιχειρήσεις.
 • Στις 12.00 μ. θα επισκεφτεί το Συνεταιρισμό Λαδιού και τους αλιείς (Ποταμός).
ΡΟΔΟΠΗ
Στη Βουλή τα προβλήματα των αστυνομικών της περιοχής

Τα πολλά και οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αστυνομικοί υπάλληλοι του Νομού Ροδόπης έφεραν στη Βουλή, με Ερώτηση που κατέθεσαν, οι βουλευτές του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης και Γιώργος Χουρμουζιάδης.

Αναλυτικότερα, οι βουλευτές επισημαίνουν πως αυτή τη στιγμή «υπάρχει έλλειμμα προσωπικού 15% περίπου από την προβλεπόμενη οργανική δύναμη με αρνητικές συνέπειες και στα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων. Το πρόβλημα των ελλείψεων, αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, θα ενταθεί ενόψει και κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Πρέπει να καθοριστεί, όπως τονίζει και η Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων του νομού, νέο οργανόγραμμα της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ροδόπης, καθώς επίσης πρέπει να καθοριστούν οργανικές θέσεις στο Τμήμα Δοκίμων Αστυφυλάκων Κομοτηνής».

Ακόμη, στην Ερώτηση αναφέρεται πως αίτημα «των εργαζομένων επίσης είναι η ολοκλήρωση των έργων του Τμήματος Δοκίμων Αστυφυλάκων Κομοτηνής (σκοπευτήριο, γυμναστήριο, αμφιθέατρο, στίβος μάχης) που παραμένει σε στασιμότητα και μάλιστα σε μία περίοδο που είναι επιβεβλημένη η βελτίωση της εκπαίδευσης του προσωπικού».

Ταυτόχρονα, «είναι αναγκαίο και για λόγους ισοτιμίας με τους δημόσιους υπαλλήλους να εφαρμοστούν και στους αστυνομικούς υπαλλήλους οι ευεργετικές διατάξεις περί παραμεθορίων περιοχών που εφαρμόζονται σ' αυτούς».

Για τους λόγους αυτούς, ρωτούν τον υπουργό «τι συγκεκριμένα μέτρα προτίθεται να πάρει και πότε για την επίλυση των παραπάνω σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι αστυνομικοί υπάλληλοι του Ν. Ροδόπης».

ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ

Φωτ.

Η πολυαγαπημένη εγγονούλα μου ΜΑΡΙΑ Ηλία ΒΡΥΩΝΗ, 4 χρόνων, στις 7 Ιούλη 2003, «έφυγε» για πάντα από κοντά μας και πήγε στον παππού της, που την αποκαλούσε το στολιδάκι του σπιτιού μας.

Μαρία μου, αγγελουδάκι μου, γιατί το έκανες αυτό; Η μανούλα σου, ο μπαμπάς σου, οι αδελφούλες σου, οι θείες σου, οι γιαγιάδες σου, όλοι κλαίμε και θρηνούμε. Ο πόνος για τον άδικο θάνατο της πολυαγαπημένης εγγονούλας μου είναι αβάσταχτος για μας.

Με μεγάλη θλίψη και δάκρυα στα μάτια, προσφέρω στην ΚΟ Καλαμάτας 100 ευρώ για τους αγώνες της για την ειρήνη.

Η γιαγιά της Αγγελική Βρυώνη

ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Δεν πέρασε πολύς καιρός που έφυγε από κοντά μας ο σύντροφος ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ. Ενας σεμνός κομμουνιστής που έκανε αξεχώριστη τη ζωή του με τη δράση, σ' όλη την πορεία του λαϊκού κινήματος και του Κόμματος, από τότε που στα νιάτα του μπήκε στον αγώνα κατά των Γερμανο-ιταλών κατακτητών αλλά και στη συνέχεια ως μέλος του ΚΚΕ από το 1947, έως το τέλος της ζωής του. Και στάθηκε αταλάντευτα πιστός, ανιδιοτελής, έτσι που η ζωή και η δράση του να αποτελούν παράδειγμα διαπαιδαγώγησης για τους νεότερους συντρόφους. Αφού άφησε τον εύκολο δρόμο μιας βολεμένης στο σύστημα ζωής και εντάχτηκε στη συλλογική κοινωνικοπολιτική πάλη για την κατάργηση της εκμετάλλευσης.

Στη μνήμη του η Αχτιδική Επιτροπή της Βορειοδυτικής Αχτίδας της ΚΟΑ του ΚΚΕ προσφέρει 100 ευρώ στο ΚΚΕ.

***

Στις 18 Ιούλη 2003 έφυγε ξαφνικά από τη ζωή ο κομμουνιστής και παλαίμαχος αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΧΡΗΣΤΟΣ ΦΟΥΝΤΟΥΛΗΣ, «Σούζουρο». Γεννήθηκε στο Καραβόσταμο Ικαρίας το 1924. Στο διάστημα της φασιστικής κατοχής διέφυγε στη Μέση Ανατολή όπου κατετάγη στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις. Εγινε μέλος της Αντιφασιστικής Στρατιωτικής Οργάνωσης και πήρε μέρος στο κίνημα του Απρίλη του 1944. Για το λόγο αυτό κλείστηκε από τους Αγγλους στα «σύρματα». Μετά την απελευθέρωση επέστρεψε στην Ικαρία όπου συνέχισε να αγωνίζεται. Εγινε μέλος του ΚΚΕ και έδρασε με συνέπεια μέσα από τις γραμμές του Κόμματος ως το τέλος της ζωής του. Στη μνήμη του η ΚΟΒ Καραβοστάμου στην οποία ήταν μέλος, προσφέρει 60 ευρώ στη ΝΕ Ικαρίας-Φούρνων του ΚΚΕ.

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org