Τρίτη 7 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΚΚΕ
Κανένα επικοινωνιακό κόλπο δεν μπορεί να συγκαλύψει τις κυβερνητικές ευθύνες

Σε σχόλιο για τις παραιτήσεις διαφόρων κυβερνητικών στελεχών το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Οι αποπομπές και οι παραιτήσεις διαφόρων υπηρεσιακών στελεχών έχουν μοναδικό στόχο να κρύψουν τη βασική και κύρια ευθύνη των πολιτικών προϊσταμένων τους, δηλαδή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που όξυνε τα προβλήματα υποβάθμισης και υποχρηματοδότησης στους τομείς της δασοπροστασίας και πυρόσβεσης, συνεχίζοντας την πολιτική των προκατόχων της. Αλλωστε, ήταν η ίδια η κυβέρνηση που απαντούσε καθησυχαστικά στις επανειλημμένες εκκλήσεις του ΚΚΕ για λήψη μέτρων. Η ευθύνη βαραίνει πάνω απ' όλα την ίδια και κανένα επικοινωνιακό κόλπο δεν μπορεί να το συγκαλύψει».

Μετ' εμποδίων η μάχη της επιβίωσης στα πυρόπληκτα

Καταγγελίες για αποκλεισμούς ακόμα και απ' αυτήν την πενιχρή «βοήθεια» του κράτους

Δεν πάνε καλά καλά ούτε 15 μέρες από την τραγωδία στο Μάτι και ήδη, όπως καταγγέλλουν πυρόπληκτοι σε κλιμάκια του Κόμματος που βρίσκονται κάθε μέρα στην περιοχή, οι διάφορες υπηρεσίες έχουν αρχίσει να τους κάνουν «μπαλάκι» ή να επικαλούνται διάφορα «παραθυράκια» των σχετικών διατάξεων για να κόψουν ακόμα κι αυτά τα πενιχρά βοηθήματα για τις εντελώς πρώτες και στοιχειώδεις ανάγκες τα οποία εξήγγειλε η κυβέρνηση.

Να σημειωθεί ότι οι αιτήσεις για το έκτακτο επίδομα από τους πυροπαθείς σε Κινέτα και Ανατ. Αττική είχαν φτάσει τις 2.569 μέχρι την Κυριακή. Από αυτές, οι 912 κατατέθηκαν στο δήμο Ραφήνας - Πικερμίου, οι 942 στο δήμο Μαραθώνα, οι 466 στο δήμο Μεγαρέων και οι υπόλοιπες 249 στο κεντρικό κτίριο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ζευγαριού με δύο μικρά παιδιά, που μένουν στο - μισοκαμένο πλέον - σπίτι που τους άφησε ο πατέρας της γυναίκας, αλλά επειδή δεν φαίνονται ούτε ως ιδιοκτήτες, ούτε ως νοικάρηδες, αλλά ως «φιλοξενούμενοι», δεν δικαιούνται το επίδομα!

Σε άλλο σπίτι, στην ίδια γειτονιά, σε ζευγάρι με 7 μηνών βρέφος και το ίδιο με προβλήματα υγείας, με καμένο το σπίτι των γονιών τους, τους ανακοινώθηκε ότι δεν δικαιούνται το επίδομα γιατί δεν είναι γραμμένοι στην οικεία ΔΟΥ. Και η λίστα έχει συνέχεια, με παραδείγματα και καταγγελίες να περιγράφονται και στη σύσκεψη που οργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, μαζί με φορείς της περιοχής την περασμένη Κυριακή.

Αίσθηση έχουν προκαλέσει και όσα κατέγραψε το ρεπορτάζ του «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» από το οδοιπορικό στις πυρόπληκτες περιοχές της Ανατ. Αττικής. Οπως για παράδειγμα ότι πάνω στα αποκαΐδια έχει ξεκινήσει η δράση τοπικών παραγόντων, επιχειρηματιών και φασιστοειδών που πλησιάζουν κατοίκους της περιοχής για εξυπηρετήσεις και ρουσφέτια.

Χαρακτηριστική είναι η καταγγελία κατοίκων ότι φασιστοειδή επισκέφτηκαν το Μάτι και λένε σε κατοίκους «μην ανησυχείτε, εμείς έχουμε λεφτά. Θα μπουν οι εταιρείες και θα τα φτιάξουν όλα». Επίσης, έχουν εντοπιστεί εθελοντές που μοιράζουν βοήθεια λέγοντας ότι προέρχεται από συγκεκριμένο ξενοδοχείο, βάζοντας σε σκέψη τους κατοίκους για τις πραγματικές προθέσεις και τα σχέδια μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, που στις στάχτες μιας ζωής βλέπουν να ανοίγονται ευκαιρίες για νέα κέρδη.

Επίσης, τοπικοί παράγοντες πλησιάζουν κατοίκους λέγοντάς τους πως μόλις καταλαγιάσουν τα πράγματα, χωρίς να μαθευτεί, θα υπάρξει για ορισμένους πυρόπληκτους «ιδιαίτερη μεταχείριση».

Αλλες καταγγελίες αφορούν στα δικαιολογητικά για επίδομα αναπηρίας από την πυρκαγιά, όπου χρειάζεται και γνωμάτευση πρωτοβάθμιας υγειονομικής επιτροπής για το είδος της πάθησης, το ποσοστό αναπηρίας και τη διάρκειά της. Αυτό όμως εκδίδεται μετά από έξι μήνες, ενώ θα ήταν αρκετή η γνωμάτευση του νοσοκομείου, με αποτέλεσμα να είναι «δώρο άδωρο» για όσους τώρα βρίσκονται στην ώρα της ανάγκης και μάλιστα τραυματισμένοι βαριά από την πυρκαγιά.

Είναι φανερό απ' όλα τα παραπάνω ότι οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα της περιοχής δεν πρέπει να κρατήσουν στάση αναμονής σε ό,τι αφορά την αποκατάσταση των ζημιών, τις αποζημιώσεις και πολύ περισσότερο την ανάγκη να διαμορφωθούν όλες οι απαραίτητες υποδομές για την ουσιαστική προστασία των λαϊκών στρωμάτων.

Με τον αγώνα τους και βάζοντας στο στόχαστρο την πηγή του κακού, την πολιτική προς όφελος του κεφαλαίου, να παλέψουν για λύσεις και μέτρα ανακούφισης προς όφελός τους.

Στους 91 οι νεκροί μέχρι τώρα

Στους 91 έχει φτάσει ο αριθμός των νεκρών από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται και οι δύο μη αναγνωρίσιμες σοροί με διαθέσιμο DNA που δεν έχουν αναζητηθεί από συγγενικά τους πρόσωπα. Αλλο ένα άτομο υπολογίζεται ως αγνοούμενο, με βάση την υποβολή επίσημης δήλωσης από φιλικό του πρόσωπο.

Συγκεκριμένα, μία εγκαυματίας υπέκυψε το βράδυ της Κυριακής. Πρόκειται για 95χρονη, η οποία νοσηλευόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του «Θριασίου» Γενικού Νοσοκομείο Ελευσίνας. Υπενθυμίζεται ότι το πρωί της Κυριακής κατέληξε 85χρονος στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του «Ευαγγελισμού» και μία μέρα νωρίτερα είχε καταλήξει μία 55χρονη γυναίκα. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, 36 εγκαυματίες νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Αττικής, από τους οποίους οι έξι διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ. Ενα παιδί εξακολουθεί να νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» σε καλή κατάσταση.

Παράλληλα, συνεχίζεται η έρευνα που διεξάγει η Εισαγγελία Πρωτοδικών για τη φονική πυρκαγιά. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κατάλογος των μαρτύρων που καλούνται να καταθέσουν διευρύνεται, ενώ αναμένεται και η διαβίβαση στην Εισαγγελία των επικοινωνιών που έχουν καταγραφεί μεταξύ των εμπλεκομένων πριν και μετά την πύρινη καταστροφή. Τέλος, την προηγούμενη Παρασκευή, οι εισαγγελείς πραγματοποίησαν αυτοψία στις καμένες περιοχές.

ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΙΣ - ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ
Με ΝΑΤΟική «τεχνογνωσία» η οργάνωση της Πολιτικής Προστασίας

Προσπάθεια να κρυφτούν οι πραγματικές ευθύνες της κυβέρνησης πίσω από τις αλλαγές προσώπων

Χροιά ...ΝΑΤΟ έχει η τοποθέτηση του Γ. Ταφύλλη στη θέση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, μετά την παραίτηση από τη θέση του Γ. Καπάκη, έπειτα από την τραγωδία στο Μάτι και την Ανατ. Αττική γενικότερα. Ο Γ. Ταφύλλης υπηρέτησε στην Ελληνική Αεροπορία, αρχικά ως πιλότος μαχητικών αεροσκαφών και στη συνέχεια ως επιτελής και επικεφαλής του φορέα για τη σχεδίαση και ανάπτυξη της υποδομής των Πληροφοριακών Συστημάτων που υποστηρίζουν το επιχειρησιακό έργο της Αεροπορίας.

Διετέλεσε προϊστάμενος της Διεύθυνσης Διαχείρισης Λογισμικού των Ιπταμένων RADAR AWACS του NATO στη Γερμανία. Εργάστηκε ως πολιτικό προσωπικό στο ΝΑΤΟ και ειδικότερα στο Στρατηγείο Νοτιοκεντρικής Ευρώπης, με την ιδιότητα του Αρχιμηχανικού και Συμβούλου Πληροφορικής, έχοντας την ευθύνη για τη σχεδίαση και υλοποίηση πληροφοριακών συστημάτων μεγάλης κλίμακας. Επιπλέον, ανέλαβε την υλοποίηση εκτενών προγραμμάτων εκπαίδευσης σε χώρες του προγράμματος «Συνεταιρισμός για την Ειρήνη», για υποδομές και τεχνολογίες αιχμής στον τομέα Διοίκησης και Ελέγχου.

Από το Δεκέμβρη του 2017 διηύθυνε το περιλάλητο Κέντρο Μελετών Ασφάλειας, στο πλαίσιο του οποίου, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ανέλαβε το συντονισμό δράσης για την αναμόρφωση του λεγόμενου Συστήματος Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών της χώρας. Εχει διατελέσει γγ του υπουργείου Αμυνας και γγ Ψηφιακής Πολιτικής. Κατά τη θητεία του στο Αμυνας τού ανατέθηκε ο επιχειρησιακός συντονισμός του Προσφυγικού, αμέσως μετά την υπογραφή της Κοινής Δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας.

Εξάλλου, στο πλαίσιο της αντικατάστασης προσώπων, απόγευμα Κυριακής αντικαταστάθηκαν οι αρχηγοί της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας. Κατόπιν απόφασης του ΚΥΣΕΑ, νέος αρχηγός της Πυροσβεστικής αναλαμβάνει ο μέχρι πρότινος υπαρχηγός, αντιστράτηγος Ματθαιόπουλος Βασίλειος, και νέος αρχηγός της Αστυνομίας ο μέχρι πρότινος υπαρχηγός, αντιστράτηγος Ανδρικόπουλος Αριστείδης. Θυμίζουμε ότι την Παρασκευή είχε παραιτηθεί ο αν. υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκας, με τα καθήκοντά του να ανατίθενται στον Π. Σκουρλέτη.

Αντιδράσεις για Πολάκη

Σχολιάζοντας τις αλλαγές, όπως και τον φημολογούμενο ανασχηματισμό, η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ δήλωσε για τον Αλ. Τσίπρα ότι «όσους ρόλους και αν αλλάξει στους συνεργάτες του, η ευθύνη για την κατάσταση στη χώρα είναι δική του. Και επειδή δεν μπορεί να ανασχηματίσει τον εαυτό του, τη λύση θα τη δώσουν οι Ελληνες. Ο κ. Τσίπρας θα φύγει στις εκλογές, που πρέπει να γίνουν το συντομότερο δυνατό».

Σε ανάλογο μήκος, από πλευράς Κινήματος Αλλαγής, η Εύη Χριστοφιλοπούλου δήλωσε ότι «πριν λίγες μέρες για τους ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεν έφταιγε κανείς για την τραγωδία. Ολα τα είχαν κάνει τέλεια. Τώρα, υπό τη λαϊκή κατακραυγή, φταίνε ο Τόσκας, ο Καπάκης και οι αρχηγοί των Σωμάτων. Εις μάτην όμως νομίζουν ότι έτσι θα απαλλάξουν από τις ευθύνες τους τον κ. Τσίπρα και την ανίκανη κυβέρνησή του. Εχουν τελειώσει. Απομένει η τυπική πράξη, με την καταδίκη των πολιτών στις εκλογές».

Αντιδράσεις εκδηλώθηκαν και για τις δηλώσεις του Π. Πολάκη ότι οι νεκροί στο Μάτι «θολώνουν την εικόνα» των επιδόσεων της κυβέρνησης. Η ΝΔ κατηγορεί την κυβέρνηση για κυνισμό και επιχείρηση συγκάλυψης. Ο δε εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ, Π. Χρηστίδης, κατηγόρησε τον Π. Πολάκη για προσβολή νεκρών, όπως και τον Αλ. Τσίπρα που δεν τον έχει ακόμα αποπέμψει.

Ολοκληρώθηκε η αντικατάσταση Τόσκα

Αλλαγή σκυτάλης, όχι όμως και πολιτικής, σηματοδοτεί η παραλαβή των αρμοδιοτήτων του Ν. Τόσκα το περασμένο Σάββατο από τον υπουργό Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη μετά την παραίτηση του πρώτου, σε μία κίνηση εκτόνωσης της λαϊκής αγανάκτησης για την πολύνεκρη τραγωδία στην Ανατολική Αττική. Στις δηλώσεις του ο Ν. Τόσκας έκανε έναν απολογισμό της θητείας του στο υπουργείο και τόνισε ότι για λόγους συνείδησης είχε θέσει από την πρώτη στιγμή την παραίτησή του στον πρωθυπουργό.

Εργα «μη επιλέξιμα»...

Μια ακόμα πλευρά του θέματος που αναδεικνύει σήμερα από το πρωτοσέλιδό του ο «Ριζοσπάστης», είναι και τούτο: Η κατασκευή έργων και υποδομών, που να προστατεύουν το λαό, είναι σαφές ότι δεν είναι πρώτη προτεραιότητα για το κράτος και την ΕΕ του κεφαλαίου. Αυτή η πραγματικότητα αποτυπώνεται και στο ποια έργα θεωρούνται επιλέξιμα, για να χρηματοδοτηθούν από το περίφημο ΕΣΠΑ, καθώς τα κριτήρια (μεταξύ αυτών και της ανταποδοτικότητας για τους επιχειρηματικούς ομίλους) αφήνουν «εκτός» έργα ζωτικής σημασίας για την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού.

Αυτό το διαπιστώνει εύκολα κανείς βλέποντας και τις προβλέψεις στον κρατικό προϋπολογισμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ή των προϋπολογισμών των Περιφερειών για τα αντιπλημμυρικά έργα και άλλες σχετικές υποδομές.

Τα έργα που προτάσσονται είναι αυτά που συμβάλλουν στην ενίσχυση των μονοπωλιακών ομίλων. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Ρυθμιστικό Σχέδιο για την Αττική, που δείχνει τις προτεραιότητες της άρχουσας τάξης, δίνεται βάρος σε έργα που αφορούν τον τουρισμό πολυτελείας, τη μεταφορά εμπορευμάτων κ.λπ. Τα έργα υποδομών, αντιπλημμυρικά, αντισεισμικά, αντιπυρικά, δεν βρίσκουν θέση στους κωδικούς των προϋπολογισμών...

Το ίδιο ισχύει και σε ό,τι αφορά τα μέτρα για τα δάση μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές, που συμβάλλουν σε τέτοια πλημμυρικά φαινόμενα. Δηλαδή, μηδαμινά κονδύλια, ενώ υπάρχουν κωδικοί για δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που εξυπηρετούν το κεφάλαιο.

Ενα άλλο στοιχείο είναι το γεγονός ότι τα μεγάλα έργα που γίνονται (οδικοί άξονες, αεροδρόμια κ.λπ.) δεν λαμβάνουν υπόψη την αντιπλημμυρική θωράκιση των γύρω περιοχών, δεν είναι ενταγμένα σε έναν συνολικό σχεδιασμό για κάθε περιοχή και γενικότερα για κάθε λεκάνη απορροής, επηρεάζοντας αρνητικά την αντιπλημμυρική προστασία.

Τέλος, ο όποιος αντιπλημμυρικός σχεδιασμός είναι τόσο αποσπασματικός από δήμο σε δήμο, ακόμα και από Περιφέρεια σε Περιφέρεια, που, πολύ συχνά, ακόμα κι αυτά τα έργα που γίνονται, σώζουν ένα δήμο ή μια περιοχή και πνίγουν τον γειτονικό...


Κ.

«ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ»
Απάντηση σε αιχρές επιθέσεις από μερίδα των ΜΜΕ

Eurokinissi

Την αισχρή επίθεση σε βάρος των πυροσβεστών καταγγέλλει η «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών». Αφορμή αποτέλεσαν οι δηλώσεις του δημοσιογράφου του «ΣΚΑΪ» Τ. Τέλλογλου, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι αφού δεν υπάρχουν νεκροί και τραυματίες πυροσβέστες στην πυρκαγιά στο Μάτι, αφού δεν υπάρχει ούτε ένα καμένο πυροσβεστικό αυτοκίνητο, αποδεικνύεται πως η Πυροσβεστική δεν ήταν εκεί για να αποτρέψει την τραγωδία και ότι οι πυροσβέστες δεν επενέβησαν στην πυρκαγιά.

Ανάλογη επίθεση, στην ίδια βάση, εξαπολύθηκε και με δηλώσεις άλλων δημοσιογράφων. Η επίθεση αυτή, καταγγέλλει η ΕΑΚΠ, εντάσσεται σε μία γενικότερη προσπάθεια αποδόμησης της πυροπροστασίας, αξιοποιώντας τις συνέπειες και αυτής της καταστροφικής πυρκαγιάς, «για να προωθηθούν πιο σύντομα οι διαλυτικές αναδιαρθρώσεις που ξεκίνησαν εδώ και μία 20ετία, με τη μεταφορά αρμοδιοτήτων πυροπροστασίας σε δήμους, ιδιώτες και εθελοντικές οργανώσεις».

Οι εκτιμήσεις αυτές, κατά την ΕΑΚΠ, «επιβεβαιώνονται από τις εξαγγελίες της κυβέρνησης αλλά και τις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στις οποίες δεν εμπεριέχεται κανένα ουσιαστικό μέτρο, όπως η ενίσχυση των πιστώσεων για το Πυροσβεστικό Σώμα, για την ουσιαστική κάλυψη όλων των αναγκών του, για τη Δασική Υπηρεσία προκειμένου να κάνει τις απαραίτητες προληπτικές παρεμβάσεις στα δασικά οικοσυστήματα έγκαιρα, για την Πολιτική Προστασία ώστε να επιτελέσει στην πράξη και όχι στα χαρτιά το ρόλο που της αναλογεί.

Δεν εξαγγέλθηκε επίσης ούτε μία επιπλέον πρόσληψη σε κανέναν από τους τρεις φορείς, διατηρώντας παράλληλα αυτούσιο όλο το σαθρό και αναχρονιστικό οικοδόμημα ενός στρατιωτικοποιημένου Πυροσβεστικού Σώματος, πέρα από επιλογές προσώπων και την επίκληση της "φιλανθρωπίας" οικονομικών παραγόντων. Πρόκειται για τις ίδιες αντιδράσεις και εξαγγελίες όπως και το 2007, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές, που οδήγησαν με μαθηματική ακρίβεια στο σημερινό προαναγγελθέν έγκλημα».

Οπως επισημαίνεται, η επίθεση αυτή εξαπολύεται την ώρα που οι πυροσβέστες «ρίχνονται καθημερινά στις φλόγες για να προστατεύσουν τη ζωή και την περιουσία των συνανθρώπων μας και του δασικού πλούτου της χώρας, αντιμετωπίζοντας παράλληλα και τους αμέτρητους κινδύνους που έχει το συγκεκριμένο επάγγελμα, μετρούν δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες εξαιτίας της προκλητικής αδιαφορίας όλων των κυβερνήσεων, μαζί και της σημερινής, που με την πολιτική τους έχουν την αποκλειστική ευθύνη για τις ελλείψεις σε προσωπικό, υποδομές, οχήματα, εξοπλισμό, μέσα ατομικής προστασίας, μέτρα για την υγεία και ασφάλεια στα συμβάντα. Εχουν απολέσει αρκετά εργασιακά δικαιώματα όλα αυτά τα χρόνια, εργάζονται ακατάπαυστα στα συμβάντα, με απάνθρωπα ωράρια, χωρίς να πληρώνονται για τις υπερωρίες και χωρίς τη στοιχειώδη διοικητική μέριμνα».

Η ΕΑΚΠ καλεί τους πυροσβέστες και όλους τους εργαζόμενους να βγάλουν τα απαραίτητα συμπεράσματα και από αυτήν την ολέθρια καταστροφή, υπογραμμίζοντας ότι «οι πολιτικές των κομμάτων που κυβέρνησαν και κυβερνούν τη χώρα καταστρέφουν τη ζωή των εργαζομένων και του λαού. Θέλουν εμάς τους πυροσβέστες αναλώσιμους και εξιλαστήρια θύματα. Πρέπει να τους δώσουμε την κατάλληλη απάντηση. Να αντισταθούμε και να οργανώσουμε τον αγώνα μας, με το διεκδικητικό πλαίσιο της ΕΑΚΠ. Να απομονώσουμε συνδικαλιστικά όλους αυτούς που υποκρίνονται ότι υπερασπίζονται τα δικαιώματα των πυροσβεστών, τη δήθεν αναβάθμιση και το κύρος της Υπηρεσίας μας».

«ΘΡΙΑΣΙΟ» ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
Με τεράστιες ελλείψεις σηκώνει το βάρος της περίθαλψης εγκαυματιών

Να στραφεί ο αγώνας ενάντια στις πραγματικές αιτίες καλεί το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου

Το «Θριάσιο»
Το «Θριάσιο»
Για άλλη μια φορά, το «Θριάσιο» Νοσοκομείο κλήθηκε να σηκώσει μεγάλο βάρος για την περίθαλψη θυμάτων από μεγάλες καταστροφές, όπως οι πλημμύρες στη Μάνδρα πριν από 8 μήνες, και τώρα οι πυρκαγιές στην Ανατ. Αττική.

Και στις δύο περιπτώσεις αναδείχθηκαν οι τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, ενώ η γεωγραφική θέση του νοσοκομείου, στο κέντρο μιας μεγάλης βιομηχανικής ζώνης, με καθημερινά εργατικά «ατυχήματα», καθιστά επιτακτική την ανάγκη της ουσιαστικής ενίσχυσης και του «Θριάσιου» με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, πλήρη κρατική χρηματοδότηση και αναμόρφωση του οργανισμού για να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) - Πλαστική του Κέντρου Εγκαυμάτων, με συνολική δύναμη 24 κρεβάτια (όπου σήμερα νοσηλεύονται 12 εγκαυματίες - οι περισσότεροι θύματα της πρόσφατης πυρκαγιάς).

Οι ελάχιστες προϋποθέσεις για τη λειτουργία ΜΑΦ προβλέπουν τουλάχιστον 2 νοσηλευτές ανά κρεβάτι, στη συγκεκριμένη περίπτωση δηλαδή απαιτούνται τουλάχιστον 48 νοσηλευτές. Αντ' αυτού, σήμερα εργάζονται μόλις 17 νοσηλευτές (εκ των οποίων η μία έχει προσληφθεί μέσω προγράμματος ΟΑΕΔ και κινδυνεύει με απόλυση το Φλεβάρη του 2019), μία... βοηθός θαλάμου καθώς και ένας τραυματιοφορέας, που καλύπτει και τη ΜΑΦ και τη ΜΕΘ του Κέντρου Εγκαυμάτων!

Για να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες για τη νοσηλεία εγκαυματιών από τις πρόσφατες πυρκαγιές, γίνονται καθημερινά μετακινήσεις νοσηλευτικού προσωπικού από άλλα τμήματα, ακόμα και από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα στη λειτουργία τους, όπως καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο.

Στην Αιμοδοσία, επίσης, εκτός από τις ελλείψεις σε νοσηλευτικό, παραϊατρικό, διοικητικό προσωπικό και επισκέπτριες υγείας, υπάρχουν μόνο τρεις οργανικές θέσεις γιατρών και εργάζονται μόνο δύο μόνιμοι και δύο επικουρικοί γιατροί, ενώ ο διευθυντής είναι σε μόνιμη απόσπαση.

Μετά την πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική, εκατοντάδες εθελοντές αιμοδότες εξυπηρετήθηκαν μόνο χάρη στην προσφορά των εργαζομένων της Αιμοδοσίας (με διπλοβάρδιες, περικοπές ρεπό και ακυρώσεις κανονικών αδειών) και στη βοήθεια εργαζομένων από άλλα τμήματα, αναδεικνύοντας και την ανυπαρξία ουσιαστικού σχεδίου κινητοποίησης και λειτουργίας των δημόσιων μονάδων Υγείας σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, αφού ολόκληρο το βάρος της συλλογής αίματος για τους εγκαυματίες έπεσε μόνο σε τρεις νοσοκομειακές μονάδες Αιμοδοσίας.

Παρόμοιες είναι οι ελλείψεις και στις υπόλοιπες κλινικές (π.χ. παθολογικές, πνευμονολογική, χειρουργική κ.ά.) και τμήματα του νοσοκομείου, όπου οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να πάρουν μόνο δύο ή και μία βδομάδα καλοκαιρινής άδειας, και σε ορισμένες περιπτώσεις γίνονται και περικοπές ρεπό.

Οπως καταγγέλλει το σωματείο, «οι ελλείψεις προσωπικού θα χειροτερεύσουν με τις απολύσεις των πρώτων επικουρικών γιατρών, ενώ τους επόμενους μήνες κινδυνεύουν με απόλυση περισσότεροι από 60 εργαζόμενοι (επικουρικοί, μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ και ΟΑΕΔ).

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της συνεχιζόμενης πολιτικής υποβάθμισης και εμπορευματοποίησης των δημόσιων μονάδων Υγείας από τη σημερινή και τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Είναι επομένως πρόκληση η κυβερνητική προπαγάνδα περί "αναβάθμισης των δημόσιων μονάδων Υγείας"».

Μεταξύ άλλων, το σωματείο αναδεικνύει ως προτεραιότητα την πλήρη στελέχωση και τον εξοπλισμό των Κέντρων Υγείας - ΠΕΔΥ σε Ελευσίνα και Μέγαρα, καθώς και τη δημιουργία αντίστοιχων μονάδων τουλάχιστον σε Μάνδρα και Ασπρόπυργο.

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΗ ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΚΥΝΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ
Με κριτήρια «κόστους - οφέλους» για το κεφάλαιο η αντιπλημμυρική προστασία του λαού

Ντοκουμέντο που επιβεβαιώνει τις εγκληματικές ευθύνες κυβέρνησης - ΕΕ φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα ο «Ριζοσπάστης». Αφορά τις μελέτες κόστους - οφέλους για την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων

Ενα ντοκουμέντο που συμβάλλει στην αποκάλυψη των πραγματικών αιτιών για τις απώλειες περιουσιών και ανθρώπινων ζωών μετά από κάθε πυρκαγιά, βροχή ή σεισμό, αλλά και του μεγέθους των εγκληματικών ευθυνών των αστικών κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Ενωσης για αυτές τις καταστροφές, δημοσιεύει σήμερα ο «Ριζοσπάστης».

Το κείμενο που αποκαλύπτουμε έχει τίτλο «Οδηγός ανάλυσης Κόστους - Οφέλους» για τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας. Συγγραφέας του είναι το «Flood CBA», μία επίσημη «πλατφόρμα» που χρηματοδοτείται από την ΕΕ και μάλιστα από τη Γενική Διεύθυνση Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ, προκειμένου να παράσχει στα κράτη «τεχνογνωσία» και εργαλεία στο σχεδιασμό της αντιπλημμυρικής προστασίας, ενσωματώνοντας και εξειδικεύοντας τις σχετικές Οδηγίες της ΕΕ.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2012 και μετά την ολοκλήρωση μιας πρώτης φάσης εργασιών και μελετών, τα συμπεράσματα των οποίων παρουσιάστηκαν σε ειδική εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη, ανανέωσε τη θητεία του, που διαρκεί μέχρι σήμερα. Αναπτύσσει μάλιστα δράση στα κράτη - μέλη, με συμμετοχή σε σεμινάρια που οργανώνουν Περιφέρειες σχετικά με την αντιπλημμυρική προστασία.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έγινε κατά παραγγελία της ΕΕ, η οποία αναφέρει μάλιστα πως έρχεται να καλύψει ένα κενό στις μελέτες κόστους - οφέλους για έργα που σχετίζονται με την πολιτική προστασία και τα έργα υποδομής. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει «Δημιουργία Βάσης Δεδομένων για μελέτες κόστους - οφέλους στο σχεδιασμό έργων προστασίας από τις πλημμύρες» και υλοποιείται παράλληλα σε έξι κράτη - μέλη της ΕΕ.


Η λογική που αναπαράγει και προωθεί η ΕΕ μέσω και της συγκεκριμένης «πλατφόρμας» είναι αυτή του «κόστους - όφελους» για το κεφάλαιο, η οποία εντάσσεται στη «Στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ενωσης» και διατρέχει οριζόντια την πολιτική των κυβερνήσεων σε όλα τα κράτη - μέλη: Είτε μιλάμε για το σχεδιασμό του συστήματος Υγείας, είτε αναφερόμαστε στην πρόληψη των επαγγελματικών ασθενειών και των εργατικών «ατυχημάτων», είτε στον αντιπλημμυρικό σχεδιασμό και γενικότερα σε υποδομές που αφορούν τις λαϊκές ανάγκες, όπως θα δούμε παρακάτω.

Οι βασικές κατευθύνσεις

Στο πρόγραμμα αναφέρεται επί λέξει (οι υπογραμμίσεις δικές μας):

«Οι Οδηγίες αυτές (σ.σ. εννοεί τις κατευθύνσεις του προγράμματος) προορίζονται να αποτελέσουν έναν ανεξάρτητο οδηγό για το πώς πρέπει να γίνεται η αξιολόγηση των οφελών στη διαχείριση κινδύνων πλημμυρών (FRM). Συνδυαζόμενα τα οφέλη με τα κόστη των διαφόρων σχεδίων διαχείρισης κινδύνων, ο χρήστης (σ.σ. το κράτος) μπορεί να συγκρίνει το κόστος με το όφελος, να αξιολογήσει μία επένδυση και να οδηγηθεί σε μία απόφαση.

Η σύγκριση αυτή θα επιτρέπει στους χρήστες να αναγνωρίσουν εκείνα τα προγράμματα και σχέδια διαχείρισης κινδύνων τα οποία μεγιστοποιούν το οικονομικό όφελος για τη χώρα τους και επομένως αντιπροσωπεύουν την "πλέον συμφέρουσα λύση" με το να είναι οικονομικά αποτελεσματικά.

ΜΑΝΔΡΑ 2017: 24 νεκροί
ΜΑΝΔΡΑ 2017: 24 νεκροί
(...) Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε το ότι η ανάλυση κόστους - οφέλους των μέτρων μείωσης κινδύνου πλημμυρών αφορά το μέλλον. Και είναι ευρέως γνωστό ότι η πρόβλεψη για το μέλλον είναι δύσκολη, ακόμη και με την εξελιγμένη επιστημονική ανάλυση.

Ο λόγος που ενδιαφερόμαστε για το μέλλον είναι ότι οποιαδήποτε ανάλυση κόστους - οφέλους επιδιώκει να εκτιμήσει την πιθανή μελλοντική κατεύθυνση των ζημιών πλημμυρών, και να χρησιμοποιηθεί αυτό ως βάση για να προβλέπει το κατά πόσο αξίζει να μειωθούν ή να αποτραπούν εκείνες οι ζημιές ή αυτές.

(...) Το μόνο κριτήριο είναι η οικονομική αποδοτικότητα. Πρέπει επίσης να έχουμε υπόψη ότι η ανάλυση κόστους - οφέλους χρησιμοποιεί την οικονομική αποδοτικότητα ως το μόνο κριτήριο για την καθοδήγηση της λήψης αποφάσεων. Η οικονομική αποδοτικότητα μετράται ως το ισοζύγιο εκροών - εισροών, και μόνο όταν αυτή είναι στο μέγιστο απαντάται οικονομική απόδοση».

Ο κυνισμός της ΕΕ και των κυβερνήσεων του κεφαλαίου ξεπερνάει κάθε όριο, καθώς ομολογούν χωρίς περιστροφές ότι οι λαϊκές ανάγκες, όπως αυτή της προστασίας από τις πλημμύρες, μπαίνουν στο ζύγι του κόστους - οφέλους για το κεφάλαιο. Στην πραγματικότητα, αυτό σημαίνει ότι, με συγκεκριμένα κριτήρια, το κράτος εξετάζει κάθε φορά αν το συμφέρει οικονομικά να σώσει περιουσίες και ζωές (και ποιες) από το να διαχειριστεί το κόστος των συνεπειών από μια πιθανή καταστροφή.

ΜΑΤΙ 2018: 91 (έως τώρα) νεκροί

Eurokinissi

ΜΑΤΙ 2018: 91 (έως τώρα) νεκροί
Αυτό πλήρωσαν οι νεκροί και οι πλημμυροπαθείς της Μάνδρας, και επειδή αυτή η λογική διαπερνά κάθε «κύτταρο» της αντιλαϊκής τους πολιτικής, αυτό πλήρωσαν και οι νεκροί από την πυρκαγιά στην Ανατ. Αττική.

Διαπιστώσεις που προκαλούν ρίγος

Ορισμένα μάλιστα αποσπάσματα του κειμένου προκαλούν ρίγος με την ωμότητα και τον κυνισμό τους. Αντιγράφουμε από την εισαγωγή:

1. «Είναι οικονομικά αποδοτικότερο να προστατευθούν από την πλημμύρα εκείνοι με τα μεγαλύτερα περιουσιακά στοιχεία (δηλ. εύπορες οικογένειες ή πολύτιμα εργοστάσια) από το να προστατευθούν εκείνοι που είναι φτωχοί και με πενιχρά περιουσιακά στοιχεία».

Οταν λένε «είναι οικονομικά αποδοτικότερο», εννοούν ότι στοιχίζει πιο φτηνά στο αστικό κράτος και στις διάφορες ασφαλιστικές εταιρείες να αποζημιώσουν τα φτωχόσπιτα από τις βίλες και τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Αρα, προτιμούν να κάνουν έργα για να προστατεύουν τις «εύπορες» οικιστικές περιοχές ή μεγάλες επιχειρήσεις, και να αφήσουν στο έλεος των καιρικών φαινόμενων και των καταστροφών τις πιο υποβαθμισμένες περιοχές, όπου κατοικούν κατά κανόνα εργαζόμενοι και φτωχά λαϊκά στρώματα. Κι αυτό γιατί, όπως έγραφε ο «Ριζοσπάστης» από την πρώτη μέρα, μετά την ανακοίνωση των μέτρων δήθεν «ανακούφισης» των πληγέντων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση: «Το κόστος για τις αποζημιώσεις είναι κατά πολύ μικρότερο από το κόστος για την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων σε αυτές τις περιοχές».

2. «Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αποφάσεις που δεν φαίνονται "δίκαιες", αλλά η δικαιοσύνη δεν είναι μέρος της ανάλυσης κόστους - οφέλους».

Είναι σαφές ότι, πέρα από το τι εννοούν ως «δικαιοσύνη» η ΕΕ και τα αστικά κράτη, το ζήτημα είναι ότι ομολογούν ξεκάθαρα πως η λογική του κόστους - οφέλους δεν χωρά το ζήτημα της προστασίας της ζωής και της περιουσίας των φτωχών εργατικών - λαϊκών οικογενειών.

3. «Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτήν την πιθανή επίδραση "αδικίας"με δύο τρόπους: Χρησιμοποιώντας σταθμίσεις μέσα στην Ανάλυση Κόστους - Οφέλους για να αυξηθούν τα φαινομενικά οφέλη για την προστασία των οικονομικά ασθενέστερων. Κατά συνέπεια η Ανάλυση Κόστους - Οφέλους αλλοιώνεται υπέρ ορισμένων εκβάσεων, όπως καθορίζονται πολιτικά. Επίσης, δεδομένου ότι οι περισσότερες αμυντικές δαπάνες πλημμυρών ανεβάζουν τη γενική φορολογία, θα μπορούσε να υποστηριχτεί ότι η κοινή γνώμη πρέπει να αποφασίζει πώς ξοδεύονται τα δημόσια χρήματα».

Τι ομολογούν εδώ; Οτι πρέπει να βρουν τρόπους και άθλια επιχειρήματα να πείσουν τους λαούς ότι αυτή η «αδικία», δηλαδή το ότι τους αφήνουν απροστάτευτους από τη φωτιά, τη βροχή και το σεισμό, μπορεί να είναι και για το ...καλό τους. Και ισχυρίζονται πως πρέπει οι αστικές κυβερνήσεις να λένε στο λαό ότι εάν γίνουν τέτοια έργα θα αυξηθεί η φορολογία τους! Τέτοια αθλιότητα, τέτοια απανθρωπιά. Κι ας αφήσουν τώρα όλοι οι υπερασπιστές των αξιών της ΕΕ τα κροκοδείλια δάκρυα πάνω από τα πτώματα και τα συντρίμμια. Γιατί είναι οι ίδιοι - και αυτοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ - που υπηρετούν αυτές τις «αρχές».

Οι πραγματικές ευθύνες

Ολα τα παραπάνω έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι η πραγματική αιτία των καταστροφών, ακόμα και των απωλειών σε ανθρώπινες ζωές, δεν είναι ούτε τα «ακραία καιρικά φαινόμενα», ούτε η «κλιματική αλλαγή», ούτε η «ανικανότητα» όσων κλήθηκαν να διαχειριστούν την κατάσταση, ακόμα κι αν υπάρχουν τέτοιες πλευρές.

Η πηγή του κακού και οι εγκληματικές ευθύνες βρίσκονται στις ιεραρχήσεις του αστικού κράτους με κριτήριο τη λογική «κόστος - όφελος» για το κεφάλαιο, η οποία οδηγεί στην ανυπαρξία έργων αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής και αντισεισμικής προστασίας σε περιοχές όπου δεν συμφέρει οικονομικά να γίνουν, όπως προκύπτει και από τα κείμενα της ΕΕ.

Οι εκατοντάδες χιλιάδες των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων που ζουν στο Λεκανοπέδιο και στις παρυφές του, καθώς και σε πολλές περιοχές σε όλη τη χώρα, είναι εκτεθειμένοι σε τεράστιους κινδύνους. Εκεί άλλωστε εντοπίζονται και οι διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων, όπως και της σημερινής ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που προσπαθούν πάντα μπροστά στα αποτελέσματα του εγκλήματος να ξεγλιστρήσουν.

Η άκρη του κουβαριού που μπερδεύουν οι αστικές κυβερνήσεις, όμως, υπάρχει: Είναι το γεγονός ότι τα μέτρα προστασίας δεν υπάρχουν, πόροι δεν διατίθενται για την επάνδρωση μηχανισμών και για τη δημιουργία υλικοτεχνικής υποδομής, καθώς οι προτεραιότητες του αστικού κράτους είναι άλλες και όχι οι πραγματικές ανάγκες του λαού.

Θυμίζουμε ότι με αφορμή τις μεγάλες καταστροφές στη Μάνδρα το 2017, ο «Ριζοσπάστης» είχε αποκαλύψει ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες, ελάχιστους μήνες πριν, δεν εντόπιζαν κανέναν κίνδυνο πλημμύρας και άρα δεν ιεραρχούνταν ως πρώτη προτεραιότητα η κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων! Και μάλιστα αυτό το κατέγραφαν σε πολυσέλιδα κείμενα που εξηγούσαν αναλυτικά το γιατί. Η εξήγηση είναι απλή εάν διαβάσει κανείς όσα παραθέσαμε παραπάνω...

ΑΧΑΪΑ
Επίσκεψη κλιμακίου του ΚΚΕ στην Πυροσβεστική Υπηρεσία

Ελλειψη προσωπικού, παλαιότητα εξοπλισμού, ακατάλληλα κτίρια, ορισμένα από τα σοβαρά προβλήματα που διαπιστώθηκαν

Από τη συζήτηση με τους πυροσβέστες
Από τη συζήτηση με τους πυροσβέστες
Επίσκεψη στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Αχαΐας πραγματοποίησε το πρωί της περασμένης Παρασκευής αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Νίκο Καραθανασόπουλο, μέλος της ΚΕ του Κόμματος και βουλευτή του νομού, και αποτελούμενη επίσης από τον Σπύρο Μπέτση, Γραμματέα της ΤΕ Αχαΐας, και τον Κώστα Κοτσιλιάνο, περιφερειακό σύμβουλο Δυτικής Ελλάδας και στέλεχος του Κόμματος. Η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον διοικητή των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, Νίκο Ρουμελιώτη, αλλά και με τη διοίκηση και το προσωπικό της Υπηρεσίας, όπως και της 6ης ΕΜΑΚ, που στεγάζεται στον ίδιο χώρο.

Από τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε, διαπιστώθηκαν για μία ακόμα φορά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν συνολικά οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην Αχαΐα και το γεγονός ότι αυτά στις περισσότερες περιπτώσεις μεγαλώνουν χρόνο με το χρόνο, λόγω της έλλειψης κονδυλίων αλλά και των απαραίτητων μέτρων ενίσχυσής τους.

Ορισμένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αναφέρθηκαν είναι η έλλειψη προσωπικού, το οποίο ανέρχεται στα 70 άτομα για όλο το νομό, με βάση το Οργανόγραμμα της Υπηρεσίας, αριθμός που αντιστοιχεί περίπου στο 15% της δύναμης που θα έπρεπε να έχει. Οπως τονίστηκε τόσο από τη διοίκηση της Υπηρεσίας όσο και από το προσωπικό, τα κενά είναι μεγαλύτερα αν συνυπολογιστεί η δύναμη των συμβασιούχων που προσλαμβάνονται με συμβάσεις ορισμένων μηνών, προσωπικό που ζητείται να μονιμοποιηθεί μιας και πολλοί έχουν εμπειρία χρόνων.

Επισημάνθηκε η παλαιότητα του εξοπλισμού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, τόσο σε οχήματα - και ιδίως αυτών που επιχειρούν στις δασικές πυρκαγιές (ορισμένα είναι 40 χρόνων) - όσο και του ατομικού εξοπλισμού των πυροσβεστών. Οπως τονίστηκε, η τελευταία σημαντική προμήθεια ατομικών υλικών εξοπλισμού του προσωπικού της Υπηρεσίας (άρβυλα, ειδικές στολές κ.λπ.) έγινε το 2004 και από τότε δεν υπήρξε άλλη, ακόμη και για υλικά που έχουν συγκεκριμένο χρονικό όριο ζωής και είτε πλέον δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν άλλο, είτε η ημερομηνία λήξης τους είναι άμεση (αναπνευστήρες, ειδικές στολές κ.ά.), και ακόμη δεν έχει προβλεφθεί η αντικατάστασή τους.

Ενα άλλο ζήτημα που τέθηκε είναι το σοβαρό κτιριακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Υπηρεσία, όπως και η 6η ΕΜΑΚ (που καλύπτει περιφερειακές ανάγκες και όχι μόνο του νομού Αχαΐας), αφού στεγάζεται σε κτίριο ακατάλληλο και πρέπει άμεσα να κατασκευαστεί άλλο ή να βρεθεί άλλο κατάλληλο. Οπως τονίστηκε, υπάρχει κίνδυνος εγκλωβισμού της Υπηρεσίας σε ενδεχόμενο δυνατής σεισμικής δόνησης, κάτι που μπορεί να έχει απρόβλεπτες συνέπειες.

Σε ό,τι αφορά επίσης τη θωράκιση των περιοχών του νομού από ενδεχόμενο πυρκαγιάς, επισημάνθηκε η αναγκαιότητα δημιουργίας τουλάχιστον 2ου Πυροσβεστικού Σταθμού εντός των ορίων του δήμου Πατρέων (σήμερα είναι ένας), ώστε να καλύπτονται επαρκέστερα τα διοικητικά όριά του.

Επιπλέον, από το προσωπικό της 6ης ΕΜΑΚ τονίστηκε ότι αναγκάζεται να πληρώνει για την ειδική εκπαίδευσή του, ιδιαίτερα για τα ζητήματα αντιμετώπισης καταστάσεων σε ορεινούς όγκους, αφού αυτή δεν παρέχεται από την Υπηρεσία κεντρικά ή τοπικά, αλλά από ιδιώτες, με την πληρωμή να φτάνει μέχρι και τα 500 με 600 ευρώ για καθέναν.

Από την πλευρά του ΚΚΕ, ο Ν. Καραθανασόπουλος αναφέρθηκε στις ενέργειες που έχουν γίνει πριν ακόμα από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου από το ΚΚΕ, συνολικά και τοπικά, και μεταξύ άλλων επεσήμανε:

«Αποτελεί συνειδητή επιλογή όλων των κυβερνήσεων η υποβάθμιση των Υπηρεσιών που σχετίζονται με την προστασία της ανθρώπινης ζωής, όπως και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Υποβάθμιση που προκύπτει από το γεγονός ότι το αστικό κράτος και οι κυβερνήσεις του έχουν ως προτεραιότητα την ικανοποίηση των αναγκών του κεφαλαίου. Στις σημερινές συνθήκες, αποτελεί ζήτημα παρέμβασης του λαϊκού παράγοντα η διεκδίκηση ενός ολοκληρωμένου και εφαρμόσιμου σχεδίου προστασίας της ανθρώπινης ζωής με τις κατάλληλες υποδομές για την πρόληψη και την αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων, με ενιαίο συντονισμό των εμπλεκόμενων Υπηρεσιών και γενναία αύξηση των κονδυλίων στη χρηματοδότηση της Δασικής Υπηρεσίας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, για την κάλυψη του συνόλου των αναγκών, τόσο σε έμψυχο δυναμικό, σε μέσα ατομικής προστασίας και σε μέσα επίγεια και εναέρια, όσο και για τα ζητήματα της εκπαίδευσης των εμπλεκόμενων Υπηρεσιών αλλά και του συνόλου του λαού. Από αυτήν την πλευρά, το ΚΚΕ θα συνεχίσει να επισημαίνει και να προβάλλει τα ζητήματα που έχουν σχέση με την αντιπυρική θωράκιση και τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι σε αυτές τις Υπηρεσίες».

ΠΕΡΙΟΔΕΙΕΣ ΚΛΙΜΑΚΙΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΕ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Βγάζουν μάτι οι τεράστιες ελλείψεις και η συνειδητή απαξίωση

Eurokinissi

Οι τεράστιες ελλείψεις και κενά σε μέσα, υποδομές και προσωπικό αναδεικνύονται σε όλες τις πρόσφατες περιοδείες κλιμακίων του Κόμματος σε πυροσβεστικές υπηρεσίες σε όλη τη χώρα, που έχει καταγράψει ο «Ριζοσπάστης» τις προηγούμενες μέρες.

Σταχυολογούμε:

  • Στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Μοιρών στην Πόμπια, που συγκαταλέγεται στα πέντε πρώτα στην Ελλάδα σε περιστατικά που καλείται να αντιμετωπίσει, το υπάρχον δυναμικό αριθμεί μόλις 22 άτομα, που είναι εργαζόμενοι τριών «ταχυτήτων» (μόνιμοι, πενταετείς και εποχικοί). Οι εργαζόμενοι που υπηρετούν σε αυτό αντιμετωπίζουν καθημερινά αστικές πυρκαγιές, παροχές βοήθειας, αγροτοδασικές πυρκαγιές και άλλα περιστατικά, ενώ η συχνότητα επέμβασης στα περιστατικά αυτά είναι τόσο μεγάλη, ώστε προκαλείται περαιτέρω καταπόνηση του προσωπικού που επιχειρεί. Επίσης, συμβαίνει να υπάρχουν βάρδιες τις οποίες το υπάρχον προσωπικό καλείται να καλύψει με ένα μόνο όχημα ολόκληρη την περιοχή ευθύνης. Συνολικά ο στόλος των οχημάτων (4 σύνολο) χρειάζεται εκσυγχρονισμό, ενώ σε ό,τι αφορά τα μέσα ατομικής προστασίας ρουχισμό παρέλαβαν μετά από 6 ή και 9 χρόνια, για ορισμένους εργαζόμενους. Επίσης, τέθηκε το ζήτημα των ελλείψεων σε κτιριακές εγκαταστάσεις του Κλιμακίου, που δεν καλύπτουν τις ανάγκες του προσωπικού, και το ζήτημα των αναγκών συντήρησης του κτιρίου, όπως π.χ. μόνωση. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πυροσβέστες αναγκάζονται να βάλουν λεφτά από την τσέπη τους ακόμα και για αναλώσιμα και με προσωπική εργασία να φροντίζουν τη συντήρηση του χώρου.
  • Στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Λάρισας κατά τη συνάντηση με τον διοικητή της Περιφέρειας Θεσσαλίας και τις συνομιλίες με πυροσβέστες και τη διοίκηση του Σωματείου τους αναφέρθηκαν τα οξυμένα προβλήματα που αφορούν τη λειτουργία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, όπως τα ανύπαρκτα μέτρα πρόληψης, σχεδιασμού και εκκένωσης χωριών και κωμοπόλεων, αλλά και η έλλειψη αντιπυρικών ζωνών, που είναι, πλέον, επείγουσα ανάγκη να δημιουργηθούν σε κάθε χωριό που βρίσκεται σε δασώδη περιοχή και βουνό ή συνορεύει με αυτά. Επίσης, η μη ύπαρξη σε όλη τη Θεσσαλία πυροσβεστικού αεροπλάνου και ο απαρχαιωμένος μηχανολογικός εξοπλισμός με τα παμπάλαια αυτοκίνητα και την προβληματική συντήρησή τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι περιμένουν κάποιο ιδιώτη, μπας και κάνει δωρεά για να αλλάξουν λάστιχα στα αυτοκίνητα ώστε να κινούνται με ασφάλεια, ενώ σε ό,τι αφορά τα ατομικά είδη προστασίας, πολλά τα αγοράζουν με χρήματα από την τσέπη τους οι ίδιοι οι πυροσβέστες (όπως επισήμανε ο πρόεδρος του Σωματείου, μπότες, που είναι το κύριο εργαλείο στην πυρόσβεση, έχουν να πάρουν από το 2008).
  • Στα Κύθηρα, που ένα χρόνο πριν είχαν βρεθεί στο έλεος πολυήμερης πυρκαγιάς, η οποία προκάλεσε σημαντικές καταστροφές, παρά τα όποια φτωχά μέτρα έχουν παρθεί μετά τα περσινά γεγονότα, αρκετά και σημαντικά είναι τα προβλήματα που παραμένουν άλυτα, εγκυμονώντας κινδύνους σε περίπτωση επανάληψης τέτοιου μεγέθους περιστατικών. Συγκεκριμένα, παρά την αύξηση στον αριθμό του έμψυχου δυναμικού στο Τοπικό Κλιμάκιο, που πλέον αριθμεί 27 άτομα (16 μόνιμους, 7 πενταετείς και 4 εποχιακούς), σε άλλους τομείς, όπως η υλικοτεχνική υποδομή και τα μέσα ατομικής προστασίας, η κατάσταση παραμένει προβληματική. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο στόλος των οχημάτων, αφού εκτός από ένα, το οποίο είναι 11 ετών, είναι τουλάχιστον 20ετίας. Την ίδια στιγμή, το πρόβλημα ειδικά για τα οχήματα μεγαλώνει από το γεγονός ότι η συντήρησή τους γίνεται από ιδιώτη και εκτός νησιού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε καθυστερήσεις κ.λπ. Μεγάλες είναι κι εδώ οι ελλείψεις στις κτιριακές εγκαταστάσεις του Κλιμακίου και στην υλικοτεχνική υποδομή, στον ατομικό εξοπλισμό των πυροσβεστών, όπως για παράδειγμα στις φιάλες οξυγόνου, οι οποίες συν τοις άλλοις χρειάζεται να σταλούν στο Γύθειο για αναγόμωση. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πυροσβέστες αναγκάζονται να βάλουν λεφτά από την τσέπη τους ακόμα και για τη γραφική ύλη (μελάνια, εκτυπωτές), και όλα αυτά τη στιγμή που το προσωπικό της υπηρεσίας υφίσταται μειώσεις σε μισθούς και επιδόματα (π.χ. το κόψιμο των αποζημιώσεων εκτός έδρας, το οποίο είναι «στα σκαριά»).
  • Αντίστοιχα προβλήματα που σχετίζονται με την υποχρηματοδότηση και τις ελλείψεις σε προσωπικό και υλικά στις υπηρεσίες αναδείχτηκαν και στις περιοδείες που πραγματοποίησε κλιμάκιο της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ σε Πυροσβεστικούς Σταθμούς της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής. Οπως αναδείχθηκε, σοβαρά ζητήματα και κίνδυνοι προκύπτουν τόσο από την έλλειψη των απαραίτητων αντιπλημμυρικών και αντιπυρικών έργων όσο και από την άναρχη δόμηση, ιδιαίτερα περιοχών όπως τα πόδια της Χαλκιδικής, όπου μπροστά στην αξιοποίηση κάθε μέτρου γης για την αύξηση της κερδοφορίας των μεγάλων τουριστικών μονοπωλίων, οι όροι ασφάλειας για κατοίκους και τουρίστες περιορίζονται στο ελάχιστο.
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΥΡΙΟΥ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ ΑΝΑΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ
Αλληλεγγύη και διεκδίκηση για ουσιαστική στήριξη των πληγέντων

Με τη συμμετοχή πυρόπληκτων της περιοχής έγινε την Κυριακή η συγκέντρωση στο Στέκι Αλληλεγγύης

Το Στέκι Αλληλεγγύης καταξιώνεται ολοένα και περισσότερο ως σταθερός συμπαραστάτης των πυρόπληκτων και των διεκδικήσεών τους
Το Στέκι Αλληλεγγύης καταξιώνεται ολοένα και περισσότερο ως σταθερός συμπαραστάτης των πυρόπληκτων και των διεκδικήσεών τους
Η οργάνωση της διεκδίκησης μέτρων ανακούφισης και πλήρους αποκατάστασης των πληγέντων από την πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική βρέθηκε στο επίκεντρο της συγκέντρωσης - σύσκεψης που έγινε την Κυριακή το απόγευμα, με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, σωματείων και φορέων της περιοχής.

Η συγκέντρωση έγινε στο Στέκι Αλληλεγγύης, που λειτουργεί από τις πρώτες μέρες μετά την καταστροφή (Λεωφόρος Μαραθώνος 33) και αποτελεί το επίκεντρο της αλληλεγγύης, της ενημέρωσης, της βοήθειας που οργανώνουν το Εργατικό Κέντρο και οι άλλοι φορείς.

Στη συγκέντρωση - σύσκεψη συμμετείχε ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, αντιπροσωπείες σωματείων, η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ) και σωματεία της δύναμής της, σύλλογοι και ομάδες γυναικών της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ).

Επίσης συμμετείχαν κάτοικοι της περιοχής που βρίσκονται αντιμέτωποι με τις συνέπειες της καταστροφικής πυρκαγιάς. Πήραν το λόγο και μετέφεραν την εικόνα όσον αφορά την κατάσταση που αντιμετωπίζουν και τις προσπάθειές τους να οργανωθούν.

Το κύμα αλληλεγγύης που εκδηλώθηκε από τους εργαζόμενους και δεκάδες συνδικάτα και φορείς χαιρέτισε η Νατάσα Καμπέλη, μέλος του ΔΣ της ΟΓΕ, ανοίγοντας τη συγκέντρωση.

Στιγμιότυπο από τη συγκέντρωση
Στιγμιότυπο από τη συγκέντρωση
Τόνισε ότι η αλληλεγγύη είναι το πρώτο βήμα, ενώ το επόμενο και πιο ουσιαστικό είναι η ενεργή συμμετοχή σε όλη τη δύσκολη διαδρομή, στη διεκδίκηση ουσιαστικών μέτρων αποκατάστασης των πληγέντων, στον αγώνα για μέτρα και υποδομές, που δεν θα επιτρέψουν να ξανασυμβεί μια τέτοια τραγωδία.

«Το Στέκι είναι το κοινό σπίτι όσων είμαστε αποφασισμένοι να παλέψουμε για όλα τα παραπάνω», όσων «δεν θέλουν να το βάλουν κάτω και να συμβιβαστούν με τη συμφορά, με το εύκολο ανάθεμα, με τις βολικές απαντήσεις για το ποιος φταίει», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Ενοχη η πολιτική που θεωρεί κόστος τις λαϊκές ανάγκες

Στην ανάγκη διεκδίκησης πλήρους και άμεσης αποκατάστασης των πληγέντων στάθηκε ο Γιάννης Γιαννόπουλος, μέλος της Προσωρινής Επιτροπής Πυρόπληκτων Ραφήνας - Μαραθώνα.

«Από τις πρώτες κιόλας μέρες μετά την καταστροφή, το κράτος και ο μηχανισμός του έτρεξε να μας πει ενόχους, να καλλιεργήσει τον κοινωνικό αυτοματισμό, λέγοντας ότι εμείς φταίμε που χτίσαμε εδώ αυθαίρετα», υπενθύμισε.

Πρόσθεσε πως για την άναρχη δόμηση υπεύθυνη είναι η πολιτική που αντιμετωπίζει τη στέγαση όχι ως λαϊκή ανάγκη και δικαίωμα, αλλά ως «πολυτέλεια», ως ζήτημα στο οποίο όποιος μπορεί δίνει μια λύση ατομικά.

«Ενοχοι δεν είμαστε εμείς. Ενοχοι είναι αυτοί που δίνουν το 0,035% του προϋπολογισμού για την πυροπροστασία σε μια χώρα που κάθε χρόνο βγαίνει βαριά πληγωμένη από τις φωτιές. (...) Μα πιο πολύ είναι ένοχοι όλοι όσοι συντηρούν μια κοινωνία που μετράει την προστασία των ανθρώπων με όρους ανταγωνισμού και κέρδους», υπογράμμισε.

Στην ομιλία του ο Γ. Γιαννόπουλος παρουσίασε μια σειρά αιτημάτων στη βάση των οποίων έχει δημιουργηθεί η Επιτροπή, με στόχο να διευρυνθεί με περισσότερους κατοίκους. Επεσήμανε την ανάγκη το διεκδικητικό πλαίσιο να εμπλουτίζεται και να λαμβάνει υπόψη προβλήματα που προκύπτουν.

Χρέος των συνδικάτων χαρακτήρισε την οργάνωση της αλληλεγγύης και της διεκδίκησης για όλα τα ζητήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους στον τόπο δουλειάς και κατοικίας ο Βάλσαμος Συρίγος, μέλος της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής.

Οπως είπε, η αλληλεγγύη θα συνεχιστεί και θα πάρει και νέες μορφές, όπως η βοήθεια από συνεργεία οικοδόμων, ηλεκτρολόγων και άλλων ειδικοτήτων που συνδράμουν στις εργασίες αποκατάστασης.

Αναφερόμενος σε προβλήματα που αναδείχθηκαν στο φόντο της φονικής πυρκαγιάς, στάθηκε ιδιαίτερα στις ελλείψεις που υπάρχουν στις έτσι κι αλλιώς λιγοστές και ανεπαρκείς δημόσιες δομές Υγείας της περιοχής.

Υπενθύμισε χαρακτηριστικά ότι στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής, όπου δουλεύουν 115.000 εργαζόμενοι, δεν υπάρχει νοσοκομείο. «Τα προβλήματα των πυρόπληκτων είναι γενικότερα προβλήματα για όλους τους εργαζόμενους», σημείωσε.

Οσον αφορά τις κυβερνητικές ευθύνες, επισήμανε πως «η κυβέρνηση είναι ικανότατη, αλλά ταξικά προσανατολισμένη να υπηρετεί τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων», υπενθυμίζοντας πως στο «αναπτυξιακό» συνέδριο που οργάνωσε στην περιοχή δεν έγινε η παραμικρή νύξη για την πυρασφάλεια, όπως και συνολικά για τις λαϊκές ανάγκες.

Τέλος, απηύθυνε κάλεσμα οργάνωσης στους πυρόπληκτους, ώστε τα προβλήματα και τα αιτήματά τους να μη βρεθούν στο περιθώριο μόλις τα φώτα της δημοσιότητας σβήσουν και το θέμα σταματήσει να βρίσκεται στην επικαιρότητα.

Πρωτοβουλίες για την οργάνωση των κατοίκων

Την προσοχή στην επόμενη μέρα έστρεψε με την παρέμβασή της η Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΔΣ της Ενωσης Γονέων και Κηδεμόνων και της Συντονιστικής Επιτροπής Πυρόπληκτων Νέου Βουτζά.

Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην κατάσταση που θα αντιμετωπίσουν μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί από Σεπτέμβρη στις σχολικές μονάδες, όπου φοιτούν κατά πλειοψηφία παιδιά από τις πυρόπληκτες περιοχές και μια σειρά οικογένειες έχουν βρεθεί χωρίς στέγη.

Στην κατεύθυνση αυτή, εξήγησε, οι Σύλλογοι Γονέων ξεκινούν μια προσπάθεια να καταγράψουν τα προβλήματα και τις ανάγκες, την ίδια στιγμή που η δημοτική αρχή δεν έχει ακόμα επισκεφθεί τις σχολικές μονάδες.

Την πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου και των φορέων χαιρέτισε ο Αντώνης Δεληχάτσιος, από τη Συντονιστική Επιτροπή Πυρόπληκτων Νέου Βουτζά, επισημαίνοντας πως με τη δράση τους «μας κάνουν να μη νιώθουμε ποτέ ότι είμαστε μόνοι».

Αναφέρθηκε στη δημιουργία της Συντονιστικής Επιτροπής, μέσα από συνέλευση του αθλητικού και του εξωραΐστικού συλλόγου της περιοχής, αλλά και στα αιτήματα που έχουν διαμορφώσει.

«Το να προσφέρεις είναι πολύ σημαντικό, γεμίζει την ψυχή σου», είπε η Κατερίνα Μαλλά, κάτοικος στο Μάτι, που μίλησε για το πόσο σημαντική είναι η αλληλεγγύη που δέχθηκαν και συνεχίζουν να δέχονται.

Τα δραματικά γεγονότα της 23ης Ιούλη συνόψισε ο Δημήτρης Ματρακίδης, επίσης κάτοικος στο Μάτι, μέσα από όσα έζησαν ο ίδιος και η οικογένειά του, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για υποδομές και μέτρα πυροπροστασίας.

Αστείρευτη αλληλεγγύη

Στο μεταξύ, καθημερινά συνεχίζεται η αλληλεγγύη από σωματεία και φορείς της Αττικής και όχι μόνο. Τις προηγούμενες μέρες, στο Στέκι κατέφτασε βοήθεια για τους πληγέντες από την Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων Καρύστου, το Σωματείο Καθαριστριών Αττικής και το Εργατικό Κέντρο Λάρισας.

Το πλαίσιο αιτημάτων

Υπογραφές κατοίκων κάτω από το πλαίσιο διεκδικήσεων που έχει επεξεργαστεί, συγκεντρώνει η Προσωρινή Επιτροπή Πυρόπληκτων Ραφήνας - Μαραθώνα, με στόχο τη συμμετοχή σε αυτήν όσο το δυνατόν περισσότερων πληγέντων. Το διεκδικητικό πλαίσιο περιλαμβάνει τα παρακάτω αιτήματα:

  • Να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις στους τομείς της δασοπροστασίας και πυρόσβεσης και να εκπονηθεί σχέδιο αντιμετώπισης παρόμοιων φαινομένων.
  • Να υπάρξουν άμεσα μέτρα στήριξης των τοπικών δημόσιων δομών Υγείας με προσωπικό και μέσα για την περίθαλψη όσων έχουν ανάγκη. Να υπάρξουν άμεσα μέτρα ασφαλούς στέγασης, καθαριότητας και υγιεινής, ένδυσης και σίτισης των πυρόπληκτων οικογενειών.
  • Να γίνουν οι απαραίτητες μελέτες - μετρήσεις και να υλοποιηθούν έργα που σχετίζονται με την αντιμετώπιση πλημμυρών και πιθανής μόλυνσης της ατμόσφαιρας και του υδροφόρου ορίζοντα στις πυρόπληκτες περιοχές.
  • Να φτιαχτεί σύγχρονος οικισμός με ευθύνη του κράτους, με χωροταξικό σχεδιασμό που να υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες.
  • Αμεση αποκατάσταση των υποδομών, όπως της ύδρευσης και της ηλεκτροδότησης, χωρίς την επιβάρυνση των καταναλωτών για τη σύνδεσή τους στο δίκτυο.
  • Να παρθούν μέτρα προκειμένου να στηριχθούν και να αποζημιωθούν οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες της περιοχής στο 100% της συνολικής ζημιάς.

Συγκεκριμένα, να υπάρξουν:

  • Πλήρης κάλυψη από τον ΟΑΕΔ για εργαζόμενους που έχασαν τη δουλειά τους λόγω των πυρκαγιών. Αμεση κάλυψη για τους μισθούς τους, την ασφάλισή τους, τα ένσημά τους.
  • Πάγωμα των χρεών σε εφορία, ΟΑΕΕ, τράπεζες, χωρίς προσαυξήσεις και τόκους για τους πληγέντες. Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατάσχεσης.
  • Για τα τραπεζικά δάνεια, να υπάρξει πλήρης διαγραφή των δανείων των φτωχών εργατικών και λαϊκών οικογενειών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές για την κύρια και την εξοχική κατοικία.
  • Πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για τις φτωχές εργατικές και λαϊκές οικογένειες που επλήγησαν.
  • Επιδότηση ενοικίου για τους κατοίκους και επαγγελματίες που αναγκάζονται να μισθώσουν νέους χώρους για κατοικία και επαγγελματική στέγη.
  • Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για τους πληγέντες. Καμία διακοπή για οφειλές σε νερό, ρεύμα, τηλέφωνο.

Ειδικά για τους επαγγελματίες, εκτός από την πλήρη αποζημίωση της ζημιάς, για να ξαναλειτουργήσουν τις επιχειρήσεις τους:

  • Πάγωμα των χρεών των μικροεπιχειρήσεων που επλήγησαν, χωρίς προσαυξήσεις και τόκους. Αναστολή όλων των τρεχουσών ρυθμίσεων και δόσεων. Παράταση της κατάθεσης νέων φορολογικών δηλώσεων μέχρι το τέλος του έτους. Απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ (επιχείρησης και κατοικίας) και τέλος επιτηδεύματος, καθώς και για τα δημοτικά τέλη για όλες τις μικροεπιχειρήσεις της περιοχής. Παράταση δηλώσεων ΦΠΑ μέχρι το τέλος του χρόνου. Αναστολή των υποχρεώσεων για τις ήδη βεβαιωμένες οφειλές.
  • Αμεση χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όλους τους αυτοαπασχολούμενους των οποίων οι επιχειρήσεις καταστράφηκαν, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Απαλλαγή από την απόδοση ατομικών ασφαλιστικών εισφορών για ένα χρόνο, με ταυτόχρονη διατήρηση όλων των δικαιωμάτων Υγείας - Πρόνοιας. Και στις δύο περιπτώσεις, υπολογισμός του χρόνου αυτού ως συντάξιμου. Αμεση χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας χωρίς όρους και προϋποθέσεις.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ