Παρασκευή 7 Αυγούστου 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Συνεχίζεται το άνοιγμα για να φτάσει παντού το κάλεσμα του ΚΚΕ

Ανταποκρίσεις από τη Δυτική Ελλάδα και την Κρήτη για τη δραστηριότητα που αναπτύσσουν οι Κομματικές Οργανώσεις στη βάση του καλέσματος που απευθύνει στο λαό η Ανακοίνωση της ΚΕ

Εκδηλώσεις πραγματοποιούνται και σε χωριά και κωμοπόλεις της Αιτωλοακαρνανίας
Εκδηλώσεις πραγματοποιούνται και σε χωριά και κωμοπόλεις της Αιτωλοακαρνανίας
Το πλατύ τους άνοιγμα, σχεδιασμένο μάλιστα με βάση και τις ιδιαιτερότητες της καλοκαιρινής περιόδου, συνεχίζουν και αυτές τις μέρες οι Οργανώσεις του Κόμματος και της ΚΝΕ: Με εργαλείο την Ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ για τις πολιτικές εξελίξεις και αξιοποιώντας διάφορες μορφές, όπως συγκεντρώσεις, περιοδείες σε χώρους δουλειάς και λαϊκές γειτονιές, αλλά και εξορμήσεις σε λιμάνια και παραλίες στα μεγάλα αστικά κέντρα, τα μέλη και οι οπαδοί του Κόμματος απευθύνουν κάλεσμα για ετοιμότητα και επαγρύπνηση μπροστά στις εξελίξεις, οργάνωση της πάλης και συσπείρωση με το ΚΚΕ.

Δίνοντας συνέχεια στην παρουσίαση αυτής της δραστηριότητας, ο «Ρ» φιλοξενεί σήμερα ανταποκρίσεις από τη Δυτική Ελλάδα και την Κρήτη.

***

Στη Δυτική Ελλάδα

Θετική ανταπόκριση συναντούν τα μέλη του ΚΚΕ που διακινούν την Ανακοίνωση της ΚΕ και αναπτύσσουν συζήτηση για τις πολιτικές εξελίξεις, τα νέα μέτρα και την πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ, στις περιοδείες και ομιλίες που πραγματοποιεί όλο αυτό το διάστημα η ΚΟ Δυτικής Ελλάδας.

Στόχος της Οργάνωσης είναι να έρθει σε επαφή με εργαζόμενους, φτωχά λαϊκά στρώματα, στους χώρους κατοικίας τους, εκεί που μέσα στο καλοκαίρι προσπαθούν να βρουν μια «ανάσα», όχι μόνο από τα καθημερινά προβλήματα, αλλά και από τις καιρικές συνθήκες, σε πλατείες και χωριά. Από την ανταπόκριση, που σε ορισμένες περιπτώσεις ήταν αρκετά μαζική, φάνηκε το ενδιαφέρον για τις θέσεις του ΚΚΕ και την πρόταση διεξόδου που καταθέτει, αλλά και ο προβληματισμός γύρω από τις εξελίξεις και ποια μπορεί να είναι η συνέχεια.

Από τις συγκεντρώσεις που έγιναν σε εργατογειτονιές του Ηρακλείου
Από τις συγκεντρώσεις που έγιναν σε εργατογειτονιές του Ηρακλείου
Στις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν οι ομιλητές του ΚΚΕ σημείωσαν την ανάγκη ο λαός να βγάλει συμπεράσματα από την πείρα που έχει συσσωρεύσει, ότι η εναλλαγή αστικών κυβερνήσεων δεν αποτελεί λύση για τις εργατικές - λαϊκές δυνάμεις. Μονόδρομος είναι η οργάνωση, η πάλη μέσα από τις γραμμές του εργατικού - λαϊκού κινήματος, σε κατεύθυνση σύγκρουσης με την ΕΕ, τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, την εξουσία των μονοπωλίων.

Δεν μπορεί να υπάρχει εφησυχασμός και ανοχή πια, γιατί εκτός από όλα τα μέτρα που έχουν φορτώσει στην πλάτη μας οι προηγούμενες κυβερνήσεις, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ κλιμακώνει την αντιλαϊκή επίθεση.

Χρειάζεται πάλη για την κοινωνική συμμαχία εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων, αγροτών που θα παλέψει σε γραμμή ρήξης με την ΕΕ, το κεφάλαιο, τα μονοπώλια και την εξουσία τους. Δίνουμε γνήσια απάντηση στον εκβιασμό του κεφαλαίου, της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, της ΕΕ και τη συμφωνία - «ομοψυχία» τους με τα άλλα αστικά πολιτικά κόμματα που ψήφισαν το μνημόνιο.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι Οργανώσεις της Αχαΐας πραγματοποίησαν περιοδείες και ομιλίες σε γειτονιές της Πάτρας (Σύνορα, Ζαρουχλέικα), αλλά και σε χωριά γύρω από την πόλη (Αραχωβίτικα, Αγιος Βασίλης).

Αντίστοιχα, η ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ πραγματοποιεί περιοδείες και ομιλίες σε πόλεις και χωριά του νομού, στη Ναύπακτο, στον Αστακό, στο Παναιτώλιο, στις αγροτικές και τουριστικές περιοχές του δήμου Ακτίου - Βόνιτσας, στο Μοναστηράκι και την Πάλαιρο.

Στις συγκεντρώσεις - συσκέψεις έγινε συζήτηση με εργαζόμενους στις ιχθυοκαλλιέργειες, στη NESTLE, σε φτωχούς αγρότες, ανέργους, συνταξιούχους, νέους και νέες, όπου εκφράστηκε αγανάκτηση και έντονος προβληματισμός για το νέο αντιλαϊκό τσουνάμι μέτρων που θα φέρει η νέα συμφωνία - μνημόνιο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Στις αγροτικές περιοχές διαπιστώθηκε έντονη ανησυχία από τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, καθώς τα μέτρα του νέου μνημονίου θα είναι το τέλος για τη φτωχομεσαία αγροτιά, σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα από την εφαρμογή των νέων μέτρων σε βάρος των αγροτών.

Τα στελέχη του ΚΚΕ κάλεσαν τους αγρότες να μην ξεγελαστούν απ' όλους αυτούς που συγκυβερνούν, ψηφίζουν, είναι υπέρ της ΕΕ, είναι με το κεφάλαιο και επιχειρούν να εμφανιστούν ταυτόχρονα και φιλολαϊκοί. Από κοινού με το εργατικό - λαϊκό κίνημα οι αγρότες να καταδικάσουν την προσπάθεια αποπροσανατολισμού και κοινωνικού αυτοματισμού που επιχειρείται, προκειμένου να περάσουν ευκολότερα τα αντιλαϊκά μέτρα.

Για το επόμενο διάστημα, η Οργάνωση προετοιμάζει νέο κύκλο συζήτησης με το λαό της περιοχής, σε γειτονιές αλλά και χώρους δουλειάς που το διάστημα αυτό έχουν έντονη δραστηριότητα ή συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά (π.χ. επισιτισμός, νοσοκομεία, αγρότες, κ.ά.).

Στο Ηράκλειο Κρήτης

Πολιτικές συγκεντρώσεις στη βάση του καλέσματος της Ανακοίνωσης της ΚΕ προς την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα για κοινή δράση με το ΚΚΕ, πραγματοποίησε με επιτυχία τις προηγούμενες μέρες και η ΚΟ Ηρακλείου του ΚΚΕ σε εργατοσυνοικίες του Ηρακλείου.

Σε αυτό το πλαίσιο, τη Δευτέρα 3/8 στην κεντρική πλατεία της Φορτέτσας πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση των φίλων και οπαδών του ΚΚΕ, αλλά και με αρκετούς άλλους κατοίκους της περιοχής. Την συγκέντρωση οργάνωσε η ΚΟΒ Νοτίων Προαστίων, ενώ κεντρικός ομιλητής ήταν ο Στέλιος Ορφανός, μέλος της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ.

Στην ομιλία του ο Στ. Ορφανός ανέπτυξε και εκλαΐκευσε τους βασικούς άξονες της πρότασης διεξόδου του ΚΚΕ. Αναφέρθηκε στον αντιλαϊκό ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων, όπως επίσης στο ρόλο του εγχώριου και του ξένου κεφαλαίου, για λογαριασμό του οποίου προωθούνται οι αντιλαϊκές και αντεργατικές πολιτικές που σήμερα έχουν πτωχεύσει τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τους μικρομεσαίους. Τους κάλεσε όλους να συμβάλουν στην κοινωνική συμμαχία εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων, αγροτών που θα παλέψει σε γραμμή ρήξης με την ΕΕ, το κεφάλαιο και την εξουσία τους. Στο τέλος της ομιλίας του διευκρίνισε, ότι σήμερα χρειάζεται ένα λαϊκό κίνημα, μια λαϊκή συμμαχία χειραφετημένη από κάλπικες ελπίδες και εκφοβισμούς, από την τρομοκρατία. Ο λαός πρέπει να σηκώσει το κεφάλι.

Μετά την ομιλία, ακολούθησε συζήτηση με τους φίλους και οπαδούς του ΚΚΕ.

Την Παρασκευή 31/7 και την Τετάρτη 5/8 πραγματοποιήθηκαν αντίστοιχες συγκεντρώσεις στην Ν. Αλικαρνασσό και στο Ατσαλένιο, με ομιλητή τον Μανώλη Συντυχάκη, μέλος της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ και βουλευτή του Κόμματος.

Ο Μ. Συντυχάκης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα της ανεργίας που ολοένα και αυξάνεται, καλώντας το λαό να οργανώσει τον αγώνα του μέσα από τα σωματεία, το ΠΑΜΕ και τις άλλες ταξικές συσπειρώσεις, μέσα από τις Λαϊκές Επιτροπές στις γειτονιές, προς την κατεύθυνση της συγκρότησης της Λαϊκής Συμμαχίας, αποδυναμώνοντας ταυτόχρονα τα κόμματα που μας έχουν φέρει στη σημερινή κατάσταση.

Επεσήμανε, επίσης, την ταχύτητα με την οποία η κυβέρνηση αποδέχτηκε και ψήφισε τα λεγόμενα «προαπαιτούμενα» στη Βουλή, καθώς και το γεγονός πως μέτρα που δυσκολευόταν ακόμα και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ να περάσουν τα προηγούμενα χρόνια, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ τα παίρνει με μεγαλύτερη ευκολία, ενώ ανέφερε πως και το «λαϊκό» μνημόνιο που διατείνεται πως θα φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί χειρότερο μνημόνιο και από τα προηγούμενα, ακριβώς γιατί προστίθεται σε αυτά. Τέλος, ανέδειξε τις παραγωγικές δυνατότητες της Ελλάδας και τις πλούσιες πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας, καλώντας το λαό να μη φοβάται, αλλά και με το ΚΚΕ μπροστάρη να πάρει στα χέρια του την εξουσία και την οικονομία.

Στο σημερινό 4σέλιδο «Κομματική Ζωή και Δράση» μπορείτε να διαβάσετε τα εξής:

-- Πολιτική δραστηριότητα Κομματικών Οργανώσεων: Ανταποκρίσεις από τη Δυτική Ελλάδα και την Κρήτη για τη δραστηριότητα που ξεδιπλώνουν οι Κομματικές Οργανώσεις, με συγκεντρώσεις, περιοδείες, εξορμήσεις για την ενημέρωση του λαού και την οργάνωση της πάλης του.

-- Κύθηρα - Αίγινα: Ρεπορτάζ από την περιοδεία που πραγματοποίησε στα δύο νησιά η Δ. Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Β' Πειραιά του Κόμματος.

-- ΤΕ Λέσβου του ΚΚΕ: Παρουσίαση των εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται για την ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση στο νησί και τον Δημοκρατικό Στρατό Λέσβου.

Οι επόμενες εκδηλώσεις

Οι εκδηλώσεις μνήμης συνεχίζονται στη Λέσβο.

-- Στην Αγιάσο, αύριο, Σάββατο 8/8, στις 9 μ.μ., στην πλατεία της Αγοράς Αγιάσου, θα πραγματοποιηθεί λαϊκό γλέντι με ζωντανή μουσική.

Επίσης, στην Αγιάσο θα γίνει την Κυριακή 9 Αυγούστου 2015, στις 10.30 π.μ., εκδήλωση στην αγροτική θέση «Μπουρός» (πολύ κοντά στο χωριό), όπου την 1η Σεπτέμβρη 1948 σκοτώθηκε ο μαχητής του ΔΣΕ Στρατής Γζωντέλης ή Τινός. Η προσυγκέντρωση θα γίνει στο «Σταυρί» Αγιάσου (καφενείο Βασίλη Βίγλατζη) στις 10 π.μ.

Επίσης την ίδια μέρα (Κυριακή), στις 8 το απόγευμα στην πλατεία αγοράς Αγιάσου, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση - αφιέρωμα, με θέμα: «Στη Μάνα του Αντάρτη». Θα υπάρχουν πλούσιο φωτογραφικό υλικό καθώς και έκθεση βιβλίου.

Η οικογένεια Γζωντέλη (Τινού) στα «πέτρινα χρόνια»

Ο Στρατής Γζωντέλης
Ο Στρατής Γζωντέλης
Πολλές είναι οι οικογένειες που έδωσαν βροντερό «παρών» στους αγώνες του λαού μας για λευτεριά, δημοκρατία, σοσιαλισμό, πληρώνοντας βαρύ φόρο αίματος και υφιστάμενες μύρια όσα μαρτύρια στις φυλακές και τις εξορίες κατά τη διάρκεια του εμφύλιου πολέμου και των «πέτρινων χρόνων» της μετεμφυλιακής περιόδου. Μια τέτοια ήταν και η οικογένεια του Ιωάννη Ευστρατίου Γζωντέλη ή Τινού από την Αγιάσο. Πρωτότοκος ο γιος τους Ευστράτιος και ακολουθούσαν η Μαριάνθη, η Ευστρατία, ο Οδυσσεύς και η Βλοτίνα.

Στην αγροτική θέση «Πατούδ' ή Μπορός» είχαν κτήμα, όπου την περίοδο της Κατοχής και της Εθνικής Αντίστασης έκρυβαν όπλα. Μετά την απελευθέρωση και τη μεταβαρκιζιανή τρομοκρατία ο Στρατής βγήκε αντάρτης στο βουνό.

Την 1η του Σεπτέμβρη 1948 ένα απόσπασμα ανέβαινε από την «πατουμένη» της Καρήνης στην Αγιάσο και τον εντόπισε στο κτήμα του μαζί με το συγχωριανό του αντάρτη Στρατή Ανεζίνο. Σύμφωνα με μαρτυρία κάποιου εθνοφύλακα, ένας εκπαιδευμένος σκοπευτής του αποσπάσματος σκότωσε τον Τινό.

Ταυτόχρονα τραυμάτισαν και συνέλαβαν τον Ανεζίνο. Σύμφωνα με άλλη εκδοχή, το απόσπασμα έστησε ενέδρα έξω από το κτήμα του ύστερα από προδοσία, πράγμα που οδήγησε λίγες μέρες αργότερα στη φυσική εξόντωση των φερόμενων ως προδοτών.

Η σορός του Τινού εκτέθηκε σε δημόσιο θέαμα στην πλατεία Αγοράς της Αγιάσου, για χλεύη και διασυρμό του αγωνιστή, αλλά και για εκφοβισμό του λαού.

Η φωτογραφία που σώθηκε αποτελεί αψευδή μαρτυρία της διαπόμπευσης των νεκρών αγωνιστών από παρακρατικούς και δείχνει την ηθική κατάντια τους και την απάνθρωπη αγριότητα του εμφύλιου πολέμου.

Εθεσαν το άψυχο κουφάρι πάνω σε μια καρέκλα, πέρασαν τη φανέλα του πάνω από την πλάτη της καρέκλας για να σταθεροποιήσουν το νεκρό σώμα, κι έβαλαν τσιγάρο στο στόμα του και στα χέρια του εφημερίδα.

Αυτόν που δεν μπόρεσαν να τον πολεμήσουν στο βουνό, τον έστησαν νεκρό στην πλατεία του χωριού για να τον διαπομπεύσουν
Αυτόν που δεν μπόρεσαν να τον πολεμήσουν στο βουνό, τον έστησαν νεκρό στην πλατεία του χωριού για να τον διαπομπεύσουν
Αυτόπτης μάρτυρας της σκηνής μάς κατέθεσε ότι εκείνη την ώρα πέρναγε από την πλατεία το απόσπασμα της Αγιάσου που επέστρεφε από εκκαθαριστική επιχείρηση.

Ο επικεφαλής μοίραρχος, Μάλλιος, καυτηρίασε τη συμπεριφορά των «εθνικοφρόνων» και τους είπε: «Τώρα που είναι νεκρός τον διαπομπεύετε. Αν δεν τον φοβόσασταν, γιατί δεν πήγατε να τον πολεμήσετε πάνω στο βουνό;».

Η μικρότερη αδερφή του Στρατή, Βλοτίνα, εκτοπίστηκε από το Φλεβάρη του 1947 μέχρι το Σεπτέμβρη του 1948, αρχικά στη Χίο και μετά στην Ικαρία. Στην εξορία στάλθηκαν επίσης οι αδελφές του Ευστρατία και Μαριάνθη, καθώς και ο άντρας της Κώστας Τζιτζίνας. Αφέθηκαν ελεύθεροι μόνο όταν σκοτώθηκε ο Στρατής.

Ο Οδυσσέας Τινός πιάστηκε το 1946 και καταδικάστηκε σε θάνατο από το Εκτακτο Στρατοδικείο Μυτιλήνης. Κλείστηκε στις φυλακές της Αίγινας, μετά εξορίστηκε στα Γιούρα και στη συνέχεια στάλθηκε στις φυλακές Χαλκίδας, απ' όπου αποφυλακίστηκε το 1953. Το 1952 είχε μετατραπεί η ποινή του σε ισόβια δεσμά με τα μέτρα επιείκειας του Ν. Πλαστήρα.

ΛΕΣΒΟΣ
Τιμή και δόξα στους αλύγιστους της ταξικής πάλης

Εκδήλωση στην Ερεσό για τους αγωνιστές της ΕΑΜικής Αντίστασης και τους μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού Λέσβου

Από την εξέγερση ενάντια στην απόπειρα των Άγγλων να αποβιβαστούν στο νησί.
Από την εξέγερση ενάντια στην απόπειρα των Άγγλων να αποβιβαστούν στο νησί.
Στιγμές του επαναστατικού κινήματος στη Λέσβο κατά την ΕΑΜική περίοδο και την περίοδο δράσης του Δημοκρατικού Στρατού Λέσβου «ζωντάνεψαν» στη διάρκεια εκδήλωσης που έγινε το προηγούμενο Σάββατο στην Ερεσό, στο πλαίσιο ενός προγράμματος εκδηλώσεων που οργανώνει η ΤΕ Λέσβου του ΚΚΕ με αφορμή τα 100 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν παιδιά, εγγόνια και άλλοι συγγενείς των αγωνιστών και ηρώων νεκρών. Την κεντρική ομιλία έκανε ο Γιάννης Ζαφειρίου, μέλος του Γραφείου της Τομεακής Επιτροπής Λέσβου του ΚΚΕ, ενώ στο χρονικό αυτού του αγώνα αναφέρθηκε ο Γραμματέας της ΚΟΒ Ερεσού Αντώνης Πανταχός. Μετά την εκδήλωση ακολούθησε λαϊκό γλέντι στην πλατεία του χωριού.

Τόσο από το υλικό που είχε αναρτηθεί στην έκθεση ντοκουμέντων, όσο και από τις ομιλίες αναδείχθηκε η ζωή των αγωνιστών σ' αυτή τη γωνιά της Ελλάδας, ενώ ειδική αναφορά έγινε στους προερχόμενους από την Ερεσό. Ανθρώπων φτωχών που πάλευαν από το πρωί μέχρι το βράδυ για να βγάλουν ένα κομμάτι ψωμί, να ταΐσουν τα παιδιά τους και πολλοί από αυτούς όταν τους κάλεσε η πατρίδα πολέμησαν στα βουνά της Αλβανίας ενάντια στον ιταλικό φασισμό. Τα μαύρα χρόνια της Κατοχής εντάχτηκαν στην ΕΑΜική Αντίσταση ή συνέχισαν τον αγώνα στη Μέση Ανατολή. Δε γεύτηκαν, όμως, τους καρπούς της λευτεριάς καθώς αμέσως μετά την απελευθέρωση η άρχουσα τάξη με τη βοήθεια των ξένων εξαπέλυσε ένα πογκρόμ διώξεων με σκοπό την εξουθένωση του ΕΑΜικού κινήματος και τη συντριβή του ΚΚΕ.

Αγριες διώξεις


Αμέσως μετά τη Συμφωνία της Βάρκιζας, ξεσπά στο νησί το τρομοκρατικό όργιο που ανάγκασε πολλούς καταδιωκόμενους πατριώτες να ξαναβγούν στο βουνό.

Στις 9 του Μάη του 1945 οργανώνεται στη Μυτιλήνη ογκώδης διαμαρτυρία του λεσβιακού λαού μπροστά στη Νομαρχία. Οι μπουραντάδες χτύπησαν τη συγκέντρωση με όπλα με αποτέλεσμα να δολοφονηθεί εν ψυχρώ ο εργάτης Χριστόφας Πετράς.

Το Μάη του 1945 συλλαμβάνεται και προφυλακίζεται ολόκληρη η ΕΑΜική ηγεσία της περιόδου της κατοχής, Απόστολος Αποστόλου, Παναγιώτης Κεμερλής, Βασίλης Ευλαμπίου, Δημήτρης Αποστόλου. Οι συλλήψεις συνεχίζονται αθρόες.

Οι φυλακές της Μυτιλήνης την περίοδο του 1945 είναι γεμάτες και οι φυλακισμένοι υπερβαίνουν τους τριακόσιους. Μεταξύ των συλληφθέντων του 1945 περιλαμβάνονται και στελέχη του ΚΚΕ όπως οι Χαράλαμπος Κανόνης, Βαγγέλης Γιοσμάς, Παναγιώτης Γώγος.

Μέσα στον ίδιο χρόνο συλλαμβάνεται σε μπλόκο μαζί με άλλες ΕΠΟΝίτισσες και η Ελένη Κρητικού από την Ερεσό. Μεταφέρεται με αυτοκίνητο στη Μυτιλήνη και δολοφονείται κατά τη μεταγωγή της.

Το Γενάρη του 1946 με την κατηγορία της σύστασης συμμορίας συνελήφθησαν 28 Ερεσιώτες στα γεγονότα του Ασταλού. Οδηγήθηκαν στην Αντισσα και από εκεί στις ποινικές φυλακές Μυτιλήνης και κατόπιν στο κολαστήρι της Χίου. Μεταξύ των συλληφθέντων και το στέλεχος του ΕΑΜ στην Ερεσού Αχλιόπτας Δημήτρης (Καρράς).


Το Μάη του 1946 αποκεφαλίζεται και η τότε ηγεσία του ΚΚΕ στη Λέσβο, Κώστας Βασάλος και Απόστολος Φωτεινός. Οι υπόλοιποι αναγκάστηκαν να βγουν στην παρανομία. Τον Ιούλη του 1946 εκατοντάδες αγωνιστές συλλαμβάνονται και στέλνονται στα ξερονήσια. Σχεδόν όλοι τους είχαν παίξει ενεργό ρόλο κατά την περίοδο της ΕΑΜικής Αντίστασης.

Μετά το κάλπικο δημοψήφισμα της 1/9/1946 για την επαναφορά της μοναρχίας στην Ελλάδα ιδρύεται στη Μυτιλήνη Εκτακτο Στρατοδικείο και η τρομοκρατία εντείνεται. Τότε είναι που πολλοί αγωνιστές παίρνουν μόνοι τους το δρόμο του βουνού.

Η μάχη στον Αϊτό

Στο νησί συγκροτήθηκαν τρεις ένοπλες ομάδες. Μία στα ΒΔ με καπετάνιο το Μανόλη Καρακώστα, μία άλλη στην περιοχή Αγιάσου με καπετάνιο τον Αντώνη Αγρίτη και η τρίτη στη Γέρα. Αρχίζει η ένοπλη αντίσταση. Δόθηκαν μεγάλες μάχες, όπως στο «Περίτονο» και «Κλαπάδο». Την περιοχή της Ερεσού σημάδεψε η μάχη του Αϊτού. Ενα από τα τμήματα στα οποία χωρίστηκε το ενιαίο αντάρτικο μετά τη μάχη του Κλαπάδου, με επικεφαλής τους Καρακώστα, Μπουντάκη και Μπούρα, κινείται δυτικά για να προσβάλει την Ερεσό. Ηταν μία παράτολμη κίνηση γιατί εκεί στάθμευαν ισχυρές δυνάμεις χωροφυλακής και ΜΑΥδων.

Χτυπήθηκαν ύστερα από προδοσία στο βουνό Βόρδονας της Ανεμώτιας και μετά από μάχη διαφεύγουν και φτάνουν το βράδυ στον Αϊτό ένα γυμνό και ακατάλληλο για απόκρυψη και άμυνα ύψωμα. Το πρωί βρίσκονται κυκλωμένοι και πολεμούν ηρωικά. Αντεπιτίθενται προσπαθώντας να σπάσουν τον κλοιό, αλλά οι αρχηγοί τους σκοτώνονται και η αντίστασή τους καταρρέει. Πολλοί κατορθώνουν να διαφύγουν σκόρπιοι. Το αντάρτικο τμήμα διαλύεται. Ηταν 9 Απρίλη 1947 (πριν από 68 ακριβώς χρόνια), χαράματα Μεγάλης Τετάρτης. Το χτύπημα είναι τρομερό. Πέντε σκοτώνονται και επτά συλλαμβάνονται για να εκτελεστούν λίγες μέρες αργότερα. Νεκροί ήταν οι: Γιάννης Δόβας ή Γιωργάκας από την Ερεσό, Μανόλης Φιλίππου ή Καρακώστας από την Ερεσό, Απόστολος Φιλίππου ή Μπουντάκης από τη Φίλια, Γιώργος Βουλαλάς από τη Στύψη και Γιώργος Κουγιουμτζής ή Συμπριώνης από τη Σκαμιά.

Από την εκδήλωση στην Ερεσό
Από την εκδήλωση στην Ερεσό
Τους νεκρούς τούς διαπόμπευσαν στην Ερεσό και τους έθαψαν σ' έναν ομαδικό τάφο στο νεκροταφείο του χωριού. Τους συλληφθέντες τους κλείνουν αρχικά στο κρατητήριο της Αντισσας. Το Μεγάλο Σάββατο τους μεταφέρουν στη Μυτιλήνη. Το τελευταίο δεκαήμερο του Απρίλη γίνεται η δίκη τους στο Εκτακτο Στρατοδικείο Μυτιλήνης. Ολοι τους κρατούν μια περήφανη και ανυποχώρητη στάση.

Καταδικάζονται σε θάνατο στις 29 του Απρίλη 1947. Στις 4 το πρωί εκτελούνται στην Κράτηγο. Τα ονόματα των ηρώων νεκρών είναι: Δημήτρης Χαχαλάς από την Ερεσό, Κώστας Χαχαλάς από το Μεσότοπο, Γιώργος Χρήστου ή Αλβανός από τα Δάφια, Μιχάλης Μαδυτιανός από τη Σκαμιά, Βαγγέλης Λοΐζος από την Καλλονή, Γρηγόρης Ζερβός από την Αρίσβη, Νίκος Αγριτέλλης από την Πηγή.

Μακρύς ο κατάλογος των ηρώων νεκρών

Τον Ιούλη του 1947 έρχεται στη Μυτιλήνη το στέλεχος του ΚΚΕ Χαράλαμπος Θεοδοσίου σε μια προσπάθεια επαναδραστηριοποίησης του αντάρτικου. Στις 4 του Μάρτη 1948 εκτελούνται στου Γουδή πέντε Μυτιληνιοί κομμουνιστές που είχαν καταδικαστεί σε θάνατο. Ηταν άνθρωποι απλοί εργάτες γης που αρνήθηκαν πεισματικά να αποκηρύξουν τις ιδέες τους. Τα ονόματά τους: Ηλίας Κρητικός από την Ερεσό, Μανόλης Σκούρτσος από την Ερεσό, Βασίλης Χαχαλάς από την Ερεσό, Κώστας Αποσπόρης και Χρήστος Αποσπόρης από το Μεσότοπο.

Μυτιληνιοί αγωνιστές στη φυλακή
Μυτιληνιοί αγωνιστές στη φυλακή
Τον Απρίλη του 1948 δίνεται σκληρή μάχη στα Καμίνια της Νάπης. Νεκρός ο αντάρτης Γιώργης Γεωργανής από την Ερεσό. Η κατάσταση για το αντάρτικο της Λέσβου καθημερινά πλέον επιδεινώνεται.

Τον Ιούνη του 1949 σκοτώνεται στα Δάφια ο Μπούρας Πέτρος από την Ερεσό.

Το 1949 εκτελείται στου Γουδή ο Γαβριήλ Καρακούσης μένοντας πιστός στις ιδέες του ακόμα και μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα.

Στις 6 του Σεπτέμβρη 1949 στη θέση «Μελάδια» της Ερεσού μια ομάδα ανταρτών κυκλώνεται από τα αποσπάσματα.

Δυο από αυτούς, ο Σταύρος Αχλιόπτας και ο Κώστας Δελήρογλου από την Ερεσό πολεμούν σθεναρά μέχρι που σκοτώνονται επιτόπου από χειροβομβίδα.

Το Νοέμβρη του 1949 ο Χαβαράνης Παναγιώτης από την Ερεσό κυνηγημένος φτάνει στην περιοχή «Τσέφος», αλλά προδίνεται (από Αντισσιώτες) και με μια ριπή σπάνε και τα δυο του πόδια. Οταν τον πλησιάζουν για να τον αιχμαλωτίσουν, αυτοκτονεί για να μην πέσει στα χέρια τους. Η πολυδιάσπαση του ενιαίου αντάρτικου σώματος, σαν αποτέλεσμα του αδυσώπητου επισιτιστικού προβλήματος, οδήγησε αντικειμενικά στη σταδιακή εξολόθρευση των μικροομάδων. Οι ελάχιστοι από τους αντάρτες είτε συλλαμβάνονται είτε παραδίνονται με την αμνηστία. Οι τελευταίοι δύο αντάρτες που αμνηστεύονται στις 7/11/1955 είναι ο Κώστας Αχλιόπτας από την Ερεσό και ο Γιώργος Σκούφος από τη Μυτιλήνη.

Στη διάρκεια αυτού του αγώνα πάνω από εκατό αγωνιστές έδωσαν τη ζωή τους είτε στο βουνό, είτε μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα, είτε στις φυλακές και στις εξορίες. Ολα σχεδόν τα ανώτερα στελέχη του ΚΚΕ στο νησί πέσανε σε αυτόν τον αγώνα. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού υπήρξαν νέοι άνθρωποι και από αυτούς οι περισσότεροι που έπεσαν στις επάλξεις του αγώνα ήταν μικρής ηλικίας.

ΑΓΙΑΣΟΣ
Στην πρώτη γραμμή η αντάρτισσα μάνα

Είναι γνωστή η συμμετοχή της Αγιάσου στους εθνικούς και κοινωνικούς αγώνες της νεότερης Ιστορίας της πατρίδας μας, καθώς και ο βαρύς φόρος αίματος που πλήρωσε για τη δημοκρατία και τη λευτεριά, κυρίως κατά την περίοδο της Εθνικής Αντίστασης και του Εμφυλίου (1940 - 1950).

Βροντερό «παρών» αυτή την περίοδο έδωσαν και οι Αγιασώτισσες, που συμμετείχαν στον αντιστασιακό αγώνα ανταποκρινόμενες στο σάλπισμα του ΕΑΜ και της ΕΠΟΝ.

Κι αργότερα στον Εμφύλιο βοηθούσαν στην τροφοδοσία των ανταρτών, περιέθαλπαν τραυματίες, απέκρυπταν με κίνδυνο της ζωής τους καταδιωκόμενους αγωνιστές και, κυρίως, δοκίμασαν τη μαρτυρική ζωή της εξορίας.

Οι γυναίκες κρατούμενες (κατάδικες, υπόδικες, εκτοπισμένες) υπέστησαν ίσως μεγαλύτερα μαρτύρια από τους άνδρες, γιατί πέρα απ' τα σωματικά βασανιστήρια αντιμετώπιζαν και ηθικά (βιασμούς, απόπειρες βιασμών και άλλες βάναυσες προσβολές και εξευτελισμούς), και οι μητέρες ζούσαν παράλληλα και την τραγωδία των παιδιών τους μέσα κι έξω από τις φυλακές και τα στρατόπεδα.

Εκτός από τα μικρά παιδιά που είχαν μαζί τους, υπήρξαν και παιδιά που γεννήθηκαν μέσα στις φυλακές και στους τόπους εξορίας. Οι κρατούμενες γυναίκες μάθαιναν στη φυλακή ή στα στρατόπεδα ότι σκοτώθηκαν οι άντρες ή τα παιδιά τους στον εμφύλιο πόλεμο.

Αγιασώτισσες στην εξορία
Αγιασώτισσες στην εξορία
Στο στρατόπεδο της Χίου εκτοπίστηκαν πολλές Αγιασώτισσες. Γερόντισσες που μόλις έσερναν τα πόδια τους, μαθήτριες που τις είχαν αρπάξει από τα θρανία τους, μωρομάνες με μωρά στην αγκαλιά, παντρεμένες που είχαν αφήσει πίσω τους τις οικογένειές τους να παραδέρνουν και να σκορπίζονται. Κι ανάμεσά τους μικρά παιδιά να υποφέρουν μαζί τους κάτω από σκηνές με ζέστη, ανυδρία, πείνα, αρρώστιες, αλλά και με κρύο και βροχές και θύελλες και παγωνιές. Κι όμως, αντιστάθηκαν στις καθημερινές πιέσεις και απειλές μέχρι τον Απρίλη του 1949, που τις μεταφέρανε στο Τρίκερι, όπου οι συνθήκες κράτησής τους ήταν ακόμα χειρότερες.

Αλλά η τραγωδία κορυφώθηκε στη Μακρόνησο. Από τις 15 Νοέμβρη 1949 το Τρίκερι είχε υπαχθεί στον «Οργανισμό Αναμόρφωσης Μακρονήσου», στο ΕΣΑΓ (Ειδική Σχολή Αναμορφώσεως Γυναικών!), στο φοβερό αυτό οργανισμό βιασμού των συνειδήσεων που λειτούργησε με τη συγκεντρωμένη πείρα των χιτλερικών στρατοπέδων, της βρετανικής αποικιοκρατίας και του αμερικανικού γκαγκστερισμού. Οι γυναίκες, όμως, έδειξαν απίστευτη αντοχή τόσο στην ωμή βία όσο και στην ατμόσφαιρα της ψυχικής αγωνίας, του τρόμου και του άγχους, στη σατανική συμμαχία των δημίων και της σκληρής φύσης του νησιού.

Τον Αύγουστο του 1950 οι μισές περίπου (όσες δεν υπέγραψαν «δήλωση μετανοίας») μεταφέρθηκαν και πάλι στο Τρίκερι, επειδή η κυβέρνηση αναγκάστηκε από τη διεθνή κατακραυγή να καταργήσει το στρατόπεδο της Μακρονήσου. Δεν ήταν λίγες οι Αγιασώτισσες που εξορίστηκαν το 1948 στην Ικαρία και σε άλλα νησιά.

ΚΟ ΑΙΓΙΝΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πρωτοβουλίες ενημέρωσης και αγώνα για τις ελλείψεις στο Κέντρο Υγείας

Δραστηριότητα για τη διεκδίκηση της άμεσης κάλυψης των ελλείψεων του Κέντρου Υγείας αναπτύσσει η ΚΟ Αίγινας του ΚΚΕ.

Σε αυτό το πλαίσιο, τη Δευτέρα 3/8 στο χώρο του Κέντρου Υγείας συγκεντρώθηκαν αρκετοί εργαζόμενοι, συνταξιούχοι και άνεργοι του νησιού, μετά από κάλεσμα της Κομματικής Οργάνωσης για το πρόβλημα της κάλυψης των μεγάλων κενών σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Ενημέρωσαν ασθενείς και συνόδους, οι οποίοι εξέφρασαν την αγωνία τους για την πορεία του Κέντρου Υγείας. Γιατροί και νοσηλευτές μίλησαν στους παρευρισκόμενους για τα σοβαρά προβλήματα που προκύπτουν από την έλλειψη προσωπικού και υγειονομικού υλικού. Αιτιολόγησαν επίσης τους λόγους που τους οδήγησαν σε επίσχεση εργασίας.

Οι παρευρισκόμενοι εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στο προσωπικό και την πρόθεσή τους να συμβάλουν ενεργά έτσι ώστε ο αγώνας αυτός να στηριχτεί πιο μαζικά από τον αιγινίτικο λαό και τους φορείς του.

«Η κατάσταση στην Αίγινα δεν αποτελεί εξαίρεση», τονίζει στην ανακοίνωσή της η ΚΟ Αίγινας του ΚΚΕ, αναδεικνύοντας τις ευθύνες της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η οποία υπηρετεί πιστά τη συνολικότερη πολιτική της ΕΕ για την εμπορευματοποίηση της Υγείας.

«Απαιτούμε τώρα να καλυφθούν όλα τα κενά και οι ανάγκες του Κέντρου Υγείας. Διεκδικούμε δημόσιο, δωρεάν, καθολικό Σύστημα Υγείας - Πρόνοιας. Να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στο χώρο της Υγείας - Πρόνοιας», καταλήγει η ανακοίνωση.

Εντονα τα προβλήματα των κατοίκων σε Κύθηρα και Αίγινα

Ρεπορτάζ από την περιοδεία της Δ. Μανωλάκου στα δύο νησιά

Η βουλευτής του ΚΚΕ συναντήθηκε με τον δήμαρχο Κυθήρων
Η βουλευτής του ΚΚΕ συναντήθηκε με τον δήμαρχο Κυθήρων
Τα Κύθηρα και την Αίγινα επισκέφθηκε στις 27/7 και στις 30/7, αντίστοιχα, η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Β' Πειραιά του Κόμματος.

Στο πλαίσιο της περιοδείας, είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των δύο νησιών, αφού επισκέφθηκε το Νοσοκομείο Κυθήρων, το Κέντρο Υγείας Αίγινας, τις πυροσβεστικές υπηρεσίες των νησιών, τα δημαρχεία και άλλους φορείς.

Στις συναντήσεις σημείωσε ότι για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νησιά, το ΚΚΕ θα δώσει τη μάχη εντός και εκτός Βουλής, με όλες τις μορφές και τρόπους ώστε να διεκδικηθούν λύσεις. Οπως είπε, οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα τώρα πρέπει να εντείνουν την πάλη τους για τα καυτά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, να μη δεχτούν να κάνουν άλλες θυσίες με το νέο μνημόνιο που ετοιμάζει η συγκυβέρνηση. Αντίθετα, να απορρίψουν τους εκβιασμούς και να μπουν στην πάλη, να στρατευτούν με το ΚΚΕ που παλεύει καθημερινά, με στόχο τη συνολική ανατροπή αυτής της βαρβαρότητας, την αποδέσμευση από την ΕΕ, την κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, τη λαϊκή εξουσία. Για το λαό, σημείωσε, αυτός είναι ο μόνος εφικτός δρόμος, που με οργάνωση και πάλη μπορεί να βάλει τέρμα στη φτώχεια και την εξαθλίωση.

Στα Κύθηρα

Η Δ. Μανωλάκου στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Αίγινας
Η Δ. Μανωλάκου στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Αίγινας
Στα Κύθηρα, συζητώντας με το δήμαρχο του νησιού, Ευστράτιο Χαρχαλάκη, αναδείχθηκε πόσο έχουν επηρεαστεί οι υπηρεσίες των δήμων από την εφαρμοζόμενη πολιτική. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Δήμος Κυθήρων, παρόλο που έχει πλεονασματικό προϋπολογισμό, δεν μπορεί να προσλάβει μόνιμο προσωπικό, με μόνιμη και σταθερή δουλειά για τις 17 αναγκαίες θέσεις για τη λειτουργία του, ενώ μάλιστα επείγει η πρόσληψη κτηνίατρου και πολιτικού μηχανικού που δε διαθέτει ο Δήμος. Ο δήμαρχος έθεσε στη βουλευτή του Κόμματος το ζήτημα της ενεργειακής επάρκειας του νησιού, αφού τόνισε ότι η παροχή είναι κακής ποιότητας λόγω έλλειψης γεννήτριας και σταθεροποιητή, με τις μεγάλες αυξομειώσεις της τάσης να καίνε ηλεκτρικές συσκευές που η ΔΕΗ ποτέ δεν αποζημιώνει, πλήττοντας τα λαϊκά νοικοκυριά.

Στη συνάντησή της με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου, η Δ. Μανωλάκου ενημερώθηκε για την κατάστασή του και για προβλήματα του προσωπικού, όπως για τις απλήρωτες εφημερίες από τον Απρίλη. Διαπίστωσε από κοντά ότι παρόλο που το κτίριο του νοσοκομείου είναι καινούριο και σύγχρονο, την ίδια στιγμή δεν υπάρχουν ειδικότητες όπως ορθοπεδικός, παθολόγος, οδοντίατρος και καρδιολόγος. Είναι πολλά τα αναξιοποίητα μηχανήματα, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι δεν έχει μονάδα τεχνητού νεφρού.

Επίσης, πολλά προβλήματα υπάρχουν στις αεροπορικές και ακτοπλοϊκές μεταφορές.

Στην πυροσβεστική υπηρεσία, η κατάσταση αναδεικνύει όλη την εικόνα εγκατάλειψης των συστημάτων πρόληψης πυρκαγιών και δασικής προστασίας. Οπως ενημερώθηκε η βουλευτής του Κόμματος, από τις 18 οργανικές θέσεις που προβλέπονται για μόνιμο προσωπικό, καλυμμένες είναι μόνον οι 9, ενώ οι ελλείψεις στον εξοπλισμό για τους πυροσβέστες είναι από τα κύρια προβλήματα. Ο στόλος των οχημάτων είναι υπέργηρος και ασυντήρητος, αφού από τα έξι πυροσβεστικά οχήματα, τα δύο είναι εκτός λειτουργίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι το πιο σύγχρονο όχημα είναι εξαετίας, δύο οχήματα είναι είκοσι ετών και άλλο ένα συμπληρώνει «αισίως» τα 40 έτη λειτουργίας...

Στην Αίγινα

Με λεπτομερή καταγραφή των προβλημάτων των φορέων και των κατοίκων της Αίγινας συνδυάστηκε η περιοδεία της Δ. Μανωλάκου στο νησί. Μέλη και φίλοι της τοπικής Οργάνωσης την συνόδευσαν στο Κέντρο Υγείας Αίγινας, στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο, στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Φιστικοπαραγωγών, στο δημαρχείο, στις εγκαταστάσεις του ΔΕΔΔΗΕ, του ΙΚΑ και στα γραφεία του Κυνηγετικού Συλλόγου. Οπως διαπίστωσε η βουλευτής του ΚΚΕ, τα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει η αιγινίτικη κοινωνία είναι πολλά και σε αρκετές περιπτώσεις χρονίζοντα, που επείγουν επίλυσης.

Φλέγον ζήτημα, άμεσης προτεραιότητας για κατοίκους, δήμο, διοίκηση και εργαζομένους του Κέντρου Υγείας Αίγινας είναι η κάλυψη των κενών στην πρωτοβάθμια περίθαλψη. Εκκληση για έναν ακόμη γιατρό οπωσδήποτε το μήνα Αύγουστο, οπότε και ο πληθυσμός του νησιού τετραπλασιάζεται, απηύθυνε η διευθύντρια του Κέντρου, Ευαγγελία Γελαδάκη. Σήμερα, το Κέντρο Υγείας - μοναδικός δημόσιος φορέας Υγείας στο νησί - λειτουργεί με τρεις γιατρούς (αν και προβλέπονται 6 θέσεις γιατρών), εκ των οποίων η μία ιατρός συνεπικουρεί, καθώς η οργανική της θέση είναι στο Αγροτικό Ιατρείο του Μεσαγρού, το οποίο και παραμένει κλειστό πλέον των δύο χρόνων. Οι τρεις υπάρχοντες ιατροί καλούνται να καλύψουν είκοσι εφημερίες το μήνα. Εφημερίες που παραμένουν απλήρωτες από το Γενάρη. Μικροβιολογικό και Ακτινολογικό εργαστήριο παραμένουν ανενεργά. Τα ασθενοφόρα τριακονταετίας, τα κενά σε οδηγούς και διασώστες και η συχνή έλλειψη καυσίμων κίνησης των οχημάτων συμπληρώνουν τις ανεπάρκειες που καθημερινά αντιμετωπίζει το Κέντρο Υγείας.

Επιπλέον, με τη συμπαράσταση του Τζανείου Νοσοκομείου και πρόσφατα του Κοινωνικού Φαρμακείου της Σαλαμίνας λύνεται ευκαιριακά το δύσκολο θέμα της προμήθειας αναλώσιμων υλικών, αφού, όπως τόνισε στη συζήτηση που είχε η διευθύντρια του Κέντρου με τη βουλευτή του ΚΚΕ, οι αντίστοιχες εταιρείες δεν καταθέτουν καν προσφορά για τις μικρές παραγγελίες του Κέντρου Υγείας Αίγινας! Παρά τα συνεχή υπομνήματα προς τη 2η ΔΥΠΕ και το υπουργείο Υγείας, το πρόβλημα παραμένει άλυτο, με τους γιατρούς και τους νοσηλευτές να βάζουν αρκετές φορές το χέρι στην τσέπη για να καλύψουν φθορές και επείγουσες ανάγκες. Στο ίδιο πνεύμα και οι ασθενείς πρέπει να διαθέτουν τετρακόσια ευρώ μετρητά, προκειμένου να καταπλεύσουν με ταχύπλοο στον Πειραιά για νοσοκομείο τις νυχτερινές και πρώτες πρωινές ώρες.

Η περιοδεία συνεχίστηκε στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο της Αίγινας, όπου η Δ. Μανωλάκου συνομίλησε με τους πυροσβέστες για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, αλλά και τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις. Για την πρόληψη πυρκαγιών βρίσκονται σε επιφυλακή, ακροβολισμένα στην Αίγινα, τέσσερα πυροσβεστικά οχήματα. Μεγάλο πρόβλημα για τους πυροσβέστες αποτελεί η επικοινωνία κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων κατάσβεσης πυρκαγιάς. Με την κατάργηση του συστήματος «TETRA» και την επιστροφή στο αναλογικό σύστημα, η επικοινωνία με τον ασύρματο καθίσταται δύσκολη, εξαιτίας του αδύναμου σήματος και των θορύβων από τις αντλίες. Οι πυροσβέστες οδηγούνται στην επικοινωνία μέσω κινητών τηλεφώνων, τους λογαριασμούς των οποίων πληρώνουν οι ίδιοι. Επιπροσθέτως, μετρούν ήδη 7-8 χρόνια δίχως να τους έχουν δοθεί νέες στολές.

Με τη διοίκηση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φιστικοπαραγωγών, η βουλευτής του ΚΚΕ συζήτησε, μεταξύ άλλων, για τα προβλήματα που προκύπτουν από την αύξηση του ΦΠΑ στα φιστίκια, στα λιπάσματα και τα άλλα αγροτικά εφόδια, που ανεβάζουν το κόστος παραγωγής.

Στη συνάντησή της, τέλος, με τον δήμαρχο Αίγινας, Δημήτρη Μούρτζη, τέθηκαν τα πάγια προβλήματα του δήμου, όπως οι αδυναμίες στην αποκομιδή των απορριμμάτων και η δαπανηρή μεταφορά τους στον ΧΥΤΑ Φυλής, μιας και στο νησί αδυνατεί να δημιουργηθεί χώρος εναπόθεσης. Λόγος έγινε και για τις εξελίξεις στο έργο του υποθαλάσσιου αγωγού υδροδότησης, του οποίου η κατασκευή καρκινοβατεί, όπως και στον εκβιασμό των ιδιοκτητών πλοίων υδροφόρων, που αυτές τις μέρες του καύσωνα απειλούσαν με διακοπή της τροφοδοσίας νερού για να πληρωθούν εδώ και τώρα. Σημειώθηκε δε πως ο προϋπολογισμός του τρέχοντος οικονομικού έτους ενεργοποιείται τώρα, μετά από έξι μήνες... Η βουλευτής του ΚΚΕ κατέθεσε στον δήμαρχο πρόσφατες Ερωτήσεις του Κόμματος, που αφορούν ζητήματα της Αίγινας, καθώς και τις απαντήσεις από τα αρμόδια υπουργεία.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ