Κυριακή 7 Ιούλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Μαθητεία» το ψευδώνυμο της τζάμπα εργασίας

«Ευρωπαϊκή συμμαχία για θέσεις μαθητείας» έχει στήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να συμβάλει λέει στην καταπολέμηση της ανεργίας των νέων. Πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του πώς η ΕΕ πλασάρει μέτρα προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου, της μεγαλοεργοδοσίας, με το δόλωμα ότι σκέφτεται «για το καλό των νέων» στην προκειμένη περίπτωση.

Εμπειρία από τη «μαθητεία» έχουν οι χιλιάδες νέοι της κατάρτισης που σε συνθήκες υπερεκμετάλλευσης κάνουν τη «μετάβαση» από το θρανίο στη δουλειά, οι νέοι πτυχιούχοι που δουλεύουν τζάμπα για να δοκιμαστούν και να αποκτήσουν επαγγελματική εμπειρία. Τη στιγμή μάλιστα που το σύστημα στην κρίση του στέλνει στην ανεργία εκατομμύρια εργαζόμενους που και επαγγελματική εμπειρία και άλλα προσόντα έχουν.

Η λύση στο πρόβλημα της ανεργίας των νέων δεν θα έρθει από «κόλπα» όπως τη μαθητεία, ούτε από τα στρογγυλά τραπέζια και τις λυκοσυμμαχίες εκείνων που στέλνουν τους νέους, τους εργαζόμενους στις λίστες της ανεργίας, που έφτιαξαν την επαγγελματική μισοκατάρτιση για να αντλούν διαρκώς νέους χωρίς δικαιώματα, που αρνούνται να εντάξουν την πρακτική άσκηση στις σπουδές, που αφήνουν χρόνια τώρα τα νέα παιδιά έρμαια των εργοδοτών.

Το δικαίωμα στη δουλειά, τη δουλειά με δικαιώματα την κατέκτησε το λαϊκό κίνημα στους δρόμους, με θυσίες, με αγώνες, στην ταξική πάλη. Στις συμμαχίες των καπιταλιστών οι νέοι και όλοι οι εργαζόμενοι καλούνται να αντιτάξουν τον ενωμένο αγώνα μαζί με τους εργαζόμενους, τ' άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα με βάση τα κοινά συμφέροντά τους κόντρα στο κεφάλαιο, την εξουσία του, την ΕΕ.

Αυξάνουν τα πλοία τους, τσακίζουν τους ναυτεργάτες

Γρηγοριάδης Κώστας

Αύξηση του στόλου σε αριθμό πλοίων και χωρητικότητα των Ελλήνων εφοπλιστών, που παραμένουν σταθερά στην κορυφή της πυραμίδας της παγκόσμιας ναυτιλίας, δείχνουν τα στοιχεία της ετήσιας έκθεσης της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) που δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα. Συγκεκριμένα ο ελληνόκτητος στόλος το 2012 μετρούσε 3.428 πλοία, από 3.325 που ήταν το 2011 και η χωρητικότητά του ήταν 245,14 εκατομμύρια dwt, αντιπροσωπεύοντας το 15,56% της παγκόσμιας χωρητικότητας. Το 2011 η χωρητικότητα του ελληνόκτητου στόλου ήταν 226,92 εκατομμύρια dwt, αντιπροσωπεύοντας 14,83% της παγκόσμιας χωρητικότητας.

Η κερδοφορία του εφοπλιστικού κεφαλαίου ενισχύεται ακόμα και σε περίοδο κρίσης. Κερδοφορία που φέρει ατόφια τη σφραγίδα της άγριας εκμετάλλευσης Ελλήνων και αλλοδαπών ναυτεργατών, των αμέτρητων προνομίων που τους παρέχουν διαχρονικά οι κυβερνήσεις και ενισχύουν οι κανονισμοί και οι οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Την ίδια ώρα η ανεργία στους ναυτεργάτες καλπάζει. Ακόμα και τα μαγειρεμένα στοιχεία του ΓΕΝΕ εμφανίζουν 4.500 ανέργους, αριθμό ρεκόρ. Από αυτούς το 20% παίρνει το επίδομα ανεργίας ύψους των 235 ευρώ για τους άγαμους και 294 ευρώ για τους έγγαμους!

Και όμως οι εφοπλιστές δεν είναι ευχαριστημένοι. Δεν θέλουν απλά και άλλα προνόμια, νόμους, διευκολύνσεις, ελαφρύνσεις, τα θέλουν όλα! Οπως ξεκαθαρίζει ο πρόεδρος της ΕΕΕ Θ. Βενιάμης: «Η ελληνόκτητη ναυτιλία έχει επίσης την προοπτική να προσφέρει πολυάριθμες θέσεις εργασίας στους νέους που μαστίζονται από την ανεργία. Προϋπόθεση είναι να υπάρξει το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο που θα επιτρέπει τη ναυτολόγηση ελληνικών κατώτερων πληρωμάτων με όρους ανταγωνιστικούς, λαμβάνοντας υπόψη τα διεθνώς κρατούντα». Με απλά λόγια απαιτούν «καθαρούς» από δικαιώματα και συμβάσεις ναυτεργάτες με «μισθούς Κίνας» ή μια κούπα ρύζι...

Αναμνήσεις για τον Ερνεστ Τέλμαν

Αυτές οι σελίδες αναμνήσεων για τον Ερνεστ Τέλμαν έχουν γραφτεί από την κόρη του Ιρμα. Διαβάζοντας το βιβλίο, αναδεικνύεται όχι μόνο μια σύντομη και περιεκτική σκιαγραφία της ζωής και της δράσης του Ερνεστ Τέλμαν, που υπήρξε Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Γερμανίας, αλλά και μια εικόνα της πορείας της ταξικής πάλης στη Γερμανία στις δεκαετίες 1920 και '30. Δίχως να αποτελεί μια λεπτομερή περιγραφή δίνει μια συνολική εικόνα για τον οξυμένο χαρακτήρα της ταξικής σύγκρουσης. Η Ιρμα ήταν από τα ελάχιστα πρόσωπα που είχαν επαφή με τον Ερνεστ Τέλμαν στο διάστημα που παρέμεινε έγκλειστος στις ναζιστικές φυλακές, από το 1933 έως τη δολοφονία του τον Αύγουστο του 1944. Από την αναφορά σε εκείνη την περίοδο αναδεικνύεται πως η δράση του ΚΚΓ συνεχίστηκε, κόντρα στις σκληρές διώξεις του ναζιστικού καθεστώτος.

Το παράδειγμα του Ερνεστ Τέλμαν και η ηρωική δράση των Γερμανών κομμουνιστών φέρνει σε επαφή το σημερινό αναγνώστη με την «καθημερινότητα» της πάλης εκείνης της περιόδου, που παρά τις ιστορικές διαφορές αναδεικνύει και στο σήμερα τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του κομμουνιστή, την πίστη στην υπόθεση της εργατικής τάξης και την αφοσίωση στην πάλη για την εξουσία της. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή».

Εβο Μοράλες

Γρηγοριάδης Κώστας

Το περιστατικό την περασμένη Τρίτη με τον πρόεδρο της Βολιβίας, Εβο Μοράλες, και την ιδιότυπη «ομηρία» του για 13 ώρες, αφού δε δινόταν στο αεροσκάφος στο οποίο επέβαινε άδεια διέλευσης από τις κυβερνήσεις των Γαλλίας, Πορτογαλίας, Ισπανίας και Ιταλίας από τον εναέριο χώρο τους έχει προκαλέσει εύλογα μεγάλες αντιδράσεις. Πρόκειται για μια πρόκληση ολκής, παραβίασης και των πιο στοιχειωδών κανόνων των διεθνών συμβάσεων και της διπλωματίας.

Με το πρόσχημα της υποψίας ότι επέβαινε στο προεδρικό Βολιβιανό αεροσκάφος ο καταζητούμενος πρώην πράκτορας της CIA E. Σνόουντεν, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός προχώρησαν σε αυτήν την απαράδεκτη ενέργεια. Δίκαια χαρακτηρίστηκε από πολλές ηγεσίες της Λατινικής Αμερικής ως «επιθετική ενέργεια», που μπορούσε να θέσει ακόμα και σε κίνδυνο την ασφάλεια του προέδρου της Βολιβίας και των μελών του υπουργικού συμβουλίου και ταυτόχρονα ως προσβολή. Η Βολιβία και η «Ενωση των Εθνών της Νότιας Αμερικής» απαίτησαν δημόσια συγνώμη και παραπέμπουν το θέμα στον ΟΗΕ ώστε και με τον πιο επίσημο τρόπο να καταδικαστεί.

Το ερωτηματικό που δημιουργείται, γιατί επιλέχτηκε γι' αυτήν την πρόκληση ο πρόεδρος της Βολιβίας, μένει να απαντηθεί όταν θα υπάρχουν περισσότερα στοιχεία. Ωστόσο το ζήτημα που προέκυψε με τον πράκτορα της CIA και τις «αποκαλύψεις» για παρακολουθήσεις από τις μυστικές υπηρεσίες και τα «αλληλοκαρφώματα» μεταξύ αστικών κυβερνήσεων δείχνει ξεκάθαρα ότι οξύνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί.


Δ. Κ.

Αθλιότητες της «Αυγής»

Προκειμένου να χτυπήσουν με δόλια μέσα το ΚΚΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ και η εφημερίδα του, η «Αυγή», αποδεικνύουν καθημερινά ότι συμμετέχουν ενεργά στην αντικομμουνιστική εκστρατεία που σημαιοφόρος της είναι η ΕΕ.

Συγκεκριμένα, η «Αυγή» του Σαββάτου αναδημοσιεύει το άρθρο των «Financial Times» (που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή 5/7/2013), το οποίο ισχυριζόταν ψευδώς ότι οι δύο ευρωβουλευτές του ΚΚΕ καταψήφισαν την τροπολογία για την κατάργηση των μπόνους στα στελέχη του χρηματοπιστωτικού τομέα. Η αλήθεια είναι ότι οι δύο ευρωβουλευτές του ΚΚΕ υπερψήφισαν την τροπολογία και αυτό καταγράφεται στα πρακτικά του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Μάλιστα, την Παρασκευή 5/7/2013, δόθηκε στη δημοσιότητα τοποθέτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ που διαψεύδει το δημοσίευμα των «Financial Times» (FT) και ζητά την αποκατάσταση της αλήθειας. Ηξεραν, λοιπόν, στην «Αυγή» ότι το εν λόγω άρθρο είναι συκοφαντικό και δεν έχει καμία σχέση με την αλήθεια, ωστόσο επέλεξαν συνειδητά να αποσιωπήσουν τη διάψευση και στην εφημερίδα να αναδημοσιεύσουν ολόκληρο το (διαψευσμένο) άρθρο των FT. Τόση είναι η πρεμούρα τους για να χτυπήσουν το ΚΚΕ. Παρόμοια στάση κρατά και η συγγενική «Εφημερίδα των συντακτών», υιοθετώντας το ψέμα και σχολιάζοντας ότι «για προβοκάτσια μιλάει ο Περισσός», χωρίς να μπει ποτέ στον κόπο να ρίξει μια ματιά στα πρακτικά και να διαπιστώσει την αλήθεια. Αλλά όταν έχεις αναγάγει τον αντικομμουνισμό σε επάγγελμα, τότε θα συνταχθείς με τις μεθόδους του πρώτου διδάξαντα, του Γκέμπελς, που έλεγε «πες πες ψέμματα κάτι θα μείνει».

Εχει ιδιαίτερη σημασία ότι οι ίδιοι οι FT και ειδικότερα ο συντάκτης του εν λόγω άρθρου, Μιχάλης Πατεράκης, απέστειλαν επιστολή-email την Παρασκευή 5/7/2013 προς τον ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γιώργο Τούσσα, δηλώνοντας μεταξύ άλλων ότι «οι Financial Times θα προβούν στις απαραίτητες επανορθώσεις». Η «Αυγή» με την επαναδημοσίευση αυτού του άθλιου δημοσιεύματος αποδεικνύει την ξετσιπωσιά του ΣΥΡΙΖΑ, που προκειμένου να χτυπήσει το ΚΚΕ επιστρατεύει το ψέμα, τη συκοφαντία και τη διαστρέβλωση. Ντροπή τους.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ