Πέμπτη 7 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Στο σημερινό 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Κοινωνική Συμμαχία» μπορείτε να διαβάσετε τα εξής:
  • Εργαζόμενοι ΣΕΜΠΟ - Λιμάνι Πειραιά: Ρεπορτάζ από τη σημαντική απεργιακή κινητοποίηση και τις αποφάσεις των εργαζομένων για τη συνέχεια
  • Εργαζόμενοι στο Εμπόριο: Κάλεσμα του ΠΑΜΕ σε κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία για διπλή απεργιακή μάχη
  • Εκπαιδευτικοί: Αρθρο για την απεργία στις 30 Μάη στους χώρους της Εκπαίδευσης
  • Ειδικευόμενοι γιατροί: Τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αναδεικνύει η Σωματειακή Επιτροπή Ειδικευόμενων Γιατρών στον «Ευαγγελισμό»
Συνεδριάσεις σωματείων

-- Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας καλεί τους εργαζόμενους, τις Επιτροπές Αγώνα και τα παραρτήματά του, τα επιχειρησιακά και κλαδικά σωματεία του κλάδου σε ανοιχτή συνεδρίαση, την Κυριακή 10/6, στις 6 μ.μ., στα γραφεία του Συλλόγου (Αγ. Φιλοθέης 5Β, πλ. Μητροπόλεως), με θέμα την οργάνωση της πάλης για τη νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας.

-- Η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου προχωρά σε τακτική Γενική Συνέλευση, τη Δευτέρα 11/6, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ - ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Κάλεσμα για διπλή απεργιακή μάχη στο Εμπόριο

Στις 24/6 σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη - Στις 15/7 σε όλη τη χώρα

Η αφίσα του ΠΑΜΕ για την πρώτη από τις δύο απεργίες
Η αφίσα του ΠΑΜΕ για την πρώτη από τις δύο απεργίες
Να δώσουν αποφασιστικά τη μάχη της απεργίας την Κυριακή 24 Ιούνη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και την Κυριακή 15 Ιούλη σε όλη τη χώρα καλεί τα σωματεία του κλάδου του Εμπορίου η Πανελλαδική Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ.

Φέτος εφαρμόζεται για δεύτερη χρονιά ο νόμος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που προβλέπει το άνοιγμα των καταστημάτων από το Μάη μέχρι τον Οκτώβρη, σε μια σειρά μεγάλες περιοχές της Αττικής και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, προσθέτοντας στα ωράρια - λάστιχο και στην εντατικοποίηση, που αντιμετωπίζουν χιλιάδες εμποροϋπάλληλοι, και τη δουλειά τις Κυριακές.

«Κάτω τα χέρια σας από τις Κυριακές, δούλοι δεν θα γίνουμε στις πολυεθνικές!» είναι η απάντηση της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, που απευθύνει κάλεσμα οργάνωσης της απεργίας μέσα στα εμπορικά κέντρα, τα σούπερ μάρκετ και τα μαγαζιά. Με ανακοίνωσή της καλεί τα κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία να μπουν στην πρώτη γραμμή και να πάρουν πάνω τους την επιτυχία της διπλής απεργίας: «Να βγάλουν άμεσα τα υλικά τους, να φτάσουν σε κάθε εμποροϋπάλληλο, να προχωρήσουν σε πρωτοβουλίες που θα ανεβάσουν το αγωνιστικό κλίμα, τη συμμετοχή. Με περιοδείες, εξορμήσεις, συσκέψεις, συνεντεύξεις Τύπου, με Γενικές Συνελεύσεις (...) να δώσουν τη μάχη της απεργίας με τα χαρακτηριστικά που αρμόζουν στις αγωνιστικές παραδόσεις της τάξης μας, στους αγώνες για τη νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας».

Απάντηση στις δυνάμεις που λερώνουν και εκφυλίζουν το όπλο της απεργίας

Σχολιάζοντας τη στάση της πλειοψηφίας της διοίκησης της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΟΙΥΕ), η οποία προκήρυξε σε μια συνεδρίαση απεργία για όλες τις Κυριακές μέχρι τον Οκτώβρη, χωρίς καμία μέριμνα για την οργάνωση και την κινητοποίηση των εμποροϋπαλλήλων, η Πανελλαδική Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ υπογραμμίζει:

«Από την απόφαση των παρατάξεων της πλειοψηφίας στην ΟΙΥΕ (ΣΥΡΙΖΑ/ΛΑΕ - ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) για απεργία διαρκείας από το Μάη έως τον Οκτώβρη, έχουν περάσει 5 Κυριακές. Οι δυνάμεις που πήραν απόφαση για απεργία διαρκείας απουσιάζουν σταθερά από τους χώρους δουλειάς, δεν έχουν πάρει κανένα μέτρο προετοιμασίας της απεργίας, δεν έχουν βγάλει μία αφίσα, μία ανακοίνωση, δεν έχουν πραγματοποιήσει - ούτε καν για τους τύπους - μία απεργιακή συγκέντρωση. Λερώνουν και αποδυναμώνουν το όπλο της απεργίας, το εκφυλίζουν.

Είναι οι δυνάμεις που στήνουν σωματεία - σφραγίδες μιας χρήσης, σφραγιδομάχοι νόθων συσχετισμών, που κρατούν χειροπόδαρα τους εργαζόμενους στα νύχια των επιχειρηματικών ομίλων. Είναι μηχανισμοί της εργοδοσίας, εκπροσωπούν τα συμφέροντά της, βρίσκονται μακριά από τους εργαζόμενους, γι' αυτό άλλωστε δεν μπορούν να τους κινητοποιήσουν και να τους εμπνεύσουν.

Μέσω της απόφασης για απεργία διαρκείας επιχειρούν να δώσουν χτύπημα στο όπλο της απεργίας, να το απαξιώσουν. Είναι οι ίδιες δυνάμεις που στην πρόταση για απεργία απέναντι στα μέτρα της κυβέρνησης το Γενάρη, που εμπεριείχαν το χτύπημα στις συνδικαλιστικές ελευθερίες και την απεργία, σφύριζαν αδιάφορα, μιλούσαν για μορφή πάλης που "έχει φάει τα ψωμιά της". Η αθλιότητα και ο τυχοδιωκτισμός τους έχουν ξεπεράσει κάθε όριο».

Μέρος της συνολικής επίθεσης στον εργάσιμο χρόνο και τις ζωές μας

«Προχωράμε με τα δικά μας αιτήματα, με τις δικές μας ανάγκες!», υπογραμμίζει η Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ, εξηγώντας πως η επίθεση στην κυριακάτικη αργία είναι μέρος της συνολικής επίθεσης στον εργάσιμο χρόνο, στα δικαιώματα και τη ζωή των εργαζομένων του κλάδου.

Υπογραμμίζοντας ότι η καπιταλιστική ανάκαμψη προϋποθέτει ένταση της εκμετάλλευσης, επισημαίνει:

«Στον κλάδο του Εμπορίου δοκιμάστηκαν και γενικεύτηκαν όλες οι μορφές των ελαστικών σχέσεων εργασίας. Η επέκταση της εργάσιμης μέρας, το συνεχές χτύπημα στη ζωή των εργαζομένων στο Εμπόριο μέσω των "ευέλικτων" εργασιακών σχέσεων, η μερική απασχόληση, οι μηνιαίες - 3μηνες - 6μηνες συμβάσεις ορισμένου χρόνου, αλλά και τα διακεκομμένα ωράρια, βρίσκονται σε πλήρη αρμονία με τους άθλιους μισθούς, που στον κλάδο ξεκινούν από τα 180 - 200 ευρώ.

Η σχεδιασμένη κατάργηση της Κυριακής αργίας συνοδεύεται με μεγάλες καθυστερήσεις στις καταβολές των μισθών, με απλήρωτες υπερωρίες και ρεπό που δεν δίνονται, με αύξηση της εντατικοποίησης της εργασίας, με ολοένα και λιγότερους εργαζόμενους, ιδιαίτερα σε μεγάλους εργασιακούς χώρους, να βγάζουν πολλαπλάσια δουλειά, γεγονός που οδηγεί το τελευταίο διάστημα σε αύξηση των εργατικών "ατυχημάτων" και των επαγγελματικών ασθενειών.

Τα "απελευθερωμένα" ωράρια λειτουργίας των καταστημάτων, σε συνδυασμό με τη "διευθέτηση" του χρόνου εργασίας τα τελευταία χρόνια, έχουν οδηγήσει τον κλάδο να έχει έναν άστατο και ακανόνιστο εργάσιμο χρόνο. Οι ανατροπές στον εργάσιμο χρόνο, μαζί με τη διαρκή προσπάθεια κατάργησης της Κυριακής αργίας, χτυπούν στην καρδιά της ζωής του εμποροϋπάλληλου αλλά και της ζωής συνολικά μιας εργατικής οικογένειας που έχει μέλος της εργαζόμενο στον κλάδο του Εμπορίου».

Οργάνωση της πάλης με τα αιτήματα των εργαζομένων

«Καλούμε τους συναδέλφους στο Εμπόριο να δυναμώσουν τις εστίες αγώνα σε χώρους δουλειάς. Να δυναμώσει η αγωνιστική στάση απέναντι σε αποφάσεις της εργοδοσίας που τους καλούν να εργάζονται Κυριακές. Να μην ξεγελαστούν από πρόσκαιρες αποφάσεις επιχειρηματικών ομίλων που για λόγους ανταγωνισμού επιλέγουν αυτήν την περίοδο να μην προχωρούν σε άνοιγμα των καταστημάτων τους τις Κυριακές. Το κυνήγι των κερδών τους είναι το μοναδικό που τους καίει και τους ενδιαφέρει», σημειώνει η Γραμματεία του ΠΑΜΕ.

Καλεί τα Διοικητικά Συμβούλια σε κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία να συνεδριάσουν, να συντονιστούν και να προχωρήσουν σε κοινές δράσεις, να πάρουν μέτρα για τη συμμετοχή εργαζομένων στις απεργιακές μάχες. Ιδιαίτερο κάλεσμα απευθύνει «σε συναδέλφους και τίμιους συνδικαλιστές που βρίσκονται μέσα σε σωματεία των οποίων η γραμμή, λόγω νόθων συσχετισμών ή μηχανισμών, συμβαδίζει με τους σχεδιασμούς της εργοδοσίας, που έχουν σιχαθεί την πλήρη ταύτιση των συμφερόντων τους με τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων. Τους καλούμε να κάνουν βήμα μπρος, να απαγκιστρωθούν από τις δυνάμεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού, να τις κάνουν πέρα».

Τέλος, υπογραμμίζει την ανάγκη να δυναμώσει η συμμαχία εμποροϋπαλλήλων και αυτοαπασχολούμενων, καθώς και ο κοινός αγώνας με άλλους κλάδους εργαζομένων, τους οποίους η πλήρης κατάργηση της Κυριακής αργίας θα επηρεάσει άμεσα. «Παλεύουμε μαζί για νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας, αίτημα που αρνούνται και δεν θέλουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι, οι ηγεσίες σε ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ, οι σύμμαχοι δηλαδή της πλειοψηφίας της ΟΙΥΕ», τονίζει, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι «η κοινή απόκρουση από εμποροϋπαλλήλους - αυτοαπασχολούμενους της προσπάθειας εμπορικών ομίλων και Περιφέρειας για επέκταση του ωραρίου των καταστημάτων στην Κρήτη είναι παράδειγμα που μπορεί και πρέπει να γενικευτεί».

«Να οργανώσουμε την πάλη με τα δικά μας αιτήματα, με τις δικές μας σημαίες!», καταλήγει η Πανελλαδική Γραμματεία και καλεί στη μάχη της απεργίας με το παρακάτω διεκδικητικό πλαίσιο:

  • Νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας. Καμία Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά. Υπερασπίζουμε την Κυριακή ως υποχρεωτική αργία για όλα τα καταστήματα.
  • Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που «απελευθερώνουν» το ωράριο.
  • Κατάργηση των αντεργατικών - αντιλαϊκών νόμων των μνημονίων που τσακίζουν τις εργασιακές σχέσεις και μειώνουν τους μισθούς, με τη διάλυση των ΣΣΕ για τους εμποροϋπαλλήλους.
  • Κανένας εργαζόμενος κάτω από 751 ευρώ.
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕΜΠΟ - ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Με αποφασιστικό απεργιακό αγώνα απέσπασαν δεσμεύσεις για τα δίκαια αιτήματά τους

Παραμένουν σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση για τη συνέχιση της πάλης τους

Με ικανοποίηση για τις δεσμεύσεις που απέσπασαν αλλά και συναίσθηση της ανάγκης να παραμείνουν σε αγωνιστική ετοιμότητα, υποδέχθηκαν οι εργαζόμενοι την αντιπροσωπεία του σωματείου τους
Με ικανοποίηση για τις δεσμεύσεις που απέσπασαν αλλά και συναίσθηση της ανάγκης να παραμείνουν σε αγωνιστική ετοιμότητα, υποδέχθηκαν οι εργαζόμενοι την αντιπροσωπεία του σωματείου τους
Τα πρώτα θετικά αποτελέσματα, σε ό,τι αφορά τα δίκαια αιτήματα που διεκδικούν με τον σημαντικό απεργιακό αγώνα τους, μετρούν από χτες οι εργαζόμενοι στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) της «Cosco» στο λιμάνι του Πειραιά.

Με τη μαζική και συγκροτημένη τους συμμετοχή σε αυτόν τον απεργιακό αγώνα, τη συσπείρωσή τους στο Σωματείο τους (ΕΝΕΔΕΠ), την αποφασιστικότητά τους απέναντι στη «βιομηχανία» διώξεων και τρομοκρατίας, και με ασπίδα την αλληλεγγύη που εκδηλώθηκε από πλήθος συνδικαλιστικών οργανώσεων σε όλη τη χώρα, αλλά και από συνδικαλιστικές οργανώσεις άλλων χωρών, οι εργαζόμενοι ανάγκασαν χτες την εργοδοσία και την κυβέρνηση να συμφωνήσουν στην ένταξη των λιμενεργατών του ΣΕΜΠΟ στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ), καθώς και στην έναρξη διαπραγματεύσεων για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Χτες, Τετάρτη, μέρα κατά την οποία οι εργαζόμενοι πραγματοποιούσαν με επιτυχία από τα ξημερώματα μία ακόμα απεργία, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο υπουργείο Ναυτιλίας με τη συμμετοχή εκπροσώπων της εταιρείας «Dport» (θυγατρική της «Cosco»), της διοίκησης του Σωματείου των Εργαζομένων, του υπουργού Ναυτιλίας Π. Κουρουμπλή και του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εργασίας, Ανδ. Νεφελούδη. Η εργοδοσία αποδέχτηκε να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης, ενώ εργοδοσία και συναρμόδια υπουργεία δεσμεύτηκαν επίσης για την αναγνώριση και ένταξη των λιμενεργατών στα ΒΑΕ.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, η πρώτη διαπραγματευτική συνάντηση θα γίνει την ερχόμενη Τρίτη, στις 12.30 μ.μ. στο υπουργείο Εργασίας, με τη συμμετοχή της εργοδοσίας, των δύο συναρμόδιων υπουργείων και του Σωματείου των Εργαζομένων.

Μετά από αυτήν τη θετική εξέλιξη, οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν από το Σωματείο τους και αποφάσισαν να επιστρέψουν συντεταγμένα στα πόστα τους, αναστέλλοντας την απεργιακή κινητοποίηση που ήταν σε εξέλιξη, υπογραμμίζοντας ότι βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα για την υλοποίηση των δεσμεύσεων. Αντίστοιχα, αποφασίστηκε η αναβολή της συγκέντρωσης αλληλεγγύης που είχε προγραμματιστεί για χτες το απόγευμα στην πύλη της «Cosco».

Ορθωσαν ανάστημα κόντρα στην επίμονη επιχείρηση χτυπήματος της απεργίας

Οι εργαζόμενοι στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του ΣΕΜΠΟ, από τις 30 Μάη που ξεκίνησαν τον απεργιακό τους αγώνα, συμμετέχοντας στην πανεργατική απεργία και στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στον Πειραιά, η οποία μεταφέρθηκε μπροστά στις πύλες της «Coscο», έκαναν δική τους υπόθεση την οργάνωση και την περιφρούρησή του. Συσπειρωμένοι στο σωματείο τους, παρέτειναν την απεργιακή μάχη για άλλα τρία 24ωρα (31/5, 1/6 και 6/6).

Απέκρουσαν μαζικά και οργανωμένα την επιχείρηση απεργοσπαστικού μηχανισμού που έστησαν η εργοδοσία και οι άνθρωποί της από την πρώτη στιγμή. Συνέχισαν τον αγώνα τους, σηκώνοντας ανάστημα απέναντι στη «βιομηχανία» δικαστικών αποφάσεων, που έκριναν τη μία μετά την άλλη τις απεργίες των εργαζομένων «παράνομες», αξιοποιώντας το τεράστιο αντιαπεργιακό νομικό οπλοστάσιο που διαμόρφωσαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις του κεφαλαίου και ενίσχυσε ακόμα παραπέρα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, για την προστασία του «φιλικού επενδυτικού περιβάλλοντος».

Χτες, Τετάρτη, από τις 6 το πρωί, οι απεργιακές φρουρές των εργαζομένων ήταν στα πόστα τους. Η απεργία τους είχε ήδη κριθεί «παράνομη» με νέα απόφαση που εξέδωσε το δικαστήριο την Τρίτη, ωστόσο το Εργατικό Κέντρο Πειραιά έσπευσε να στηρίξει τους εργαζόμενους, απαντώντας το ίδιο με κήρυξη απεργίας στις προβλήτες.

Η εργοδοσία από την πλευρά της έσπευσε για μια ακόμα φορά, την ώρα μάλιστα που ήταν σε εξέλιξη η συνάντηση στο υπουργείο Ναυτιλίας, να καταθέσει αγωγή (μέσω της «DΡort») με την οποία ζήτησε να κριθεί «παράνομη» και η απεργία του ΕΚΠ.

Παράλληλα, όλη την προηγούμενη νύχτα, μετά την έκδοση της προχτεσινής δικαστικής απόφασης, χρυσαυγίτες και άλλα τσιράκια της εργοδοσίας τρομοκρατούσαν εργαζόμενους στους χώρους δουλειάς, έστελναν απειλητικά μηνύματα στα κινητά εργαζομένων ότι «ετοιμάζονται απολύσεις» και άλλα παρόμοια, που τελικά έπεσαν στο κενό.

Αργά το βράδυ της Τρίτης, από το υπουργείο Ναυτιλίας και τους εργοδότες απευθύνθηκε πρόσκληση στη διοίκηση της ΕΝΕΔΕΠ για συνάντηση στο υπουργείο το πρωί της Τετάρτης.

Ωστόσο, λιγότερο από μία ώρα πριν την προγραμματισμένη συνάντηση, η εργοδοσία, συνεχίζοντας να προκαλεί, δήλωσε ότι δεν θα συμμετείχε σε αυτήν. Οι εργαζόμενοι διαμήνυσαν ότι χωρίς την παρουσία της εργοδοσίας «δεν υπάρχει λόγος να πάμε στο υπουργείο». Πέντε λεπτά πριν την ώρα της συνάντησης, η εταιρεία ανακοίνωσε τελικά τη συμμετοχή της...

Με όπλο τη συσπείρωση στο Σωματείο

Επιστρέφοντας από τη συνάντηση και μετά τη θετική έκβασή της, ο πρόεδρος της ΕΝΕΔΕΠ, Μάρκος Μπεκρής, ανέφερε προς τους απεργούς: «Δώσαμε μία μεγάλη μάχη με αποφασιστικότητα και αυταπάρνηση. Είναι ένα τεράστιο βήμα αυτό που καταφέραμε, τους στριμώξαμε (...) Το καθήκον που μπαίνει εδώ είναι να είμαστε σε επαγρύπνηση. Η μαζικότητα του Σωματείου και η δική σας συσπείρωση έφερε αυτό το αποτέλεσμα. Για να υλοποιηθούν όμως οι δεσμεύσεις θα πρέπει να είμαστε σε αγωνιστική ετοιμότητα ώστε όταν χρειαστεί να δώσουμε συνέχιση στον αγώνα για την ικανοποίηση των αιτημάτων μας, και θα πρέπει να είμαστε όλοι παρόντες».

Οπως τόνισε, αμέσως μετά τη συνάντηση στις 12 Ιούνη θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου και θα γίνει αμέσως ενημέρωση των εργαζομένων.

«Είναι υποχρέωση όλων μας, τους συναδέλφους που ταλαντεύονται, που έχουν υποστεί τρομοκρατία, να τους υποστηρίξουμε και να τους φέρουμε κοντά μας», πρόσθεσε ο Μ. Μπεκρής.

«Ξέρουμε ότι πέσανε όλοι οι λύκοι πάνω να μας χτυπήσουν», συνέχισε, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο προς κάθε κατεύθυνση ότι το Σωματείο και οι εργαζόμενοι δεν πρόκειται να ανεχθούν καμία απειλή σε οποιονδήποτε συνάδελφό τους: «Δεν αφήνουμε συνάδελφο μόνο του. Ολοι για έναν και ένας για όλους!».

Παίρνοντας το λόγο ο πρόεδρος του ΕΚΠ, Νίκος Ξουράφης, σημείωσε: «Ούτε τα δικαστήρια μας σταματήσανε, ούτε η τρομοκρατία, ούτε τίποτα, γιατί ακριβώς όλοι μαζί μπορούμε να πετύχουμε τα πάντα». Αναφέρθηκε στη σημασία της μεγάλης συσπείρωσης των εργαζομένων στο σωματείο τους, αλλά και στη σημασία που έχει «να ανοίξουμε κουβέντα με τους συναδέλφους που ήταν ταλαντευόμενοι (...) ώστε αυτή η επιτυχία που έχει μέχρι στιγμής το Σωματείο να γίνει υπόθεση όλων των εργαζομένων. Να τη μεταφέρουμε στους υπόλοιπους για να ξέρουν ότι αν και αυτοί είναι μαζί μας, θα είναι πολύ πιο εύκολος ο δρόμος μετά». Τόνισε, τέλος, ότι «λέμε για αναστολή της απεργίας γιατί δεν έχουμε φτάσει στο τέλος της λύσης των αιτημάτων μας. Είμαστε σε ετοιμότητα, σε επιφυλακή ανά πάσα στιγμή. Στο τέλος θα τα καταφέρουμε».

Οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ να σταθούν στο πλευρό των λιμενεργατών

Την αλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζομένων της «Cosco» στο λιμάνι του Πειραιά εκφράζουν συνδικαλιστές εκλεγμένοι στα Διοικητικά Συμβούλια Ενώσεων Εργαζομένων στα ΜΜΕ.

Με ανακοίνωσή τους καταγγέλλουν τη στάση ορισμένων ΜΜΕ και ιδιαίτερα του τηλεοπτικού σταθμού «ΣΚΑΪ», που «έχοντας επιλέξει τη γνωστή τακτική της συκοφαντίας και της προβοκάτσιας ενάντια στους αγώνες των λιμενεργατών, της εργατικής τάξης γενικά, "έστησε καρτέρι" στο λιμάνι, περιμένοντας "επεισόδια", ώστε να έχει την ευκαιρία να χύσει για άλλη μια φορά το δηλητήριό του ενάντια στους εργαζόμενους και στους αγώνες τους».

Οι εργαζόμενοι που συνυπογράφουν την ανακοίνωση καλούν τους συναδέλφους τους «να δείξουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους, υπερασπιζόμενοι και με την εργασία τους το δίκιο των εργαζομένων στο λιμάνι».

Την ανακοίνωση συνυπογράφουν οι συνδικαλιστές: Γιώργος Μηλιώνης, δημοσιογράφος, μέλος του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ. Στράτος Κουτσοβίλης, διοικητικός υπάλληλος, μέλος του ΔΣ της ΕΠΗΕΑ. Φάνης Καψάλης, διοικητικός υπάλληλος, μέλος του ΔΣ της ΕΠΗΕΑ. Κώστας Πολύζος, τεχνικός τηλεόρασης, μέλος του ΔΣ της ΕΤΙΤΑ. Κατερίνα Καδδά, τεχνικός τηλεόρασης, μέλος του ΔΣ της ΕΤΙΤΑ. Πάνος Ζάχαρης, σκιτσογράφος, μέλος του ΔΣ της ΠΟΕΣΥ. Γιώργος Κώτης, διοικητικός υπάλληλος, μέλος του ΔΣ της ΠΟΣΠΕΡΤ. Γιώργος Βώβος, τεχνικός τηλεόρασης, μέλος του ΔΣ της ΠΟΣΠΕΡΤ. Κική Βαλσαμάκη, διοικητική υπάλληλος, μέλος του ΔΣ της ΠΟΕΠΤΥΜ. Γιώργος Διαμαντόπουλος, διοικητικός υπάλληλος, μέλος του ΔΣ της ΠΟΕΠΤΥΜ.

Πρωτοβουλία αλληλεγγύης από την Ομοσπονδία Μεταφορών Τουρκίας

Από την κινητοποίηση στα γραφεία της «Cosco» στην Κωνσταντινούπολη
Από την κινητοποίηση στα γραφεία της «Cosco» στην Κωνσταντινούπολη
Κινητοποίηση μπροστά από τα γραφεία της «Cosco» στην Κωνσταντινούπολη πραγματοποίησε χτες η Ομοσπονδία Μεταφορών Τουρκίας Nakliyat-Is, μέλος της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ), εκφράζοντας την αλληλεγγύη της στους εργαζόμενους της επιχείρησης στο λιμάνι του Πειραιά. Με τα πανό και τις πικέτες τους οι συγκεντρωμένοι καταδίκασαν «τις εχθρικές πρακτικές της "Cosco" ενάντια στους εργαζόμενους» και διαβεβαίωσαν πως οι εργαζόμενοι «δεν είναι μόνοι», αλλά έχουν συμπαραστάτες στον αγώνα τους συναδέλφους τους.

  • Στο μεταξύ, στη χώρα μας, συνδικάτα από διάφορες πόλεις και κλάδους συνεχίζουν να εκφράζουν τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των εργαζομένων. Τα νέα μηνύματα αλληλεγγύης προέρχονται από τα Εργατικά Κέντρα Ζακύνθου και Νάουσας, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών, το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου και τα Σωματεία Εργαζομένων «Αθηναϊκής Ζυθοποιίας», δήμου Πετρούπολης και δήμου Ζωγράφου.
Η «δίκαιη ανάπτυξη» προϋποθέτει λιμάνια - εργασιακά γκέτο

Μέσα από τον αγώνα των λιμενεργατών του ΣΕΜΠΟ αναδεικνύεται η συνολική επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων στο λιμάνι του Πειραιά, συνολικά σε κλάδους και χώρους κομβικής σημασίας για τους στρατηγικούς στόχους του κεφαλαίου, μια επίθεση την οποία «τρέχει» με ιδιαίτερο ζήλο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Την ίδια ώρα που με διάφορα δελτία Τύπου, όπως αυτό που κυκλοφόρησε χτες το υπουργείο Ναυτιλίας, η κυβέρνηση επιχειρεί να πείσει ότι «υποστηρίζει πλήρως τα βασικά αιτήματα των εργαζομένων», στην πραγματικότητα έχει ήδη κάνει μια σειρά από βήματα στην κατεύθυνση της μετατροπής των λιμανιών, όπως και των διαμετακομιστικών κέντρων και των ναυπηγοεπισκευαστικών ζωνών, σε «Ειδικές Οικονομικές Ζώνες».

Χαρακτηριστικά, το Φλεβάρη του 2017, η κυβέρνηση έφερε νόμο για τη σύσταση Εθνικού Μητρώου Φορτοεκφορτωτών Λιμένων και Ξηράς, από το οποίο εξαιρέθηκαν οι εργαζόμενοι στον ΟΛΠ και τον ΟΛΘ και στα άλλα λιμάνια που είναι ΑΕ (λιμενεργάτες, χειριστές μηχανημάτων κ.ο.κ.), καθώς και στα διαμετακομιστικά κέντρα (π.χ. Θριάσιο)!

Η εξαίρεση αυτή ισοδυναμεί με πλήγμα σε μια σειρά από εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Συγκεκριμένα: Δίνει τη δυνατότητα στην εργοδοσία να μην καθορίζει με ΣΣΕ τους κανονισμούς διεξαγωγής φορτοεκφορτωτικών εργασιών. Εξαιρεί τους εργαζόμενους σε ΟΛΠ και ΟΛΘ από την ένταξη στα ΒΑΕ, αφού η νομοθεσία προβλέπει την ένταξη μόνο των πιστοποιημένων φορτοεκφορτωτών. Δεν θα ισχύουν τα μέτρα πρόληψης, ασφάλειας και προστασίας της υγείας για τους φορτοεκφορτωτές που προβλέπεται από το ΣΕΠΕ, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στην εργοδοσία με ένα μονομερή κανονισμό εργασίας να καθορίσει όλα τα παραπάνω.

Ο νόμος υπερψηφίστηκε από ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ (Δημοκρατική Συμπαράταξη τότε, Κίνημα Αλλαγής τώρα), ΑΝΕΛ, Ενωση Κεντρώων, Ποτάμι, με τη ναζιστική Χρυσή Αυγή να καταψηφίζει μεν επί της αρχής, σπεύδοντας ωστόσο να δηλώσει ότι οι ρυθμίσεις που αφορούν το Μητρώο «έρχονται να διορθώσουν αγκυλώσεις»...

Με αυτήν την ευρύτατη συναίνεση της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων, «νομιμοποιήθηκε» η εργασιακή ζούγκλα που έχει επιβάλει η «Cosco» στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του λιμανιού του Πειραιά, δηλαδή οι ατομικές συμβάσεις εργασίας, ο χαρακτηρισμός των λιμενεργατών ως ανειδίκευτων εργατών, η πλήρης έλλειψη μέτρων για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία.

Στρώθηκε παράλληλα το έδαφος για μονοπώλια που θα αναλάβουν τα άλλα μεγάλα, στρατηγικής σημασίας για το κεφάλαιο, λιμάνια (π.χ. της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας, για τα οποία υπάρχει έντονο ενδιαφέρον αμερικανικών ομίλων).

Στο νόμο αυτόν ήρθε να «κουμπώσει» ο νέος κανονισμός προσωπικού που συμφώνησαν το Γενάρη η ΟΛΠ ΑΕ (ιδιοκτησίας «Cosco») με τις δυνάμεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού που πλειοψηφούν στη διοίκηση της ΟΜΥΛΕ και την Ενωση Λιμενεργατών ΟΛΠ, αλλά και η ΣΣΕ που υπέγραψαν ΟΛΠ - ΟΜΥΛΕ. Ο κανονισμός για τους «μόνιμους» υπαλλήλους και λιμενεργάτες προβλέπει, μεταξύ άλλων, επιμήκυνση του εργάσιμου χρόνου (το 7,5ωρο - 37,5ωρο που ίσχυε έγινε 8ωρο - 40ωρο) δουλειά 7 μέρες τη βδομάδα χωρίς υπερωριακή αμοιβή, ελαστικές μορφές απασχόλησης, «αξιολόγηση», απολύσεις με μια απλή καταγγελία, ακόμα και εισαγωγή του ενεργού και ανενεργού χρόνου εργασίας. Επιπρόσθετα, με την εν λόγω σύμβαση άνοιξε ο δρόμος για το «μοντέλο» των υπεργολαβικών εργαζομένων, ό,τι δηλαδή ισχύει στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ.

Για την απεργία στις 30 Μάη στο χώρο της Εκπαίδευσης

Από την απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στις 30 Μάη στην Αθήνα
Από την απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στις 30 Μάη στην Αθήνα
Στις 30 Μάη οι εργαζόμενοι, με τη συμμετοχή τους στην απεργία και τις συγκεντρώσεις του ταξικού κινήματος, χάλασαν τα σχέδια της κυβέρνησης, της μεγαλοεργοδοσίας και του εργοδοτικού συνδικαλισμού να στρατεύσουν τους εργαζόμενους και το κίνημά τους, στο όνομα της λεγόμενης «εθνικής ενότητας» και της ψευδεπίγραφης «κοινωνικής συμμαχίας», πίσω από τους στόχους μιας ανάπτυξης που έχει λίπασμά της το τσάκισμα των δικαιωμάτων τους.

Οι μαζικές απεργιακές συγκεντρώσεις, οι απεργίες σε μεγάλους εργασιακούς χώρους, στις μεταφορές, στα λιμάνια, στα μεγάλα έργα και αλλού, έδειξαν ότι δεκάδες Σωματεία, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα, Επιτροπές Αγώνα και αγωνιστές συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ έδωσαν παλικαρίσια τη μάχη για τις πραγματικές ανάγκες της εργατικής τάξης.

Απέναντι στον εκφυλισμό και την επιχείρηση στοίχισης στους στόχους του κεφαλαίου...

Οι πλειοψηφίες του κυβερνητικού συνδικαλισμού σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ μέσα από τη λεγόμενη «Πανεθνική Ημέρα Δράσης» επιδίωξαν να φορέσουν «καπέλο» στους εργαζόμενους αιτήματα και στόχους που καμία σχέση δεν έχουν με τις ανάγκες και τα δικαιώματά τους, αντίθετα υπηρετούν τις επιδιώξεις των επιχειρηματικών ομίλων.

Στο πλαίσιό τους είχαν ως αίτημα την «ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στην Εκπαίδευση», που σημαίνει προσαρμογή του σχολείου, του περιεχομένου και της λειτουργίας της Εκπαίδευσης όχι στις μορφωτικές ανάγκες των παιδιών, αλλά στις ανάγκες του κεφαλαίου. Στο στόχο αυτό συμφωνούν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, αλλά και οι δυνάμεις τους στις Ομοσπονδίες και τα Σωματεία.

Μπροστά στην απεργία στις 30 Μάη στον κλάδο της Εκπαίδευσης, τα Σωματεία, οι Επιτροπές Αγώνα και οι συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ δώσαμε τη μάχη ώστε να υπάρχει συμμετοχή, να μπουν στο επίκεντρο οι δικές μας ανάγκες και διεκδικήσεις, να κυριαρχήσουν αιτήματα και στόχοι πάλης που ανταποκρίνονται στις μορφωτικές ανάγκες και τα δικαιώματα των μαθητών μας. Στις μαζικές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ σε όλη την Ελλάδα εκφράστηκε με τη συμμετοχή του ένα πρωτοπόρο κομμάτι συναδέλφων εκπαιδευτικών που πήγε κόντρα στη λογική της απάθειας, της απογοήτευσης και της ηττοπάθειας που καλλιεργούν όλες οι άλλες δυνάμεις σε ΔΟΕ και ΟΛΜΕ.

Η εικόνα που παρουσίασαν αυτές οι ηγεσίες ήταν πραγματικά τραγική. Στη συγκέντρωση της πλατείας Κλαυθμώνος ήταν κυριολεκτικά τρεις και ο κούκος. Εικόνα πραγματικής αποδιοργάνωσης για τον μεγαλύτερο κλάδο του Δημοσίου.

Είχαν φροντίσει φυσικά αυτές οι δυνάμεις να υπονομεύσουν την απεργία που οι ίδιοι αποφάσισαν. Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ (ΔΑΚΕ) είπε χαρακτηριστικά ότι «η ΑΔΕΔΥ δεν ρώτησε την ΟΛΜΕ για να κηρύξει απεργία», ενώ ισχυρίστηκε πως οι καθηγητές «είναι στα σχολεία για να μην διαταραχθούν οι εξετάσεις των μαθητών». Η ΔΟΕ (ΔΑΚΕ - ΠΑΣΚ/ΔΗΣΥ - ΣΥΡΙΖΑ) δεν μπήκε καν στον κόπο να βγάλει ανακοίνωση.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι συγκεκριμένες ηγεσίες προκηρύσσουν κινητοποιήσεις και μετά δεν κάνουν τίποτα για την επιτυχία τους. Δεν κούνησαν ούτε το μικρό τους δαχτυλάκι για την οργάνωση του αγώνα του κλάδου απέναντι στο νόμο - λαιμητόμο του Κατρούγκαλου, απέναντι στον απεργοκτόνο νόμο, απέναντι στην αντιδραστική «αξιολόγηση» των εκπαιδευτικών. Αυτήν τη φορά όμως ξεπέρασαν τον ίδιο τους τον εαυτό!

Φαίνεται πιο ξεκάθαρα από ποτέ πως το ζήτημα της αλλαγής των συσχετισμών στα Σωματεία και τις Ομοσπονδίες δεν είναι ένα θεωρητικό ζήτημα αλλά μια υπερεπείγουσα αναγκαιότητα, αν θέλουμε να ανασάνει το κίνημα από τη θηλιά του κυβερνητικού - συστημικού συνδικαλισμού. Κάθε εκπαιδευτικός που νιώθει αυτήν την ανάγκη έχει θέση στις γραμμές του ταξικού κινήματος.

...και τις δυνάμεις που συμβάλλουν στην υπονόμευση κάθε αγωνιστικής δράσης

Η απεργία στις 30 Μάη έδωσε επίσης την δυνατότητα να αποκαλυφθούν ακόμα περισσότερο στα μάτια των συναδέλφων οι ηγεσίες που χαρακτηρίζονται για τον τυχοδιωκτισμό τους. Μιλάμε για την ηγεσία των «Παρεμβάσεων», που κινείται στο χώρο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Από κοινού με τη ΔΑΚΕ, την ΠΑΣΚ/ΔΗΣΥ και τον ΣΥΡΙΖΑ επιδίωξαν να βάλουν φρένο σε κάθε προσπάθεια αγωνιστικής δράσης και συσπείρωσης απέναντι στην κυβερνητική πολιτική.

Την στιγμή που ο κλάδος έπρεπε να αναμετρηθεί με την κυβερνητική πολιτική, οι δυνάμεις αυτές έσπερναν την απογοήτευση και την αδράνεια, μιλώντας για απεργία των εργοδοτών, για λοκ άουτ, ότι οι εργαζόμενοι θα έδιναν μια άλλη μέρα τη μάχη. Μπλοκάρισαν αποφάσεις συμμετοχής στην απεργία σε δεκάδες Διοικητικά Συμβούλια ΕΛΜΕ και Συλλόγων, καλλιέργησαν την αδράνεια και την απογοήτευση, ακόμα και σε πιο πρωτοπόρα τμήματα συναδέλφων, μιλώντας για «απεργία των εργοδοτών». Σε πολλά σωματεία, οι συνδικαλιστές τους δήλωσαν ανοιχτά πως δεν θα απεργήσουν.

Ο μόνος τους καημός ήταν να βγουν ψηφίσματα ώστε «να αποσυρθεί η ΑΔΕΔΥ από την "Κοινωνική Συμμαχία"». Για χρόνια οι «Παρεμβάσεις», από κοινού με τη ΛΑΕ και τον ΣΥΡΙΖΑ, έσπερναν αυταπάτες για το ρόλο της ΑΔΕΔΥ. Ακόμα και σήμερα καλλιεργούν την αυταπάτη ότι «η ΑΔΕΔΥ δεν είναι το ίδιο με τη ΓΣΕΕ», «έχει πιο ριζοσπαστικές θέσεις» κ.λπ., γι' αυτό και η επιμονή τους να αποσυρθεί η ΑΔΕΔΥ από την «κοινωνική συμμαχία». Οι ίδιες δυνάμεις έβαλαν το χεράκι τους ώστε με όχημα την ΑΔΕΔΥ αλλά και τις ΟΛΜΕ - ΔΟΕ οι εργαζόμενοι να σέρνονται πίσω από τα συλλαλητήρια υπέρ της «σκληρής διαπραγμάτευσης» και του «υπερήφανου όχι» στο δημοψήφισμα. Στο συνέδριο της ΔΟΕ το 2016, οι συνδικαλιστές των «Παρεμβάσεων» μας κουνούσαν από το βήμα την αφίσα της ΑΔΕΔΥ που καλούσε στις συγκεντρώσεις υπέρ της δήθεν «σκληρής διαπραγμάτευσης» της κυβέρνησης με τους «θεσμούς». Καλλιέργησαν συνειδητά αυταπάτες για τη δήθεν «πρώτη φορά αριστερά», υποστήριζαν πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι «αριστερόστροφη, άρα και πιο ευάλωτη στην πίεση του κινήματος». Ακόμα και λίγες μέρες πριν την απεργία, στις 11 Μάη, στην κινητοποίηση για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά των εργαζομένων στο Δημόσιο, οι συνδικαλιστές των «Παρεμβάσεων» ήταν χέρι - χέρι με τους κυβερνητικούς συνδικαλιστές και στην πορεία και κρατούσαν τα εξαπτέρυγα της ΑΔΕΔΥ.

Οπως όταν φούσκωνε το ρεύμα των αυταπατών πως δήθεν μια «κυβέρνηση της Αριστεράς» θα δώσει λύσεις στα λαϊκά προβλήματα, έτσι και τώρα που δυναμώνει σε τμήματα εργαζομένων η απογοήτευση, ο φόβος και η ανασφάλεια, ο χώρος του καιροσκοπικού συνδικαλισμού εμφανίζεται σαν φτερό στο άνεμο, ένα και το αυτό με το κυρίαρχο ρεύμα, πραγματικό σκορποχώρι που λειτουργεί υπονομευτικά στην προσπάθεια ανασύνταξης του συνδικαλιστικού κινήματος.

Ρωτάμε με ειλικρίνεια: Μπορούν οι εκπαιδευτικοί να δείξουν εμπιστοσύνη σε αυτές τις ηγεσίες και σε αυτήν τη γραμμή πάλης; Αποτελούν φερέγγυα δύναμη για την ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος;

Αναρωτιόμαστε, μέσα από ποιο συλλογισμό η ηγεσία των «Παρεμβάσεων», που στην ΟΛΜΕ καταψήφισε την πρόταση για την απεργία στις 12 Γενάρη για τον απεργοκτόνο νόμο, αναφέρει σήμερα εκείνη την απεργία ως «την πραγματική απεργία από τα κάτω», σε αντιδιαστολή με την απεργία της 30ής Μάη; Οι συνάδελφοί μας δεν είναι χρυσόψαρα, δεν ξέχασαν ότι και την απεργία ενάντια στον απεργοκτόνο νόμο την πάλεψαν οι εργαζόμενοι με δουλειά από τα κάτω, σωματείο το σωματείο, κόντρα σε δυνάμεις που μιλούσαν για κομματικές απεργίες, για περιχαράκωση κ.λπ.

Για χρόνια η ηγεσία αυτού του χώρου, από κοινού με τον κυβερνητικό συνδικαλισμό, αποκαλούσε το ΠΑΜΕ διάσπαση στο κίνημα και «κομματικό βραχίονα του ΚΚΕ». Η ίδια η ζωή τούς διέψευσε. Καθημερινά αποδεικνύεται ότι τα Σωματεία, οι Ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα, οι Επιτροπές Αγώνα και συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ είναι το πιο μαχητικό, το πιο συγκροτημένο, το πιο αγωνιστικό τμήμα του συνδικαλιστικού κινήματος. Αποδεικνύεται πόσο κρίσιμη για την πορεία του συνδικαλιστικού κινήματος ήταν η συγκρότηση του ΠΑΜΕ στις 3 Απρίλη 1999.

Δυναμώνουμε την προσπάθεια για ακόμα μεγαλύτερη συσπείρωση δυνάμεων

Η πείρα του συνδικαλιστικού κινήματος και στην Εκπαίδευση, όπως και η εικόνα των απεργιακών συγκεντρώσεων στις 30 Μάη, δείχνει σε ποια γραμμή πάλης μπορεί να συστρατευθεί κάθε εργαζόμενος που θέλει να παλέψει για το δίκιο του, για τη ζωή τη δική του και το μέλλον των παιδιών του.

Στις συγκεντρώσεις και τις πορείες του ΠΑΜΕ χτύπησε και χτυπάει η καρδιά του εργατικού κινήματος. Η θέση κάθε αγωνιστή, κάθε καλοπροαίρετου συναδέλφου, είναι εδώ! Οφείλουμε να δυναμώσουμε την προσπάθεια να συσπειρωθούν ακόμα περισσότερα σωματεία, ακόμα περισσότεροι συνδικαλιστές με τη γραμμή της ταξικής πάλης. Η πραγματική δύναμη και ελπίδα βρίσκεται εδώ!


Νίκος ΔΑΡΔΑΛΗΣ
Μέλoς του ΔΣ της ΟΛΜΕ και στέλεχος του ΠΑΜΕ

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ»
Παρέμβαση για τα δικαιώματα των ειδικευόμενων γιατρών

Υπόμνημα προς τη διοίκηση κατέθεσε η Σωματειακή Επιτροπή

Από παλιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό»
Από παλιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό»
Το υπόμνημα της Σωματειακής Επιτροπής Ειδικευόμενων Γιατρών Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» για τα προβλήματα συνθηκών εργασίας και εκπαίδευσης των ειδικευόμενων γιατρών κατέθεσε στη διοίκηση του νοσοκομείου το Σωματείο Εργαζομένων «Ευαγγελισμού» (ΣΕΝΕ). Η ειδικότητα για τους νέους γιατρούς αποτελεί το διάστημα στο οποίο θα εκπαιδευτούν πάνω στο ειδικό αντικείμενο που έχουν επιλέξει και παράλληλα θα αποκτήσουν την κλινική εμπειρία που χρειάζονται, στο πλαίσιο της εργασίας τους στα δημόσια νοσοκομεία.

Η Σωματειακή Επιτροπή των Ειδικευόμενων Γιατρών απαιτεί τη λήψη των απαιτούμενων μέτρων για να διασφαλιστεί ότι οι νέοι γιατροί κατά τη διάρκεια της ειδίκευσής τους θα εντάσσονται σε πορεία ολοκλήρωσης των γνώσεων και των επιστημονικών τους ικανοτήτων, με στόχο να γίνουν ικανοί να υπηρετήσουν με αξιώσεις τον βαρύνοντα κοινωνικό ρόλο του γιατρού. Σ' αυτήν την κατεύθυνση, διεκδικούν μόνιμη και σταθερή εργασία, για την κάλυψη των αναγκών των ασθενών, με υψηλού επιπέδου και δωρεάν υπηρεσίες Υγείας.

«Ο ειδικευόμενος γιατρός στο σημερινό ΕΣΥ, έτσι όπως έχει δομηθεί και λειτουργεί, χρησιμοποιείται περισσότερο ως ένα μπάλωμα στις τεράστιες τρύπες του συστήματος Υγείας, χωρίς απ' ό,τι φαίνεται να υπάρχει η πρόθεση να εκπαιδευτεί και να εξειδικευτεί, με σκοπό να αποτελέσει τη νέα γενιά των γιατρών που θα υπηρετήσουν τις λαϊκές ανάγκες σε υπηρεσίας Υγείας και Πρόληψης.

Παράλληλα, ως αποτέλεσμα της έλλειψης προσωπικού (καθώς οι προσλήψεις των συναδέλφων - επικουρικών, συμβασιούχων κ.λπ. - προφανώς δεν αρκούν για να καλύψουν τις κενές θέσεις που υπάρχουν, ούτε φυσικά τις ανάγκες λειτουργίας των τμημάτων), της ανεπάρκειας σε υγειονομικό και φαρμακευτικό υλικό καθώς και σε ιατρικά μηχανήματα, αλλά και της ολοένα μεγαλύτερης εντατικοποίησης στο χώρο της Υγείας και πιο ειδικά στον "Ευαγγελισμό", ένα μεγάλο κομμάτι της ευθύνης και του βάρους λειτουργίας των νοσοκομείων πέφτει στις πλάτες τους. Συνέπεια των παραπάνω είναι η ολοένα μεγαλύτερη ταλαιπωρία των ασθενών, η έκθεσή τους σε κίνδυνο (τόσο αυτών όσο και των υγειονομικών), αλλά και η ολοένα μεγαλύτερη μεταφορά και οικονομικών βαρών στις πλάτες των ασθενών, με την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του τομέα της Υγείας», σημειώνεται στο υπόμνημα.

Η καθημερινότητα του ειδικευόμενου γιατρού

Στα οξυμένα προβλήματα που αφορούν τους ειδικευόμενους, η Σωματειακή Επιτροπή κατατάσσει ανάμεσα σε άλλα τα εξής:

«Ανεπαρκής εκπαίδευση: (...) Οι γνώσεις μας, σε πολλές περιπτώσεις, απορρέουν από την πρακτική εμπειρία, χωρίς να έχουν θεμελιωθεί με το απαιτούμενο θεωρητικό υπόβαθρο, και τελικά καταντά προσωπική ευθύνη του κάθε ειδικευόμενου το πόσο και τι θα διαβάσει (όσο προλάβει!), το αν θα πληρώσει το απαιτούμενο ποσό για τη συμμετοχή του σε συνέδρια και σεμινάρια (ζήτημα στο οποίο πολλές φορές εμπλέκονται φαρμακευτικές εταιρείες, με τα γνωστά κίνητρα...), για τα απαιτούμενα συγγράμματα κ.λπ.

Ελλειψη προσωπικού: Σε βασικά τμήματα για τη λειτουργία του Νοσοκομείου υπάρχουν κενά στις θέσεις των ειδικευόμενων, με αποτέλεσμα οι κλινικές αυτές να δουλεύουν με το μισό ή με τα 2/3 του αναγκαίου προσωπικού, π.χ. Αιματολογική, Αναισθησιολογικό, κ.ά. (...) Σε αυτά τα τμήματα, οι εφημερίες που καλούνται να κάνουν οι συνάδελφοι είναι πολύ περισσότερες από το πλαφόν των 7, τα ρεπό που παίρνουν είναι ελάχιστα έως μηδενικά (με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις αντοχές τους...), οι ώρες που παραμένουν επιπλέον στο χώρο εργασίας, εξαιτίας της ευσυνειδησίας και του αισθήματος ευθύνης απέναντι στους ασθενείς τους, είναι πάρα πολλές. Και φυσικά, τόσο οι επιπλέον ώρες εργασίας, όσο και οι παραπάνω εφημερίες, είναι απλήρωτες.

Εντατικοποίηση της εργασίας: Οι ώρες δουλειάς της πλειοψηφίας των ειδικευόμενων είναι ατελείωτες, ακόμα και στις κλινικές που έχουν συμπληρωμένες όλες τις θέσεις τους (πολύ περισσότερες από το σταθερό πρωινό 7ωρο που ορίζει ο νόμος). Επανειλημμένα εργαζόμαστε για 30 ή 36 ώρες συνεχόμενες (...) Και φυσικά, το τμήμα στο οποίο η παραπάνω κατάσταση "χτυπάει κόκκινο" είναι τα ΤΕΠ, ειδικά τις μέρες της γενικής εφημερίας, όπου μπορούμε να αναφέρουμε πλήθος παραδειγμάτων.

Εκθεση σε ευθύνες που τις περισσότερες φορές δεν αναλογούν στον νέο γιατρό: Αρκετές φορές οι ειδικευόμενοι αντιμετωπίζουν μόνοι τους περιστατικά για τα οποία δεν έχουν την απαιτούμενη εμπειρία και εξειδίκευση (καθώς ακόμα εκπαιδεύονται), γεγονός που εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τους ασθενείς, πέρα από τις διαρκείς συνθήκες πίεσης και στρες για τους ίδιους τους γιατρούς, λόγω των ελλείψεων και των περικοπών στους εφημερεύοντες ειδικευμένους ιατρούς, όπου επίσης υπάρχει προφανής αναντιστοιχία σε σχέση με τις ανάγκες. Παράλληλα, στην πράξη καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε και ειδικές κατηγορίες ασθενών, χωρίς να έχουμε την απαιτούμενη εμπειρία και εκπαίδευση, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τους διασωληνωμένους ασθενείς που υπάρχουν σε διάφορα τμήματα, λόγω έλλειψης κλινών ΜΕΘ».

Συνακόλουθη είναι, όπως καταγγέλλουν, η έκθεση σε επαγγελματικούς κινδύνους εξαιτίας της εντατικοποίησης της εργασίας.

Η αιτία βρίσκεται στην εμπορευματοποίηση της Υγείας

Σε άλλο σημείο του υπομνήματος, η Επιτροπή τονίζει: «Είναι προφανές πως η κατάσταση αυτή είναι συνέπεια της γενικότερης κατεύθυνσης που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία: Η ολοκλήρωση της διαδικασίας εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών Υγείας (συνεχείς ιδιωτικοποιήσεις τομέων - υπηρεσιών) δεν "ενδιαφέρεται" για εκπαίδευση του προσωπικού με στόχο την προσφορά υπηρεσιών Υγείας υψηλού επιπέδου.

Αντίθετα, στοχεύει στη διαμόρφωση ενός τμήματος επιστημόνων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, που θα δουλεύει με όρους σύγχρονου είλωτα, παρέχοντας στοιχειώδεις υπηρεσίες με πρωτόκολλα που έχουν στο επίκεντρο όχι τη βέλτιστη θεραπευτική προσέγγιση του ασθενούς, αλλά τη βέλτιστη σχέση κόστους - οφέλους, δηλαδή με πρωτεύοντα ρόλο στην οικονομική δαπάνη που προξενεί στο σύστημα Υγείας και Ασφάλισης ο ασθενής, λες κι επέλεξε να αρρωστήσει.

Το καθεστώς του παγώματος των μόνιμων προσλήψεων και των προσλήψεων επικουρικού προσωπικού ή συμβασιούχων, για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα, παγιώνει στην αντίληψη των υγειονομικών και των ασθενών την εργασία με ελαστικές σχέσεις, τη διαρκή εργασιακή ανασφάλεια αλλά και τη διαρκή αγωνία εάν το επόμενο χρονικό διάστημα το υπάρχον προσωπικό θα μειωθεί περαιτέρω. Ολα αυτά στον αντίποδα της ανάγκης για μόνιμη και σταθερή εργασία, για κάλυψη των αναγκών των ασθενών με υψηλού επιπέδου και δωρεάν υπηρεσίες Υγείας.

Επιπλέον, τόσο οι συνθήκες εργασίας, όσο και εκπαίδευσης, καθώς και οι άσχημες προοπτικές στο επαγγελματικό μας μέλλον, οδηγούν πλήθος συναδέλφων στο εξωτερικό, είτε για να κάνουν εκεί την ειδικότητά τους, είτε για να εργαστούν ως ειδικευμένοι. Το πρόβλημα αυτό είναι εντονότερο σε συγκεκριμένες ειδικότητες με πολυετή αναμονή, αφήνοντας βέβαια και άλλες ειδικότητες με ελάχιστο αριθμό γιατρών στις λίστες αναμονής».

Η Σωματειακή Επιτροπή Ειδικευόμενων Γιατρών του ΣΕΝΕ διεκδικεί: Μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, για να μην απολυθεί κανένας συμβασιούχος - επικουρικός, καθολική και δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση, δωρεάν Υγεία και Παιδεία, πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό για το νοσοκομείο και ανάπτυξη δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
Κινητοποίηση στο νοσοκομείο αύριο Παρασκευή

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην κεντρική είσοδο του Νοσοκομείου Αγρινίου, για την οριακή κατάσταση στην οποία βρίσκονται εργαζόμενοι και ασθενείς, οργανώνεται με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου, αύριο, Παρασκευή 8 Ιούνη, στις 11 το πρωί.

Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο, «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, υλοποιώντας πιστά τη στρατηγική της ΕΕ και του μεγάλου κεφαλαίου, έχει στόχο την παραπέρα ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης στο χώρο της Υγείας. Μετατρέπει το ΕΣΥ σε αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες Υγείας που θα πουλάνε και θα αγοράζουν υπηρεσίες Υγείας στους ασθενείς - πελάτες, σε ασφαλιστικές εταιρείες, στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Δημιουργεί νέα πεδία κερδοφορίας για το μεγάλο κεφάλαιο στο όνομα της "δίκαιης ανάπτυξης" που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση σε βάρος των δικαιωμάτων του λαού, για δημόσια δωρεάν Υγεία, σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες.

Κράτος - κυβέρνηση - ΕΕ θέλουν φτηνούς εργαζόμενους, φτηνούς ασθενείς, σύστημα Υγείας που να μην κοστίζει για το κεφάλαιο και τους επιχειρηματικούς ομίλους. Πρόληψη - Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας μετατρέπονται από εργοδοτική και κρατική σε ατομική ευθύνη, με τεράστιους τους κινδύνους που εγκυμονεί η λογική αυτή. Η αύξηση των εργατικών "ατυχημάτων" και ασθενειών αποδεικνύει του λόγου το αληθές».

Τα αιτήματα της κινητοποίησης είναι: Να διασφαλιστεί άμεσα η εύρυθμη λειτουργία της Παθολογικής Κλινικής και του ΤΕΠ με προσλήψεις μόνιμου ειδικευμένου ιατρικού και λοιπού προσωπικού. Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία - Πρόνοια - Φάρμακο για όλο το λαό. Επαρκής χρηματοδότηση αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες. Νέος οργανισμός του νοσοκομείου που να ικανοποιεί τις σύγχρονες ανάγκες. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων εδώ και τώρα χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να μην απολυθεί κανένας επικουρικός - συμβασιούχος. Αμεσα μαζικές προσλήψεις ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης κ.ά.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ