Σάββατο 7 Μάη 2022 - Κυριακή 8 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Το αφήγημα...

Από το πρωί ως το βράδυ, με ένα προπαγανδιστικό μπαράζ, κυβερνήσεις, αστικά ΜΜΕ και επιτελεία σε όλη την Ευρώπη επιχειρούν να στοιχίσουν τους λαούς πίσω από τα ΝΑΤΟικά σχέδια στην Ουκρανία, να παρουσιάσουν την ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση μεταξύ ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας ως μια «μάχη για την ελευθερία και τη δημοκρατία». Κάθε φωνή που εναντιώνεται σε αυτήν την επιχείρηση, προσπαθούν να την τσουβαλιάσουν με το αντίπαλο ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο. Κάπου όμως το πράγμα σκαλώνει... Οι σοβαρές «ρωγμές» στο ευρωατλαντικό αφήγημα για τον πόλεμο δεν κουκουλώνονται ούτε στις δικές τους έρευνες και μετρήσεις. Στη Γερμανία, την ώρα που η κυβέρνηση κλιμακώνει την εμπλοκή της στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση, το ποσοστό όσων τάσσονται υπέρ της χορήγησης όπλων στο Κίεβο μειώθηκε, σύμφωνα με δημοσκόπηση της «Trendbarometer», στο 46%, από 55% στις αρχές Απρίλη. Αντίστοιχα, το ποσοστό όσων εναντιώνονται στην αποστολή όπλων αυξήθηκε από 33% σε 44%. Καθώς οι κίνδυνοι γενικότερης ανάφλεξης γίνονται πιο ορατοί, το 57% θεωρεί ότι η αποστολή όπλων μπορεί να οδηγήσει στην εξάπλωση του πολέμου σε άλλες χώρες. Στη δε Ιταλία, σύμφωνα με έρευνα του ιδρύματος «Friedrich Ebert», το 50% των ερωτηθέντων τάσσεται ενάντια στην παράδοση βαρέων όπλων στην Ουκρανία.

... μπάζει

Αντίστοιχα, τα στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου, που παρουσιάστηκαν στα ΜΜΕ ως επιβράβευση της ευρωατλαντικής εμπλοκής, δείχνουν παρόμοιες τάσεις. Την ώρα που το ευρωατλαντικό μπλοκ κλιμακώνει τη στρατιωτική στήριξη στο Κίεβο, την ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ και τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, τα ποσοστά όσων δηλώνουν ικανοποιημένοι από τη στάση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ κινούνται στο σύνολο της ΕΕ μεταξύ 47% και 51%. Ειδικά στην Ελλάδα, όπου η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα και επιτελεία παπαγαλίζουν όλη τη μέρα το ευρωατλαντικό παραμύθι, ο καθένας με τον δικό του ...δράκο, ικανοποιημένο με τη στάση των ΗΠΑ δηλώνει μόνο το 23%, με το ΝΑΤΟ το 24% και με την ΕΕ το 29%. Υπέρ της αποστολής όπλων τάσσεται το 40%, ενώ μόνο το 39% δηλώνει ότι εμπιστεύεται την ενημέρωση από τις αρχές της ΕΕ και την ελληνική κυβέρνηση. Απέναντι στην επιχείρηση επιβολής ευρωατλαντικής μονοφωνίας, ενισχύονται τα στοιχεία της αμφισβήτησης, στο έδαφος και της δυσαρέσκειας από τις συνέπειες της πολεμικής εμπλοκής της χώρας, ειδικά σε ό,τι αφορά την Ενέργεια. Και μαζί δυναμώνει η ανάγκη να μπολιαστεί η αμφισβήτηση αυτή με τη συμμετοχή στον αγώνα, με την πάλη για απεμπλοκή της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και ανταγωνισμούς.

Πρωτιές

Στη φιέστα για την κατασκευή της πλωτής μονάδας αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, ο πρωθυπουργός μίλησε για «επενδυτική κοσμογονία». Οι εργαζόμενοι της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης, όμως, γνωρίζουν καλά από τέτοια έργα και την «κοσμογονία» που φέρνουν. Για παράδειγμα, οι εργαζόμενοι στον κλάδο των Κατασκευών αντιμετωπίζουν το υψηλότερο ποσοστό εργατικών «ατυχημάτων» σε όλη τη χώρα, καθώς η Περιφέρεια της ΑΜΘ παραμένει εδώ και πολλά χρόνια πρώτη αναλογικά με τον πληθυσμό της στη σχετική κατάταξη της ΕΛΣΤΑΤ. Μάλιστα, από τα «ατυχήματα» αυτά ένα στα δέκα (10,9%) αφορά σοβαρούς τραυματισμούς, που προκαλούν απουσία από τη δουλειά για τέσσερις μέρες έως δύο βδομάδες. Από την άλλη, η εργασία με ημερομηνία λήξης στα υπό κατασκευή ενεργειακά έργα δεν μπορεί να ανακουφίσει τον λαό της περιοχής από τη μεγάλη ανεργία. Αποκαλύπτεται έτσι η μεγάλη αντίφαση: Από τη μια, «αναπτυξιακός οργασμός» με επίκεντρο τα μεγάλα έργα για την Ενέργεια (είχε προηγηθεί ο TAP). Και από την άλλη, από τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας της Ευρώπης στην Περιφέρεια ΑΜΘ (18,5%, Eurostat, Απρίλης 2022), πίσω από τη Δυτική Μακεδονία, όπου επίσης ξετυλίγονται μεγάλα projects στο έδαφος της απολιγνιτοποίησης και η ανεργία έφτασε το 19,8%! Ειδικά στους νέους, έως 29 ετών, οι δύο αυτές Περιφέρειες της Ελλάδας καταγράφουν ανεργία 45,1% και 42,3% αντίστοιχα και βρίσκονται στη 2η και 3η θέση πανευρωπαϊκά. Αποτελούν δηλαδή ζωντανό παράδειγμα του τι σημαίνει για τον λαό το άνοιγμα νέων πεδίων κερδοφορίας για τα μονοπώλια και η μετατροπή της χώρας σε «κόμβο» Ενέργειας και ιμπεριαλιστικών σχεδίων.

Ακάλυπτος

«Εδώ είναι απλά τα πράγματα: Υπάρχει η Ρωσία και υπάρχει και η Ουκρανία που δέχτηκε μια εισβολή. 'Η θα πεις αυτό το πράγμα ή μην πεις τίποτα (...) Ενας αχταρμάς και άρες μάρες κουκουνάρες, να μην πάρουμε θέση». Ετσι σχολίασε γνωστός καλλιτέχνης τη στάση συναδέλφων του που αρνούνται να γίνουν παπαγαλάκια της ευρωατλαντικής προπαγάνδας για τον πόλεμο, όπως με ευχαρίστηση πράττει ο ίδιος. Μιας και πιστεύει όμως ότι ο πόλεμος είναι ανάμεσα σε δύο χώρες, εμείς θα τον ...βομβαρδίσουμε με κάνα δυο στοιχεία που τον αφήνουν ...κυριολεκτικά ακάλυπτο: Μέχρι τις 28 Απρίλη οι ΗΠΑ είχαν παραδώσει στρατιωτική βοήθεια ύψους 3,5 δισ. δολαρίων στην ουκρανική κυβέρνηση, άλλα 1,7 δισ. «για να διασφαλιστεί η συνέχεια των δημοκρατικών διαδικασιών» και 650 εκατ. σε στρατιωτική βοήθεια, που διαμοιράστηκε και σε άλλες χώρες της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ. Την ίδια μέρα, η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι άλλα 20,4 δισ. θα διοχετευθούν στον ουκρανικό στρατό και στις αμερικανικές «προσπάθειες ενίσχυσης της ευρωπαϊκής ασφάλειας». Παράλληλα, τα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ ανακοινώνουν την αποστολή και βαρέων όπλων στην Ουκρανία, ενώ Φινλανδία και Σουηδία ετοιμάζονται να καταθέσουν αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ, επιβεβαιώνοντας ακράδαντα ότι ο πόλεμος γίνεται ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και τη Ρωσία, με σοβαρό ενδεχόμενο να γενικευτεί. Γι' αυτό η απάντηση στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο δεν είναι το ...«δόξα την Ουκρανία» που λένε με ευκολία όσοι κρατάνε ψηλά τη σημαία του ευρωατλαντισμού, δίνοντας άλλοθι και στην επικίνδυνη ελληνική εμπλοκή, αλλά η πάλη για να σταματήσει τώρα κάθε συμμετοχή της χώρας μας, να κλείσουν οι βάσεις, να γυρίσουν όλοι οι Ελληνες στρατιωτικοί από ΝΑΤΟικές αποστολές.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Σάββατο 7 Μάη

1832 Με τη Συνθήκη του Λονδίνου η Ελλάδα ανακηρύσσεται σε ανεξάρτητο κράτος, με βασιλιά τον Οθωνα και «εγγυήτριες δυνάμεις» την Αγγλία, τη Γαλλία και τη Ρωσία, οι οποίες παράλληλα εγγυώνται δάνειο εξήντα εκατομμυρίων φράγκων.

1892 Γεννιέται ο Γιουγκοσλάβος κομμουνιστής ηγέτης Γιόζιπ Μπροζ Τίτο, Γενικός Γραμματέας της Ενωσης Κομμουνιστών Γιουγκοσλαβίας και Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομόσπονδης Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας (από το 1953 έως το 1980).

1934 Δραπετεύουν από τις φυλακές της Αίγινας 8 στελέχη του ΚΚΕ, οι Σακαρέλος, Θωμάζος, Φλαράκος, Σαρίκας, Δαρβίσογλου, Δουλγέρης, Κλειδωνάρης και Βαβούδης. Ολοι οι δραπέτες ήταν καταδικασμένοι από 5 έως 20 χρόνια.

1954 Τελειώνει η Μάχη του Ντιέν Μπιέν Φου στο Βιετνάμ, που κράτησε συνολικά 1 μήνα, 3 βδομάδες και 3 μέρες και ολοκληρώθηκε με αποφασιστική νίκη των κομμουνιστών ανταρτών Βιετ-Μινχ κατά των στρατευμάτων του γαλλικού ιμπεριαλισμού.

1963 Θεμελιώνεται στην Παραλία Διστόμου το εργοστάσιο αλουμινίου του γαλλικού μονοπωλιακού ομίλου «ΠΕΣΙΝΕ».

Κυριακή 8 Μάη

1821 Η Μάχη της Γραβιάς. Οι ελληνικές δυνάμεις υπό τον Οδυσσέα Ανδρούτσο νικούν τις τουρκικές υπό τον Ομέρ Βρυώνη. Επαναστατικές κινήσεις γίνονται και στην Εύβοια.

1828 Γεννιέται ο Ελβετός συγγραφέας και φιλάνθρωπος Ερρίκος Ντινάν, «πατέρας» του Ερυθρού Σταυρού.

1838 Δημοσιεύεται στην Αγγλία η «Χάρτα του Λαού» (κίνημα των «Χαρτιστών»).

1934 Στην απεργία των 300 λιμενεργατών της Καλαμάτας ο στρατός και η χωροφυλακή απαντούν με σφαίρες, σκοτώνοντας επτά και τραυματίζοντας δεκάδες λιμενεργάτες. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας πάνω από 25.000 εργάτες κατεβαίνουν σε απεργία, παρά τη διασπαστική στάση της ΓΣΕΕ.

1945 Τα Δωδεκάνησα παραδίδονται από τους Γερμανούς στους Βρετανούς. Ξεκινά η βρετανική κατοχή.

1970 Στις 8 και 9 του Μάη η Ασφάλεια της Αθήνας συλλαμβάνει τα ηγετικά στελέχη του ΚΚΕ και του Πατριωτικού Αντιδικτατορικού Μετώπου (ΠΑΜ) Νίκο Καλούδη, Ζήνωνα Ζορζοβίλη και Γιάννη Γιάνναρη. Μόλις έγιναν γνωστές οι συλλήψεις, συνεργεία της ΚΝΕ γέμισαν την Ομόνοια, καθώς και τις εργατογειτονιές της Αθήνας και του Πειραιά, με τρικ που έγραφαν «Ζήτω το ΚΚΕ. Ζήτω η ΚΝΕ».

1980 Ο Γεώργιος Ράλλης διαδέχεται τον Κωνσταντίνο Καραμανλή στην προεδρία της Νέας Δημοκρατίας.

1984 Η Σοβιετική Ενωση ανακοινώνει την αποχή της από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Αντζελες, καταγγέλλοντας τις ΗΠΑ για δημιουργία αντισοβιετικού κλίματος και υποβάθμιση του Ολυμπιακού πνεύματος.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ