Κυριακή 7 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τα «εθνικά» σχέδια...

Για «εθνικό σχέδιο εξόδου από τα μνημόνια», η επιτυχία του οποίου θα κριθεί ανάμεσα στα άλλα και από την «ομοψυχία» όλων των πολιτικών δυνάμεων, κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ μετά το κλείσιμο της νέας αντιλαϊκής συμφωνίας, κατηγορώντας τα υπόλοιπα αστικά κόμματα ότι υπονομεύουν τους στόχους του κεφαλαίου για «μικροπολιτικούς» λόγους. Για «ανεπανόρθωτες ζημιές» στην «εθνική προσπάθεια» της ανάκαμψης της καπιταλιστικής οικονομίας, λόγω της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που «δεν πιστεύει στις μεταρρυθμίσεις», κάνει λόγο η ΝΔ, που ζητάει συστράτευση στο δικό της «εθνικό» σχέδιο, το οποίο προβλέπει επιτάχυνση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και «σκληρές αλήθειες» για το λαό. Για «σχέδιο Ελλάδα» μιλάει το ΠΑΣΟΚ, που λέει ότι... οι άλλοι δυο υπονομεύουν την «εθνική προσπάθεια» λόγω των μεταξύ τους αντιθέσεων και γι' αυτό χρειάζεται ισχυροποίηση του ΠΑΣΟΚ, που θα παίζει το ρόλο του «ρυθμιστή» και «ελεγκτή» σε μελλοντικές αστικές κυβερνήσεις.

... και οι στόχοι του λαού

Πέρα από το προφανές - το διαγκωνισμό για το ποιος και με τι ρόλο θα υλοποιήσει το σχέδιο ανάκαμψης του εγχώριου κεφαλαίου - η αντιπαράθεση αυτή αφήνει κι ένα ουσιαστικότερο αποτέλεσμα για το κεφάλαιο, αφού υποβάλλει σιγά και επίμονα στη συνείδηση της εργατικής τάξης και του λαού το ψέμα ότι οι στόχοι του κεφαλαίου, είτε αφορούν την ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας, είτε π.χ. την εμπλοκή στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στην περιοχή για τους ίδιους λόγους, αφορούν τάχα και τα δικά του συμφέροντα. «Εθνικοί» στόχοι, βέβαια, σε μια ταξική κοινωνία ούτε υπάρχουν ούτε πρόκειται να υπάρξουν. Κάθε άλλο: Οι στόχοι του κεφαλαίου προϋποθέτουν τσάκισμα των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων, υποταγή του λαού στις ανάγκες και τα επικίνδυνα σχέδια των καπιταλιστών. Η εργατική τάξη και ο λαός μόνο με το δικό τους σχέδιο, αυτό της ανασύνταξης του εργατικού κινήματος και της κοινωνικής συμμαχίας, μπορούν να βάλουν τη σφραγίδα τους στις εξελίξεις, υπηρετώντας τα δικά τους συμφέροντα και ανάγκες.

«Πυλώνας σταθερότητας»

«Ελλάδα - πυλώνας σταθερότητας σε μια ταραγμένη περιοχή»: Ξανά και ξανά επαναλαμβάνεται αυτή η περιγραφή της χώρας απ' όλα τα αστικά κόμματα, καλώντας ουσιαστικά το λαό να σκύψει το κεφάλι και να υποταχθεί, αν δεν θέλει «περιπέτειες»... Ο σχετικός διαγκωνισμός ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, για το ποιος μπορεί καλύτερα να εξασφαλίσει τη σταθερότητα και την ασφάλεια, είναι μια συζήτηση ξένη για τα εργατικά - λαϊκά συμφέροντα. Περισσότερο αποτελεί διαφήμιση της θέλησης των αστικών κομμάτων για εξασφάλιση πεδίου «σταθερής» κερδοφορίας για το κεφάλαιο. Αλλωστε, η μόνη «σταθερότητα» και «σιγουριά» που βιώνει ο λαός, είναι αυτή της επίθεσης διαρκείας με μέτρα πάνω σε μέτρα για να ανακάμψει η καπιταλιστική οικονομία. Ομως, ακόμα και η εικόνα της «ζώνης ασφάλειας» που επιχειρούν να φιλοτεχνήσουν τα αστικά κόμματα για τη χώρα είναι κάλπικη. Κι αυτό γιατί η Ελλάδα, με δική τους ευθύνη, συμμετέχει ενεργά στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, που είναι «κίνδυνος - θάνατος» για όλους τους λαούς. Η βάση της Σούδας, η συμμετοχή σε ΝΑΤΟικές αποστολές, η παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, ο συνολικός σχεδιασμός για γεωστρατηγική αναβάθμιση της άρχουσας τάξης, μόνο ανασφάλεια αποπνέουν για τους εργαζόμενους. Η «σιγουριά» και η «ασφάλεια», που υπήρχαν σε άλλα καπιταλιστικά κράτη και αποδείχτηκαν πολύ εύθραυστες όταν οξύνθηκαν οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί, δείχνουν ότι ο λαός πρέπει να επαγρυπνεί. Να παλεύει με το δικό του σχέδιο, κόντρα στη «σταθερότητα» της εντεινόμενης εκμετάλλευσης και των πολεμικών εμπλοκών.

Αναζητείται ρόλος

Αναθερμάνθηκαν το τελευταίο διάστημα η κινητικότητα και οι κόντρες στο ΠΑΣΟΚ, με άμεση επίδραση στον ευρύτερο, υπό ανασύνθεση, χώρο της κεντροαριστεράς. Παρά το γεγονός ότι η εσωκομματική διαμάχη στο ΠΑΣΟΚ παρουσιάζεται από την πλειοψηφία των ΜΜΕ ως μάχη συσχετισμών και αμφισβήτησης της σημερινής ηγεσίας, το ζήτημα είναι βαθύτερο και σχετίζεται άμεσα με τις διαφορετικές απόψεις για τον ρόλο που θα πρέπει να παίξει ο συγκεκριμένος χώρος στη γενικότερη αναμόρφωση του αστικού πολιτικού συστήματος. Ετσι, δεν είναι σύμπτωση ότι τις τελευταίες μέρες είδαν το φως της δημοσιότητας ακόμα και έρευνες γνώμης για το πώς θα πρέπει να σχηματοποιηθεί και προς τα πού θα πρέπει να κινηθεί ο συγκεκριμένος χώρος. Το βασικό ερώτημα που καλούνταν να απαντήσουν οι δηλωμένοι ψηφοφόροι του χώρου, ήταν για το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη ΝΔ, αν στις επόμενες εκλογές αναδειχτεί πρώτο κόμμα, σε αντιπαράθεση με το αν θα πρέπει να χαράξει η κεντροαριστερά στρατηγική στενότερης συνεργασίας με τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ. Πάνω σ' αυτό το θέμα γράφονται και πολλά άρθρα, κυρίως στις εφημερίδες και τα διαδικτυακά μέσα που έχουν απήχηση στο χώρο. Οπως και να έχει, ο καβγάς ξεπερνάει τα όρια του ΠΑΣΟΚ και αντανακλά βαθύτερους προβληματισμούς (και σχεδιασμούς) των αστικών επιτελείων για το πώς, με ποια κυβερνητικά σχήματα και με ποιες συμμαχίες σε μια επόμενη φάση, θα γίνει εφικτή η συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής και ταυτόχρονα η ανανέωση της ικανότητας της επόμενης κυβέρνησης να ενσωματώνει τις λαϊκές αντιδράσεις. Εδώ είναι που αναζητείται και ο ρόλος της λεγόμενης κεντροαριστεράς...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1825 Πεθαίνει ο Ιταλός συνθέτης της κλασικής μουσικής Αντόνιο Σαλιέρι.

1832 Με τη Συνθήκη του Λονδίνου, η Ελλάδα ανακηρύσσεται ανεξάρτητο κράτος με βασιλιά τον Οθωνα και εγγυήτριες δυνάμεις την Αγγλία, τη Γαλλία και τη Ρωσία. Ταυτόχρονα, η Αγγλία, η Γαλλία και η Ρωσία θα εγγυόντουσαν δάνειο εξήντα εκατομμυρίων φράγκων.

1892 Γεννιέται ο Γιουγκοσλάβος κομμουνιστής ηγέτης Γιόζιπ Μπροζ Τίτο, Γενικός Γραμματέας της Ενωσης των Κομμουνιστών της Γιουγκοσλαβίας (από το 1939 έως το θάνατό του το 1980) και Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομόσπονδης Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας (από το 1953 έως το 1980).

1918 Η Βουλγαρία εντάσσεται στο ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο των Κεντρικών Δυνάμεων (Α' Παγκόσμιος Πόλεμος).

1919 Γεννιέται η Εβίτα Περόν, σύζυγος του Προέδρου της Αργεντινής Χουάν Περόν.

1934 Δραπετεύουν από τις φυλακές της Αίγινας 8 στελέχη του ΚΚΕ, οι Σακαρέλος, Θωμάζος, Φλαράκος, Σαρίκας, Δαρβίσογλου, Δουλγέρης, Κλειδωνάρης και Βαβούδης. Ολοι οι δραπέτες ήταν καταδικασμένοι από 5 έως 20 χρόνια.

1939 Στρατεύματα της φασιστικής Ιταλίας αποβιβάζονται και καταλαμβάνουν την Αλβανία.

1948 Τμήματα του ΔΣΕ ενεργούν επιθετικές επιχειρήσεις στην περιοχή Γρεβενών, χτύπησαν οχυρωμένες θέσεις του εχθρού στα χωριά Μικρό και Μεγάλο Σειρήνι, Μικρό και Μεγάλο Ελεύθερο και Μηλιά, με αποτέλεσμα να εξουδετερωθούν και να αιχμαλωτιστούν φρουρές τους. Κυβερνητικές δυνάμεις που κινήθηκαν από μια σειρά περιοχές, αναχαιτίστηκαν.

1953 Ιδρύεται η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΚΥΠ), σημερινή ΕΥΠ.

1954 Τελειώνει η μάχη του Ντιέν Μπιέν Φου στο Βιετνάμ, που κράτησε συνολικά 1 μήνα, 3 βδομάδες και 3 μέρες και ολοκληρώθηκε με αποφασιστική νίκη των κομμουνιστών ανταρτών Βιετ-Μινχ κατά των στρατευμάτων του γαλλικού ιμπεριαλισμού.

1960 Χιλιάδες Γάλλοι αγρότες πραγματοποιούν μεγάλες και μαχητικές διαδηλώσεις σε 18 πόλεις της χώρας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης.

1961 Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της απογραφής, ο πληθυσμός της Ελλάδας ανέρχεται σε 10.357.526 άτομα. Η αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη απογραφή ήταν 724.725 άτομα.

1963 Θεμελιώνεται στην Παραλία Διστόμου το εργοστάσιο αλουμινίου του γαλλικού μονοπωλιακού ομίλου «ΠΕΣΙΝΕ». Το κόστος κατασκευής του υπολογιζόταν σε 3 δισ. δραχμές και ήταν η μεγαλύτερη επένδυση που είχε γίνει έως τότε στην Ελλάδα. Ηταν ταυτοχρόνως και μια από τις πιο ληστρικές συμφωνίες που υπογράφηκαν στη νεότερη ελληνική ιστορία.

1986 Η Ελλάδα παραλύει, όταν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα κατέρχονται σε απεργία. Οι απεργοί διαμαρτύρονταν για την εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης (Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που απαγόρευε τις αυξήσεις) και για τις κυβερνητικές παρεμβάσεις στο συνδικαλιστικό κίνημα («εκπαραθύρωση» της νόμιμης διοίκησης της ΓΣΕΕ).

2006 Πεθαίνει ο αθλητής της ελληνορωμαϊκής πάλης Δημήτρης Καρυστινός.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ