Σάββατο 7 Απρίλη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Το αντιΚΚΕ μένος της «Αυγής» δεν έχει όρια

Γρηγοριάδης Κώστας

Το αντιΚΚΕ μένος της ΑΥΓΗΣ και του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει όρια. Σε ρεπορτάζ για το πώς ο Τύπος κατέγραψε την αυτοκτονία του 77χρονου στο Σύνταγμα, γράφει: «Ο "Ριζοσπάστης", πάλι, είναι αλλού. Ο φαρμακοποιός δεν ήταν μέλος του κόμματος, άσε που ήταν μαζί με τους Αγανακτισμένους στο Σύνταγμα την περασμένη Ανοιξη»...

Η εμπάθεια προς το ΚΚΕ τούς τυφλώνει τόσο, που ακριβώς δίπλα από αυτό το κείμενο υπάρχει φωτογραφία του πρωτοσέλιδου του «Ρ». Και όχι μόνο το θέμα βρίσκεται στην πρώτη σελίδα, αλλά παρουσιάζεται ολόπλευρα, αφού δίπλα από το κεντρικό θέμα υπάρχει ολόκληρη η σχετική ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος με αφορμή τις δηλώσεις κομμάτων για το περιστατικό, ακριβώς από κάτω αναγγέλλονται δύο ξεχωριστά θέματα, για το γεγονός, με τίτλο: «Αυτοκτόνησε 77χρονος στην πλατεία Συντάγματος». Και ακριβώς από κάτω κι άλλο θέμα με τίτλο: «Συγκέντρωση στο Σύνταγμα. Εκτεταμένη επιχείρηση καταστολής» που αφορά το χτύπημα από τα ΜΑΤ της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας με αφορμή την αυτοκτονία, στην οποία κάλεσαν και οι λεγόμενοι αγανακτισμένοι... Αυτή η στάση της ΑΥΓΗΣ και του ΣΥΡΙΖΑ είναι μία διαφορετική πλευρά της προσπάθειας για πολιτική εκμετάλλευση ενός τραγικού γεγονότος. Το «Αιδώς Αργείοι» που υπάρχει στο πρωτοσέλιδο του «Ριζοσπάστη» για το θέμα τούς αφορά, αλλά είναι λίγο γι' αυτούς που πάνε να καρπωθούν πολιτικά τέτοια τραγικά γεγονότα και δεν το κάνουν για πρώτη φορά. Δεν έχουν «ούτε ιερό ούτε όσιο» που λέει και ο λαός...

Παραπλάνηση με «βιώσιμη κατανάλωση»

Την απροκάλυπτη κοροϊδία και πρόκληση σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων που βουλιάζουν στη φτώχεια και στην αδυναμία να ανταποκριθούν στις βασικές ανάγκες αξιοπρεπούς διαβίωσης, εξαιτίας της βάρβαρης επίθεσης που έχουν εξαπολύσει στα λαϊκά εισοδήματα κυβέρνηση - τρόικα - πλουτοκρατία για την εξασφάλιση των κερδών του κεφαλαίου, «εμπλούτισε» η κυβέρνηση, με το γενικό γραμματέα Καταναλωτή να εξαγγέλλει... «δράσεις για την προστασία των καταναλωτών στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητας (ΕΠΑΝ) ΙΙ».

Απέναντι στη φτώχεια και την αγανάκτηση που προκαλεί η πολιτική της, με τα λαϊκά νοικοκυριά στη συντριπτική τους πλειοψηφία να μην έχουν καν επιλογές για την απόκτηση των αναγκαίων, μετά τη φοροληστεία και τη δραστική μείωση μισθών και συντάξεων, τις αυξήσεις στις τιμές τροφίμων και άλλων εμπορευμάτων που καλύπτουν άμεσες λαϊκές ανάγκες, ειδικά του ρεύματος και του πετρελαίου θέρμανσης, η κυβέρνηση εξαγγέλλει... δράσεις για τη χρηματοδότηση φορέα που θα κάνει, λέει, συγκριτική εξέταση προϊόντων και έρευνες που θα βοηθούν τους καταναλωτές να... διαλέγουν καλύτερα. Στη συσσώρευση απλήρωτων δανείων προς τις τράπεζες για χιλιάδες ανθρώπων που είτε έμειναν άνεργοι είτε ανατράπηκε με δραματικό τρόπο το εισόδημά τους, αντιπαραθέτει «Δίκτυο παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών & υποστήριξης καταναλωτών σε θέματα υπερχρέωσης». Στα προβλήματα πρόσβασης των ατόμων με ειδικές ανάγκες, απαντάει τάχα με... πρωτοβουλίες για «Ελληνικό Σήμα Συμμόρφωσης που θα απονέμεται σε Επιχειρήσεις καταναλωτικών αγαθών και υπηρεσιών, προσβάσιμες σε άτομα με αναπηρίες». Και, τέλος, για να ενισχύσει και τη συμμαχία με τις καταναλωτικές οργανώσεις,προκειμένου με τη δράση τους να εμποδίζουν τη λαϊκή διεκδικητική πάλη για καλύτερη ζωή, θα τις χρηματοδοτήσει με 2 εκατ. ευρώ για να... εκπαιδεύσουν τους καταναλωτές στη «βιώσιμη κατανάλωση» και σε τρόπους αναζήτησης λύσεων μέσα από φορείς, δικαστήρια κλπ.! Από τη μια η προσπάθεια αποπροσανατολισμού των μικρεμπόρων, των επαγγελματιών και των βιοτεχνών ότι τάχα για τα άδεια ταμεία τους «φταίνε» οι κινητοποιήσεις. Από την άλλη η επιχείρηση εξαπάτησης των εργαζομένων ότι η ζωή τους θα γίνει καλύτερη αν... εκπαιδευτούν να αγοράζουν... έξυπνα. Και τα δυο είναι μέρος της ίδιας προσπάθειας των κομμάτων που με ευλάβεια εξυπηρετούν τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας. Την ίδια ώρα που οδηγούν το λαό σε χρεοκοπία και απόγνωση, προσπαθούν να αλλοτριώσουν συνειδήσεις και να τους παραπλανήσουν από τις πραγματικές αιτίες των δεινών τους δίνοντάς τους τάχα λύσεις. Τα κόλπα τους είναι παλιά και ο λαός έχει και την πείρα και τη γνώση να τα αναγνωρίσει και να τους δώσει με την καθημερινή πάλη και με την ψήφο του στις εκλογές την απάντηση που τους πρέπει.

Μόνο για τα κέρδη τους

«Ουσιαστική» διαπραγμάτευση με τους πελάτες Υψηλής Τάσης, τις μεγάλες ενεργοβόρες βιομηχανίες, ζητά από τη ΔΕΗ η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), κάνοντας μια σειρά από παρατηρήσεις για τις παραμέτρους που οφείλει να λάβει υπόψη της η ΔΕΗ.

Με απλά λόγια, η Ρυθμιστική Αρχή ζητά από τη ΔΕΗ να «κόψει» κάτι.

Τελικά ποιος έχει δίκιο; Η ΔΕΗ που προτείνει τις συγκεκριμένες αυξήσεις ή οι μεγάλοι πελάτες της που, πριν ακόμη παρέμβει η ΡΑΕ, διαμαρτύρονταν για «μεγάλες» αυξήσεις;

Η απάντηση δεν είναι τόσο δύσκολη. Και οι δύο πλευρές για τα κέρδη των μετόχων τους κοπιάζουν. Και είναι σίγουρο ότι όταν θα έρθει η ώρα της απελευθέρωσης των οικιακών τιμολογίων, που την περιμένουν πώς και πώς όλες οι εταιρείες προμήθειας και παραγωγής, ιδιωτικές και «δημόσιες», η ΡΑΕ δε θα διαμαρτυρηθεί για την εκτίναξη της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος. Γιατί αυτή τη θεωρεί «εξορθολογισμό». Αλλωστε ήδη η ΔΕΗ έκανε και εφαρμόζει υπέρογκες αυξήσεις στο οικιακό ρεύμα.

Βεβαίως τα θέλουν όλα δικά τους, και η ΔΕΗ και οι μεγάλες βιομηχανίες. Διακλαδικός ανταγωνισμός. Αλλά στην ουσία τη νύφη ήδη την πληρώνουν οι εργαζόμενοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα με τα υπέρογκα τιμολόγια. Γι' αυτό πρέπει να καταργήσουν τα μεγάλα αφεντικά. Οι βιομηχανίες και ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες να περάσουν στα χέρια των εργατών, να τις δουλέψουν αυτοί για την προκοπή του τόπου και υπέρ των λαϊκών συμφερόντων. Αυτό πρέπει είναι το μήνυμα προς τους μεγαλοβιομήχανους και τους μεγαλομέτοχους. Ο λαός να μην κάνει άλλες θυσίες για τα δικά τους πορτοφόλια. Να τελειώνουμε με αυτήν την υπόθεση.

Οι εργάτες ξέρουν τι να κάνουν πηγαίνοντας στις δουλειές τους. Η παραγωγή θα συνεχιστεί και θα αυξάνεται, τα αποτελέσματά της θα μπαίνουν στην υπηρεσία του λαού καλύπτοντας τις ανάγκες του και όχι τα κέρδη. Και το ρεύμα θα είναι πάμφθηνο. Είναι ρεαλιστικό, είναι σωστό, είναι κι εφικτό.

Βγήκαν παγανιά

Παγανιά έχει στήσει η συγκυβέρνηση στο λαό και στο εισόδημά του, μαζί τα κόμματα που τη στηρίζουν, μαζί και με ΕΕ και ΔΝΤ. Για τον Ιούνη φέτος έχουν προαναγγείλει το επόμενο «καρτέρι», τα επόμενα βαριά χαράτσια, σε κλιμάκωση όλων αυτών που ήδη εφαρμόζουν. Κυβερνητικός παράγοντας ομολόγησε τις προάλλες το σχέδιο για την εξίσωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης ανάμεσα στο πετρέλαιο θέρμανσης των λαϊκών νοικοκυριών με αυτό που ισχύει για το πετρέλαιο κίνησης, εξέλιξη που θα επιφέρει ασήκωτες ανατιμήσεις 40%, με την τιμή να απογειώνεται από περίπου 1 ευρώ σήμερα στα 1,40 ευρώ το λίτρο, στο βαθμό βέβαια που δεν τη φουσκώσουν ακόμη περισσότερο μέσα από την τιμολογιακή πολιτική του κυκλώματος διύλισης - εμπορίας. Ομολογουμένως πρόκειται για προεκλογικού χαρακτήρα εξαγγελία. Ερχεται να «εξωραΐσει» την κατάσταση που σκοπεύουν να διαμορφώσουν και που την ετοιμάζουν πολύ χειρότερη. Το κυβερνητικό στέλεχος ισχυρίστηκε πως δεν πρόκειται να εφαρμοστεί ολόκληρη η προβλεπόμενη «εξίσωση», παρά ένα μόνο τμήμα της (80%), προφανώς γιατί την επόμενη δόση την αφήνουν παρακαταθήκη για την επόμενη αντιλαϊκή κλιμάκωση. Στην καλύτερη περίπτωση -στο βαθμό που οι κυβερνητικοί ισχυρισμοί πράγματι ανταποκρίνονται στις προθέσεις τους- το πετρέλαιο των λαϊκών νοικοκυριών θα πετάξει στα 1,40 ευρώ...

Απόλυτα δεδομένες είναι και οι δεσμεύσεις της συγκυβέρνησης όσο και των κομμάτων που τη στηρίζουν (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ) και σε ό,τι αφορά τη λεηλασία μισθωτών, συνταξιούχων, αυτοαπασχολούμενων, φτωχών αγροτών. Το κοινό πόρισμα που επεξεργάστηκαν για το φορολογικό σύστημα αποτελεί σαφή προαναγγελία των νέων μέτρων που σκοπεύουν να κλιμακώσουν από τον Ιούνη. Προχωρούν με την πλήρη κατάργηση των φοροελαφρύνσεων για τις δαπάνες των λαϊκών νοικοκυριών, που ακόμη κοντοστέκουν στα πόδια τους (νοίκια, στεγαστικά δάνεια, φροντιστήρια κ.ά.). Συνεχίζουν με τη διαμόρφωση νέας φορολογικής κλίμακας - καρμανιόλα για το λαϊκό εισόδημα, σε αγεφύρωτη αντίθεση με το αποφασιστικό ξαλάφρωμα που ετοιμάζουν για τους μεγαλοεισοδηματίες και άλλα σαπρόφυτα. Στα συρτάρια τους βρίσκονται και οι προτάσεις των ΕΕ-ΔΝΤ, όπως για την πλήρη κατάργηση του ήδη διαλυμένου αφορολόγητου ορίου για μισθωτούς - συνταξιούχους. Απόλυτα μέσα στις βλέψεις τους είναι η ...εξίσωση των συντελεστών ΦΠΑ -το αντίστοιχο κόλπο όπως για το πετρέλαιο θέρμανσης- με το οποίο έρχονται να βάλουν ασήκωτα χαράτσια στα εμπορεύματα μαζικής κατανάλωσης (τρόφιμα, τιμολόγια πρώην ΔΕΚΟ κ.ά.). Τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ έχουν κοινή γλώσσα και στο «βάφτισμα» των κάθε είδους χαρατσιών που ετοιμάζουν. Για την περίπτωση της λαϊκής κατοικίας, η «εξίσωση» χαρακτηρίζεται «ενιαιοποίηση» των κάθε είδους φόρων, τελών κ.ο.κ. Τα χαράτσια, μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ κ.ά., απογειώνονται σε νέα ύψη, επεκτείνονται επίσης σε κάθε σπιθαμή γης. Από κοντά και η Κομισιόν, που βλέπει και την ανάγκη «φόρου ιδιοκατοίκησης»...

Η αντιλαϊκή σκυταλοδρομία, από τη σημερινή στη διάδοχη κυβέρνηση που ετοιμάζουν, έχει και συνέχεια με τη... μελέτη του ΚΕΠΕ, για το αποφασιστικό χτύπημα στα όποια κρατικά κονδύλια έχουν να κάνουν με τις λαϊκές ανάγκες (επιδόματα ανεργίας, ΕΚΑΣ, πολυτεκνικά, πρόνοιας, φοιτητικά κ.ά.). Πέτρα πάνω στη πέτρα δεν πρόκειται να αφήσουν αν δεν καταδικαστούν στις επικείμενες εκλογές, αν δε βρουν απέναντί τους ισχυρό το λαϊκό παράγοντα, με ένα πανίσχυρο ΚΚΕ, με σηκωμένο το μπόι του λαού για τη συνολική ρήξη, για την ανατροπή της δικτατορίας των μονοπωλίων.


Ανδρέας ΣΑΚΑΡΕΛΟΣ

Για τους εφοπλιστές και την πλουτοκρατία...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ο μεγάλος προστάτης του «γενικού συμφέροντος» όπως λέει; Μα η υπουργός Ανάπτυξης Αννα Διαμαντοπούλου.

Αυτή θα βρεθεί στο πλευρό μας για να μας προστατεύσει από τη μεγάλη απειλή που υψώνεται ενάντια στην ελληνική κοινωνία: Τους ναυτεργάτες!

Αυτοί φταίνε που οι Ελληνες δεν πάνε διακοπές, αυτοί φταίνε που έχει προβλήματα η αγροτική παραγωγή στα νησιά, αυτοί φταίνε που δεν υπάρχουν δρομολόγια πλοίων, αυτοί φταίνε που δεν κινείται το εμπόριο.

Σε τίποτε δεν έχουν να κάνουν αυτά τα προβλήματα με τους μισθούς των 400 ευρώ, με την αύξηση των εισιτηρίων των πλοίων, με την καταστροφή λόγω ΚΑΠ και φορολογίας της αγροτικών προϊόντων.

Το μόνο για το οποίο είμαστε σίγουροι είναι πώς η υπουργός Ανάπτυξης θα ...προστατεύσει κάποιο συμφέρον. Θα είναι όμως το συμφέρον των εφοπλιστών και της πλουτοκρατίας.

Δηλαδή, απλά θα συνεχίσει να κάνει ό,τι έκανε μέχρι τώρα με περισσή μάλιστα όρεξη και ζέση.

ΚΑΙ Η ΚΡΙΣΤΙΝ ΛΑΓΚΑΡΝΤ ήρθε να μας υπενθυμίσει ότι «δεν έχει απομακρυνθεί ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Ελλάδας». Εξυπακούεται! Ακόμη άλλωστε και αν είχε απομακρυνθεί θα ...τον έφερναν πίσω.

Είναι προφανές ότι τους εξυπηρετεί μια χαρά ο «μπαμπούλας» του κρατικού χρέος και δεν έχουν καμία διάθεση να τον βγάλουν από την μέση. Οσο τον επικαλούνται τόσο πιο επιθετικές για τους εργαζόμενους πολιτικές θα προσπαθούν να επιβάλουν.

Μάλιστα, όταν οι πολιτικές τους μπορούν και να μειώνουν τους μισθούς και να αυξάνουν το χρέος, προκειμένου να μειωθούν στο μέλλον εκ νέου οι μισθοί, έχουν το τέλειο ...αυτόματο όπλο εναντίον μας.

Θα καταλάβουν όμως ότι δεν αρκεί και ότι ο «κύκλος» της υποκρισίας και της επιθετικότητάς τους θα σπάσει.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Ιστοσελίδες της διαστρέβλωσης

Παπαγεωργίου Βασίλης

Για πολλοστή φορά, το μπλογκ της «Ζούγκλας» διαστρεβλώνει πλήρως το ΚΚΕ, αναπαράγοντας με το λογότυπο του Κόμματος και με το όνομα δημοσιογράφων του «Ριζοσπάστη» πράγματα που ποτέ δεν είπαν και ποτέ δεν έγραψαν. Το ίδιο έκανε και άλλες φορές, αναδημοσιεύοντας για παράδειγμα άρθρα από τον «Ριζοσπάστη» με το όνομα του συντάκτη τους, αλλά χωρίς να αναφέρει την πηγή. Στις παρεμβάσεις του «Ριζοσπάστη», οι υπεύθυνοι του μπλογκ δηλώνουν κάθε φορά ότι δεν ελέγχουν τι γράφεται στην ιστοσελίδα τους, αφού τα κείμενα -όπως ισχυρίζονται- είτε αναδημοσιεύονται από άλλες ιστοσελίδες, είτε τα αναρτούν οι αναγνώστες τους. Είναι το γνωστό επιχείρημα, με το οποίο οι κάτοχοι και διαχειριστές τέτοιων και άλλων ιστοσελίδων, προσπαθούν να νομιμοποιήσουν τη συκοφαντία και άλλες βρωμοδουλειές μέσα από το διαδίκτυο, στο όνομα της «ανοιχτής» τάχα και «εναλλακτικής» ενημέρωσης. Ακόμα και όταν μετά την καταγγελία τους, κάνουν τις απαραίτητες διορθώσεις στις επίμαχες αναρτήσεις, στο μεταξύ αυτές έχουν αναπαραχθεί από άλλους και έτσι η συκοφαντία και η προβοκάτσια σε βάρος του ΚΚΕ συνεχίζει ακάθεκτη στο διαδίκτυο. Το ίδιο έγινε πρόσφατα και με πλαστή ανακοίνωση του ΚΚΕ, που γράφτηκε και αναρτήθηκε από το διαχειριστή ενός τέτοιου μπλογκ, για να δει -όπως έγραψε ο ίδιος- πόσοι θα την αναπαράξουν. Να βγάλει ο λαός συμπεράσματα για την «ενημέρωση» που του σερβίρουν πίσω από την ανωνυμία τους τα διάφορα σάιτ και μπλογκ. Να τους γυρίσει κυριολεκτικά την πλάτη. Ενημέρωση αποκλειστικά από τον «Ριζοσπάστη» και τον «902».

«Πλυντήριο» της σοσιαλδημοκρατίας...

Αγωνίζονται «να χάσει ο Νικολά Σαρκοζί» και να δυναμώσει το «αριστερό μέτωπο» αφού αυτό θα δώσει ελπίδες «ότι μπορούμε να επιβάλουμε στο εσωτερικό της Αριστεράς μέτρα ρήξης με τις σημερινές πολιτικές λιτότητας και κυρίως να διευρύνουμε τον αγώνα για τη μη επικύρωση από τη Γαλλία του συμφώνου Σαρκοζί - Μέρκελ για την ευρωπαϊκή διακυβέρνηση». Ισχυρίζονται ότι «η ήττα του Νικολά Σαρκοζί θα ανοίξει μια νέα περίοδο στη Γαλλία (...) Η άνοδος του Αριστερού Μετώπου δείχνει ότι ένα μεγάλο τμήμα αριστερών ψηφοφόρων περιμένει από την Αριστερά σαφείς ρήξεις με τις σημερινές πολιτικές λιτότητας». Και καλλιεργούν ψευδαισθήσεις, «σήμερα το πρόγραμμα του Φρανσουά Ολάντ δεν περιλαμβάνει σαφείς δεσμεύσεις για τέτοιου είδους ρήξεις. Η δύναμη δηλαδή που θα αποκτήσει το Αριστερό Μέτωπο και η συνέχιση αυτής της κινητοποίησης και στις βουλευτικές εκλογές, που έπονται τον Ιούνιο, αλλά και στους κοινωνικούς αγώνες, θα πιέσουν αρκετά για την επίτευξη των αλλαγών».

Τα παραπάνω είναι αποσπάσματα από συνέντευξη στην «Αυγή» του Π. Λοράν, εθνικού γραμματέα του Γαλλικού ΚΚ , το οποίο συμμετέχει μαζί με το ΣΥΝ στο Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ο Λοράν είναι πρόεδρός του), έχει την ίδια πολιτική με τον ΣΥΝ και συμμετέχει στο «αριστερό μέτωπο» που κατεβάζει υποψήφιο για την προεδρία της Γαλλίας τον Ζ. Λ. Μελανσόν. Τα λεγόμενά του επιβεβαιώνουν το ρόλο τους σαν πλυντήριο που ξεπλένει τις «βρωμιές» της σοσιαλδημοκρατίας, την οποία μάλιστα «βαφτίζουν» και «αριστερά»! Εχει παράδοση βέβαια το ΓΚΚ, από την εποχή του ευρωκομμουνισμού ακόμη, να θέτει στο λαό της χώρας ψευδεπίγραφα διλήμματα του τύπου «δεξιά - αριστερά», παρέχοντας αφειδώς στήριξη στους υποψηφίους των λεγόμενων σοσιαλιστών.

... για τη διαχείριση της εξουσίας των αστών

Παράδοση που δεν απαρνιέται, παρότι ο βίος και η πολιτεία και της γαλλικής σοσιαλδημοκρατίας αποδεικνύουν περίτρανα ότι διόλου δε διαφοροποιείται απ' τη «δεξιά» ως δύναμη που εκπροσωπεί τα μονοπώλια.

Προ ολίγων ημερών, η Ρ. Δούρου στέλεχος του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ δήλωνε: «Ενα καλό τελικό αποτέλεσμα λοιπόν του Μελανσόν θα του δώσει τη δυνατότητα να ασκήσει αποτελεσματικότερη πίεση προς τον Ολάντ, για πιο αριστερή στάση (...) αν επαληθευθούν στην κάλπη οι δημοσκοπήσεις, αποδεικνύει πως η ενότητα μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα - μαθήματα που στη χώρα μας δεν τα έχουν πάρει ούτε το ΚΚΕ ούτε η ΔΗΜΑΡ».

Το μόνο μάθημα που θα παραδώσει ένα καλό αποτέλεσμα του Μελανσόν θα είναι επανάληψη του επιζήμιου ρόλου του οπορτουνισμού κι εδώ και στη Γαλλία. Οι Γάλλοι οπορτουνιστές θα ασκήσουν τόση πίεση στη σοσιαλδημοκρατία όση πίεση υποσχόταν να ασκήσει ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ στο ΠΑΣΟΚ μετά τις εκλογές του 2009. Οταν δημαγωγούσε ότι το ΠΑΣΟΚ «λέει θετικά πράγματα» και ότι ένας ενισχυμένος ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή θα ήταν δύναμη «ελέγχου για την τήρησή τους», που θα «κρατούσε τα μπόσικα»! Και το 2002 τα ίδια έλεγαν και μετά όλοι μαζί ψήφιζαν Σιράκ, το δεξιό για να μην εκλεγεί ο ακροδεξιός Λεπέν.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ανυπολόγιστες επιπτώσεις

Κάθε διαφημιζόμενη αλλαγή και αναδιάρθρωση, όπως λένε, στο δημόσιο τομέα, ισοδυναμεί με νέες επώδυνες επιπτώσεις για το βιωτικό επίπεδο των λαϊκών στρωμάτων. Ανεξάρτητα από τη μορφή που επιλέγεται και την προπαγάνδα που συνοδεύουν τις αντιδραστικές ρυθμίσεις ΠΑΣΟΚ- ΝΔ για τη διαχείριση της κρίσης και τη στήριξη της εξουσίας του κεφαλαίου συνολικά, ένα προς ένα τα μέτρα που ανακοινώνονται είναι μέτρα που για εκατομμύρια λαϊκά νοικοκυριά σημαίνουν οικονομική πτώχευση και κοινωνική εξαθλίωση.

Οποιος φαντάζεται ότι υπάρχει η παραμικρή υπερβολή, ας το ξανασκεφτεί. Ειδικά τώρα, που βρισκόμαστε σε τροχιά εκλογών. Τα μέτρα που πάρθηκαν στον τομέα της Υγείας είναι αποκαλυπτικά. Μίλησαν για «υπηρεσίες Υγείας με ποιότητα και αξιοπρέπεια για τον πολίτη», αλλά από την πρώτη μέρα εφαρμογής των νέων ρυθμίσεων οι ενδιαφερόμενοι χρεώθηκαν με εισιτήριο για τα κρατικά νοσοκομεία, έμειναν χωρίς τον κατάλληλο γιατρό, χωρίς τα αναγκαία φάρμακα και εντελώς απροστάτευτοι απέναντι σε ένα σύστημα που για να καλύψεις έγκαιρα τις ανάγκες σου πρέπει να πληρώσεις από την τσέπη σου πολύ περισσότερα σε σχέση με το πριν, ενώ τα οικονομικά των ασφαλιστικών ταμείων των εργαζομένων τινάχτηκαν στον αέρα.

Είπαν για αναδιάρθρωση των κρατικών δαπανών, ή για καταργήσεις και συγχωνεύσεις Οργανισμών που θα αποφέρουν μερικές δεκάδες εκατομμύρια, αποσιωπώντας ότι αυτό σημαίνει μαζικές απολύσεις από το Δημόσιο, και όχι μόνο. Σχεδόν όλοι οι Οργανισμοί που καταργήθηκαν έχουν σχέση με την Πρόνοια. Οι ελλείψεις κονδυλίων αποδεικνύεται ήδη μάστιγα για χιλιάδες εργαζόμενες μητέρες που τα παιδιά τους αποκλείονται από τους παιδικούς σταθμούς. Η κατάργηση του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας στην πραγματικότητα ανατρέπει το σχεδιασμό δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων να αποκτήσουν δικό τους σπίτι. Η εξαφάνιση του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων θα επιδεινώσει ακόμα περισσότερο το κτιριακό πρόβλημα των σχολείων. Η κατάργηση της Πολεοδομίας από τους δήμους και η παραχώρηση της αδειοδότησης τουριστικών εγκαταστάσεων στον ΕΟΤ θα επιφέρουν ανυπολόγιστες επιπτώσεις στο περιβάλλον, στις παραλίες, στο πράσινο.

Την ίδια στιγμή, αυτή η περιβόητη «περιστολή δαπανών» δεν είναι τίποτα άλλο από ένα κοκτέιλ μιας απίστευτης επίθεσης στα εισοδήματα των εργαζομένων. Τα επιτελεία των κυβερνώντων, αυτά τα άθλια στηρίγματα της εξουσίας του κεφαλαίου, έχουν ήδη δρομολογήσει μέτρα όπως, για παράδειγμα, τη φορολόγηση των εισοδημάτων των εργαζομένων από το πρώτο ευρώ, την κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών που είχαν τα εργατικά νοικοκυριά, για να σπουδάσουν τα παιδιά τους, να καλύψουν τις δαπάνες Υγείας, να πληρώσουν τόκους για πρώτη κατοικία. Ακόμα, καταργούν σειρά επιδομάτων που επί δεκαετίες έπαιρναν οι εργαζόμενοι και συνέβαλαν αισθητά στη λεγόμενη αναπαραγωγή της εργατικής τους δύναμης.

Οι εκλογές είναι ήδη πολύ κοντά. Οι ευθύνες του καθενός μας τεράστιες. Ειδικά αυτήν τη φορά, κανείς δε δικαιούται να επικαλεστεί άγνοια και παραπληροφόρηση. Οι προτάσεις του κάθε κόμματος, όλων των κομμάτων, βρίσκονται στο τραπέζι. Στον καθένας μας μένει να αναμετρηθεί με τη συνείδησή του και να δώσει απαντήσεις, που να ταιριάζουν με τα συμφέροντα του λαού. Οι κάλπες πρέπει να βγάλουν αδύναμα τα κόμματα της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, τα κόμματα του ευρωμονόδρομου. Οι εργαζόμενοι πρέπει να αναδείξουν και μέσα από τις κάλπες ένα πανίσχυρο ΚΚΕ, που θα συμβάλει ακόμα πιο αποφασιστικά στους αγώνες του λαού για παρεμπόδιση των αντιλαϊκών μέτρων, στην κατεύθυνση της ανατροπής κάθε αντιδραστικής πολιτικής και της εξουσίας των κεφαλαιοκρατών.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ