Κυριακή 7 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ενέργεια από ... χρυσάφι

Παπαγεωργίου Βασίλης

Τον κίνδυνο να αυξηθεί κατακόρυφα το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας κατά 50% περίπου το 2015 από τη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), επισήμανε πρόσφατα ακόμη και αυτή η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Μελέτη επίσης του Συνδέσμου Παραγωγής Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΦΕΠ) κάνει λόγο για ένα ποσό άνω του 1,5 δισ. ευρώ το χρόνο με το οποίο θα επιβαρυνθεί το κόστος ηλεκτροπαραγωγής από τις ΑΠΕ το 2013 σε περίπτωση που επιτευχθεί ως τότε μια διείσδυση της τάξης του 26% των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας...

Και βέβαια, το μεγάλο αυτό κόστος που θα καταβάλλεται κάθε χρόνο είναι απόρροια των εγγυημένων τιμών που προσφέρονται προς τους ιδιώτες παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ. Για παράδειγμα, η εγγυημένη τιμή προς τους παραγωγούς αιολικής ενέργειας ανέρχεται σήμερα σε 88 ευρώ ανά MWh, ενώ στους παραγωγούς φωτοβολταϊκών γύρω στα 400 με 500 ευρώ ανά MWh, ανάλογα με την ισχύ και αν διασυνδέονται ή όχι με το δίκτυο.

Το σπουδαιότερο είναι βέβαια ότι το τεράστιο αυτό κόστος θα κληθεί να το πληρώσει ο τελικός καταναλωτής ρεύματος που είναι φυσικά οι εργαζόμενοι και τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα.

Αυτό είναι, λοιπόν, το αποτέλεσμα της λεγόμενης «πράσινης» ανάπτυξης, για τα ...αγαθά της οποίας μας βομβαρδίζει διαρκώς η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αλλά και αρκετοί άλλοι: Κίνητρα για επενδύσεις - εξπρές και εγγυημένα κέρδη για το μεγάλο κεφάλαιο, πρόσθετα «πράσινα» χαράτσια για το λαό.

Tουρισμός, «συνείδηση»

Ο κόσμος καίγεται και ο τουρισμός... το «χαβά» του. Πήγε η αρμόδια υφυπουργός Α. Γκερέκου στο Βέλγιο και εγκαινίασε τουριστική έκθεση όπου τιμώμενη χώρα είναι η Ελλάδα, συμπεριφερόμενη κι αυτή όπως οι προκάτοχοί της, «πράσινοι» και «γαλάζιοι»: Ως τελάλης των επιχειρηματιών του τουρισμού.

Κι ενώ η κυβέρνηση με τους συμπαραστάτες της ετοιμάζεται να «ματώσει» το λαό, η υφυπουργός δήλωσε ότι «θα ενισχυθούν προνομιακά και όσες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες θα αναπτυχθούν με γνώμονα την περιβαλλοντική προστασία. Στην ανάπτυξη του Τουρισμού στην Ελλάδα, έχουμε αρχίσει ήδη τη μετάβαση από το στάδιο της "οικολογικής συνείδησης" στην ίδια την πράξη».

Για ποια «οικολογική» και κυρίως για ποια «συνείδηση» μιλάνε;

Πώς λέγεται στ' αλήθεια η «συνείδηση» που στερεί από τον εργάτη τα στοιχειώδη για να ζήσει, από τον αγρότη το μέλλον, από τον αυτοαπασχολούμενο το αύριο;

Στη βάση ποιας «συνείδησης» οι χορτάτοι αποφασίζουν ότι οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα θα πρέπει να πληρώσουν την καπιταλιστική κρίση;

Οταν δεν έχεις να πληρώσεις το ηλεκτρικό (το τόσο «φτηνό» όπως λένε), όταν αναβάλλεις το σούπερ μάρκετ και όταν δε σκέφτεσαι καν να πας τα παιδιά σου διακοπές το καλοκαίρι, ποια «συνείδηση» περιφέρει δεξιά και αριστερά η υφυπουργός Τουρισμού, ποια «συνείδηση» υπερασπίζεται;

Στον τζόγο η δημόσια Παιδεία...

«Ανθεί» η δημόσια Παιδεία στην ΕΕ! Για του λόγου το αληθές, ιδού η είδηση από την Ιταλία: Οι καθηγητές ενός Τεχνικού Λυκείου στη Γένοβα, αποφάσισαν να παίξουν ομαδικά «ξυστό» μπας και καταφέρουν να μπαλώσουν κάποια οικονομική «τρύπα» του σχολειού τους, αφού το ιταλικό υπουργείο Παιδείας, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, έδωσε την επιχορήγηση μόνο της μιας χρονιάς.

Η πρωτοβουλία της «χρηματοδότησης μέσω ξυστού» αποφασίστηκε κατά την πρόσφατη συνέλευση όλων των διευθυντών σχολείων της περιφέρειας της Λιγουρίας, της ευρύτερης περιοχής της Γένοβα.

«Το καθένα από τα λύκειά μας πρέπει να λάβει κρατική επιχορήγηση περίπου 100.000 ευρώ», δήλωσε στην εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα», ο καθηγητής Τζάκομο Μπουονοπάνε.

Εκτός από τους μισθούς των μόνιμων καθηγητών - που καταβάλλονται απευθείας από το υπουργείο Παιδείας - οι ετήσιες χρηματοδοτήσεις χρησιμοποιούνται για την κάλυψη των αναπληρωματικών καθηγητών, την επισκευή των ηλεκτρονικών υπολογιστών, ακόμη και για τα αναλώσιμα του σχολείου, τα μολύβια, τα στυλό ή τη γραφική ύλη.

Ο Πάολο Κορτιτζιάνι, λυκειάρχης του γυμνασίου «Ντον Μιλάνι» της περιοχής Καστελέτο της Γένοβα, υπογραμμίζει: «Εχουμε πλέον την εντύπωση ότι το κράτος επαφίεται στην εθελοντική και μόνον προσφορά των οικογενειών». Ως εκ τούτου, πολλοί σχολιαστές διατυπώνουν ότι το «ξυστό» κινδυνεύει να μετατραπεί σε κάθε άλλο παρά προσωρινή λύση...

Τα δαιμόνια...

«Ούτε οι αγρότες, ούτε η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι "δαίμονες". Απλώς κάποιοι σπέρνουν ανάμεσά τους "δαιμόνια". Επιμένουμε σε διάλογο και - εκεί που χρειάζεται - θα προσφέρουμε τις καλές μας υπηρεσίες για την ευόδωσή του», δήλωσε προχτές ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ., ο οποίος έχει ήδη προσφέρει τις καλές του υπηρεσίες όχι βεβαίως στους αγρότες, καλώντας τον εισαγγελέα να παρέμβει σε βάρος τους και εγκαλώντας τον για παράβαση καθήκοντος γιατί δεν το έχει ήδη πράξει. Τώρα ποιοι είναι οι «δαίμονες» και ποιοι σπέρνουν «δαιμόνια», ο ΛΑ.Ο.Σ. ας κοιτάξει να τους βρει στον καθρέφτη του συστήματος και της πολιτικής που υπηρετεί με υπερβάλλοντα είναι αλήθεια ζήλο, ευελπιστώντας σε μια κάποια αναγνώριση των υπηρεσιών του.

Φίλιπ Στάιν: SIQUEIROS η ζωή και το έργο του

Ο Νταβίντ Αλφάρο Σικέιρος (Siqueiros) δημιούργησε μια εμπνευσμένη τέχνη μεγάλων διαστάσεων εν μέσω κοινωνικής θύελλας και αναταραχής. Κέρδισε το ανώτερο βραβείο της 25ης Μπιενάλε της Βενετίας και υπήρξε αξεπέραστος σύγχρονος ζωγράφος πορτρέτων. Εγινε ο κορυφαίος τοιχογράφος του σύγχρονου ρεαλισμού και έφερε τη φόρμα των δημοσίων έργων σε άμεση επαφή με το θεατή. Η παθιασμένη του αφοσίωση στη σύνδεση της τέχνης με την κοινωνική δικαιοσύνη, του κόστισε πολλά χρόνια εξορίας, πολλές συλλήψεις και χρόνια εγκλεισμού στη φυλακή. Υπήρξε στρατιώτης της Μεξικανικής Επανάστασης και κατόπιν στον Ισπανικό Εμφύλιο. Οργάνωσε τους εργάτες των ορυχείων του Χάλισκο και εκλέχτηκε πρόεδρος του σωματείου τους. Πάλεψε για τις κοινωνικές κατακτήσεις του λαού και ενάντια στους ληστρικούς πολέμους. Του απονεμήθηκε το Βραβείο Λένιν για την Ειρήνη και υπήρξε αντικείμενο μόνιμης και επίμονης παρακολούθησης από το Εφ Μπι Αϊ και άλλες μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ (50.000 σελίδες είναι ο όγκος των αρχείων που αναφέρονται σε αυτόν).

Ο Φίλιπ Στάιν είναι ένας Αμερικανός καλλιτέχνης και τοιχογράφος ο οποίος έχει εκθέσει έργα του στο Μεξικό, στην Ισπανία και στις ΗΠΑ (ως Εστάνιο). Δούλεψε στις τοιχογραφίες του Σικέιρος μεταξύ 1948 - 1958. Στο βιβλίο αυτό μας παραθέτει μια αυθεντική ιστορία εξαιρετικής ζωντάνιας, πρωτοτυπίας και ηρωισμού, καθώς και μια πλήρη και κρυστάλλινη έκθεση των αισθητικών απόψεων του Σικέιρος, αλλά και του αγώνα του για την υλοποίησή τους (μόλις κυκλοφόρησε από τη «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ»).

Ρόμπερτ Γκέιτς

Κ. ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ

Με το νέο επιθετικό, στρατιωτικό δόγμα ανά χείρας προσήλθε την περασμένη βδομάδα στο Κογκρέσο ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς. Κεντρική ιδέα; «Οχι δύο μεγάλοι πόλεμοι αλλά πολλοί και διαφορετικού ύφους» με γκάμα που εκτείνεται απ' την αστάθεια που μπορεί να προκαλέσουν οι κλιματικές αλλαγές, ως την εξασφάλιση νέων ενεργειακών πηγών και οδών, την αποτροπή κυβερνοεπιθέσεων και τη συνέχιση των ιμπεριαλιστικών επιδιώξεων με άλλα, πιο «ήπια» μέσα όπως η διπλωματία, η οικονομία κ.λπ.

Η στρατηγική επιλογή των πολλαπλών και διαφορετικών πολέμων θα μπορούσε να προκαλέσει απορία, με δεδομένη την έως τώρα αύξηση της αντίστασης των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν και την τροπή των εξελίξεων στο Ιράκ. Ομως, για τους ιμπεριαλιστές τα πράγματα είναι σχετικά και φυσικά οι στόχοι των επιχειρήσεών τους κάθε άλλο παρά είναι η τήρηση «ειρήνης και ασφάλειας» αλλά το αντίθετό τους.

Γι' αυτό και ο 67χρονος υπουργός, που διετέλεσε επί μία 25ετία ανώτερο στέλεχος της CIA και της NSA με «βαρύ» βιογραφικό σε διάφορες βρωμοδουλειές των ΗΠΑ ανά τον κόσμο, ξέρει τι λέει, εκφράζοντας με σαφήνεια το οικονομικο-στρατιωτικό κατεστημένο της χώρας. Βέβαια, οι ιμπεριαλιστές σχεδιάζουν χωρίς τον ξενοδόχο, καθώς οι λαοί είναι οι μόνοι που, εάν αντισταθούν και αγωνιστούν, μπορούν να τους ανατρέψουν τα σχέδια.


Δ.ΟΡΦ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ