Στο σημερινό 4σέλιδο «Νεολαία» μπορούμε να βρούμε:
Αποσπάσματα από την ομιλία του Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, την Κυριακή, στο Κερατσίνι
Η εκδήλωση στην κατάμεστη αίθουσα του πολιτιστικού κέντρου «Α. Σαμαράκης» στο Κερατσίνι, ξεκίνησε με βιντεοπροβολή, ενώ μετά την ομιλία ακολούθησε ροκ συναυλία με τον Αλέξανδρο Αντωνίου και το συγκρότημά του.
Ο Ν. Αμπατιέλος στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, τόνισε:
«Δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις για την ισχυροποίηση του Κόμματός μας και της ΚΝΕ παντού!
Η ΚΝΕ είναι πρωτοπόρα νεολαία γιατί είναι η Νεολαία του Κόμματος της εργατικής τάξης, του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας.
Καθοδηγείται ιδεολογικά, πολιτικά και οργανωτικά από το ΚΚΕ και είναι φορέας του Προγράμματος, της πολιτικής, των θέσεων και των επεξεργασιών του στη νεολαία. Παλεύει για την ανατροπή του καπιταλισμού και την οικοδόμηση της σοσιαλιστικής - κομμουνιστικής κοινωνίας. Η ΚΝΕ δουλεύει ακούραστα για να συνειδητοποιηθεί η δυνατότητα και η αναγκαιότητα αυτής της κοινωνίας από τη νεολαία, για να συνδεθούν οι αγώνες της με αυτήν την προοπτική.
Αυτός ο χαρακτήρας της ΚΝΕ ήταν η βασική αιτία για το γεγονός ότι μέσα σε λίγα χρόνια από την ίδρυσή της έγινε πολύ γρήγορα μια μεγάλη και μαζική οργάνωση, ρίζωσε και απόκτησε μεγάλο κύρος και επιρροή στη νεολαία. Αυτός είναι ο κύριος παράγοντας που έδωσε και δίνει δύναμη στην ΚΝΕ, αντοχή, σταθερότητα και σταθερή πορεία, παρά τις πολλές δυσκολίες που προέκυπταν σε διάφορες στιγμές. Χάρη στο χαρακτήρα της ως νεολαία του ΚΚΕ, η ΚΝΕ, μπόρεσε να γίνει καθοδηγητής και οργανωτής των αγώνων της νεολαίας μαζί με την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα στην αναμέτρησή της με το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα, στην πάλη για το σοσιαλισμό.
Με καθημερινή προσπάθεια, ώστε να κατακτά όλο και περισσότερο τα επαναστατικά χαρακτηριστικά. Την πίστη και σταθερότητα στην πάλη για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο και την οικοδόμηση του σοσιαλισμού - κομμουνισμού.
Την αγωνιστική - μαχητική ανυπότακτη στάση ζωής. Πάντα μπροστά στην καθημερινή πάλη.
Τις βαθιές ρίζες στους χώρους νεολαίας, στα σχολεία, στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, στις σχολές κατάρτισης και τους χώρους δουλειάς.
Την αντοχή στις δυσκολίες της πάλης, στα διλήμματα και τους μηχανισμούς του συστήματος της εκμετάλλευσης.
Την ιδεολογική, πολιτική, οργανωτική ετοιμότητα για να αντεπεξέλθει σε όλες τις συνθήκες της ταξικής πάλης.
Την τόλμη στον αγώνα γι' αυτό που "σε κάποιους μοιάζει αδύνατο", βάζοντας και παλεύοντας απαιτητικούς και δύσκολους στόχους σε όλες τις συνθήκες, ακόμα και αν ο αρνητικός συσχετισμός βαραίνει στη συνείδηση των νέων. Την αντιπαράθεση με το κυρίαρχο ρεύμα, με σταθερότητα, με πίστη στο σκοπό μας, σπάζοντας το συμβιβασμό και τη μοιρολατρία. Τη σύγκρουση με την αδικία όπου κι αν βρίσκεται κάθε μέλος της ΚΝΕ.
Τη γνώση των τεράστιων δυνατοτήτων που υπάρχουν σήμερα στην κοινωνία, των επιτευγμάτων της επιστήμης και της τεχνολογίας που έχουν δημιουργηθεί από το μυαλό και τα χέρια των εργαζομένων, αλλά και τη γνώση των εμποδίων που δεν τους επιτρέπουν να τα απολαύσουν. Την πρωτοπόρα μαχητική στάση στην κατάκτηση της γνώσης του δρόμου που απαιτείται για την ανατροπή του κόσμου των εκμεταλλευτών.
Συμβάλλει στην αγωνιστική διαπαιδαγώγηση της νέας βάρδιας της εργατικής τάξης, ώστε να διαμορφώνεται και να διευρύνεται σε κλάδους, στις σχολές μαθητείας και κατάρτισης, αλλά και στις λαϊκές γειτονιές μια μαχητική, αγωνιστική πρωτοπορία νέων εργατών και εργατριών. Στην ανάπτυξη, την οργάνωση, το ριζοσπαστικό προσανατολισμό του, στη σύνδεσή του με το ταξικό εργατικό και ευρύτερα το λαϊκό κίνημα.
Μιας που είναι σε εξέλιξη αυτές τις μέρες και η απεργία των ναυτεργατών, πρέπει να αναφέρουμε ότι είναι πολύ σημαντική η πείρα χρόνων, μπορεί να γίνει και θέμα ξεχωριστής εκδήλωσης, η συμβολή των Οργανώσεων της ΚΝΕ, σπουδαστών στις ΑΕΝ, νέων ναυτεργατών, αλλά και γενικότερα εργαζομένων σε άλλους κλάδους, μαθητών, σπουδαστών και φοιτητών, σε κρίσιμες ταξικές αναμετρήσεις στο λιμάνι, στις απεργίες των ναυτεργατών, κόντρα στο εφοπλιστικό κεφάλαιο, στις κυβερνήσεις αλλά και στην κρατική καταστολή. Η παρουσία των μελών και των φίλων της ΚΝΕ στους καταπέλτες, πλάι - πλάι με τους αγωνιστές ναυτεργάτες ήταν πάντα μάθημα αγώνα και δράσης για την οργάνωση του Πειραιά.
Η ΚΝΕ δρα για να δυναμώνει η συλλογική αγωνιστική δραστηριότητα μέσα στα σχολεία, ώστε να δημιουργούνται και να ζωντανεύουν δραστηριότητες, μορφές συλλογικής δράσης και έκφρασης μέσα στα σχολεία, που να δένονται με τα προβλήματα της μόρφωσης και τις καθημερινές διεκδικήσεις. Για να δυναμώνει το μαθητικό κίνημα, για να ενώνονται τα όνειρα και οι προσδοκίες για τη μόρφωση και τη ζωή των μαθητών, να δημιουργούνται και να φουντώνουν εστίες αντίστασης από σχολεία σε όλη την Ελλάδα, να ενώνονται με πανελλαδικό τρόπο και ενάντια στις αιτίες των προβλημάτων, όπως έγινε με την καθοριστική συμβολή της ΚΝΕ σε όλα τα επίπεδα και στα μεγάλα μαθητικά συλλαλητήρια στις 7 του Νοέμβρη.
Η πορεία της ΚΝΕ είναι αντικειμενικά αδιάσπαστα δεμένη με την πορεία του ΚΚΕ, δεμένη με την πορεία στρατηγικής ωρίμανσής του Είμαστε περήφανοι που το Κόμμα μας, σε πείσμα του καπιταλιστικού συστήματος και των κάθε λογής απολογητών του, μπόρεσε να σταθεί όρθιο σε αυτές τις πρωτόγνωρες, δύσκολες συνθήκες για το παγκόσμιο κομμουνιστικό κίνημα.
Αυτό το γεγονός έχει μεγάλη ιστορική σημασία. Στις νέες συνθήκες που διαμορφώθηκαν μετά το 1991 και τις ανατροπές στις σοσιαλιστικές χώρες, το ΚΚΕ προχώρησε στην ανασυγκρότησή του, κατέβαλε έντονες προσπάθειες για την κατάκτηση των επαναστατικών χαρακτηριστικών που πρέπει να συγκροτούν και να διακρίνουν ένα κομμουνιστικό κόμμα στις σύγχρονες συνθήκες.
Ολα αυτά μάς κάνουν σήμερα ικανούς, και ενώ τα περισσότερα μέλη της ΚΝΕ έχουν γεννηθεί από το 1990 και μετά, κάποιοι και το 2000, να παλεύουμε χωρίς αμηχανία και να απαντάμε στα φυσιολογικά ερωτήματα που αφορούν το "τι έγινε στις σοσιαλιστικές χώρες", "γιατί ανατράπηκε ο σοσιαλισμός". Μας κάνει ικανούς να υπερασπιζόμαστε την πρώτη προσπάθεια οικοδόμησης του σοσιαλισμού και πάνω απ' όλα να υπερασπιζόμαστε το μεγαλύτερο δικαίωμα της εργατικής τάξης, τον αγώνα για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.
Εχουμε μια μεγάλη ευκαιρία, το 2017, 100 χρόνια από την μεγάλη Οχτωβριανή Επανάσταση, να μελετήσουμε καλά την πείρα της επαναστατικής πάλης των μπολσεβίκων στη Ρωσία με ηγέτη τον Λένιν, αλλά και να διαδώσουμε τα συμπεράσματα όλης αυτής της πορείας, την ανωτερότητα των κομμουνιστικών σχέσεων παραγωγής, φωτίζοντας τα σημερινά, τα σύγχρονα καθήκοντα για το εργατικό - λαϊκό κίνημα.
Η αναγκαιότητα και η επικαιρότητα του σοσιαλισμού και ο χαρακτήρας της εποχής, δεν αναιρείται από τις αντεπαναστατικές ανατροπές, από την ιστορικά προσωρινή ήττα. Ο σοσιαλισμός δεν είναι η εφαρμογή μιας "θεωρίας" που τελικά απέτυχε, όπως θέλουν να παρουσιάζουν οι αστοί. Η αναγκαιότητά του προβάλλει μέσα από την ανάπτυξη της ίδιας της ανθρώπινης κοινωνίας, στην πορεία της από έναν κοινωνικο-οικονομικό σχηματισμό σε άλλον, από τον ιστορικά κατώτερο σε έναν ανώτερο. Ο σοσιαλισμός που οικοδομήθηκε τον 20ό αιώνα, παρά τις αδυναμίες και τα λάθη που έγιναν και οδήγησαν στην καπιταλιστική παλινόρθωση, έλυσε τεράστια λαϊκά προβλήματα, απέδειξε την ανωτερότητα σε σχέση με το καπιταλιστικό σύστημα. Οσο και να σκούζουν οι αστοί και οι αποστάτες της ταξικής πάλης, στις χώρες που οικοδόμησαν το σοσιαλισμό κανένα σπίτι δεν συζητούσε αν θα μπει αύριο μεροκάματο στο σπίτι, αφού η ανεργία είχε εξαλειφθεί από το '30. Κανένας νέος δεν ψαχνόταν στις ουρές των ανέργων μετά τις σπουδές, αφού είχε εξασφαλισμένη δουλειά στον αντικείμενο σπουδών του πριν τελειώσει τη σχολή. Κανένας νέος δεν σκεφτόταν αν θα πάει διακοπές, αφού το σοσιαλιστικό κράτος είχε εξασφαλίσει τουριστικές υποδομές υψηλού επιπέδου για εργαζόμενους, σπουδαστές και μαθητές.
Δηλώνουμε και από εδώ τη σιγουριά μας ότι ο 21ος αιώνας θα είναι ο αιώνας μιας καινούριας ανόδου του επαναστατικού κινήματος και μιας νέας σειράς κοινωνικών επαναστάσεων.
Ο καπιταλισμός δεν έχει πλέον μέλλον, παρασάπισε, θα πνιγεί από τις ίδιες τις αντιθέσεις του και τη δράση των επαναστατικών μαζών που θα δυναμώνουν.
Είναι ώριμο σήμερα ο λαός να ζήσει όπως του αξίζει. Αφέντης στον πλούτο που ο ίδιος παράγει. Εχουν δίκιο να σκυλιάζουν οι εκμεταλλευτές όταν το ακούνε. Εχουν δίκιο να τον πολεμάνε. Εχουμε κι εμείς δίκιο να παλεύουμε γι' αυτόν.
Συνεχίζουμε για να γίνουμε πιο ικανοί, πιο πολλοί, με μεγαλύτερο πείσμα και αποφασιστικότητα. Τα σημερινά μέλη της ΚΝΕ να έχουν τη φιλοδοξία να συμβάλλουν με όλες τους τις δυνάμεις σε αυτό το μεγάλο σκοπό, ακόμα και όταν η Ιστορία τσουλά βασανιστικά αργά, να κρατιέται η επαναστατική φλόγα αναμμένη. Και όσοι προβληματίζονται πρέπει να κάνουν το βήμα να δυναμώσουν την ΚΝΕ, πυκνώνοντας τις γραμμές της, παίρνοντας θέση μαχητή στον αγώνα, αλλά και στη ζωή τους. Με το κεφάλι ψηλά σε όλες τις συνθήκες.
Επιτρέψτε μου να κλείσω με ορισμένα λόγια του Φιντέλ Κάστρο στους φοιτητές του Πανεπιστημίου της Αβάνας, λόγια με τα οποία επιλέξαμε να αποχαιρετήσουμε τον μεγάλο Κομμουνιστή επαναστάτη μέσα από της σελίδες του "Οδηγητή":
"Είναι δίκαιο να αγωνιζόμαστε γι' αυτό, πρέπει να προσφέρουμε όλες τις δυνάμεις μας σ' αυτόν τον αγώνα, όλες μας τις προσπάθειες, όλο το χρόνο μας, ώστε να μπορέσουμε να πούμε με τη φωνή εκατομμυρίων, ή εκατοντάδων, ή χιλιάδων εκατομμυρίων: Αξιζε τον κόπο που γεννηθήκαμε! Αξιζε τον κόπο που ζήσαμε!"
Εμπρός, λοιπόν, για ΚΝΕ γερή και μαζική. Με αγώνα, γνώση, τόλμη κι αντοχή»!
Στην ανακοίνωση της ΚΝΕ γίνεται αναφορά στις επικίνδυνες εξελίξεις σε ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής που μυρίζουν μπαρούτι για τους λαούς και μεταξύ άλλων σημειώνεται:
«Η στρατευμένη νεολαία, οι μόνιμοι στρατιωτικοί, δεν έχουν κανένα συμφέρον από αυτούς τους σχεδιασμούς. Αντίθετα αντιμετωπίζει όλος ο λαός τις συνέπειες από τη συμμετοχή στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, γιατί:
Με την εμπλοκή και κάθε είδους συμμετοχή της Ελλάδας στον πόλεμο:
Οι εξελίξεις επιβάλλουν "επιφυλακή", ενίσχυση της λαϊκής πάλης ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τη συμμετοχή της χώρας σε αυτούς. Σε αυτή την πάλη έχουν ρόλο και θέση οι φαντάροι, οι υπαξιωματικοί και αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων. Κανένας να μη νομιμοποιήσει στη συνείδησή του τις νέες συμφωνίες που οδηγούν στην κλιμάκωση των επικίνδυνων εξελίξεων. Κανένας να μη δεχτεί να γίνει πιόνι στα ιμπεριαλιστικά σχέδια!
Οι φαντάροι, οι υπαξιωματικοί και οι αξιωματικοί να εναντιωθούν στα σενάρια που τους θέλουν να αξιοποιηθούν κατασταλτικά ενάντια στους πρόσφυγες αλλά και ενάντια στον ίδιο το λαό που υποφέρει από την αντιλαϊκή πολιτική και δικαίως πρέπει να αγωνίζεται. Το προηγούμενο διάστημα συνεχίστηκαν ασκήσεις με σενάρια καταστολής πλήθους και διαδηλωτών. Οι φαντάροι έχουν κάθε δικαίωμα να απαιτούν να μη συμμετέχει κανένας σε τέτοιες ενέργειες και να διεκδικούν τα δικαιώματά τους για αξιοπρεπείς συνθήκες θητείας. Μας λένε πως δεν υπάρχουν λεφτά για τους στρατευμένους, την ώρα που δίνονται εκατοντάδες εκατομμύρια στους ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς.
Να απομονωθεί η ναζιστική εγκληματική Χρυσή Αυγή, που δημαγωγεί για τα προβλήματα των στρατιωτικών ενώ υποστηρίζει τη συμμετοχή της Ελλάδας στον πόλεμο. Η Χρυσή Αυγή δεν έχει καμία σχέση με το γνήσιο λαϊκό πατριωτισμό που διακρίνει τους αξιωματικούς και υπαξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων, τους νέους στρατευμένους. Είναι υμνητές του Χίτλερ, πολιτικοί απόγονοι των συνεργατών των ναζί, των Ταγμάτων Ασφαλείας, στηρίζουν τις δικτατορίες. Οι χρυσαυγίτες εκπροσωπούν ό,τι πιο αντιδραστικό έχει γνωρίσει η ανθρωπότητα. Καλλιεργούν το ρατσισμό και το μίσος απέναντι στους εργάτες. Υποστηρίζουν ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις πρέπει να στρέφονται ενάντια στον αγωνιζόμενο λαό. Γι' αυτό συκοφαντεί με ψέματα και αισχρό αντικομμουνισμό το ΚΚΕ και τους λαϊκούς αγώνες.
Η αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων και των στρατευμένων νέων είναι η διαφύλαξη της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας και όχι τα σχέδια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ σε βάρος των λαών. Οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας να μη διατεθούν στην υπηρεσία των ιμπεριαλιστικών σχεδίων. Να κλείσουν τώρα όλες οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις. Να μη δοθεί καμία διευκόλυνση, καμία υποδομή της χώρας, ως ορμητήριο για επιθέσεις στη Συρία ή σε άλλες χώρες. Να γίνει πράξη το λαϊκό σύνθημα "Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών"».
Με αξιόλογες εκδηλώσεις πλαισιώνεται το πρόγραμμα του Δεκέμβρη στο «Μικρόβιο - Γιώργος Βουβαλέας», τον πολυχώρο δημιουργίας της ΚΝΕ στην Καλαμάτα. Αναλυτικά:
Αύριο Πέμπτη, 7.30 μ.μ., παρουσίαση βιβλίου: «Η εμφάνιση της εργατικής τάξης, ο ρόλος της στους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες στον 20ό αιώνα και η στρατηγική του ΚΚΕ». Ομιλητής: Β. Μπίζας, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ.
Το Σάββατο 10 Δεκέμβρη, 7 μ.μ., προβολή της ταινίας «Ελα να δεις» του Ε. Κλίμοφ.
Από 18 έως 20 Δεκέμβρη θα πραγματοποιηθεί έκθεση βιβλίου και μπαζάρ δώρων χειροτεχνίας από την ομάδα ντεκουπάζ.
Την Παρασκευή, 23 Δεκέμβρη, 6 μ.μ., μουσικό και ποιητικό αφιέρωμα, με τίτλο «ο πόλεμός τους σκοτώνει ό,τι άφησε όρθιο η ειρήνη τους».
Την Τετάρτη, 28 Δεκέμβρη, 5 μ.μ., γιορτινό φεστιβάλ για τους μικρούς φίλους της ΚΝΕ.
Το Φεστιβάλ περιλαμβάνει εκθέσεις βιβλίου με τίτλους της «Σύγχρονης Εποχής», που θα λειτουργούν 9 Δεκέμβρη έως 23 Δεκέμβρη και 27 έως 29 Δεκέμβρη, στις 17.30 - 21.00 τις καθημερινές και 10.00 - 13.00 τα Σαββατοκύριακα, στα γραφεία της ΚΟ Αττικής (Βερανζέρου και Κοτοπούλη) και στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ (Τροίας 36). Το Φεστιβάλ αποτελεί συνέχεια αντίστοιχων πρωτοβουλιών, όπως είναι οι Εβδομάδες Βιβλίου που είχαν πραγματοποιηθεί τον περσινό Δεκέμβρη και τον Απρίλη.
Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Βιβλίου θα είναι ενταγμένες και όλες οι εκδηλώσεις του Στεκιού Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας για το μήνα Δεκέμβρη, προάγοντας το καλό βιβλίο, που την περίοδο των γιορτών που πλησιάζει είναι απαραίτητο για αυτομόρφωση αλλά και για χαλάρωση, ενώ αποτελεί επίσης και το καλύτερο δώρο για αγαπημένα πρόσωπα.
Αναλυτικά, πέρα από τα εγκαίνια, οι εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί στο Στέκι είναι:
Σάββατο 10/12, 11.00 π.μ.: «Γνωριμία με το παραμύθι» - «Παίζω και δημιουργώ με τα παραμύθια οδηγό».
Σάββατο 10/12, 7.00 μ.μ.: διαδραστική βιβλιοπαρουσίαση για μαθητές του έργου «Πώς γεννιούνται, ζουν και πεθαίνουν οι θεοί και οι θεές» του Ε. Γιαροσλάβσκι.
Κυριακή 11/12, 7.30 μ.μ.: «Ποίηση σε ντο δίεση ελάσσονα για ηθοποιό και πιάνο». Παρουσίαση του ποιητικού έργου του Γ. Ρίτσου «Η Σονάτα του Σεληνόφωτος», παράλληλη ερμηνεία στο πιάνο του έργου «Σονάτα του Σεληνόφωτος» του Λούντβιχ Βαν Μπετόβεν.
Τρίτη 13/12, 7.00 μ.μ.: Η σημασία της μελέτης της μαρξιστικής Πολιτικής Οικονομίας. Μια συζήτηση με αφορμή την έκδοση «Βασικές αρχές της Πολιτικής Οικονομίας» του Λ. Σεγκάλ.
Παρασκευή 16/12, 7.30 μ.μ.: Βιβλιοπαρουσίαση της νέας έκδοσης της «Σύγχρονης Εποχής», «Το Γυναικείο Ζήτημα από την πρωτόγονη κοινωνία στη σύγχρονη εποχή» της Α. Μ. Κολοντάι.
Σάββατο 17/12, 11.00 π.μ.: Διαδραστική βιβλιοπαρουσίαση «Ανθρωπος αυτός ο γίγας».
Κυριακή 18/12, 7.00 μ.μ.: Βιβλιοπαρουσίαση «Κόκκινος Τράγος» του Κ. Παρορίτη. Προβολή της ταινίας «Full metal jacket» του St. Kubrik.
Τετάρτη 21/12, Λαϊκή βραδιά από λαϊκό - ρεμπέτικο συγκρότημα της ΚΝΕ.
Τρίτη 27/12, 7.00 μ.μ.: Βιβλιοπαρουσίαση «H εμφάνιση της εργατικής τάξης, ο ρόλος της στους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες στον 20ό αιώνα και η στρατηγική του ΚΚΕ» υλικά της Διημερίδας της ΚΕ του ΚΚΕ. Προβολή του ντοκιμαντέρ «Ludlow - Οι Ελληνες στους πολέμους του άνθρακα» του Λ. Βαρδαρού.
Τετάρτη 28/12, 7.00 μ.μ.: Βιβλιοπαρουσίαση «Το σχολείο» του A. Π. Γκαϊντάρ.
Η έκδοση παρουσιάστηκε σε εκδήλωση την περασμένη Κυριακή, στη Λάρισα, με τους ήχους της παραδοσιακής ορχήστρας του Βασίλη Μπαλογιάννη, χαιρετισμό από τον Πάνο Κοδέλα, μέλος του Γραφείου Περιοχής Θεσσαλίας της ΚΝΕ, και την παρουσίαση έκανε ο Αχιλλέας Σίμος, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.
Οι στίχοι αρκετών τραγουδιών που υπάρχουν στην έκδοση συγκεντρώθηκαν και πρωτοκυκλοφόρησαν το 1982 με πρωτοβουλία του Συμβουλίου Περιοχής Θεσσαλίας της ΚΝΕ. Τα περισσότερα από αυτά τα τραγούδια είναι ανέκδοτα και δεν έχουν ηχογραφηθεί, μεταδόθηκαν στο πέρασμα των χρόνων από στόμα σε στόμα και από γενιά σε γενιά. Στη νέα έκδοση ξεχωρίζουν οι προσθήκες με τραγούδια της ΕΠΟΝ Βόλου, καθώς και από την περιοχή της Αγιάς. Τα τραγούδια αυτά, όπως το 1982 έτσι και σήμερα, συγκεντρώθηκαν με την ξεχωριστή και ουσιαστική συμβολή της Κομματικής Οργάνωσης και παλαίμαχων κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών που τα «τραγούδησαν», από τη Λάρισα, τον Βόλο, το Πύθιο, την Μαρμάριανη, την Ελασσόνα, τον Τύρναβο, την Καρδίτσα, τα Τρίκαλα.
Οπως σημείωσε, μιλώντας στην εκδήλωση ο Α. Σίμος:
«Στα μονοπάτια της σύγχρονης Ιστορίας του λαού και του τόπου μας συναντά κανείς τους νέους της ηρωικής ΟΚΝΕ, τους ματωμένους ταξικούς αγώνες της δεκαετίας του '30, το αγροτικό κίνημα να εξεγείρεται. Ειδικά η περίοδος 1940 - 1949 στιγματίζεται από τους χιλιάδες μαχητές και μαχήτριες του ΕΑΜ, της ΕΠΟΝ, του ΕΛΑΣ στις πόλεις και τα βουνά, τα συγκλονιστικά γεγονότα του Δεκέμβρη του 1944 στην Αθήνα, τον κορυφαίο αγώνα του ΔΣΕ. Μέσα σε αυτό το ιστορικό - κοινωνικό πλαίσιο ανασυγκροτούνται οι Οργανώσεις του ΚΚΕ στη Θεσσαλία, εκατοντάδες αντιστασιακά έντυπα διακινούνται από χέρι σε χέρι, δίνεται η μάχη της σοδειάς, αναπτύσσεται μαζικό αντάρτικο κίνημα σε μια περιοχή που αποτελεί πέρασμα στρατηγικής σημασίας. Οι στίχοι "Αντάρτης κλέφτης παλικάρι πάντα είναι ο ίδιος ο λαός" συμπυκνώνουν την ουσία των γεγονότων. (...)
Διαβάζουμε στην έκδοση ότι τα πρώτα αντάρτικα τραγούδια δημιουργήθηκαν από διασκευές εμβατηρίων και κλέφτικων τραγουδιών, στα οποία οι αντάρτες άλλαζαν τους στίχους, ώστε να αναφέρονται στον αγώνα που έδιναν ενάντια στον κατακτητή. Το ΕΑΜ μουσικών οργανώνει αποφασιστικά αυτήν τη δουλειά, καλλιτέχνες, δημιουργοί, απλοί αγωνιστές συμβάλλουν στη δημιουργία αντάρτικων τραγουδιών. Ετσι το 1942 ο Βασίλης Ρώτας γράφει τον Υμνο του ΕΑΜ, εμβληματικό χιλιοτραγουδισμένο αντάρτικο τραγούδι "με τα τρία γράμματα που δείχνουν φωτεινό το δρόμο για να φέρουμε τη λευτεριά, όπως χαρακτηριστικά λένε οι στίχοι.
Τι άλλο θα βρούμε μέσα; Βρίσκουμε τραγούδια της περιοχής μας. Για παράδειγμα της έκδοσης του επαρχιακού συμβουλίου της ΕΠΟΝ Βόλου με ειδική αναφορά στη δραστηριότητα των λεσχών της ΕΠΟΝ ή την σπουδάζουσα νεολαία όπως στο τραγούδι "Πρώτα εμείς οι σπουδαστές" που πατάει στον παραδοσιακό σκοπό του τραγουδιού "Σαμιώτισσα". Βρίσκουμε τραγούδια επίσης από την Ελασσόνα, την Μαρμάριανη, τραγούδι για τη μάχη της σπηλιάς στην Αγιά το 1944 μεταξύ του ΕΛΑΣ και δυνάμεων Γερμανών και Ταγματασφαλιτών, από τον Ολυμπο και την ορεινή Θεσσαλία, τα Αγραφα, την Καρδίτσα όπως το "Σηκώνομαι πολλά πρωί" αφιερωμένο στον Αρη Βελουχιώτη που θα παίξει μετά και η ορχήστρα. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το τραγούδι "Του Καπετάν Κόζακα" που έγραψε ο Βασίλης Τσιτσάνης και παίχτηκε μαζί με άλλα στην Πύλη Τρικάλων το 1943 μετά από πρόκληση του ΕΑΜ, αλλά δεν διασώζεται η ηχογράφησή του».
Φυσικά, η έκδοση εμπλουτίζεται και με τραγούδια από την υπόλοιπη Ελλάδα που περιγράφουν σημαντικές στιγμές της ταξικής πάλης.
Το Σάββατο 10 Δεκέμβρη, η Τομεακή Οργάνωση Καλλιτεχνών Αττικής της ΚΝΕ διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Η στάση της νεολαίας μπροστά στις εξελίξεις. Η πρόταση του ΚΚΕ». Η εκδήλωση θα γίνει στις 5 μ.μ., στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας (Τροίας 36, Βικτώρια). Θα μιλήσει η Βιβή Σιώρα, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.
Φέτος συμπληρώνονται 72 χρόνια από τον ηρωικό Δεκέμβρη του '44, όπου για 33 μέρες, ο λαός της Αθήνας και του Πειραιά έγραψε τη δική του ιστορία, σ' έναν αγώνα που δόθηκε με πρωταγωνιστή την εργατική τάξη και το Κόμμα της, το ΚΚΕ.
Σε μεγάλο βαθμό στη νεολαία, όμως, κυριαρχεί είτε η πλήρης άγνοια, είτε μια σειρά διαστρεβλωμένες εκδοχές της Ιστορίας για αυτή την ηρωική περίοδο, η οποία όμως προσφέρεται για πλούσια συμπεράσματα και διδάγματα για τους αγώνες της εποχής μας. Από αυτή τη σκοπιά, η πρωτοβουλία της Οργάνωσης Τηλεπικοινωνιών της ΚΝΕ αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Ετσι, τα μέλη της Οργάνωσης κάνουν αυτή την περίοδο πλατιά εξόρμηση στους νέους εργαζόμενους του κλάδου, με την πρόσκληση και την 4σέλιδη προκήρυξη - κάλεσμα στην εκδήλωση, στην οποία μεταξύ άλλων σημειώνεται:
«Καλούμε κάθε νέο και νέα, εργαζόμενο και άνεργο, που σήμερα αναρωτιέται "Τι μπορούμε να κάνουμε, ώστε να βάλουμε ένα φρένο στην εξαθλίωση που βιώνουμε", που δικαίως αναρωτιέται "πού θα πάει αυτή η κατάσταση;", που προβληματίζεται για το αν σήμερα "οι αγώνες του λαού και της νεολαίας μπορούν να έχουν αποτέλεσμα".
Ελα να ακούσεις και να μάθεις για την Ιστορία και τους αγώνες του λαού μας!
(...) Ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος ήταν αποτέλεσμα των σφοδρών ανταγωνισμών που είχαν μεταξύ τους τα μεγάλα ιμπεριαλιστικά κράτη ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία, Μ. Βρετανία και Ιαπωνία.
Σκέψου ότι και σήμερα μπροστά στα αδιέξοδα, στις αντιθέσεις και τους ανταγωνισμούς που έχουν οι μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, EE, Τουρκία, γινόμαστε μάρτυρες πολεμικών περιφερειακών συγκρούσεων, από την Ουκρανία μέχρι την Ανατολική Μεσόγειο και τη Β. Αφρική, με τον κίνδυνο γενικευμένης ανάφλεξης και ιμπεριαλιστικού πολέμου. Την ίδια στιγμή, η ελληνική κυβέρνηση έχει προσκαλέσει το NATO στο Αιγαίο, δίνοντας γην και ύδωρ στα "γεράκια του πολέμου", μπλέκοντας ακόμα πια βαθιά τη χώρα μας στους παραπάνω ανταγωνισμούς και τις πολεμικές συγκρούσεις.
Διδασκόμαστε, μελετάμε τα συμπεράσματα από τους αγώνες του χτες, για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στους αγώνες του σήμερα.
Οταν ο λαός είναι αποφασισμένος, βγαίνει στο προσκήνιο και γράφει την Ιστορία με τη δράση του. Ο ηρωικός Δεκέμβρης του '44 διδάσκει ότι οι ταξικοί αγώνες δεν δίνονται ποτέ έχοντας εξασφαλισμένη τη νίκη».
Κάλεσμα της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΜΑΣ
«Οργανώνουμε το δικό μας σχέδιο αντεπίθεσης! Παίρνουμε θέση μάχης ενάντια σε κυβέρνηση - ΕΕ - μονοπώλια! Διεκδικούμε τις σύγχρονες ανάγκες μας!
Καλούμε κάθε φοιτητικό και σπουδαστικό σύλλογο, κάθε φοιτητή και σπουδαστή να πάρει θέση μάχης ενάντια στην πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ - μονοπωλίων που τσακίζει το δικαίωμά μας στη ζωή, τη μόρφωση και τη δουλειά. Μπροστά στην επίθεση που δεχόμαστε, οργανώνουμε το δικό μας σχέδιο αντεπίθεσης, για να διεκδικήσουμε το μέλλον και τη ζωή που μας αξίζει!
Η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) συνεδρίασε στις 25 Νοέμβρη και αποφάσισε τη διοργάνωση της 7ης Πανελλαδικής Συνάντησης του ΜΑΣ. Κάθε φοιτητής και σπουδαστής που προβληματίζεται για τις σπουδές και το μέλλον του, έχει συμφέρον να ανέβει ο βαθμός οργάνωσης σε κάθε σύλλογο, να παρθούν αγωνιστικές αποφάσεις στους συλλόγους, τα έτη, τα τμήματα για συμμετοχή στην Πανελλαδική Συνάντηση. Να ανοίξει η συζήτηση γύρω από το διεκδικητικό πλαίσιο και τη γραμμή πάλης του ΜΑΣ.
Το ΜΑΣ είναι η μοναδική πανελλαδική συσπείρωση φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων. Μόνο πέρυσι, στην 6η Πανελλαδική του Συνάντηση συμμετείχαν 54 σύλλογοι, 154 Επιτροπές Αγώνα από όλη την Ελλάδα! Παλεύει για τις σύγχρονες ανάγκες των φοιτητών κόντρα σε όλα τα εμπόδια που μπαίνουν για να σπουδάσουμε, να δουλέψουμε, να ζήσουμε. Εχει γραμμή σύγκρουσης με τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, με τις κατευθύνσεις της ΕΕ και τις κυβερνήσεις που τα στηρίζουν. Παλεύει ενάντια σε φαινόμενα εκφυλισμού, τη διαλυτική κατάσταση που υπάρχει στους συλλόγους, πρωτοστατεί στην οργάνωση γενικών συνελεύσεων, συνελεύσεων στα έτη, στην άνοδο του βαθμού οργάνωσης των φοιτητών και σπουδαστών!
Δεν ξεκινάμε από το μηδέν! Εχουμε νέα πείρα από τις πρόσφατες μεγάλες μάχες που δώσαμε, όπως το πανελλαδικό συλλαλητήριο στις 3 Νοέμβρη, από τους αγώνες που δίνουν οι μετεγγραφέντες φοιτητές, από τις απεργιακές μάχες μαζί με το λαό, τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις σε κάθε σχολή! Μέσω της ανταλλαγής πείρας εμπλουτίζουμε την αγωνιστική μας δράση, ανταλλάζουμε ιδέες και απόψεις για το πώς θα ζωντανέψουμε τους συλλόγους μας, πώς θα τους κάνουμε κάστρα αντίστασης, ενάντια στην πολιτική που τα παίρνει από εμάς για να τα δώσει στους λίγους τσακίζοντας τα δικαιώματά μας.
Η 7η Πανελλαδική Συνάντηση του ΜΑΣ έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς πραγματοποιείται μέσα στην περίοδο όπου εντείνεται η επίθεση από κυβέρνηση, κεφάλαιο, ΕΕ στο δικαίωμά μας στη μόρφωση και τη δουλειά! Αυτό φαίνεται και από το νέο κρατικό προϋπολογισμό που συνεχίζει την υποχρηματοδότηση στις σχολές μας. Τα τελευταία μόνο χρόνια, έχουν κλαπεί από τις σχολές μας 100.000.000 ευρώ, με αποτέλεσμα οι σπουδές μας να υποβαθμίζονται λόγω τεράστιων ελλείψεων σε καθηγητές και υποδομές. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση προχωράει σε νέο γύρο επίθεσης στις σπουδές μας, σχεδιάζοντας την προώθηση του λεγόμενου Ενιαίου Χάρτη Ανώτατης Εκπαίδευσης. Στόχος τους είναι να προετοιμαστεί το κατάλληλο επιστημονικό και εργατικό δυναμικό που έχει ανάγκη η αγορά. Να είναι έτοιμο να πάει από δουλειά σε δουλειά χωρίς δικαιώματα, να δέχεται χωρίς αντίσταση την εκμετάλλευση, διατεθειμένο να πάει από χώρα σε χώρα, από ίδρυμα σε ίδρυμα και να αγοράζει πανάκριβα πιστοποιητικά και μεταπτυχιακά. Η αγωνία για το μέλλον μας ως απόφοιτοι μεγαλώνει, τη στιγμή που 1 στους 3 νέους επιστήμονες είναι άνεργος, 2 στις 3 νέες θέσεις εργασίας είναι μερικής απασχόλησης!
Η Συνάντηση του ΜΑΣ αποτελεί αγωνιστική διεργασία μέσα στο φοιτητικό κίνημα, διεργασία από την οποία οι φοιτητές και σπουδαστές παίρνουμε δύναμη, χτίζουμε τη δική μας ενότητα στη βάση των κοινών μας προβλημάτων, κόντρα σε όσους τσακίζουν τις σπουδές και το μέλλον μας! Μπορεί να δώσει νέα ώθηση, ώστε από καλύτερες θέσεις το φοιτητικό κίνημα να περάσει στην αντεπίθεση διεκδικώντας τις σύγχρονες ανάγκες μας.
Δυναμώνουμε το ΜΑΣ! Δυναμώνουμε τη φωνή και τον αγώνα μας!», καταλήγει το κάλεσμα της ΕΓ του ΜΑΣ.