Τρίτη 7 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τηλεόραση
Από τον Θ . Βρυζάκη στο Ιερό...

Δύο ντοκιμαντέρ που θα προβληθούν απόψε στη ΝΕΤ παρουσιάζουν κάποιο ενδιαφέρον. Ας τα πάρουμε με τη χρονική σειρά. Στις 10.01 θα προβληθεί το αφιέρωμα στους «Ζωγράφους της σχολής του Μονάχου». Η σημερινή εκπομπή είναι αφιερωμένη στον ζωγράφο Θόδωρο Βρυζάκη (1814-1878). Στην μεταεπαναστατική Ελλάδα, στη διάρκεια της βασιλείας του Οθωνα, στη ζωγραφική συγκρούονται δύο διαφορετικές αισθητικές: η λαϊκή έκφραση με τους μεταβυζαντινούς χαρακτήρες και ή έντεχνη αισθητική που έρχεται απο τη Δύση. Ο Θ. Βρυζάκης εκφράζει ακριβώς αυτόν δυϊσμό και τη μετάβαση απο το λαϊκό τρόπο έκφρασης στη δυτική σκέψη και αισθητική.

Και στις 10.30 θα παρουσιαστεί το αρχαιολογικό ντοκμαντέρ με τίτλο «Σεμνών Θεών». Ο τίτλος αυτός βρέθηκε αποτυπωμένος σε κορινθιακό στρωτήρα, που ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια των ανασκαφών και ανήκε στο Ιερό των Σεμνών Θεών.

Κόντρα στον εχθρό...

Η Τζούλια Ρόμπερτς σε μια σκηνή της ταινίας «Νύχτες με τον εχθρό μου»(STAR 21.05)
Η Τζούλια Ρόμπερτς σε μια σκηνή της ταινίας «Νύχτες με τον εχθρό μου»(STAR 21.05)
Προχωρεί ο Δεκέμβρης, αν μπορούσε ας έκανε και αλλιώς, προχωρεί και μας φέρνει όλο και πιο κοντά στο νέο αιώνα. Μα ας μην τρέχουμε, ας σταθούμε για λίγο στο σήμερα, στο τηλεοπτικό τώρα, έστω και αν αυτό δεν παρουσιάζει μεγάλες εκπλήξεις. Μην έχετε λοιπόν μεγάλες απαιτήσεις. Ενα αμερικανικό θρίλερ, που ασφαλώς στα χέρια ενός Χίτσκοκ θα μπορούσε να γίνει ένα αριστούργημα, προβάλλεται σήμερα στις 21.05 από τον ΑΝΤΕΝΝΑ με τον τίτλο « Νύχτες με τον εχθρό μου» σε σκηνοθεσία Τζόζεφ Ρούμπενς. Το μικροαστικό, και όχι μόνον, όνειρο της γυναίκας πραγματοποιείται. Η Λόρα, μια νέα και όμορφη γυναίκα, παντρεύεται έναν πλούσιο χρηματιστή που μοιάζει να την αγαπά υπερβολικά. Ομως, σιγά σιγά ανακαλύπτει ότι περνάει τις νύχτες της με έναν ψυχοπαθή, που καθημερινά την κακοποιεί. Η έρημη γυναίκα προσπαθεί να τον εγκαταλείψει αλλά κάτι τέτοιο δε μοιάζει εφικτό όσο είναι ζωντανή. Γι' αυτό και η μόνη λύση είναι ο θάνατος. Ενας ψεύτικος θάνατος, σκηνοθετημένος από την ίδια. «Πεθαίνει» για να επιζήσει. Φεύγει από την πόλη και πάει όσο μακρύτερα γίνεται. Ομως, το παρελθόν την ακολουθεί, ο σύζυγος την ανακαλύπτει, και ξαφνικά το κακό όνειρο γίνεται σωστός εφιάλτης. Με την Τζούλια Ρόμπερτς και τον Κέβιν Αντερσεν.

Από την ΕΤ-3 στις 24.00 «Κόντρα ξύρισμα» του Λοτζ Κέριγκαν.

Πρόκειται για ένα θρίλερ, γυρισμένο με άφθονη φαντασία και εφευρετικότητα, που αφηγείται τη συνεχή αναζήτηση ενός σχιζοφρενούς για την κόρη του, καθώς και τη σύντομη επανασύνδεσή τους. Ο Πίτερ, ο ήρωας της ταινίας, υποφέρει από παραισθήσεις και μια μέρα αφήνει πίσω του ένα σκοτεινό παρελθόν για να επιστρέψει στην πόλη όπου μεγάλωσε. Εκεί θα ανακαλύψει το παιδί του, το οποίο του έκρυβαν τόσα χρόνια, θα προσπαθήσει να βρει κάποιον αυτοέλεγχο για να κρατήσει την κόρη του, τελικά όμως δε θα τα καταφέρει. Η τρέλα, δυστυχώς, είναι πιο δυνατή από εκείνον και θα τον τραβήξει κοντά της σαν μαγνήτης. Θα ξαναγυρίσει στο χάος και θα βυθιστεί στην αυτοκαταστροφή, ανεπιστρεπτί. Με τον Πίτερ Γκριν.

Τα αριστουργήματα του 19ου αιώνα

Η εξαιρετική σειρά της ΕΤ-3 «Αριστουργήματα του κόσμου της Τέχνης» πλησιάζει προς το τέλος. Δυστυχώς. Ετσι λοιπόν σήμερα στις 20.00 θα ξαναπάμε στο παλάτι «Ερμιτάζ» για να περπατήσουμε στην κατεύθυνση που οδηγεί στο... « Δρόμο προς τον ιμπεσιονισμό: 19ος αιώνας». Αυτό που θα ενθουσιάσει πολλούς από μας είναι το μέγεθος και η ποιότητα των ιμπρεσιονιστικών και μετα-ιμπρεσιονιστικών έργων που γεμίζουν πολλές αίθουσες του μουσείου. Θα δούμε έργα των: Κλοντ Μονέ, Ρενουάρ, Πιζάρο και Ντεγκά. Η σημερινή εκπομπή ξεκινά από τον κλασικισμό της Γαλλικής Ακαδημίας και φτάνει στα έργα του ιμπρεσιονισμού.

Η ΠΟΣΠΕΡΤ στο 17ο Συνέδριό της

Ξεκινούν σήμερα στις 10 το πρωί, στο αμφιθέατρο της ΕΤ-1, οι εργασίες του 17ου διήμερου τακτικού Συνεδρίου της ΠΟΣΠΕΡΤ, στο οποίο θα πάρουν μέρος 98 αντιπρόσωποι εργαζομένων της ΕΡΤ από όλη την Ελλάδα, καθώς και οι πρόεδροι των τοπικών παραρτημάτων της ΠΟΣΠΕΡΤ.

Και σε αυτό το συνέδριο η διοίκηση της ΠΟΣΠΕΡΤ και οι σύνεδροι θ' αναφερθούν και θα εκτιμήσουν την πορεία του συνδικαλιστικού κινήματος στο χώρο της ΕΡΤ. Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δωθεί στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στην κρατική, αλλά και στο ρόλο που καλείται να «παίξει» η ΕΡΤ, κυρίως την περίοδο αυτή, μια περίοδο κρίσιμη και με ραγδαίες εξελίξεις στο χώρο των ηλεκτρονικών ΜΜΕ.

Στη σημερινή πανηγυρική έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου έχουν κληθεί να παρευρεθούν και να εκφράσουν τις απόψεις τους, ο υπουργός Τύπου και ΜΜΕ Δ.Ρέππας, ο υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Μ.Παπαϊωάνου, εκπρόσωποι όλων των πολιτικών κομμάτων, εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Νίκος Κιάος και της ΠΟΕΣΥ Δ.Γκλαβάς, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χ.Πολυζωγόπουλος και ο πρόεδρος της ΕΡΤ Παναγιώτης Παναγιώτου.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org