Τρίτη 7 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΜΕ
ΟΧΙ στη «λογική του βούρδουλα»

Τη μεγάλη ευθύνη του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλου, ο οποίος υπέγραψε, το απόγευμα του Σαββάτου, την πράξη νομοθετικού περιεχομένου, αλλά και της κυβέρνησης, για την πολιτική αυταρχισμού που επιβάλλει στους μαθητικούς αγώνες, επισήμανε η πολυμελής αντιπροσωπεία του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ) στην παράσταση διαμαρτυρίας που έκανε χτες, στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Παράλληλα, δήλωσε τη στήριξη στους μαθητικούς αγώνες και ότι θα σταθεί στο πλευρό των μαθητών.

Η πολυμελής αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ συναντήθηκε με τον διευθυντή της Προεδρίας - ο Πρόεδρος απουσιάζει - και του επέδωσε υπόμνημα διαμαρτυρίας, στο οποίο ζητάει την άμεση παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ως ανώτατου πολιτειακού παράγοντα, για την άμεση ανάκληση του κυβερνητικού αυταρχισμού. Το ΠΑΜΕ ζητάει την παρέμβαση του Προέδρου καθώς, όπως σημειώνει, «αναλογιζόμαστε τις άμεσες και μακροπρόθεσμες αρνητικότατες επιπτώσεις για τα παιδιά και την παιδεία αλλά και τις ανεξέλεγκτες αντανακλαστικές παρενέργειες που θα έχει στην ιδιαίτερη ψυχοσύνθεση των παιδιών η κυβερνητική συμπεριφορά».

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση το μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ Γιώργος Μαυρίκος επισήμανε, ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει μεγάλη ευθύνη με την υπογραφή που έβαλε, σε βάρος των μαθητών και της δημόσιας εκπαίδευσης. Μεγάλες είναι και οι ευθύνες της κυβέρνησης και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί, με τη λογική του βούρδουλα, απέναντι σε παιδιά 16 και 17 χρόνων, να εφαρμόζει την πολιτική της. Η κυβέρνηση μπορεί να έχει οποιαδήποτε γνώμη για τις μορφές πάλης των μαθητών, αλλά δεν μπορεί με τους εισαγγελείς και τον αυταρχισμό σε βάρος των μαθητών και της εκπαιδευτικής κοινότητας να επιβάλλει τη "σιωπή των αμνών"».

Ο Αντρέας Αβραμίδης, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, σημείωσε ότι «η φασιστικής έμπνευσης πράξη νομοθετικού περιεχομένου είναι πρόκληση, όχι μόνο για τους μαθητές αλλά και για το εργατικό κίνημα γιατί έρχεται σε συνέχεια του αυταρχισμού και της βίας που είχε επιδείξει και στη συγκέντρωση του Συντάγματος στις 19 Νοέμβρη».

Το ιδιώνυμο δεν πέρασε

Aνακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ

Κάλεσμα στον ελληνικό λαό και τη νεολαία να σταθούν αποφασιστικά στο πλευρό του μαθητικού κινήματος στον αγώνα που δίνει για μόρφωση, ζωή, δημοκρατία, απευθύνει η ΚΝΕ με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ. Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Το ιδιώνυμο δεν πέρασε. Χιλιάδες μαθητές σήμερα (σ.σ. χτες)στην Αθήνα και σε όλη την Ελλάδα έδωσαν περήφανη απάντηση αγώνα, αξιοπρέπειας, δημοκρατίας στο φασισμό της κυβερνητικής πολιτικής.

Μέσα από μαζικότατες γενικές συνελεύσεις έκλεισαν την πόρτα στον αυταρχισμό, στο αστυνομικό κράτος και στην κυβέρνηση - χωροφύλακα. Μοναχικοί υποστηρικτές του εκπαιδευτικού εξαμβλώματος στο πλευρό της κυβέρνησης απέμειναν οι εισαγγελείς και οι δυνάμεις καταστολής.

Οι χιλιάδες μαθητές που θα διαδηλώσουν στα συλλαλητήρια που προγραμματίζονται σε πάνω από 50 πόλεις της Ελλάδας στις 8 Δεκέμβρη θα στείλουν άλλο ένα ηχηρό μήνυμα καταδίκης της ταξικής αντιμεταρρύθμισης.

Το μαθητικό κίνημα απάντησε στην κυβερνητική πρόκληση και συνεχίζει τον αγώνα του με μαζικές καταλήψεις, αποχές, συλλαλητήρια, μπλόκα. Η ΚΝΕ καλεί τον ελληνικό λαό και τη νεολαία να σταθούν αποφασιστικά στο πλευρό του μαθητικού κινήματος στον αγώνα που δίνει για μόρφωση, ζωή, δημοκρατία, έναν αγώνα που μας αφορά όλους».

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Με τη βία δε μεταρρυθμίζεται η παιδεία

Κατά τη διάρκεια της περιοδείας της στη Φιλαδέλφεια και τη Μεταμόρφωση, η Αλέκα Παπαρήγα σχολίασε σχετικά με τις εξελίξεις στο χώρο της παιδείας:

«Ο ελληνικός λαός έχει να "θαυμάσει" μια κυβέρνηση, η οποία ισχυρίζεται ότι η βία της και η τρομοκρατία της θα υπερισχύσουν του δίκαιου των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των γονιών.

Θεωρούμε ότι ο ελληνικός λαός αυτή τη στιγμή πρέπει να αποδείξει το αντίθετο: Οτι είναι ικανός να επιβάλει μια ουσιαστική και πραγματική μεταρρύθμιση στην παιδεία και πάνω απ' όλα να απαντήσει ότι η παιδεία με τη βία δε μεταρρυθμίζεται».

ΜΑΘΗΤΕΣ
Νίκησαν τους «βρικόλακες» της χούντας

Πάνω από 450 σχολεία σ' όλη τη χώρα τελούν υπό κατάληψη. Ολοι αύριο συμμετέχουν στα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια σ' όλες τις πόλεις

«Η κυβέρνηση επιχείρησε να βάλει τους μαθητές στο γύψο. Οι μαθητές απάντησαν μαζικά και ενωτικά στον φασισμό της κυβέρνησης», τόνισαν οι εκπρόσωποι του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χτες το απόγευμα, υπογραμμίζοντας ότι όλη η Ελλάδα θα είναι στους δρόμους αύριο Τετάρτη , στα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια που έχουν προγραμματιστεί. Το «ραντεβού» στην Αθήνα είναι στις 11 το πρωί στα Προπύλαια και στον Πειραιά στις 11.30 πμ στην πλατεία Κοραή. Ηδη, γύρω στα 450 σχολεία, σε όλη την Ελλάδα, βρίσκονται σε κατάληψη, ενώ «τα μηνύματα που έρχονται είναι ότι από σήμερα θα υπάρχει γενίκευση των καταλήψεων», τόνισαν οι μαθητές.

Στην Αθήνα, πάνω από 200 σχολεία τελούν υπό κατάληψη, 19 στον Πειραιά, ενώ στις υπόλοιπες πόλεις έχουν ως εξής: Θεσσαλονίκη 15, Λάρισα 6, Τρίκαλα όλα τα σχολεία (10), Καρδίτσα 3, Βόλος όλα τα σχολεία (15), Πτολεμαΐδα 5, Εδεσσα 2, Κομοτηνή 2, Ορεστιάδα όλα τα σχολεία, Σπάρτη όλα, Πάτρα όλα τα σχολεία (35), Γιάννενα 4, Ηγουμενίτσα 5, Κέρκυρα 7, Αγρίνιο 4, Αιτωλικό 1. Επίσης, στην Πρέβεζα, στη Λευκάδα, στη Φιλιππιάδα, στο Μεσολόγγι και στη Λιβαδειά είναι κλειστά όλα τα ΤΕΕ. Σε Αρτα 2, Ρόδο 8, Κόρινθο όλα τα σχολεία (11), Λήμνο 1, Χανιά 8, Λαμία όλα τα σχολεία (11), Χαλκίδα 6, Ζάκυνθο 6 και Πύργο 8.

«Η απάντηση στην κυβέρνηση - χωροφύλακα είναι ότι συνεχίζουμε με καταλήψεις παντού», τόνισαν οι εκπρόσωποι του Συντονιστικού και συνέχισαν: «Οταν μπαίνει ο εισαγγελέας στα σχολεία, οι μαθητές βγαίνουν στο δρόμο, κάνουν αποχές, μπλόκα, διαδηλώσεις και μετά μπαίνουν ξανά στα σχολεία. Οπου επιχειρούν να συλλάβουν συμμαθητές μας, πηγαίνουμε όλοι οι μαθητές του σχολείου, πολιορκούμε τα αστυνομικά τμήματα και ζητάμε να μας συλλάβουν όλο το σχολείο, αν χωράμε βέβαια πουθενά», ήταν η δυναμική, ζωντανή απάντηση των μαθητών, που απέδειξαν ότι «δε μασάνε», ότι σπάνε στην πράξη την κυβερνητική τρομοκρατία και ξέρουν να περιφρουρούν τον αγώνα τους.

Γιατί, όπως τόνισαν, «ο αγώνας μας πλέον γίνεται για την ίδια την τρομοκρατία και τις ελευθερίες μας». «Το ξέρουμε ότι τρέμουν, όχι μόνο τους μαθητές, αλλά τη λαϊκή αγανάκτηση», είπαν αναφερόμενοι στην κυβέρνηση, που «έστησε» τη φασιστική πράξη νομοθετικού περιεχομένου, υπογραμμίζοντας ότι «αυτοί έχουν με το μέρος τους τους επιχειρηματίες και τους φροντιστηριάρχες, εμείς έχουμε όλο το λαό». Εχοντας το δίκιο με το μέρος τους, ξεκαθάρισαν ότι «δε θα νικήσουν οι βρικόλακες της χούντας, ούτε ο δρακουμέλ Αρσένης. θα νικήσει η νεολαία, οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί, όλος ο λαός. Οι νόμοι της κυβέρνησης δε θα περάσουν».

Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ
Στους δρόμους η απάντηση
Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τη φυλάκιση όσων αγωνίζονται θα αποδειχτεί στη πράξη ανίκανη να βάλει στο «γύψο» ένα κίνημα που αγωνίζεται για μια Παιδεία ωφέλιμη στο λαό και τον τόπο

Σε μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα αναδεικνύεται η εκτεταμένη επιχείρηση της κυβέρνησης να επιβάλει την κρατική βία και τρομοκρατία, χρησιμοποιώντας την άκρως αντιδημοκρατική μεθόδευση της θέσπισης Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Βάζοντας η κυβέρνηση στο «γύψο» την Παιδεία, στο πρόσωπο των 15χρονων και 16χρονων μαθητών, αμφισβητεί το γενικό δικαίωμα του λαού να υπερασπίζεται και να διεκδικεί τα συμφέροντά του.

Η στάση αυτή της κυβέρνησης είναι δύο φορές κατάπτυστη, γιατί την τρομοκράτηση του λαού επιδιώκει να την περάσει στέλνοντας στους εισαγγελείς και την αστυνομία απέναντι σε εφήβους, με την απειλή να συλλάβουν όποιον μαθητή αγωνίζεται και όποιον τους συμπαραστέκεται. Αυτό και μόνο φτάνει για να αποκαλύψει το τι παιδεία και τι μαθητές θέλουν να διαπαιδαγωγήσουν.

Η προσπάθεια της κυβέρνησης, που έχει επικεντρωθεί στο επιχείρημα ότι οι δήθεν «μειοψηφίες» δεν μπορούν να καθορίζουν την κατάσταση στα σχολεία, θέλει να ξεπεράσει το γεγονός ότι οι όποιες μορφές αγώνα είναι αποφάσεις των πιο δημοκρατικών και κατοχυρωμένων διαδικασιών μέσα από μαζικές γενικές συνελεύσεις και συναντούν τη συμπαράσταση πλατιών λαϊκών στρωμάτων.

Το δε «επιχείρημα» που αναμασιέται και πάλι για τον «κομμουνιστικό δάκτυλο», τους «υποκινούμενους μαθητές» και τις «μικροκομματικές σκοπιμότητες του ΚΚΕ», όχι μόνο πλέον δεν πείθει κανένα, αλλά αποκαλύπτει τη γύμνια της κυβερνητικής πολιτικής. Αυτή είναι και ο βασικός υποκινητής των αγώνων των μαθητών. Οι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι -«λαιμητόμοι», 2525/97 και 2640 ήδη έχουν πετάξει εκτός λυκείου 75.000 μαθητές και όπως ομολογεί ο ίδιος ο υπουργός η επιδίωξη είναι να φτάσουμε στο μέσο όρο της ΕΕ, όπου μόλις το 30% θα τελειώνει το λύκειο. Τα καθημερινά οξυμένα προβλήματα που συνοδεύονται από ελλείψεις σε αναλυτικά προγράμματα, υποδομές, καθηγητές και η τραγική κατάσταση στα ΤΕΕ, που αποτελούν σχολεία β` κατηγορίας για τα παιδιά από τα λαϊκά στρώματα και προσφέρουν φτηνή και λειψή ψευτοκατάρτιση, είναι αυτά που βγάζουν τους μαθητές στους δρόμους του αγώνα.

Το ψευτοδίλλημα λοιπόν, που χρησιμοποιούν οι κυβερνητικοί ιθύνοντες, συνεπικουρούμενοι και από τη ΝΔ για «ανοιχτά ή κλειστά σχολεία», δεν πιάνει σε κανένα, πολύ περισσότερο στους ίδιους τους μαθητές, που χθες πρώτη μέρα εφαρμογής του φασιστικού ιδιώνυμου, έδωσαν αγωνιστική απάντηση στον κυβερνητικό αυταρχισμό. Το κίνημα των καταλήψεων, των αποχών και κινητοποιήσεων φουντώνει καθημερινά σε όλη τη χώρα και πληθαίνουν οι ανακοινώσεις φορέων που συμπαραστέκονται στους μαθητές, σπάζοντας στην πράξη τον αυταρχισμό και την τρομοκρατία.

Επιασαν από το πρωί «δουλιά»

Εισαγγελείς και αστυνομία «επισκέφτηκαν» από νωρίς χτες το πρωί σχολεία της Αθήνας, προσπαθώντας να τρομοκρατήσουν μαθητές

Αστυνομία και εισαγγελείς έπιασαν... δουλιά χθες το πρωί, προσπαθώντας να τρομοκρατήσουν τους μαθητές. Κρατώντας στα χέρια τους τη φασιστικής έμπνευσης πράξη νομοθετικού περιεχομένου που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο, καλούσαν τους μαθητές να σταματήσουν τον αγώνα τους και να υποταχτούν στο αντιεκπαιδευτικό έκτρωμα της κυβέρνησης. Ομως οι μαθητές απέδειξαν για άλλη μια φορά ότι «δε μασάνε» και μέσα από τις μαζικές γενικές συνελεύσεις τους και την περήφανη αγωνιστική στάση τους, σπάνε στην πράξη την τρομοκρατία της κυβέρνησης.

Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικά κρούσματα τρομοκρατίας που σημειώθηκαν χθες το πρωί σε σχολεία της Αθήνας και συνοδεύτηκαν από τη δυναμικά αγωνιστική απάντηση των μαθητών. Στο 5ο Ενιαίο Λύκειο Ζωγράφου, η εισαγγελέας Ευσταθία Καπαγιάννη παρενέβη για να λήξει η κατάληψη και το ίδιο συνέβη στο ΤΕΕ Ζωγράφου, όμως οι μαθητές έδωσαν την απάντησή τους με αποφασιστικότητα, συνεχίζοντας τις καταλήψεις. Στα 1ο, 4ο, 6ο, και 7ο Λύκεια τα οποία άνοιξαν μετά την παρέμβαση του εισαγγελέα οι μαθητές με συντριπτικές πλειοψηφίες έκαναν αποχή από τα μαθήματα. Παράλληλα, οι μαθητές από όλα τα σχολεία του Ζωγράφου, θα πραγματοποιήσουν σήμερα στις 11 το πρωί συγκέντρωση στη Γαρδένια και μπλόκο στην Ούλοφ Πάλμε.

Στο 1ο Ενιαίο Λύκειο Ιλίου, ο υποδιευθυντής Νίκος Λίτσας ομολόγησε ευθέως ότι έχει χρεωθεί με ρόλο χαφιέ και ζήτησε από τους μαθητές στη γενική συνέλευση να κάνουν ονομαστική ψηφοφορία, γιατί όπως ο ίδιος είπε « θα χρειαστεί να δώσει τα ονόματα ως στοιχεία στην αστυνομία»! Οι μαθητές καταδικάζοντας τον άκρατο αυταρχισμό του, πήραν με συντριπτική πλειοψηφία απόφαση υπέρ της κατάληψης.

Στο 6ο Γυμνάσιο και Λύκειο Αθηνών που συστεγάζεται με το 36ο και βρίσκεται στο Νέο Κόσμο, μετά από παρέμβαση εισαγγελέα άνοιξαν οι πόρτες της κατάληψης και οι μαθητές προσπάθησαν να πραγματοποιήσουν μπλόκο στη λεωφόρο Βουλιαγμένης, αλλά βρήκαν μπροστά τους τις αστυνομικές δυνάμεις. Δηλώνοντας ότι δεν είναι εγκληματίες και δε χρειάζονται εισαγγελείς, οι μαθητές προσανατολίζονται να απαντήσουν σήμερα δυναμικά, πραγματοποιώντας αποχή ή ανακαταλαμβάνοντας το σχολείο.

Στο 3ο Λύκειο Γαλατσίου, στην «επίσκεψη» του εισαγγελέα οι μαθητές απάντησαν με συνθήματα ενάντια στην αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση και τον αυταρχισμό και «κράτησαν» αποφασιστικά την κατάληψή τους.

Στο 54ο Λύκειο στα Σεπόλια παρενέβη εισαγγελέας συνοδευόμενος από δυνάμεις των ΜΑΤ. Μετά την παρέμβαση του εισαγγελέα οι μαθητές έκαναν γενική συνέλευση, όπου αποφάσισαν τη συνέχιση της κατάληψης με 169 ψήφους υπέρ και 61 κατά.

Στο 1ο Λύκειο Χαϊδαρίου γονείς και μαθητές ενωμένοι έδιωξαν τον εισαγγελέα και τους αστυνομικούς που τον συνόδευαν, περιφρουρώντας την κατάληψη και το δίκαιο αγώνα τους, ενώ στα άλλα δύο σχολεία του Χαϊδαρίου οι καταλήψεις συνεχίζονται παρά την τρομοκρατία και τις επισκέψεις εισαγγελέων.

ΓΚΡΑΒΑ
Δε μασάνε...

Τα προβλήματα είναι πολλά και υπαρκτά. Και αυτό το ξέρουν πολύ καλά οι μαθητές όλης της χώρας που βιώνουν αυτή την αντιεκπαιδευτική και αντιλαϊκή πολιτική. Αυτή την πολιτική που τους στερεί το δικαίωμα στη μόρφωση και τη ζωή. Αυτό το ξέρουν καλά και οι μαθητές στο σχολικό συγκρότημα της Γκράβας.

Χτες από νωρίς το πρωί οι μαθητές όλων των γυμνασίων και λυκείων που στεγάζονται εκεί βρέθηκαν από νωρίς στα σχολεία τους, για να πραγματοποιήσουν νέες γενικές συνελεύσεις και να αποφασίσουν τη συνέχιση των αγώνων τους. Στο σχολικό συγκρότημα Γκράβας υπό κατάληψη τελούν τα 1ο, 2ο, 21ο, 61ο Γυμνάσια και Λύκεια, ενώ από τα μαθήματά τους απείχαν χτες και οι μαθητές του 40ού Γυμνασίου και Λυκείου. Μάλιστα, η διευθύντρια του 40ού απαγόρευσε στους μαθητές να πραγματοποιήσουν την ΓΣ, κάτι που οι μαθητές δεν επέτρεψαν να γίνει.

Σ΄ όλα τα σχολεία, στα «πηγαδάκια» κυριαρχούσε η συζήτηση για την εμπνευσμένη, από άλλες εποχές, πράξη νομοθετικού περιεχομένου. «Μας γυρίζουν έτσι σε άλλες εποχές. Θυμάμαι αυτά που μου έλεγε ο πατέρας μου, για τις συλλήψεις το ΄73. Ομως δε μας τρομοκρατούν», καταγγέλλει η Δώρα Μοντσενίγου, μέλος του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας. «Αν θέλουν να συλλάβουν κάποιον, να συλλάβουν όλο το σχολείο και μάλιστα να ετοιμάσουν γήπεδα να μας βάλουν μέσα», τόνισε. «Τι μας πέρασαν οι εισαγγελείς και θα μπουν μέσα στα σχολεία; Ας κυνηγήσουν τους πραγματικούς υπεύθυνους και όχι εμάς», μας λέει ο Βίκτωρας Κουβούνης, μαθητής της Α` τάξης του 22ου Λυκείου. «Ετσι όπως είμαστε ενωμένοι, δεν μπορούν να μας κάνουν τίποτε. Πάντως αν είναι τόσο καλή η "μεταρρύθμιση" και αν τα σχολεία μας είναι τόσο καλά, γιατί ο υπουργός Παιδείας δε στέλνει τα παιδιά του εδώ και τα στέλνει σε ιδιωτικά σχολεία;», καταγγέλει ο Β. Κουβούνης.

«Τελικά αποδείχτηκε ότι αυτή η κυβέρνηση που έχουμε είναι μια κυβέρνηση αχρήστων», συμπληρώνει ο Σταμούλης Κορδάς, μαθητής στην Α` τάξη του 22ου Λυκείου για να συνεχίσει: «Τα βάλανε με 14χρονα και 15χρονα και όχι με τους κακοποιούς. Στείλανε τους ασφαλίτες και τον εισαγγελέα στα σχολεία. Είναι πολύ άδικο να τα βάλουν με το μαθητικό κίνημα. Ομως όλοι εμείς θα αποδείξουμε ότι δεν τρομοκρατούμαστε, ότι συνεχίζουμε και αυτό θα το αποδειξουμε με τη μαζική συμμετοχή μας στο αυριανό συλλαλητήριο».

Αντιδρούν...

Ο Δημήτρης Τσοβόλας, πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, κάλεσε με δήλωσή του την κυβέρνηση να καθίσει και να συζητήσει ουσιαστικά με τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τα κόμματα, «αντί για τέτοια αντιδημοκρατικά και αυταρχικά μέτρα, που θα πυροδοτήσουν εξεγέρσεις στο χώρο της παιδείας». Και κατέληξε ότι σε διαφορετική περίπτωση «αποκλειστικά υπεύθυνη θα είναι η ίδια η κυβέρνηση και ας μην ψάχνει να βρει άλλους υπεύθυνους και υποκινητές».

Ο ΣΥΝ

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού, αναφερόμενο στις σχετικές κυβερνητικές ανακοινώσεις για την κατάσταση στη Δημόσια Εκπαίδευση, ζητά την «άμεση ομαλοποίηση της εκπαιδευτικής διαδικασίας και έναρξη εντατικού διαλόγου για την προώθηση όλων των αναγκαίων αλλαγών και διορθώσεων μέσα από την επανεξέταση του συνολικού θεσμικού πλαισίου» και κάνει λόγο για «εκπαιδευτικό έλλειμμα» και αρκείται να σημειώσει ότι είναι «σπασμωδικές και αυταρχικές κυβερνητικές αποφάσεις που ρίχνουν λάδι στη φωτιά του αδιεξόδου»...

«Γροθιά» στην τρομοκρατία

Μαζική συγκέντρωση και πορεία μαθητών Πετρούπολης και Ιλίου

«Ο,τι και να κάνει ο εισαγγελέας, το στόμα δε θα κλείσει της νεολαίας». Αυτό το μήνυμα έστειλαν χτες μαθητές Λυκείων του Ιλίου και της Πετρούπολης, που στις εφόδους αστυνομικών δυνάμεων στα σχολεία και στις προσπάθειες τρομοκράτησής τους, απάντησαν με αποχές και καταλήψεις και με μια μεγαλειώδη συγκέντρωση στο τέρμα της λεωφόρου Θηβών στο Ιλιον.

Την περασμένη Παρασκευή το βράδυ, με εντολή της κυβέρνησης, αστυνομικοί πήγαν σε όλα τα Λύκεια της περιοχής που τελούσαν υπό κατάληψη και απείλησαν μαθητές με συλλήψεις. Παράλληλα κάλεσαν εκπροσώπους των Συλλόγων Γονέων στο τμήμα και τους ρωτούσαν αν γνώριζαν ποιοι και πόσοι ψήφισαν υπέρ των καταλήψεων σε κάθε σχολείο και να τους... ενημερώσουν ότι θα είναι υπεύθυνοι για τυχόν ζημιές στα σχολεία.

Η πράξη νομοθετικού περιεχομένου της κυβέρνησης και η αστυνομοκρατία ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων στους μαθητές, που σε συνελεύσεις χτες το πρωί αποφάσισαν είτε αποχή είτε συνέχιση της κατάληψης. Λίγο μετά τις 11πμ με πορεία από κάθε σχολείο κατευθύνθηκαν στο τέρμα της Θηβών που ήταν το αγωνιστικό τους «ραντεβού».

Εκεί τους «υποδέχτηκαν» αστυνομικοί που με σπρωξιές επιχείρησαν να τους περιορίσουν στο πεζοδρόμιο. Το σύνθημα «Η τρομοκρατία δε θα περάσει» ακούστηκε βροντερό και οι διαδηλωτές κατέβηκαν στο δρόμο και με συνθήματα, ταμπούρλα και τραγούδια πορεύτηκαν προς το Περιστέρι.

Φτάνοντας η πορεία στο ύψος του νεκροταφείου των Αγ. Θεοδώρων, έστριψε και κατευθύνθηκε και πάλι προς το Ιλιον. Το σύνθημα «Είμαστε νέοι και δε μασάμε, αυτό το νόμο δεν τον ακολουθάμε.Ολη η Ελλάδα, όλοι στο δρόμο, θα καταργήσουμε εμείς αυτό το νόμο», δόνησε τους κεντρικούς δρόμους του Ιλίου. Οι διαδηλωτές έφτασαν στο Δημαρχείο Ιλίου, όπου αντιπροσωπεία τους επισκέφθηκε τον αντιδήμαρχο Παιδείας Κ. Στάθη και ζήτησε ο Δήμος να συμπαρασταθεί στον αγώνα τους και να καταδικάσει το νέο ιδιώνυμο. Με ήξεις - αφήξεις τους αντιμετώπισε ο αντιδήμαρχος, για να τους παραπέμψει τελικά στο δημοτικό συμβούλιο για όταν θα... συνεδριάσει.

Στους μαθητές μίλησε ο πρόεδρος της Γ` ΕΛΜΕ Δυτ. Αττικής Θ. Τσιριγώτης, ο οποίος κατάγγειλε την ποινικοποίηση των μαθητικών αγώνων και εξέφρασε τη συμπαράσταση της ΕΛΜΕ στον αγώνα των μαθητών και τόνισε πως η ΕΛΜΕ αποφάσισε 24ωρη απεργία για αύριο Τετάρτη καλώντας όλους να συμμετέχουν στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια. Ο Ν. Τριανταφύλλου, μέλος της διοίκησης της Ενωσης Γονέων Δήμου Ιλίου χαρακτήρισε φασιστικής έμπνευσης την κυβερνητική απόφαση να στείλει εισαγγελείς και αστυνομία στα σχολεία, εξέφρασε τη συμπαράσταση της Ενωσης στα δίκαια αιτήματα των μαθητών και τόνισε πως η Ενωση διοργανώνει την Πέμπτη 9 Δεκέμβρη στις 7μμ συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Με το σύνθημα «Αρσένη δεν κάνεις ούτε για τσοπάνης, δεν είμαστε τα πρόβατα που ό,τι θέλεις κάνεις» οι μαθητές προχώρησαν στην κεντρική πλατεία Ιλίου, όπου αποφάσισαν όλοι μαζί να συνεχίσουν με διάφορες μορφές τις κινητοποιήσεις και να συμμετέχουν μαζικά στο αυριανό συλλαλητήριο στα Προπύλαια.

Οχι στη φασιστική πράξη νομοθετικού περιεχομένου

H κυβέρνηση απροκάλυπτα προσπαθεί να εφαρμόσει την «εκπαιδευτική μεταρρύθμιση» με την ποινικοποίηση της αντίστασης των μαθητών με τη νομοθέτηση της φασιστικής πράξης νομοθετικού περιεχομένου.

Οι μαθητές δικαιολογημένα αντιδρούν στην «εκπαιδευτική μεταρρύθμιση» γιατί βασικό περιεχόμενό της είναι ο περιορισμός των μαθητών που θα τελειώνουν το Λύκειο.Εχει στόχο, δηλαδή, να περιορίσει τον αριθμό των παιδιών της εργατικής τάξης, της αγροτιάς, των εργαζομένων, που θα τελειώνουν το Λύκειο. Μα θα μου πείτε όλοι θα σπουδάσουν; Οχι. Αλλά πρέπει να ικανοποιηθεί το αίτημα για δωδεκάχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση. Ετσι ώστε να ωριμάσουν και τα παιδιά για να είναι σε θέση να παλέψουν μόνα τους και τότε να μπουν οι οποιοιδήποτε φραγμοί. Η κυβέρνηση απορρίπτει το αίτημα. Αυτό μας θυμίζει την ιστορία των προτάσεων του ΚΚΕ για υποχρεωτική εννιάχρονη εκπαίδευση και για τετράχρονη πανεπιστημιακή εκπαίδευση των δασκάλων της δημοτικής εκπαίδευσης. Οι προτάσεις αυτές, όπως είναι γνωστό, έγιναν στη δεκαετία του 1930 και 1940. Και υιοθετήθηκαν από την αστική τάξη μετά από 40 με 50 χρόνια περίπου.

Πέρα απ' αυτό η κυβέρνηση μιλάει για δημοκρατική νομιμότητα. Πώς την εννοεί το δείχνει η πράξη νομοθετικού περιεχομένου.

Πρώτα πρώτα εφαρμόζει την πράξη πριν υπογραφεί απ' τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και δημοσιευτεί. Αυτό είναι πρωτοφανές.

Δεύτερον χαρακτηρίζει τη συνδικαλιστική δράση των μαθητών ιδιώνυμο αδίκημα. Το ΚΚΕ και ο ελληνικός λαός έχει πικρή πείρα από ιδιώνυμα. Η κατά παρέκκλιση ρύθμιση ποινικών ζητημάτων είναι φασισμός και γι'?αυτό η πράξη νομοθετικού περιεχομένου είναι φασιστική.

Τρίτον. Οι ποινές που προβλέπει η πράξη νομοθετικού περιεχομένου αρχίζουν από έξι μήνες και φτάνουν μέχρι πέντε χρόνια. Δηλαδή ποινές που δεν επιβάλλονται ούτε στους εμπόρους ναρκωτικών όσο επιβάλλονται γιατί η κυβέρνηση επιδιώκει να αποποινικοποιήσει ουσιαστικά την εμπορία ναρκωτικών.

Ετσι είναι φανερό ότι οι μηχανισμοί της βίας του αστικού κράτους έχουν μπει σε εφαρμογή για να χτυπήσουν το μαθητικό κίνημα, το κίνημα των μαθητών των 15 με 17 χρόνων. Αυτό είναι απαράδεκτο.

(Καταλαβαίνω βέβαια τα παράπονα των γονιών γιατί τα παιδιά χάνουν τα μαθήματα. Τους διαβεβαιώνω όμως ότι πρέπει τα παιδιά να μάθουν να παλεύουν. Είναι και αυτό ένα μάθημα χρήσιμο για να τα βγάλουν πέρα στη ζωή).

Η κυβέρνηση επωμίζεται πελώριες ευθύνες για τη χρησιμοποίηση βίαιων μέτρων καταστολής μέσα στα σχολεία. Οι μόνοι αρμόδιοι είναι οι σύλλογοι καθηγητών και τα 15μελή συμβούλια των μαθητών για τα οποιαδήποτε προβλήματα δημιουργoύνται μέσα στα σχολεία και όχι οι χωροφύλακες και οι εισαγγελείς.

Ολοι οι δημοκράτες έχουν χρέος να παλέψουν με κάθε μέσον και τρόπο για να μην περάσει η φασιστική πράξη νομοθετικού περιεχομένου.

Κώστας Κάππος

6/12/99

Υ.Γ.: Ο Θέμος Αναστασιάδης επικαλείται τους εργάτες στα εργοστάσια που δεν κάνουν απεργίες(«Βήμα» 6/12/99). Κατ' αρχήν όπου υπάρχει συσχετισμός δυνάμεων γίνονται απεργίες. Και δεύτερον χρειάζεται πολύ θράσος για να προβάλλεις αυτόν τον ισχυρισμό γιατί είναι γνωστό ότι τα εργοστάσια έχουν γίνει νταχάου και όποιος τολμήσει να απεργήσει πετιέται στο δρόμο.

Τότε και τώρα

Το Μάρτη του 1965, όταν στην κυβέρνηση βρισκόταν η «Ενωση Κέντρου» του Γεωργίου Παπανδρέου, στα σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης στάλθηκε από τον ίδιο, που ήταν τότε και υπουργός Παιδείας, η περιβόητη εγκύκλιος 1010, που είχε ως στόχο το τσάκισμα του μαθητικού κινήματος. Επρόκειτο για μια απροκάλυπτη αντικομμουνιστική, αντιλαϊκή επέμβαση, που επιχειρούσε να εξοβελίσει κάθε αντίσταση του κινήματος Παιδείας, με την επίκληση του «κομμουνιστικού κινδύνου», το χαφιεδισμό και τη τρομοκρατία μέσω των απειλών απόλυσης αγωνιζόμενων εκπαιδευτικών.

Αιχμή αυτής της κατάπτυστης εγκυκλίου ήταν το χτύπημα της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη (ΔΝΛ), που πρωτοστατούσε στους μεγάλους αγώνες για την Παιδεία.

Τα τρομοκρατικά μέτρα, που εξήγγειλε και έθεσε σε εφαρμογή η κυβέρνηση Σημίτη, αναθέτοντας με το «νέο ιδιώνυμο» στους εισαγγελείς και στο χωροφύλακα να αντιμετωπίσουν το μαθητικό κίνημα, φέρνουν στο νου αυτή την περιβόητη εκγύκλιο. Οπως τότε, έτσι και τώρα, η λεγόμενη δημοκρατική παράταξη με τις κατάπτυστες αποφάσεις της θέτει επί τάπητος το κουτσούρεμα κι αυτών των κουτσουρεμένων δημοκρατικών ελευθεριών. Οπως τότε, έτσι και τώρα η θεωρία του «κομμουνιστικού δακτύλου» και τα μεγάλα δημαγωγικά λόγια για την πρόοδο - δήθεν - της νέας γενιάς, καταλαμβάνουν εξέχουσα θέση στην αντιεκπαιδευτική πολιτική.

Παραθέτουμε την εγκύκλιο 1010, για να διαπιστωθεί και πάλι ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται, ότι ο λαϊκός - μαθητικός αγώνας, που και τότε χτυπιόταν στο όνομα της νομιμότητας, χτυπιέται και σήμερα από εκείνους που έβαλαν στόχο να... κατατροπώσουν (!) τη «Δεξιά» και αποδείχτηκαν ισάξιοί της στο μένος κατά του λαού:

«ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ

του Γ. Παπανδρέου

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΝ ΕΘΝ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

Αριθ. Εμπ. Πρωτ. 1010

Εν Αθήναις τη 11 Μαρτίου 1965

Προς τους Γενικούς Επιθεωρητάς Μέσης Εκπαιδεύσεως

Πανταχόθεν καταγγέλεται ότι η Κομμουνιστική Νεολαία Λαμπράκη καταβάλλει μεγάλας προσπάθειας προσεταιρισμού μαθητών των Γυμνασίων.

Βεβαίως, εφ' όσον διεπιστώθη ποσοστόν 12% οπαδών της ΕΔΑ κατά τας τελευταίας εκλογάς, ευνόητον είναι ότι θα υπάρχουν και μαθηταί εμποτισμένοι από τας οικογενείας των με αριστεράν ιδεολογίαν.

Και αυτούς βέβαια, κατά πρώτον λόγον, θα χρησιμοποεί η Κομμουνιστική προπαγάνδα προς προσυλητισμόν των Νέων.

Εφιστώ διά τούτο και πάλιν την προσοχήν όλων των Καθηγητών των Γυμνασίων και τους καθιστώ υπεύθυνους διά πάσαν σχετικήν δραστηριότητα της Νεολαίας Λαμπράκη.

Ο ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΧΘΡΟΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ.

Τούτο πρέπει να καταστή συνείδησις της Νέας Γενιάς.

Ο εθνικός φρονηματισμός, καθώς και η ηθική και πολιτική αγωγή των μαθητών είναι η πρώτη αποστολή του Διδασκάλου. Και εις αυτήν οφείλουν να επιδοθούν.

Τα δικά μας ιδανικά είναι τα ιδανικά του Ελληνοχριστιανικού Πολιτισμού. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ (Εθνική και Πολιτική) και ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ, ΑΓΑΠΗ και ΘΥΣΙΑ. Αυτά είναι τα ιδεώδη μας και μ' αυτά πρέπει να εμποτισθή η Νέα Γενεά, ΕΛΛΑΣ και ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. Αληθής Δημοκρατία.

Πάσα εκτροπή πρέπει να κολάζεται αυστηρότατα. Κι αν συμβή να υπάρξουν διδάσκαλοι όχι ανήκοντες, αλλά και απλώς συμπαθούντες ή ανεχόμενοι την κομμουνιστικήν προπαγάνδαν δεν έχουν θέσιν εις την Εκπαίδευσιν.

Οσοι πιστεύουν εις τα Ιδεώδη των τα υπερασπίζουν. Και την υπεράσπισιν των ιδανικών μας και την έμπνευσιν της Νέας Γενεάς, έχει αναθέσει η Ελληνική Δημοκρατία εις τον Εκπαιδευτικόν κόσμον.

Γνωρίζω ότι έχουν μέχρι τούδε εκδοθή υπό του Υπουργείου Παιδείας, πολλαί σχετικαί εγκύκλιοι. Αλλά επεθύμουν, λόγω της μεγάλης σοβαρότητας του θέματος, να επικοινωνήσω και εγώ προσωπικώς μεθ' υμών.

Παρακαλώ όπως εις το τέλος εκάστου μηνός υποβάλλητε (Υπουργείον Παιδείας - Γραφείον Υπουργού) εμπειστευτικώς σχετικήν έκθεσιν.

Δεχθήτε και διαβιβάσατε προς άπαντας διδάσκοντας και διδασκομένους, τους εγκάρδιους χαιρετισμούς μου.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Πρόέδρος της Κυβερνήσεως και Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων».

Τα επιπλέον σχόλια περιττεύουν. Και κάθε ομοιότητα δεν είναι συμπτωματική...


Μ. Μ.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αντιδημοκρατική παρεκτροπή, χωρίς αρχή, μέση και τέλος!

Τα στελέχη μας συναγωνίζονται ποιος θα υπερασπιστεί πρώτος την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, λένε για τους συνυπεύθυνους «συντρόφους» τους στο ΠΑΣΟΚ οι κυβερνώντες, που, ωστόσο, αγωνιούν ότι αύριο ο «γύψος» θα σπάσει από τη μαζική συμμετοχή των μαθητών στο συλλαλητήριο

«Οι εισαγγελείς με την παρουσία τους διασφαλίζουν τα δικαιώματα των μαθητών»! Η παραπάνω, εκτός τόπου και χρόνου, δήλωση έγινε χτες από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, για να δικαιολογηθεί το Ιδιώνυμο που επιβλήθηκε στο χώρο της Παιδείας. Δεν ήταν, όμως, η μοναδική, καθώς στρατιά ολόκληρη κυβερνητικών και κομματικών στελεχών παρέλασαν χτες από ραδιόφωνα και τηλεοπτικούς σταθμούς, για να προσθέσουν τη φωνή τους στον αντιδημοκρατικό και αντικομμουνιστικό κατήφορο.

«Καθοδηγούμενες καταλήψεις», χαρακτήρισε χτες τους μαθητικούς αγώνες ο πρωθυπουργός, αναλαμβάνοντας αυτοπροσώπως και δημοσίως την ευθύνη αυτού του αντιδημοκρατικού ντελίριου της κυβέρνησης. «Αποφασίσαμε να βάλουμε τέλος», δήλωσε ο Κ. Σημίτης με ύφος εισαγγελέα, για να προσθέσει, σε μια επίδειξη κυνισμού και υποκρισίας, ότι «βασικό στοιχείο της παιδείας είναι η συζήτηση με τους μαθητές, η πειθώ...»! Από την πλευρά του, ο Δ.Ρέππαςισχυρίστηκε ότι η αυταρχική κατρακύλα της κυβέρνησης «ανταποκρίνεται στο αίσθημα της μεγάλης πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών» (!) και υποστήριξε ότι το μέτρο του «γύψου» στα σχολεία συμβάλλει στη «λειτουργία» τους... Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Δ. Ρέππας, λόγω προφανώς κεκτημένης ταχύτητας, πιάστηκε απρόσεκτος, αφού ουσιαστικά ομολόγησε ότι η πράξη νομοθετικού περιεχομένου είναι αντισυνταγματική, καθώς παραδέχτηκε ότι κινητοποιήσεις και καταλήψεις υπήρχαν και πέρσι και πρόπερσι στα σχολεία. Αρα, καθόλου «απρόβλεπτη» και καθόλου «έκτακτη» δεν είναι η κατάσταση φέτος, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, για να «νομιμοποιήσει» την απόφασή της.

Ο Δ.Ρέππας, που ανέφερε ότι η απόφαση θα προωθούνταν χτες για υπογραφή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δεν απέφυγε τις έμμεσες αντικομμουνιστικές επιθέσεις. Εκείνος, όμως, που πράγματι διέπρεψε στο αντικομμουνιστικό παραλήρημα, ήταν ο Θ. Πάγκαλος. Οπως δήλωσε ο πρώην υπουργός, «αν ήμουν μαθητής στο σχολείο μπορεί να έπαιρνα κοκαΐνη από την απελπισία μου, βλέποντας ή ακούγοντας τους Κνίτες στο σχολείο μου»... Ομως, στα πλαίσια της παραπάνω «ευφυίας», προέβη και στην ακόλουθη «συμβουλή»: «Η συμβουλή που θα έδινα αυτή τη στιγμή - όπως είπε - θα ήταν να οργανώσουν οι μαθητές ένα ρωμαλέο σύστημα αντίδρασης στους κομμουνιστικούς εκβιασμούς και απειλές που δέχονται, γιατί - ισχυρίστηκε - αυτή τη στιγμή, αυτό που ζούμε είναι ένα πραξικόπημα του ΚΚΕ και των επαγγελματικών στελεχών που το συγκροτούν εναντίον της νομιμότητας και εναντίον του μέλλοντος της χώρας»!

Συνεπείς στο αντιΚΚΕ του «ραντεβού» με τα ΜΜΕ, ήταν, επίσης, οι κ. κ. Ανθόπουλος και Γιαννόπουλος. Ο μεν πρώτος υποστήριξε ότι οι μαθητικές κινητοποιήσεις οφείλονται σε «κίνηση κομματικού μηχανισμού» και πως «η κυβέρνηση έπρεπε να λάβει αυτή τη φορά μέτρα». Οσο για τον δεύτερο, ανέφερε ότι το ΚΚΕ είναι «φανερά πίσω» από τους μαθητικούς αγώνες, αφού η κ. Παπαρήγα τις «υποστηρίζει ανοιχτά». Στο ίδιο μήκος κύματος, κινήθηκε και ο ...«αριστερός» κ.Τσοχατζόπουλος, που ισχυρίστηκε ότι, παρά τις ατέλειες, η κυβέρνηση προσφέρει στη νεολαία «μόρφωση, εκπαίδευση και κατάρτιση με τις ίδιες δυνατότητες για όλους»! Οποιος τώρα αντιδρά στις ...«ατέλειες» της μεταρρύθμισης, το κάνουν «για να χρησιμοποιήσουν τα προβλήματα της Παιδείας για να κάνει τα δικά του σχέδια»...

Κατόπιν όλων αυτών, είχε απόλυτο δίκιο ανώτατο στέλεχος της κυβέρνησης, που, μιλώντας χτες στο «Ρ», περηφανευόνταν που «τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ συναγωνίζονται ποιος θα πρωτοκάνει δήλωση υπέρ της απόφασης της κυβέρνησης»!

Ο Κ. Στεφανόπουλος

Πλήρη κάλυψη στην αντιδημοκρατική πρόκληση της κυβέρνησης, έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. «Εγώ, είπε, δεν κρίνω ποτέ την ουσία των νόμων, κρίνω τη συνταγματικότητα». Κατ' αυτόν, δεν είναι αντισυνταγματικό το Ιδιώνυμο! Κρίνει, είπε, «αν υπάρχει «επείγον» και «απρόοπτο».

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Απερίφραστα στο πλευρό της κυβέρνησης

Απερίφραστα και κατηγορηματικά καταδίκασε ο Κ. Καραμανλής τις μαθητικές κινητοποιήσεις και καταλήψεις επιβεβαιώνοντας άλλη μια φορά ότι πάνω απ' όλα βάζει το χτύπημα των λαϊκών κινητοποιήσεων και σ' αυτή τη βάση είναι απόλυτα ταυτισμένος με τον αυταρχισμό της κυβέρνησης Σημίτη. Ταυτόχρονα όμως δε δίστασε να δημαγωγήσει μιλώντας για τα οξυμένα προβλήματα της εκπαίδευσης, για τα οποία όμως η πολιτική του δε διαφέρει από την εφαρμοζόμενη. Εμείς, είπε, ποτέ δεν ενθαρρύναμε, ποτέ δε θα ενθαρρύνουμε, πάντα θα αποθαρρύνουμε δυναμικές ενέργειες τύπου καταλήψεων ή διαμαρτυριών που παίρνουν τη μορφή καμιά φορά και βιαιοπραγίας. Είναι στη φύση των ιδεών μας, είναι το σύστημα αρχών και αξιών που υπηρετούμε. Χωρίς να αποδοκιμάσει την πράξη νομοθετικού περιεχομένου, επιχείρησε να αποστασιοποιηθεί από την κυβέρνηση επιρρίπτοντας σ' αυτήν την αποκλειστική ευθύνη «για την αναστάτωση που έχει δημιουργηθεί» και δημαγωγικά εμφανίστηκε ως υπέρμαχος του διαλόγου και της συνεννόησης λέγοντας ότι «τα προβλήματα δε λύνονται με την καταφυγή στην κρατική βία, αλλά λύνονται με διάλογο, με υποχώρηση και συναίνεση».

Ο Γ. Σουφλιάς

Στο μαύρο μέτωπο κατά του δίκαιου και ηρωικού αγώνα των μαθητών, προστέθηκε και ο Γ. Σουφλιάς, ο οποίος δήλωσε σύμφωνος με τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση για «την αντιμετώπιση της αντιδημοκρατικής πράξης της κατάληψης» και ζήτησε συστράτευση από τους εκπαιδευτικούς, τα κόμματα και την κοινωνία για να εξαλειφθεί το «καρκίνωμα των καταλήψεων».

Η ΚΡΑΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΕ ΔΡΑΣΗ
Η συμπαράσταση στο εδώλιο

Εφαρμογή της «τρομο-διάταξης» με  συλλήψεις γονέων

Θύματα στο βωμό του κυβερνητικού αυταρχισμού έγιναν χτες δυο γονείς μαθητών, επειδή «τόλμησαν» να συμπαρασταθούν στον αγώνα των παιδιών τους. Πρόκειται για την Τασία Πουλούδη και τον Γιάννη Χαλκιαδάκη , μέλη του ΔΣ του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 7ου Λυκείου Καλλιθέας, οι οποίοι συνελήφθησαν και μέχρι χτες το βράδυ κρατούνταν στο Αστυνομικό Τμήμα Καλλιθέας, με τις κατηγορίες της παράνομης βίας και με βάση την «τρομο-διάταξη» της κυβέρνησης που απαγορεύει τις καταλήψεις. Παρά την ξεκάθαρη προσπάθεια τρομοκράτησης, οι μαθητές δεν έδειξαν διατεθειμένοι να εγκαταλείψουν τον αγώνα και πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας, έξω από το Αστυνομικό Τμήμα.

Χτες οι μαθητές του 7ου Λυκείου πραγματοποίησαν τη Γενική τους Συνέλευση, για να αποφασίσουν συνέχιση της κατάληψης που είχαν ξεκινήσει από την προηγούμενη βδομάδα. Οι μαθητές, μετά από ψηφοφορία, τάχθηκαν υπέρ της συνέχισης της κατάληψης και αφού έκλεισαν το σχολείο, ξεκίνησαν με τους συμμαθητές τους από άλλα λύκεια της περιοχής, για πορεία στους δρόμους της Καλλιθέας.

Εκείνη τη στιγμή εμφανίστηκε στο σχολείο εισαγγελέας. Οπως αποδείχτηκε αμέσως μετά επρόκειτο για μια «στημένη» εμφάνιση. Λίγο αργότερα ασφαλίτες έπιαναν στο δρόμο δύο μέλη του Συλλόγου Γονέων, κυριολεκτικά μετά από καταγγελία «κουκουλοφόρου» που κατήγγειλε τους γονείς ως «υποκινητές» της κινητοποίησης των μαθητών! Τον Γ. Χαλκιαδάκη τον πλησίασαν αστυνομικοί, λέγοντάς του ότι συλλαμβάνεται χωρίς καν να του εξηγήσουν το λόγο. Η Τασία Πουλούδη, που βρίσκονταν επίσης στο χώρο, προσπάθησε να αντιδράσει στη σύλληψη, αλλά συνελήφθη και αυτή. Οι δύο γονείς κρατούνταν μέχρι αργά το βράδυ στο Αστυνομικό Τμήμα Καλλιθέας, ενώ στο πλευρό τους βρίσκονταν μαθητές και γονείς. «Διώκονται γιατί ήταν στο πλάι των παιδιών. Η σύλληψη είναι αναίτια και γίνεται για να μπει σε εφαρμογή η ποινικοποίηση, η προσπάθεια τρομοκράτησης που ξεκίνησε από την απαγόρευση του συλλαλητηρίου κατά της επίσκεψης του Κλίντον. Οι αγώνες δεν πρέπει να διώκονται», είπε στο «Ρ», ο Ανδ. Γιαννακόπουλος, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Γονέων. Τους συλληφθέντες επισκέφτηκε και ο βουλευτής τους ΚΚΕ Μπ. Αγγουράκης. Οι μαθητές από την πλευρά τους αντέδρασαν αμέσως. «Με ΜΑΤ και βία δε γίνεται παιδεία», φώναζαν οι συγκεντρωμένοι έξω από το ΑΤ Καλλιθέας και στη συνέχεια έστησαν μπλόκο το μεσημέρι, στην οδό Θησέως, για μισή ώρα περίπου, αποδεικνύοντας ότι ο αυταρχισμός όχι μόνο δεν τους τρομάζει, αλλά δίνει ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στον αγώνα τους.

Εκδήλωση για την Παιδεία

Η ΚΟΒ Κηφισίας του ΚΚΕ οργανώνει εκδήλωση - συζήτηση με θέμα: «Ενιαίο, δωδεκάχρονο, βασικό υποχρεωτικό σχολείο. Η πρόταση του ΚΚΕ». Η εκδήλωση θα γίνει την Τετάρτη 15 του Δεκέμβρη, στις 6 το απόγευμα, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Βίλλα Δροσίνη» (Αγ. Θεοδώρων 16 και Κυριακού).

Δεν υποχώρησαν

Με αγωνιστικότητα, ήθος, αλλά και χιούμορ αντιμετώπισαν χτες οι μαθητές στο Λύκειο Λουτρακίου τη χυδαιότητα ορισμένων - ελάχιστων - ενηλίκων μπροστά στην αποφασιστική στάση τους για καλύτερη και δωρεάν παιδεία.

Ανάμεσα σε αυτούς τους ελάχιστους, ήταν και ο ίδιος ο λυκειάρχης τους Θεόδωρος Σουλελές, που παρκάρισε το αυτοκίνητό του απειλώντας να περάσει πάνω από τα παιδιά που κάθονταν ειρηνικά μπροστά στην είσοδο του Λυκείου, γελώντας και τραγουδώντας.

Γονείς και καθηγητές βλέποντας αυτή την κίνηση του λυκειάρχη, κινήθηκαν εναντίον του χτυπώντας το καπό του αυτοκινήτου και φωνάζοντας «ντροπή σου». Κάποιοι άλλοι προχώρησαν και κάθισαν καταγής, μπροστά από τα παιδιά αναγκάζοντας τον «φωτισμένο και δημοκράτη» κ. Σουλελέ να οπισθοχωρήσει. Λίγες στιγμές νωρίτερα, εισαγγελέας, αστυνομικοί και πυροσβέστες άνοιξαν τις πόρτες του λυκείου, φωνάζοντας: «Οποιος θέλει, ας μπει μέσα». Αλλά - πραγματικά γενναία - τα παιδιά συνέχισαν τον αγώνα τους...

Καταδικάζουν

Τον πρωτοφανή κυβερνητικό αυταρχισμό ενάντια στο μαθητικό κίνημα, καταγγέλλουν και καταδικάζουν σε κοινή ανακοίνωση η ΕΣΑΚ Δημοσίου και η «Αυτόνομη Παρέμβαση», την οποία κατέθεσαν ως πρόταση στη χτεσινή συνεδρίαση της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ. Επισημαίνουν μάλιστα ότι «οι εργαζόμενοι, στο δημόσιο, στον ιδιωτικό τομέα και στην παιδεία δεν είναι διατεθειμένοι να απεμπολήσουν τις δημοκρατικές κατακτήσεις και να οδηγηθούν σε ένα σύγχρονο κοινωνικό μεσαίωνα, θα δώσουν την πρέπουσα απάντηση».

Από την πλευρά της η ΕΕ της ΑΔΕΔΥ μόνο με τις ψήφους της ΠΑΣΚ αποφάσισε να εκδώσει ανακοίνωση στη λογική του Πόντιου Πιλάτου, και όπου χαρακτηρίζεται απλώς αρνητική η πράξη νομοθετικού περιεχομένου και καταδικάζουν τις μαθητικές καταλήψεις.

Δυναμικά και οι σπουδαστές

Με κύριο αίτημα τη δημιουργία ενιαίας ανώτατης εκπαίδευσης δημόσιας και δωρεάν με την κατάργηση του διαχωρισμού ΑΕΙ _ ΤΕΙ, συνεδρίασε την Κυριακή το Πανελλαδικό Συντονιστικό εννιά Συλλόγων Σπουδαστών ΤΕΙ. Οι σύλλογοι που συμμετέχουν είναι: ΣΤΕΦ Αθήνας, ΣΓΤΚΣ Αθήνας, ΣΔΟ Αθήνας, ΣΕΥΠ Αθήνας, ΣΔΟ Αμφισσας, ΣΤΕΓ Μεσολογγίου, ΣΔΟ Πρέβεζας, ΑΣΗ Θεσσαλονίκης, ΣΤΕΓ Φλώρινας. Επίσης, με αποφάσεις τμηματικών συνελεύσεων συμμετείχαν οι σπουδαστές από το Τμήμα Ηλεκτρονικών Υπολογιστικών Συστημάτων, Ηλεκτρολογίας και Πολιτικών Δομικών Εργων της ΣΤΕΦ Πειραιά.

Οι σπουδαστές, με κοινή ανακοίνωσή τους καλούν σε μια σειρά κινητοποιήσεις, ξεκινώντας από τις 8 και 9 του μήνα, που θα πραγματοποιήσουν κλεισίματα σχολών, δρόμων, παραστάσεις, πορείες καταλήψεις. Παράλληλα, στις 8/12 θα συμμετέχουν στα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια ανά πόλη. Το τριήμερο 15, 16, 17 Δεκέμβρη καλούν Πανελλαδικά σε πολύμορφες εκδηλώσεις. Στις 16 του μήνα θα συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις για τον προϋπολογισμό και στις 17 θα κάνουν παράσταση στη Σύνοδο των προέδρων των ΤΕΙ, που θα πραγματοποιηθεί στο Ζάππειο.

  • Καταργώντας το ακαδημαϊκό άσυλο εισαγγελέας και αστυνομία εισέβαλαν χτες το πρωί στο ΤΕΙ Πειραιά,προκειμένου να φτάσουν στα Λύκεια του Αιγάλεω,για τα οποία υπάρχει πρόσβαση από το προαύλιο του ΤΕΙ. Μέλη του ΔΣ του Συλλόγου Σπουδαστών του ΤΕΙ τους εμπόδισαν ξεκαθαρίζοντά τους ότι δεν έχουν δικαίωμα να καταλύουν το άσυλο και ότι αυτά δε γίνονταν ούτε στη χούντα. Η απάντηση των αστυνομικών πριν αποχωρήσουν ούτε λίγο ούτε πολύ ήταν: «έχετε πάρει πολύ αέρα και θα σας τον κόψουμε» αρνούμενοι την ύπαρξη ασύλου και δημοκρατικών ελευθεριών των σπουδαστών.
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Εισαγγελείς και Ασφάλεια στα σχολεία

Με Γενικές Συνελεύσεις προκειμένου να καθορίσουν τις επόμενες πολύμορφες κινητοποιήσεις τους απαντούν οι μαθητές της Μακεδονίας και της Θράκης στην κλιμακούμενη επιχείρηση τρομοκράτησής που έχει στήσει η κυβέρνηση

Στην Πτολεμαΐδα εισαγγελέας και αστυνομία εισέβαλαν στο 1ο ΤΕΕ, συλλαμβάνοντας 2 μαθητές, στην Καβάλα οι μαθητές βρίσκονται υπό ασφαλίτικο κλοιό, ενώ στην Κομοτηνή εισαγγελέας απαγόρευσε την προγραμματισμένη κινητοποίηση των μαθητών για αύριο Τετάρτη.

Στην Πτολεμαΐδα εκατοντάδες μαθητές όλων των σχολείων της πόλης βγήκαν στους δρόμους καταγγέλλοντας την εισβολή της Εισαγγελίας και της ασφάλειας εντός των χώρων των υπό κατάληψη σχολείων, ενώ δε δίστασαν να συλλάβουν και 2 μαθητές του 1ου ΤΕΕ. Από κοινού η μαθητική κοινότητα του Δήμου πραγματοποίησε πορεία στο κέντρο της πόλης με κατάληξη στη Δημαρχεία όπου και επέδωσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας, ενώ οι μαθητές του 1ου ΤΕΕ που εκδιώχθηκαν βίαια από το σχολείο τους από χτες πραγματοποιούν κατάληψη του απέναντι πεζοδρομίου στήνοντας πρόχειρα καταλύματα και ανάβοντας φωτιές για να ζεσταθούν. Με κοινή απόφαση των 15μελών θα προχωρήσουν σήμερα σε μία κοινή κατάληψη σχολικού κτιρίου προκειμένου ενωμένα και συντονισμένα να αντιμετωπίσουν την πρωτοφανή αυτή απόπειρα τρομοκράτησης.

Το 2ο και 3ο Ενιαίο Λύκειο Κομοτηνής που τελούν υπό κατάληψη επισκέφτηκε ο εισαγγελέας κ.Ιωαννίδης δηλώνοντας στους μαθητές:«Σήμερα θα είμαστε ανεκτικοί, δε θα κάνουμε τίποτε, αλλά αν αύριο συνεχίσετε τις καταλήψεις θα υποστείτε τις κυρώσεις», ενώ δε δίστασε να απαγορεύσει την ήδη προγραμματισμένη συγκέντρωση και πορεία που έχει προγραμματίσει το Συντονιστικό Μαθητών της Κομοτηνής.

Στην Καβάλα τον ασφυκτικό κλοιό που πλέκει η Ασφάλεια με τις ευλογίες της Εισαγγελίας γύρω από τη μαθητική κοινότητα, καταγγέλλουν οι ίδιοι οι μαθητές, οι οποίοι έχουν εντοπίσει τους εντεταλμένους να κινούνται ακόμη και εντός των χώρων των σχολείων, με την ανοχή των διευθυντών αλλά και των τοπικών αρχών.

Την ίδια αποστολή «ενημέρωσης» των μαθητών ανέλαβαν ως καλοί Σαμαρείτες και οι εισαγγελείς της Θεσσαλονίκης που από χτες το πρωί περιοδεύουν στα υπό κατάληψη σχολεία, στοχεύοντας στην τρομοκράτηση των αγωνιζόμενων μαθητών, ενώ οι ασφαλίτες εγκαθίστανται με τις ευλογίες των διευθυντών εντός των σχολικών κτιρίων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η χτεσινή συνεχή παρουσία 2 ασφαλιτών στο γραφείο του διευθυντή του 1ου Ενιαίου Λυκείου Θεσσαλονίκης, οι οποίοι παρ' όλες τις καταγγελίες των μαθητών παρέμειναν εντός του σχολείου, που τελεί υπό κατάληψη, μέχρι αργά χτες βράδυ.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συλλαλητήριο αύριο

Με καταλήψεις σχολικών κτιρίων και μαζικές αποφάσεις για την πραγματοποίηση τοπικών συλλαλητηρίων απαντούν οι μαθητές της Θεσσαλονίκης αλλά και όλων σχεδόν των πόλεων της Μακεδονίας και της Θράκης στην επιχείρηση τρομοκράτησης που έθεσε σε εφαρμογή η κυβέρνηση στέλνοντας εισαγγελείς, αστυνόμους και πυροσβέστες να καθυποτάξουν το μαθητικό κίνημα. Στη Θεσσαλονίκη οι μαθητές διοργανώνουν πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο αύριο Τετάρτη στις 12 το μεσημέρι στο Αγαλμα του Βενιζέλου, ενώ στις 11π.μ. οι φοιτητικοί σύλλογοι καλούν σε προσυγκέντρωση στην πλατεία Χημείου. Τοπικές διαδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε Κομοτηνή, Καβάλα, Εδεσσα, Κατερίνη και Κοζάνη, ενώ οι μαθητές από κάθε πόλη και χωριό συντονίζονται σε κοινές κινητοποιήσεις κλιμακώνοντας τον αγώνα τους.

Στο μεταξύ χτες στη Θεσσαλονίκη οι μαθητές του σχολικού συγκροτήματος του «Ευκλείδη» πραγματοποίησαν 2 αιφνιδιαστικές ολιγόλεπτες τοπικές κινητοποιήσεις αποκλείοντας την οδό Παπαναστασίου, ενώ σε κοινή Γενική Συνέλευση που πραγματοποίησαν οι μαθητές των 11ου, 15ου, 7ου, 8ου και 10ου ΤΕΕ που στεγάζονται στο συγκρότημα αποφάσισαν να ξεκινήσουν σήμερα την κατάληψη του σχολικού κτιρίου, και να συμμετάσχουν μαζικά στην αυριανή κινητοποίηση.

Υπό κατάληψη στην πόλη της Θεσσαλονίκης βρίσκονται από χτες το σχολικό συγκρότημα των ΤΕΕ της Σταυρούπολης αλλά και το 5ο ΤΕΕ της Σταυρούπολης, το 1ο και 3ο Ενιαίο Λύκειο Καλαμαριάς, τα Ενιαία Λύκεια 1ο, 6ο και 3ο του Δήμου Θεσσαλονίκης, όπως επίσης το 5ο Ενιαίο και το 2ο Πειραματικό Χαριλάου. Ενώ αναμένεται σήμερα να υπερδιπλασιαστεί ο αριθμός αυτών, αφού μέχρι αργά χτες βράδυ οι μαθητές πραγματοποιούσαν Γενικές Συνελεύσεις παίρνοντας αγωνιστικές αποφάσεις.

Καταλήψεις σχολείων με μαζική την παρουσία των μαθητών συνεχίζονται σε Λύκεια της Καβάλας, της Ροδόπης, της Ξάνθης, της Κοζάνης, της Ημαθίας και της Πέλλας, ενώ οι αγωνιζόμενοι μαθητές που παραμένουν μέρα νύχτα στα σχολεία δηλώνουν πως η τρομοκρατία δε θα περάσει. Η απάντηση θα δοθεί μαζικά, συντονισμένα από όλα τα σχολεία της Ελλάδας, από όλους τους μαθητές που εξεγείρονται ενάντια στους αντιεκπαιδευτικούς νόμους έχοντας δίπλα τους τους φοιτητές, τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς, τους εργαζόμενους.

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Στους δρόμους σπάει η τρομοκρατία

Πιο μαζικά, πιο αποφασιστικά συνεχίζουν οι μαθητές της Πάτρας τις κινητοποιήσεις τους, ενάντια στους αντιεκπαιδευτικούς νόμους, παρά την τρομοκρατία που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση, στέλνοντας αστυνομικούς και εισαγγελείς να καταδιώκουν τα παιδιά σαν εγκληματίες του κοινού Ποινικού Δικαίου. Και, σε πείσμα των διώξεων και της τρομοκρατίας, το κίνημα των καταλήψεων και των κινητοποιήσεων, όχι μόνο δεν κάμπτεται, αλλά διευρύνεται ακόμη περισσότερο, καθώς σε κατάληψη και μάλιστα με συντριπτική πλειοψηφία βρίσκονται 36 από τα 50 σχολεία της πόλης.

Χθες το πρωί, δυνάμεις καταστολής, με επικεφαλής εισαγγελέα και ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, επέδραμαν σε πολλά σχολεία, προσπαθώντας να εφαρμόσουν τα τρομοκρατικά μέτρα που ψήφισε η κυβέρνηση. Πήγαν στο 6ο, στο 4ο, στο 3ο, στο 7ο και το 11ο Λύκειο, στο 6ο ΤΕΕ, καθώς και στο Λύκειο στα Δεμένικα και με σιδεροπρίονα και λοστούς έσπασαν τις αλυσίδες στις πόρτες των λυκείων, ενώ οι μαθητές τους παρακολουθούσαν χωρίς να λυγίζουν, φωνάζοντας πως «ό,τι και να κάνει ο εισαγγελέας, το στόμα δε θα κλείσει της νεολαίας». Μόλις τελείωνε το «παιδαγωγικό έργο» της παραβίασης της πόρτας κάθε Λυκείου, οι μαθητές ξεσπούσαν σε ειρωνικές ζητωκραυγές, χλευάζοντας τα όργανα της κυβέρνησης και αποχωρούσαν από το σχολείο τους, πραγματοποιώντας πορεία στους δρόμους της Πάτρας. Ετσι, οι δρόμοι και το κέντρο της Πάτρας γέμισαν χθες για πολλές ώρες από αποφασισμένους μαθητές, οι οποίοι βροντοφώναζαν πως η τρομοκρατία δε θα περάσει και πως «στους δρόμους του αγώνα θα σπάσει η τρομοκρατία». Μάλιστα, μετά από αρκετή ώρα, γύριζαν πάλι στα σχολεία τους αποφασισμένοι να συνεχίσουν. Φυσικά, δεν έλειψαν και περιπτώσεις επέμβασης των κομματικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι επιθεωρούσαν το έργο των «ένστολων συντρόφων τους», παίρνοντας ανοιχτά μέρος στη μάταιη απόπειρα βίαιης καταστολής του αγωνιστικού φρονήματος των μαθητών. Ετσι, στο 17ο Γυμνάσιο Πάτρας, την ώρα που οι αστυνομικοί προσπαθούσαν να σπάσουν τις αλυσίδες και επιτίθονταν φραστικά σε γονείς που στήριζαν τον αγώνα των παιδιών τους, ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Αχαϊας της ΑΔΕΔΥ και γνωστό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Δ. Κόρδας παρακολουθούσε με απάθεια, ενώ ο νομαρχιακός σύμβουλος, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Κυριακόπουλος επευφημούσε τα κατορθώματα των αστυνομικών και εμφανιζόταν «αρσενικότερος του Γ. Αρσένη».

Παρ' όλα αυτά, η αγωνιστική διάθεση των μαθητών ανέβηκε στα ύψη, ενώ σημαντική και συγκινητική ήταν η ανταπόκριση των γονέων και της κοινής γνώμης στον αγώνα των μαθητών. Μάλιστα, συνδικαλιστές καλούσαν τον κόσμο να συμπαρασταθεί ενεργά στα παιδιά που διώκονται από τις δυνάμεις καταστολής. Χθες το βράδυ, το Σωματείο Οικοδόμων, το Σωματείο Μετάλλου και το Σωματείο Ιματισμού - Κλωστοϋφαντουργίας - Δέρματος πραγματοποίησαν συλλαλητήριο συμπαράστασης στους μαθητές.

Στα περισσότερα σχολεία έγιναν μαζικότατες Γενικές Συνελεύσεις, στις οποίες με συντριπτική πλειοψηφία αποφασίστηκε η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και η επιτυχία του παμμαθητικού συλλαλητηρίου, που θα γίνει αύριο Τετάρτη στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης.

Κόρινθος

Σε λαοθάλασσα μετέτρεψαν τους αγωνιζόμενους μαθητές της Κορίνθου οι διώξεις και η τρομοκρατία των δυνάμεων καταστολής, οι οποίες «έκαναν το λάθος» να συλλάβουν 3 μαθητές του 3ου Λυκείου με τη δικαιολογία πως «παρεμπόδιζαν το έργο τους», δηλαδή την απόπειρα να ανοίξουν τα υπό κατάληψη σχολεία. Το νέο διαδόθηκε αστραπιαία και από το ΤΕΕ ξεκίνησε μια πορεία, που σε λίγη ώρα είχε μετατραπεί σε αφρισμένο ποτάμι πάνω από 2.000 μαθητών, οι οποίοι έφθασαν στη Νομαρχία Κορινθίας και έκαναν καθιστική διαμαρτυρία, απαιτώντας την απελευθέρωση των συμμαθητών τους. Κάτω από την κατακραυγή, οι 3 συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ οι μαθητές είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους. Μάλιστα, ήδη, σε κατάληψη βρίσκονται 11 σχολεία.

Στην Ηλεία, σε κατάληψη βρίσκονται 8 σχολεία, ενώ στη Ζάκυνθο 6 σχολεία.

Με εισαγγελείς και βία δε γίνεται παιδεία

Σταθερά στο πλευρό των παιδιών της, που απειλούνται να μετατραπούν σε «φυλακόβιους», προκειμένου να εφαρμοστεί η αντιδραστική πολιτική της κυβέρνησης, βρίσκεται η εργατική τάξη της χώρας μας και πλήθος μαζικών φορέων. Ενδεικτικά: Η Ομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδας σημειώνει: «Είναι πολύ γελασμένη η κυβέρνηση, αν νομίζει ότι με αστυνομικά και ποινικά μέτρα θα σταματήσει τον αγώνα των εργαζόμενων και των μαθητών». Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών (ΠΟΛ) υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, κηρύσσει το στρατιωτικό νόμο στα σχολεία. Η ΠΟΛ καλεί τους λογιστές να υψώσουν φωνή διαμαρτυρίας για την αντιεκπαιδευτική λαίλαπα της κυβέρνησης, να βρεθούν κοντά στους αγωνιζόμενους μαθητές. Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας σημειώνει: «Το κράτος του εισαγγελέα κάνει απειλητικό την εμφάνισή του, τρομοκρατώντας μαθητές, γονείς, καθηγητές». Η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας και Ιματισμού τονίζει: «Η θέση μας είναι στο πλάι των μαθητών και των αγώνων τους. Η κυβέρνηση θα μας βρει μπροστά της σε αυτές τις αντιδημοκρατικές ενέργειες και τα σύγχρονα ιδιώνυμα». Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας Ν. Αττικής - Πειραιά και Νήσων δηλώνει ότι «αποφασιστικά, αγωνιστικά θα παρέμβουμε, ώστε να μείνει ανενεργό αυτό το "σοσιαλιστικό ιδιώνυμο"». Το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου καλεί όλο το λαό να μην επιτρέψει να περάσουν τα μέτρα και η πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ. Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ζακύνθου καλεί όλο το λαό της Ζακύνθου να πάρει μέρος στις συγκεντρώσεις που θα γίνουν την Τετάρτη 8 Δεκέμβρη, στις 7 το βράδυ, μπροστά από τη Νομαρχία. Το Συνδικάτο Εργ/λων Μετάλλου Ν. Αττικής και Πειραιά - Νήσων σημειώνει: «Δε θα δεχτούμε να περάσει η αντιδημοκρατική εκτροπή κατά των αγωνιζόμενων μαθητών. Οι απειλές και ο κατασκευασμένος τρομοκρατικός της μηχανισμός δε θα περάσει». Ο Σύλλογος Καθηγητών του 61ου ΕΛ Γκράβας καταδικάζει ως αντιπαιδαγωγική την κυβερνητική απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων με τη βοήθεια του εισαγγελέα και της αστυνομίας.

ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ
Ξεσηκωμός απ' άκρη σ' άκρη

Με συγκεντρώσεις, πορείες, συνέχιση των καταλήψεων και άλλες μορφές αγώνα, είναι έτοιμο το μαθητικό κίνημα να απαντήσει στην επικίνδυνη κυβερνητική εκτροπή και στην ποινικοποίηση των αγώνων του, για να επιβληθεί το εκπαιδευτικό έκτρωμα των νόμων 2525 και 2640, αλλά και για να φιμωθεί η νεανική αμφισβήτηση.

Από Εύβοια μέχρι Φθιώτιδα και από Βοιωτία μέχρι Φωκίδα χτες, σήμερα και αύριο, πραγματοποιούνται γενικές συνελεύσεις των μαθητών σε πολλά λύκεια για να ληφθούν αποφάσεις συμμετοχής στην παμμαθητική κινητοποίηση στις 8 Δεκέμβρη.

Το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων της Χαλκίδας καλεί τους μαθητές σε προσυγκεντρώσεις έξω από τα σχολεία και στη συνέχεια πορεία και συγκέντρωση στα φανάρια της Χαϊνά στις 11.30 π.μ. για να ακολουθήσει πορεία στη Νομαρχία.

Στη Φθιώτιδα, κάτω απ' την εισαγγελική παρέμβαση και απειλή στο 4ο Λύκειο Λαμίας, σταμάτησε η κατάληψη, ενώ σε άλλα 9 σχολεία (4 της Λαμίας και 5 στην ύπαιθρο) σταμάτησαν οι καταλήψεις που βρίσκονταν σε εξέλιξη και θα πραγματοποιηθούν νέες γενικές συνελεύσεις, ενόψει της παμμαθητικής κινητοποίησης στις 8 Δεκέμβρη.

Στη Φωκίδα, υπό κατάληψη βρισκόταν μέχρι χτες το πρωί το Λύκειο Γραβιάς, όπου παρενέβη εισαγγελέας. Σήμερα οι μαθητές πραγματοποιούν γενική συνέλευση. Επίσης χτες η γενική συνέλευση σπουδαστών ΤΕΙ Αμφισσας αποφάσισε τη συνέχιση της κατάληψης με αιτήματα την επίλυση του κτιριακού, σίτιση και στέγαση για όλους τους σπουδαστές, προσλήψεις μόνιμου διδακτικού προσωπικού κ.ά.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Συνεχίζουν με καταλήψεις και πορείες

(Του ανταποκριτή μας).-

Με το ακλόνητο αγωνιστικό τους φρόνημα θα τσακίσουν το όργιο της κυβερνητικής τρομοκρατίας και οι μαθητές της Θεσσαλίας, συνεχίζοντας απτόητοι τις κινητοποιήσεις τους για την ανατροπή της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής.

Χτες σε πολλά σχολεία των νομών της περιοχής που τελούν υπό κατάληψη εισέβαλαν εισαγγελείς με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, απειλώντας με συλλήψεις τους αγωνιζόμενους μαθητές εάν δεν αποχωρήσουν από τα σχολεία τους. Η απάντηση ωστόσο που έλαβαν ήταν ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί. Αύριο θα πραγματοποιηθούν συλλαλητήρια και πορείες σε όλους τους νομούς.

Στο Νομό Λάρισας υπό κατάληψη τελούν το 1ο και 7ο Ενιαίο Λύκειο Λάρισας, το 1ο και το 2ο Λύκειο Φαρσάλων, το 1ο ΤΕΕ Λάρισας και το Γυμνάσιο Αμπελώνα, μετά από τις γενικές συνελεύσεις που έγιναν, στις οποίες με συντριπτική πλειοψηφία αποφασίστηκε η συνέχιση των καταλήψεων. Οι μαθητές, παρά τις απειλές των εισαγγελέων που πήγαν στα σχολεία κατόπιν της κυβερνητικής εντολής, δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους. Παράλληλα, αποφάσεις για δυναμικές κινητοποιήσεις πρόκειται να ληφθούν και σε άλλα σχολεία, όπου γίνονται γενικές συνελεύσεις. Αύριο οι μαθητές της Λάρισας, στα πλαίσια της πανελλαδικής κινητοποίησης, θα συγκεντρωθούν στις 10 π.μ. στο παλαιό Κτηνιατρείο και θα πραγματοποιήσουν πορεία.

Σε ανακοίνωσή του το Συντονιστικό Αγώνα των μαθητών της Λάρισας επισημαίνει: «Εμείς δεν καθόμαστε με σκυμμένο το κεφάλι. Δεν πρόκειται να τους χαριστούμε, δεν πρόκειται να τους χαρίσουμε τίποτα. Θα απαιτήσουμε αυτά που μας ανήκουν. Καλούμε όλους τους εκπαιδευτικούς και μαζικούς φορείς να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο για δημόσια και δωρεάν παιδεία. Ο αυταρχισμός και η ποινικοποίηση των αγώνων μας δεν μπορούν να μας τρομοκρατήσουν. Δε θα περάσουν οι νόμοι τους».

Το πρωτοφανές πογκρόμ που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση εναντίον των αγωνιζόμενων μαθητών καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του το ΝΣ Λάρισας της ΚΝΕ, στην οποία επισημαίνει. «Σε όλη τη Λάρισα εισαγγελείς, Αστυνομία, ασφαλίτες εισβάλλουν στις καταλήψεις, παίρνουν στοιχεία μαθητών. Χαρακτηριστικό είναι ότι στα σχολεία 1ο και 4ο Ενιαίο Λύκειο αστυνομικές δυνάμεις από "υπερβάλλοντα ζήλο" βάλανε από το πρωί τα περιπολικά μέσα στα προαύλια των σχολείων. Αυτά φέρνουν στο μυαλό εικόνες άλλων, μαύρων εποχών».

Στη Μαγνησία υπό κατάληψη τελούν όλα τα σχολεία του Βόλου, ενώ οι μαθητές έδωσαν γι' αύριο το πρωί αγωνιστικό ραντεβού στην πλατεία Ελευθερίας όπου θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο, ενώ θα ακολουθήσει πορεία προς τη νομαρχία.

Στα Τρίκαλα κλειστά είναι τα 7 Ενιαία Λύκεια και το ΤΕΕ της πόλης, καθώς και το ΤΕΕ Φαρκαδώνας. Η επιστράτευση εισαγγελέων και αστυνομικών δυνάμεων και στο Νομό Τρικάλων δεν τρομοκράτησε τους μαθητές, οι οποίοι αύριο το πρωί θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία και πορεία στους δρόμους της πόλης.

Εισαγγελείς και ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις εισέβαλαν χτες και σε σχολεία της Καρδίτσας, όπου τελούν υπό κατάληψη το 4ο και 5ο Ενιαίο Λύκειο και το ΤΕΕ. Μάλιστα στο 4ο Λύκειο ο εισαγγελέας απείλησε τους μαθητές ότι εάν δε σταματήσουν την κατάληψη μέσα σε 2 ώρες τότε θα συλληφθούν. Οι μαθητές, εκφράζοντας την οργή και την αγανάκτησή τους, έδωσαν άμεση αγωνιστική απάντηση πραγματοποιώντας πορεία στους δρόμους της Καρδίτσας. Αύριο οι μαθητές της Καρδίτσας ξεκινώντας από τα σχολεία τους θα πραγματοποιήσουν πορεία στους δρόμους της πόλης.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org