Τετάρτη 7 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Κλιμακώνουμε τον αγώνα για τις σύγχρονες ανάγκες μας

Ανακοίνωση της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΜΑΣ

Κάλεσμα οργάνωσης της δράσης απευθύνει η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) προς τους φοιτητικούς συλλόγους. Το ΜΑΣ χαιρετίζει τις κινητοποιήσεις των φοιτητών που έγιναν την Πέμπτη 1η Νοέμβρη, καλεί τους φοιτητικούς συλλόγους να συντονίσουν την πάλη τους, να αποφασίσουν τη συμμετοχή τους στην 9η Πανελλαδική Συνάντηση του ΜΑΣ και στους επόμενους αγωνιστικούς σταθμούς στις 9 Νοέμβρη με τους μαθητές, στις 28 Νοέμβρη με τους εργαζόμενους και στον εορτασμό του Πολυτεχνείου.

Στην ανακοίνωση τονίζονται αναλυτικά τα εξής:

«Χαιρετίζουμε τους χιλιάδες φοιτητές που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των 83 φοιτητικών συλλόγων από όλη την Ελλάδα και έδωσαν αγωνιστικό "παρών" στα μαζικά, μαχητικά συλλαλητήρια της 1ης Νοέμβρη! Τώρα κλιμακώνουμε τον αγώνα μας! Κόντρα στο σχέδιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η οποία με τη σφραγίδα της ΕΕ:

Φέρνει προς ψήφιση σχέδιο νόμου για την Ανώτατη Εκπαίδευση που ενισχύει την κατηγοριοποίηση των αποφοίτων, την εμπορευματοποίηση και την υποβάθμιση των σπουδών μας! Ετοιμάζει νέες συγχωνεύσεις στη Μακεδονία, στην Πελοπόννησο, στη Δυτική Ελλάδα, στο δρόμο που χάραξε το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής με απολύσεις των 2/3 των εκτάκτων καθηγητών, με περικοπές στις πρακτικές, στα εργαστήρια, στη χρηματοδότηση, στη φοιτητική μέριμνα, με αφαίρεση μαθημάτων από το πρόγραμμα σπουδών.

Με τον προϋπολογισμό του 2019 καθηλώνει τη χρηματοδότηση και ενισχύει την επιχειρηματική λειτουργία μέσα στις σχολές μας, με τη γενίκευση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά, τα "χρυσά συμβόλαια" των εργολάβων για υποβαθμισμένες υπηρεσίες.

Αφήνει στον αέρα χιλιάδες φοιτητές που αιτούνται μετεγγραφή ή εστία! Με χιλιάδες αιτούντες να απορρίπτονται λόγω άδικων κριτηρίων, έλλειψης θέσεων και δωματίων!

Προχωρά βήμα - βήμα στην εξίσωση των ιδιωτικών κολεγίων με τα δημόσια πανεπιστήμια και ταυτόχρονα ενισχύει την εμπορευματική - επιχειρηματική λειτουργία των πανεπιστημίων, με το χέρι των φοιτητών να μπαίνει ακόμα πιο βαθιά στην τσέπη.

Κόντρα στην προσπάθεια της κυβέρνησης να συκοφαντήσει τους αγώνες μας, να τους βγάλει "παράνομους", απαντάμε ότι αυτή είναι η πραγματικότητα που μας "υποκινεί", που μας βγάζει στον δρόμο!

45 χρόνια από τον μεγάλο ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου...

Μελετάμε, διδασκόμαστε και αντλούμε δύναμη για τη συνέχεια των αγώνων μας!

...Αποδεικνύεται ότι κανένας αντίπαλος, όσο ισχυρός και αν φαίνεται, δεν είναι ανίκητος! Ο οργανωμένος αγώνας του λαού και της νεολαίας κόντρα σε κυβερνήσεις και ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς είναι η δύναμη που έχουμε για να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας! Τίποτα δε γίνεται όσο μένουμε θεατές!

...Το σύνθημα που ήταν γραμμένο στις πύλες του Πολυτεχνείου: "Εξω το ΝΑΤΟ - Εξω οι ΗΠΑ" είναι πιο επίκαιρο από ποτέ, σήμερα που η κυβέρνηση βαφτίζει τον Τραμπ "διαβολικά καλό" και έχει πάρει τον τίτλο του "προτιμώμενου εταίρου" των ΗΠΑ στα δολοφονικά τους σχέδια! Οι σημερινοί αγώνες για μόρφωση, δουλειά και ζωή με δικαιώματα είναι ταυτόχρονα και αγώνες για να ζήσουμε στη χώρα μας με βάση τις δυνατότητες της σύγχρονης εποχής, για να ζήσουμε ειρηνικά όλοι οι λαοί! Η εμπλοκή της χώρας μας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις είναι επικίνδυνη για τον ελληνικό και τους γειτονικούς λαούς.

Τιμάμε το Πολυτεχνείο στο δρόμο του αγώνα ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς!

Απαιτούμε λεφτά για την Παιδεία και όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία! Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δίνει 4,2 δισ. κάθε χρόνο για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ, λεφτά για πολεμικούς εξοπλισμούς, για δεκάδες κοινές ασκήσεις ελληνικών και ΝΑΤΟικών δυνάμεων, για 13 στρατιωτικές αποστολές εκτός συνόρων, για ΝΑΤΟικά γραφεία που δημιουργούνται πλέον σε κάθε στρατιωτική βάση! Και όλα αυτά τη στιγμή που η υποχρηματοδότηση ρημάζει τις σχολές μας!

Παλεύουμε για έρευνα που να υπηρετεί τις κοινωνικές ανάγκες! Κυβέρνηση και ιμπεριαλιστές θέλουν να χρησιμοποιήσουν την έρευνά μας για τους σκοπούς τους που είναι βαμμένοι με το αίμα των λαών! Να κάνουμε πρακτική άσκηση, να θέτουμε τις γνώσεις μας στην υπηρεσία πολεμοκάπηλων σχεδίων! Να αξιοποιούμε τα νέα τεχνολογικά δεδομένα για την ανάπτυξη των πολεμικών συστημάτων του ΝΑΤΟ, ώστε πιο αποτελεσματικά να δολοφονεί τους λαούς! Αυτό αποδεικνύουν τα μνημόνια συνεργασίας που έχουν ήδη υπογράψει το ΑΠΘ, το Πανεπιστήμιο Κρήτης αλλά και οι συνεργασίες καθηγητών με το ΝΑΤΟ!

Παλεύουμε να ζούμε ειρηνικά οι λαοί της περιοχής κόντρα στα σχέδια της κυβέρνησης να μετατρέψει τη χώρα μας σε ορμητήριο για το ΝΑΤΟ! Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ανακοινώνει τη μία στρατιωτική βάση μετά την άλλη, μπλέκοντας τον λαό μας σε πολύ επικίνδυνους σχεδιασμούς! Οι δηλώσεις εκ μέρους της Ρωσίας, που απειλούν ευθέως τις χώρες που φιλοξενούν ΝΑΤΟικές βάσεις, η επιθετικότητα της Τουρκίας όλο αυτό το διάστημα, αποδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο ότι το ΝΑΤΟ κάθε άλλο παρά μας προστατεύει! Η χώρα μας γίνεται μαγνήτης πολλαπλών κινδύνων. Η κυβέρνηση συνεργάζεται στενά με το κράτος - δολοφόνο του Ισραήλ, που βάφει τα χέρια του στο αίμα των Παλαιστινίων.

Και όλα αυτά για να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στη μοιρασιά της λείας οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι. Για τον έλεγχο των αγορών, των πλουτοπαραγωγικών πηγών "να σκοτώνονται οι λαοί για τ' αφέντη το φαΐ"!

Αγωνιζόμαστε για τις σύγχρονες ανάγκες μας! Στο σχέδιο κυβέρνησης, ΕΕ, ΝΑΤΟ, επιχειρηματικών ομίλων αντιπαραθέτουμε τα δικά μας αιτήματα!

Διεκδικούμε:
  • Να αποσυρθεί το σχέδιο νόμου για την Ανώτατη Εκπαίδευση! Να μην πληρώσουν οι φοιτητές και οι απόφοιτοι τις αλλαγές. Ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών!
  • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την Παιδεία στο ύψος των αναγκών μας. Να σταματήσουν οι πολεμικές δαπάνες για το ΝΑΤΟ.
  • Κανένας φοιτητής να μην αναγκαστεί να παρατήσει τις σπουδές του! Μετεγγραφές και δωρεάν στέγαση για όσους το έχουν ανάγκη. Εκτακτο επίδομα ενοικίου για όλους όσοι σπουδάζουν μακριά από το σπίτι τους.
  • Οχι στην εξίσωση των ιδιωτικών κολεγίων με τα δημόσια πανεπιστήμια. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης των ιδρυμάτων.
  • Κατάργηση των διδάκτρων σε όλα τα μεταπτυχιακά.
  • Οχι στο πόρισμα Παρασκευόπουλου και το χτύπημα του ασύλου.
  • Ολη η απαραίτητη γνώση για την άσκηση του επαγγέλματος να περιλαμβάνεται στο πτυχίο! Πτυχίο μοναδική προϋπόθεση για δουλειά με δικαιώματα στο αντικείμενο σπουδών!
  • Καμιά συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους. Καμία εμπλοκή στα σφαγεία του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Κανένας φαντάρος εκτός συνόρων. Να κλείσουν όλες οι ξένες στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Ελλάδα.
  • Εξω το ΝΑΤΟ από τις σχολές μας. Καμία έρευνα για τους ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς!

Καλούμε τους φοιτητικούς συλλόγους να συντονίσουν την πάλη τους, να αποφασίσουν τη συμμετοχή τους στην 9η Πανελλαδική Συνάντηση του ΜΑΣ, στις 2 Δεκέμβρη, τη μοναδική πανελλαδική Συνάντηση φοιτητικών συλλόγων!

Απαντάμε με φοιτητικό συλλαλητήριο τη μέρα ψήφισης του νομοσχεδίου για την Ανώτατη Εκπαίδευση στη Βουλή!

9 Νοέμβρη στις 12.00 διαδηλώνουμε μαζί με τους μαθητές στο υπουργείο Παιδείας.

28 Νοέμβρη οργανώνουμε μεγάλο φοιτητικό συλλαλητήριο, στο πλάι της απεργιακής μάχης που δίνουν εκατοντάδες εργατικά σωματεία, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα.

Οργανώνουμε τον εορτασμό του Πολυτεχνείου κόντρα στην προσπάθεια της κυβέρνησης να ξεπλύνει το ΝΑΤΟ, να ακυρώσει τον εορτασμό του Πολυτεχνείου. Συμμετέχουμε στη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία στις 17/11.

Οργανώνουμε σε κάθε σχολή και τμήμα τον αγώνα ενάντια στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στις σπουδές μας.

Προχωράμε σε συνελεύσεις ετών και τμημάτων, σε Γενικές Συνελεύσεις. Συζητάμε, αποφασίζουμε και δρούμε για τις ανάγκες μας».

Στο σημερινό 4σέλιδο «Νεολαία» μπορούμε να βρούμε:
  • Κάλεσμα του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου και την κλιμάκωση του αγώνα των φοιτητών.
  • Ανταποκρίσεις από τις αποστολές της ΚΝΕ σε Ρωσία και Συρία στα τέλη Οκτώβρη.
  • Αρθρογραφία για το 12ο Συνέδριο της ΚΝΕ.
  • Παρέμβαση της Επιτροπής Αγώνα για την Ανασυγκρότηση του Φοιτητικού Συλλόγου στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο, σχετικά με το πρόβλημα με τα ναρκωτικά στους χώρους του Ιδρύματος.
  • Νέα κινητοποίηση των μαθητών στις 9 Νοέμβρη.
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ
Ο ρόλος της Κομμουνιστικής Νεολαίας 100 χρόνια μετά την ίδρυση της Κομσομόλ

Σημαντική διεθνής δραστηριότητα της ΚΝΕ ήταν η συμμετοχή αντιπροσωπείας της Οργάνωσης στις εκδηλώσεις εορτασμού των 100 χρόνων από την ίδρυση της Κομσομόλ, που διοργανώθηκαν από τη Λενινιστική Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας στις 27 - 29 Οκτώβρη στη Μόσχα.

Η Κομσομόλ, η οργάνωση που σύμφωνα με τα λόγια του Λένιν ήταν μια ένωση της νεολαίας «για να διδαχτεί ο κομμουνισμός», υπερασπίστηκε τα πρώτα χρόνια την Οκτωβριανή Επανάσταση στις μάχες με τους αντεπαναστάτες και τις ξένες δυνάμεις που εισέβαλαν για να «πνίξουν το μωρό στην κούνια». Αφού η επανάσταση επικράτησε, η Κομσομόλ ύψωσε ψηλά τη σημαία της ανοικοδόμησης της χώρας. Εδωσε μεγάλους αγώνες για την καταπολέμηση του αναλφαβητισμού, συνέβαλε στα θαύματα των πρώτων δεκαετιών, της εκβιομηχάνισης και του εξηλεκτρισμού, στη μάχη με τους κουλάκους και τα άλλα αντεπαναστατικά στοιχεία. Και μετά, κατά τη ναζιστική επίθεση στη Σοβιετική Ενωση, εκατομμύρια κομσομόλοι και γενικότερα νέοι έδωσαν τη ζωή τους για την ήττα του φασισμού στο πλευρό των μπολσεβίκων. Μετά τον πόλεμο, η Κομσομόλ και πάλι πρωτοστάτησε στην ανοικοδόμηση της ΕΣΣΔ.

Στο πλαίσιο της συμμετοχής της στις εορταστικές δραστηριότητες, η ΚΝΕ κατέθεσε λουλούδια στο μαυσωλείο του Β. Ι. Λένιν και στο μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη. Σημαντική ήταν η τοποθέτηση της οργάνωσης στο διεθνές σεμινάριο «Η 100ή επέτειος της λενινιστικής Κομσομόλ και το κομμουνιστικό νεολαιίστικο κίνημα. Ιστορικές και σύγχρονες προκλήσεις». Εκεί ο Πασχάλης Καγιάννης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, είχε την ευκαιρία να προβάλει τη διαχρονική ανάγκη ύπαρξης οργάνωσης Νεολαίας με κομμουνιστικά χαρακτηριστικά, οργάνωσης που θα διαπαιδαγωγεί νέους κομμουνιστές, αυριανά μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος. Ταυτόχρονα, αναδείχθηκαν οι στόχοι που θέτει η ΚΝΕ, καθώς αναφέρθηκε ότι «βάζουμε υψηλούς στόχους για ΚΝΕ πιο μαζική, πιο γερή ιδεολογικά, πολιτικά, οργανωτικά, να γίνουμε πιο ικανοί να ανταποκριθούμε στις σύγχρονες, σύνθετες ανάγκες του ταξικού αγώνα, κατακτώντας μέσα από την καθημερινή πάλη την ετοιμότητα να ανταποκριθούμε σε απότομες στροφές και καμπές, σε συνθήκες στις οποίες δημιουργούνται οι προϋποθέσεις αλλά και οι απαιτήσεις να μπουν σε πρωτόγνωρη δράση μάζες νεολαίας που λίγο πριν δεν είχαν συμμετοχή. Επαγρυπνούμε και παλεύουμε ώστε η ΚΝΕ να κατακτά και να καλλιεργεί όλο και περισσότερο τα επαναστατικά της χαρακτηριστικά».

Τέλος, η ΚΝΕ ενημέρωσε αναλυτικά τις παρευρισκόμενες Κομμουνιστικές Νεολαίες για τη δράση που αναπτύσσουν το ΚΚΕ και η ΚΝΕ αυτήν την περίοδο στην Ελλάδα.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΚΝΕ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ
«Αλληλεγγύη στην πάλη των λαών, όχι στους πολέμους των ιμπεριαλιστών»!

Από τη Διεθνή Διάσκεψη Αλληλεγγύης
Από τη Διεθνή Διάσκεψη Αλληλεγγύης
Την περασμένη βδομάδα, αντιπροσωπεία της ΚΝΕ επισκέφτηκε τη Δαμασκό, συμμετέχοντας στην αποστολή αλληλεγγύης της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Νεολαιών και του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης προς τον λαό και τη νεολαία της Συρίας. Μέσα από ένα πλούσιο τριήμερο πρόγραμμα συναντήσεων, επισκέψεων και άλλων δραστηριοτήτων, η αντιπροσωπεία της ΚΝΕ έδειξε την έμπρακτη αλληλεγγύη της σε έναν λαό που βρίσκεται στο στόχαστρο της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας, προβάλλοντας τη δράση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ ενάντια στον πόλεμο στη Συρία και τη συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτόν, και ενημερώθηκε «από πρώτο χέρι» για την πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση και τη βαρβαρότητα του ιμπεριαλιστικού πολέμου που ζουν οι εργαζόμενοι και οι νέοι στη Συρία. Πραγματοποίησε συναντήσεις με στελέχη και μέλη της Συριακής Κομμουνιστικής Νεολαίας που ενημέρωσαν για τις θέσεις και την πάλη των Σύρων κομμουνιστών, με την ηγεσία της Γενικής Ενωσης Φοιτητών και της Γενικής Ενωσης Εργατών Συρίας που ενημέρωσαν για την κατάσταση των φοιτητών και των εργαζομένων αντίστοιχα στη χώρα. Συμμετείχε επίσης σε συναντήσεις που διοργανώθηκαν από την αποστολή της ΠΟΔΝ και του ΠΣΕ με στελέχη της κυβέρνησης της χώρας (Πρόεδρο, υπουργό Εξωτερικών, πρόεδρο του Κοινοβουλίου) που ενημέρωσαν για τις εκτιμήσεις και τις θέσεις τους σχετικά με τον πόλεμο στη Συρία.

Συνάντηση με τη Συριακή Κομμουνιστική Νεολαία

Μέσα σε πολύ συντροφικό κλίμα έγινε η συνάντηση της αντιπροσωπείας της ΚΝΕ με τον Γραμματέα του ΚΣ της Συριακής Κομμουνιστικής Νεολαίας και άλλα μέλη του ΚΣ της Οργάνωσης. Είχε προηγηθεί αντίστοιχη συνάντηση του Θανάση Παφίλη, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ και γγ του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης, με τον ΓΓ της ΚΕ του Συριακού ΚΚ Αμάρ Μπαγκντάς.

Οι Σύροι κομμουνιστές ενημέρωσαν για τις εργασίες και την επιτυχία του 12ου Συνεδρίου του Συριακού ΚΚ, το οποίο είχε ολοκληρωθεί λίγες μέρες πριν από την πραγματοποίηση της αποστολής αλληλεγγύης. Ευχαρίστησαν το ΚΚΕ και την ΚΝΕ για τη σταθερή αλληλεγγύη, για τις θέσεις αρχών, για την υποστήριξη στον αγώνα τους, που διεξάγουν για πάνω από 7 χρόνια σε σύνθετες συνθήκες μιας γιγαντιαίας ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη Συρία. Ενημέρωσαν για τη μετάφραση και την προβολή στην εφημερίδα και τους ιστότοπους του Συριακού ΚΚ και της Συριακής ΚΝ δεκάδων υλικών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

Επίσης, σημείωσαν τις δύσκολες συνθήκες μέσα στις οποίες παλεύουν. Οπως έλεγαν οι νεολαίοι κομμουνιστές, «αυτά τα 7 χρόνια έχουμε περίπου μισό εκατομμύριο νεκρούς και πάνω από ένα εκατομμύριο τραυματίες. Σε μία χώρα με πληθυσμό 23 εκατομμύρια πριν τον πόλεμο, σήμερα υπάρχουν πάνω από 5 εκατομμύρια πρόσφυγες σε άλλες χώρες και περίπου άλλα 7 εκατομμύρια άνθρωποι αναγκάστηκαν σε εσωτερική μετανάστευση κυρίως προς τα εδάφη που ελέγχει η κυβέρνηση, ώστε να γλιτώσουν από τις καταστροφές του πολέμου. Συνεχίζονται οι μεταναστευτικές ροές σήμερα, κυρίως επειδή η εργατική τάξη είναι πάρα πολύ φτωχή. Το 70% του πληθυσμού ζει σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Η συριακή λίρα κατρακύλησε, η ακρίβεια και η μαύρη αγορά θέριεψαν. Οι νόμοι του καπιταλισμού έγιναν ακόμη πιο βάρβαροι. Σήμερα η ζωή είναι 8 φορές πιο ακριβή σε σύγκριση με πριν τον πόλεμο. Η Συρία είναι τριχοτομημένη ουσιαστικά. Στα ανατολικά του Ευφράτη υπάρχουν αμερικανικές κατοχικές δυνάμεις που συνεργάζονται με ένοπλες ομάδες Κούρδων, μεγάλο τμήμα της βόρειας Συρίας είναι υπό την κατοχή του τουρκικού στρατού».

Σε άλλο σημείο τόνισαν: «Εδώ ακριβώς, στο μέρος που συναντιόμαστε, μέσα στο κέντρο της Δαμασκού, πριν 8 μήνες γίνονταν βομβαρδισμοί». Και συμπλήρωσαν: «Δεν αναστείλαμε ποτέ τη δράση μας. Συνεχίσαμε να παλεύουμε διαφωτίζοντας, οργανώνοντας τη νεολαία με τις θέσεις μας και διακινώντας την εφημερίδα μας όλα αυτά τα 7 χρόνια της ιμπεριαλιστικής επέμβασης. Οχι μόνο στη Δαμασκό, που τα πράγματα είναι όπως βλέπετε και εσείς καλύτερα, αλλά και σε πόλεις που βρίσκονται υπό την κατοχή του "Ισλαμικού Κράτους" και άλλες που σήμερα ελέγχονται από τον αμερικανικό ή τον τουρκικό στρατό. Συνεχίζουμε τον αγώνα για την απελευθέρωση ολόκληρης της χώρας μας, για την επιβίωση του λαού μας, για την κατάκτηση όλων των δικαιωμάτων του... Ξέρουμε ότι είστε σύντροφοι στον αγώνα μας, ότι παλεύετε ενάντια στο κεφάλαιο στην Ελλάδα, ενάντια στις κυβερνήσεις του, που συμμετέχουν στο έγκλημα του λαού μας. Ξέραμε ευτυχώς από την πρώτη στιγμή τι σημαίνει "αμερικανοΝΑΤΟική αριστερά", όπως είναι το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Εχουμε δημοσιεύσει έναν χάρτη στην εφημερίδα μας που δείχνει όλες τις στρατιωτικές βάσεις του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, που με ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης τοποθετούνται στη χώρα σας... Ξέρουμε ότι παλεύουμε για τον ίδιο μεγάλο σκοπό, τη νίκη του σοσιαλισμού. Σας ευχαριστούμε για την αλληλεγγύη και την πηγή έμπνευσης που πάντοτε ήταν, είναι και θα είναι για εμάς η πάλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ».

Διεθνής Διάσκεψη στη Δαμασκό

Στις 30 Οκτώβρη, μπροστά σε εκατοντάδες φοιτητές και φοιτήτριες που γέμισαν ασφυκτικά την αίθουσα εκδηλώσεων του Πανεπιστημίου της Δαμασκού, πραγματοποιήθηκε Διεθνής Διάσκεψη Αλληλεγγύης με το λαό και τη νεολαία της Συρίας, που διοργανώθηκε από τη Γενική Ενωση Φοιτητών Συρίας. Μάλιστα, στους παρευρισκόμενους δόθηκε ενημερωτικό κείμενο στα Αραβικά για τις κινητοποιήσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ ενάντια στις ΝΑΤΟικές βάσεις στην Ελλάδα. Εκεί, ο Νίκος Ζαχαρόπουλος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, απηύθυνε θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό, σημειώνοντας μεταξύ άλλων:

«Οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, όπως το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, το σύστημα που υπερασπίζονται - ο καπιταλισμός - δεν είναι ανίκητοι. Η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί. Η ΚΝΕ καταδικάζει την πολιτικοστρατιωτική αμερικανοΝΑΤΟική ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία και την παρουσία των κατοχικών στρατευμάτων του Ισραήλ, των ΗΠΑ, της Τουρκίας, της Γαλλίας και άλλων συμμάχων τους με σκοπό τον διαμελισμό της Συρίας, την αλλαγή συνόρων για την εξυπηρέτηση των σχεδίων των μονοπωλίων τους, για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών, των εμπορευμάτων και των αγορών, των δρόμων μεταφοράς τους. Οι εξελίξεις στην περιοχή σας είναι αποτέλεσμα των σκληρών αντιθέσεων στο πλαίσιο του ιμπεριαλιστικού συστήματος... Στην Ελλάδα κάθε μέρα η ΚΝΕ παλεύει - στο πλευρό του ΚΚΕ - μέσα στα σχολεία, στις σχολές, στους τόπους δουλειάς, στις γειτονιές, παντού, για τον τερματισμό του εγκλήματος απέναντι στον συριακό λαό, για να μη συμμετάσχει η Ελλάδα στο μακελειό, για το κλείσιμο των ΝΑΤΟικών βάσεων οι οποίες έχουν χρησιμοποιηθεί ή σχεδιάζεται να χρησιμοποιηθούν εναντίον του λαού σας, εναντίον των άλλων λαών της περιοχής... Συνεχίζουμε! Ζήτω η διεθνιστική αλληλεγγύη ανάμεσα στη νεολαία της Συρίας και της Ελλάδας. Οι νέοι και οι νέες των χωρών μας μπορούμε και με τον αγώνα μας θα κατακτήσουμε ένα μέλλον χωρίς πολέμους, προσφυγιά, φτώχεια και κρίσεις. Αυτό το μέλλον είναι η ανατροπή του καπιταλισμού, ο σοσιαλισμός - κομμουνισμός!».

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ 12ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΝΕ
Τι εννοούμε «συλλογική και όχι ατομική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης»;

-- Στη θέση 28 αναφέρεται: «Αντιμετωπίζουμε την πληροφορική και τις εφαρμογές της ως ένα εργαλείο που έχει δημιουργήσει τεράστιες νέες δυνατότητες στην παραγωγή, την επικοινωνία, την εκπαίδευση κ.τ.λ... Αυτές οι δυνατότητες θα απελευθερωθούν και θα υπηρετήσουν τον εργαζόμενο άνθρωπο αν πάψει π.χ. το διαδίκτυο να αναπτύσσεται με βάση τις ανάγκες των σημερινών ιδιοκτητών του, που είναι οι μονοπωλιακοί όμιλοι.

Αυτοτελές ζήτημα αποτελούν τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης (ΜΚΔ) τα οποία έχουν γνωρίσει ευρεία διάδοση, με τα μεγαλύτερα ποσοστά χρήσης να καταγράφονται στη νεολαία.

Η θέση μας για συλλογική και όχι ατομική χρήση αυτών των εφαρμογών μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση της οργανωμένης παρέμβασης, αποτελεί πλεονέκτημα που μόνο η ΚΝΕ μπορεί να έχει». Τι εννοούμε σε αυτό το σημείο;

-- Στη θέση αυτή αναδεικνύεται το αντικειμενικό γεγονός ότι ο κλάδος της Πληροφορικής, που σήμερα γνωρίζει μεγάλη ανάπτυξη, αναπτύσσεται, όπως και κάθε άλλος κλάδος της παραγωγής στη σημερινή κοινωνία, με γνώμονα τα συμφέροντα και το κέρδος των μονοπωλίων που δραστηριοποιούνται σε αυτόν, παράγοντας που και η παρέμβασή μας πρέπει να τον παίρνει υπόψη.

Ετσι, για παράδειγμα, το διαδίκτυο αποτελεί ένα από τα πλέον σύγχρονα μέσα παραγωγής και έχει δημιουργήσει τεράστιες νέες δυνατότητες στην παραγωγή, που έχουν να κάνουν με την ταχύτητα στην ανταλλαγή πληροφοριών, στις τραπεζικές συναλλαγές, στην αγορά και πώληση εμπορευμάτων, στην οργάνωση της μεταφοράς ανθρώπων και εμπορευμάτων κ.τ.λ. Την ίδια στιγμή, όμως, η χρήση και η ανάπτυξή του καθορίζονται από μεγάλα μονοπώλια στον κλάδο της Πληροφορικής όπως είναι η «Microsoft», η «Google», η «Apple» κ.ά.

Από όλα τα παραπάνω προκύπτει το συμπέρασμα ότι, αξιοποιώντας τις σύγχρονες δυνατότητες του διαδικτύου, δεν θα πρέπει να αποσπόμαστε από το γεγονός ότι αυτό δεν αναπτύσσεται μακριά, ανεπηρέαστο και έξω από τις υπάρχουσες εκμεταλλευτικές σχέσεις παραγωγής του καπιταλισμού. Το γεγονός ότι βρίσκεται στην ιδιοκτησία μεγάλων μονοπωλίων του κλάδου της Πληροφορικής καθορίζει την κατεύθυνση και τον σκοπό της ανάπτυξης του διαδικτύου, το ποιος μπορεί να αξιοποιήσει τις πλήρεις δυνατότητές του, τις πληροφορίες που διακινούνται, το ποιες προβάλλονται κ.τ.λ.

Ενα παράδειγμα για αυτό αποτελούν τα λεγόμενα «μέσα κοινωνικής δικτύωσης» (ΜΚΔ). Οι πλατφόρμες αυτές δίνουν την ψευδαίσθηση μιας ελεύθερης ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των χρηστών τους. Πρόκειται για μέσα ιδιαίτερα εύχρηστα, στα οποία ο καθένας με ελάχιστες τεχνικές γνώσεις μπορεί να «φτιάξει μια σελίδα», να «ποστάρει» τις απόψεις του, να επιβραβεύσει άλλους χρήστες κ.λπ. Τα ΜΚΔ δίνουν την εντύπωση μιας μεγάλης παρέας, όπου οι χρήστες μπορούν ελεύθερα να μιλούν και να «κοινωνικοποιούνται», να σχετίζονται με τους φίλους τους ή να δημιουργούν νέους, όπου οι ιδέες διαδίδονται με ευκολία και ταχύτητα άνευ προηγουμένου στην ανθρώπινη ιστορία.

Ομως αυτή η εντύπωση είναι λαθεμένη. Ο πραγματικός χαρακτήρας των ΜΚΔ είναι τελείως διαφορετικός. Τα ΜΚΔ, όπως το «Facebook», το «Twitter», το «Instagram» κ.ά. είναι μεγάλοι αμερικανικοί μονοπωλιακοί όμιλοι και απ' αυτό καθορίζεται ο πραγματικός τους χαρακτήρας.

Κάθε πληροφορία που δίνουν οι χρήστες καταγράφεται, κωδικοποιείται, φυλάσσεται και γίνεται αντικείμενο πολλαπλής και επαναλαμβανόμενης επεξεργασίας σε μεγάλες βάσεις δεδομένων, που είτε βρίσκονται στις ΗΠΑ είτε ελέγχονται από αυτές. Οι πληροφορίες διατηρούνται στο διηνεκές, ακόμη κι αν «διαγραφούν» από τους χρήστες, παρά τις διαβεβαιώσεις των εταιρειών για το αντίθετο. Και βέβαια, σημασία έχει και τι πληροφορίες υπάρχουν στα χέρια άλλων παραγόντων, που απέκτησαν δεδομένα, τα οποία έχουν συλλέξει αυτές οι εταιρείες. Οι πληροφορίες, που σχηματίζουν τελικά το προφίλ (κοινωνικό, οικονομικό, πολιτικό, θρησκευτικών πεποιθήσεων, σεξουαλικών προτιμήσεων κ.ο.κ.), χρησιμοποιούνται για στοχευμένη διαφήμιση, αλλά και για την ακριβή γνώση της προσωπικότητας και της τρέχουσας κατάστασης των χρηστών.

Επίσης, το τι διαδίδεται μέσα από τα ΜΚΔ βρίσκεται υπό τον άμεσο έλεγχο αυτών των ομίλων, εξασφαλίζοντας έναν ιδιαίτερα αποτελεσματικό προπαγανδιστικό μηχανισμό. Οπως έχει αποκαλυφθεί πρόσφατα, τα trends του «Facebook» διαμορφώνονται από μία ομάδα εργαζομένων του «Facebook», που αναλαμβάνει να παρακολουθεί συγκεκριμένα sites, να αξιολογεί και να διαμορφώνει έτσι τα trends. Δηλαδή, συγκεκριμένοι άνθρωποι ουσιαστικά «σαρώνουν» το ίντερνετ και βγάζουν μια σούμα που την πασάρουν ως «τα πιο δημοφιλή νέα». Αυτό ισχύει τόσο γι' αυτά που διαδίδουν οι εταιρείες, όπως για παράδειγμα τα διάφορα κανάλια ειδήσεων του «Facebook», όσο και για τις πληροφορίες των χρηστών. Η «εξατομίκευση» των ειδήσεων ανάλογα με τα ενδιαφέροντα είναι ανοιχτή ομολογία ότι το ποιες ειδήσεις φτάνουν σε κάθε χρήστη καθορίζεται από το ίδιο το «Facebook». Πρόσφατα, τα ΜΚΔ ανέφεραν πως υλοποιώντας τις κατευθύνσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ για «περιορισμό της τρομοκρατίας» θα φιλτράρουν το περιεχόμενο που αναρτούν οι χρήστες, για να απομακρύνουν περιεχόμενο «τρομοκρατικό» ή περιεχόμενο που «ριζοσπαστικοποιεί». Γενικότερα, οι όμιλοι των ΜΚΔ έχουν τη δυνατότητα να αποφασίζουν ποια είδηση είναι «ορθή» και ποια είναι «fake», απαγορεύοντας τη διάδοση της τελευταίας.

Ενα ακόμη παράδειγμα αποτελούν οι μηχανές αναζήτησης στο διαδίκτυο, με κύρια αυτή της «Google», η οποία διαφημίζει ως αποστολή της την οργάνωση της παγκόσμιας πληροφορίας. Τα τεχνικά επιτεύγματα της συγκεκριμένης πλατφόρμας είναι φυσικά αξιοθαύμαστα. Ομως, αξίζει να αναρωτηθεί κανείς, με ποιο κριτήριο και για ποιον σκοπό οργανώνει η «Google» την παγκόσμια πληροφορία;

Η «Google» είναι επίσης ένας αμερικανικός μονοπωλιακός κολοσσός. Και ο τρόπος που διαχειρίζεται τις πληροφορίες, τελικά έχει ως κριτήριο την κερδοφορία του.

Πρώτα και κύρια, η κατάταξη στην οποία σε «βγάζει» το «Google» είναι ζωτικής σημασίας για την ιστοσελίδα σου, αφού μπορεί να διαφοροποιήσει τον αριθμό των επισκεπτών της δέκα ή και εκατό φορές πάνω. Ετσι, το «Google» έχει τεράστια ισχύ στο διαδίκτυο και γενικότερα, αφού μπορεί να αποφασίσει ποια πληροφορία θα γίνει γνωστή και ποια όχι.

Παράλληλα, το «Google» συλλέγει αφειδώς το σύνολο των πληροφοριών που αφορούν τους χρήστες. Κάθε ηλεκτρονική αναζήτηση στο «Google» καταγράφεται και συνδέεται με τον υπολογιστή από τον οποίο έγινε, το χρόνο που έλαβε χώρα. Παράλληλα, το «Google» συλλέγει και αναρίθμητες άλλες πληροφορίες. Τις ιστοσελίδες που επισκέπτεται κάποιος, χρησιμοποιώντας τους συνδέσμους που ακολουθεί από τη μηχανή αναζήτησης, «cookies» ή ακόμα και από τις γραμματοσειρές μιας ιστοσελίδας. Δίπλα σ' αυτά, το «Google», μέσα από άλλες «υπηρεσίες» του, όπως οι χάρτες κ.λπ., παρακολουθεί τις μετακινήσεις των χρηστών του, την αλληλογραφία τους, το δίκτυο των επαφών τους, όπως και τις κινήσεις που γίνονται από τις συσκευές κινητού τηλεφώνου τους, αφού το γνωστό «Android» ανήκει στην «Google».

Η παρέμβαση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στο διαδίκτυο - όπως και στα ΜΜΕ - γίνεται με οργανωμένο τρόπο, με ευθύνη και καταμερισμό σε αυτό το καθήκον και όχι με ατομική ευθύνη κάθε μέλους ή στελέχους του Κόμματος ή της ΚΝΕ. Στην Απόφαση του 20ού Συνεδρίου του Κόμματος αναφέρεται η ανάγκη για την αναβάθμιση της παρέμβασής μας στα «μέσα κοινωνικής δικτύωσης», όπως και της βελτίωσης των διαδικτυακών μέσων του Κόμματος.

Συλλογική και όχι ατομική χρήση των ΜΚΔ σημαίνει ότι συλλογικά η Οργάνωση αποφασίζει πώς παρεμβαίνει σ' αυτόν το χώρο, τι μέτρα, τι καταμερισμό έχει. Αυτό, όπως αναφέρεται και στις Θέσεις του ΚΣ, είναι ένα πλεονέκτημα που μόνο η ΚΝΕ μπορεί να έχει, γιατί η οργανωμένη παρέμβαση είναι που μπορεί να πολλαπλασιάσει τις δυνατότητες και την αποτελεσματικότητά μας και σε αυτόν τον τομέα, και όχι η αποσπασματική και μη οργανωμένη παρέμβαση ατομικά κάθε μέλους ή στελέχους, όπως εξάλλου συμβαίνει και με κάθε μορφή δράσης και παρέμβασης της Οργάνωσής μας. Αυτή η παρέμβαση συνολικά στο διαδίκτυο πραγματοποιείται σε έναν βαθμό μέχρι σήμερα, παρότι υπάρχουν βεβαίως περιθώρια βελτίωσης, όπως αναφέρεται και στις Θέσεις του ΚΣ.

Την ίδια στιγμή, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ανάγκη για περιφρούρηση του Κόμματος και της ΚΝΕ ισχύει και για την επικοινωνία μέσω διαδικτύου. Δεν χωράει καμία υποτίμηση ότι τα οποιαδήποτε δεδομένα που έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο και μπορεί να παρέχουν πληροφορίες για τη δράση και τη ζωή συνολικά του Κόμματος και της ΚΝΕ ή ατομικά μελών και στελεχών, θα είναι αντικείμενο συλλογής και παρακολούθησης από τα μονοπώλια, την εργοδοσία και το αστικό κράτος γιατί η δράση και παρέμβασή μας για την οργάνωση του αγώνα της εργατικής τάξης, του λαού και της νεολαίας ενοχλεί τον ταξικό αντίπαλο και θα κάνει τα πάντα να για την περιορίσει.

Το διαδίκτυο και η τεχνολογία στην οποία βασίζονται τα ΜΚΔ ή οι μηχανές αναζήτησης είναι πολύ χρήσιμα εργαλεία, των οποίων οι δυνατότητες σήμερα καθορίζονται από το γεγονός ότι βρίσκονται στην ιδιοκτησία μεγάλων μονοπωλίων. Ας σκεφτούμε τις μεγάλες δυνατότητες που θα μπορούσαν να ξεδιπλωθούν με τις νέες κομμουνιστικές σχέσεις παραγωγής και για τη χρήση και ανάπτυξη του διαδικτύου, που θα αφορούσαν τον πολλαπλασιασμό της δυνατότητας να σχεδιάζεται πανεθνικά η ανάπτυξη των κλάδων της οικονομίας, να καταγράφονται ταχύτερα και πιο πολύμορφα οι λαϊκές ανάγκες σε προϊόντα κατανάλωσης και συνολικά στη ζωή της εργατικής τάξης, την αντίστοιχη συμβολή στην ανάπτυξη της εκπαίδευσης, της έρευνας, της πληροφόρησης.

ΔΡΑΜΑ
«Η τρομοκράτηση των μαθητών δεν θα περάσει!»

Ανακοίνωση του Συμβουλίου Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης της ΚΝΕ

«

Η τρομοκράτηση των μαθητών δεν θα περάσει! Στηρίζουμε τον δίκαιο αγώνα τους!», δηλώνει το Συμβούλιο Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης της ΚΝΕ σε ανακοίνωσή του, καταδικάζοντας την προσπάθεια τρομοκράτησης των μαθητών και ποινικοποίησης των αγώνων τους, τη Δευτέρα 5 Νοέμβρη έξω από τα Λύκεια της Δράμας.

Οπως αναφέρει, «σε σχολεία της πόλης που ήταν υπό κατάληψη, όπως στο 2ο Λύκειο, στο Μουσικό και στο 1ο και 2ο ΕΠΑΛ, τη Δευτέρα το πρωί οι μαθητές βρήκαν απέναντί τους πολυάριθμες δυνάμεις της αστυνομίας, οι οποίες με "εισαγγελική εντολή" - όπως δήλωναν - και με απειλές έσπασαν την κατάληψη.

Μάλιστα, το γεγονός ότι η προσπάθεια καταστολής και τρομοκράτησης ήταν συντονισμένη "από τα πάνω" φαίνεται κι από το γεγονός ότι παρόντες σε αυτήν την προσπάθεια ήταν τόσο ο προϊστάμενος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όσο και αξιωματικοί της αστυνομίας.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει τεράστιες ευθύνες για τα απαράδεκτα γεγονότα, την παρέμβαση εισαγγελέων και αστυνομίας κόντρα στους αγώνες των μαθητών! Λίγες μέρες μετά τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας που αμφισβήτησε τη νομιμότητα των μαθητικών κινητοποιήσεων, οι εισαγγελείς και η αστυνομία επεμβαίνουν ενάντια σε μαθητές!

"Νομιμότητα" στον αγώνα των μαθητών δίνουν τα δίκαια αιτήματά τους για σχολείο και ζωή με δικαιώματα, οι Γενικές τους Συνελεύσεις μέσα από τις οποίες αποφασίζουν και κινητοποιούνται. "Υποκινητές" των μαθητών είναι τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στα σχολεία, το νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και κάνει ακόμα πιο εξοντωτικό εξεταστικό κέντρο το Λύκειο, τους στερεί πολύτιμες γνώσεις, τους χωρίζει ανάλογα με το πορτοφόλι τους. Οπως λέει και το σύνθημα των μαθητών: "Δεν βγαίνουνε τα όνειρα στην παρανομία... Νόμος οι ανάγκες μας και όχι η αδικία!"», σημειώνεται ανάμεσα σε άλλα στην ανακοίνωση.

Εκδήλωση με πανεπιστημιακούς

Η Τομεακή Οργάνωση Πανεπιστημίων - Ερευνητικών Κέντρων Αττικής του ΚΚΕ καλεί τους πανεπιστημιακούς των Ιδρυμάτων της Αθήνας σε εκδήλωση - συζήτηση για τις πολιτικές εξελίξεις, τις εξελίξεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση και τις θέσεις του ΚΚΕ.

Η εκδήλωση θα γίνει την Κυριακή 11 Νοέμβρη, στις 18.30, στο «Art Cafe» στη Στοά του Βιβλίου (Πεσματζόγλου 5).

Θα μιλήσει ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΟΠΑ
Παρέμβαση για το πρόβλημα των ναρκωτικών στο Ιδρυμα

Κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας έκανε την περασμένη Παρασκευή η Επιτροπή Αγώνα Ανασυγκρότησης του φοιτητικού συλλόγου του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας (ΟΠΑ, πρώην ΑΣΟΕΕ), για το μείζον πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Ιδρυμα με το θέμα των ναρκωτικών. Οι εκπρόσωποι του υπουργείου, από την πλευρά τους, διαφήμισαν τα μέτρα που συζητούν να πάρουν για χώρους «ελεγχόμενης χρήσης» και ισχυρίστηκαν ότι ΚΕΘΕΑ και ΟΚΑΝΑ έχουν πλήρη χρηματοδότηση, όταν όμως η συζήτηση πήγε στο street work, το πλέον αποτελεσματικό πρόγραμμα για την προσέγγιση των τοξικοεξαρτημένων στον δρόμο από ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό, παραδέχτηκαν πως είναι στελεχωμένο με μόλις 16 άτομα, που δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες από τον αριθμό των τοξικοεξαρτημένων στους δρόμους της Αθήνας.

Η Επιτροπή Αγώνα σε ανακοίνωσή της για το πρόβλημα τονίζει μεταξύ άλλων:

«Δεν δεχόμαστε να πηγαίνουμε κάθε μέρα στις σχολές μας για να μορφωθούμε και να βλέπουμε νέα παιδιά να αργοπεθαίνουν στους δρόμους γύρω από τη σχολή μας και όσους τους έσπρωξαν σε αυτή την κατάσταση να τους συμπεριφέρονται σήμερα σαν σκουπίδια. Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Δεν είναι λύση να μεταφέρονται από το ένα στενό στο άλλο. ΚΑΝΕΙΣ από αυτούς τους ανθρώπους δεν ονειρευόταν να βρίσκεται έξω από την ΑΣΟΕΕ παρακαλώντας να "πάρει τη δόση" του.

Το πρόβλημα στην ΑΣΟΕΕ έχει ονοματεπώνυμο και χρονικό!

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει τεράστιες ευθύνες γιατί συνεχίζει το έργο των κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Ολοι μαζί μείωσαν τη χρηματοδότηση στα Κέντρα Πρόληψης, τα θεραπευτικά προγράμματα, τα προγράμματα δράσης στο δρόμο. Ενίσχυσαν τη χορήγηση υποκατάστατων αντί για τα στεγνά προγράμματα, αντιμετωπίζουν το ζήτημα ως ιατρικό πρόβλημα, χωρίς να παίρνουν μέτρα αντιμετώπισης των κοινωνικών αιτιών που οδηγούν στη χρήση και εξάρτηση. Εχουν μειώσει τις ποινές απέναντι στο εμπόριο ναρκωτικών και τους εμπόρους, ενώ ανοίγουν τον δρόμο για παραπέρα όξυνση της κατάστασης μέσω της ίδρυσης shooting rooms και τη "χορήγηση υποκατάστατων ναρκωτικών ή ναρκωτικών για μείωση της βλάβης στους πανεπιστημιακούς χώρους". Η μετατροπή των ΑΕΙ σε χώρους διανομής κρατικής πρέζας θα συντηρήσει και θα οξύνει την εξάρτηση, αφού θα οδηγεί ανθρώπους στην καταστροφή ...αλλά με "ιατρική ασφάλεια"».

Η Επιτροπή Αγώνα διεκδικεί μεταξύ άλλων:

  • Πολλαπλασιασμό των κέντρων ενημέρωσης, των προγραμμάτων δράσης στον δρόμο, των κέντρων υποστήριξης χρηστών, των θεραπευτικών κοινοτήτων και των κέντρων πρόληψης με άμεση κρατική χρηματοδότηση, ώστε να καλύπτονται πλήρως οι ανάγκες. Ανάπτυξη του δικτύου των «στεγνών» θεραπευτικών προγραμμάτων, δωρεάν και χωρίς καμία συμμετοχή ιδιωτών.
  • Ενίσχυση του μόνιμου προσωπικού των ιδρυμάτων, χωρίς security και εργολαβίες, αποκατάσταση του φωτισμού. Αναβάθμιση των ψυχαγωγικών - πολιτιστικών - αθλητικών υποδομών, των χώρων πρασίνου των ιδρυμάτων για να αποκτήσουν «ζωή τα ιδρύματα» και εκτός εκπαιδευτικών διαδικασιών, να γίνουν κυψέλες δημιουργίας και δημιουργικής αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου των νέων.
  • Αναβάθμιση του Πεδίου του Αρεως και της περιοχής. Επαρκής, πλήρης και αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Να σταματήσουν όλες οι ενέργειες για ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση. Εκτακτη χρηματοδότηση για την κάλυψη των άμεσων αναγκών, επισκευών κ.λπ. Πρόσληψη επαρκούς μόνιμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, ώστε να εξασφαλίζονται η λειτουργία, η συντήρηση και η φύλαξη του χώρου. Ολοκληρωμένο σχέδιο πυροπροστασίας κ.ά.
Ικανοποιήθηκαν μόλις οι μισές αιτήσεις για μετεγγραφή

Για άλλη μια χρονιά οι μετεγγραφές φοιτητών γίνονται με το σταγονόμετρο και από το σύνολο των αιτήσεων ικανοποιούνται μόλις οι μισές, αφήνοντας χιλιάδες φοιτητές ακόμα και εκτός σπουδών όταν δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να σπουδάσουν σε άλλη πόλη από αυτήν όπου διαμένουν.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε χτες ότι έγιναν συνολικά 8.582 αιτήσεις για μετεγγραφή, από τις οποίες ικανοποιήθηκαν οι 4.806. Δηλαδή το 44% των αιτούντων δεν παίρνουν μετεγγραφή και αναγκάζονται είτε να «μεταναστεύσουν» σε άλλη πόλη, είτε να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συνδεθούν στην ειδική εφαρμογή με τους κωδικούς με τους οποίους υπέβαλαν την αίτησή τους, μέσω του σχετικού συνδέσμου https://transfer.it.minedu.gov.gr ή μέσω της κεντρικής ιστοσελίδας του υπουργείου από σχετικό σύνδεσμο.

Οι φοιτητές που δεν πήραν μετεγγραφή μπορούν να καταθέτουν ενστάσεις - αιτήσεις θεραπείας μέσω της παραπάνω ηλεκτρονικής εφαρμογής, από σήμερα Τετάρτη έως και την Τρίτη 13 Νοέμβρη.

ΜΑΘΗΤΕΣ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Κινητοποίηση την Παρασκευή στο υπουργείο Παιδείας

Από την κινητοποίηση των μαθητών στην Κομοτηνή
Από την κινητοποίηση των μαθητών στην Κομοτηνή
Με συγκέντρωση στο υπουργείο Παιδείας την Παρασκευή 9 Νοέμβρη, στις 12 το μεσημέρι, συνεχίζουν οι μαθητές τις κινητοποιήσεις μετά τα συλλαλητήρια που έγιναν στην Αθήνα και πολλές ακόμα πόλεις στις 29 Οκτώβρη. Με κεντρικό αίτημα να μην κατατεθεί το σχέδιο της κυβέρνησης για το Λύκειο, η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας απευθύνει κάλεσμα στα σχολεία της Αθήνας και του Πειραιά να πάρουν αποφάσεις και να δώσουν δυναμικό «παρών» στη συγκέντρωση και στα 15μελή, 5μελή και στις Συντονιστικές Επιτροπές της υπόλοιπης Ελλάδας να πάρουν αποφάσεις στήριξης της δράσης, στέλνοντας μαθητές - αντιπροσώπους τους στην κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας.

Στο μεταξύ, οι μαθητές προχωρούν σε πολύμορφες κατά τόπους κινητοποιήσεις. Τη Δευτέρα, με αποφάσεις των συμβουλίων τους, οι μαθητές του 1ου και του 2ου Γυμνασίων Κομοτηνής έκαναν αποχή από το μάθημα και κινητοποίηση. Οπως και στα περισσότερα σχολεία της πόλης, η κατάσταση που βιώνουν οι μαθητές από την αρχή της χρονιάς είναι εκρηκτική. Οι ελλείψεις σε καθηγητές, βιβλία, όπως και η ανεπαρκής συντήρηση των σχολικών κτιρίων, συνεχίζουν να υφίστανται. Οι μαθητές και φέτος έρχονται αντιμέτωποι με το τεράστιο πρόβλημα της έλλειψης θέρμανσης μέσα στις τάξεις τους, επίσης παιδιά που μένουν στα κοντινά χωριά δεν δικαιούνται πάσο για να μπορούν να μεταφέρονται στο σχολείο τους δωρεάν, κάτι που αναγκάζει τις οικογένειές τους να βάζουν για άλλη μια φορά το χέρι βαθιά στην τσέπη. Η πορεία τους κατέληξε στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, όπου οι μαθητές κατέθεσαν τα δίκαια αιτήματά τους.


Αντίστοιχη κινητοποίηση έκαναν την Πέμπτη εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές του Λυκείου Μαραθώνα, που προχώρησαν σε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, λόγω των σοβαρών ελλείψεων εκπαιδευτικών που αντιμετωπίζει το σχολείο δυο μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Η Διεύθυνση Εκπαίδευσης δεν δεσμεύτηκε για το πότε θα καλυφθούν τα κενά, ενώ ειπώθηκε ότι συνολικά στην Ανατολική Αττική χάνονται 1.500 ώρες τη βδομάδα λόγω των ελλείψεων εκπαιδευτικών.

Σωματεία εκπαιδευτικών παίρνουν επίσης αποφάσεις και δίνουν αγωνιστικό ραντεβού στο υπουργείο Παιδείας την Παρασκευή, στη 1 το μεσημέρι, με κεντρικά αιτήματα μόνιμους μαζικούς διορισμούς άμεσα για να καλυφθούν οι ανάγκες των σχολείων, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, εξίσωση δικαιωμάτων μόνιμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών κ.ά. Στάσεις εργασίας για τη συμμετοχή στην κινητοποίηση έχουν κηρύξει οι Ομοσπονδίες ΟΛΜΕ και ΔΟΕ και πρωτοβάθμια σωματεία εκπαιδευτικών.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ