Σάββατο 7 Γενάρη 2017 - Κυριακή 8 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Προετοιμάζουν τα μπλόκα στις 23 Γενάρη

Με δηλώσεις τους στον «Ριζοσπάστη», συνδικαλιστές του οργανωμένου αγροτικού κινήματος μιλάνε για τον αγώνα επιβίωσης που δίνουν και φέτος

Από το περσινό μπλόκο στην περιοχή της Ηλείας

Eurokinissi

Από το περσινό μπλόκο στην περιοχή της Ηλείας
Στην τελική ευθεία μπαίνουν σ' όλη τη χώρα οι προετοιμασίες για την κλιμάκωση των αγροτικών κινητοποιήσεων, με στήσιμο ισχυρών μπλόκων σε βασικούς οδικούς κόμβους κι άλλα επιλεγμένα σημεία από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη, στις 23 Γενάρη.

Σε όλες τις αγροτικές περιοχές, ακόμα και στην Αττική, με πρωτοβουλίες Αγροτικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών, Επιτροπών Αγώνα και Μπλόκων, οργανώνονται περιοδείες και συσκέψεις στα χωριά, όπου ενημερώνονται οι αγρότες, αλλά και οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα της υπαίθρου, που καλούνται να στηρίξουν την πανελλαδική αγροτική κινητοποίηση.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας, μία βδομάδα πριν τις 23 Γενάρη, τα τρακτέρ θα βγουν στις πλατείες των χωριών, ζεσταίνοντας τις μηχανές για να κατευθυνθούν προς τα σημεία που θα επιλεγούν να στηθούν τα μπλόκα.

Από τη μεριά της, η κυβέρνηση συνεχίζει και εντείνει την προπαγανδιστική εκστρατεία, με βασικό στόχο να δυσκολέψει (αν όχι να αποτρέψει) το στήσιμο των μπλόκων και να αποδυναμώσει τη λαϊκή συμπαράσταση κι αλληλεγγύη στον αγώνα επιβίωσης που δίνει η μικρομεσαία αγροτιά.

Κυρίαρχο ρόλο σ' αυτή την εκστρατεία έχει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, που «οργώνει» τα ΜΜΕ και σχεδόν καθημερινά οργανώνει συνεντεύξεις Τύπου, διακινώντας ασύστολα ψεύδη σε ό,τι αφορά την κατάσταση που βιώνει η ύπαιθρος και δίνοντας ανέξοδες υποσχέσεις για πακτωλό χρημάτων προς τους αγρότες.

Τους ίδιους στόχους υπηρετούν και οι περιοδείες του πρωθυπουργού σε αγροτικές περιοχές το τελευταίο διάστημα - πληροφορίες αναφέρουν ότι, λίγο πριν στηθούν τα μπλόκα, θα επισκεφτεί και τη Θεσσαλία, που αποτελεί την «καρδιά» κι αυτής της αγροτικής κινητοποίησης - με στόχο να κάνει τον αγροτικό κόσμο να πιστέψει το κυβερνητικό ψέμα ότι τάχα «τα δύσκολα πέρασαν κι έρχονται καλύτερα».

Για την προετοιμασία των μπλόκων, τα γενικά και τα ιδιαίτερα τοπικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, αλλά και την κυβερνητική προπαγάνδα, μιλούν σήμερα στον «Ριζοσπάστη» συνδικαλιστές του αγροτικού κινήματος από διάφορες περιοχές της χώρας, από Συλλόγους, Ομοσπονδίες και άλλους φορείς που συσπειρώνονται στην Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.

Αντιστεκόμαστε, οργανώνουμε την αντεπίθεση

Ο Χρήστος Γιαννόπουλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Ηλείας, τονίζει: «Στις 29 Δεκέμβρη συνεδρίασε το ΔΣ της Ομοσπονδίας, μαζί με τα ΔΣ 15 Αγροτικών Συλλόγων, καθώς και εκπροσώπων Επιτροπών Αγώνα και, στη βάση των αποφάσεων της πανελλαδικής σύσκεψης της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, αποφασίσαμε, στις 23 Γενάρη, να στήσουμε μπλόκο στο Λατίφι Αμαλιάδας.

Καθορίσαμε πρόγραμμα περιοδειών και συσκέψεων στα χωριά, όχι μόνο για την ενημέρωση του κόσμου, αλλά και για να καταρρίψουμε ένα προς ένα όλα τα ψέματα που λένε ο Αποστόλου και ο Τσίπρας. Γιατί, τούτη η κυβέρνηση έχει κάνει το ψέμα επάγγελμα, έχει διδαχτεί από τους προκατόχους της και χρησιμοποιεί όλα τα κόλπα με στόχο να ξεγελάσει το λαό και να εμποδίσει την κλιμάκωση των αγροτικών κινητοποιήσεων.

Απάντηση θέλουν και όσα λένε για τους αγρότες η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι. Οι περιβόητες προτάσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κινούνται στην κατεύθυνση της ΚΑΠ της ΕΕ για επιτάχυνση της συγκέντρωσης της γης και της παραγωγής στα χέρια λίγων αγροτοκαπιταλιστών, που συνεπάγεται παραπέρα ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών.

Δεν πρέπει ν' αφήσουμε "να βγουν στον αφρό" και να εμφανίζονται σαν "μωρές παρθένες" τα κόμματα που, μαζί με τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ψήφισαν το τρίτο μνημόνιο και τώρα, ουσιαστικά, μας λένε "καθίστε καλά και μη βγαίνετε στους δρόμους".

Η κυβέρνηση λέει ότι δεν έχουμε προβλήματα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δηλώνει ότι "τίναξε την μπάγκα" δίνοντας πακτωλό χρημάτων στους αγρότες και οι φιλοκυβερνητικές εφημερίδες γράφουν ότι στήνουμε μπλόκα γιατί δεν έχουμε άλλες δουλειές να κάνουμε.

Κι εμείς εδώ στην Ηλεία είδαμε τις σοδειές μας να χάνονται από την κακοκαιρία - οι πλημμύρες έπνιξαν χιλιάδες στρέμματα με βιομηχανική ντομάτα, το χαλάζι και η ανεμοθύελλα θέρισαν τα καλαμπόκια, τα θερμοκήπια, την κορινθιακή σταφίδα, ο πάγος τώρα σαπίζει τα κηπευτικά - κι ενώ πέρασε πολύς καιρός, ο ΕΛΓΑ τον οποίο χρυσοπληρώνουμε, όχι μόνο δεν μας έδωσε αποζημίωση, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις δεν έγιναν ούτε καν εκτιμήσεις των ζημιών.

Το εισόδημά μας συρρικνώνεται και η κυβέρνηση, μαζί με τους "θεσμούς", μας βάζουν διαρκώς κι άλλα χαράτσια, με στόχο να μας ξεκάνουν μια ώρα αρχύτερα. Ε, δεν πρόκειται να πούμε "σφάξε με αγά μου ν' αγιάσω", θα αντισταθούμε και θα αντεπιτεθούμε».

Ολοι στον αγώνα

Ο Θόδωρος Παπακωνσταντίνου, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Γεωργών Βέροιας, επισημαίνει: «Τις προετοιμασίες για την κλιμάκωση του αγώνα τις ξεκινήσαμε εδώ κι ένα μήνα. Γυρίζουμε στα χωριά και ενημερώνουμε τους αγρότες. Ταυτόχρονα, ενημερώνουμε και τις άλλες κοινωνικές ομάδες που αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα, καλώντας τους να συμπαραταχθούν μαζί μας. Στόχος μας είναι στις 23 Γενάρη να βγει στους δρόμους όλη η κοινωνία. Σύνθημά μας η αλληλεγγύη, με την οποία μπορούμε ν' αντιμετωπίσουμε όλες τις προσπάθειες να μας διασπάσουν.

Το κλίμα που συναντάμε είναι, γενικά, καλό, αλλά υπάρχουν και δυσκολίες που πρέπει να βρούμε τρόπους να τις ξεπεράσουμε. Είναι συνάδελφοι που δυσκολεύονται να έρθουν στο μπλόκο, επειδή δεν έχουν χρήματα για να βάλουν πετρέλαιο στο τρακτέρ. Γενικότερα, ο αγροτικός κόσμος στην περιοχή μας υποφέρει οικονομικά. Η παραγωγή στα ροδάκινα και σε άλλα προϊόντα ήταν χαμηλή και οι τιμές που πουλάμε εξευτελιστικές, ενώ πολλοί παραγωγοί παραμένουν απλήρωτοι. Η αγορά είναι σμπαραλιασμένη, πληρώνουμε και τις συνέπειες από το εμπάργκο της ΕΕ στη Ρωσία. Το κόστος παραγωγής έχει εκτοξευτεί στα ύψη και δεν μπορούμε ν' ανταποκριθούμε, με αποτέλεσμα να παράγουμε ποσοτικά όλο και λιγότερα και ποιοτικά όλο και χειρότερα.

Αυτά κι άλλα πολλά προβλήματα που δεν λύνονται, αλλά συνεχώς οξύνονται, μας βγάζουν στους δρόμους».

Τα προβλήματα μεγαλώνουν

Ο Θωμάς Καρυπίδης, πρόεδρος του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Παιονίας, στο Νομό Κιλκίς, σημειώνει: «Μετά τις αποφάσεις που πάρθηκαν στην τελευταία σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, ξεκινήσαμε επισκέψεις στα χωριά, συζητάμε με τους αγρότες, μετράμε τις δυνάμεις μας και θ' αποφασίσουμε πού θα στήσουμε το μπλόκο στις 23 Γενάρη.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης βγαίνει στα κανάλια και λέει ότι η κυβέρνηση λύνει τα προβλήματα. Κάνει το μαύρο άσπρο. Εμείς βλέπουμε ότι τα προβλήματά μας, αντί να λιγοστεύουν, αυξάνονται. Μας είχαν υποσχεθεί ότι θα δοθούν στο ακέραιο οι εξισωτικές αποζημιώσεις στους κτηνοτρόφους και θα πάρουμε επιστροφή του φόρου για το αγροτικό πετρέλαιο. Μας κορόιδεψαν. Επιστροφή φόρου δεν πήραμε και οι εξισωτικές είναι κατά 50% - 70% μειωμένες.

Η δικαιολογία που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση είναι ότι τριπλασιάστηκαν οι δικαιούχοι των εξισωτικών. Εμείς, δεν λέμε να μην πάρουν κι άλλοι που τις έχουν ανάγκη και τις δικαιούνται, αλλά όχι να πετσοκόβονται αυτές που έπαιρναν οι παλιοί δικαιούχοι. Εκτός των άλλων, η κυβέρνηση το κάνει και για να σπείρει την αντιπαράθεση ανάμεσα στους αγροτοκτηνοτρόφους των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών και σ' αυτούς που έχουν αροτριαίες καλλιέργειες.

Αλλο μεγάλο πρόβλημα είναι το κόστος παραγωγής. Πώς να παράγουν οι κτηνοτρόφοι όταν οι τιμές των ζωοτροφών και των φαρμάκων είναι απλησίαστες και συνεχώς φορτώνονται με νέα βάρη; Ποια τράπεζα θα δώσει "Κάρτα του Αγρότη" στην πλειοψηφία των αγροτοκτηνοτρόφων που είναι "μουντζουρωμένοι" στον "Τειρεσία" κι έχουν δεσμευμένους τους τραπεζικούς λογαριασμούς;».

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ

Μας γονατίζουν με τους φόρους

Ο Αλέκος Κολιαβασίλης, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μαρκόπουλου Αττικής, υπογραμμίζει: «Εχουμε προγραμματίσει μια σύσκεψη για την οργάνωση της κινητοποίησης στις 23 Γενάρη, στην οποία καλούνται να συμμετάσχουν οι εννιά Αγροτικοί Συνεταιρισμοί που υπάρχουν στην περιοχή μας. Για μας τους αγρότες στην Ανατολική Αττική, εκτός των γενικότερων (Φορολογικό, Ασφαλιστικό, κόστος παραγωγής, "κόκκινα" δάνεια), πολύ σοβαρό πρόβλημα αποτελεί η απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει ειδικό φόρο στο κρασί. Πρόκειται για ένα φόρο άδικο κι αυτοί που τελικά την πληρώνουν είναι οι παραγωγοί σταφυλιών που πουλούν σε χαμηλότερες τιμές και οι καταναλωτές που πίνουν ακριβότερο το κρασί στην ταβέρνα.

Στην περιοχή μας, εκτός από τα σταφύλια, καλλιεργούμε ελιές, σύκα, φιστίκια Αιγίνης κι άλλα προϊόντα, τα οποία είναι και εξαγώγιμα. Κι αντί η κυβέρνηση να μας βοηθήσει για να παράγουμε ποιοτικά και φτηνά προϊόντα για το λαό της Αθήνας, αλλά και για εξαγωγές, με την πολιτική της, ουσιαστικά, μας αποθαρρύνει. Γι' αυτό και βγαίνουμε στις κινητοποιήσεις».
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org