Παρασκευή 6 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Αναγκάζονται για μια ακόμα φορά να πουλήσουν «κοψοχρονιά» την παραγωγή τους

Παρεμβάσεις από Τομεακές Οργανώσεις του ΚΚΕ για τα σταφύλια στο Ηράκλειο και τα ροδάκινα στην Πέλλα

Αντιμέτωποι με τις ληστρικές τιμές παραγωγού που επιβάλλουν οι εμποροβιομήχανοι έρχονται και πάλι οι μικρομεσαίοι αγρότες
Αντιμέτωποι με τις ληστρικές τιμές παραγωγού που επιβάλλουν οι εμποροβιομήχανοι έρχονται και πάλι οι μικρομεσαίοι αγρότες
Τις ληστρικές τιμές παραγωγού στις οποίες οι μικρομεσαίοι αμπελοκαλλιεργητές στον Νομό Ηρακλείου αναγκάζονται να πουλούν τη σοδειά τους καταγγέλλει η Τομεακή Επιτροπή Ηρακλείου του ΚΚΕ.

Σε ανακοίνωσή της, σχετικά με το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί, σημειώνει:

«Για άλλη μια χρονιά, οι μικρομεσαίοι αμπελοκαλλιεργητές του νομού είναι αναγκασμένοι να πουλήσουν "κοψοχρονιά" την παραγωγή τους σε πρώην "Ενώσεις" ΑΕ, μεγαλέμπορους, βιομήχανους, στους μεγαλοεπιχειρηματίες οινοποιούς.

Οι τιμές που ανακοινώνονται υπολείπονται σημαντικά του κόστους παραγωγής, που είναι αυξημένο λόγω των καιρικών φαινομένων και σχετιζόμενων νόσων.

Οι τιμές για επιτραπέζια και οινοποιήσιμα σταφύλια διαμορφώνονται στα 60 και 30 λεπτά το κιλό, αντίστοιχα, με τους μεγαλοεπιχειρηματίες να εκβιάζουν τους παραγωγούς να λάβουν το 1/3 της τιμής σε είδος (αγροτικά εφόδια) και το υπόλοιπο "βερεσέ", ενώ αξιοποιούνται και μέθοδοι όπως η αγορά επιτραπέζιων ποικιλιών για οινοποίηση, ο χαρακτηρισμός σοδειάς ως κατώτερης ποιότητας ("βιομηχανικά") κ.λπ.

Προσπαθώντας να δικαιολογήσουν την ομηρία στην οποία έχουν φέρει τους μικρομεσαίους παραγωγούς, οι μεγαλοεπιχειρηματίες προσπαθούν να καταδείξουν ως ένοχο τη δυναμική σταφυλοπαραγωγών χωρών της ΕΕ, πιέζοντας τη νέα κυβέρνηση της ΝΔ να επιταχύνει την ενίσχυση της συνεταιριστικής επιχειρηματικότητας ως μοχλό συγκέντρωσης της αγροτικής παραγωγής, ακόμα πιο αποφασιστικά από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να αντεπεξέλθουν οι ίδιοι στον ανταγωνισμό της ενιαίας αγοράς της ΕΕ. Η "πίεση από τις αγορές" της Ισπανίας ή της Ιταλίας δεν αποτελεί τυχαίο φαινόμενο. Είναι ο καπιταλιστικός ανταγωνισμός στον γεωργικό τομέα και οι επιπτώσεις του, που εντείνεται από την ΚΑΠ της ΕΕ, που εφαρμόζεται πιστά από όλες τις κυβερνήσεις.

Η ΝΔ, παίρνοντας την κυβερνητική σκυτάλη από τον ΣΥΡΙΖΑ, έχει δώσει δείγματα γραφής αντιλαϊκής πολιτικής, με τον στόχο της "μετάβασης από το μοντέλο της οικογενειακής εκμετάλλευσης σε αυτό της αγροτικής επιχείρησης", που αποτελεί βασικό άξονα του προγράμματός της. Αυτός ο στόχος σημαίνει καταστροφή των μικρομεσαίων αμπελοκαλλιεργητών σε όφελος μιας χούφτας μεγαλοεπιχειρηματιών παραγωγών και εμποροβιομηχάνων. Σε αυτήν την κατεύθυνση, μεταξύ άλλων, θα συνεχίσει την εφαρμογή του φόρου σε κρασί και ρακή, την απαγόρευση πώλησης ρακής για αμπελοκαλλιεργητές που παράγουν μέχρι 120 λίτρα, την κατάργηση μειωμένων συντελεστών του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για τη ρακή, με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου».

Η ΤΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ καλεί τους μικρομεσαίους αμπελοκαλλιεργητές να μη μείνουν με σταυρωμένα χέρια, αλλά οργανωμένα να διεκδικήσουν:

  • Κατώτατες εγγυημένες τιμές για το σταφύλι, ώστε να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να επιτρέπουν την επιβίωσή τους και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας.
  • Φθηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες ενάντια στην κερδοσκοπία μεγαλεμπόρων και βιομηχανιών.
  • Κατάργηση του φόρου στη ρακή και απόσυρση της κατάπτυστης απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΕΦΚ για τη ρακή των μικρών - «διήμερων» αποσταγματοποιών.
  • Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η ΚΑΠ 2015 - 2020 της ΕΕ.
  • ΕΛΓΑ κρατικό φορέα με επαρκή κρατική χρηματοδότηση που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει στο 100% τις ζημιές σε παραγωγή και κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους.
Σε απόγνωση οι ροδακινοπαραγωγοί της Πέλλας

Σε απόγνωση βρίσκονται, για μια ακόμα χρονιά, οι ροδακινοπαραγωγοί της Πέλλας, με τα στοιχεία στο τέλος της συγκομιστικής περιόδου να εμφανίζονται τουλάχιστον αποκαρδιωτικά. Οι αγρότες βλέπουν τους κόπους και τον ιδρώτα μιας ολόκληρης χρονιάς να πηγαίνουν χαμένοι, εξαιτίας της γύμνιας του ΕΛΓΑ και της στυγνής εκμετάλλευσης από τους εμποροβιομήχανους.

Οπως καταγγέλλει, σε ανακοίνωσή της, η Τομεακή Επιτροπή Πέλλας του ΚΚΕ, «φέτος εξαιτίας της ελλιπούς αντιχαλαζικής προστασίας του ΕΛΓΑ, υπήρχαν χωριά που επλήγησαν από το χαλάζι δύο και τρεις φορές, με αποτέλεσμα η ζημιά στην παραγωγή, αλλά και στο φυτικό κεφάλαιο, να είναι τεράστια, την ίδια στιγμή που ακόμα παραμένουν ανεξόφλητοι από ζημιές της περσινής χρονιάς».

Παράλληλα, καταγγέλλει, οι εμποροβιομήχανοι κερδοσκοπούν σε βάρος των παραγωγών, αγοράζοντας ροδάκινα με την εξευτελιστική τιμή των 0,08 ευρώ ανά κιλό, δήθεν για χυμοποίηση, αλλά τελικά τα μεταποιούν κανονικά στα κονσερβοποιεία τους, γλιτώνοντας κατά αυτόν τον τρόπο την άλλη εξίσου χαμηλή τιμή των 0,23 ευρώ ανά κιλό.

«Αυτή είναι η "ελεύθερη αγορά" και η ανταγωνιστικότητα που ευαγγελίζονται τα κόμματα της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ, του ΜΕΡΑ25, και της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ», τονίζει η Οργάνωση του ΚΚΕ και προσθέτει: «Προεκλογικά, βουλευτές από όλα αυτά τα κόμματα, δήμαρχοι, αντιπεριφερειάρχες, "αγωνιούσαν" για το μέλλον των ροδακινοπαραγωγών, μέσα στο καλοκαίρι όμως τα μέτρα που έφερε η κυβέρνηση της ΝΔ και συνεχίζει να φέρνει, τα επικροτούν, συμφωνούν, τα ψήφισαν και θα τα υλοποιήσουν στο έπακρο. Κανένα κόμμα από αυτά που συμφωνούν με την ΚΑΠ, καμιά κυβέρνηση δεν θα δώσει λύσει στο πρόβλημα επιβίωσης που έχουν οι μικρομεσαίοι αγρότες της περιοχής μας».

Προσθέτει, ακόμα, πως «αυτά που ζήσαμε στο παρελθόν με τις Συνεταιριστικές Ενώσεις και σήμερα με τις Ομάδες Παραγωγών, δεν είναι παρά κρίκοι στην αλυσίδα, για να περάσουν η αγροτική παραγωγή και η γη σε λιγότερα χέρια».

Στην ανακοίνωσή της, καλεί τη μικρομεσαία αγροτιά της Πέλλας να συσπειρωθεί σε Αγροτικούς Συλλόγους που θα παλεύουν και θα διεκδικούν τα δίκαια αιτήματά τους. Να συμπορευτεί μαζί με τους αυτοαπασχολούμενους, τους εργάτες, να αγωνιστεί οργανωμένα και μαζικά, απαιτώντας μια ζωή αντάξια των σύγχρονων αναγκών της.

Τέλος, καλεί τους ανθρώπους της γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής να συμπορευτούν με την πρόταση εξουσίας για την οποία παλεύει το ΚΚΕ, καθώς «μόνο μ' αυτήν την εξουσία θα απαλλαγούμε από το βραχνά του εμπόρου, του βιομήχανου, της τράπεζας. Μόνο τότε μπορεί να υπάρξουν κρατική υποστήριξη από τις φυσικές καταστροφές, υποδομές αύξησης της παραγωγικότητας, κρατική συγκέντρωση του προϊόντος, καλύτερες συνθήκες εργασίας για τον αγρότη».

Διαμαρτυρία για την Υγεία στη Χίο

Παράσταση διαμαρτυρίας στο Νοσοκομείο Χίου πραγματοποιούν σωματεία και φορείς του νησιού, σήμερα, Παρασκευή, στις 11.30 π.μ. Την κινητοποίηση οργανώνει το Σωματείο Εργαζομένων του «Σκυλίτσειου» Νοσοκομείου Χίου (ΣΕΣΝΟΧ), ενώ το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ έχει προκηρύξει στάση εργασίας από τις 11 π.μ. έως τη λήξη του ωραρίου.

Κάλεσμα στην κινητοποίηση απευθύνουν επίσης ο Σύλλογος Γυναικών Χίου, το Σωματείο Συνταξιούχων ΕΦΚΑ Χίου και η Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Βορείου Αιγαίου (ΠΟΑμεΑΒΑ).

Στοιχεία για την ανεργία

Σε 17% εκτιμά η ΕΛΣΤΑΤ το ποσοστό της επίσημης ανεργίας τον Ιούνη του 2019, έναντι 17,1% τον Μάη του 2019 και 19,2% τον Ιούνη του 2018.

Ο αριθμός των ανέργων εκτιμάται ότι ανήλθε σε 805.115 άτομα. Οι απασχολούμενοι υπολογίζονται στα 3.928.036 άτομα και οι λεγόμενοι «οικονομικά μη ενεργοί» στα 3.199.815 άτομα.

Το ποσοστό ανεργίας στους άνδρες υπολογίζεται σε 13,9% και στις γυναίκες σε 20,9%. Οσον αφορά στις ηλικιακές ομάδες, ποσοστό ανεργίας 35,5% καταγράφεται στους νέους 15 - 24 ετών και 23,4% στους νέους 25 - 34 ετών.

Ανεργία μεγαλύτερη από το μέσο ποσοστό καταγράφεται σε Ηπειρο - Δυτική Μακεδονία (19,3%), Μακεδονία - Θράκη (18,4%), Πελοπόννησο - Δυτική Ελλάδα (17,8%) και Θεσσαλία - Στερεά Ελλάδα (17,1%).

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ
Προκλητικοί οι πανηγυρισμοί και τα «ευχαριστώ» στις ιδιωτικές κλινικές

Την δήθεν... «εξάλειψη της ταλαιπωρίας» των ογκολογικών ασθενών έσπευσε να πανηγυρίσει χτες ο υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας, με αφορμή την έναρξη της χορήγησης των νοσοκομειακών ογκολογικών φαρμάκων υψηλού κόστους (ΦΥΚ) στους ασφαλισμένους απευθείας από τις ιδιωτικές κλινικές. Το σχετικό μέτρο, που τέθηκε από χτες σε ισχύ, περιλαμβανόταν σε πρόσφατο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ και συνοδεύτηκε από εξαγγελίες περί τερματισμού της ταλαιπωρίας των ασθενών στις «ουρές της ντροπής» στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Τα ίδια επανέλαβε, μιλώντας στην εκδήλωση, ο υπουργός, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους εκπροσώπους 21 ιδιωτικών κλινικών «για τη στήριξη αυτής της προσπάθειας». Μαζί με τον υφυπουργό Β. Κοντοζαμάνη, μάλιστα, παρέδωσαν αναμνηστική πλακέτα στις δύο ενώσεις των ιδιωτικών κλινικών...

«Εξαλείφεται η ταλαιπωρία για αυτήν την ευπαθή ομάδα του πληθυσμού», είπε μεταξύ άλλων ο Β. Κικίλιας, καθώς δεν θα χρειάζεται «να περιμένουν για ώρες οι ασθενείς στις ουρές των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ ώστε να πάρουν τα ογκολογικά φάρμακά τους και να τα πάνε στα ιδιωτικά θεραπευτήρια».

Πριν φτάσουν στις ουρές στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ όμως οι ασθενείς αντιμετωπίζουν τις ειδικές διαδικασίες έγκρισης, των γνωμοδοτήσεων της ειδικής επιτροπής ή της έγκρισης από το ΔΣ του Οργανισμού. Μια σειρά από διαδικασίες, δηλαδή, που έχουν θεσπιστεί με πρόσχημα την υπερσυνταγογράφηση και την καταπολέμηση της διαφθοράς από όλες τις κυβερνήσεις που νομοθετούν στη λογική του περιορισμού της φαρμακευτικής δαπάνης.

Παρά τους πανηγυρικούς τόνους του υπουργείου, τους ασθενείς και τις οικογένειές τους θα συνεχίσουν να ταλαιπωρούν η προέγκριση, οι αδικαιολόγητες καθυστερήσεις, οι απορρίψεις και τα πλαφόν. Οπως, επίσης, θα συνεχίζουν να τους επιβαρύνουν οι πληρωμές για μια σειρά από φάρμακα και εξετάσεις που δεν καλύπτονται, η υποστελέχωση και η έλλειψη τεχνολογικού εξοπλισμού στις δημόσιες μονάδες Υγείας που τους εξαναγκάζουν να απευθύνονται στον ιδιωτικό τομέα, με το επιπλέον κόστος που αυτό συνεπάγεται.

Κινητοποίηση στη ΔΕΗ Αγ. Αναργύρων

Κινητοποίηση ενάντια στις διακοπές ρεύματος σε λαϊκά νοικοκυριά και στα χαράτσια της ΔΕΗ οργανώνουν σήμερα Παρασκευή, στις 8.30 π.μ., σωματεία και φορείς της Δυτικής Αθήνας στο υποκατάστημα της επιχείρησης στους Αγίους Αναργύρους. Η κινητοποίηση έρχεται ως συνέχεια ανάλογων κινητοποιήσεων το προηγούμενο διάστημα από φορείς της περιοχής.

WEB RADIO ΠΑΜΕ

Ακούστε σήμερα Παρασκευή στο webradio του ΠΑΜΕ:

-- Από τις 2 μ.μ. έως τις 8 μ.μ., εργατικά δελτία ειδήσεων ανά μία ώρα.

-- Στις 5 μ.μ., την αθλητική εκπομπή «Ο ορισμός του πέναλτι», με τον Δημήτρη Κατσάκο.

-- Στις 6 μ.μ., την εκπομπή του Συνδικάτου Εργαζομένων Φαρμάκου - Καλλυντικού Αττικής.

-- Στις 7 μ.μ., την εκπομπή της Ενωσης Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής.

-- Στις 8 μ.μ., την εκπομπή «Οι αγώνες στο επίκεντρο». Η συνέντευξη Τύπου του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη ενόψει του συλλαλητηρίου στη ΔΕΘ.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΡΑΜΑΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Οχι άλλο αίμα εργατών για τα κέρδη των εργοδοτών!

Τα συλλυπητήριά της στην οικογένεια του 25χρονου εργάτη, που έχασε τη ζωή του την Τετάρτη 4/9 στο τραγικό εργατικό δυστύχημα στο εργοστάσιο επεξεργασίας μαρμάρου της εταιρείας «ΓΙΑΝΝΑΚΗ», εκφράζει η Γραμματεία Δράμας του ΠΑΜΕ, απαιτώντας παράλληλα «την άμεση διερεύνηση των αιτιών θανάτου, τη γρήγορη απόδοση ευθυνών».

«Αλλη μια ζωή θυσία στο μαρμάρινο βωμό του κέρδους», σημειώνει σε ανακοίνωσή της, προσθέτοντας πως «περίσσεψαν τα εργατικά ατυχήματα στις επιχειρήσεις της περιοχής». Τονίζει ότι για τα περιστατικά αυτά δεν ευθύνεται «η κακιά ώρα», αλλά αποτελούν «εργοδοτικά εγκλήματα, με αιτίες που έχουμε επανειλημμένα αναδείξει και συνένοχο τις κυβερνήσεις διαχρονικά».

«Την ίδια στιγμή που τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων του κλάδου γιγαντώνονται», υπογραμμίζει η ανακοίνωση, «οι εργαζόμενοι πληρώνουν με τη ζωή τους ακριβώς αυτή την αύξηση της κερδοφορίας. Η ίδια η ανάπτυξη του κλάδου βασίζεται στη χειροτέρευση της θέσης των εργαζομένων».

Επίσης αναφέρει πως τα τελευταία χρόνια όλες οι κυβερνήσεις, ακολουθώντας τις «βέλτιστες πρακτικές της ΕΕ», αφήνουν την Επιθεώρηση Μεταλλείων Βορείου Ελλάδας τρομακτικά υποστελεχωμένη και υποχρηματοδοτούμενη.

Υπογραμμίζει ακόμα πως «αποτελεί πρόκληση το αίτημα του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας - Θράκης (ΣΕΜΜΘ) προς τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδ. Γεωργιάδη για την ένταξη του εξοπλισμού λατομείων μαρμάρου στο νέο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο (με στόχο να τους δοθεί ζεστό χρήμα) και την κυνική αιτιολόγηση πως "η διευκόλυνση της ανανέωσης του εξοπλισμού από την Πολιτεία θα συμβάλει καθοριστικά στη βελτίωση της ασφαλούς λειτουργίας". Ξέρουν πολύ καλά τι χρειάζεται για να μην έχουμε θανάτους στις επιχειρήσεις τους, μα όλα μετριούνται με το κόστος - όφελος, με την κερδοφορία τους, γι' αυτό και η διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Δράμας ας μην περιμένει καμιά ευαισθητοποίηση από τους εργοδότες».

Η Γραμματεία Δράμας του ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους με την οργάνωση και τον αγώνα τους να διεκδικήσουν ασφαλείς συνθήκες εργασίας για όλους. Ιδιαίτερα για τον συγκεκριμένο κλάδο, απαιτεί «να δημιουργηθεί τώρα παράρτημα της Επιθεώρησης Μεταλλείων στην περιοχή και να πραγματοποιηθούν άμεσα έλεγχοι σε όλα τα λατομεία». Τέλος, τονίζει πως η εργατική τάξη πρέπει να πιστέψει στη δύναμή της, να επιβάλει το δίκιο της, δυναμώνοντας με τις ταξικές δυνάμεις τον αγώνα «για υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων, με κατοχυρωμένα δικαιώματα και αυξήσεις στους μισθούς, με μέτρα υγιεινής και ασφάλειας που θα επιτρέπουν να πηγαίνουμε στη δουλειά χωρίς φόβο για τη ζωή μας».

ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΣ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Περισσεύει το θράσος στους συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ

Το θράσος της ΠΑΣΚΕ, οι «εξαφανισμένοι» συνδικαλιστές της οποίας... ζητάνε και τα ρέστα, σχολιάζει η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» στο Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής.

Στην καταγγελία της ΔΑΣ για την απουσία των εκλεγμένων συνδικαλιστών της από τις συνεδριάσεις της Κεντρικής Διοίκησης του Συνδικάτου, η ΠΑΣΚΕ «απάντησε» επιβεβαιώνοντας ότι είναι «συνειδητή επιλογή» να μη συμμετέχει στο Συνδικάτο, ενώ προσπάθησε να κάνει το μαύρο άσπρο, ισχυριζόμενη ότι οι εκπρόσωποί της πέφτουν θύματα «προπηλακισμών».

«Η ΠΑΣΚΕ συγκρότησε ψηφοδέλτιο στις αρχαιρεσίες του Συνδικάτου της Αττικής ώστε να καταφέρει να εκλέξει αντιπροσώπους για το συνέδριο της Ομοσπονδίας και κατ' επέκταση και της ΓΣΕΕ», σημειώνει η ΔΑΣ και υπενθυμίζει ότι η ίδια συνδικαλιστική παράταξη το 2016 καλούσε «τους εργαζόμενους να διαγραφούν από το Συνδικάτο και να μη συμμετέχουν στις αρχαιρεσίες»!

Οσο για τους ισχυρισμούς της ΠΑΣΚΕ περί «προπηλακισμών», υπογραμμίζει ότι τα ηγετικά της στελέχη «έχουν γίνει συνέταιροι των ανθρώπων της νύχτας, των μπράβων και του κρατικού κατασταλτικού μηχανισμού», τους οποίους επιστρατεύουν προκειμένου να νομιμοποιήσουν τη νοθεία και την παρουσία εργοδοτών και διευθυντικών στελεχών στις διαδικασίες του συνδικαλιστικού κινήματος «για να στηρίζουν τα συμφέροντα των εργοδοτών».

ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
Αναδεικνύεται η ανάγκη ενιαίας οργάνωσης και αγώνα όλων των εργαζομένων

Το γεγονός ότι οι αντεργατικοί σχεδιασμοί της Τράπεζας Πειραιώς και το γενικότερο σχέδιο αναδιαρθρώσεων όλων των τραπεζών αφορούν όλους τους εργαζόμενους του κλάδου αναδεικνύεται από τις πρόσφατες εξελίξεις στην Τράπεζα Πειραιώς, οι οποίες επιβεβαιώνουν τις θέσεις του κλαδικού Σωματείου Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Αττικής και του «Αγωνιστικού Μετώπου» στην τράπεζα.

Στη νέα εξέλιξη, η Τράπεζα Πειραιώς έστειλε νέα επιστολή σε όλους τους εργαζόμενους σε αυτήν και όχι πλέον μόνο σε όσους δουλεύουν στο τμήμα «κόκκινων» δανείων (RBU), για να τους παροτρύνει να αιτηθούν μετακίνησή τους στο νέο εταιρικό σχήμα όπου μεταφέρεται το RBU, την πλειοψηφία στο οποίο θα έχει η σουηδική εταιρεία «Intrum». Στον αρχικό σχεδιασμό προβλεπόταν να μετακινηθούν και οι 1.300 εργαζόμενοι που απασχολούνται στο RBU, ωστόσο ο σχεδιασμός ακυρώθηκε εκ των πραγμάτων από την αντίδραση της πλειοψηφίας των εργαζομένων.

Στα τέλη Αυγούστου είχε προηγηθεί μία ακόμα επιστολή της Τράπεζας Πειραιώς στους εργαζόμενους του RBU, στην οποία, επικαλούμενη και τη στήριξη που έχει από τον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό, διατύπωσε τον εκβιασμό ότι όποιος δεν αποδεχτεί να μετακινηθεί θα απολυθεί. Μάλιστα, έδωσε παράταση οι αιτήσεις να γίνουν μέχρι τις 4 Σεπτέμβρη. Σημείωνε ότι κάποιοι διαστρεβλώνουν τους όρους της μετακίνησης που προβλέπει η συμφωνία με την «Intrum» και αυτό «θα έχει ως αποτέλεσμα να μην επωφεληθούν όλοι οι εργαζόμενοι των ευεργετικών παροχών και εγγυήσεων της συμφωνίας με την ΟΤΟΕ και να τεθεί σε κίνδυνο η απασχόληση όσων δεν μεταβούν στη νέα εταιρεία». Πλέον, δόθηκε νέα παράταση έως σήμερα, και αυτήν τη φορά η παρότρυνση για μετακίνηση απευθύνεται σε όλο το προσωπικό της τράπεζας.

Η επίθεση της τράπεζας συντελείται με την πλήρη στήριξη των κυβερνήσεων του κεφαλαίου.

Από την αρχή το κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα Αττικής και το «Αγωνιστικό Μέτωπο» στην Τράπεζα Πειραιώς, από τον εξαήμερο απεργιακό αγώνα στις αρχές του καλοκαιριού και μέχρι τώρα, υπογραμμίζουν πως όσα συμβαίνουν στο RBU αφορούν όχι μόνο τους εργαζόμενους σε αυτό, αλλά το σύνολο των εργαζομένων στην τράπεζα και τον κλάδο. Γι' αυτό καλούσαν και ζητούσαν να κηρυχθούν απεργίες που αφορούν όλους τους εργαζόμενους. Στην αντίπερα όχθη στέκονται οι πλειοψηφίες - ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ - στις διοικήσεις της Ομοσπονδίας (ΟΤΟΕ) και των επιχειρησιακών σωματείων. Η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ έμεινε σε πλήρη αδράνεια, ενώ τα επιχειρησιακά σωματεία, στην «καλύτερη» περίπτωση, σύρθηκαν, από τις ίδιες τις αντιδράσεις των εργαζομένων, σε αποφάσεις για απεργία μόνο για το RBU.

Από τις ίδιες τις εξελίξεις αναδεικνύεται ακόμα πιο επιτακτικά το κάλεσμα του κλαδικού Σωματείου και των ταξικών συνδικαλιστικών δυνάμεων όλοι οι εργαζόμενοι να μπουν στον οργανωμένο αγώνα και να δώσουν τη μάχη ενάντια στους αντεργατικούς - αντιλαϊκούς σχεδιασμούς.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ
Καταγγέλλει την κλιμάκωση της επίθεσης στην επικουρική ασφάλιση

Την κατηγορηματική του αντίθεση σε οποιαδήποτε μορφή ιδιωτικοποίησης της Επικουρικής Ασφάλισης, την οποία προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ σε συνέχεια των προηγούμενων, εκφράζει ο Σύλλογος Υπαλλήλων Ασφαλιστικών Ταμείων (ΣΥΑΤ).

Ο Σύλλογος καλεί όλους τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους να παλέψουν για τον δημόσιο χαρακτήρα της Επικουρικής Ασφάλισης και για την επαναφορά όλων των απωλειών που υπέστησαν οι επικουρικές συντάξεις (μνημονιακές μειώσεις, επανυπολογισμός, 13η, 14η σύνταξη κ.λπ.), ενώ υπογραμμίζει ότι «το σχέδιο της κυβέρνησης για οριστική διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης δεν θα περάσει».

Η ΝΔ «τρέχει» την ιδιωτικοποίηση στη μνημονιακή πεπατημένη του ΣΥΡΙΖΑ

Σε ανακοίνωσή του για τα κυβερνητικά σχέδια ο ΣΥΑΤ μεταξύ άλλων υπογραμμίζει:

«Η κυβέρνηση της ΝΔ θέλει να καταργήσει την επικουρική ασφάλιση συνεχίζοντας τη μνημονιακή πεπατημένη της προηγούμενης κυβέρνησης, όπως αυτή αποτυπώθηκε με τον νόμο Κατρούγκαλου (Ν. 4387/2016).

Με την υπ' αρ. 35886/Δ1.12150/31-08-2019 Υπουργική Απόφαση συγκροτήθηκε επιτροπή με σκοπό την "επεξεργασία και διατύπωση του μηχανισμού μετάβασης σε ένα νέο σύστημα κεφαλαιοποιητικής επικουρικής ασφάλισης στην Ελλάδα". Αυτό σε απλά Ελληνικά σημαίνει πως θα παραδοθεί σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες η υπάρχουσα δημόσια επικουρική ασφάλιση μέσω της διάλυσής της.

Στην επιτροπή αυτή έχουν "εξέχουσα" θέση οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών, για να προτείνουν τον τρόπο που θα καταστρέψουν την υπάρχουσα επικουρική ασφάλιση για να δημιουργήσουν ένα νέο σύστημα, που δεν θα είναι και τόσο νέο, αφού θα πρόκειται περί της ήδη υπάρχουσας ιδιωτικής ασφάλισης, ανεξάρτητα από την ονομασία που θα έχει».

Χαρακτηριστικά τα πρόσφατα παραδείγματα των Επαγγελματικών Επικουρικών Ταμείων

«Τα πρόσφατα παραδείγματα των επαγγελματικών επικουρικών ταμείων», συνεχίζει ο ΣΥΑΤ, «είναι αμείλικτα για όσους ονειρεύονται ότι μπορούν να παίξουν με αυτά... Η εμπειρία των 4 επικουρικών επαγγελματικών ταμείων με την ιδιαιτερότητα της υποχρεωτικής ασφάλισης σε αυτά που ιδρύθηκαν το 2013 δείχνει το τι περιμένει τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους. Είχαμε τεράστια μείωση των συντάξεων και των παροχών, η οποία σε ορισμένα (π.χ. Ταμείο Φαρμακοϋπαλλήλων - ΤΕΑΥΦΕ) θα συνεχίζεται και τα επόμενα χρόνια».

Παρουσιάζοντας δε την κατάσταση που δημιουργήθηκε με την ίδρυση του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ), ο Σύλλογος τονίζει πως «γίνεται αντιληπτό ότι όσοι ασφαλίζονται από 1/1/2015 η σύνταξή τους δεν έχει κανένα χαρακτηριστικό Κοινωνικής Ασφάλισης όπως την γνωρίσαμε και αυτό που επιδιώκει η σημερινή κυβέρνηση είναι να απαλλαγεί οριστικά το Δημόσιο και από την τυπική εξασφάλιση της χορήγησης επικουρικής σύνταξης. Την ενδιαφέρει να δώσει τις εισφορές στους ιδιώτες για να κερδοσκοπήσουν τζογάροντας τα χρήματα των εργαζομένων και επειδή θα είναι "ελεύθερη" η επιλογή, ευθύνη τους αν δεν πάρουν στο τέλος καμία σύνταξη... Τελικός στόχος είναι η απαλλαγή των εργοδοτών και του κράτους από την υποχρέωση καταβολής εισφορών στην επικουρική ασφάλιση και η κατάργηση της δημόσιας επικουρικής ασφάλισης».
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org