Σάββατο 6 Αυγούστου 2022 - Κυριακή 7 Αυγούστου 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Μάχη επιβίωσης στα αποκαΐδια που άφησε η εγκληματική πολιτική και ακόμα «καπνίζουν»

Eurokinissi

Εναν χρόνο μετά την καταστροφική πυρκαγιά, τον Αύγουστο του 2021, η κατάσταση στη Βόρεια Εύβοια παραμένει δραματική. Ο πυρόπληκτος λαός της, με τσακισμένο εισόδημα, χωρίς ουσιαστικά μέτρα στήριξης, απροστάτευτος από πλημμύρες και νέες πυρκαγιές, παλεύει να επιβιώσει πάνω σε μια καμένη γη.

Ενας χρόνος πέρασε, με τον λαό της περιοχής να δίνει έναν συγκλονιστικό αγώνα για να μπορέσει να ζήσει στον τόπο του με αξιοπρέπεια. Να μη σκύβει το κεφάλι, να διεκδικεί αποζημιώσεις και στήριξη αντίστοιχες των ζημιών, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Να οργανώνεται και να συντονίζει την πάλη του, να ξεσκεπάζει την υποκρισία και τα ψέματα της κυβέρνησης και των παρατρεχάμενών της. Αλλά να βάζει και το δικό του λιθαράκι στην οργάνωση της διεκδίκησης των πληγέντων από φυσικές καταστροφές σε άλλες περιοχές της χώρας.

Ενας χρόνος, με την κυβέρνηση της ΝΔ, έχοντας τη στήριξη ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, να προωθεί τα σχέδια «ανασυγκρότησης» και μετατροπής της καμένης γης σε ευκαιρία κερδοφορίας για επιχειρηματικούς ομίλους.

Με υπουργούς, επιτροπές, μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, «ιδρύματα», οργανώσεις, ΜΚΟ να αλωνίζουν τα καμένα χωριά της Βόρειας Εύβοιας, τάζοντας, καθησυχάζοντας και ψάχνοντας να στήσουν τις μπίζνες τους.


Eurokinissi

Η πυρκαγιά που ξέσπασε νωρίς το απόγευμα της Τρίτης 3 Αυγούστου 2021 και για 9 σχεδόν μέρες έκαιγε απ' άκρη σ' άκρη της Βόρειας Εύβοιας, εκτός από περιβαλλοντική καταστροφή, προκάλεσε τεράστιες και μακροχρόνιες οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις.

Σε συνθήκες άπνοιας και αφού δεν αντιμετωπίστηκε έγκαιρα τις πρώτες μέρες, η φωτιά πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις. Πατώντας πάνω στο «εύφλεκτο έδαφος» που έστρωσε η διαχρονική πολιτική της υποχρηματοδότησης και της έλλειψης μέτρων πρόληψης, κινούνταν ανεξέλεγκτα καίγοντας πάνω από 510.000 στρέμματα δάσους και άλλων εκτάσεων, εκατοντάδες σπίτια, αγροτικές καλλιέργειες, επιχειρήσεις, ζώα και σταβλικές εγκαταστάσεις, μηχανήματα και οτιδήποτε έβρισκε στο διάβα της.

Το δάσος, πηγή ζωής και επιβίωσης στην περιοχή για εκατοντάδες οικογένειες ρετσινάδων, δασεργατών, κτηνοτρόφων, καταστράφηκε. Σχεδόν 500.000 λιόδεντρα κάηκαν. Η αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή υπέστη τεράστιες ζημιές.

Οι μικροί επαγγελματίες του τουρισμού και της εστίασης, έχοντας χάσει τη σεζόν του 2020 από την πανδημία του κορονοϊού, είδαν να χάνεται ένα ακόμη καλοκαίρι. Η καταστροφή ξεπερνά κάθε όριο, με τον αντίκτυπό της να καθορίζει την περιοχή και τους ανθρώπους της για τις επόμενες δεκαετίες.


Eurokinissi

Στην καταστροφή που άφησαν πίσω τους οι φλόγες και οι εγκληματικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων, ήρθαν να προστεθούν νέα βάσανα από την εκτίναξη της ακρίβειας σε Ενέργεια και βασικά καθημερινά αγαθά.

Οι όποιες αποζημιώσεις είναι αναντίστοιχες των ζημιών και των αναγκών, με μεγάλο αριθμό δικαιούχων να εξαιρούνται. Εκατοντάδες οικογένειες ρετσινάδων, δασεργατών, αγροτών, κτηνοτρόφων, μελισσοκόμων, αυτοαπασχολούμενων και μικροεπαγγελματιών καλούνται να ζήσουν με μειωμένο ή ακόμη και χωρίς καθόλου εισόδημα. Κέντρα Υγείας υποστελεχωμένα, σχολεία χωρίς δασκάλους, οδικό δίκτυο επικίνδυνο.

Δώδεκα μήνες μετά δεν έχει παρθεί κανένα μέτρο για την ενίσχυση των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, δεν έχει γίνει καμία ουσιαστική παρέμβαση πρόληψης και αντιπυρικής προστασίας, δεν υπάρχει ολοκληρωμένος σχεδιασμός για την αντιπλημμυρική θωράκιση, παρά μόνο μπαλώματα και μικροπαρεμβάσεις.

Οι τραγικές στιγμές και εικόνες της καταστροφής, που έζησε η Βόρεια Εύβοια πέρσι τον Αύγουστο, δεν έχουν ακόμη σβήσει από τις μνήμες του λαού. Τις κρατάει ζωντανές το μαύρο τοπίο που αντικρίζουν καθημερινά κοιτώντας γύρω τους, αλλά και τα δυσβάσταχτα προβλήματα που άφησε πίσω της η πύρινη λαίλαπα.

Τις κρατάει όμως ζωντανές και η αγωνία για μια νέα πυρκαγιά, καθώς δεν έχει γίνει καμία παρέμβαση αντιπυρικής προστασίας και πρόληψης.

Ειδική έκδοση του «Ριζοσπάστη» για τις πυρκαγιές, τον περασμένο Αύγουστο
Ειδική έκδοση του «Ριζοσπάστη» για τις πυρκαγιές, τον περασμένο Αύγουστο
Στη Βόρεια Εύβοια ελάχιστες αντιπυρικές ζώνες ανοίχτηκαν και μάλιστα οι περισσότερες από αυτές μέσα στις ήδη καμένες εκτάσεις, δεν έχουν καθαριστεί οι δασικοί δρόμοι, δεν έχουν απομακρυνθεί τα ξερά δέντρα από τα δάση, δεν έχουν ενισχυθεί οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες με προσωπικό, οχήματα και τεχνικό εξοπλισμό.

Ενδεικτικό των μεγάλων ελλείψεων και των εγκληματικών ευθυνών του κράτους είναι το γεγονός ότι, με την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου και την πρόσληψη των εποχικών πυροσβεστών, 18 συνολικά άτομα μετακινήθηκαν από την Πυροσβεστική Υπηρεσία της Ιστιαίας στην Υπηρεσία του Μαντουδίου!

Σύμφωνα με ρετσινάδες και δασεργάτες από το Μαντούδι, το Προκόπι και τα γύρω χωριά, η κατάσταση που επικρατεί στο δάσος της περιοχής δυσκολεύει ακόμη και την προσέγγιση στα μέρη εκείνα που εκμεταλλεύονται για την παραγωγή ρετσίνας.

Μόλις σε ένα μικρό κομμάτι από το δάσος που δεν κάηκε καθαρίστηκαν τα σπασμένα και ξερά δέντρα και ανοίχτηκαν οι δρόμοι, ενώ η χιονόπτωση τον φετινό χειμώνα είχε ως αποτέλεσμα να σπάσουν πεύκα, αυξάνοντας τον κίνδυνο εκδήλωσης και εξάπλωσης της φωτιάς.

Η έλλειψη παρεμβάσεων αντιπυρικής προστασίας προκαλεί ανησυχία και για τον κίνδυνο πυρκαγιάς στις ήδη καμένες εκτάσεις, όταν ξεραθεί η χαμηλή βλάστηση που αναπτύσσεται, προξενώντας ανεπανόρθωτη ζημιά στο δάσος, με κίνδυνο να μην αναγεννηθεί ποτέ.

Τις μέρες αυτές στα χωριά της Βόρειας Εύβοιας πλήθυναν οι συζητήσεις για τα όσα συνέβησαν πέρσι το καλοκαίρι. Από τη μία η συμπλήρωση ενός χρόνου από τη φωτιά, από την άλλη οι επισκέπτες που ρωτούν να μάθουν από τους ντόπιους την ιστορία εκείνων των ημερών, τροφοδότησαν τη συζήτηση.

Οι περισσότεροι από τους κατοίκους έχουν να διηγηθούν από μία ή και περισσότερες ιστορίες από την πυρκαγιά, για το πώς έσωσαν τα σπίτια και τα χωριά τους, όταν ο κρατικός μηχανισμός περιοριζόταν να διαφημίζει το «112» και να δίνει εντολές για απομάκρυνση.


Για το πώς παρέμειναν για ώρες, όρθιοι, πάνω στα καταστρώματα πλοίων, για το πώς έβλεπαν από τις τηλεοράσεις τη φωτιά να πλησιάζει στα χωριά και τα σπίτια τους χωρίς κανείς να προσπαθεί να την εμποδίσει.

Τονίζουν ότι ακόμη δεν έχουν πάρει απαντήσεις γιατί κάηκαν σε συνθήκες άπνοιας, γιατί δεν ήρθαν αεροπλάνα τις τρεις πρώτες μέρες της φωτιάς, γιατί δεν στάλθηκαν επαρκείς πυροσβεστικές δυνάμεις, γιατί η φωτιά έκανε βόλτες από τη μία άκρη της Βόρειας Εύβοιας στην άλλη, ανενόχλητη...

Ο «Ριζοσπάστης», που όλο αυτόν τον ένα χρόνο στάθηκε στο πλευρό του πυρόπληκτου λαού της Βόρειας Εύβοιας, βρέθηκε αυτές τις μέρες στα χωριά της περιοχής, συνομίλησε με κατοίκους και εκπροσώπους συλλόγων και Επιτροπών Αγώνα για την κατάσταση που επικρατεί έναν χρόνο μετά τη φωτιά.

«Χορτάσαμε λόγια συμπάθειας και εξαγγελίες, αλλά τελικά παλεύουμε μόνοι μας... »

Ο «Ριζοσπάστης» βρέθηκε ξανά στα πυρόπληκτα χωριά και μίλησε με κατοίκους

Απόγευμα Τετάρτης, 3 Αυγούστου 2022. Ενας χρόνος ακριβώς από την έναρξη της φωτιάς, η πλατεία των Ροβιών είναι σχεδόν άδεια για τα δεδομένα αυτής της εποχής.

Συναντάμε τον Γιάννη Μυλωνά, ιδιοκτήτη ταβέρνας και πυρόπληκτο. Κάηκε το σπίτι που έμενε με την οικογένειά του, αλλά και το πατρικό σπίτι της πεθεράς του. «Πέρσι τέτοια μέρα δεν έβρισκες να καθίσεις στην πλατεία. Φέτος μέχρι τώρα μόνο τα Σαββατοκύριακα έχει λίγο κόσμο», μας λέει.

Και συνεχίζει: «Είναι το τρίτο καλοκαίρι που δεν δουλεύουμε. Πρόπερσι κλειστά από την πανδημία, πέρσι μας έκλεισε η φωτιά και τώρα τα πράγματα δεν έχουν ξεκινήσει καλά. Είναι και η ακρίβεια, πώς θα πάει ο κόσμος διακοπές. Να φανταστείς ότι οικογένειες που έρχονταν κάθε χρόνο για μία βδομάδα ή 10 μέρες, φέτος ήρθαν για τρεις και τέσσερις μέρες μόλις».

«Οι περισσότεροι πήραν ένα χαρτζιλίκι...»

Κάνοντας έναν απολογισμό των μέτρων της κυβέρνησης για τους πυρόπληκτους, τονίζει: «Οι περισσότεροι δεν έχουν πάρει τίποτα ή ό,τι δόθηκε ήταν απλώς ένα χαρτζιλίκι. Στα καταστήματα και τις μικρές επιχειρήσεις η στήριξη ήταν ελάχιστη ή καθόλου. Ακούγονται εκατομμύρια, αλλά εμείς δεν έχουμε πάρει τίποτα.

Μέτρα όπως το να δώσεις 150 ευρώ επιδότηση για να πάει ο άλλος διακοπές στη Βόρεια Εύβοια δεν λύνουν το πρόβλημα. Αυτά είναι παρηγοριά στον άρρωστο. Εδώ θες 100 ευρώ καύσιμα και διόδια για να έρθεις από την Αθήνα στη Βόρεια Εύβοια και να γυρίσεις. Ο χειμώνας που θα έρθει θα είναι ακόμη πιο δύσκολος από αυτόν που πέρασε».


Eurokinissi

Η κουβέντα πάει και στην αποκατάσταση του σπιτιού που κάηκε. «Κοντεύουμε να τρελαθούμε. Κάθε τόσο μας ζητάνε και άλλα χαρτιά. Εμένα το σπίτι μου ήταν μία μονοκατοικία με ισόγειο και έναν όροφο. Ο όροφος κάηκε ολοσχερώς και στην αρχή χαρακτηρίστηκε "κόκκινο" για κατεδάφιση, ενώ το ισόγειο "κίτρινο".

Μετά ήρθε ο δεύτερος έλεγχος και χαρακτήρισε "κίτρινο" και τον όροφο, ενώ το σπίτι είναι εντελώς διαλυμένο. Δεν μας λέει κανείς από τις αρμόδιες υπηρεσίες τι πρέπει να κάνουμε. Και όλα αυτά για να πάρουμε μερικές δεκάδες ευρώ το τετραγωνικό μέτρο που δεν φτάνουν ούτε για τα ...σοβατίσματα».

Αυλές με οχυρωματικά έργα!

Στη συζήτηση μπαίνει και ο Νίκος Γεραλής, κάτοικος του χωριού Ροβιές, μέλος της Τοπικής Επιτροπής και της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Πυρόπληκτων. «Από τα 25 περίπου σπίτια που κάηκαν στην περιοχή των Ροβιών, σε κανένα από αυτά δεν έχει γίνει τίποτα. Υπάρχουν ηλικιωμένοι που έναν χρόνο τώρα ζουν σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου. Μάλιστα ορισμένοι από αυτούς δεν έχουν πάρει ούτε επιδότηση ενοικίου», αναφέρει.

Ο Νίκος μας προσκαλεί να τον συνοδεύσουμε μέχρι το σπίτι του, που βρίσκεται λίγα μέτρα πιο μακριά από την πλατεία. Εκεί συναντάμε τους ηλικιωμένους γονείς του να κάθονται στην αυλή, πίσω από μια λαμαρίνα που ξεπερνά το ένα μέτρο σε ύψος. «Αυτά είναι τα "οχυρωματικά" μας έργα για να προστατευτούμε από τις πλημμύρες», μας λέει ο Νίκος δείχνοντάς μας αντίστοιχες κατασκευές στα διπλανά σπίτια.


Eurokinissi

«Δεν έχει γίνει κανένα ουσιαστικό έργο αντιπλημμυρικής προστασίας. Τα κορμοδέματα έχουν κυρίως αντιδιαβρωτικό χαρακτήρα, δεν είναι για αντιπλημμυρική προστασία. Βγαίνουν και εξαγγέλλουν έργα εκατομμυρίων, όμως μέχρι στιγμής ελάχιστα έχουν γίνει.

Και οι περισσότερες παρεμβάσεις που γίνονται είναι κυρίως καθαρισμοί ρεμάτων και αποκατάσταση ζημιών σε γεφύρια και δρόμους που έχουν καταστραφεί από πλημμύρες. Αυτά δεν είναι έργα αντιπλημμυρικής προστασίας. Γλιτώσαμε από τη φωτιά και τώρα τρέμει το φυλλοκάρδι μας κάθε φορά που ακούμε ότι θα βρέξει».

«Μας κρατάνε όρθιους ο αγώνας και η αλληλεγγύη»

«Εναν χρόνο τώρα η πλειοψηφία των συναδέλφων ρετσινάδων και δασεργατών, όπως και πολλοί άλλοι εργαζόμενοι και βιοπαλαιστές της περιοχής, βρισκόμαστε με καμένες περιουσίες, σε έναν καμένο τόπο, χωρίς δουλειά, με τσακισμένο εισόδημα», αναφέρει στον «Ριζοσπάστη» ο Βαγγέλης Γεωργαντζής, πρόεδρος του Σωματείου Ρητινοκαλλιεργητών - Δασεργατών Εύβοιας.

Και προσθέτει: «Το πρόγραμμα εργασίας στην αποκατάσταση του καμένου δάσους, που κερδίσαμε με τον αγώνα μας, ξεκίνησε μόλις πριν από λίγες μέρες και μόνο για μερικές δεκάδες συναδέλφους μας. Εναν χρόνο τώρα η κυβέρνηση προσπαθεί με όρους και προϋποθέσεις, με διάφορα τερτίπια, να πετάξει εκτός προγράμματος πυρόπληκτους συναδέλφους.

Εχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας και περιμένουμε να αλλάξουν οι όροι και οι προϋποθέσεις, ώστε να μη μείνει κανείς συνάδελφος χωρίς εργασία. Βέβαια εμείς διεκδικούσαμε πρόγραμμα εργασίας για 15 χρόνια, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε για 7 χρόνια, αλλά είναι αβέβαιο για πόσο χρονικό διάστημα θα ισχύσει τελικά. Εμείς δεν το βάζουμε κάτω, συνεχίζουμε τον αγώνα μας».

Αναφερόμενος στο πώς πέρασαν αυτοί οι 12 μήνες για τον λαό της περιοχής ο Βαγγέλης Γεωργαντζής σημειώνει: «Ο χειμώνας ήταν δύσκολος. Και από οικονομικής πλευράς, αλλά και από ψυχολογικής. Ηρθε και η εκτίναξη της ακρίβειας και μας αποτελείωσε. Πολλοί αποφεύγουμε να πάμε στο δάσος, όσοι δούλεψαν ή δουλεύουν στην υλοτομία το κάνουν με μαύρη καρδιά. Και τι μεροκάματο και αυτό! Μέσα στο κάρβουνο και τη σκόνη...

Το δάσος ήταν η ζωή μας, από αυτό ζούσαμε. Αυτό που μας κράτησε και συνεχίζει να μας κρατά όρθιους είναι ο αγώνας για να συνεχίσουμε να ζούμε στον τόπο μας. Η αλληλεγγύη που γνωρίσαμε. Και μέσα από αυτόν τον αγώνα πετύχαμε πράγματα που η κυβέρνηση δεν σκόπευε να τα δώσει. Ο αγώνας, ο ξεσηκωμός του λαού και η στήριξη που γνώρισε, ανάγκασε την κυβέρνηση να δώσει έστω και αυτά τα ψίχουλα που έδωσε για αποζημιώσεις και στήριξη».

Σε απόγνωση οι μελισσοκόμοι

Αφοπλιστικός και ξεκάθαρος στη συζήτηση με τις πρώτες κουβέντες είναι ο Αποστόλης Πατούλιας, μελισσοκόμος από το χωριό Κερασιά.

«Δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα για τη στήριξη των εκατοντάδων μελισσοκόμων της περιοχής. Παρά τα μεγάλα λόγια συμπάθειας και συμπόνιας, τις υποσχέσεις και τις εξαγγελίες, τελικά έναν χρόνο τώρα παλεύουμε μόνοι μας. Μας υποσχέθηκαν μελισσοτροφή και το μόνο που μας δόθηκε ήταν κάποιες ποσότητες από δωρεές και χορηγίες.

Για τα μελίσσια που κάηκαν, από ό,τι μάθαμε, πήραν κάποια χρήματα κάποιοι λίγοι μελισσοκόμοι. Για αυτά που χάθηκαν κατά τη μεταφορά τίποτα. Η ζάχαρη που χρησιμοποιούμε για μελισσοτροφή αυξήθηκε από 0,50 σε 1,5 ευρώ το κιλό και σε πολλές περιπτώσεις δεν βρίσκαμε ούτε να αγοράσουμε. Το πετρέλαιο έφτασε 2 ευρώ το λίτρο, τσακίζοντας όλους εμάς που ασκούμε νομαδική μελισσοκομία και διανύουμε εκατοντάδες χιλιόμετρα μετακινώντας τις κυψέλες μας».

Από κόφτη σε κόφτη οι αποζημιώσεις

Συνεχίζοντας το οδοιπορικό στη Βόρεια Εύβοια, συναντάμε την Βάσω Παλιοβρυσιώτη, κτηνοτρόφο από το χωριό Σπαθάρι. «Σε όλους εμάς που καταστραφήκαμε μας πετάξαν ένα ξεροκόμματο, μας φλόμωσαν στις υποσχέσεις και από πάνω μας ζητάνε να είμαστε ευχαριστημένοι και υποχρεωμένοι», σημειώνει και προσθέτει:

«Εκαναν και συνεχίζουν να κάνουν ό,τι μπορούν για να πετσοκόψουν ακόμη περισσότερο τα ψίχουλα των αποζημιώσεων, να εξαιρέσουν νεκρά ζώα και ζημιές. Στην αρχή μας έλεγαν να βρούμε τα νεκρά ζώα για να τα μετρήσουν, τώρα μας λένε ότι ζώα που η ηλικία τους ήταν πάνω από 5 ετών δεν αποζημιώνονται, γιατί, λέει, δεν είναι παραγωγικά. Μας άφησαν έναν χειμώνα χωρίς ζωοτροφές, σε πρόχειρα μαντριά και ταυτόχρονα απαγόρευσαν τη βόσκηση.

Από αντιπλημμυρικά δεν έχει γίνει σχεδόν τίποτα. Τα κορμοδέματα που φωτογραφίζονται δίπλα τους όχι μόνο δεν προστατεύουν από την πλημμύρα, αλλά ήδη σε ορισμένα σημεία παρασύρθηκαν από την πρώτη βροχή. Είδαμε τι έγινε στα Βασιλικά, στην Αγία Αννα και όλο το ανατολικό παραλιακό μέτωπο, που σε κάθε δυνατή βροχή πλημμύριζε όλο τον χρόνο προκαλώντας μεγάλες ζημιές».

Κάθε καρυδιάς καρύδι περιφέρει την πραμάτεια του

Ολοκληρώνοντας τη συζήτηση και σχολιάζοντας την παρουσία της κυβέρνησης και άλλων παραγόντων στην περιοχή, η Βάσω σημειώνει: «Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να μας κάνουν να σταματήσουμε τον αγώνα μας. Να πάψουμε να διεκδικούμε και να μη μιλάμε. Συκοφαντούν τον Αγροτικό Σύλλογο και την ίδια ώρα τάζουν διάφορα.

Εφτασαν μάλιστα στο σημείο, αντί για μέτρα στήριξης να στήσουν δύο συνεταιρισμούς για κτηνοτρόφους στην περιοχή, με τους οποίους συνδιαλέγεται επίσημα η κυβέρνηση και η Επιτροπή Μπένου. Ωστόσο βλέπεις ότι και στους δύο συνεταιρισμούς κινούν τα νήματα οι ίδιοι άνθρωποι, από βουλευτικά γραφεία κυβερνητικών βουλευτών της περιοχής.

Είχαμε και... αμερικανική βοήθεια. Ηρθαν στελέχη του Αμερικανικού Ινστιτούτου Γεωργίας, οι οποίοι μαζί με τα δικά μας "τσακάλια" μας πρότειναν να βάλουμε ειδικά τσιπάκια στα ζώα ώστε να τα ελέγχουμε και να μην πηγαίνουν στις καμένες περιοχές.

Μας πρότειναν επίσης να φτιαχτούν δρομάκια μέσα στο καμένο δάσος, ώστε να περνούν από κει τα ζώα και να πηγαίνουν στους όποιους βοσκότοπους έχουν μείνει.

Μας είπαν για ειδικά μηχανήματα που θα πρέπει να βάλουμε στους στάβλους, ώστε να μετράμε τα επίπεδα της ρύπανσης από τα απόβλητα και την κοπριά, και μάλιστα ότι θα πρέπει να είμαστε και προετοιμασμένοι, γιατί όλα αυτά προβλέπεται να γίνουν αναγκαία τα επόμενα χρόνια, για να προστατέψουμε, λέει, το περιβάλλον. Τόση κοροϊδία σε έναν κόσμο που δεν ξέρει τι του ξημερώνει και πώς θα ζήσει την οικογένειά του»...


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος ΔΕΛΙΧΑΣ

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΥΒΟΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τα εύφλεκτα υλικά παραμένουν και είναι εδώ στον τόπο μας!

Ανακοίνωση για τον έναν χρόνο από τις καταστροφικές πυρκαγιές

Eurokinissi

Εναν χρόνο μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές, τα μεγάλα λόγια της κυβέρνησης για την «ανασύνταξη», την πλήρη «αποκατάσταση» και αποζημίωση των πληγέντων στη Βόρεια Εύβοια έχουν καταρρεύσει σαν χάρτινος πύργος.

Γιατί τα «εύφλεκτα υλικά» παραμένουν και είναι εδώ στον τόπο μας!

Παραμένει η πολιτική που λογαριάζει τις ανάγκες μας ως κόστος και βάζει στο ζύγι τις ανθρώπινες ζωές, τις λαϊκές περιουσίες και την προστασία του περιβάλλοντος με τις κάθε φορά «αντοχές της οικονομίας», τα συμφέροντα και τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Μέσα στις φλόγες το ζήσαμε με τις τραγικές ελλείψεις σε υποδομές, προσωπικό και σχέδιο δασοπυρόσβεσης και πυροπροστασίας. Σήμερα το ζούμε με την ανυπαρξία ενός ολοκληρωμένου κρατικού σχεδιασμού που θα συμβάλει στην πλήρη αποκατάσταση των ζημιών, στην πλήρη αποζημίωση των πληγέντων, την έλλειψη ολοκληρωμένης αντιπλημμυρικής προστασίας, τη μη οργανωμένη παρέμβαση ανασύστασης του δάσους, την έλλειψη μέτρων πρόληψης και προφύλαξης του δάσους που έχει απομείνει.

Η κυβέρνηση:

  • Δίνει δισεκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ σε επιχειρηματικούς ομίλους για να κάνουν μπίζνες και να αυξήσουν τα κέρδη τους και στον πολύπαθο λαό της Βόρειας Εύβοιας, που προσπαθεί να συμμαζέψει τα συντρίμμια του, μοιράζει πετσοκομμένα επιδόματα πτωχοκομείου.
  • Συνεχίζει τις υπέρογκες ΝΑΤΟικές δαπάνες για τα δολοφονικά σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην περιοχή και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που εκτυλίσσεται στην Ουκρανία και αφήνει σχολεία, νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, οδικό δίκτυο πλήρως υποβαθμισμένα, μειώνοντας και άλλο φέτος τον κρατικό προϋπολογισμό για μέτρα αντιπυρικής προστασίας.
  • Προωθεί γρήγορα τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα στις κατασκευές, στην Ενέργεια, στον τουρισμό, ενώ έχει ακόμα στον «αέρα» τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά, αντιδιαβρωτικά και αντιπυρικά μέτρα στην περιοχή, έχει αφήσει απροστάτευτο το δάσος που έχει απομείνει.

Το κυβερνητικό «σχέδιο Μπένου» επιβεβαιώνει πως ο μόνος καημός τους είναι πώς θα αξιοποιηθεί σαν επενδυτική ευκαιρία η καταστροφή του τόπου μας για να στήσουν μπίζνες στα καμένα και να αξιοποιηθεί ο πληθυσμός της περιοχής ως φθηνό εργατικό δυναμικό. Στο σχέδιο αυτό δεν υπάρχει ούτε μια κουβέντα για την αποκατάσταση και την αποζημίωση των πληγέντων, ούτε μια λέξη για το πώς θα μεγαλώσουν τα παιδιά μας, σε τι σχολεία, με τι γιατρούς, σε τι χώρους άθλησης και αναψυχής, πώς θα συνεχίζουν να ζουν οι αγρότες, οι ρετσινάδες, οι μικροί επαγγελματίες στην περιοχή.

Οι μόνοι «φωτοδότες» τους είναι πώς θα τραβήξουν επενδυτές που θα πάρουν κοψοχρονιά τη γη, τα οικόπεδα, τις επιχειρήσεις και θα κερδοφορήσουν στις πλάτες των εργαζομένων, των βιοπαλαιστών αγροτών, των μικρών επιχειρηματιών.

Κοροϊδεύουν πως στηρίζουν την περιοχή με τα διάφορα «pass» που πήραν ελάχιστοι. Πώς θα καλύψουν αυτά τα ψίχουλα τις αυξημένες ανάγκες που διαμορφώνονται από την ακρίβεια, την αύξηση του πληθωρισμού, τις τιμές - σοκ του ρεύματος, τα συσσωρευμένα χρέη που υπάρχουν;

Εχουν το θράσος να λένε πως «πρώτη φορά δόθηκαν τόσο γρήγορα αποζημιώσεις και έγιναν αποκαταστάσεις ζημιών». Την ώρα που υπάρχουν πληγέντες που παραμένουν εκτός αποζημιώσεων, που ακόμα και αυτές δίνονται με το σταγονόμετρο, που δεν έχει παρθεί ούτε ένα μέτρο ολοκληρωμένης αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας.

Η καταστροφή του τόπου μας έχει ονοματεπώνυμο!

Η πολιτική όλων των κυβερνήσεων άναψε το φιτίλι, η επιλεκτική ανικανότητα του κράτους να στηρίξει τον λαό άφησε τον τόπο μας απροστάτευτο.

Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει το αντιλαϊκό της έργο έχοντας και τις πλάτες του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και άλλων δυνάμεων που στηρίζουν τον πυρήνα της πολιτικής της.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ έχουν βαριές ευθύνες όχι μόνο γιατί αυτόν τον δρόμο υπηρέτησαν και όταν κυβέρνησαν και ως αντιπολίτευση, αλλά και γιατί σήμερα συμφωνούν:

  • Στο κυβερνητικό «σχέδιο Μπένου». Οι όποιες ενστάσεις τους είναι σε ζητήματα διαχείρισης, κατά πόσο και πώς θα παρεμβαίνουν οι δήμοι και οι Περιφέρειες. Σε Περιφέρεια και δήμους οι δυνάμεις της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ από κοινού πρωταγωνιστούν στην προώθηση του κυβερνητικού σχεδιασμού.
  • Στις ΝΑΤΟικές και ευρωενωσιακές δεσμεύσεις της χώρας δίνοντας υπέρογκα ποσά στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.
  • Στα σχέδια του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ και τους αντιλαϊκούς του στόχους, στο νέο αυτό υπερμνημόνιο για τους λαούς.
  • Στην πολιτική κόστους - οφέλους της ΕΕ, που ουσιαστικά λέει πως συμφέρει περισσότερο να δίνουν ψευτοεπιδοτήσεις σε όσους καμένους, πνιγμένους κ.λπ. τα καταφέρουν, παρά να παρθούν ολοκληρωμένα μέτρα προστασίας και πρόληψης.
  • Στην πολιτική αποδυνάμωσης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και των τοπικών Πυροσβεστικών Κλιμακίων μέσω της υποχρηματοδότησης και της συγκρότησης των πολυδιαφημισμένων δυνάμεων πυρόσβεσης της ΕΕ.

Γι' αυτό και έναν χρόνο μετά και κατά τη διάρκεια νέων πυρκαγιών σε Λέσβο, Εβρο, Αττική και αλλού τσακωνόντουσαν για το «ποιος είχε περισσότερους νεκρούς», «ποιος έκαψε περισσότερα στρέμματα», «ποιος χρησιμοποίησε πρώτος τα sms εκκένωσης».

Γιατί σε όλα τα άλλα συμφωνούν και έχουν όλοι λερωμένη τη φωλιά τους, αφού όλοι τους μείωσαν και κράτησαν σε τραγικά χαμηλά επίπεδα τον προϋπολογισμό για μέτρα αντιπυρικής προστασίας. Ολοι τους αποψίλωσαν από υποδομές, προσωπικό τις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες. Ολοι τους διατήρησαν τον αντιεπιστημονικό διαχωρισμό της δασοπροστασίας από τη δασοπυρόσβεση και την υποστελέχωση των Δασαρχείων.

Ο λαός της Βόρειας Εύβοιας μπορεί να ζήσει στον τόπο του!

Συνεχίζοντας τον δρόμο που άνοιξε με τον οργανωμένο συλλογικό αγώνα και σε σύγκρουση με τη στρατηγική κυβέρνησης - ΕΕ - μονοπωλίων και των άλλων αστικών κομμάτων που θεωρούν την καταστροφή ευκαιρία.

Με το ΚΚΕ μπροστά οι ανάγκες του λαού!

Απάντηση στο πώς θα ξαναζωντανέψει ο τόπος μας μπορούν να δώσουν μόνο οι προτάσεις του ΚΚΕ και οι διεκδικήσεις του εργατικού - λαϊκού κινήματος:

- Πλήρες, ολοκληρωμένο, σύγχρονο σχέδιο αντιπλημμυρικής θωράκισης σε όλες τις περιοχές της Βόρειας Εύβοιας. Επιτάχυνση των λιγοστών έργων που έχουν ξεκινήσει.

- Επαρκής αντιπυρική προστασία, υποδομές, προσωπικό, για το δάσος που έχει απομείνει.

- Σύγχρονο οδικό δίκτυο, για γρήγορη και ασφαλή σύνδεση με τις υπόλοιπες περιοχές του νομού.

- Αποζημιώσεις 100% σε κάθε καταστροφή λαϊκής περιουσίας, κατοικίας, καλλιεργειών, κτηνοτροφικού κεφαλαίου, υποδομών, χωρίς όρους και προϋποθέσεις που εφευρίσκει διαχρονικά η αστική πολιτική για να περιορίζει τους δικαιούχους. Εφοδιασμός με ζωοτροφές, μελισσοτροφές για όσο απαιτείται.

- Αποζημιώσεις 100% για τους μικρούς επαγγελματίες (τουρισμός, εμπόριο, αυτοαπασχολούμενοι κ.ά.).

- Απαλλαγή από φόρους, τραπεζικά δάνεια, ασφαλιστικές εισφορές, ΔΕΚΟ, δημοτικά και άλλα τέλη.

- Να ξεκινήσει άμεσα το πρόγραμμα απασχόλησης των ρετσινάδων - δασεργατών που έχασαν τη δουλειά τους με 15ετή διάρκεια.

- Ανασύσταση του καμένου δάσους με κρατική ευθύνη και επιστημονική μέθοδο. Κανένας αποχαρακτηρισμός δασικών εκτάσεων.

- Μέτρα στήριξης με ευθύνη του κράτους στις δομές Εκπαίδευσης, ψυχαγωγίας, άθλησης. Καμία υποβάθμιση ή συγχώνευση σχολείων.

- Ενίσχυση των μονάδων Υγείας με μόνιμο προσωπικό και εξοπλισμό ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες για δημόσια και δωρεάν Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Με πιο ισχυρό ΚΚΕ για να ζήσουμε στον τόπο μας, για να «κάψουμε» τα αντιλαϊκά σενάρια της επόμενης μέρας.

Συμπορευόμενοι με το ΚΚΕ, τη μοναδική πολιτική δύναμη που στάθηκε με συνέπεια και σταθερότητα στο πλευρό του λαού της Βόρειας Εύβοιας, των εργαζομένων όλης της χώρας.

Ο λαός της Βόρειας Εύβοιας απέδειξε πως «Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό!». Το έκανε πράξη τις κρίσιμες ώρες μέσα στις φλόγες σώζοντας μόνος του τον τόπο του, συνεχίζει να το κάνει πράξη διεκδικώντας όλα αυτά που δικαιούται!

Είναι σημαντική παρακαταθήκη οι Επιτροπές Αγώνα που στήθηκαν στα χωριά, η Συντονιστική Επιτροπή πυρόπληκτων Βόρειας Εύβοιας, ο συντονισμός με πληγέντες της υπόλοιπης Ελλάδας.

Ο λαός της Βόρειας Εύβοιας δεν περίμενε κανέναν σωτήρα μέσα στις φλόγες για να σώσει το βιος του, αλλά τα κατάφερε με τη δική του οργάνωση. Στάθηκε όρθιος με τα δικά του χέρια, με τη συγκλονιστική αλληλεγγύη των εργαζομένων όλης της χώρας. Ακόμα και οι λειψές επιδοτήσεις που δόθηκαν ήταν αποτέλεσμα των αγώνων, της συλλογικής δράσης και οργάνωσης των κατοίκων και μαζικών φορέων της περιοχής. Οι κομμουνιστές σε αυτήν την υπόθεση ήταν και είναι στην πρώτη γραμμή.

Μέσα στους αγώνες φάνηκε σε όλους και όλες πως μια επιλογή υπάρχει:

-- Αντίσταση στην αντιλαϊκή πολιτική και τους σχεδιασμούς κυβέρνησης - μονοπωλίων, καμία αναμονή από τους δήθεν προοδευτικούς σωτήρες, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, που διεκδικούν τη σκυτάλη για να συνεχίσουν το αντιλαϊκό έργο της ΝΔ.

-- Εμπιστοσύνη στη δύναμη του οργανωμένου αγώνα, συμπόρευση με το ΚΚΕ, για να δυναμώσουν η ελπίδα, η προοπτική για τον λαό.

ΚΚΕ: Η μοναδική δύναμη εγγύησης στους αγώνες του λαού!

«Ασπίδα για το τώρα, ελπίδα για το αύριο!».

Το ΚΚΕ τεκμηριώνει στο Πρόγραμμά του ότι ο λαός μπορεί να ζήσει πολύ καλύτερα με βάση τις δυνατότητες του σήμερα.

Εχει ολοκληρωμένο σχέδιο απέναντι στον αστικό σχεδιασμό για την ανάπτυξη της περιοχής, που μπορεί να υλοποιηθεί από έναν ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, αυτόν της εργατικής - λαϊκής εξουσίας. Ο επιστημονικός κεντρικός σχεδιασμός και η κοινωνικοποίηση του συνόλου των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής επιτρέπουν την ολοκληρωμένη και ισόρροπη ανάπτυξη της περιοχής, με κριτήριο τις ανάγκες των κατοίκων τόσο της Βόρειας Εύβοιας όσο και όλης της χώρας.

Η συμπόρευση και η ενίσχυση του ΚΚΕ παντού, στους τόπους δουλειάς, στις πόλεις, στα χωριά, στους αγώνες και τις εκλογές είναι συμβολή στον αγώνα γι' αυτήν την προοπτική, για τη μόνη διέξοδο υπέρ του λαού, που είναι το σύγχρονο και το αναγκαίο για τον 21ο αιώνα.

Ανασυγκρότηση με «φωτοδότες» τα συμφέροντα των ομίλων

Διαμαρτυρία των πυρόπληκτων σε φιέστα που οργάνωσε η «επιτροπή ανασυγκρότησης»
Διαμαρτυρία των πυρόπληκτων σε φιέστα που οργάνωσε η «επιτροπή ανασυγκρότησης»
Με τον λαό να παλεύει έναν χρόνο τώρα για να επιβιώσει, η κυβέρνηση, μέσα από την επιτροπή Μπένου και το σχέδιο «ανασυγκρότησης» της Βόρειας Εύβοιας, επιδιώκει να μετατρέψει την καταστροφή σε ευκαιρία για μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Με φιέστες και «οράματα», με αερολογίες περί «ολιστικών και ανθρωποκεντρικών παρεμβάσεων», επιχειρούν να εξαπατήσουν τον λαό της περιοχής και να στρώσουν το έδαφος για τη δράση των επιχειρηματικών ομίλων.

Να στηθεί πάνω στα αποκαΐδια και τις πλάτες του λαού της περιοχής ένα νέο πεδίο κερδοφορίας για επιχειρηματικούς ομίλους στον τουρισμό, στην αγροδιατροφή, στην Ενέργεια, στον κατασκευαστικό τομέα κ.α.

Να στηριχθούν μεγάλες καπιταλιστικές επενδύσεις που θα αξιοποιήσουν ως φιλέτα την καμένη γη, ως φτηνό εργατικό δυναμικό τους κατεστραμμένους παραγωγούς και εργαζόμενους και θα εκμεταλλευτούν πλεονεκτήματα της περιοχής, όπως παραλίες, φυσικό τοπίο, αγροτική παραγωγή, εκτοπίζοντας ή πιέζοντας μικρούς και μεσαίους παραγωγούς και επαγγελματίες.

Στα σχέδια αυτά της κυβέρνησης και την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων «βάζουν πλάτη» ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ αλλά και η Περιφερειακή και Τοπική Διοίκηση. Ολοι τους συμφωνούν στην ουσία και την κατεύθυνση των παρεμβάσεων και εκφράζουν «ενστάσεις» μόνο σε θέματα διαδικασίας, προσώπων, διασφάλισης κονδυλίων και ταχύτητας υλοποίησης του σχεδίου «ανασυγκρότησης».

Αυτό το σχέδιο «ανασυγκρότησης» δεν έχει καμία αναφορά και πρόβλεψη για ζητήματα που αφορούν την άμεση επιβίωση των κατοίκων της Βόρειας Εύβοιας. Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας και τη διασφάλιση των οικογενειών τους.

Αντίθετα, το βασικό κριτήριο του σχεδιασμού είναι να διαμορφωθούν το έδαφος και οι προϋποθέσεις για την ανάπτυξη και στήριξη μεγάλων καπιταλιστικών επενδύσεων στην περιοχή. Γι' αυτό άλλωστε προτεραιότητα στα σχέδια «ανασυγκρότησης» είναι η εκπόνηση μελετών χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού και η αλλαγή στον χαρακτηρισμό χρήσεων γης.

«Δεν περιμένουμε τίποτα από "μεσσίες", από "συνεργάτες" και φιέστες. Οι διάφοροι κυβερνητικοί εκπρόσωποι, οι χαρτογιακάδες της κυβέρνησης και της επιτροπής "ανασυγκρότησης", που έχουν σχεδόν μετακομίσει στην περιοχή μας, αυτό που επιδιώκουν είναι να μετατρέψουν την καταστροφή σε ευκαιρία για μπίζνες επιχειρηματικών ομίλων.

Αυτοί έχουν ως "οικογένεια" τους βιομηχάνους, τους εφοπλιστές, τις τράπεζες και τους άλλους μεγαλοκαρχαρίες, όπως χωρίς να ντρέπονται διαφημίζουν στις φιέστες που στήνουν για να ρίξουν στάχτη στα μάτια του λαού, να τον καθησυχάσουν με "οράματα" και παχιά λόγια και να αποσπάσουν τη συναίνεσή του.

Δικιά μας οικογένεια είναι οι συνάδελφοί μας, όλος ο πυρόπληκτος λαός της Βόρειας Εύβοιας, που εκείνες τις δύσκολες και τραγικές μέρες της φωτιάς έδωσε μόνος του τον αγώνα για να σώσει τη ζωή, τα σπίτια και τα χωριά του. Και όλοι μαζί, σαν οικογένεια, θα συνεχίσουμε τον αγώνα για να ξαναγεννηθεί ο τόπος μας με πρωταγωνιστή τον λαό και τις ανάγκες του, και όχι τα επιχειρηματικά συμφέροντα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Βαγγέλης Γεωργαντζής, σχολιάζοντας στον «Ριζοσπάστη» τα σχέδια «ανασυγκρότησης» που προωθεί η κυβέρνηση.

Τίποτα δεν τελείωσε, ο αγώνας για να μείνουν στον τόπο τους συνεχίζεται!

Η πρωτοβουλία για την οργάνωση των διεκδικήσεων και η γνήσια λαϊκή αλληλεγγύη προσφέρουν ανεπανάληπτα διδάγματα και μοναδικές εικόνες όλο τον τελευταίο χρόνο

Συνέλευση του Σωματείου των ρετσινάδων
Συνέλευση του Σωματείου των ρετσινάδων
Πριν καλά καλά σβήσουν οι φλόγες, ο λαός της Βόρειας Εύβοιας ρίχτηκε σε μια νέα μάχη: Στην οργάνωση του αγώνα για αποζημιώσεις και μέτρα ουσιαστικής στήριξης, για να μπορέσει να παραμείνει στον τόπο του.

Παρακαταθήκη στην προσπάθεια αυτή ήταν η λαϊκή αυτενέργεια, η αλληλεγγύη και οι δεσμοί που αναπτύχθηκαν στα μέτωπα της φωτιάς και στη μάχη για να σωθούν σπίτια και χωριά. Εκεί ήταν που πήρε «σάρκα και οστά» το σύνθημα «Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό».

Η «μαγιά» για την οργάνωση του αγώνα ήταν το Σωματείο των ρετσινάδων και ο Αγροτικός Σύλλογος. Γρήγορα στα χωριά της περιοχής στήθηκαν Επιτροπές Αγώνα Πυρόπληκτων και η Συντονιστική τους Επιτροπή.

Ο κόμβος της Στροφυλιάς έγινε το κέντρο όλης αυτής της πρωτόγνωρης για την περιοχή δραστηριότητας. Εκεί στήθηκε το Στέκι Αγώνα και Αλληλεγγύης, εκεί για μήνες χτυπούσε η καρδιά του πυρόπληκτου λαού της περιοχής.

Στον κόμβο της Στροφυλιάς πραγματοποιήθηκε στις 21 Αυγούστου το συγκλονιστικό συλλαλητήριο, με τη συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων, που έδωσε το έναυσμα για την κλιμάκωση του αγώνα και παράλληλα έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση.

Εκεί δόθηκε λίγες βδομάδες μετά και η μεγάλη συναυλία αγώνα και αλληλεγγύης με τη συμμετοχή καταξιωμένων ερμηνευτών και μουσικών.

Το μεγάλο συλλαλητήριο στη Στροφυλιά
Το μεγάλο συλλαλητήριο στη Στροφυλιά
Ακολούθησε το επίσης μαζικό συλλαλητήριο στην Αθήνα σε συντονισμό με πληγέντες από άλλες περιοχές της χώρας, που αποτελεί μια ακόμη συνεισφορά του πυρόπληκτου λαού της Βόρειας Εύβοιας στην προσπάθεια να αναπτυχθεί παραπέρα και να δυναμώσει η οργανωμένη διεκδίκηση του λαού.

Παρακαταθήκη και όπλο για τη συνέχεια

Ο αγώνας του λαού της Βόρειας Εύβοιας εξελίσσεται όλο αυτόν τον χρόνο μέσα από διάφορες κινητοποιήσεις και μορφές.

Μέσα από μαζικές συγκεντρώσεις και παραστάσεις διαμαρτυρίας στη Χαλκίδα, από το μπλόκο των αγροτών στον κόμβο της Στροφυλιάς τον χειμώνα, από δυναμικές παρεμβάσεις στις φιέστες που διοργανώνουν στην περιοχή η κυβέρνηση και η επιτροπή «ανασυγκρότησης», όπως στις αρχές του Ιούνη στην Ιστιαία.

Δεν έλειψαν επίσης οι κινητοποιήσεις Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, μαθητών και εκπαιδευτικών ενάντια στην υποβάθμιση σχολικών μονάδων της περιοχής στα πυρόπληκτα χωριά, που έρχεται να επιδεινώσει ακόμη περισσότερο τις ήδη απαξιωμένες συνθήκες Εκπαίδευσης.

Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι ΜΚΟ που αλωνίζουν στην περιοχή έφτασαν στο σημείο να χτυπάνε την πόρτα σχολείων και να ζητούν να αναλάβουν εκπαιδευτικές και παράλληλες δράσεις, προκειμένου να καλυφθούν τα κενά και οι ελλείψεις, υποκαθιστώντας τις υποχρεώσεις του κράτους.

Τα Στέκια στη Στροφυλιά και την Ιστιαία έγιναν το επίκεντρο του αγώνα και της αλληλεγγύης
Τα Στέκια στη Στροφυλιά και την Ιστιαία έγιναν το επίκεντρο του αγώνα και της αλληλεγγύης
Ο οργανωμένος αγώνας που αναπτύχθηκε αμέσως μετά τη φωτιά και συνεχίζεται, αποτελεί παρακαταθήκη και όπλο για τον λαό της περιοχής απέναντι στα σχέδια και την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης. Ολος αυτός ο αγώνας και η πίεση που άσκησε, συνέβαλαν καθοριστικά στα όποια μέτρα στήριξης έχουν παρθεί μέχρι τώρα, ενώ διαμορφώνουν όρους για μεγαλύτερες κατακτήσεις.

Ο λαός της περιοχής είναι αποφασισμένος να συνεχίσει τον αγώνα του. Αυτό φανερώνει ο πολλαπλασιασμός των εγγραφών και των συμμετοχών στις εκλογές του Σωματείου των ρετσινάδων και στον Αγροτικό Σύλλογο, αλλά και η δυναμική συμμετοχή στις τελευταίες κινητοποιήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Πυρόπληκτων διοργανώνει σύσκεψη - συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη 10 Αυγούστου, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του κτιρίου Μελά στη Λίμνη.

Συγκλονιστική η εργατική - λαϊκή αλληλεγγύη

Στον αγώνα που έδωσε και συνεχίζει να δίνει ο λαός της Βόρειας Εύβοιας, βρήκε πλατιά συμπαράσταση και αλληλεγγύη από την εργατική τάξη και τον λαό ολόκληρης της χώρας.

Η κάθε είδους υλική βοήθεια που άρχισε να καταφθάνει από την επόμενη μέρα της φωτιάς στη Βόρεια Εύβοια ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Σωματεία εργαζομένων, σύλλογοι, φορείς άρχισαν να συγκεντρώνουν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης και να τα στέλνουν με οργανωμένες αποστολές στη Βόρεια Εύβοια, ενώ δεκάδες ήταν οι περιπτώσεις μεμονωμένων ατόμων που έστελναν τη βοήθειά τους.

Παράσταση Καραγκιόζη για τα μικρά παιδιά
Παράσταση Καραγκιόζη για τα μικρά παιδιά
Η συγκινητική αυτή συμπαράσταση και αλληλεγγύη ξεπέρασε μάλιστα τα σύνορα της χώρας, καθώς στήριξη στάλθηκε ακόμη και από το εξωτερικό.

Για τη διαχείριση της υλικής βοήθειας που κατέφθανε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα έστησε και δεύτερο Στέκι στην Ιστιαία. Και τα δύο Στέκια οργανώθηκαν και λειτούργησαν υποδειγματικά.

Σ' αυτά τα δύο επιτελεία του αγώνα, και κυρίως στον κόμβο της Στροφυλιάς, διαδραματίστηκαν συγκλονιστικές και ανεπανάληπτες στιγμές που δύσκολα περιγράφονται.

Εργαζόμενοι, φοιτητές, άνθρωποι κάθε ηλικίας από διάφορες γωνιές της χώρας ερχόντουσαν στο Στέκι όχι μόνο για να προσφέρουν υλικά αγαθά αλλά και για να βοηθήσουν στη λειτουργία τους. Παρέμειναν για λίγες μέρες στην περιοχή όχι μόνο προσφέροντας αλλά και παίρνοντας και οι ίδιοι ένα μεγάλο μάθημα ζωής, όπως χαρακτηριστικά σημείωναν φεύγοντας, με την υπόσχεση να επιστρέψουν.

Εκεί στο Στέκι της Στροφυλιάς σφυρηλατήθηκαν ακόμη περισσότερο οι δεσμοί ανάμεσα στον πυρόπληκτο λαό της περιοχής αλλά και σε όσους βρέθηκαν για να βοηθήσουν.

Γυναίκες από τα γύρω χωριά έπαιρναν τρόφιμα και πράγματα από το Στέκι και το μεσημέρι επέστρεφαν με μαγειρεμένα φαγητά για να φάνε όλοι όσοι βοηθούσαν εθελοντικά στη λειτουργία του. Μοναδικές εικόνες που μόνο η γνήσια λαϊκή αλληλεγγύη μπορεί να προσφέρει.


Συναυλία - γλέντι αλληλεγγύης στη Στροφυλιά
Συναυλία - γλέντι αλληλεγγύης στη Στροφυλιά

Από τη συμμετοχή των πυρόπληκτων της Εύβοιας στο μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα, τον Νοέμβρη του 2021
Από τη συμμετοχή των πυρόπληκτων της Εύβοιας στο μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα, τον Νοέμβρη του 2021
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ
Το ΚΚΕ έδωσε και δίνει από την πρώτη στιγμή τη μάχη με τον λαό της Β. Εύβοιας

Δήλωση για τον έναν χρόνο από την πυρκαγιά

Με αφορμή τον έναν χρόνο από την πυρκαγιά στη Β. Εύβοια, ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτής Εύβοιας του ΚΚΕ, σημείωσε:

«Αυτές τις μέρες, πριν έναν χρόνο, κάηκε ένα μεγάλο μέρος από το υπέροχο δάσος της Βόρειας Εύβοιας, κάηκαν σπίτια, περιουσίες και καλλιέργειες, ξεκληρίστηκε ένας ολόκληρος κλάδος - οι ρετσινάδες - και όλοι οι υπόλοιποι, αγρότες, κτηνοτρόφοι, μικροί επαγγελματίες, απασχολούμενοι στον τουρισμό, μπήκαν σε μια σκληρή δοκιμασία.

Μαζί "κάηκαν" και τα επιχειρήματα της κυβέρνησης περί ετοιμότητας, περί προστασίας του περιβάλλοντος, περί προτεραιότητας στην ανθρώπινη ζωή. Επιχειρήματα που ο λαός ακούει από όλες τις κυβερνήσεις πριν από κάθε καταστροφή. Αλλωστε η περσινή καταστροφή στη Β. Εύβοια δεν ήταν η πρώτη. Ο λαός στο Μάτι, στη Μάνδρα, στο Ληλάντιο, στα Μεσσαπία, στο Μαντούδι είχε ζήσει τη δική του τραγωδία από την ανυπαρξία προστασίας από φωτιές και πλημμύρες.

Αιτία του περσινού, όλων των προηγούμενων και επόμενων εγκλημάτων, είναι η πολιτική που αντιμετωπίζει την προστασία της ανθρώπινης ζωής και της περιουσίας του λαού ως κόστος, που αντιμετωπίζει το περιβάλλον ως πεδίο επενδύσεων των επιχειρηματικών ομίλων της Ενέργειας, του Τουρισμού, των Κατασκευών κ.λπ.

Ετσι εξηγείται γιατί το κράτος είναι ανύπαρκτο, αργό και ασυντόνιστο όταν πρόκειται για τις λαϊκές ανάγκες, αλλά ταυτόχρονα γρήγορο και αποτελεσματικό όταν πρόκειται για τις "ανάγκες" των μονοπωλίων. Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται και το κυβερνητικό "σχέδιο Μπένου" που επιδιώκει να μετατρέψει την καταστροφή σε ευκαιρία για νέες επενδύσεις.

Ο λαός της Β. Εύβοιας στη μάχη με τις φλόγες για να σώσει τα χωριά του, στη μάχη που συνεχίζει να δίνει για 100% αποζημιώσεις για όλους, για μέτρα αποκατάστασης του δάσους, για μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας και προστασίας του δάσους που έχει απομείνει έδειξε τον δρόμο, κάνοντας πράξη το σύνθημα "μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό".

Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στη Βόρεια Εύβοια. Στην πρώτη γραμμή, μαζί με τον λαό δίνουμε μέχρι σήμερα τη μάχη για να μπορέσει ο λαός της Β. Εύβοιας να ζήσει στον τόπο του. Με δεκάδες παρεμβάσεις στη Βουλή, με συνεχή παρουσία σε κάθε χωριό και πόλη της Β. Εύβοιας, με τη μεγάλη συγκέντρωση στο Μαντούδι με τον ΓΓ, Δ. Κουτσούμπα, το ΚΚΕ, όπως υποσχέθηκε από την πρώτη μέρα, όχι μόνο δεν άφησε τη Β. Εύβοια να ξεχαστεί μόλις έπεσαν τα φώτα της δημοσιότητας, αλλά έχει βάλει το λιθαράκι του σε κάθε "μικρή" και "μεγάλη" κατάκτηση του λαού αυτόν τον έναν χρόνο.

Για να μη συνεχίσουμε να ζούμε τραγωδίες όπως η περσινή στη Β. Εύβοια, θα πρέπει να πάψει να καθορίζει τη ζωή μας το "εύφλεκτο" για τις λαϊκές ανάγκες κριτήριο του κέρδους. Σήμερα υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις να ζει ο εργαζόμενος λαός ασφαλής και με αξιοπρεπή εργασία, με σύγχρονες υποδομές Υγείας, Παιδείας, άθλησης, πολιτισμού, αθλητισμού, αναψυχής.

Σε αυτόν τον δρόμο καλούμε τον λαό να συμπορευθεί με το ΚΚΕ, ώστε να ορθώσει σήμερα ασπίδα στην αντιλαϊκή επίθεση, ώστε να δυναμώσει η προοπτική για ένα καλύτερο αύριο».

Ο λαός ζει με τον φόβο της επόμενης νεροποντής

Δύο χρόνια από τις φονικές πλημμύρες σε Ληλάντιο και Ψαχνά Εύβοιας

Αυτές τις μέρες συμπληρώνονται δύο χρόνια από τις φονικές πλημμύρες στην Εύβοια από την κακοκαιρία «Θάλεια, που στέρησαν τη ζωή σε 8 συνανθρώπους μας. Δύο χρόνια μετά και τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα, τα οποία θα έπρεπε να είχαν τελειώσει, σε ορισμένες περιπτώσεις δεν έχουν ξεκινήσει καν. Κι αυτό αφορά το σύνολο της διευθέτησης, από τον ορεινό όγκο μέχρι τις εκβολές των ποταμών.

Οι κάτοικοι του Ληλάντιου Πεδίου στον δήμο Χαλκίδας εξακολουθούμε να ζούμε μέσα στην αγωνία και την ανησυχία κάθε φορά που βγαίνει έκτακτο δελτίο καιρού. Κάτοικοι κλείνουμε τα σπίτια μας και φιλοξενούμαστε αλλού ή μετακινούμε τα αυτοκίνητά μας. Κάποιοι τα εγκατέλειψαν κιόλας και μετακόμισαν. Μόνο το 1/3 των πληγεισών κατοικιών πήραν τα επιδόματα - «ψίχουλα» μέσω των δήμων.

Για τους υπόλοιπους δεν μερίμνησαν ούτε αυτά να δοθούν. Οι νόμοι τους τους εξαίρεσαν. Αγρότες και επαγγελματίες έχουν γονατίσει οικονομικά, μιας και οι αποζημιώσεις ήταν ελάχιστες μπροστά στις ζημιές που μετράνε ακόμη και σήμερα. Πολλά χωράφια είναι ακαλλιέργητα λόγω αδυναμίας των αγροτών να διαθέσουν χρήματα για να τα ξεμπαζώσουν.

Οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ που έχουν δοθεί αφορούν μόνο τις σοδειές μισού στρέμματος και πάνω ανά καλλιέργεια, και σε ό,τι αφορά αγροτικό εξοπλισμό και εγκαταστάσεις δεν έχουν πάρει ούτε ευρώ. Επαγγελματίες ιδιαίτερα στο χωριό Φύλλα, που η γέφυρα ακόμη δεν έχει ανεγερθεί, έχουν αναγκαστεί να μεταφέρουν την έδρα της επιχείρησης ή βλέπουν τον τζίρο τους να πέφτει μέρα με τη μέρα. Από τις τρεις γέφυρες της πεδινής κοίτης του ποταμού, των Φύλλων δεν υπάρχει, του Αφρατίου και του Βασιλικού έχουν υποστεί ζημιές.

Οι κάτοικοι μέσα από την επιτροπή αγώνα συνεχίζουμε να διεκδικούμε και να απαιτούμε. Μόλις την περασμένη Τετάρτη πραγματοποιήθηκε, μετά από αίτημά μας, συνάντηση στην Αντιπεριφέρεια Εύβοιας με εκπροσώπους της περιφερειακής και της δημοτικής αρχής, με σκοπό να καταθέσουμε και πάλι τα αιτήματά μας για μέτρα αντιπλημμυρικής θωράκισης, αποκατάσταση καταστροφών και αποζημιώσεις. Οι υποτυπώδεις παρεμβάσεις που έχουν γίνει μέσα στην κοίτη για διαπλάτυνση και εκβάθυνση του ποταμού και για αντιστήριξη δεν αρκούν σε καμία περίπτωση για να αποτρέψουν ενδεχόμενη πλημμύρα, άρα ούτε για να προστατέψουν εμάς και τις περιουσίες μας.

Οι ζωές μας κόστος για κράτος και Περιφέρεια!

Η τοποθέτηση της περιφερειακής αρχής ήταν ότι η οριοθέτηση του ποταμού ναι μεν θα γίνει, αλλά όμως δεν σχεδιάζουν «φαραωνικά έργα». Στο ερώτημα πότε οι κάτοικοι θα αισθανόμαστε ασφαλείς, απάντησαν ότι κανείς δεν μπορεί να δώσει απαντήσεις σε αυτή την ερώτηση! Αποδίδουν, όπως και η κυβέρνηση, τα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα στην κλιματική κρίση και βάζουν στόχο μόνο να περιορίσουν τις συνέπειες της επόμενης πλημμύρας.

Η ολοκληρωμένη παρέμβαση με έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης από τις πηγές μέχρι τις εκβολές του ποταμού είναι μια άσκηση κόστους - οφέλους, παραδέχτηκαν κυνικά. Δηλαδή θα προχωρήσουν με κατά τόπους έργα εντός της πεδινής κοίτης, επειδή πρέπει να ζυγίζουν ποια είναι η καλύτερη λύση με το μικρότερο δυνατό κόστος! Διαφορετικά το κόστος πολλαπλασιάζεται!

Με κάθε δικαίωμα οι κάτοικοι αγανακτήσαμε από την κυνική υπεράσπιση της πολιτικής που έχει πνίξει το Ληλάντιο δυο φορές σε 20 χρόνια. Για αυτό και η επιτροπή πλημμυροπαθών δηλώνει πως «δεν δεχόμαστε οι ζωές μας να μπαίνουν στο ζύγι. Δεν μπόρεσαν να πουν πότε θα είμαστε ασφαλείς. Μάλιστα παραδέχτηκαν ότι και μετά τις παρεμβάσεις που θα κάνουν, ο Λήλας μπορεί να υπερχειλίσει και πάλι. Η τοποθέτησή τους για ένα "έργο ρεαλιστικό" είναι αποκαλυπτική. Ρεαλισμός για αυτούς είναι να μην ξοδέψουν τόσα πολλά λεφτά. Ρεαλισμός για αυτούς είναι "Να περιορίσουμε τις συνέπειες της επόμενης υπερχείλισης του Λήλαντα και να μάθουμε στα παιδιά στο σχολείο πώς αντιμετωπίζουμε ένα πλημμυρικό φαινόμενο", όπως ακριβώς μας είπε ο αντιπεριφερειάρχης».

Υπάρχει ένοχος! Είναι η πολιτική που εφαρμόζεται όλα αυτά τα χρόνια και την υπηρέτησαν πιστά όλες οι κυβερνήσεις και η Τοπική Διοίκηση. Με τραγικό τρόπο καταλάβαμε πως το αστικό κράτος έχει συνέχεια και δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια της ζωής μας και της περιουσίας μας.

Ενώ γνωρίζουν με λεπτομέρειες την όξυνση του προβλήματος και τον επείγοντα χαρακτήρα των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, υλοποιούν έργα και υποδομές με κριτήριο την κερδοφορία του κεφαλαίου και όχι την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Ετσι, την ίδια ώρα που λογίζεται ως κόστος η προστασία της ζωής μας, βλέπουμε να δίνονται εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για επενδύσεις επιχειρηματικών ομίλων, να κάνει συνεχώς νέα ρεκόρ η χώρα μας για τις πολεμικές δαπάνες του ΝΑΤΟ που βάζουν σε κίνδυνο τον λαό.

Σήμερα είναι ανάγκη να ενταθεί η διεκδίκηση για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας. Η ολοκληρωμένη προστασία της ζωής, της ασφάλειας και της περιουσίας των λαϊκών οικογενειών προϋποθέτει τη σύγκρουση με τις αιτίες που μας έφεραν ως εδώ, προϋποθέτει έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης που θα έχει στο επίκεντρο τις κοινωνικές ανάγκες και όχι τα κέρδη των λίγων.

Με το ΚΚΕ στον αγώνα, ασπίδα για το τώρα, ελπίδα για το αύριο!

Οι κομμουνιστές συνεχίζουμε στις γειτονιές και στα χωριά, πληγέντες και οι ίδιοι, μπαίνουμε μπροστά στην οργάνωση της πάλης και της διεκδίκησης. Με αιτήματα - αιχμή τις άμεσες αποζημιώσεις στο 100%, την αποκατάσταση του χαμένου εισοδήματος και τα αντιπλημμυρικά έργα, πρωτοστατήσαμε μαζί με άλλους κατοίκους από την πρώτη στιγμή στη συγκρότηση επιτροπής αγώνα, μέσα από μαζικές ανοιχτές συνελεύσεις κατοίκων.

Αναδείξαμε την εγκληματική ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ και των προηγούμενων για την καταστροφή αυτή. Μέσα από μαζικές διαδικασίες οργανώθηκαν πολύμορφες αγωνιστικές παρεμβάσεις: Παραστάσεις διαμαρτυρίας των κατοίκων στο Περιφερειακό Συμβούλιο και στο Δημοτικό Συμβούλιο, συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στη Χαλκίδα και στη γέφυρα του Βασιλικού.

Συμμετείχαμε στο πανελλαδικό συντονιστικό των πληγέντων από φυσικές καταστροφές και στο πανελλαδικό συλλαλητήριο των πληγέντων στην Αθήνα. Ετσι, πιέσαμε ώστε να συζητηθούν οι συνέπειες της πλημμύρας και να υλοποιηθούν κάποια από τα αιτήματα των κατοίκων, όπως η απαλλαγή από τους λογαριασμούς νερού και δημοτικά τέλη και η παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Η κυβέρνηση εξέδωσε επιπλέον υπουργικές αποφάσεις για να αποζημιώσει κι άλλες καταστροφές, που στο αρχικό νομοσχέδιο δεν υπήρχαν.

Ο λαός της περιοχής έναν δρόμο έχει για να ορθοποδήσει, να αποζημιωθεί για το 100% των καταστροφών που υπέστη, να προστατέψει τη ζωή του: Με τη συλλογική διεκδίκηση και δράση, να απαιτήσει με την οργάνωση και πάλη του μέσα από τους συλλογικούς του φορείς. Να σημαδέψει τον πραγματικό ένοχο, που είναι η πολιτική που στον βωμό του κέρδους θυσιάζει ζωές και περιουσίες.

Το ΚΚΕ σε αυτόν τον δρόμο θα βαδίσει μπροστά, θα συμβάλει με όλες του τις δυνάμεις, όπως έκανε και από την πρώτη στιγμή των καταστροφών, ώστε όλοι μαζί, πληγέντες και μη κάτοικοι του Ληλαντίου, να νιώθουμε ασφαλείς σε όλες τις καιρικές συνθήκες.


Τάνια ΑΥΛΩΝΙΤΗ
Μέλος της Επιτροπής Περιοχής Ανατ. Στερεάς και Εύβοιας του ΚΚΕ, κάτοικος Ληλαντίου

Τα πάντα για να δυναμώσει η λαϊκή διεκδίκηση

Από την πρώτη στιγμή, οι φίλοι, τα μέλη και τα στελέχη του Κόμματος πρωτοστατήσαμε στη συγκρότηση ομάδων παρατήρησης παίρνοντας μέρος στην κατάσβεση της καταστροφικής πυρκαγιάς στην περιοχή της Βαρυμπόμπης και των Θρακομακεδόνων, βρεθήκαμε στο πλευρό των κατοίκων της περιοχής, βοηθώντας όπου ήταν αναγκαίο στην μετακίνησή τους, στο καθάρισμα των κατοικιών από το πέρασμα της πύρινης λαίλαπας κ.α. Πήρε σάρκα και οστά το σύνθημα «Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό».

Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, ύστερα από πρωτοβουλία εκλεγμένων κομμουνιστών συνδικαλιστών της περιοχής, πήραμε την πρωτοβουλία και καλέσαμε τους κατοίκους της περιοχής σε συνέλευση για την οργάνωση του αγώνα, διεκδικώντας αποζημιώσεις στο 100%. Η συνέλευση πραγματοποιήθηκε με μεγάλη συμμετοχή κατοίκων, όπου καθένας μας από τον κάθε οικισμό έθεσε τα δικά του αιτήματα και προβλήματα που υπήρχαν και συνεχίζουν σε μεγάλο βαθμό να υπάρχουν έως και σήμερα.

Αποτέλεσμα αυτής της γόνιμης μαζικής διαδικασίας ήταν η συγκρότηση Επιτροπής κατοίκων Βαρυμπόμπης - Θρακομακεδόνων, η οποία χωρίς να χάσει χρόνο και παίρνοντας υπόψη τα αιτήματα κατάρτισε πλαίσιο πάλης διεκδικώντας άμεση αποκατάσταση όλων των ζημιών που έχουν προκύψει στο 100% τόσο για τις κατοικίες όσο και τις πληγείσες επιχειρήσεις, εξασφάλιση διαμονής και διατροφής όλων των πληγέντων, παραχώρηση των αδιάθετων κατοικιών που υπάρχουν στο Ολυμπιακό Χωριό κ.ά.

Με τα παραπάνω αιτήματα προχωρήσαμε σε μαζική κινητοποίηση με κατοίκους στο δημαρχείο Αχαρνών την ώρα που υπήρχε προγραμματισμένη συνάντηση του δημάρχου με τους βουλευτές της Περιφέρειας Ανατολικής Αττικής, όπου τα κάναμε γνωστά. Συμμετείχαμε ως Επιτροπή στη συγκρότηση Πανελλαδικής Επιτροπής πληγέντων από τις φυσικές καταστροφές και προχωρήσαμε με κοινό πλαίσιο αιτημάτων σε μεγάλη κινητοποίηση στις 6 Νοέμβρη στο κέντρο της Αθήνας με συμμετοχή πληγέντων από την περιοχή μας αλλά και από ολόκληρη την Ελλάδα.

Ταυτόχρονα, αναδείξαμε το θέμα ως Κόμμα και μέσα στη Βουλή καταθέτοντας Ερώτηση με θέμα «Λήψη μέτρων για την προστασία και την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των κατοίκων της Βαρυμπόμπης και των Θρακομακεδόνων».

Εναν χρόνο μετά οι αποζημιώσεις για τις κατοικίες ακόμα εκκρεμούν, ενώ για τους επαγγελματικούς χώρους, κύρια της εστίασης, τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα καθώς τα ασφυκτικά κριτήρια κρατάνε τις αποζημιώσεις σε πολύ χαμηλά επίπεδα και ουσιαστικά δεν καλύπτουν ούτε τα πρώτα έξοδα για τις αναγκαίες μελέτες από τους μηχανικούς. Την ίδια στιγμή, πάνε και έρχονται τα σενάρια για επιχειρηματική αξιοποίηση του Τατοΐου στο όνομα της αποκατάστασης από την καταστροφή της πυρκαγιάς, κάνοντας δηλαδή μπίζνες πάνω στα καμένα.

Παρά τις μεγάλες περσινές καταστροφές, το Δασαρχείο της Πάρνηθας παραμένει υποστελεχωμένο με μηδέν δασεργάτες και ανήμπορο να κάνει τις όποιες εργασίες μέσα στο δάσος, οι οποίες ανατίθενται σε εργολάβους. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία παραμένει υποστελεχωμένη από ανθρώπινο δυναμικό, χωρίς επαρκή μέσα για την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων.

Εχουμε πολλές φορές αναδείξει ως Κόμμα αυτά τα ζητήματα, κυρίως όμως παλεύουμε για να δυναμώσει η διεκδίκηση του λαού για ουσιαστικά και ολοκληρωμένα μέτρα προστασίας της ζωής του και της περιουσίας του, ενάντια στην πολιτική κυβερνήσεων και ΕΕ που θεωρούν κόστος την προστασία του λαού.


Πέτρος ΚΑΡΑΜΠΕΛΑΣ
Μέλος του Τομεακού Γραφείου Βορειοδυτικής Αττικής του ΚΚΕ

Δασική πυρκαγιά στη Νέα Πέραμο

Πυρκαγιά σε δασική έκταση εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 10 το πρωί της Παρασκευής στην περιοχή του Λουτρόπυργου Νέας Περάμου. Η φωτιά κατέστρεφε περιοχή που είχε καεί πριν μερικά χρόνια και είχε φυσική αναδάσωση. Οι δυνάμεις πυρόσβεσης επικέντρωσαν την προσοχή τους να μην ξεφύγουν οι φλόγες κάτω από την Εθνική Οδό προς την παλιά Εθνική και προς Λουτρόπυργο. Εγινε διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στην Εθνική Οδό Αθηνών - Κορίνθου στο ρεύμα προς Κόρινθο από το ύψος των διοδίων Ελευσίνας. Εγινε εκκένωση του οικισμού Ανω Βλυχάδα.

«Σαν να μην πέρασε μια μέρα» και στα καμένα της Αττικής

68.000 στρέμματα έγιναν στάχτη πέρυσι τέτοιες μέρες, από τη Βαρυμπόμπη μέχρι τη Μαλακάσα | Ο «Ριζοσπάστης» βρέθηκε στην περιοχή και συζήτησε με πυρόπληκτους

Κουφάρι σπιτιού στη Βαρυμπόμπη
Κουφάρι σπιτιού στη Βαρυμπόμπη
Εναν χρόνο μετά τις καταστροφικές φωτιές στη Βόρεια Αττική, στους πρόποδες της πολύπαθης Πάρνηθας (Βαρυμπόμπη, Θρακομακεδόνες, Αφίδνες, Ιπποκράτειος Πολιτεία, Κρυονέρι, Δροσοπηγή ως τη Μαλακάσα), που κατέκαψαν πάνω από 68 χιλιάδες στρέμματα δάσους, αλλά και αυτές στη Δυτική Αττική και το Ορος Πατέρα, στα Βίλια (με καμένα πάνω από 16.000 στρέμματα) και στην πολύπαθη Κερατέα, η εικόνα του μαύρου κυριαρχεί παντού. Ταυτόχρονα, από τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα ελάχιστα έχουν γίνει, ενώ ούτε λόγος γίνεται για μέτρα πρόληψης. Την ίδια ώρα, οι πληγέντες περιμένουν τις έτσι και αλλιώς πενιχρές αποζημιώσεις και παροχές που συνθλίβονται στα γρανάζια της γραφειοκρατίας του αστικού κράτους, που ενώ είναι γαλαντόμο στο να ξοδεύει για ευρωατλαντικούς εξοπλισμούς και επιχορηγήσεις στο κεφάλαιο, είναι ιδιαίτερα φειδωλό όταν πρόκειται για ζωτικές ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων.

Επίσης, παρά το πάθημα των τεράστιων καταστροφών, για άλλη μια φορά, υπάρχει, όπως καταγράψαμε στο ρεπορτάζ, μπόλικη καύσιμη ύλη (από παρατημένα ξερά κλαδιά και χόρτα, μέσα στις καμένες αλλά και στις άκαυτες περιοχές) για ενδεχόμενες νέες συμφορές, ενώ είναι σχεδόν βέβαιο το προδιαγεγραμμένο έγκλημα με πλημμυρικά φαινόμενα όταν τον χειμώνα αρχίσουν οι πρώτες δυνατές βροχές.

Σαν να μην πέρασε μια μέρα...

Πυλώνες υπερύψηλης τάσης πάνω από οικισμούς και τα χόρτα στο ένα μέτρο
Πυλώνες υπερύψηλης τάσης πάνω από οικισμούς και τα χόρτα στο ένα μέτρο
Η πυρκαγιά ειδικά στην Πάρνηθα στις 3 Αυγούστου του 2021 είχε καταδείξει το πόσο ευάλωτο είναι το Λεκανοπέδιο Αττικής, όταν απειλήθηκαν οικιστικός ιστός και βιομηχανικές μονάδες, ενώ και σήμερα σημαντικές εγκαταστάσεις για όλη την Αττική, όπως το αντλιοστάσιο της ΕΥΔΑΠ στη Βαρυμπόμπη, το ηλεκτρικό δίκτυο υπερύψυλης τάσης, είναι επί της ουσίας απροστάτευτες, με ακαθάριστους τους περιβάλλοντες χώρους και ταυτόχρονα τους πυλώνες υψηλής τάσης να βρίσκονται πάνω από οικισμούς.

Στην όλη αυτή κατάσταση, που δείχνει σαν να μην πέρασε μια μέρα, έρχονται να προστεθούν και τα επιτακτικά προβλήματα των κατοίκων, που ακόμα πασχίζουν να ανασυγκροτήσουν τη ζωή τους.

Στην πλατεία της Βαρυμπόμπης, όπου ξεκίνησε το μικρό οδοιπορικό μας, τα σημάδια της καταστροφής είναι εμφανή. Τα κουφάρια των καμένων και μισοκαμένων πεύκων δεσπόζουν μαζί με εγκαταλειμμένα μαγαζιά, ενώ και τα λιγοστά άλλα που είναι ανοιχτά έχουν αυτήν την περίοδο ιδιαίτερα λίγο κόσμο. Οπως μας λένε κάτοικοι, άνθρωποι που τα σπίτια τους υπέστησαν μεγάλες ζημιές αποθαρρύνονται να τα ξαναφτιάξουν αφού οι πενιχρές αποζημιώσεις δεν αρκούν. Επίσης, κάτοικοι που ξεσπιτώθηκαν ακόμα περιμένουν τις επιδοτήσεις ενοικίων.

Χαρακτηριστική περίπτωση η οικογένεια της Βάσως Ελευθερίου, από τον οικισμό Ν751. Ο συγκεκριμένος οικισμός έγινε από οικόπεδα που δόθηκαν από το αστικό κράτος σε Ελληνες στρατιώτες που στάλθηκαν «σαν πρόβατα σε σφαγή» στον πόλεμο της Κορέας τη δεκαετία του '50. Η συγκεκριμένη οικογένεια είχε τη μόνιμη κατοικία της εκεί, κληρονομιά από τον παππού. Το σπίτι είχε νομιμοποιηθεί με τον νόμο Τρίτση, με το κράτος να εισπράττει όλους τους φόρους. Τώρα μετά την καταστροφή του σπιτιού, που φτιάχτηκε με τους κόπους μιας ζωής, το ίδιο κράτος προκαλεί στην οικογένεια των βιοπαλαιστών ένα σωρό γραφειοκρατικά προβλήματα για να μπορέσει να επανακατασκευαστεί. Οπως μας λέει η κυρία Βάσω, εκκρεμούν έγκριση του Δασαρχείου και χαρτιά από την Πολεοδομία για αδειοδότηση της επισκευής στο σπίτι που στον επανέλεγχο κρίθηκε «κίτρινο» (επισκευάσιμο) και καταγγέλλει: «Ενώ δεν έχει ακόμα δοθεί λύση, μένουμε στο νοίκι στο Μενίδι, και επιπλέον από το Πάσχα και μετά δεν έχει καταβληθεί ούτε το επίδομα ενοικίου που προέβλεπαν τα μέτρα που είχαν εξαγγείλει. Μας λένε ότι εκκρεμεί υπουργική έγκριση, και σε συνεχείς επικοινωνίες οι υπάλληλοι μας απαντάνε ότι οι ίδιοι δεν μπορούν να κάνουν κάτι». Το θέμα αυτό απασχολεί και άλλες λαϊκές οικογένειες και είναι επιτακτική ανάγκη η επίλυσή του.

Δεν άλλαξε σχεδόν τίποτε ένα χρόνο μετά, μας λένε κάτοικοι της περιοχής
Δεν άλλαξε σχεδόν τίποτε ένα χρόνο μετά, μας λένε κάτοικοι της περιοχής
Την απαράδεκτη κωλυσιεργία καταγγέλλει και ο Μπάμπης Σιγκούνας, του οποίου το σπίτι του στη λεωφόρο Τατοΐου υπέστη σημαντικές ζημιές από τη φωτιά ενώ διέθετε και μια αίθουσα εκδηλώσεων, την «Ερατώ», που καταστράφηκε ολοσχερώς. Οπως αναφέρει, «η αποζημίωση είναι πολύ λίγη σε σχέση με το πραγματικό κόστος επανακατασκευής. Αν στο Μάτι για τους εκεί πυρόπληκτους υπολογίζονταν 1.000 ευρώ το τετραγωνικό, για την αποκατάσταση σήμερα αυτό το ποσό είναι υποπολλαπλάσιο κάπου 350 ευρώ, όπως υπολογίζει συνολικά ο μηχανικός μου, και όταν τα υλικά κατασκευής είναι 2 και 3 φορές επάνω με τη σημερινή ακρίβεια που υπάρχει. Επίσης, οι μηχανικοί που έχουν αναλάβει τις διαδικασίες τον αδειοδοτήσεων μας καλούν να δηλώσουμε λιγότερες ζημιές, για να έχουμε ελπίδες να πάρουμε κάτι, που στην ουσία λειτουργεί ως εκβιασμός». Και προσθέτει: «Πιεζόμαστε να καταθέσουμε τα χαρτιά για την αδειοδότηση των εργασιών και δίνεται ένα ασφυκτικό περιθώριο 4 χρόνων για ολοκλήρωσή τους, αλλιώς υπάρχει η απειλή του σφραγίσματος του ακινήτου. Δηλαδή μας αναγκάζουν να πέσουμε στα νύχια των τραπεζών αλλιώς να τα παρατήσουμε γιατί τα κόστη είναι απίστευτα. Εγώ επειδή είχα και μαγαζί και υπερβαίνω τα 150 τετραγωνικά που έχουν θέσει όριο για την αποζημίωση βρίσκομαι σε αδιέξοδο. Κατά τ' άλλα οι κάτοικοι καλούμαστε να πληρώσουμε τη μεταφορά των μπαζών από τα ερείπια που έχουν απομείνει και μόνο στην αρχή υπήρχε συνδρομή της δημοτικής αρχής, ενώ η αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος είναι αστείο και να λέγεται. Το μόνο που είδαμε ήταν η επιλεκτική δεντροφύτευση από διάφορους ...χορηγούς έξω και μόνο από γνωστό club της ελίτ στην περιοχή μας. Κατά τ' άλλα κυριαρχούν το μαύρο και η εγκατάλειψη. Επίσης δεχόμαστε και επιπλήξεις από το Δασαρχείο γιατί τολμήσαμε να φυτέψουμε μερικά δεντράκια με δική μας πρωτοβουλία. Τέτοιος παραλογισμός...».

Στην Ιπποκράτειο Πολιτεία τα έργα ανάσχεσης στο βουνό, έναν χρόνο μετά την καταστροφή, δεν έχουν ολοκληρωθεί
Στην Ιπποκράτειο Πολιτεία τα έργα ανάσχεσης στο βουνό, έναν χρόνο μετά την καταστροφή, δεν έχουν ολοκληρωθεί
Αναφερόμενος στην καταστροφική πυρκαγιά ο συνομιλητής μας αναφέρθηκε και στις ευθύνες της ΔΕΗ, στους υποσυντηρημένους πυλώνες και κατέθεσε τη μαρτυρία του από την τρομερή νύχτα της 4ης Αυγούστου. «Εσκαγαν οι φωσφορούχες μπάλες, που ήταν πάνω στα καλώδια τροχιοδεικτικά για το αεροδρόμιο του Τατοΐου που είναι δίπλα, και μετέφεραν τη φωτιά. Κάπως έτσι και χωρίς ισχυρούς ανέμους άρπαξε φωτιά και η κεραμοσκεπή στο σπίτι μου και έγινε η καταστροφή που έγινε».

Καμία πρόληψη και σήμερα

Από την επιτόπια «αυτοψία» που κάναμε είναι φανερό πως τίποτε δεν έχει αλλάξει. Οι πυλώνες υπερύψηλης τάσης παραμένουν μέσα στον οικισμό, οι καθαρισμοί ρεμάτων αλλά και μέσα στα σοκάκια της κοινότητας υποτυπώδεις. Οπως μας έλεγαν οι κάτοικοι, τα ξερόκλαδα που είναι παρατημένα στις άκρες δεν αναλαμβάνει κανείς να τα απομακρύνει, μένοντας εκεί ως ...προσάναμμα για την επόμενη καταστροφή. Οπως μας είπαν με αγανάκτηση, ακόμα και τα καμένα πεύκα μέσα στις αυλές έπρεπε μόνοι τους να τα κόψουν, με το κόστος να ξεπερνάει τα 200 - 300 ευρώ.

Την κατάσταση, που παραμένει ίδια σε ό,τι αφορά την πρόληψη, μας ανέφερε ο κ. Νίκος Σπανάκης, πρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου Βαρυμπόμπης που συμμετείχε και στην Επιτροπή Πυροπλήκτων την οποία συγκρότησαν οι κάτοικοι. Μας είπε ότι και το μικρό οίκημα του Συλλόγου που είχε μεγάλες ζημιές ακόμα δεν έχει αποκατασταθεί πλήρως.

Ο κ. Γιώργος Παναγάκης, από τον οικισμό Φλόγα, που είχε σημαντικές καταστροφές στο σπίτι, αναφέρει ότι ακόμα προσπαθούν με τη γραφειοκρατία και τα έγγραφα που απαιτούνται, ενώ τονίζει ότι «η προσπάθεια που έγινε από την πρώτη στιγμή με πρωτοβουλία των αγωνιστών του ΚΚΕ είναι κάτι που πίεσε για τα όποια, έστω λίγα, καταφέραμε να πάρουμε. Και χρειάζεται να συνεχιστεί. Το ΚΚΕ ήταν το μόνο κόμμα που έδειξε από την αρχή ενδιαφέρον, απέδειξε με τη δράση των μελών του ότι στέκεται αλληλέγγυο σε όποιον το έχει ανάγκη και συλλογικά οργανώνει τη διεκδίκηση».

Ιδια η κατάσταση σε Αφίδνες, Ιπποκράτειο Πολιτεία και Βίλια

Στο βόρειο τμήμα της Πάρνηθας η καταστροφή στο περιβάλλον είναι πολύ μεγάλη ενώ σε Ιπποκράτειο Πολιτεία, Δροσοπηγή, Αφίδνες τα ολοσχερώς καταστραμμένα σπίτια είναι γύρω στα 50, σημαντικές όμως ζημιές έχουν και πολλά ακόμα. Με μια απλή παρατήρηση διαπιστώνει κανείς σε όλη αυτήν τη χτυπημένη περιοχή ότι αν και έγιναν κάποια έργα ανάσχεσης με κορμούς και κορμοδέματα, αυτά δεν έχουν ολοκληρωθεί, υπάρχει αρκετή καύσιμη ύλη με κομμένα κλαριά, ενώ οι κορμοί κοντά σε κολόνες είναι κομμένοι μόνο ως το ύψος των καλωδίων, γιατί ...ως εκεί ήταν η αρμοδιότητα του εργολάβου, δημιουργώντας ένα ιδιαίτερο θέαμα με χιλιάδες μαύρους στύλους. Το γεγονός ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί τα έργα πρόληψης δημιουργεί εύλογη ανησυχία για τον χειμώνα, με τις βροχές και τα χιόνια, για πλημμυρικά φαινόμενα και αποκλεισμό, όπως συνέβη και το 2020 με την κακοκαιρία «Μήδεια», από την οποία απομεινάρια από τα κατεστραμμένα δέντρα υπάρχουν ακόμα και σήμερα.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή ανέδειξε ο Σύλλογος Οικιστών Ιπποκράτειου Πολιτείας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Παρασκευή. Εκεί ο πρόεδρος του Συλλόγου, Σωκράτης Ευσταθόπουλος, αναφέρθηκε αρχικά στα διαχρονικά προβλήματα και πριν από την καταστροφή. Η περιοχή αν και εντάχθηκε στο σχέδιο πόλης από το 1977 δεν έχει σταθερή τηλεφωνία γιατί θεωρείται από τον ΟΤΕ ως μη συμφέρουσα επένδυση, δεν έχει αστική σύνδεση ενώ και η σιδηροδρομική σύνδεση στις Αφίδνες είναι προβληματική. Οπως είπε, η Ιπποκράτειος Πολιτεία δεν έχει σχολείο και μόλις μετά τη φωτιά πάρθηκαν κάποια μέτρα, όπως γεννήτριες σε αντλιοστάσια, ώστε οι κάτοικοι να μη μένουν από ρεύμα και νερό σε περίπτωση ανάγκης. Στάθηκε ιδιαίτερα στο ότι πρέπει να ολοκληρωθούν τα έργα ανάσχεσης και οι καθαρισμοί στο μικρό μέρος του δάσους που διασώθηκε, όπως και ο φωτισμός και η ασφαλτόστρωση των δρόμων που είναι πάγιο αίτημα των κατοίκων. Αυτό απαιτεί κονδύλια από την πολιτεία ενώ στην περιοχή σημαντικό έργο προσφέρουν και οι εθελοντικές ομάδες πυροπροστασίας. Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία της αποκατάστασης των κατεστραμμένων σπιτιών σημειώθηκε ότι απαιτεί πολλή γραφειοκρατία, ενώ και αυτή η κρατική συνδρομή εξαντλείται στις αμοιβές των μηχανικών μόνο για τις αρχικές ...μελέτες. Στα οξυμένα προβλήματα της Δροσοπηγής αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου του οικισμού, Παναγιώτης Μίχος, ο οποίος με μεγάλη θλίψη ανέφερε ότι οι κάτοικοι του οικισμού, όπου η καταστροφή είναι μεγαλύτερη, εγκαταλείπουν τα σπίτια τους γιατί χάνουν το κουράγιο τους να τα ξαναχτίσουν βλέποντας τα τεράστια κόστη. Και οι δύο ομιλητές υπογράμμισαν τη σημασία της πρόληψης για να μην επαναληφθούν άλλες καταστροφές. Ωστόσο όσο συνεχίζεται η αντιλαϊκή πολιτική των αστικών κυβερνήσεων, των δημοτικών αρχών και Περιφερειών, της ΕΕ, που βλέπει την προστασία του λαού ως κόστος, με τα Δασαρχεία διαλυμένα, τα ...προδιαγεγραμμένα εγκλήματα θα συνεχίζονται. Στο πλευρό των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής του δήμου Ωρωπού, που ανήκουν οι συγκεκριμένοι οικισμοί, έχουν σταθεί οι εκλεγμένοι κομμουνιστές δημοτικοί σύμβουλοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», που όχι απλά διαπιστώνουν τα προβλήματα αλλά οργανώνουν και τον αγώνα διεκδίκησης σύμφωνα με τις ανάγκες και δυνατότητες της εποχής. Επίσης, έγιναν παρεμβάσεις στη Βουλή και εκδηλώσεις από τις δυνάμεις του Κόμματος στην περιοχή.

Στα Βίλια, που πέρσι βρέθηκαν σε πύρινο κλοιό, η κατάσταση συνεχίζεται η ίδια. Ανύπαρκτα η πρόληψη και τα έργα ανάσχεσης σε πολλές περιοχές, στα ρέματα της Αγ. Αικατερίνης και τις Σούρες, με αποτέλεσμα στη Μάνδρα που πνίγηκε πριν από μερικά χρόνια να ελλοχεύει και πάλι ο κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων. Την ίδια ώρα ελάχιστες αποζημιώσεις έχουν δοθεί στους πυρόπληκτους ενώ τον τελευταίο καιρό έχουν έρθει στο φως και οι προσπάθειες εκκλησιαστικών ιδρυμάτων, μονών, να καταπατήσουν δασικές εκτάσεις. Η «Λαϊκή Συσπείρωση» στην περιοχή έχει αναδείξει την αναγκαιότητα των μέτρων που πρέπει να παρθούν για να μην υπάρξουν νέες συμφορές για τον λαό, καλώντας τον να οργανώσει τον αγώνα του ενάντια στο καπιταλιστικό κράτος που του στερεί όσα δικαιούται.


Δημ. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org