Κυριακή 6 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΜΕΡΑ
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
Οι μπουλντόζες «έσβησαν» ιστορία

Τρεις μπουλντόζες του Δήμου Αθηναίων, «έσβησαν» μέσα σε μια στιγμή την ιστορία ενός αιώνα. Μέσα σε λίγες ώρες κατεδάφισαν ένα από τα ελάχιστα εναπομείναντα σημαντικά μνημεία στην ιστορία της οικονομικής και βιομηχανικής ανάπτυξης της πόλης. Κατόπιν εντολών του δημάρχου, Δ. Αβραμόπουλου, από το πρωί της προηγούμενης Παρασκευής, το πρώην εργοστάσιο του ΦΙΞ, δεν υπάρχει.

Η δημοτική αρχή ισχυρίστηκε πως το κτίριο είχε υποστεί σημαντικές ζημιές από το σεισμό της Αττικής, τον προηγούμενο Σεπτέμβρη και πως δεν επιδεχόταν επισκευή. Με την... αφοριστική αυτή εξήγηση, την οποία δεν υπέβαλε καν προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, «έσβησε» ταυτόχρονα και τους αγώνες των κατοίκων να διατηρηθεί το κτίριο ως σημαντικό μνημείο της ιστορίας της πόλης. «Εσβησε» και την πολιτιστική δραστηριότητα ιδιαίτερα της νεολαίας της περιοχής, που είχε αναπτυχθεί εντός του.

Παρόμοια προσπάθεια από τη Δημοτική Αρχή του Δήμου Αθηναίων να κατεδαφιστεί το πρώην εργοστάσιο του ΦΙΞ είχε επιχειρηθεί και στο παρελθόν, οπότε χάρη στους αγώνες των κατοίκων, αλλά και δημοτικών συμβούλων της μειοψηφίας, έμειναν όρθιοι δύο πυργίσκοι και το κύριο κέλυφος του κτιρίου. Ουσιαστικά ο λόγος που η δημοτική αρχή ήθελε να κατεδαφίσει το κτίριο, ήταν οικονομικός. Μια κατεδάφιση στοιχίζει φτηνότερα από μια διαμόρφωση του κτιρίου.


Αυτό φαίνεται ότι έγινε... πάθημα στη δημοτική αρχή, η οποία αποφάσισε να ξεμπερδεύει με τις όποιες αντιδράσεις, απαντώντας με αιφνιδιασμό. Η κατεδάφιση του πρώην εργοστασίου του ΦΙΞ έγινε τις πρώτες πρωινές ώρες - οπότε και οι περισσότεροι κάτοικοι κοιμούνταν - και μάλιστα με ταχύτητα.

Την ενέργεια της δημοτικής αρχής έσπευσε την προηγούμενη Παρασκευή να καταδικάσει ο υπουργός Πολιτισμού, Θ. Πάγκαλος, στέλεχος της κυβέρνησης, που κατεδάφισε το εργοστάσιο του ΦΙΞ στη Συγγρού!

Αλλωστε η σημερινή δημοτική αρχή και η κυβέρνηση έχουν κοινή πορεία σε παρόμοια ζητήματα, και οι όποιες κόντρες, είναι για το θεαθήναι. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της καταστροφής του Πάρκου Ελευθερίας για τη δημιουργία εκεί του Μεγάρου Μουσικής, που σχεδίασε η κυβέρνηση και συναίνεσε ο δήμος.

Το κτιριακό συγκρότημα στην οδό Πατησίων αρχικά ανήκε στην οικογένεια Κλωναρίδη, η οποία το έχτισε και το έβαλε σε λειτουργία το 1903, με σκοπό την παραγωγή ζύθου, που εκείνη την εποχή μονοπωλούσε ο ΦΙΞ με το εργοστάσιο στη Συγγρού. Δίπλα ακριβώς, ο Κλωναρίδης έχτισε τη βίλα του. Ο ανταγωνισμός ανάμεσα στις δύο επιχειρήσεις ήταν σκληρός, με τελικό νικητή τον ΦΙΞ, που αγόρασε το εργοστάσιο του αντιπάλου του.

Η οριστική διακοπή της λειτουργίας του εργοστασίου της Πατησίων επήλθε το 1983. Υπερχρεωμένη η επιχείρηση πέρασε στον Οργανισμό Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων και στη συνέχεια στην ιδιοκτησία της Εθνικής Τράπεζας, η οποία έβγαλε το εργοστάσιο σε πλειστηριασμό, για να αγοραστεί τελικά από τον Δήμο Αθηναίων, αντί του ποσού του 1,7 δισ. δραχμών. Ο οποίος και το κατεδάφισε...



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ