Σάββατο 6 Ιούλη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Για τη μόρφωση που αξίζει στα παιδιά

Γρηγοριάδης Κώστας

«Κάθε χώρα δίνει στα παιδιά της τη μόρφωση που αντέχει» ήταν η απάντηση που πήραν οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Γονέων Περιφέρειας Αττικής από τον εκπρόσωπο του υπουργείου. Οι γονείς μετέφεραν την αγωνία τους που από το Σεπτέμβρη θα στείλουν παιδιά σε λιγότερα σχολεία, με λιγότερους εκπαιδευτικούς, που έρχονται να χειροτερέψουν τους όρους μόρφωσης για την πλειοψηφία των παιδιών του λαού. Μέτρα που έρχονται να προστεθούν στην υποβάθμιση του περιεχομένου του σχολείου, στην ιδιωτικοποίηση πλευρών της εκπαίδευσης, στα οικονομικά προβλήματα των σχολείων, στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά της λαϊκής οικογένειας στο σπίτι τους.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου εξέφρασε το «ρεαλισμό» των κυβερνήσεων που είναι προσανατολισμένες στο να δίνουν «γην και ύδωρ» στο μεγάλο κεφάλαιο. Να χαρίζουν δισ. στις τράπεζες, να κλείνουν νοσοκομεία, να αφήνουν παιδιά να πεινάνε και με ελάχιστη παροχή κακής μόρφωσης. Αυτή η λογική είναι «ρεαλιστική» για όσους είναι προσανατολισμένοι στο να σώσουν το μεγάλο κεφάλαιο από την κρίση του, να εφαρμόσουν τους όρους που βάζει για να αυξήσει την κερδοφορία και την κυριαρχία τους. Για το λαό αρκεί να στρέψει το βλέμμα στην ιστορία των αγώνων του, όταν ακόμα και σε αβάσταχτες συνθήκες, κρατούσε ψηλά το δικαίωμα στη μόρφωση, σε λαούς που οικοδομούσαν τη δική τους κοινωνία και το μέτρο τους δεν ήταν το πόσο «αντέχουν» αλλά το τι αξίζουν τα παιδιά τους.

Για το χατίρι των πολυεθνικών

Την... εικόνα της «Νέας Ελλάδας» του Αντώνη Σαμαρά έδωσε (4/7/2013) ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης μιλώντας σε εκδήλωση για τη συμφωνία της πολυεθνικής φαρμακοβιομηχανίας «LILLY» με την ελληνική φαρμακοβιομηχανία «ΒΙΑΝΕΞ».

Η πολυεθνική θα κάνει μια επένδυση στην Ελλάδα ύψους 1,5 εκατ. ευρώ για την παραγωγή 10 εκατ. τεμαχίων ενός ενέσιμου αντιβιοτικού που θα εξαχθούν στην Κίνα (ενώ στην Ελλάδα θα διατεθούν 45.000 τεμάχια). Οι πολυεθνικές, όπως αναφέρθηκε στη διάρκεια της εκδήλωσης, κλείνουν εργοστάσια για να «κάνουν οικονομίες κλίμακας» με συμφωνίες τοπικών φαρμακοβιομηχανιών.

Και ο υπουργός Υγείας εξέφρασε τη χαρά του που συμμετέχει σε μια εκδήλωση που αποτελεί την «εικόνα της Ελλάδας που πρέπει να είναι». Δηλαδή με τσακισμένα μεροκάματα και ασφαλιστικά δικαιώματα για εργαζόμενους - λάστιχο, συντάξεις πείνας για τους απόμαχους της δουλειάς, και την κερδοφορία των επιχειρήσεων - περιλαμβανομένης και της φαρμακοβιομηχανίας - στα επιθυμητά επίπεδα.

Η κυβέρνηση, πρόσθεσε ο υπουργός Υγείας, θα πάρει γρήγορες αποφάσεις, με κανόνες για όλους και χωρίς αιφνιδιασμούς για την αγορά. Μετά από όλα αυτά πώς να μη ζητήσει ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κώστας Μίχαλος, που παραβρέθηκε στην εκδήλωση, ακόμα μεγαλύτερη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος;

... Ριζοσπαστισμός κατά παραγγελία

Με πρωτοβουλία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) έγινε σύσκεψη (3/7/2013) των Διοικητικών Συμβουλίων των σωματείων των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου με θέμα τις τρέχουσες εξελίξεις, μεταξύ των οποίων και οι συγχωνεύσεις των νοσοκομείων, που ετοιμάζεται να επιταχύνει η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Και διαβάστε - καλύτερα δηλαδή που δεν ακούγεται - τι πρότεινε συνδικαλίστρια, παράταξης που στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, στο Νοσοκομείο «Σωτηρία». «Ελάτε, και τα υπόλοιπα σωματεία να κλείσουμε την εφημερία του Σωτηρία», είπε η συνδικαλίστρια της ΕΚΣΩ («Ενωτική Κίνηση Σωτηρίας»), παρουσιάζοντας την πρότασή της ως αγωνιστική απάντηση στο κλείσιμο κρεβατιών και κλινικών, που ήδη συντελούνται στο νοσοκομείο.

-- Τι είναι αυτά που λες; Να πεθάνει κόσμος!... αντέτεινε συνδικαλίστρια του ΠΑΜΕ.

-- Γιατί; Δεν πεθαίνει κάθε μέρα κόσμος;... ήρθε η κυνική απάντηση της... ριζοσπάστριας συνδικαλίστριας.

Να χρησιμοποιήσουν δηλαδή οι εργαζόμενοι συνδικαλιστικές πρακτικές σαν εκείνες τις πολιτικές, όπως οι κυβερνητικές, που οδηγούν στο θάνατο αρρώστους.

Αλλά αυτά τα χαρακτηριστικά αποκτούν όσοι γίνονται βαστάζοι εκείνων που εμφανίζονται ως «μεσσίες» και βιάζονται να γίνουν χαλίφηδες στη θέση των προκατόχων τους -επίσης χαλίφηδων- για να συνεχίσουν την περπατησιά τους.

Κινούμενη άμμος

Αμέσως μετά τις εκλογές του περσινού Ιούνη, το ΚΚΕ προέβλεπε ότι η Βουλή θα ήταν «κινούμενη άμμος», συνδέοντας αυτή την εκτίμηση με τη γενικότερη αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού, που ήδη βρισκόταν σε εξέλιξη. Οι εξελίξεις επιβεβαίωσαν την πρόβλεψη του ΚΚΕ. Η έντονη κινητικότητα στις κοινοβουλευτικές ομάδες όλων των κομμάτων της διαχείρισης, που αναπτύχθηκε προεκλογικά, συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Τελευταίο παράδειγμα, η επιστροφή δύο «ανεξάρτητων» βουλευτών στη ΝΔ και ενός πρώην της ΔΗΜΑΡ στον ΣΥΡΙΖΑ. Είχαν προηγηθεί η αποχώρηση ομάδας βουλευτών από τους ΑΝΕΛ, η αποχώρηση του Λοβέρδου από το ΠΑΣΟΚ, η ανεξαρτητοποίηση βουλευτών της ΔΗΜΑΡ και άλλα παρόμοια.

Το ψευτοδίλημμα που κυριάρχησε στις τελευταίες εκλογές ήταν «μνημόνιο - αντιμνημόνιο». Στη βάση αυτή σχηματίστηκαν νέα κόμματα, όπως οι ΑΝΕΛ, διαμορφώθηκαν κυβερνητικές συμμαχίες, όπως η προηγούμενη τρικομματική, οξύνθηκαν αντιθέσεις στο εσωτερικό των αστικών κομμάτων. Μετά τις εκλογές, και όσο το «μνημόνιο - αντιμνημόνιο» ξεθώριαζε στις λαϊκές συνειδήσεις, η κινητικότητα μεταξύ των κομμάτων της διαχείρισης αναζωπυρώθηκε. Η πίεση του λαϊκού παράγοντα και η δυσαρέσκεια για τα μέτρα οδήγησαν σε νέες διαφοροποιήσεις, ανεξαρτητοποιήσεις και διαγραφές βουλευτών. Ολα αυτά δεν μπορεί να τα δει κανείς ξεκομμένα από τις γενικότερες διεργασίες αναμόρφωσης του πολιτικού σκηνικού και την προσπάθεια ανταγωνιζόμενων μερίδων της αστικής τάξης να επηρεάσουν τα πράγματα προς όφελός τους, με κοινή συνισταμένη τη χειραγώγηση του λαού.

Η προσπάθεια να παγιωθούν οι δύο πόλοι, με δεδομένα τα ζόρια των αστών να διαχειριστούν την κρίση, προκαλεί νέες μετακινήσεις, αλλά και φυγόκεντρες τάσεις, όπως, για παράδειγμα, στη ΔΗΜΑΡ. Η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να μετατραπεί σε αξιόπιστο συνομιλητή των αστών και να διεκδικήσει με αξιώσεις τη διακυβέρνηση θα προκαλέσει εξελίξεις, μπροστά και στο συνέδριο που θα τον μετατρέψει σε ενιαίο κόμμα. Δηλώσεις, όπως αυτές του Τατσόπουλου για συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με ένα κομμάτι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, η κοινοβουλευτική συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ προς τη ΔΗΜΑΡ και ορισμένων βουλευτών της ΝΔ προς τη Χρυσή Αυγή, ο ρόλος του ΠΑΣΟΚ στη συγκυβέρνηση και στον ευρύτερο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, ανταγωνιστικά προς τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΔΗΜΑΡ, δείχνουν ότι η μετάλλαξη του αστικού συστήματος είναι σε εξέλιξη και ότι έχουμε πολλά ακόμα να δούμε.

Ολ' αυτά επαληθεύουν τις δυσκολίες του αστικού πολιτικού συστήματος, τις αδυναμίες του να λειτουργεί όπως το προηγούμενο δικομματικό σύστημα. Γι' αυτό και οι επιλογές κυβερνητικών σχημάτων συνεργασίας, με τις όποιες δυσκολίες τους. Υπάρχουν ρωγμές που ένα ρωμαλέο εργατικό λαϊκό κίνημα, με αντικαπιταλιστική - αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση, θα μπορούσε να τις μεγαλώσει, έτσι που να προκαλεί ακόμη μεγαλύτερες και μόνιμες δυσκολίες. Αυτό θα έβαζε εμπόδια και στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής. Σ' αυτό πρέπει να συμβάλει ο λαός, έχοντας κατά νου ότι η αναμόρφωση δε γίνεται για να σωθεί ο ίδιος, αλλά για να χειραγωγηθεί, να ενσωματωθεί στη διαχείριση ο όποιος ριζοσπαστισμός αναπτύσσεται σε λαϊκές συνειδήσεις. Σε τελική ανάλυση, να κρυφτεί η μόνη φιλολαϊκή διέξοδος από την κρίση, που δεν είναι η κατ' ανάθεση διαχείριση της φτώχειας και της εξαθλίωσης του λαού, με το ένα ή το άλλο μείγμα, αλλά η ανατροπή του σάπιου καπιταλισμού από μια πλατιά συμμαχία της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.


Περικλής ΚΟΥΡΜΟΥΛΗΣ

Λαθροχειρία «Αυγής»

Γρηγοριάδης Κώστας

Γράφει η χτεσινή «Αυγή» στον τίτλο του θέματος που αφορά την προχτεσινή συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπα, στο ραδιόφωνο του «Real fm»: «Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ: Αποδέσμευση από την ΕΕ, όχι έξοδος από την Ευρωζώνη». Και παρακάτω στο θέμα: «Η έξοδος από την Ευρωζώνη μπορεί να φέρει ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα για τον λαό, υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στη συνέντευξη που παραχώρησε στον Real Fm και το δημοσιογράφο Ν. Χατζηνικολάου». Χαζοί εκεί στην «Αυγή» δεν είναι. Αρα, η καραμπινάτη διαστρέβλωση της χιλιοειπωμένης θέσης του ΚΚΕ για αποδέσμευση από την ΕΕ, άρα και από την Ευρωζώνη, την οποία ανέλυσε ο Δ. Κουτσούμπας και στη συγκεκριμένη συνέντευξη, οφείλεται σε λαθροχειρία της εφημερίδας. Γιατί, αν δεν ήθελαν να κάνουν λαθροχειρία, ας έβαζαν ολόκληρο το απόσπασμα από τη συνέντευξη του Δ. Κουτσούμπα για να κατατοπίσουν τους αναγνώστες τους για τη θέση του ΚΚΕ, που λέει τα εξής: «Πιστεύουμε ότι πρέπει να φύγουμε από την ΕΕ, αποδέσμευση από την ΕΕ, φυσικά με άλλους όρους και προϋποθέσεις. Δηλαδή, χρειάζεται μια κυβέρνηση, μια εξουσία, η οποία να έχει και να πάρει στα χέρια της εργαλεία. Για παράδειγμα, αν αφήσεις άθικτους τους μονοπωλιακούς ομίλους, αυτούς που έχουν τη μεγάλη κερδοφορία και αυτούς που είναι κλάδοι και επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας για την οικονομία της χώρας, δε θα έχεις αυτά τα απαραίτητα εργαλεία, ώστε να σχεδιάσεις την οικονομία, να κατανείμεις πόρους, να κατανείμεις εργατικό δυναμικό, να λύσεις προβλήματα ανάπτυξης, έτσι ώστε να λυθεί το πρόβλημα της ανεργίας. Αρα, αυτά είναι δέσμη μέτρων, να το πω έτσι απλά, είναι προϋποθέσεις απαραίτητες για να μπορέσεις να κάνεις αυτά. Αν φύγεις και πας σε ένα άλλο νόμισμα, δραχμή ή όπως ονομαστεί, δε λύνεις το πρόβλημα αυτό. Η έξοδος από την Ευρωζώνη δε σου λύνει, αντίθετα μπορεί να χειροτερεύσει και θα χειροτερεύσει για ένα χρονικό διάστημα κατά πολύ και το βιοτικό επίπεδο του λαού και το πρόβλημα της ανεργίας. Και βεβαίως, θα μένουν σε ισχύ και όλα αυτά τα μέτρα που υπάρχουν. Αρα, άμα αυτό το δεις ξεκομμένο, δε λύνεις κανένα πρόβλημα. Αλλωστε αυτά τα ζητήματα συζητούνται ακόμα και σε κύκλους της αστικής τάξης, των βιομηχάνων, της ΕΕ. Είναι πιθανά σενάρια και ανάλογα τις εξελίξεις καθόλου δεν αποκλείεται και να ωθήσουν την Ελλάδα, άλλες χώρες σε έξοδο από το ευρώ, από την Ευρωζώνη».

Οι ναζί ξεπουλάνε στα μονοπώλια...

Βορά στα ξένα και ντόπια μονοπώλια θέλουν τον ορυκτό πλούτο της χώρας οι φασίστες της Χρυσής Αυγής, τη χώρα δεμένη στο άρμα ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, να τις χρυσοπληρώνει. Στην ιστοσελίδα τους επικεντρώνουν στα δεδομένα ερευνών για ύπαρξη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων που πραγματοποίησε νορβηγική εταιρεία σε Ιόνιο και νότια της Κρήτης. Οι ναζί καταρχάς αναπαράγουν «όσα διέρρευσαν από το υπουργείο», ότι υπάρχουν «μεγάλες δυνατότητες και σημαντική δυναμική σε κοιτάσματα υδρογονανθράκων». Λαοπλάνοι, τσιράκια πολυεθνικών, κοροϊδεύουν το λαό ότι μπορεί να του αποδοθούν κέρδη από εξορύξεις ενώ υπάρχουν τα μονοπώλια, τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής είναι ιδιοκτησία μιας χούφτας καπιταλιστών. Αποσιωπούν ότι σε χώρες που υπάρχουν και κοιτάσματα, και εξόρυξη, και εκμετάλλευσή τους, και εξαγωγές (όπως ΗΠΑ, Ρωσία, Αζερμπαϊτζάν, αλλού) και φτώχεια υπάρχει, και ανεργία, και πείνα, ακριβώς ό,τι επιφυλάσσει στους λαούς το εκμεταλλευτικό σύστημα που με κάθε τρόπο υπερασπίζονται οι «μπράβοι» του οι χρυσαυγίτες.

Οι οποίοι, μάλιστα, δίχως καμία αιδώ, τάχα πατριώτες και εθναμύντορες, ξαναλένε ανοιχτά ότι τον ορυκτό πλούτο της χώρας για ξένα μονοπώλια τον προορίζουν, να τον εξορύξουν με το αζημίωτο, ζητώντας: «Προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για την ανάθεση του τεράστιου έργου της έρευνας και εξόρυξης του πετρελαίου και του φυσικού αερίου που περικλείει η ελληνική ζώνη οικονομικής εκμετάλλευσης. Σύναψη αμυντικής συμφωνίας και έναρξη στρατιωτικής συνεργασίας με τα κράτη εκείνα (...) των οποίων οι κοινοπραξίες θα πλειοδοτήσουν στο διαγωνισμό για την έρευνα και εκμετάλλευση των ενεργειακών μας κοιτασμάτων». Δηλαδή, και κέρδη από τις εξορύξεις τούς τάζουν, και ότι θα σέρνουν τη χώρα πίσω τους, δεκανίκι του κάθε ιμπεριαλιστή. Κατά τ' άλλα λένε ότι οι Ελληνες μπορούν μόνοι τους και είναι κατά των ξένων. Ψέμα πάνω στο ψέμα. Γιατί είναι υπέρ των ξένων και ντόπιων μεγαλοεπιχειρηματιών και κατά των ξένων και ντόπιων εργατών...

... το λαό και τον τόπο

...Σημειωτέον ότι οι φασίστες της Χρυσής Αυγής λες και είναι βαλτοί από συγκεκριμένα συμφέροντα διαφημίζουν ανοιχτά εταιρείες εκμετάλλευσης για τα ελληνικά κοιτάσματα. Εγραφαν πρόσφατα σε ανάρτηση στην ιστοσελίδα τους π.χ. για τα κοιτάσματα Καλλιράχης και Καβάλας: «...Γιατί δεν μεγιστοποιείται η εκμετάλλευσή τους; Ηδη το 2004 η Regal Petroleum είχε ανακοινώσει ότι το κοίτασμα Καλλιράχης στο Βόρειο Αιγαίο περιέχει έως 1 δισ. βαρέλια αργού πετρελαίου. Ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες επιβεβαίωσαν τη μελέτη της Regal Petroleum». Σημειωτέον ότι η «Regal Petroleum» που αναφέρουν οι εν Ελλάδι νεοναζί, έχει έδρα τη Βρετανία και εκμεταλλεύεται κοιτάσματα καυσίμου στην ανατολική Ουκρανία. Από ό,τι φαίνεται έχει βλέψεις και αλλού... Διαφήμιζαν κι άλλη τέτοια εταιρεία οι εν Ελλάδι νεοναζί: «(...) η κοινοπραξία Scandic (συμφερόντων Σουηδίας, Νορβηγίας, Δανίας, Ισλανδίας, Εσθονίας, Λετονίας, Λιθουανίας) πρότεινε στην Ελλάδα δάνειο ύψους 250 δισ. ευρώ πενταετούς διάρκειας με αντάλλαγμα τα δικαιώματα για τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου του ελλαδικού χώρου. Η προσφορά περιλάμβανε ότι το 80% των κερδών θα το εκμεταλλευόταν η Ελλάδα και το 20% η κοινοπραξία».

Επιπλέον, μέσα Απρίλη, βουλευτής των νεοναζί (Αρτέμης Ματθαιόπουλος) επισκέφθηκε την Καβάλα όπου συναντήθηκε με ορισμένους εργαζομένους της «KAVALA OIL» και, σύμφωνα με ανακοίνωση των φασιστοειδών, συζήτησαν «και το θέμα εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή για την εξόρυξη νέων κοιτασμάτων». Δηλαδή, εξεύρεση κεφαλαιοκράτη να πατήσει πόδι και να καρπώνεται τον ορυκτό πλούτο της περιοχής με «κοινοπρακτικά σχήματα» που μόνο ωφελημένο έχουν το μεγάλο κεφάλαιο.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Με αφορμή τις εξελίξεις στην Αίγυπτο

Οι εξελίξεις στην Αίγυπτο είναι ιδιαίτερα διδακτικές για το περιεχόμενο και τον προσανατολισμό των λαϊκών αγώνων. Το κριτήριο που έχει σημασία για τους εργάτες και τα λαϊκά στρώματα -και στη χώρα μας- είναι αν η λαϊκή κινητοποίηση συμβάλλει στο κύριο, την οργάνωση της αντεπίθεσης της εργατικής τάξης, των άλλων φτωχών λαϊκών στρωμάτων ενάντια στα μονοπώλια. Το βασικό χαρακτηριστικό των πρόσφατων μαζικών λαϊκών κινητοποιήσεων στην Αίγυπτο (αυτό ισχύει και για εκείνες πριν δύο χρόνια ενάντια στο καθεστώς Μουμπάρακ) ήταν και είναι η αντιπαράθεση σε αστική κυβέρνηση, τώρα των «Αδελφών Μουσουλμάνων».

Τι αποδεικνύεται στην πράξη και «αδειάζει» και τις δυνάμεις εκείνες που πανηγύριζαν - όπως οι ανά τον κόσμο οπορτουνιστές - για τη λεγόμενη «Αραβική Ανοιξη»; Οτι οι πολιτικές δυνάμεις που επικράτησαν με τη «Αραβική Ανοιξη» γρήγορα διέψευσαν το λαό. Η κυβέρνηση Μόρσι και οι «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» προώθησαν αντεργατική πολιτική στήριξης των μονοπωλίων, όπως αυτή που υπήρχε πριν, και αυτή που πρεσβεύουν επίσης οι αστικές πολιτικές δυνάμεις σήμερα που υποστηρίζουν το στρατιωτικό πραξικόπημα, που χρησιμοποιήθηκε για την ανατροπή της κυβέρνησης Μόρσι. Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν την όξυνση των ενδοαστικών αντιθέσεων, που βεβαίως πατάει σε ένα εκρηκτικό κοινωνικό υπόβαθρο που βγάζει λαϊκό κόσμο στο δρόμο, λόγω των οξυμένων προβλημάτων που δημιουργεί ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης, δηλαδή εξαθλίωση για το λαό, με την πλειοψηφία να φυτοζωεί με 2 δολάρια την ημέρα, την ίδια ώρα που η πλουτοκρατία, οι καπιταλιστές καρπώνονται τον πλούτο που αυτός παράγει.

Ωστόσο οι αστικές δυνάμεις (κυρίως φιλελεύθερες και σοσιαλδημοκρατικές) που συσπειρώνονται στο λεγόμενο «Εθνικό Μέτωπο Σωτηρίας», καταφέρνουν προς το παρόν να εγκλωβίζουν τη λαϊκή αγανάκτηση και δυσαρέσκεια. Η ενδοαστική διαπάλη για την εξουσία είναι επίσης άμεσα συνδεδεμένη με τους ανταγωνισμούς ιμπεριαλιστικών κέντρων για την εξασφάλιση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της ευρύτερης περιοχής και των δρόμων μεταφοράς της ενέργειας.

Οσο οι λαϊκές δυνάμεις διατηρούν αυταπάτες και εγκλωβίζονται στην επιλογή διαχειριστή της αστικής εξουσίας, και δεν στοχεύουν στη ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων, η αστική τάξη της Αιγύπτου, όπως και η αστική τάξη κάθε χώρας, θα διαθέτει εναλλακτικές λύσεις εξασφάλισης των συμφερόντων της. Ο ρόλος του στρατού και των λεγόμενων θρησκευτικών κινημάτων στην περίπτωση της Αιγύπτου είναι μερικές από αυτές. Υπάρχουν όμως και πολιτικές εφεδρείες των αστών σε κάθε χώρα. Γι' αυτό γίνεται επιτακτικό το λαϊκό κίνημα να μη «στριμώχνει» τις απαιτήσεις του σε δήθεν μεταβατικές λύσεις, αλλά να θέσει στο επίκεντρο της πάλης του τη σύγκρουση με την εξουσία των μονοπωλίων. Καθοριστικός παράγοντας γι' αυτό είναι ο ταξικός προσανατολισμός του εργατικού κινήματος, η οργάνωση της Λαϊκής Συμμαχίας με τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα που πλήττονται από τα μονοπώλια, στην αντεπίθεση για την ανατροπή του συστήματος. Αυτόν τον προσανατολισμό μπορεί να τον δώσει στο κίνημα ένα Κομμουνιστικό Κόμμα, επαναστατική πρωτοπορία της εργατικής τάξης. Μόνο έτσι μπορεί ένα λαϊκό κίνημα να έχει προοπτική, την εργατική, λαϊκή εξουσία, που θα αξιοποιήσει τα κλειδιά της οικονομίας για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του λαού.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ