Παρασκευή 6 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σχέδιο για «Ταμείο Σταθεροποίησης» στην Ευρωζώνη

Ενόψει της «προοπτικής μεγάλων εξωτερικών και ασύμμετρων απειλών που αυξάνεται»

Από την πλευρά του, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) προτείνει τη συγκρότηση νέου μηχανισμού σταθεροποίησης στις οικονομίες της Ευρωζώνης, ύψους έως 250 δισ. ευρώ, μέσω του οποίου θα χορηγούνται χαμηλότοκα δάνεια σε κράτη - μέλη με προβλήματα άντλησης κεφαλαίων από τις διεθνείς χρηματαγορές.

Ουσιαστικά πρόκειται για υπενθύμιση ήδη υπάρχουσας δυνατότητας, που όμως για την ώρα έμεινε στα αζήτητα. Ωστόσο, η πρόταση ενδέχεται να αποκτήσει νέα δυναμική ενόψει της αύξησης των επιτοκίων και με φόντο τις αναταράξεις στις αγορές κρατικών ομολόγων, που δυσκολεύουν τα κράτη με υπέρογκα χρέη (όπως Ιταλία, Ελλάδα κ.ά). Σε κάθε περίπτωση, η χρηματοδότηση θα συνοδεύεται με την κλιμάκωση νέων αντιλαϊκών μέτρων.

Η πρόταση δημοσιοποιήθηκε χτες στην ιστοσελίδα του ΕSM, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι η προοπτική μεγάλων εξωτερικών και ασύμμετρων απειλών αυξάνεται, ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία και η κλιματική αλλαγή μπορούν άμεσα ή έμμεσα να προκαλέσουν σημαντικά σοκ στην Ευρωζώνη. Αναφέρεται, ως παράδειγμα, ότι οι πυρκαγιές στην Ελλάδα το 2021 προκάλεσαν δαπάνες περίπου 0,3% του ΑΕΠ το ίδιο έτος καθώς και πρόσθετες δαπάνες με τον προϋπολογισμό του 2022.

Η μελέτη σημειώνει, επίσης, ότι στην Ευρωζώνη υπάρχει δυναμική στις συζητήσεις για τη δημιουργία ενός ταμείου σταθεροποίησης, οι οποίες μπορούν να συνδυαστούν με τη συνεχιζόμενη συζήτηση για τη μεταρρύθμιση του δημοσιονομικού πλαισίου της ΕΕ, δηλαδή για το υπό διαμόρφωση Σύμφωνο Σταθερότητας.

Η διάρκεια των δανείων θα είναι έως 10 έτη και το κόστος τους θα καθορίζεται από το επιτόκιο για τα 10ετή ομόλογα που εκδίδει ο ESM προσαυξημένο με ένα μικρό περιθώριο 0,1%.

Από την πλευρά του, το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο δημοσιοποίησε χτες τη γνώμη του επί των μακροοικονομικών προβλέψεων του Προγράμματος Σταθερότητας που κατέθεσε η κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Μεταξύ άλλων, αναφέρει, «οι υπάρχουσες δημοσιονομικές προκλήσεις αντιμετώπισης της τρέχουσας ενεργειακής κρίσης δημιουργούν σοβαρή πιθανότητα διατήρησης δίδυμων ελλειμμάτων στην ελληνική οικονομία» (κρατικού προϋπολογισμού - εμπορικού ισοζυγίου).

Τα ελλείμματα αυτά σύμφωνα με το Δημοσιονομικό Συμβούλιο θα θέσουν περιορισμούς στη χρηματοδότηση των δημόσιων οικονομικών της, δηλαδή στην άντληση νέου κρατικού δανεισμού από τις χρηματαγορές.

ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κίνδυνοι, αβεβαιότητες και διαχειριστικά ζόρια

CopyRight 2006, Quanjing.com

Σε φάση συγχρονισμένης επιβράδυνσης και σε συνθήκες έξαρσης των πληθωριστικών πιέσεων αλλά και εξαιρετικά μεγάλης αβεβαιότητας σε ό,τι αφορά τις προσεχείς εξελίξεις έχει περάσει η οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη και συνολικά στην ΕΕ όσο και στα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα και τις επιμέρους οικονομίες. Η κατάσταση αυτή αναμένεται να επιβεβαιωθεί στην έκθεση με τις Εαρινές Προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα δημοσιοποιηθεί προς τα μέσα του Μάη, ενώ προς το τέλος του μήνα στο Γιούρογκρουπ οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, με βάση τα νέα δεδομένα, θα προχωρήσουν τις συζητήσεις και τα παζάρια γύρω από τη διαμόρφωση των κρατικών προϋπολογισμών για το 2023.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της τον Ιούνη, αναμένεται να προχωρήσει σε περαιτέρω μέτρα σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής με στόχο τον έλεγχο των πληθωριστικών πιέσεων στην Ευρωζώνη. Μάλιστα, είναι ορατό το ενδεχόμενο και της αύξησης των βασικών επιτοκίων του ευρώ ακόμη και στην προσεχή συνεδρίαση τον Ιούνη και σε κάθε περίπτωση στη διάρκεια του 2022.

Να σημειωθεί ότι η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ προχώρησε αυτήν τη βδομάδα σε αύξηση κατά μισή ποσοστιαία μονάδα των επιτοκίων του δολαρίου, ενώ ταυτόχρονα ανακοίνωσε και άλλες ρυθμίσεις σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής.

Τα βάρη στις πλάτες των λαών

«Ο πόλεμος εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους για τον εφοδιασμό, καθώς η Ρωσία είναι ο κορυφαίος εξαγωγέας ενός ευρέος φάσματος εμπορευμάτων, όπως το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, το αλουμίνιο, τα λιπάσματα και το σιτάρι». Αυτό επισημαίνει στο οικονομικό δελτίο της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εστιάζοντας ακόμη στο νέο πακέτο μέτρων τα οποία σχετίζονται με την πανδημία στην Ασία που συμβάλλει στις δυσκολίες της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΚΤ δίνοντας το στίγμα των πρόσφατων εξελίξεων εστιάζει, μεταξύ άλλων, στα παρακάτω:

Για την Ευρωζώνη:

Στον πόλεμο που «βαραίνει ήδη την εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων και των καταναλωτών», μεταξύ άλλων λόγω της αβεβαιότητας που φέρνει, καθώς «τα νοικοκυριά αντιμετωπίζουν υψηλότερο κόστος ζωής και οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν αυξημένο κόστος παραγωγής». Την ίδια ώρα, ορισμένοι τομείς αντιμετωπίζουν αυξανόμενες δυσκολίες στην προμήθεια των εισροών τους (εισαγωγές πρώτων υλών, ενδιάμεσων αγαθών κ.ά.), «γεγονός που διαταράσσει την παραγωγή».

Την ίδια ώρα, η «ευέλικτη» εργασία κάνει θραύση, ενώ στην ημερήσια διάταξη βρίσκονται τα κρατικά πακέτα στήριξης στο κεφάλαιο. Οπως επισημαίνεται, το ποσοστό ανεργίας στη ζώνη του ευρώ συνεχίζει να μειώνεται, αν και οι συνολικές ώρες εργασίας παραμένουν κάτω από τα προ πανδημίας επίπεδα, ειδικότερα στους τομείς της βιομηχανίας και των υπηρεσιών, αντανακλώντας τα συνεχιζόμενα προγράμματα κρατικών επιδοτήσεων για τη διατήρηση θέσεων εργασίας. Σε αυτό το πλαίσιο, ως αποτέλεσμα της χαλάρωσης των μέτρων περιορισμού που σχετίζονται με την πανδημία, οι εργαζόμενοι που καλύπτονταν από προγράμματα διατήρησης της εργασίας αντιπροσώπευαν το 1,3% του εργατικού δυναμικού τον Φλεβάρη του 2022, από περίπου 1,6% τον Δεκέμβρη του 2021.

-- Στο «επίμονα υψηλό ενεργειακό κόστος», σε συνδυασμό με την απώλεια εμπιστοσύνης, που «είναι πιθανό να περιορίσουν την κατανάλωση βραχυπρόθεσμα και να κάνουν την ανάκαμψη πιο εύθραυστη και άνιση». Οπως αναφέρεται, τα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος είναι πιθανό να υποστούν το μεγαλύτερο βάρος, καθώς ξοδεύουν μεγαλύτερο μερίδιο του εισοδήματός τους σε Ενέργεια και έχουν συσσωρεύσει μικρότερα αποθέματα αποταμίευσης κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Παράλληλα, τον Μάρτη σημειώθηκε αύξηση του όγκου των εμπορευμάτων που μπλοκάρονται στα λιμάνια καθώς και του κόστους αποστολής, ως αποτέλεσμα των περιορισμών που σχετίζονται με την πανδημία στην Κίνα και της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Τέλος, στις αγορές συναλλάγματος, το ευρώ συνέχισε να υποτιμάται σε σταθμισμένους όρους του εμπορίου, αντανακλώντας την αποδυνάμωσή του έναντι των περισσότερων βασικών νομισμάτων.

Στο διά ταύτα τονίζεται πως η στήριξη της δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής παραμένει κρίσιμη, ειδικά σε αυτήν τη δύσκολη γεωπολιτική κατάσταση...

Για τις ΗΠΑ, η έκθεση εστιάζει στη μείωση της δημοσιονομικής στήριξης σε συνδυασμό με τον υψηλό πληθωρισμό (8,5% σε ετήσια βάση τον Μάρτη) που οδήγησε σε πτώση του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος από το τελευταίο τρίμηνο του 2021, ενώ οι καταναλωτικές δαπάνες - ιδιαίτερα σε νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος - θα μπορούσαν να υποχωρήσουν, επίσης ως αποτέλεσμα των επιπτώσεων του πολέμου στις τιμές των εμπορευμάτων. Στο μεταξύ, η αγορά εργασίας παραμένει σφιχτή εν μέσω ελλείψεων προσφοράς εργασίας, η οποία «έχει μεταφραστεί σε εντεινόμενες μισθολογικές πιέσεις».

Σε ό,τι αφορά την Κίνα, σημειώνεται ότι τα τοπικά lockdown που επιβλήθηκαν από τις αρχές του χρόνου θα μπορούσαν να διαταράξουν περαιτέρω τις αλυσίδες εφοδιασμού, ενώ, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται, η μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης σε βασικά λιμάνια και πόλεις όπως η Σανγκάη και η Σενζέν, που αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα έκτο των εξαγωγών της Κίνας, υποδηλώνει ότι η δυναμική της ανάπτυξης επιβραδύνθηκε στο τέλος του πρώτου τριμήνου. Ταυτόχρονα, τα κρούσματα και τα lockdown εξακολουθούν να αυξάνονται και η οικονομία είναι πιθανό να συνεχίσει να επιβραδύνεται και στο δεύτερο τρίμηνο του 2022.


Α. Σ.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
Σφίγγει η θηλιά της ενεργειακής φτώχειας για τους λαούς

Η πολιτική υπηρέτησης των κερδών των μονοπωλίων και οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί εντείνουν την επίθεση στα λαϊκά νοικοκυριά

Δεκάδες εκατομμύρια νοικοκυριά σε όλη την Ευρώπη αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες τους σε ηλεκτρικό ρεύμα και έχουν χρέη στις εταιρείες ηλεκτρισμού

Eurokinissi

Δεκάδες εκατομμύρια νοικοκυριά σε όλη την Ευρώπη αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες τους σε ηλεκτρικό ρεύμα και έχουν χρέη στις εταιρείες ηλεκτρισμού
Δεκάδες εκατομμύρια νοικοκυριά στις χώρες της Ευρώπης, όπως και σε άλλες ισχυρές καπιταλιστικές χώρες, έρχονται αντιμέτωπα με την ενεργειακή φτώχεια και τις τεράστιες αυξήσεις στις τιμές της Ενέργειας, δεν έχουν ή κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, θέρμανση και ψύξη...

Οσο κι αν γίνεται προσπάθεια από τα αστικά επιτελεία να πείσουν για το αντίθετο, η ενεργειακή ακρίβεια για τους λαούς δεν ξεκίνησε με τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία. Ηταν ήδη πριν τον πόλεμο σε ύψη ρεκόρ, εξαιτίας της στρατηγικής της ΕΕ και των κυβερνήσεων για την «πράσινη» μετάβαση, για την «απελευθέρωση» της Ενέργειας, για το «χρηματιστήριο ρύπων», της στρατηγικής που υπηρετεί τα κέρδη των μονοπωλίων πάνω στις πλάτες των λαών.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο οποίος συνδέεται άρρηκτα και με ενεργειακούς ανταγωνισμούς μονοπωλίων και ισχυρών καπιταλιστικών κρατών, ήρθε να ρίξει «λάδι στη φωτιά», να επιδεινώσει ακόμα περισσότερο αυτήν την κατάσταση για τα λαϊκά νοικοκυριά.

Σε αυτό το φόντο, «ομολογίες» όπως αυτή του Γερμανού αντικαγκελάριου, Ρ. Χάμπεκ, που δήλωσε πριν λίγες μέρες ότι «οι καταναλωτές στη Γερμανία θα πρέπει να προσαρμοστούν στις αυξανόμενες τιμές, καθώς το κράτος δεν μπορεί να απορροφήσει όλες τις αυξήσεις», αλλά και αυτή του Βρετανού πρωθυπουργού, Μπ. Τζόνσον, ότι η κυβέρνηση πρέπει να είναι «συνετή στις δαπάνες της» και «δεν μπορεί να βοηθήσει τους πάντες», επιβεβαιώνουν την προσπάθεια να φορτωθούν και τα νέα βάρη στις πλάτες των λαών...

50 εκατομμύρια νοικοκυριά στην ΕΕ σε συνθήκες ενεργειακής φτώχειας

Ηδη, πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία, τα στοιχεία ακόμα και από προγράμματα που υποστηρίζονται από την ΕΕ και μεγάλες εταιρείες, όπως το πρόγραμμα «Odyssee-Mure», είναι αποκαλυπτικά: Στην ΕΕ υπάρχουν τουλάχιστον 50 εκατομμύρια νοικοκυριά που ζουν σε συνθήκες ενεργειακής φτώχειας. Αυτό - με βάση τον σχετικό ορισμό της αστικής στατιστικής - σημαίνει πως δεν μπορούν να θερμανθούν επαρκώς και να χρησιμοποιήσουν όσο ηλεκτρικό ρεύμα χρειάζονται, επειδή τα έξοδα για Ενέργεια ξεπερνούν κατά πολύ το 10% των μηνιαίων εσόδων του νοικοκυριού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του εν λόγω προγράμματος, το 2019 πάνω από 30 εκατομμύρια Ευρωπαίοι δεν μπορούσαν να ζεσταθούν επαρκώς ή να χρησιμοποιήσουν όσο ρεύμα χρειάζονταν. Αποτελούσαν το 6,9% του πληθυσμού των χωρών της ΕΕ σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ενώ η πραγματική κατάσταση είναι πολύ χειρότερη και επιδεινώθηκε παραπέρα τα χρόνια που μεσολάβησαν από την επιτάχυνση της αντιλαϊκής ευρωενωσιακής στρατηγικής από τις κυβερνήσεις όλων των αποχρώσεων.

Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα έχει τη θλιβερή πρωτιά στη λίστα των περισσότερων νοικοκυριών με καθυστερημένες οφειλές στις εταιρείες ηλεκτρικού ρεύματος: Τουλάχιστον το 32,5% των νοικοκυριών χρωστάει στις εταιρείες ηλεκτρισμού και είτε έχει κάνει διακανονισμό χρεών, είτε έχει ξεμείνει από ρεύμα. Δεύτερη στη σχετική λίστα είναι η Βουλγαρία, όπου το 27,6% έχει καθυστερημένες οφειλές.

Από τα σχετικά δεδομένα της ΕΕ προκύπτει επίσης πως πάνω από το 15,5% των νοικοκυριών στην ΕΕ ξοδεύουν πάνω από τον διπλάσιο μέσο όρο για την πληρωμή Ενέργειας, αφού λόγω φτώχειας ζουν σε σπίτια ή διαμερίσματα με ελάχιστη ή καθόλου μόνωση και έχουν ηλεκτροβόρες συσκευές.

Στοιχείο που πρέπει να συνυπολογιστεί επίσης είναι οι πολύ χαμηλοί λογαριασμοί που αποδίδονται στις αιματηρές οικονομίες κατανάλωσης ρεύματος που κάνουν τα πολύ φτωχά νοικοκυριά και συνήθως οι χαμηλοσυνταξιούχοι, που έχουν μειωμένα έσοδα. Αυτές οι περιπτώσεις υπολογίζεται ότι απαρτίζουν τουλάχιστον το 14,6% των νοικοκυριών στις χώρες - μέλη της ΕΕ.

«Ενα νέο επίπεδο φτώχειας» σε χώρες όπως Γερμανία και Αυστρία

Ας δούμε όμως μερικά χαρακτηριστικά στοιχεία για την ενεργειακή φτώχεια σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές χώρες.

Στη Γερμανία περίπου το 17% των νοικοκυριών - δηλαδή 1 στα 6 - θεωρούνται πως βρίσκονται σε ενεργειακή φτώχεια. Το 2019 τα γερμανικά νοικοκυριά πλήρωναν σε απόλυτους αριθμούς τους πιο ακριβούς λογαριασμούς ρεύματος σε όλη την Ευρώπη (μεταξύ άλλων και για λόγους πριμοδότησης της ακριβότερης «πράσινης» Ενέργειας και των ΑΠΕ).

Σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε προ ημερών ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Ρ. Χάμπεκ (Πράσινοι), περίπου 6 εκατομμύρια νοικοκυριά επλήγησαν το 2019 από τη μάστιγα της ενεργειακής φτώχειας, η οποία φέτος αναμένεται πως θα επιδεινωθεί περαιτέρω. Ο ίδιος παραδέχθηκε πως πλέον «βιώνουμε ένα νέο επίπεδο φτώχειας στη Γερμανία».

Μια νέα μελέτη του Πανεπιστημίου του Passau, αξιολογώντας στοιχεία από το διάστημα 2013 - 2019 κατέληξε στο συμπέρασμα πως το 14% των γερμανικών νοικοκυριών πλήττεται από χρόνια ενεργειακή φτώχεια.

Η κατάσταση αυτή γίνεται σήμερα ακόμα χειρότερη. Εκτιμήσεις της εταιρείας σύγκρισης τιμών «Verivox» καταγράφουν πως οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος στη Γερμανία αυξήθηκαν περίπου κατά 50% σε έναν χρόνο. Αν ένα νοικοκυριό με ετήσια κατανάλωση 4.000 κιλοβατώρες πλήρωνε 1.171 ευρώ ετησίως για ρεύμα, τώρα πληρώνει 1.737 ευρώ.

Το κόστος του φυσικού αερίου έχει αυξηθεί ακόμη περισσότερο. Ενδεικτικά αναφέρεται πως τον Απρίλη του 2021 μια τυπική οικογένεια με κατανάλωση φυσικού αερίου 20.000 κιλοβατώρες έπρεπε να ξοδεύει 1.184 ευρώ ετησίως. Σήμερα δαπανά 2.787 ευρώ - δηλαδή αύξηση 135%.

Στην Αυστρία, τα τελευταία στοιχεία της ομοσπονδιακής στατιστικής υπηρεσίας καταγράφουν τη μεγαλύτερη έκρηξη ακρίβειας των τελευταίων 40 ετών. Η τιμή των καυσίμων αυξήθηκε από πέρσι κατά 50,7%, του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 33,5%, του φυσικού αερίου κατά 71,9% και των τροφίμων κατά 5,8%. Στοιχεία του sciencedirect.com αναφέρουν πως βρίσκεται στη δίνη της ενεργειακής φτώχειας περίπου το 15,2% του πληθυσμού.

Βρετανία: Εκτιμήσεις για κίνδυνο «ενεργειακής ένδειας» στο 30% - 40%

Στη Βρετανία, η ενεργειακή φτώχεια είναι επίσης σε έξαρση. Τα υψηλότερα ποσοστά ενεργειακής φτώχειας έχει η Σκοτία με 25% και ακολουθούν η Βόρεια Ιρλανδία με 18%, η Αγγλία με 13% (περίπου 3,16 εκατ. νοικοκυριά) και η Ουαλία με 12%. Σε όλη τη χώρα η πιο άσχημα πληττόμενη ομάδα είναι τα νοικοκυριά συνταξιούχων και ακολουθούν οι οικογένειες με μικρά παιδιά.

Υπολογίζεται ότι έως το τέλος του 2022 θα πλήττονται από τη φτώχεια στα καύσιμα τουλάχιστον 8,5 εκατομμύρια άτομα. Πριν από δέκα μέρες, ο διευθύνων σύμβουλος της «E.ON UK», Μ. Λιούις, εκτίμησε ότι 30% - 40% των πολιτών στη Βρετανία ενδέχεται να βρεθεί σε «ενεργειακή ένδεια» από τον ερχόμενο Οκτώβρη, όταν η ρυθμιστική αρχή του κλάδου, Ofgem, θα αυξήσει εκ νέου το ετήσιο όριο των τιμών στο ρεύμα. Ο ίδιος επισήμανε ακόμα το προφανές, ότι όσο μεγαλώνει ο αριθμός των νοικοκυριών που μαστίζονται από ενεργειακή φτώχεια, τόσο θα φουσκώνουν τα επισφαλή χρέη προς τους παρόχους. Η «Scottish Power», από τους μεγαλύτερους παρόχους Ενέργειας στη Βρετανία, ανακοίνωσε ότι έχει δεχθεί έως και 8.000 κλήσεις μόνο από πελάτες που ανησυχούν για την ικανότητά τους να πληρώσουν.

Στη Γαλλία, το φαινόμενο της ενεργειακής φτώχειας αυξάνεται σταθερά από το 2004. Πριν μιάμιση δεκαετία πάνω από 3,5 εκατομμύρια νοικοκυριά ξεπάγιαζαν κατά τις χειμερινές περιόδους λόγω έλλειψης χρημάτων. Σήμερα σύμφωνα με στοιχεία της ειδησεογραφικής έκδοσης «Βorgen magazine», ο αριθμός αυτός έχει αυξηθεί κατά τουλάχιστον 25%. Εκτιμάται πως το 2019 το 12% του πληθυσμού (ιδιαίτερα οι μονογονεϊκές οικογένειες και οι συνταξιούχοι) υπέφερε από ενεργειακή φτώχεια λόγω αύξησης του κόστους Ενέργειας.

Σύμφωνα με στοιχεία του enpover.eu, η Ουγγαρία έχει ένα από τα υψηλότερα επίπεδα ενεργειακής φτώχειας στην Ευρώπη. Κατά μέσο όρο τα νοικοκυριά ξοδεύουν τουλάχιστον το 14% με 18% του εισοδήματος σε δαπάνες Ενέργειας, ενώ στις νοτιοδυτικές και βορειοανατολικές περιοχές της Ουγγαρίας το 21% των νοικοκυριών απειλείται με ενεργειακή φτώχεια.

Ακόμα και από τα παραπάνω ενδεικτικά στοιχεία - τα οποία μάλιστα αποτυπώνουν μόνο τις πιο ακραίες εκφράσεις αυτού του τεράστιου λαϊκού προβλήματος - επιβεβαιώνεται ότι οι λαοί βρίσκονται εδώ και χρόνια αντιμέτωποι με την ενεργειακή φτώχεια, ενώ η όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, με τον πόλεμο στην Ουκρανία, τις κυρώσεις και τις αντικυρώσεις κ.τ.λ. επιδεινώνουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Την ίδια ώρα, τα μονοπώλια της Ενέργειας «κολυμπάνε» σε κέρδη δισεκατομμυρίων, ενώ στο έδαφος της πολιτικής που υπηρετεί τα συμφέροντά τους καμιά ουσιαστική ανακούφιση δεν έχουν να περιμένουν οι λαοί από διάφορα επιδόματα - «ψίχουλα», «πλαφόν», νέες ενεργειακές μπίζνες κ.ο.κ.


Δ. Ορφ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ