Τετάρτη 6 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Ημερίδα για το Ασφαλιστικό

Ημερίδα, με θέμα «Οι εξελίξεις στο κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα και οι θέσεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος», οργανώνει το ΠΑΜΕ το Σάββατο 23 Μάη, στον κινηματογράφο «Αλκυονίς» (Ιουλιανού 42 - 46, πλ. Βικτωρίας). Η ημερίδα αποτελεί μέρος της προσπάθειας του ΠΑΜΕ για οργάνωση των εργαζομένων, στο φόντο των αρνητικών εξελίξεων στο πεδίο της Κοινωνικής Ασφάλισης, με την αφαίμαξη αποθεματικών και ταμειακών διαθέσιμων από την κυβέρνηση. Το πλήρες πρόγραμμα της ημερίδας και οι ομιλητές θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Κατάπτυστη η καταδίκη των ναυτεργατών στη Θάσο

Καλεί συνδικάτα και φορείς να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους. Ανακοίνωση και από τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία

Από παλιότερη συγκέντρωση αλληλεγγύης στους ναυτεργάτες της γραμμής Καβάλα - Θάσος
Από παλιότερη συγκέντρωση αλληλεγγύης στους ναυτεργάτες της γραμμής Καβάλα - Θάσος
Με ανακοίνωσή της, η Γραμματεία Καβάλας του ΠΑΜΕ καταγγέλλει την απαράδεκτη, άδικη και ταξική απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Θάσου, να καταδικάσει 29 ναυτεργάτες (εν ενεργεία και συνταξιούχους) και άλλους εργαζόμενους σε 4 μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή, για τη συμμετοχή τους σε απεργιακές κινητοποιήσεις, που είχαν κηρύξει η ΠΝΟ και η ΓΣΕΕ από το 2010 έως και το 2012.

Καλεί τα σωματεία, τους εργαζόμενους και τους κατοίκους της Θάσου να καταδικάσουν την απαράδεκτη απόφαση και να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους διωκόμενους ναυτεργάτες.

Το ΠΑΜΕ σημειώνει ότι υπήρξε μεθόδευση για να καταδικαστούν οι απεργοί και μεταξύ άλλων αναφέρει: «Η εισαγγελέας και η πρόεδρος του δικαστηρίου υιοθέτησαν πλήρως τα επιχειρήματα της εργοδοσίας. Αν και στα λόγια επικαλέστηκαν το συνταγματικό δικαίωμα της απεργίας, το αντιπαρέβαλλαν όμως στο "δικαίωμα" στην εργασία των ναυτεργατών!

Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που ένα δικαστήριο "θυμάται" το δικαίωμα στην εργασία, όταν δικάζονται εργαζόμενοι γιατί απεργούσαν και όταν είναι να κρίνουν τις απεργίες ως παράνομες και καταχρηστικές. Καμία δικαστική αρχή, όμως, δε θυμήθηκε τα δικαιώματα των εκατοντάδων εργαζομένων που έχουν απολυθεί για τη συνδικαλιστική τους δράση, καμία δικαστική αρχή δεν παρενέβη για τις 800.000 εργαζομένων σε όλη τη χώρα που έχουν να πάρουν δεδουλευμένα από 4 έως 12 μήνες. Καμία δικαστική αρχή δε "θυμήθηκε" τους 1.500.000 ανέργους που έχουν το "δικαίωμα" στην εργασία.

Και από αυτή την περίπτωση, αποδεικνύεται ότι η δικαιοσύνη ούτε "ανεξάρτητη" είναι ούτε "τυφλή", είναι ταξική και "υπηρετεί" βιομήχανους, εφοπλιστές, το μεγάλο κεφάλαιο που έχει την πραγματική εξουσία στα χέρια του.

Οι εργαζόμενοι, τα σωματεία, συνολικά το εργατικό - λαϊκό κίνημα χρειάζεται με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, οργανωμένα, αγωνιστικά να διεκδικήσουν τα δημοκρατικά τους δικαιώματα και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες. Αυτός ο αγώνας είναι ανάγκη να συνδεθεί με την πάλη ενάντια στην πολιτική και το σύστημα που γεννά φτώχεια, ανεργία, εξαθλίωση για το λαό».

Κοινή ανακοίνωση για την κατάπτυστη απόφαση εξέδωσαν επίσης τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», Πανελλήνια Επαγγελματική Ενωση Μαγείρων, Πανελλήνια Ενωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών - Ναυαγοσωστικών και η Πανελλήνια Ενωση Συνταξιούχων ΝΑΤ.

«Αποτελεί μονόδρομο η ανάπτυξη της ταξικής πάλης σε κάθε χώρο δουλειάς με την ανάπτυξη πολύμορφων αγώνων, την αλληλεγγύη στους εργαζομένους που διώκονται. Κανείς δεν μπορεί να μένει αδιάφορος για την υπεράσπιση του συνόλου των δικαιωμάτων της εργατικής - λαϊκής οικογένειας», σημειώνουν ανάμεσα σε άλλα.

Διαδηλώνουν πανελλαδικά οι μικροί ΕΒΕ στις 10 Ιούνη

Κάλεσμα της ΠΑΣΕΒΕ σε Ομοσπονδίες και Συλλόγους να αποφασίσουν κινητοποιήσεις με αιχμή το φορολογικό και τα χρέη

Μέρα πανελλαδικής δράσης ενάντια στην πολιτική που τσακίζει τους μικρούς αυτοαπασχολούμενους και εμπόρους, κηρύσσει τη 10η Ιούνη η ΠΑΣΕΒΕ και καλεί τις Ομοσπονδίες και τους Συλλόγους των ΕΒΕ να συζητήσουν και να αποφασίσουν πολύμορφες πρωτοβουλίες για εκείνη τη μέρα.

Σε ανακοίνωσή της, η ΠΑΣΕΒΕ καταγγέλλει τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που συνεχίζει τη φοροληστεία των προηγούμενων κυβερνήσεων, με 26% φόρο από το πρώτο ευρώ, με τη συνέχιση του καθεστώτος της προκαταβολής φόρου 55%, με το φόρο επιτηδεύματος και τον ΕΝΦΙΑ, με τη νέα συμφωνία - μνημόνιο και το πολυνομοσχέδιο σκούπα, που φορτώνουν άλλα 11 δισ. ευρώ στις πλάτες των ΕΒΕ.

Αναφερόμενη στα μέτρα που υλοποιεί η νέα συγκυβέρνηση, η ΠΑΣΕΒΕ σημειώνει: «Η επαναφορά του αφορολόγητου, αναβάλλεται επ' αόριστον. Ομως, τα ραβασάκια και οι απειλές της εφορίας και του ΚΕΑΟ για πλειστηριασμούς, είναι εδώ. Οχι μόνο δεν έχουν σκοπό να μας αλαφρώσουν, αντίθετα ετοιμάζουν νέα επίθεση στο εισόδημά μας.

Δεν αφήνουν τίποτα όρθιο. Βάζουν στο χέρι και τα τελευταία ταμειακά διαθέσιμα του ΟΑΕΕ, για πληρωμές των συντάξεων. Ανοίγουν το δρόμο για νέες μειώσεις συντάξεων, για παραπέρα υποβάθμιση των παροχών Υγείας και περίθαλψης. Οι νέες ρυθμίσεις για τις 100 δόσεις δεν νομοθετήθηκαν για να μας ελαφρύνουν, να μας απαλλάξουν από τα χρέη. Μας υποχρεώνουν να τα πληρώσουμε μέχρι τελευταία δεκάρα και με τόκο, για χρόνια.

Νέα βάρη έρχονται με τη φετινή φορολογία, που είναι ίδια και απαράλλακτη με την προηγούμενη. Γι' αυτό οι περισσότεροι δεν μπαίνουν στις ρυθμίσεις, και ελάχιστοι θα καταφέρουν να τις τηρήσουν όπως έγινε και στο παρελθόν.

Από κοντά, και τα κυβερνητικά δεκανίκια των ηγεσιών ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ. Βρίσκουν ευεργετικές τις ρυθμίσεις, να πληρώσουμε, δηλαδή, τα χρέη που μας φόρτωσε η αντιλαϊκή πολιτική. Δεν έχουν καμία σχέση με τα προβλήματα και τους καημούς των αυτοαπασχολούμενων του μόχθου, που παλεύουν καθημερινά για το μεροκάματο».

«Δεν πάει άλλο! Δεν έχουμε να πληρώσουμε», σημειώνει η ΠΑΣΕΒΕ και καλεί σε πάλη για: Κατάργηση του ν. 4110/2013. Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και του ΕΝΦΙΑ. 20.000 ευρώ αφορολόγητο και επιπλέον 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Αύξηση της φορολογίας των μεγάλων επιχειρήσεων στο 45%. Κούρεμα των χρεών προς τις τράπεζες κατά 30% για όσους διατηρούν ακόμα την επιχείρησή τους, και 50% για όσους έκλεισαν. Μείωση των εισφορών στον ΟΑΕΕ κατά 30%, χωρίς μείωση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Επίσης, πάγωμα των χρεών προς ΟΑΕΕ και το δημόσιο, χωρίς προσαυξήσεις και πρόσθετα τέλη. Μακρόχρονη ρύθμιση για το υπόλοιπο ποσό, με δόσεις που να μην ξεπερνούν το 10% του διαθέσιμου εισοδήματος. Καμία κατάσχεση 1ης κατοικίας, αναστολή κατασχέσεων, επαγγελματικής στέγης, μεταφορικών μέσων, τραπεζικών λογαριασμών. Κάτω τα χέρια από τις συντάξεις. Επαναφορά 13ης, 14ης σύνταξης. Να επιστραφούν εδώ και τώρα τα κλεμμένα αποθεματικά. Αύξηση της χρηματοδότησης του ΟΑΕΕ από τον κρατικό προϋπολογισμό. Κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία. Δωρεάν Υγεία - περίθαλψη για όλους.

Συνδικαλιστική σύσκεψη του ΠΑΜΕ στις 11 Μάη

Στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά

Σε πλατιά σύσκεψη καλεί σωματεία και συνδικαλιστές η Γραμματεία Αττικής του ΠΑΜΕ, τη Δευτέρα 11 Μάη, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά. Στο κάλεσμά του, το ΠΑΜΕ σημειώνει ανάμεσα σε άλλα: «Με ακόμα περισσότερες δυνάμεις, πιο αποφασιστικά, αξιοποιώντας την επιτυχία των Πρωτομαγιάτικων συγκεντρώσεων, τα ταξικά συνδικάτα κλιμακώνουμε τη δράση μας. Βάζουμε στο επίκεντρο της πάλης μας: Το θέμα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Τα θέματα της ανεργίας και της Υγείας που καίνε και ταλαιπωρούν κάθε φτωχή εργατική και λαϊκή οικογένεια. Κάθε οξυμένο πρόβλημα, σε κάθε χώρο δουλειάς που μας κάνει τη ζωή μας δύσκολη, όπως η απλήρωτη εργασία. Η οργάνωση της πάλης απέναντι στη νέα αντιλαϊκή θύελλα είναι ευθύνη των συνδικαλιστικών οργανώσεων. Καμία συνδικαλιστική οργάνωση δεν μπορεί να μείνει αμέτοχη. Το ΠΑΜΕ καλεί σε μια πλατιά σύσκεψη σωματεία και συνδικαλιστές, ώστε να γίνει συζήτηση για το χαρακτήρα των εξελίξεων και τα μέτρα που φέρνει η κυβέρνηση, να οργανωθεί η πάλη και η αντίσταση απέναντι στη νέα αντεργατική επίθεση».

Καταγγέλλουν μεθοδεύσεις για απεργοσπασία

Απεργοσπαστικό μηχανισμό στήνει η εργοδοσία του Κέντρου Αποκατάστασης και Αποθεραπείας «EUROMEDICA - ΑΡΩΓΗ» ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ στη Λάρισα, προκειμένου να χτυπήσει την απεργία των εργαζομένων που συνεχίζεται για 14 μέρες, με αίτημα την καταβολή δεδουλευμένων οχτώ μηνών. Οπως καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Ιδιωτικών Κλινικών Ν. Λάρισας, η εργοδοσία προχωράει στην πρόσληψη νέων εργαζομένων, στους οποίους υπόσχεται ότι «δε θα τους αφήνει απλήρωτους πάνω από δύο μήνες»! Ταυτόχρονα, χρησιμοποιεί κάθε είδους εκβιασμό και απειλή για να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους, φτάνοντας στο σημείο να βιντεοσκοπεί και να φωτογραφίζει τις απεργιακές συγκεντρώσεις τους και να καλεί την αστυνομία για να τους απομακρύνει από αυτές. Παρόλα αυτά, στη συνέλευση που πραγματοποίησαν την περασμένη Κυριακή, οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να συνεχίσουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις και να βρίσκονται καθημερινά έξω από την «Αρωγή», μέχρι να τους καταβληθούν δεδουλευμένα. Στο πλευρό τους έχουν το Εργατικό Κέντρο Λάρισας και τα σωματεία της δύναμής του, καθώς και τους ασθενείς της «Αρωγής», που εκδηλώνουν καθημερινά τη συμπαράστασή τους.

ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ «ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ» - ΣΠΑΤΑ
«Απογειώνει» την εκμετάλλευση η εταιρεία φύλαξης

«Βγάζει μάτι» η στάση της Ομοσπονδίας του κλάδου

«Ο όμιλος "Brinks Hellas" προσφέρει τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες του σε όλη την ελληνική επικράτεια. Εχοντας στο δυναμικό του πάνω από 2.500 εργαζόμενους, είναι φανερό ότι επενδύει διαρκώς και σταθερά στο ανθρώπινο δυναμικό του, με σκοπό την ανάδειξη του ομίλου στο μεγαλύτερο του κλάδου παροχής υπηρεσιών ασφαλείας».

Με τα παραπάνω λόγια συνοδεύει τις αναρτήσεις με τις οποίες αναζητά προσωπικό, μέσω γνωστής ιστοσελίδας, η επιχείρηση «BRINKS». Ωστόσο, όπως προκύπτει από μαρτυρίες, η διαρκής και σταθερή «επένδυση» της επιχείρησης στους εργαζόμενους συνίσταται σε αλλεπάλληλες μειώσεις μισθών και συνθήκες τρομοκρατίας για όποιον σηκώνει κεφάλι.

Η «BRINKS» είναι εταιρεία παροχής υπηρεσιών ασφαλείας, που δραστηριοποιείται σε δεκάδες χώρους, μεταξύ των οποίων και το Αεροδρόμιο της Αθήνας. Καταγγελίες κάνουν λόγο για αλλεπάλληλες μειώσεις που ψαλίδισαν τους μισθούς των εργαζόμενων μέχρι και 40%. Σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η άρνηση της εταιρείας να αποζημιώσει το προσωπικό του Αεροδρομίου για το υπόλοιπο της κανονικής του άδειας, για το έτος 2014, όπως προβλέπει ο νόμος, καταβάλλοντας δηλαδή διπλάσιο ημερομίσθιο.

Η εταιρεία πλήρωσε τις μέρες της άδειας με κανονικό ημερομίσθιο, ακόμα και της τάξης των 16 ευρώ, με τον ισχυρισμό ότι δεν ήταν δική της υπαιτιότητα το γεγονός ότι δε χορηγήθηκαν στους εργαζόμενους οι μέρες της κανονικής τους άδειας(!).

Αυτό που εξοργίζει, όμως, είναι η στάση που κρατά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Υπαλλήλων Ασφάλειας Χρηματαποστολών - Φυλάκων (ΠΟΥΑΧΦ), όπου υπάγεται το Σωματείο των Εργαζόμενων της «BRINKS». Από το μισθό τους παρακρατείται αναγκαστικά η μηνιαία συνδρομή προς την Ομοσπονδία, που ανέρχεται σε 3,8 ευρώ, δηλαδή 45,6 ευρώ σε ετήσια βάση.

Ενώ όμως η Ομοσπονδία χαρατσώνει ακόμα και τις πενιχρές αποδοχές των εργαζόμενων, εκπρόσωποί της δεν έχουν εμφανιστεί ποτέ στο χώρο δουλειάς, προκειμένου να συζητήσουν μαζί τους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Πολύ περισσότερο, δεν έχουν αναλάβει οποιαδήποτε πρωτοβουλία για να πιέσουν την εργοδοσία να βάλει φρένο στις μειώσεις των μισθών.

Η παραπάνω κατάσταση είχε οδηγήσει εργαζόμενους να ζητήσουν να διαγραφούν από την Ομοσπονδία. Οπως, όμως, προκύπτει από καταγγελίες, μέσα σε λίγες ώρες, βρέθηκαν με το χαρτί της απόλυσης στο χέρι. Φαίνεται πως η Ομοσπονδία και η εργοδοσία λειτουργούν σαν «το ένα χέρι που νίβει το άλλο» και τα δυο μαζί λεηλατούν τα δικαιώματα των εργαζομένων και τρομοκρατούν όποιον τολμά να διαμαρτυρηθεί.

Απεργία αύριο Πέμπτη στα Λιμάνια

Απεργούν αύριο Πέμπτη οι εργαζόμενοι σε όλα τα λιμάνια της χώρας, αντιδρώντας στην προωθούμενη ιδιωτικοποίηση που συνεχίζει η νέα συγκυβέρνηση, αρχίζοντας από τα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης. Στον Πειραιά, οι εργαζόμενοι θα συγκεντρωθούν στις 10.30 το πρωί στην πλατεία Καραϊσκάκη και θα κάνουν πορεία στο υπουργείο Ναυτιλίας.

Την απεργία κήρυξε η ΟΜΥΛΕ, κάτω από το βάρος των εξελίξεων. Ωστόσο, όπως φάνηκε και χτες απ' όσα αναφέρθηκαν σε συνέντευξη Τύπου του προεδρείου της Ομοσπονδίας (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ, ΑΠ), η «διαφωνία» βρίσκεται στον τρόπο με τον οποίο προωθεί η κυβέρνηση την ιδιωτικοποίηση. Για παράδειγμα, χτες ο πρόεδρος της ΟΜΥΛΕ Γ. Γεωργακόπουλος άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα υπήρχε πρόβλημα αν η ιδιωτικοποίηση γίνει μέσω συμπράξεων με ιδιώτες και όχι με πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών.

Σε ανακοίνωσή της, η αγωνιστική παράταξη «Δημοκρατική Ενότητα Λιμανιών» επισημαίνει ότι «η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνεχίζει την αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ». Σημειώνει τις ευθύνες της πλειοψηφίας της ΟΜΥΛΕ που «καλλιέργησε αυταπάτες για λύσεις "από τα πάνω" παρουσιάζοντας την κυβερνητική εναλλαγή ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ως θετική εξέλιξη για τους εργαζόμενους».

Τέλος, απευθύνει κάλεσμα στους εργαζόμενους «να δοθεί συνέχεια με αγωνιστικές αποφάσεις ενάντια στην αντιλαϊκή καταιγίδα, εξασφαλίζοντας συντονισμό δράσης των εργαζόμενων με τους αυτοαπασχολούμενους που δραστηριοποιούνται στα λιμάνια και στους συναφείς κλάδους». Να παλέψουν για να μπει τέρμα σε κάθε διαδικασία ιδιωτικοποίησης με οποιαδήποτε μορφή και να ματαιωθεί ο διαγωνισμός πώλησης ΟΛΠ και ΟΛΘ. Μέτωπο ενάντια στην απελευθέρωση της αγοράς λιμενικών υπηρεσιών, την ιδιωτικοποίηση με οποιαδήποτε μορφή, τις εργολαβίες κ.ά.

Ζημιές σε καλλιέργειες

Μεγάλες ζημιές σε καλλιέργειες με βαμβάκι, καλαμπόκι, σιτάρι, κηπευτικά, στην περιοχή του Δήμου Φαρκαδόνας (Φαρκαδόνα, Παναγίτσα, Ζάρκο, Γριζάνο, Πηνειάδα, Κεραμίδι, Κλοκοτός), προκάλεσαν το δυνατό μπουρίνι και η σφοδρή χαλαζόπτωση που έπληξαν την περιοχή. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, κοντά στα 15.000 στρέμματα υπέστησαν μεγάλη καταστροφή. Οι αγρότες είναι σε απόγνωση και απαιτούν έγκαιρη καταγραφή των ζημιών από τον ΕΛΓΑ και δίκαιη αποζημίωση.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Απορρίφθηκαν ξανά οι τροπολογίες που κατέθεσε το ΚΚΕ

Προέβλεπαν την ανάκτηση απωλειών που είχαν οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο. Μόνο δύο από τις συνολικά 14 έγιναν δεκτές!

Η επιστράτευση παραμένει με το πρόσχημα του «δημόσιου συμφέροντος»
Η επιστράτευση παραμένει με το πρόσχημα του «δημόσιου συμφέροντος»
Ψηφίστηκε επί της αρχής, χτες το απόγευμα, από τους βουλευτές των κομμάτων της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με ονομαστική ψηφοφορία, το σχέδιο νόμου με τίτλο «Εκδημοκρατισμός της Διοίκησης - Καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και ηλεκτρονική διακυβέρνηση - Αποκατάσταση αδικιών και άλλες διατάξεις». Αργά το βράδυ αναμενόταν η ψήφιση κατ' άρθρο.

Η συζήτηση στην Ολομέλεια ήταν ενδεικτική της αντιπαράθεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και τη ΝΔ για το ποιος υπηρετεί καλύτερα την προσαρμογή του κράτους στα συμφέροντα των επιχειρηματιών ομίλων. Για παράδειγμα, ο εισηγητής της ΝΔ, Σ. Κεδίκογλου, υπερασπιζόμενος το αντεργατικό πλαίσιο της προηγούμενης κυβέρνησης, επιτέθηκε στη σημερινή συγκυβέρνηση για το άρθρο που - όπως ο ίδιος αποφάνθηκε - καταργεί την πολιτική επιστράτευση σε βάρος απεργών.

Ωστόσο, η πολιτική επιστράτευση δεν καταργείται, καθώς παραμένει το πρόσχημα του «δημόσιου συμφέροντος», με το οποίο επιβαλλόταν κάθε φορά στο παρελθόν. Το ΚΚΕ κατέθεσε τροπολογία για την πραγματική κατάργηση του επαίσχυντου μέτρου, που βέβαια απορρίφθηκε.

Συνολικά, από τις 14 τροπολογίες που κατέθεσε το ΚΚΕ στο νομοσχέδιο και αφορούσαν την επαναφορά όλων των εργαζομένων στις θέσεις που είχαν πριν από την εφαρμογή των μνημονιακών νόμων, την ανάκτηση των απωλειών τους και τη διεύρυνση των δικαιωμάτων τους, έγιναν δεκτές μόλις δύο: Μία για την επανασύσταση θέσεων και κλάδων όπως και θέσεων προσωπικού των ασφαλιστικών ταμείων και του ΟΑΕΔ και μία που αφορά τους εργαζόμενους στην πρώην Δημοτική Αστυνομία.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ

Το ΚΚΕ ψήφισε «παρών» επί της αρχής. Ο ειδικός αγορητής του Κόμματος, Χρήστος Κατσώτης, υπενθύμισε ότι στη δημόσια διαβούλευση είχε δοθεί άλλο νομοσχέδιο, το οποίο «περιείχε τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας στο Δημόσιο, τη μετατροπή των εργαζομένων με σχέσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου σε μόνιμους. Πήγαν και αυτά στις ελληνικές καλένδες, όπως ο κατώτατος μισθός των 751 ευρώ, η επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, η σταθερή δουλειά με δικαιώματα, το αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ, η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, η 13η σύνταξη».

Πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιο αφήνει απέξω «τους πιο αδύναμους εργαζόμενους, αυτούς που είναι με συμβάσεις για αρκετά χρόνια, αυτούς που τους είχαν ομήρους και τους εκμεταλλεύθηκαν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις, όπως τις 300 καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών, όπως τους εργαζόμενους στο "Βοήθεια στο Σπίτι"», και μια σειρά ακόμα κατηγορίες.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος επισήμανε ότι «η συζήτηση του νομοσχεδίου εντάσσεται στο πλαίσιο της συνολικότερης εξέλιξης της διαπραγμάτευσης» και «από αυτήν την άποψη επιβεβαιώνεται ότι η διαπραγμάτευση δεν γίνεται με σκοπό να ικανοποιηθούν οι λαϊκές ανάγκες, να επιστραφούν οι τεράστιες απώλειες, αλλά η κυβέρνηση διαπραγματεύεται για το πώς καλύτερα θα εξυπηρετηθούν οι ανάγκες του κεφαλαίου, οι ανάγκες της καπιταλιστικής οικονομίας».

Πρόσθεσε ότι «το βασικό ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί, είναι τι κράτος έχουμε. Εχουμε ένα κράτος της εξουσίας των αστών. Ενα ταξικό κράτος. Είτε είναι μικρό είτε είναι μεγάλο, είναι αντιλαϊκό από την ίδια του τη φύση».

«Βροχή» κυβερνητικών τροπολογιών

Το βράδυ η ΝΔ αποχώρησε από τη συζήτηση που ήταν σε εξέλιξη στην Ολομέλεια της Βουλής, διαμαρτυρόμενη για τις 15 κυβερνητικές τροπολογίες που έκανε δεκτές ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γ. Κατρούγκαλος.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκης πριν από την αποχώρηση ζήτησε την απόσυρση των τροπολογιών λέγοντας ότι αλλάζουν το νομοσχέδιο όπως ψηφίστηκε επί της αρχής και ότι αποσκοπούν στη «σύναψη συμμαχιών» της κυβέρνησης ενόψει δημοψηφίσματος ή εκλογών. Τη σκυτάλη πήρε το Ποτάμι καταθέτοντας αίτημα για ξεχωριστή ονομαστική ψηφοφορία για καθεμία από τις 15 τροπολογίες. Μέχρι αργά το βράδυ, οι ψηφοφορίες δεν είχαν ξεκινήσει.

Από το ΚΚΕ, ο ειδικός αγορητής, Χρ. Κατσώτης, ανέφερε ότι «δεν συμμεριζόμαστε την όλη συζήτηση περί τροπολογιών», τονίζοντας ότι η ΝΔ και το Ποτάμι δεν ασκούν κριτική από τη σκοπιά των συμφερόντων των εργαζομένων, αλλά γιατί «θέλουν ένα δημόσιο τομέα σε αυτή τη γραμμή, με εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα».

Μεταξύ άλλων, οι τροπολογίες που έκανε δεκτές ο υπουργός αφορούν θέματα όπως η μετάταξη υπαλλήλων κατά παρέκκλιση διατάξεων για δέσμευση παραμονής σε υπηρεσία, αναγνώριση προϋπηρεσίας εργαζομένων του ΕΛΓΑ, αποσπάσεις προσωπικού από ανώνυμες εταιρείες του ευρύτερου δημόσιου τομέα, παύση ποινικών και πειθαρχικών διώξεων εναντίον αιρετών των ΟΤΑ σε περίπτωση μη άσκησης ένδικων μέσων, συμβάσεις προσωπικού δημοτικών βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών, δανειοδότηση ΟΤΑ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, πρόσληψη προσωπικού ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου σε υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα και σύναψη συμβάσεων μίσθωσης έργου στους ΟΤΑ.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org