Τετάρτη 6 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Στο σημερινό 4σέλιδο «Νεολαία» μπορούμε να βρούμε:
  • Σε συγκέντρωση της σπουδάζουσας νεολαίας την Τετάρτη 13 Απρίλη στο ΕΜΠ θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας
  • Ανταπόκριση από εκδήλωση για τις εξελίξεις στα πανεπιστήμια και τη θέση του ΚΚΕ στα Γιάννενα
  • Με οργάνωση και κλιμάκωση του αγώνα απαντούν φοιτητές του ΔΙΠΑΕ στις προωθούμενες συγχωνεύσεις - καταργήσεις τμημάτων
  • «Πανσπουδαστική ΚΣ»: Οι φοιτητικές εκλογές να γίνουν στις 18 Μάη χωρίς την παρέμβαση της αστυνομίας!
Μια σωστή πλευρά έχει η Ιστορία, την πάλη των λαών κόντρα στην αδικία!
  • Σε συγκέντρωση της σπουδάζουσας νεολαίας την Τετάρτη 13 Απρίλη θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας
  • Μιλούν στον «Ριζοσπάστη» στελέχη της ΚΝΕ για την προετοιμασία της

Την Τετάρτη 13 Απρίλη στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, η Τομεακή Οργάνωση ΑΕΙ - Ερευνητικών Κέντρων της ΚΟ Αττικής, η Περιφερειακή Οργάνωση Σπουδάζουσας Αθήνας και οι Τομεακές Οργανώσεις ΠαΔΑ της ΚΝΕ οργανώνουν μεγάλη εκδήλωση με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Ηδη τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ οργώνουν τα αμφιθέατρα, απευθύνοντας πλατύ κάλεσμα συμμετοχής στους φοιτητές και τις φοιτήτριες στην εκδήλωση με τίτλο: «Μάθε την αλήθεια! Μια σωστή πλευρά έχει η Ιστορία, την πάλη των λαών κόντρα στην αδικία!»

Για το περιεχόμενο και την προετοιμασία της εκδήλωσης μιλήσαμε με τους Αλέξανδρο Μπουγά, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέα του Περιφερειακού Συμβουλίου Σπουδάζουσας Αθήνας και τον Κώστα Θεοδωρόπουλο, μέλος του ΚΣ και του Γραφείου Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ.

Παραθέτουμε τη συνέντευξη:

Η δράση μας όλο αυτό το διάστημα έχει σοβαρή επίδραση σε όλο και μεγαλύτερο τμήμα νεολαίας

-- Ποιο το μήνυμα που θέλει να στείλει η ΚΝΕ στους νέους και τις νέες μέσα από αυτή την εκδήλωση; Γιατί να έρθει κάποιος;

Κ.Θ.: Κάθε νέος και νέα που ψάχνει απαντήσεις στο γιατί γίνεται ο πόλεμος, που ανησυχεί με την εμπλοκή της χώρας μας, που δεν συνηθίζει τη βαρβαρότητα, που αισθάνεται αγανάκτηση με τις δολοφονίες αμάχων και τους χιλιάδες πρόσφυγες ξεριζωμένους από τα σπίτια τους, που ψάχνει τη διέξοδο, έχει θέση στην εκδήλωση του ΚΚΕ. Για να μάθει την αλήθεια, κόντρα στον καταιγισμό των fake news που ακούει καθημερινά από τα ΜΜΕ, την κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα. Για να γνωρίσει τις θέσεις του ΚΚΕ, που επιβεβαιώνονται μέρα με τη μέρα, να παλέψει για τη διέξοδο από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, για να απεμπλακεί η νεολαία από τον φαύλο κύκλο των κρίσεων και των πολέμων. Κόντρα στην προσπάθεια των αστικών επιτελείων να πείσουν τους νέους να διαλέξουν ληστή, εμείς τους καλούμε να επιλέξουν τη σωστή πλευρά της Ιστορίας, που πάντα βρίσκεται στην πάλη των πολλών κόντρα στην αδικία.

Α.M.: Η νεολαία, οι φοιτητές δεν είναι μόνοι τους. Μπορούν να εμπιστευτούν το ΚΚΕ και την ΚΝΕ. Μπροστά στη φρίκη του πολέμου, στην ακρίβεια που μαστίζει κάθε λαϊκή οικογένεια, στην επίθεση στις σπουδές μας, κανείς δεν μπορεί να μείνει θεατής. Οταν η κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα καλούνε τους νέους ενόψει της δύσκολης κατάστασης να βάλουν «τα κεφάλια μέσα», εμείς τους καλούμε να έχουν το «κεφάλι ψηλά», όχι απλά να μην ανασταλούν οι αγώνες και οι διεκδικήσεις, αλλά να φουντώσουν ακόμη περισσότερο. Τα μέλη της ΚΝΕ δίνουμε τη μάχη για να διαδοθεί η αλήθεια κόντρα στη διαστρέβλωση των θέσεων του Κόμματος και στον αντικομμουνισμό, στα οποία πρωτοστατεί η κυβερνητική παράταξη στα πανεπιστήμια, η ΔΑΠ. Η μαζική συμμετοχή νέων, φοιτητών και φοιτητριών από όλα τα πανεπιστήμια της Αθήνας θα επιβεβαιώσει αυτό το μήνυμα! Θα δώσει ανάταση, θα καλλιεργήσει την αισιοδοξία για τις μάχες που έχουμε μπροστά μας, για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας.

-- Η ΚΝΕ έχει πραγματοποιήσει ένα μεγάλο πολιτικό άνοιγμα στους φοιτητές για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τα μέλη της έχουν πρωτοστατήσει στην αντιπολεμική δράση του φοιτητικού κινήματος. Ποια είναι η ανταπόκριση των νέων;

Α.M.: Από την πρώτη στιγμή της τυπικής έναρξης των πολεμικών επιχειρήσεων με την απαράδεκτη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά και πριν από αυτή, όταν το φιτίλι του πολέμου απλωνόταν και στην Ουκρανία συγκρούονταν οι επιδιώξεις και οι ανταγωνισμοί των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ με τη Ρωσία, τα μέλη της ΚΝΕ πρωτοστατήσαμε στην ενημέρωση για τις εξελίξεις, για τις πραγματικές αιτίες και την αποκάλυψη των προσχημάτων των ιμπεριαλιστών, για να εκφραστεί μαζικά η καταδίκη του ιμπεριαλιστικού πολέμου. Οι ίδιες οι εξελίξεις μπορούν να κλονίσουν τις δήθεν «αιώνιες αλήθειες» που πλασάρουν χρόνια στη νεολαία, όπως ότι «το ΝΑΤΟ αποτελεί παράγοντα ασφάλειας και ειρήνης», ότι «η ΕΕ είναι το κοινό σπίτι των λαών», ότι η εξέλιξη της επιστήμης από μόνη της διαμορφώνει έναν κόσμο χωρίς πολέμους και βία, χωρίς ανταγωνισμούς και συγκρούσεις. Είναι έντονη η συζήτηση, εκατοντάδες νέοι έχουν ήδη συμμετάσχει στις συσκέψεις και εκδηλώσεις που πραγματοποιούμε στα πανεπιστήμια της Αθήνας, χιλιάδες ακούνε με προσοχή τις προφορικές ενημερώσεις των μελών της ΚΝΕ στα αμφιθέατρα, έχουν πάρει το υλικό μας. Η μαζική παρουσία μελών της ΚΝΕ στα μετρό, στις γειτονιές της Αττικής, στην εξόρμηση με τον «Ριζοσπάστη» έχει δώσει θάρρος σε πολύ κόσμο να εκφράσει τη συμφωνία του με τις θέσεις του ΚΚΕ. Η δράση μας όλο αυτό το διάστημα έχει σοβαρή επίδραση σε όλο και μεγαλύτερο τμήμα νεολαίας. Δημιουργούνται σοβαρές δυνατότητες και τα μέλη της ΚΝΕ ανεβάζουμε τον πήχη, να απευθυνθούμε ακόμα πιο πλατιά στους νέους, να ξανασυναντηθούμε με όλους αυτούς στη μεγάλη εκδήλωση που διοργανώνουμε.

Η απάντηση μπορεί και πρέπει να δοθεί μέσα από την πείρα που έχει αποκτήσει κάθε νέος

Κ.Θ.: Ολο και περισσότεροι νέοι στήνουν αυτί, συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και στην εμπλοκή της χώρας μας, στις δράσεις αλληλεγγύης των φοιτητικών συλλόγων, όπως στο κάλεσμα για συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες. Τα μέλη της ΚΝΕ μέσα και από την πρωτοπόρα δράση μας στους φοιτητικούς συλλόγους οργανώνουμε την αντιπολεμική δράση μαζί με εκατοντάδες νέους. Η δράση αυτή ενοχλεί την κυβέρνηση, όσους υποστηρίζουν την επικίνδυνη εμπλοκή της χώρας μας, διάφορα πληρωμένα ΝΑΤΟικά παπαγαλάκια όπως έδειξε και η μεγάλη συναυλία των φοιτητών και μαθητών στο Σύνταγμα. Ενοχλεί και τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, που στηρίζουν με χέρια και με πόδια την εμπλοκή, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και χύνουν δάκρυα για τις συνέπειες του πολέμου, θεωρώντας ότι απευθύνονται σε λωτοφάγους, ότι έχουμε ξεχάσει τις συλλήψεις φοιτητών σε αντιπολεμική κινητοποίηση για τον πόλεμο στη Συρία, τις υπογραφές της τότε κυβέρνησης στα ΝΑΤΟικά σχέδια του «πρώτου πυρηνικού πλήγματος», για τη δημιουργία νέων βάσεων των ΗΠΑ στη χώρα μας. Στους φοιτητές κυριαρχεί η ανησυχία για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τη συμμετοχή της χώρας μας, για τις συνέπειες στη ζωή μας με την ακρίβεια η οποία προϋπήρχε και πλέον εκτοξεύεται, για το μεγάλο κόστος των ΝΑΤΟικών εξοπλισμών στους οποίους η χώρα μας παίρνει χρυσό μετάλλιο, την ίδια ώρα που μας λένε ότι «το ταμείο είναι μείον» για ό,τι αφορά τις ανάγκες μας!

-- Οι νέοι που σπουδάζουν, κάνοντας ένα flashback στη ζωή τους θυμούνται την οικονομική κρίση να τη διαδέχεται μια αναιμική ανάκαμψη και μετά η πανδημία, ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος και η ακρίβεια. Ποια η απάντηση και η διέξοδος σε όλα αυτά;

Α.M.: Για τον λαό και τη νεολαία υπάρχει λύση. Λύση που είναι στον αντίποδα της αναμονής ότι κάποια κυβέρνηση, μονόχρωμη ή πολύχρωμη όπως αφήνουν να εννοηθεί τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ ή το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, μπορεί να λειτουργήσει προς όφελος των λαϊκών συμφερόντων και των αναγκών της νεολαίας. Λύση που είναι κόντρα με τον συμβιβασμό και την αποδοχή της κανονικότητας του συστήματος, που καταδικάζει χιλιάδες νέους στην υποβάθμιση των σπουδών τους, στην ανεργία και στην κακοπληρωμένη δουλειά, που βγάζει τα όνειρα της νεολαίας σε «πλειστηριασμό».

Η συλλογική διεκδίκηση σήμερα κυριολεκτικά παίρνει χαρακτήρα επιβίωσης, ζωής με αξιοπρέπεια ή συμβιβασμού με τη χαμοζωή. Η μάχη αυτή είναι καθημερινή και παντού, στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία, στα πανεπιστήμια, για να πιστέψουν και να βαδίσουν όλο και περισσότεροι στον δρόμο της σύγκρουσης. Για να αλλάξουν οι συσχετισμοί στα όργανα πάλης των φοιτητών, στους φοιτητικούς συλλόγους ώστε από καλύτερες θέσεις να υπερασπίζονται τα δικαιώματα και να διεκδικούν τις σύγχρονες ανάγκες τους στις σπουδές, στη δουλειά και τη ζωή.

Το επόμενο διάστημα είναι η πολύ σημαντική μάχη των φοιτητικών εκλογών, ώστε χιλιάδες νέοι που θα πάνε να ψηφίσουν, να στείλουν μήνυμα καταδίκης αυτής της πολιτικής, μήνυμα ελπίδας, ενισχύοντας τα ψηφοδέλτια της «Πανσπουδαστικής Κίνησης Συνεργασίας».

Κ.Θ.: Η απάντηση μπορεί και πρέπει να δοθεί μέσα από την πείρα που έχει αποκτήσει κάθε νέος. Από παντού προβάλλει η βαρβαρότητα του καπιταλιστικού συστήματος που εκφράζεται στην ένταση της εκμετάλλευσης, στα χοντρά οικονομικά ζόρια, στο ότι δεν φαίνεται «άσπρη μέρα» στον ορίζοντα, τώρα πλέον εκφράζεται και με τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την εμπλοκή της χώρας μας σε αυτόν.

Τι επιβεβαιώθηκε λοιπόν μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια; Οτι η κοινωνία που ζούμε, το σύστημα αυτό έχει φάει τα ψωμιά του, προσφέρει μόνο ανασφάλεια, φτώχεια, πόλεμο, βαρβαρότητα στην εργατική τάξη και τα παιδιά της, για να γεμίζουν μια χούφτα καπιταλιστές τις τσέπες τους με αμύθητα πλούτη. Η διέξοδος βρίσκεται στις θέσεις και τη δράση του ΚΚΕ! Στην πάλη για την κοινωνία που ο πόλεμος είναι άγνωστη λέξη, γιατί είναι άγνωστες οι αιτίες του καπιταλιστικού κέρδους και των ανταγωνισμών που τον γεννούν, στην πάλη για τον σοσιαλισμό!

Διέξοδο λοιπόν μπορούν να δώσουν μόνο οι λαοί! Στην πάλη για να καταδικαστεί πλατιά ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος, να δείξουμε την αλληλεγγύη μας σε όλους τους λαούς, να απεμπλακεί η χώρα μας, να ανατρέψουμε το σύστημα της εκμετάλλευσης, του πολέμου, της προσφυγιάς. Στην πάλη για τον σοσιαλισμό.

Ερωτήματα...

Ερωτήματα προκαλεί η συζήτηση που έχει ανοίξει για συγχωνεύσεις Παιδαγωγικών Τμημάτων ΑΕΙ, στο πλαίσιο της γενικότερης συζήτησης που είναι σε εξέλιξη για την αναμόρφωση του ακαδημαϊκού χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Για την κυβέρνηση φαίνεται ότι αυτή η συζήτηση είναι στο τραπέζι, για συγχωνεύσεις μεταξύ Τμημάτων Δασκάλων και Νηπιαγωγών, παρότι μια τέτοια εξέλιξη θα σηματοδοτήσει ένα αντιδραστικό, αντιεπιστημονικό πισωγύρισμα για την παιδαγωγική επιστήμη. Στην κυβερνητική ατζέντα όμως, όπως έχει περιγραφεί και μπροστά στον νόμο - πλαίσιο, χωράνε και τέτοια πισωγυρίσματα στην κατεύθυνση δημιουργίας πτυχίων - σούπα!

Στην πλειοψηφία τους πάντως οι πανεπιστημιακοί των Παιδαγωγικών Τμημάτων φαίνεται να είναι αντίθετοι σε μια τέτοια κατεύθυνση. Η Σχολή Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, στην πρόσφατη απόφασή της για τον ακαδημαϊκό χάρτη, καταλήγει χαρακτηριστικά για το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης και το Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Ιδρύματος ότι «δεν συντρέχει κανένας απολύτως λόγος για την κατάργηση της αυτοδυναμίας και της διακριτότητάς τους».

ΓΙΑΝΝΕΝΑ
«Η θέση του ΚΚΕ για το πανεπιστήμιο των σύγχρονων αναγκών και δυνατοτήτων της εποχής μας»

Σε πλευρές και ιδεολογήματα του επικείμενου νόμου - πλαισίου αναφέρθηκε ο Κυριάκος Ιωαννίδης στην εκδήλωση που έγινε στο ίδρυμα

Με έντονο ενδιαφέρον δεκάδες φοιτητές και μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων παρακολούθησαν χτες την εκδήλωση της ΚΟΒ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων του ΚΚΕ και της ΤΟ Σπουδάζουσας Ιωαννίνων της ΚΝΕ στο ίδρυμα, με θέμα «Η θέση του ΚΚΕ για το πανεπιστήμιο των σύγχρονων αναγκών και δυνατοτήτων της εποχής μας» και ομιλητή τον Κυριάκο Ιωαννίδη, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνο του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του, ο Κ. Ιωαννίδης συναντήθηκε με τον Τρ. Αλμπάνη, πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, και συνομίλησαν για την κατάσταση του ακαδημαϊκού ιδρύματος.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Φώτης Κοσκερίδης, Γραμματέας της ΚΟΒ ΑΕΙ του ΚΚΕ, τονίζοντας εισαγωγικά ότι οι θέσεις του Κόμματος επιδιώκουν να απαντήσουν αν είναι δήθεν μονόδρομος οι φοιτητές να είναι «πελάτες» στο σημερινό πανεπιστήμιο - επιχείρηση, το διδακτικό προσωπικό να εργάζεται όλο και περισσότερο με «ελαστικές» σχέσεις και να εξαναγκάζεται να γίνεται κυνηγός χορηγιών, αν είναι λογικό στην εποχή της αλματώδους ανάπτυξης της έρευνας και της επιστήμης ο λαός της χώρας μας να μην μπορεί να καρπωθεί τα αποτελέσματά τους για να βελτιωθεί η ζωή του.

Ο Κυριάκος Ιωαννίδης στην ομιλία του μεταξύ άλλων τόνισε:


«Φίλες και φίλοι, δεν είναι υπερβολή όταν λέμε ότι το πανεπιστήμιο είναι κολλημένο στο χτες!

Θα πει κάποιος: Γιατί το ΚΚΕ λέει ότι όλα αυτά ανήκουν στο χτες ενώ προβάλλονται ως απαίτηση του μέλλοντος, ως αυτό που είναι καινοτόμο;

Θα το πούμε ξεκάθαρα: Ο δρόμος που προβάλλεται και σήμερα από όλες τις κυβερνήσεις ως λύση στα προβλήματά μας, στα προβλήματα των πανεπιστημίων, είναι δοκιμασμένος. Εχει παράξει αποτελέσματα. Δεν θα έρθει αλλά ήδη είναι εδώ. Και λειτουργεί ως εμπόδιο.

Μια τριτοβάθμια σούπα που θα μετράει τα πτυχία με το κιλό... των πιστωτικών μονάδων

Αξίζει λοιπόν να αναρωτηθούμε: Τι θα αλλάξει στην καθημερινότητα μιας νέας, ενός νέου που σπουδάζει σήμερα;

Τι ακριβώς θα αναβαθμιστεί στη στήριξη της προσπάθειας ενός φοιτητή για να αποκτήσει μέσα από το πρόγραμμα σπουδών εντός πτυχίου την επαρκή και αναγκαία γνώση για να ασκήσει πλήρως το επάγγελμα που σπούδασε;

Πώς θα τον βοηθήσει αυτό που πολύ προσεκτικά επέλεξε να πει ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο, μιλώντας για τον νέο νόμο; Είπε χαρακτηριστικά:

"Αυτό το οποίο αποκαλούμε το εσωτερικό πρόγραμμα Erasmus, αν μπορούμε να δώσουμε τη δυνατότητα σε έναν μηχανικό παραγωγής να παρακολουθήσει μαθήματα φιλοσοφικής, να μπορέσουμε να διευρύνουμε το γνωστικό πεδίο των φοιτητών μας".


Ο κ. πρωθυπουργός δεν μίλησε για μαθήματα Φιλοσοφίας στο πρόγραμμα σπουδών του μηχανικού. Μήπως δεν είναι αναγκαίο όλοι μα όλοι οι αυριανοί μηχανικοί να γνωρίζουν Φιλοσοφία; Να μπορούν να ερμηνεύσουν, να γενικεύσουν με φιλοσοφικούς όρους, τους νόμους κίνησης της ύλης; Να μπορούν να δουν το πώς εντάσσεται η ανάπτυξη των νέων μέσων παραγωγής, των καινοτομιών στο εκάστοτε κοινωνικό πλαίσιο; Προφανώς και χρειάζεται και είναι και αναγκαίο. Και είναι αναγκαίο όχι μόνο για να γίνει ολόπλευρος άνθρωπος ο αυριανός επιστήμονας αλλά και για να γίνει σωστός επιστήμονας. Με διαλεκτική αντίληψη των σχέσεων ανάμεσα στα μέρη της πραγματικότητας που μελετάει και επιδρά σε αυτή.

Ομως, δεν εννοεί καθόλου αυτό ο κ. πρωθυπουργός. Θέλουν τον φοιτητή να κάνει μια βόλτα σε διάφορα γνωστικά αντικείμενα για να εμπεδωθεί η κουλτούρα της συνεχούς αναζήτησης προσόντων. Για να γίνουν τα απαραίτητα αθόρυβα βήματα ώστε το πτυχίο να είναι ένα ασπόνδυλο κολάζ γνώσεων, χωρίς αρχή, μέση και τέλος. Και προφανώς, μετά απ' όλα αυτά... ούτε λόγος για ουσιαστικό δικαίωμα στην πρόσβαση στο επάγγελμα.

Φυσικά... έχει και το πρακτικό της αντίκρισμα μια τέτοια προοπτική.

Ενα εξάμηνο από την Αρχιτεκτονική στη Νομική και αν χάσεις μάθημα στατικότητας, θα έχεις κάνει ένα εξάμηνο Ποινικό και στο δικαστήριο για το πεσμένο κτίριο θα έχεις δικηγόρο τον εαυτό σου!

Να το πούμε ξεκάθαρα:

Οι φοιτητές που βλέπουν προσθαφαιρέσεις μαθημάτων, ανάλογα με την επάρκεια καθηγητών πανεπιστημίου, ανάλογα με τις επιταγές της αγοράς, ανάλογα με τις αξιολογήσεις, ανάλογα με το πώς θα στριμωχτούν στην ανελαστική απαίτηση για επιχειρηματικότητα, στο κατά τ' άλλα ευέλικτο πρόγραμμα, μόνο αρνητικές συνέπειες μπορούν να περιμένουν από αυτόν τον νόμο.

Οι φοιτητές που έχουν ανάγκη να στηριχτούν για την επιλογή τους να σπουδάζουν ένα συγκεκριμένο επιστημονικό αντικείμενο που έχει ή πρέπει να έχει συγκεκριμένη επαγγελματική αποκατάσταση, μόνο ως ελευθερία επιλογών δεν βλέπουν τα πτυχία τους να εντάσσονται σε μια τριτοβάθμια σούπα που θα μετράει τα πτυχία με το κιλό... των πιστωτικών μονάδων. Γιατί αυτή είναι η πραγματικότητα. Και αυτή η πραγματικότητα φωνάζει Μπολόνια και στρατηγική της ΕΕ για τα πανεπιστήμια και τα πτυχία που δίνουν. Και για να μην ξεχνιόμαστε... όλα τα άλλα κόμματα έχουν στηρίξει την Μπολόνια και όλα τα κόμματα την έχουν προωθήσει στην πράξη, όταν κυβερνούσαν. Ολα τα άλλα είναι "άλλα λόγια να αγαπιόμαστε".

Αν δεν υπάρχει επιστημονικότητα δεν μπορεί να υπάρχει και διεπιστημονικότητα

Η σύνθετη λέξη διεπιστημονικότητα, λοιπόν, για την οποία πανηγυρίζει η κυβέρνηση ότι φέρνει είναι ένα κενό γράμμα όταν δεν υπάρχει το δεύτερο και πολύ ουσιαστικό συνθετικό της. Η επιστημονικότητα. Και αυτό σημαίνει ότι η απαίτηση για επιστημονική γνώση, χωρίς κανένα εμπόδιο, που πρέπει να δίνεται εξολοκλήρου, συνεκτικά, μέσα στο πτυχίο, είναι απαίτηση της ίδιας της ανάπτυξης της γνώσης στην εποχή μας. Αν δεν υπάρχει επιστημονικότητα δεν μπορεί να υπάρχει και διεπιστημονικότητα. Μήπως δεν βλέπουμε μια σειρά από μαθήματα αναγκαία για την απόκτηση γνώσης μέσα στο πτυχίο να μπαίνουν στα μεταπτυχιακά; Μήπως είναι ψέμα ότι υπάρχουν νέοι και νέες που επιδιώκουν να μπουν στα μεταπτυχιακά γιατί δεν νιώθουν έτοιμοι να ασκήσουν το επάγγελμα που αντιστοιχεί στο πτυχίο τους;

Οχι, αγαπητές φίλες και φίλοι. Αυτές οι εξελίξεις δεν έχουν να κάνουν με τη συσσώρευση της γνώσης που πράγματι υπάρχει. Και είναι λάθος αν δεν είναι ψέμα η άποψη ότι όλη η γνώση δεν χωράει στο πτυχίο, για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το πτυχίο δεν μπορεί να δίνει πλήρη πρόσβαση στο επάγγελμα.

Γιατί η επιστήμη αναπτύσσεται αργά αλλά και απότομα αιώνες τώρα και ενσωματώνει δημιουργικά νέες γνώσεις, νέα πορίσματα.

Πετάει ξεπερασμένες γνώσεις, ενσωματώνει δημιουργικά άλλες. Δεν προσθέτει απλά λες και είναι η γνώση τούβλο, που τοποθετείται το ένα πάνω στο άλλο. Γιατί αν ήταν έτσι, σήμερα οι προπτυχιακές σπουδές θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον 10 χρόνια...

(...) Για ποια καινοτομία μιλάει η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και οι προηγούμενες, περί βημάτων σύνδεσης των σπουδών με την αγορά εργασίας;

Η πανεπιστημιακή εκπαίδευση είναι επαγγελματική εκπαίδευση. Και είναι ούτως ή άλλως συνδεδεμένη με την οικονομία, την εργασία. Δεν υπάρχει νόμος για τα ΑΕΙ, δεν υπάρχει αιτιολογική έκθεση σε νόμο για τα πανεπιστήμια που να μη θέτει αυτόν τον στόχο, εδώ και δεκαετίες. Στο έδαφος αυτής της σύνδεσης, παράγονται και αναπαράγονται "χάσματα δεξιοτήτων", προγράμματα σπουδών και τμήματα χωρίς καμία επιστημονική συνοχή. Στο έδαφος αυτής της σύνδεσης με την αναρχία της αγοράς εργασίας που επιδιώκει το μέγιστο κέρδος, δηλαδή τη μέγιστη εκμετάλλευση, οι γνώσεις των νέων που σπουδάζουν βρίσκονται στα αζήτητα. Γιατί και η μορφωμένη εργατική δύναμη είναι εμπόρευμα και ανάλογα με τις διακυμάνσεις της καπιταλιστικής ανάπτυξης, τις προσδοκίες για κέρδος, κ.ά. μπορεί να πετιέται στα ράφια της ανεργίας».

Αλλες παρεμβάσεις

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα ερωτηματολογίου που τα μέλη της ΚΝΕ διακίνησαν πλατιά στους φοιτητές καλώντας τους να καταθέσουν τη γνώμη τους για το σημερινό πανεπιστήμιο. Ακολούθησε χαιρετισμός από τον Στέφανο Καλαμίδα, μέλος ΔΕΠ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ο οποίος επισήμανε τη διαχρονική σύμπνοια όλων των κυβερνήσεων στη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης στην Ερευνα, με αποτέλεσμα σήμερα αυτή να διαμορφώνεται με βάση την κατάταξη της αξιολόγησης του πανεπιστημίου και με άλλα κριτήρια, όπως δημοσιεύσεις κ.τ.λ. Τόνισε ανάμεσα στα άλλα την ανάγκη η πανεπιστημιακή κοινότητα να δυναμώσει τον συλλογικό αγώνα ενάντια σε κάθε μορφή επιχειρηματικής δραστηριότητας στα πανεπιστήμια, για αποκλειστική χρηματοδότηση από το κράτος, αναπλήρωση των μελών ΔΕΠ που έχουν βγει στη συνταξιοδότηση και κατάργηση των «ελαστικών» μορφών απασχόλησης.

Παρέμβαση στην εκδήλωση πραγματοποίησε και η Ειρήνη Κωσταδήμα, φοιτήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης, τονίζοντας αρχικά ότι οι φοιτητές και στα Γιάννενα βρίσκονται αντιμέτωποι με συνεχή υποβάθμιση των σπουδών και κάλεσε τους φοιτητές μπροστά στις φοιτητικές εκλογές να δυναμώσουν τα ψηφοδέλτια της «Πανσπουδαστικής», να την αναδείξουν για ακόμη μία φορά πρώτη δύναμη στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, τσακίζοντας το ψηφοδέλτιο της κυβέρνησης, των διδάκτρων, των κλειστών σχολών, της πανεπιστημιακής αστυνομίας, το ψηφοδέλτιο της ΔΑΠ.

Η κυβέρνηση παρουσιάζει τα αποτελέσματα της πολιτικής της ως «ουδέτερες αιτίες»

Ανακοινώσεις καταδίκης των προτάσεων της Διοικούσας Επιτροπής του ΔΙΠΑΕ εξέδωσαν και οι Τομεακές Επιτροπές Καβάλας και Δράμας του ΚΚΕ.

Η ΤΕ Καβάλας, για την κατάργηση του Τμήματος Φυσικής στο οποίο φοιτούν 1.699 ενεργοί φοιτητές, μεταξύ άλλων σχολιάζει το πρόσχημα της διοίκησης περί μικρού αριθμού εισακτέων στο τμήμα, επισημαίνοντας: «Η κυβέρνηση, βάζοντας επιπλέον φραγμούς στην είσοδο των παιδιών της λαϊκής οικογένειας με την εφαρμογή της ΕΒΕ, μείωσε δραματικά τον αριθμό των εισακτέων και σήμερα επιβάλλει στα Ιδρύματα να κλείσουν ή να συγχωνεύσουν Τμήματα με κριτήριο τον αριθμό των εισακτέων, χωρίς να ενδιαφέρεται για τις ανατροπές που επιφέρει στη ζωή και τις σπουδές των φοιτητών. Γυρνάει την πραγματικότητα ανάποδα, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της πολιτικής της σαν "ουδέτερες αιτίες" των προβλημάτων!».

Για την προοπτική κατάργησης δυο τμημάτων του ΔΙΠΑΕ στην πόλη, η ΤΕ Δράμας μεταξύ άλλων τονίζει πως η χρόνια υποχρηματοδότηση των δύο τμημάτων αποτυπώνεται στην κατάσταση των κτιρίων, στην παντελή έλλειψη συντήρησης των χώρων, στον απαρχαιωμένο εξοπλισμό των εργαστηρίων, στις ελλείψεις ΔΕΠ καθώς και διοικητικού και λοιπού προσωπικού και είναι η ίδια αιτία για την ανύπαρκτη μέριμνα φοιτητικής Εστίας στην πόλη της Δράμας.

ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΚΕ - ΚΝΕ
Να βάλουμε επιθετικά μπροστά τις ανάγκες μας για ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών

«Απαράδεκτη» είναι η εισήγηση συγχώνευσης και κατάργησης τμημάτων και ειδικά του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος, τονίζουν με κοινή ανακοίνωσή τους η ΤΕ Πανεπιστημίων Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και η Περιφερειακή Οργάνωση ΑΕΙ Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ, επισημαίνοντας ότι «παίζει με τις ζωές και το μέλλον χιλιάδων φοιτητών και δεκάδων εργαζομένων, χωρίς κανένα ακαδημαϊκό κριτήριο, χωρίς καμία εξασφάλιση της ομαλής συνέχειας των σπουδών τους».

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι «οι παραπάνω αλλαγές έρχονται να προστεθούν σε ένα πολύπαθο Ιδρυμα, από το οποίο έχουν περάσει κυριολεκτικά σαν οδοστρωτήρας αλλαγές τα τελευταία χρόνια, με τις αναδιατάξεις του χάρτη του Ιδρύματος που εφάρμοσαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις και η σημερινή. "Ανωτατοποίηση" ΤΕΙ, "σχέδια Αθηνά", "πανεπιστημιοποιήσεις" και σήμερα νόμος Κεραμέως αλλάζουν διαδοχικά την εικόνα του ΔΙΠΑΕ, με το μάρμαρο να το πληρώνουν συνεχώς φοιτητές, διδάσκοντες, εργαζόμενοι.

Πλέον έχει συγκεντρωθεί σημαντική πείρα από τους φοιτητές, το διδακτικό προσωπικό και τους εργαζόμενους του ΔΙΠΑΕ για να βγουν συμπεράσματα.

Οι σχεδιασμοί όλων των κυβερνήσεων των προηγούμενων χρόνων καμία σχέση δεν είχαν με τις ανάγκες των φοιτητών και των εργαζομένων. Μοναδικό κριτήριο ήταν και είναι οι ανάγκες της αγοράς, η δημιουργία στενότερων δεσμών των Ιδρυμάτων με τις επιχειρήσεις, για δημιουργία ιδρυμάτων "ανταγωνιστικών". Αλλωστε, η ίδια η απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής του ΔΙΠΑΕ, που βασίζεται σε επιστολή του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, είναι αποκαλυπτική. Οι "ανάγκες της οικονομίας", μεταξύ άλλων δηλαδή η παροχή υπηρεσιών προς τρίτους και η πρόσβαση στην αγορά, τοποθετούνται ως βασικό κριτήριο για τις παρούσες καταργήσεις και συγχωνεύσεις των τμημάτων. Αποδεικνύεται, τέλος, ότι οι "ανάγκες της αγοράς" και τα πλήρη επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα δεν πάνε μαζί! Η "αγορά" οδηγεί σε ένα διαρκές κυνήγι προσόντων, δεξιοτήτων και κουρελιασμένων πτυχίων. Η "αυτοχρηματοδότηση" και η λειτουργία με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια οδήγησαν σε πλήρη οικονομική ασφυξία τα τμήματα και τις ανάγκες τους, σε αποψίλωση του προσωπικού και των υποδομών.

Συγκεκριμένοι οι ένοχοι για το συνεχές έγκλημα στα πρώην ΤΕΙ

Υπάρχουν συγκεκριμένοι ένοχοι για το συνεχές έγκλημα στα πρώην ΤΕΙ και δεν μπορεί να κρύβονται. Ευθύνονται όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων, που προωθούν τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Που αντιλαμβάνονται ως αναβάθμιση την επιχειρηματική λειτουργία των πανεπιστημίων. Που μειώνουν την κρατική χρηματοδότηση και "υμνούν" την αυτοχρηματοδότηση των ιδρυμάτων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Οσο και να αλλάζουν οι κυβερνήσεις, τα κεντρικά σημεία των νόμων Διαμαντοπούλου το 2011 (με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ) και Γαβρόγλου το 2018 (με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ), όχι μόνο δεν καταργούνται αλλά "ζουν και βασιλεύουν". Αυτά ακριβώς τα σημεία έρχεται σήμερα να συμπληρώσει και η κυβέρνηση της ΝΔ. Δεν μπαίνουμε στις λογικές του "μικρότερου κακού", που αργά ή γρήγορα θα τεθούν στη συζήτηση από διάφορους "καλοθελητές", δεν αποδεχόμαστε το κριτήριο της "βιωσιμότητας" που εκφράζει την αποδοχή της παρούσας κατάστασης. Αλλωστε, στο όνομα της "βιωσιμότητας" κλείνουν και συγχωνεύονται τμήματα. Η πρόσφατα θεσμοθετημένη Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) αξιοποιείται και αυτή ως μοχλός για το κλείσιμο τμημάτων. Γι' αυτό πρέπει να βάλουμε επιθετικά μπροστά τις ανάγκες μας, για ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών και του πανεπιστημίου, με μόνιμο προσωπικό, υποδομές, με κατοχύρωση επαγγελματικών δικαιωμάτων με μοναδική προϋπόθεση το πτυχίο.

Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ έχουν πρόταση για ουσιαστική διέξοδο από τον φαύλο κύκλο των "ανωτατοποιήσεων"!

Είναι μαζί με τον αγώνα που δίνεται για να μην προχωρήσουν τα σχέδια διοίκησης - κυβέρνησης, να δυναμώσει ο αγώνας για ένα σύγχρονο πανεπιστήμιο, δημόσιο και δωρεάν για όλους, που θα στηρίζει τους νέους στην προσπάθειά τους να σπουδάσουν. Που θα παρέχει ενιαία επιστημονική μόρφωση και θα δίνει εφόδια στους νέους επιστήμονες να ασκήσουν το επάγγελμά τους συμβάλλοντας στην πρόοδο της κοινωνίας. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο όταν όλα σχεδιαστούν από τη σκοπιά της ικανοποίησης των σύγχρονων λαϊκών αναγκών και όχι με κριτήριο το αν κάθε τμήμα, ίδρυμα είναι ανταγωνιστικό με βάση τα κριτήρια της αγοράς. Η σχέση μεταξύ των ιδρυμάτων θα έπρεπε να χτίζεται στη βάση της συνεργασίας, της αμοιβαίας βοήθειας, προκειμένου να προχωράει η επιστήμη προς όφελος των αναγκών της κοινωνίας, να βελτιώνεται το επίπεδο σπουδών και όχι να κυριαρχεί φαγωμάρα για το ποιος θα πρωτοπάρει μερίδιο από την κουτσουρεμένη κρατική χρηματοδότηση, σε βάρος του άλλου.

Καλούμε τους φοιτητές, τους διδάσκοντες, τους εργαζόμενους του ΔΙΠΑΕ να μη συναινέσουν σε αλλαγές που θα βάλουν νέα εμπόδια και φραγμούς στις σπουδές τους. Οι φοιτητές δεν είναι πειραματόζωα ούτε πελάτες στα Ιδρύματα και στα τοπικά μαγαζιά. Είναι νέοι που θέλουν να σπουδάσουν ολοκληρωμένα την επιστήμη τους, να αποκτήσουν εφόδια και άμεση και πλήρη πρόσβαση στο αντίστοιχο επάγγελμα.

Να οργανώσουν και να συντονίσουν αποφασιστικά τον αγώνα τους.

Τώρα είναι ώρα αγώνα! Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ θα δώσουν όλες τις δυνάμεις τους για:

  • Κανένα κλείσιμο, καμιά συγχώνευση τμήματος! Να μην καταργηθεί το Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος! Να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη ολοκλήρωση σπουδών των φοιτητών με όλους τους απαραίτητους όρους!
  • Αμεση αύξηση της χρηματοδότησης για πρόσληψη μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού και βελτίωση των υποδομών.
  • Κατοχύρωση επαγγελματικών δικαιωμάτων, με πλήρη αντίστοιχα εργασιακά δικαιώματα, με μοναδική προϋπόθεση το πτυχίο και πρακτικής άσκησης ενταγμένης σε αυτό».
ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΔΙΠΑΕ
Με οργάνωση και συλλογικό αγώνα απαντούν οι φοιτητές

Μαζική κινητοποίηση χτες στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης

Αντιδράσεις έχουν προκαλέσει σε φοιτητές και διδάσκοντες του ΔΙΠΑΕ οι σχεδιασμοί του υπουργείου Παιδείας και της διορισμένης από την κυβέρνηση Διοικούσας Επιτροπής του Ιδρύματος για μετακίνηση και κατάργηση Τμημάτων.

Συγκεκριμένα, απαντώντας στο αίτημα του υπουργείου να σταλούν μέχρι τις 31/3 οι προτάσεις των πρυτάνεων σχετικά με την «αναδιάρθρωση του ακαδημαϊκού χάρτη», η ΔΕ του ΔΙΠΑΕ έστειλε τα πρακτικά της συνεδρίασης της Τετάρτης 30 Μάρτη, στην οποία υπάρχει εισήγηση για:

- Την κατάργηση του Τμήματος Φυσικής με έδρα την Καβάλα.

- Τη μεταφορά του Τμήματος Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης από τη Σίνδο στις Σέρρες.

- Την κατάργηση του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος με έδρα τη Σίνδο.

- Τη συγχώνευση του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής και Ηλεκτρονικών Συστημάτων, με έδρα τη Σίνδο, με το Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής, Υπολογιστών και Τηλεπικοινωνιών, με έδρα τις Σέρρες, με λειτουργία και έδρα του συγχωνευθέντος Τμήματος τις Σέρρες.

- Τη συγχώνευση του Τμήματος Μηχανικών Τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής με το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, με έδρα τις Σέρρες.

- Τη μεταφορά του Παραρτήματος του Τμήματος Νοσηλευτικής από το Διδυμότειχο στην Αλεξανδρούπολη.

Επίσης, στην εισήγηση σημειώνεται πως «χωρίς τη σημαντική αρωγή της πολιτείας» η «εκλογίκευση» του ακαδημαϊκού χάρτη θα έχει ως «αναγκαία συνέπεια» την κατάργηση των Τμημάτων Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας και του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος στη Δράμα.

Οπως αναφέρεται στην εισήγηση, οι παραπάνω προτάσεις δεν προέρχονται από τα Τμήματα του Ιδρύματος αλλά από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας!

Την απόφαση καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του και ο Ενιαίος Σύλλογος Διοικητικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΕΣΔΕΠ) ΔΙΠΑΕ, τονίζοντας ότι λήφθηκε παρά τις διαφορετικές προτάσεις των Τμημάτων, που διατυπώθηκαν από τις συνελεύσεις των μελών ΔΕΠ τους.

«Κάτω τα χέρια από τις σχολές μας, εμείς δεν παρατάμε τις σπουδές μας»

Μαχητική και μαζική συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη, έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι εκατοντάδες φοιτητές του ΔΙΠΑΕ αντιδρώντας στους σχεδιασμούς για την κατάργηση του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος και τη μεταφορά των Τμημάτων Μηχανικών Παραγωγής - Διοίκησης και Μηχανικών Πληροφορικής στις Σέρρες.

Σήμερα συνεχίζουν με συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση των εργατικών σωματείων, ενώ αύριο Πέμπτη πραγματοποιούν Γενική Συνέλευση όπου θα αποφασίσουν την παραπέρα κλιμάκωση του αγώνα τους.

Με σύνθημα «Κάτω τα χέρια από τις σχολές μας, εμείς δεν παρατάμε τις σπουδές μας», οι φοιτητές έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα ότι θα βάλουν εμπόδια σε αυτούς τους σχεδιασμούς. Στο πλευρό τους βρέθηκαν οι εκπαιδευτικοί του Ιδρύματος και άλλοι εργαζόμενοι, αλλά και γονείς. Τον αγώνα των συμφοιτητών τους στο ΔΙΠΑΕ στηρίζουν με αποφάσεις τους οι Σύλλογοι Φοιτητών Ιστορίας - Αρχαιολογίας, ΜΜΕ, Ιατρικής, Κτηνιατρικής, ΤΕΦΑΑ και Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ. Στην κινητοποίηση διαβάστηκε και ψήφισμα συμπαράστασης από το Συνδικάτο Εργαζομένων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Θεσσαλονίκης.

Αντιπροσωπεία της προσωρινής διοίκησης του Φοιτητικού Συλλόγου επέδωσε το ψήφισμα με τα αιτήματα σε εκπρόσωπο του υπουργείου, και ανέδειξε την απόφαση των φοιτητών να κλιμακώσουν τον αγώνα.

Ο Λέανδρος Βαρσαμίδης, από την προσωρινή διοίκηση του Φοιτητικού Συλλόγου Μηχανικών του ΔΙΠΑΕ, χαρακτήρισε απαράδεκτη την πρόταση, που προσπαθεί να πετάξει χιλιάδες φοιτητές έξω από τη Σχολή τους και να μεταφέρει το Τμήμα στις Σέρρες.

Ο Χριστόδουλος Μπριασούλης, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών Ιστορίας - Αρχαιολογίας, δήλωσε ότι ο αγώνας των συμφοιτητών τους είναι δίκαιος. «Είμαστε κι εμείς φοιτητές που καθημερινά τραβάμε τα πάνδεινα, που το χαρτζιλίκι μας τελειώνει στο πρώτο 15ήμερο και καθημερινά ερχόμαστε αντιμέτωποι με ένα επίπεδο σπουδών το οποίο διαρκώς δυσχεραίνει. Ξεκαθαρίζουμε ότι όσο αυτοί μας καλούν να βάλουμε πλάτη στην υποβάθμιση των σπουδών μας, εμείς θα δυναμώνουμε τον αγώνα μας μέσα από τους φοιτητικούς μας συλλόγους».

  • Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν τη Δευτέρα και οι φοιτητές του Τμήματος Φυσικής στην Καβάλα, στη διοίκηση του Τμήματος.
«ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΚΣ»
«Οι φοιτητικές εκλογές να γίνουν στις 18 Μάη χωρίς την παρέμβαση της αστυνομίας!»

«Οι φοιτητικές εκλογές να γίνουν στις 18 Μάη χωρίς την παρέμβαση της αστυνομίας!», τονίζει η «Πανσπουδαστική ΚΣ» σε ανακοίνωσή της, με την οποία αναφέρεται στην πρότασή της για τις εκλογές και καλεί τους φοιτητικούς συλλόγους σε όλη την Ελλάδα να πάρουν στα χέρια τους τη διεξαγωγή τους. Τονίζεται αναλυτικά: «Φέτος θα πραγματοποιηθούν φοιτητικές εκλογές σε όλους τους φοιτητικούς συλλόγους. Ολοι οι φοιτητές και ειδικά του 1ου, 2ου και 3ου έτους για πρώτη φορά, θα έχουμε την ευκαιρία να εκλέξουμε τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των Συλλόγων μας, αλλά και να στείλουμε ξεκάθαρο μήνυμα καταδίκης της πολιτικής της κυβέρνησης και ενίσχυσης του αγώνα για τα δικαιώματά μας που βρίσκονται στο στόχαστρο όλων των κυβερνήσεων.

Οι εκλεγμένοι με την "Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας" προτείναμε τη διεξαγωγή των εκλογών στις 18 Μάη στους συλλόγους, διά ζώσης, εντός των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, με την τήρηση όλων των δημοκρατικών διαδικασιών και χωρίς την παρουσία αστυνομικών δυνάμεων.

Την πρόταση αυτή απορρίπτει η ΔΑΠ, η οποία επιχειρεί πλέον ανοιχτά να υπονομεύσει τις φοιτητικές εκλογές, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για εκλογές με παρουσία αστυνομικών δυνάμεων! Μάλιστα, στελέχη της ΔΑΠ φτάνουν στο σημείο να λένε προκλητικά ότι "δεν θα είναι και μέσα στο παραβάν"!

Την ίδια ώρα η ΔΑΠ, μαζί με την ηγεσία των ΕΑΑΚ, δεν αναγνωρίζει δημοκρατικές εκλογικές διαδικασίες που αποφασίζονται από τους ίδιους τους φοιτητές, όπως στον Σύλλογο Επιστημών Υγείας στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος, ενάντια στην κατάσταση εκφυλισμού, νοθείας και τραμπουκισμών που για χρόνια επικρατούσε στο Ιδρυμα με ευθύνη της ΔΑΠ.

Οι ηγεσίες της ΠΑΣΠ και των ΕΑΑΚ επιλέγουν να παίξουν το παιχνίδι της ΔΑΠ, αναβάλλοντας ξανά και ξανά την απόφαση για τις εκλογές.

Καλούμε τους φοιτητικούς συλλόγους σε όλη την Ελλάδα να πάρουν στα χέρια τους τη διεξαγωγή των φοιτητικών εκλογών!

- Να εμποδίσουν κάθε σχέδιο της κυβέρνησης να υπονομεύσει τις διαδικασίες των φοιτητικών συλλόγων!

- Να εκλέξουν εφορευτικές επιτροπές που θα εξασφαλίζουν την ομαλή και δημοκρατική διαδικασία των φοιτητικών εκλογών, μέσα από εκλογοαπολογιστικές Γενικές Συνελεύσεις, στις οποίες θα γίνουν γόνιμη κριτική και απολογισμός του συλλόγου και των μελών του ΔΣ στους φοιτητές.

- Να μην επιτρέψουν αντιδημοκρατικές πρακτικές και νοθείες, στις οποίες εδώ και χρόνια πρωτοστατούν η ΔΑΠ και η ΠΑΣΠ σε μια σειρά Ιδρύματα.

Η καλύτερη απάντηση στα σχέδια της κυβέρνησης και στην αντιεκπαιδευτική πολιτική είναι η μαζική συμμετοχή και στήριξη στο ψηφοδέλτιο της "Πανσπουδαστικής Κίνησης Συνεργασίας" στις φοιτητικές εκλογές».

ΜΟΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Καλλιτεχνική διαμαρτυρία για όσα έχουν ανάγκη

Eurokinissi

Μέσα από μία καλλιτεχνική διαμαρτυρία που διοργανώθηκε χτες στο κέντρο της Αθήνας, οι μαθητές των Μουσικών και Καλλιτεχνικών σχολείων ξεδίπλωσαν το ταλέντο, την αγάπη για την τέχνη και τις δίκαιες διεκδικήσεις τους με επίκεντρο τις ανάγκες των σχολείων τους.

Η κινητοποίηση έβαλε στο προσκήνιο ένα συνολικό πλαίσιο αιτημάτων για λύσεις σε χρόνια και καθημερινά προβλήματα των σχολείων και των μαθητών τους και καταγράφονται σε αναλυτικό υπόμνημα της Πανελλήνιας Ενωσης Γονέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων. Χαρακτηριστικά, σημειώνεται πως τα καλλιτεχνικά σχολεία είναι τα μόνα σχολεία στην Ελλάδα στα οποία τα 2/3 των μαθητών δεν κάνουν μάθημα τις μισές διδακτικές ώρες κάθε μέρα για το μισό σχολικό έτος. Επίσης, αναδεικνύεται το θέμα των κτιριακών υποδομών, καθώς και της μεταφοράς των μαθητών.

Την ίδια στιγμή ανικανοποίητο παραμένει το αίτημα για απονομή κατατακτήριων εγγράφων στους αποφοίτους, ώστε να αναγνωρίζεται υποχρεωτικά το επίπεδο των μουσικών και καλλιτεχνικών σπουδών, ενώ η Υπουργική Απόφαση για τη διεξαγωγή εξετάσεων για την απόκτηση πτυχίων στα αντικείμενα της Αρμονίας, της Βυζαντινής Μουσικής και των Ελληνικών παραδοσιακών οργάνων έχει εφαρμοστεί μόνο μία φορά από το 1999 που εκδόθηκε, με αποτέλεσμα όσοι επιθυμούν να αναγνωρίσουν το επίπεδο σπουδών τους και να αποκτήσουν αντίστοιχα επαγγελματικά δικαιώματα, υποχρεώνονται να καταφύγουν στην ωδειακή εκπαίδευση, να αναλάβουν το κόστος κατατακτηρίων εξετάσεων και να φοιτήσουν για τουλάχιστον ένα έτος σε αναγνωρισμένο από το κράτος ωδείο.


Eurokinissi

Σε αυτή την ιδιαίτερη διαμαρτυρία έδωσαν το «παρών» μαθητές μουσικών σχολείων με μουσικά όργανα και τραγούδι, καλλιτεχνικών με πολύμορφα δρώμενα, μαζί με τους γονείς και εκπαιδευτικούς τους. Μαζί τους βρέθηκαν επίσης εκπρόσωποι πρωτοβάθμιων σωματείων εκπαιδευτικών, της ΑΣΓΜΕ, του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών, του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου. Στη διαμαρτυρία παραβρέθηκε και ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής.

ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΣΕΥ ΔΙΠΑΕ
Συνεχίζονται με μαζικότητα

Με τη μαζική προσέλευση εκατοντάδων φοιτητών της Σχολής Επιστημών Υγείας (ΣΕΥ) του ΔΙΠΑΕ στις κάλπες ολοκληρώθηκε η δεύτερη μέρα των εκλογών για την ανάδειξη ΔΣ στον Σύλλογο Φοιτητών. Οι εκλογές θα συνεχιστούν αύριο Πέμπτη 7 και την Παρασκευή 8 Απρίλη, στην κεντρική είσοδο της σχολής τις ώρες 8 π.μ. - 6 μ.μ.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Κοσμητεία της Σχολής εμμένει στην πρωτοφανή της στάση να μην παρέχει στον Φοιτητικό Σύλλογο τους εκλογικούς καταλόγους αλλά ούτε καν αίθουσα για την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών! Και όλα αυτά ενώ η νομιμότητα της σύστασης και των εκλογών του συλλόγου έχει αναγνωριστεί και από τη νομική υπηρεσία του ιδρύματος.

ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ
Εγκαινιάζεται το Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ «Ανδρέας Λυκουρίνος»

Η ΤΟ Ανατολικών Συνοικιών της ΚΝΕ καλεί τους νέους και τις νέες, τον λαό της περιοχής να συναντηθούν στα εγκαίνια του Στεκιού Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ στην Καισαριανή «Ανδρέας Λυκουρίνος», την Κυριακή 10 Απρίλη, στις 6.30 μ.μ.

Οπως σημειώνει στην ανακοίνωσή της: «Οι εργασίες για τη δημιουργία του Στεκιού μας ολοκληρώθηκαν με μεράκι, κέφι και τη συμβολή μελών και φίλων του Κόμματος και της ΚΝΕ. Φιλοδοξία μας τώρα είναι ο χώρος αυτός, στην καρδιά της Καισαριανής (Ερυθρού Σταυρού 29, δίπλα στο Σκοπευτήριο) να συμβάλει στη δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου, στην ανάγκη για πολιτισμό και πολιτιστική δημιουργία για τη νεολαία της περιοχής, που ασφυκτιά στις σημερινές συνθήκες. (...)

Επιλέξαμε ως τοποθεσία την Καισαριανή, την ιστορική γειτονιά στο κέντρο των Ανατολικών Συνοικιών, χτισμένη με τον πόνο της προσφυγιάς, κέντρο της ΕΑΜικής Αντίστασης. Μια γειτονιά συνυφασμένη με τον αγώνα για μια δίκαιη κοινωνία, με την αλύγιστη νεολαία στην πρώτη γραμμή αυτού του αγώνα. (...)

Με το όνομα του Στεκιού μας και το σχέδιο του λογότυπου του, θέλουμε να τιμήσουμε τον Ανδρέα Λυκουρίνο, τον νεότερο εκτελεσμένο στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής. Τον 14χρονο ΕΠΟΝίτη, που στις 5 του Σεπτέμβρη 1944 εκτελέστηκε μαζί με την Ηρώ Κωνσταντοπούλου και άλλους 48 αγωνιστές που κρατούνταν στο στρατόπεδο Χαϊδαρίου. Ο Ανδρέας στον δρόμο για την εκτέλεση βρήκε τρόπο να πετάξει ένα σημείωμα που έγραφε: "Μπαμπά με πάνε για εκτέλεση μαζί με τους (αναφέρει ονόματα). Ειδοποίησε παρακαλώ τα σπίτια τους. Μη στενοχωριέστε. Ανδρέας". Τους εκτελούσαν πέντε - πέντε και μόλις είδε τον Γερμανό να κατεβάζει το πολυβόλο του, καθώς ήταν μικρός στο μπόι σηκώθηκε στις μύτες των ποδιών του για να φθάσει στο ύψος της κάννης...».

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης εγκαινίων θα περιλαμβάνει:

Χαιρετισμό από τον Παναγιώτη Κοσκινά, μέλος του ΣΠ Αττικής και Γραμματέα της ΤΟ Ανατολικών Συνοικιών της ΚΝΕ.

Ομιλία από τον Ιάσονα Φανό, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέα της ΟΠ Αττικής.

Συναυλία αφιέρωμα στο αντιπολεμικό τραγούδι

Hip Hop Livε! Με τους Retro, Rhyme Riot, Φρανκ, Drugitiz

Με νέο διπλό τεύχος κυκλοφορεί «το κόκκινο Αερόστατο»

Το νέο, 24ο τεύχος του περιοδικού «το κόκκινο Αερόστατο», που επιμελείται η Διατμηματική Επιτροπή της ΚΕ του ΚΚΕ για τις μικρότερες ηλικίες της νεολαίας, κυκλοφορεί από τις Οργανώσεις του ΚΚΕ και ανταμώνει ξανά με τους φίλους του για να καλωσορίσουν μαζί την άνοιξη και να μεταφέρει το μήνυμα της ειρήνης, της φιλίας και της συνεργασίας των λαών.

Λίγο μετά το έκτακτο δωρεάν δεκαεξασέλιδο τεύχος που κυκλοφόρησε ειδικά για το θέμα του πολέμου, το «κόκκινο Αερόστατο» επιστρέφει και πάλι «διπλό», καθώς το δώρο αυτού του τεύχους είναι μια ανθολογία διηγημάτων με τίτλο: «Κόκκινη κλωστή δεμένη, στην ΕΙΡΗΝΗ τυλιγμένη...».

Στην πλούσια θεματολογία του περιοδικού τα παιδιά θα βρουν θέματα που θα τα ενθουσιάσουν. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνει νέα και ανταποκρίσεις από δραστηριότητες των φίλων του «κόκκινου Αερόστατου»: Ουκρανία: Εσείς ρωτάτε... και το «κόκκινο Αερόστατο» απαντά, συνέντευξη με τον Ιβάν Σβιτάιλο, κόμικ για την 9η Μάη, το Δ' Μέρος του αφιερώματος «Εργαζόμενος άνθρωπος: Σ' αυτόν ανήκει ο κόσμος!», τραγούδια της δουλειάς απ' όλο τον κόσμο και πολλά ακόμα! Επίσης, ένα τετρασέλιδο αφιέρωμα με αποσπάσματα από 11 βιβλία που έχουν ανακατευτεί για να φτιάξουν οι φίλοι του περιοδικού τις δικές τους ιστορίες.

Η αγάπη για το διάβασμα είναι σταθερά εξάλλου στο επίκεντρο του «κόκκινου Αερόστατου», που με το δώρο αυτού του τεύχους προσφέρει 4 ιστορίες που δημοσιεύονται για πρώτη φορά με σκοπό να εμπλουτίσουν τη συζήτηση με τα παιδιά για όλα όσα συμβαίνουν, να φωτίσουν επίκαιρες πλευρές του πολέμου στην Ουκρανία. Πρόκειται για τα διηγήματα: «Η αλυσίδα» του Στρατή Δουνιά, «Πολεμικά ΧΑΧΑνητά» της Μαριλίζας Λούντζη, «Ο χαρτογράφος» της Γιούλης Μπάχρεχ, «Θα τα πάρουμε μαζί μας» της Μαρίας Παπαγιάννη.
Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ