Κυριακή 6 Απρίλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Το όνειρο του Τσίπρα

«Η ιστορία της ανθρωπότητας είναι γεμάτη όνειρα που έγιναν πραγματικότητα»... Πρόκειται για μία απ' τις πολλές δηλώσεις που έκανε στο Παλέρμο ο Αλ. Τσίπρας. Τι ονειρεύεται στον ύπνο και τον ξύπνιο του;

Πρώτον: Παραμονή στην Ευρωζώνη αφού «δεν πιστεύουμε πως η διάλυση του ευρώ ή η έξοδος μιας χώρας από το σύστημα θα ήταν μία θετική εξέλιξη ... το κόμμα μας ως σύνολο θέλει να βλέπει τη χώρα στο ευρώ».

Δεύτερον: Την ενίσχυση της θέσης της ντόπιας αστικής τάξης στον ανταγωνισμό της με αυτές των άλλων κρατών - μελών, που εύσχημα ο Αλ. Τσίπρας εκφράζει σαν «αλληλεγγύη ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης και μια διαφορετική αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης». Στις δηλώσεις του ξεκάθαρα δήλωσε ότι η εφαρμοζόμενη πολιτική ευνοεί τους καπιταλιστές του Βορρά και ζημιώνει αυτούς του Νότου και κάλεσε τη Γερμανία να δώσει κάτι απ' όσα έχει κερδίσει για να στηριχτεί η καπιταλιστική ανάπτυξη στις χώρες του Νότου, διαφορετικά η ηγεμονία της θα έχει πήλινα πόδια.

Το αντίτιμο, βεβαίως, για να «βλέπει» ο ΣΥΡΙΖΑ τη χώρα στην ΕΕ και το ευρώ είναι βαρύ για το λαό. Το όνειρο του ΣΥΡΙΖΑ δεν διώχνει τον εφιάλτη για το λαό. Ας το λάβει υπόψη του για τον καθορισμό της στάσης του απέναντί του.

Η καπιταλιστική προοπτική...

«Τα πράγματα δεν μπορούν να μείνουν έτσι, να πάμε σε λιγότερες και μεγαλύτερες μονάδες... οι αγρότες πρέπει να ξεβολευτούν από όσα έχουν συνηθίσει μέχρι σήμερα... ε! δε γίνεται αλλιώς ...γιατί αυτό θα κάνει ισχυρότερη την αγροτική οικονομία... για να γίνει ανταγωνιστική» (Μ. Ξαφά σε τηλεοπτική εκπομπή με αφορμή το γάλα). Μέσα σε πέντε αράδες όλη η ουσία των ταξικών μέτρων στην αγροτική οικονομία που συμπυκνώνονται και στη νέα ΚΑΠ και άλλες ρυθμίσεις της ΕΕ. Είναι αλήθεια ότι η μεγάλη αγροτική παραγωγή είναι πιο αποτελεσματική από τη μικρή και κατακερματισμένη. Γιατί έτσι επιτυγχάνεται παραγωγή σε μαζική κλίμακα, καθετοποίηση τομέων κλπ. Ποιος, άλλωστε, θα μπορούσε να διαφωνήσει σε μια τέτοια προοπτική. Ομως σε συνθήκες καπιταλιστικής οργάνωσης της οικονομίας, σε συνθήκες που κριτήριο θα είναι το καπιταλιστικό κέρδος, αυτή η εξέλιξη σημαίνει όχι μόνο ξεκλήρισμα των μεσαίων, αλλά δεν πρόκειται να λύσει τίποτα όσον αφορά τις ανάγκες του λαού για φθηνά και ποιοτικά αγροτικά προϊόντα...

... και ο δρόμος του λαού

Να, γιατί το ΚΚΕ μιλά για τους δυο δρόμους ανάπτυξης:

-- Ο ένας, ο δρόμος υπέρ των μονοπωλίων που επενδύει εκεί που υπάρχει το μεγαλύτερο κέρδος, αφήνοντας σε μαρασμό άλλους τομείς, που αναπτύσσει την παραγωγή σε βάρος των εργαζομένων και των άλλων φτωχών λαϊκών στρωμάτων που τα ξεκληρίζει.

-- Και ο άλλος, ο δρόμος υπέρ της εργατικής τάξης και των συμμάχων της - ο σοσιαλιστικός τρόπος παραγωγής, που θέτει όλες τις υλικές δυνατότητες προς όφελος των λαϊκών αναγκών. Απελευθερώνει από τα ασφυκτικά δεσμά και όρια της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας, αξιοποιεί και διευρύνει τις δυνατότητές τους. Δίπλα στις μεγάλες καθετοποιημένες σοσιαλιστικές μονάδες θα υπάρχει και ο παραγωγικός αγροτικός συνεταιρισμός. Ετσι και οι αγρότες θα έχουν δουλειά και θα παράγουν φτηνά και καλά ποιοτικά προϊόντα για το λαό. Αλλά αυτό απαιτεί αγώνα για αποδέσμευση από την ΕΕ, κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων με εργατική, λαϊκή εξουσία. Να, γιατί είναι μονόδρομος για το λαό η ενίσχυση του ΚΚΕ παντού!

Υποκρισία αστών

«Εως προχθές, ο Παναγιώτης Μπαλτάκος ήταν "εγκατεστημένος" στο στενό κύκλο του Αντώνη Σαμαρά. Η θέση αυτή και το αξίωμα του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης καθιστούσαν τον κ. Μπαλτάκο σημαντικότατο παράγοντα της κυβερνητικής πολιτικής. Ο ρόλος του ήταν αποφασιστικός σε σειρά κορυφαίων ζητημάτων. Ο ρόλος του στο κλείσιμο της ΕΡΤ, οι αντιρρήσεις για τη θέσπιση αντιρατσιστικού νόμου, ο δίαυλος επικοινωνίας με τη Χρυσή Αυγή ενοχλούσαν τους κυβερνητικούς εταίρους, αλλά ήταν στο πλαίσιο των καθηκόντων του και μπορούσαν να δικαιολογηθούν από τη βούληση του κ. Μπαλτάκου να προωθήσει μια δεξιά (έως ακραία) πολιτική ιδεολογία. Εκεί που στραβώνει η υπόθεση, όμως, είναι όταν ο ίδιος αυτονομείται και παραβιάζει την εμπιστοσύνη του προϊσταμένου του ώστε να προωθήσει δικά του συμφέροντα. Η βιντεοσκοπημένη συνομιλία του κ. Μπαλτάκου με το στέλεχος της Χρυσής Αυγής που είδε το φως της δημοσιότητας δηλώνει τη μεταξύ τους μεγάλη οικειότητα και εμπιστοσύνη, ενώ όσα υπονοεί ο πρώτος για πολιτικά αίτια της δίωξης της νεοναζιστικής οργάνωσης συνιστούν πράξη συνωμοσίας εναντίον της κυβερνήσεως την οποία υπηρετεί» («Καθημερινή» 4/4/2014). Τι λέει η εφημερίδα; Οτι το πρόβλημα δεν βρίσκεται στις σχέσεις κυβερνητικών στελεχών με τη ναζιστική εγκληματική οργάνωση που είναι στα πλαίσια των καθηκόντων τους, αλλά στο γεγονός ότι αυτές οι σχέσεις όταν αποκαλύπτονται υπονομεύουν την κυβέρνηση. Ολα τα υπόλοιπα περί καταδίκης Μπαλτάκου και Χρυσής Αυγής είναι υποκριτικά. Να, γιατί λέμε ότι οι χρυσαυγίτες είναι παιδιά του συστήματος και ότι τη Χρυσή Αυγή μόνο το λαϊκό κίνημα μπορεί να την αντιμετωπίσει.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1483 Γεννιέται ο Ιταλός αναγεννησιακός γλύπτης, ζωγράφος και αρχιτέκτονας Ραφαήλ (Ραφαέλο Σάντι).

1793 Κατά τη διάρκεια της γαλλικής αστικής Επανάστασης, η Επιτροπή Δημόσιας Ασφάλειας αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση της χώρας, εντείνοντας την επίθεση εναντίον της παλιάς φεουδαρχικής τάξης που μάχεται λυσσαλέα για την επιβίωσή της. Σήμερα, η αστική τάξη αποκαλεί την περίοδο αυτή ως «τρομοκρατία», γιατί πλέον βρίσκεται η ίδια στη θέση του παλιού, ενώ στη θέση του νέου βρίσκεται η εργατική τάξη.

1897 Ξεκινά ο ελληνοτουρκικός πόλεμος, που κράτησε 30 μέρες και έληξε με ήττα της Ελλάδας.

1917 Οι ΗΠΑ κηρύσσουν τον πόλεμο κατά της Γερμανίας, προσχωρώντας στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο (1914 - 1918) με το ένα ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο, αυτό της Αντάντ, εναντίον της Γερμανίας και των συμμάχων της.

1917 Στο Συνέδριο της Γκότα ιδρύεται το Ανεξάρτητο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας. Το κόμμα προήλθε από διάσπαση του Γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και ακολούθησε «κεντρίστικη» πολιτική, ταλαντευόμενο ανάμεσα στην αστική τάξη και στο προλεταριάτο, γέρνοντας στις αποφασιστικές στιγμές προς το μέρος της πρώτης. Στο κόμμα αυτό προσχώρησε αρχικά και η ομάδα του «Σπάρτακου» (Ρ. Λούξεμπουργκ, Κ. Λίμπκνεχτ, κ.ά.). Αποχώρησε όμως στα τέλη του Δεκέμβρη του 1918 -εν μέσω της επανάστασης στη Γερμανία- για να δημιουργήσει (στις 30 του ίδιου μήνα) το Γερμανικό ΚΚ.

1919 Ο Κόκκινος Στρατός μπαίνει νικηφόρος στην Οδησσό. Καταλυτικό ρόλο στη νίκη της επανάστασης έπαιξε τόσο η πολύπλευρη στήριξη των εργατών και αγροτών διαφόρων εθνικοτήτων, όσο και η ανάπτυξη του επαναστατικού κινήματος στα ίδια τα στρατεύματα των ιμπεριαλιστών επεμβασιών (κυρίως των Γάλλων, αλλά και των Ελλήνων).

1934 Κατεβαίνουν σε απεργία 300 μεταλλωρύχοι του Μαντουδίου Χαλκίδας με την καθοδήγηση της ταξικής Ενωτικής - ΓΣΕΕ. Η απεργία έπειτα από σκληρό αγώνα 25 ημερών έληξε με νίκη των απεργών.

1941 Εκδηλώνεται ταυτοχρόνως γερμανική επίθεση κατά της Ελλάδας και της Γιουγκοσλαβίας. Η επίθεση στα μακεδονικά οχυρά άρχισε τα ξημερώματα, πριν το τέλος του τελεσιγράφου προς την ελληνική κυβέρνηση. Η αντίσταση της Γιουγκοσλαβίας εξουδετερώθηκε ταχύτατα, όμως τα γερμανικά στρατεύματα συνάντησαν σθεναρή αντίσταση στα οχυρά Ρούπελ από τον ελληνικό στρατό. Οι Γερμανοί πέρασαν από τη Γιουγκοσλαβία στο ελληνικό έδαφος.

1942 Γεννιέται ο βραβευμένος με Οσκαρ Αμερικανός σκηνοθέτης του κινηματογράφου Μπάρι Λέβινσον.

1944 Σφαγή της Κλεισούρας. Γερμανοί και Βούλγαροι με επικεφαλής τον Α. Κάλτσεφ, λυσσασμένοι για την ήττα που είχαν υποστεί την προηγούμενη μέρα σε μάχη τους με τον ΕΛΑΣ, κάνουν επιδρομή στην Κλεισούρα, καίνε δεκάδες σπίτια, βασανίζουν τους κατοίκους και δολοφονούν συνολικά 233 άτομα.

1957 Ο κομμουνιστής Νίκος Γκένας καταδικάζεται από το στρατοδικείο Λάρισας δις εις θάνατο, με την κατηγορία της κατασκοπίας.

1964 Πραγματοποιείται συγκέντρωση των «115» Συνεργαζόμενων Εργατοϋπαλληλικών Οργανώσεων στο Πεδίον του Αρεως, με αίτημα το διώξιμο των ηγετών του κυβερνητικού συνδικαλισμού Μακρή - Θεοδώρου από τη ΓΣΕΕ.

1964 Κυκλοφορεί το έργο του Χρήστου Λεοντή «Καταχνιά».

1965 Μεγάλη συγκέντρωση των «115» Συνεργαζόμενων Εργατοϋπαλληλικών Οργανώσεων στο γήπεδο του Παναθηναϊκού (Λ. Αλεξάνδρας) με αιτήματα «έξω οι Μακρήδες», «αυξήσεις 20%», κ.ά.

1973 Επί 5 μέρες πραγματοποιούνται επανειλημμένες συγκεντρώσεις φοιτητών. Κλείνουν τα πανεπιστήμια και ματαιώνονται οι εκλογές. Το κύμα των συλλήψεων και των διωγμών από τη χούντα εντείνεται.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ