Κυριακή 6 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΜΕΡΑ
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
Κύμα πολιτικών δολοφονιών

Ενδείξεις ανάμειξης του στρατού στις εκτελέσεις και τις «εξαφανίσεις» συνδικαλιστών και αγωνιστών

Associated Press

Ρικάρντο Ράμος. Φεδερίκο δε Λεόν. Φρανσίσκο Ριβέρα. Διοσδάδο Φορτούνα. Μερικά από τα πιο «χτυπητά» ονόματα, που προστέθηκαν πρόσφατα στο προσκλητήριο νεκρών ηγετικών στελεχών συνδικαλιστικών οργανώσεων και συνδικαλισμένων εργαζόμενων στις Φιλιππίνες, που δολοφονούνται σωρηδόν (και) φέτος. Σύμφωνα με στοιχεία της οργάνωσης Alliance for the Advancement of Human Rights (Συμμαχία για την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων) που επικαλούνταν στα τέλη Οκτώβρη η εφημερίδα Star και το Γαλλικό Πρακτορείο, έχουν καταγραφεί μόνον εφέτος 116 πολιτικές δολοφονίες στη χώρα, που όλες τους παραμένουν μυστηριωδώς «ανεξιχνίαστες». Από αυτούς, «οι 47 ήταν πολιτικοί ακτιβιστές και οι 69 πολίτες, που θεωρούνταν υποστηρικτές και συμπαθούντες κομμάτων της κομμουνιστικής και ευρύτερης αριστεράς».

Η Πρόεδρος των Φιλιππίνων, Γκλόρια Αρόγιο, σε μια επίδειξη πρωτοφανούς υποκρισίας, δήλωσε την περασμένη βδομάδα ότι διέταξε την αστυνομία να «ερευνήσει» την υπόθεση της δολοφονίας του συνδικαλιστή Ρικάρντο Ράμος σε ένα εργοστάσιο παραγωγής ζάχαρης στη Χασιέντα Λουιζίτα στην περιοχή Ταρλάκ, που ανήκει στην οικογένεια της πρώην Προέδρου, Κορασόν Ακίνο. Ο Ράμος έπεσε νεκρός μαζί με άλλους δύο ανθρώπους από τα πυρά «αγνώστων», ενώ βρισκόταν μαζί με φίλους στην αυλή του σπιτιού του. Ο εκπρόσωπος Τύπου της Αρόγιο, Ιγνάσιο Ρ. Μπούνγε, δήλωσε: «Η Πρόεδρος θέλει μια ταχεία, αμερόληπτη και πλήρη έρευνα γι' αυτές τις ανόητες δολοφονίες, ώστε οι δράστες να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη. Η αστυνομία διατάχθηκε να μην αφήσει πέτρα που να μην τη γυρίσει, προκειμένου να ανακαλυφθεί το κίνητρο των βάρβαρων επιθέσεων». Ταυτόχρονα, «καλεί τους πάντες να μην κάνουν αβάσιμες υποθέσεις». Οπου «αβάσιμες υποθέσεις», αυτό που αποτελεί κοινό μυστικό στις Φιλιππίνες - ότι πάρα πολλές δολοφονίες αριστερών αγωνιστών στη χώρα αποτελούν έργο του στρατού της χώρας. Ο βουλευτής Τζόελ Βιραδόρ το λέει ανοιχτά: Οι φόνοι των μελών του κόμματός του, υποστηρίζει, είναι «έργο του υποστράτηγου Χοβίτο Παλπαράν». Το εν λόγω άξιο στέλεχος των ενόπλων δυνάμεων της χώρας - η ηγεσία της οποίας είναι στενός σύμμαχος των ΗΠΑ στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» - έχει κατηγορηθεί επανειλημμένως από οργανώσεις και κόμματα για τουλάχιστον 326 υποθέσεις κατάφωρης παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περιλαμβανομένων 80 φόνων, δεκάδων «εξαφανίσεων», βασανισμών, ταπεινώσεων, εξωδικαστικών συλλήψεων και φυλακίσεων πολιτών.


Associated Press

Αντ' αυτού, η αστυνομία θεωρεί δύο οπλίτες ως «πιθανούς υπόπτους» για το φόνο του Ράμος, σύμφωνα με την εφημερίδα Star - σε μια ακόμη ένδειξη ότι οι άνθρωποι που διέταξαν την εκτέλεση θα παραμείνουν ατιμώρητοι. Αλλά, όσο κι αν η κυβέρνηση των Φιλιππίνων σε συνεργασία με το στρατό επιχειρεί να καταστείλει το λαϊκό κίνημα, τίποτα δεν τελειώνει...


Associated Press


Μπάμπης ΓΕΩΡΓΙΚΟΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ