Πέμπτη 6 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Καμία αναμονή! Ολοι στην απεργία στις 9 Νοέμβρη!

Στις 10.30 π.μ. η απεργιακή συγκέντρωση στα Προπύλαια

Στους αγωνιστικούς ρυθμούς του απεργιακού ξεσηκωμού πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα η μαζική σύσκεψη των συνδικάτων στο γήπεδο του Σπόρτιγκ, το οποίο, στολισμένο με τα λάβαρα του ΠΑΜΕ, των συνδικάτων και της ΠΣΟ, και με το κεντρικό πανό της εκδήλωσης να δίνει το σύνθημα «Καμία αναμονή, καμία ανοχή, όλοι στη γενική απεργία στις 9 Νοέμβρη», υποδέχτηκε εκατοντάδες αντιπροσωπείες συνδικάτων από όλους τους κλάδους.

Στη σύσκεψη ορίστηκε η απεργιακή συγκέντρωση της Αθήνας να γίνει στα Προπύλαια στις 10.30 π.μ. και να ακολουθήσει πορεία στη Βουλή. Αποφασίστηκε ακόμα τα συνδικάτα να προχωρήσουν αύριο Παρασκευή σε νέα κινητοποίηση έξω από το Εφετείο στις 9 π.μ., στη δίκη της Χρυσής Αυγής, απαιτώντας να μπουν όλοι οι φασίστες στη φυλακή και καταδικάζοντας τις απαράδεκτες αποφάσεις και προσπάθειες αποφυλάκισής τους.

Σε κλίμα μάχης, οι συνδικαλιστές μέτρησαν τα βήματα που έχουν γίνει μέχρι τώρα, σε μια σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε έναν χρόνο μετά τη μεγάλη σύσκεψη των συνδικάτων της Αττικής στον ίδιο χώρο, με όσα μεσολάβησαν από τότε να επιβεβαιώνουν την πολύτιμη συμβολή της για να βρεθούν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις και χιλιάδες εργαζόμενοι σε θέσεις μάχης και όχι «αναμονής».

Ετσι, χθες επιβεβαίωσαν την αποφασιστικότητά τους για νέα βήματα στον συντονισμό της δράσης, για ένταση της κοινής πάλης με τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς ΕΒΕ «μέσα στη φωτιά» της απεργιακής προετοιμασίας. Στόχος είναι η 9η Νοέμβρη να αποτελέσει έναν μεγάλο αγωνιστικό σταθμό που θα δώσει πνοή σε νέους, μαζικότερους συλλογικούς αγώνες των εργαζομένων, μαζί με τους αυτοαπασχολούμενους, τους βιοπαλαιστές αγρότες, τη νεολαία, μετατρέποντας τον «δύσκολο χειμώνα» για τον οποίο προετοιμάζουν τον λαό η κυβέρνηση, τα αστικά κόμματα και η μεγαλοεργοδοσία, σε περίοδο αποφασιστικής αγωνιστικής ανάτασης, ανυποχώρητης πάλης για αυξήσεις στους μισθούς και για μέτρα προστασίας του εισοδήματος.

Το «παρών» στη σύσκεψη έδωσαν συνδικάτα και συνδικαλιστές που μήνες τώρα δίνουν μεγάλες μάχες σε χώρους δουλειάς και κλάδους, οργανώνοντας εμβληματικούς αγώνες και βάζοντας «δύσκολα» στην εργοδοσία, όπως οι οικοδόμοι στα εργοτάξια, οι μεταλλεργάτες στα ναυπηγεία, οι ναυτεργάτες στα βαπόρια κ.λπ. Μαζί τους οι εργαζόμενοι από τη «Μαλαματίνα», που με τις πολύμηνες παλικαρίσιες απεργιακές κινητοποιήσεις τους δίνουν το παράδειγμα της ανυποχώρητης πάλης. Οι υγειονομικοί, που μετά από δυόμισι χρόνια αναμέτρησης με την πανδημία και την εγκληματική κυβερνητική πολιτική δίνουν νέες μάχες, έχουν μπροστά τους την πανυγειονομική απεργία στις 20 Οκτώβρη, ενώ πρόσφατα κατέγραψαν την επιτυχία μιας από τις αγωνιστικές παρεμβάσεις τους, επιβάλλοντας μόνιμες προσλήψεις στο Παίδων «Αγία Σοφία», ώστε να ξαναλειτουργήσουν τα χειρουργεία. Δίπλα στα συνδικάτα που εδώ και χρόνια είναι στην πρώτη γραμμή, παρουσία είχαν και νέες συνδικαλιστικές οργανώσεις που συγκροτούνται σε διάφορους χώρους, όπως το Πανελλήνιο Σωματείο Ελλήνων Τραγουδιστών, από το οποίο έδωσε το «παρών» η πρόεδρός του, Νατάσσα Μποφίλιου.

Και, καθώς όπως λένε «η καλή μέρα απ' το πρωί φαίνεται», μια ηλικιωμένη γυναίκα μπήκε στο γήπεδο την ώρα που ετοίμαζαν την αίθουσα για τη σύσκεψη και έδωσε «20 ευρώ για το ΠΑΜΕ» όπως είπε, αναγνωρίζοντας την πολύτιμη συμβολή του.

Την εισήγηση έκανε ο Γ. Στεφανάκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, και ακολούθησαν παρεμβάσεις από εκπροσώπους πολλών ακόμα σωματείων.

«Καλό αγώνα» ευχήθηκαν συνδικαλιστές από άλλες χώρες

Ιδιαίτερο τόνο έδωσαν στη σύσκεψη τα μηνύματα που προβλήθηκαν με βίντεο με αγωνιστικούς χαιρετισμούς από συνδικαλιστικές οργανώσεις του εξωτερικού.

Το Συνδικάτο Σιδηροδρομικών στις Βερσαλλίες μίλησε για τις κινητοποιήσεις στη Γαλλία: «Ημασταν σε απεργία και κινητοποιήσεις στις 29 Σεπτέμβρη με αίτημα το "πάγωμα" των τιμών και για αυξήσεις στους μισθούς. Αντίστοιχα, αύριο στο Βέλγιο θα έχει γενική απεργία. Στην Αγγλία, όλη τη βδομάδα όπως εδώ και πολλούς μήνες, το κίνημα "Ως εδώ" έχει οργανώσει κινητοποιήσεις και απεργίες σε όλη τη χώρα. Σε όλη την Ευρώπη, οι λαοί και η εργατική τάξη ξεσηκώνονται ενάντια στους εργοδότες και τις κυβερνήσεις που θέλουν να τους κάνουν να πληρώσουν την οικονομική κρίση.

Στεκόμαστε στο πλευρό σας με αλληλεγγύη! Στη Γαλλία, στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη. Αγωνιζόμαστε όλοι μαζί για αύξηση των μισθών, ενάντια στην ακρίβεια, για το "πάγωμα" των τιμών. Με αλληλεγγύη!».

Η Cinzia Della Porta, από το συνδικάτο USB Ιταλίας, επισήμανε: «Πόλεμος, οικονομική κρίση, υψηλό κόστος ζωής, χαμηλοί μισθοί, η ζωή μας γίνεται αδύνατη. Ευρωπαϊκή Ενωση, κυβερνήσεις και αφεντικά βρίσκονται στην ίδια πλευρά. Ο αγώνας είναι η μόνη μας επιλογή. Αγώνας ενάντια στον πόλεμο, ενάντια στο ΝΑΤΟ, για αξιοπρεπείς μισθούς.

"Κατεβάστε τα όπλα - Σηκώστε τους μισθούς" είναι το σύνθημά μας στην Ιταλία, ως USB. Αυτήν την περίοδο σε όλη την Ευρώπη γίνονται γενικές απεργίες και αγώνες. Στην Ιταλία θα γίνει εθνική γενική απεργία στις 2 Δεκέμβρη».

Ο Εμιλ Ολσεν, από το Συνδικάτο Οικοδόμων Γιουτλάνδης στη Δανία, μιλώντας μεταξύ άλλων για τον κλάδο του και τις διαιρετικές τακτικές που ακολουθεί η εργοδοσία, σημείωσε ότι «οι εργοδότες έχουν υψώσει ένα τείχος ανάμεσα στους ξένους εργάτες και σε εμάς τους Δανούς με απειλές και βία, ώστε να μην μπορούμε να διεκδικήσουμε και να μοιραστούμε έτσι τη γνώση για τους μισθούς και τις συνθήκες εργασίας στη Δανία. Εργαζόμαστε εδώ και πολλά χρόνια για να γκρεμίσουμε αυτό το τείχος. Επειδή γνωρίζουμε ότι όσο υπάρχει, οι πολυεθνικές εκμεταλλεύονται τον πιο αδύναμο κρίκο, στην προκειμένη περίπτωση τους ξένους συναδέλφους.

Πετύχαμε μια σημαντική νίκη στη μεγάλη κατασκευή σήραγγας μεταξύ Δανίας και Πολωνίας, όπου 500 Πολωνοί και Ρουμάνοι οικοδόμοι κατέβηκαν σε απεργία, απαιτώντας να πληρώνονται το ίδιο με τους Δανούς οικοδόμους.

Ακόμα και όταν τους επιβλήθηκε πρόστιμο για παράνομη απεργία συνέχισαν, γιατί ήξεραν ότι εμείς οι Δανοί συνάδελφοι ήμασταν μαζί τους. Είχαμε ανθρώπους μαζί τους, που βοηθούσαν με πληροφορίες, τους παρείχαμε τρόφιμα, συγκεντρώναμε χρήματα σε όλη τη χώρα, ώστε οι απεργοί Πολωνοί και Ρουμάνοι εργάτες να μη χτυπηθούν από τα πρόστιμα της απεργίας τους, να μπορέσουν να συνεχίσουν μέχρι την τελική τους νίκη. Μετά από μερικές βδομάδες απεργίας πέτυχαν μια συμφωνία με την οποία ήταν ευχαριστημένοι. Η μεγαλύτερη νίκη ήταν η επιτυχία από την κοινή δράση 500 οικοδόμων διαφορετικής προέλευσης που ήρθαν σε μια ξένη χώρα για να εργαστούν και συναντήθηκαν με αγωνιστές Δανούς οικοδόμους που τους στήριξαν. Σίγουρα, απέκτησαν τις συνθήκες εργασίας που ζητούσαν. Αλλά το πιο σημαντικό, όπως είπε ο Πολωνός εκπρόσωπός τους όταν γιορτάζαμε τη νίκη, μαζί θα αλλάξουμε την Ιστορία.

Οσο η αστική τάξη κατέχει τα μέσα παραγωγής και μένει σε εμάς η δουλειά, το ισχυρότερο όπλο μας είναι να στηριχτούμε μεταξύ μας πέρα από τα σύνορα. Γι' αυτό να πω κλείνοντας, όπως ο Πολωνός οικοδόμος, μαζί ας αλλάξουμε την Ιστορία και ας πάρουμε πίσω αυτό που μας ανήκει! Καλό αγώνα στις 9 Νοέμβρη».

Παίρνουμε κάθε μέτρο για την επιτυχία της απεργιακής μάχης

Από την εισηγητική τοποθέτηση στη σύσκεψη

Κάλεσμα στις συνδικαλιστικές οργανώσεις και τους συνδικαλιστές που συμμετείχαν στη σύσκεψη να πάρουν κάθε αναγκαίο, οργανωτικό και πρακτικό μέτρο για την επιτυχία της απεργίας, για να βουλιάξει βουλιάξει η Αθήνα από απεργούς, να σταματήσει κάθε παραγωγική διαδικασία, έκανε ο Γιώργος Στεφανάκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού Αττικής. Και όπως είπε, αυτά που πρέπει να διασφαλιστούν είναι ότι θα γίνουν σε όλα τα σωματεία Γενικές Συνελεύσεις, συσκέψεις και όσες συλλογικές πρωτοβουλίες, με σκοπό να μπουν οι εργαζόμενοι στη μάχη, να ενημερωθούν.

Να συμβάλουν ώστε οι αγώνες σε κάθε κλάδο να δέχονται την αλληλεγγύη από τους υπόλοιπους, να συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις, οι παρεμβάσεις των σωματείων μπροστά στην απεργία. «Ο γραμματέας της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ και πολλοί άλλοι συνάδελφοι αγωνιστές δεν θα πάνε μόνοι τους στα δικαστήρια. Στα πρόσωπά τους δικάζεται η δράση συνολικά του εργατικού κινήματος», εξήγησε και συνέχισε: «Να υπάρξουν κοινές πρωτοβουλίες συντονισμού με τις οργανώσεις των αυτοαπασχολούμενων, των φοιτητών, των μαθητών, των συλλόγων γονέων και των γυναικών, ενάντια στην ακρίβεια, τους πλειστηριασμούς, συνολικά για τα οξυμένα προβλήματα στη γειτονιά, στις συνοικίες». «Να πάρουμε πρωτοβουλίες ώστε να έχουμε όσο γίνεται πιο καλά προετοιμασμένα ενημερωτικά υλικά και καλέσματα, αξιοποιώντας ανακοινώσεις, σποτ, αφίσες, πανό, που μπορεί το κάθε σωματείο να ετοιμάσει και να διακινήσει».


Ανεβαίνοντας στο βήμα ο Γ. Στεφανάκης, σημείωσε ότι η χθεσινή μέρα ήταν μια «μαύρη μέρα για την εργατική τάξη», αναφερόμενος στα εργατικά «ατυχήματα» με δύο νεκρούς εργάτες (βλ. σελ. 11). «Τα μέτρα της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων έχουν πάει περίπατο για να κερδίζουν μια χούφτα πλουτοκράτες, υπογράμμισε ο Γ. Στεφανάκης», με τους συγκεντρωμένους να τηρούν ενός λεπτού σιγή.

Ο Γ. Στεφανάκης θύμισε την αντίστοιχη μεγάλη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στον ίδιο χώρο, σχεδόν έναν χρόνο πριν.

Και όπως είπε, εκείνη η σύσκεψη «συνέβαλε καθοριστικά στον συντονισμό της δράσης εκατοντάδων σωματείων, δυνάμωσε το πανίσχυρο όπλο των εργαζομένων που είναι η αλληλεγγύη, διαμόρφωσε διεκδικητικό κλίμα μέσα στους χώρους δουλειάς, καλλιέργησε την ανυπακοή σε αντεργατικούς νόμους, έδωσε ώθηση για να αναπτυχθούν μεγαλειώδεις αγώνες. Συνέβαλε ώστε να ακολουθήσουν αντίστοιχες συσκέψεις σε όλη την Ελλάδα. Αντίστοιχες πρωτοβουλίες εργατικών σωματείων, Ομοσπονδιών και Εργατικών Κέντρων συνέβαλαν ώστε να πραγματοποιηθούν τα τελευταία 5 χρόνια 9 πανελλαδικές πανεργατικές απεργίες που δυνάμωσαν την ελπίδα ότι μπορούμε να γίνουμε πρωταγωνιστές των εξελίξεων. Εδωσαν ηχηρή απάντηση σε αυτούς που και τότε μας έλεγαν "παιδιά ας κάνουμε υπομονή, το ζήτημα είναι να φύγει η κυβέρνηση για να λυθούν τα προβλήματά μας"».

Και κάλεσε τους συγκεντρωμένους να αναλογιστούν τι από όλα αυτά θα είχε γίνει αν για παράδειγμα «οι υγειονομικοί στην αρχή της πανδημίας, οι εργάτες της COSCO, οι διανομείς της "e-food", οι εργάτες στα λιπάσματα Καβάλας, οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ, οι Οικοδόμοι και όλοι εμείς να είχαμε υιοθετήσει αυτή την άποψη, αυτή τη γραμμή μέσα στο κίνημα. Φανταστείτε να περιμέναμε τους σωτήρες, την κυβερνητική αλλαγή. Φανταστείτε να συμβιβαζόμασταν με τον νόμο Χατζηδάκη, τι θα γινόταν; Δεν θα ήταν ακόμα χειρότερα τα πράγματα; Φανταστείτε να ακολουθούσαμε τη γραμμή της ΓΣΕΕ, δεν θα είχε μείνει τίποτα όρθιο. Κυρίως θα είχε περάσει πλήρως η απογοήτευση, η μοιρολατρία, θα είχαν αποστρατευτεί ακόμα περισσότεροι εργαζόμενοι.

Για την προετοιμασία της απεργίας στάθηκε σε ορισμένα βασικά ζητήματα που θα κρίνουν και την επιτυχία, όπως ότι «μπορεί και πρέπει να οργανωθεί σε κάθε κλάδο και επιχείρηση με τα ίδια τα σωματεία να είναι οι οργανωτές. Με στόχο να συμμετέχουν στην προετοιμασία της όσο γίνεται περισσότεροι εργαζόμενοι». Ακόμα τόνισε ότι η απεργία πρέπει για κάθε χώρο «να είναι κλαδική, επιχειρησιακή και ταυτόχρονα για όλους τους κλάδους γενική πανελλαδική. Τα αιτήματα που διαμορφώνονται από τα σωματεία και τις Ομοσπονδίες για τον χώρο και τον κλάδο τους, δεν έρχονται σε αντιπαράθεση με τα κοινά αιτήματα που έχουν μπει και στο κάλεσμα. Το αντίθετο, τα ενισχύουν, διαμορφώνουν προϋποθέσεις να συνδυαστούν και να κάνουν ακόμα πιο ισχυρό τον αγώνα μας».

Σε αυτό το σημείο κάλεσε σε δυνάμωμα του αγώνα και πρόβαλε το κοινό πλαίσιο αιτημάτων, τονίζοντας πως «με βάση αυτά τα κοινά αιτήματα θέλουμε να οργανωθεί η απεργία και να ενισχυθεί η αλληλεγγύη ανάμεσά μας, να μεταδοθεί ως όπλο και στα άλλα σωματεία που προς το παρόν δεν έχουν πάρει την απόφαση να συντονιστούν. Να πυκνώσουν οι πρωτοβουλίες για να δυναμώσει η διεθνής αλληλεγγύη, προς όλα τα εργατικά συνδικάτα στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο, που μάχονται κόντρα στην πολιτική των μονοπωλίων και των κυβερνήσεών τους».

  • Εκτενή αποσπάσματα από την εισήγηση στη σύσκεψη θα δημοσιευθούν στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου».
Σάλπισμα μάχης για την απεργία από τους συνδικαλιστές

Συνέχιση των αγώνων των εργαζομένων στον κλάδο μέσα από την προετοιμασία της απεργίας δίνει η Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων, όπως σημείωσε ο αντιπρόεδρός της, Δημήτρης Μπάτης. Υπενθύμισε τον πολύμηνο αγώνα των μεταλλεργατών της ΛΑΡΚΟ αλλά και τη μάχη για να επιστρέψουν στη θέση τους οι απολυμένοι συνδικαλιστές εργαζόμενοι στην «Edilmac», θυγατρική της «Ελληνικός Χρυσός». Αναφέρθηκε ακόμα στο χτεσινό δυστύχημα στα μεταλλεία βωξίτη στη Φωκίδα, που κόστισε τη ζωή σε έναν εργαζόμενο, καταγγέλλοντας ότι οι συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουν επανειλημμένα αναδείξει την έλλειψη μέτρων προστασίας στον συγκεκριμένο χώρο, χωρίς ποτέ να ληφθούν μέτρα. «Ψηλά το κεφάλι. Ολες και όλοι στην απεργία», κατέληξε.

Στη μεγάλη μάχη που έδωσαν οι υγειονομικοί στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», αναγκάζοντας την κυβέρνηση να κάνει προσλήψεις, αναφέρθηκε η Σοφία Ζώρη, παιδίατρος στο νοσοκομείο, μέλος της 5μελούς Επιτροπής της ΕΙΝΑΠ. Οι λίστες αναμονής των μικρών ασθενών που περιμένουν να χειρουργηθούν, η δυσλειτουργία του Μικροβιολογικού τμήματος είναι μερικά από τα εκρηκτικά προβλήματα που έβγαλαν τους γιατρούς και το λοιπό προσωπικό στον δρόμο του αγώνα, οργανώνοντας την ιδιαίτερα πετυχημένη απεργία και διαμαρτυρία στο υπουργείο Υγείας.


Το υπουργείο Παιδείας, που έσυρε για μια ακόμα φορά στα δικαστήρια τους εκπαιδευτικούς, κατήγγειλε η Θεοδώρα Δριμάλα, πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Βύρωνα - Καισαριανής - Παγκρατίου «Ρόζα Ιμβριώτη». Μίλησε για τα κενά και τις ελλείψεις στα δημόσια σχολεία, τους «παγωμένους» μισθούς και τις «ελαστικές» εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών, αναφέρθηκε στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες των Συλλόγων. «Απεργούμε στις 9 Νοέμβρη μαζί με όλους τους εργαζόμενους. Κλείνουμε εκείνη τη μέρα τα σχολεία για να παραμείνουν πραγματικά ανοιχτά το επόμενο διάστημα», κατέληξε.

Το εργοδοτικό «επιχείρημα» ότι δεν προστατεύεται από την απόλυση γιατί το Σωματείο δεν είναι εγγεγραμμένο στο ΓΕΜΗΣΟΕ κατήγγειλε ο απολυμένος συνδικαλιστής Γιάννης Φραγγίδης, πρόεδρος της ΠΟΕΕΠ και του Σωματείου Εργαζομένων στη «Μαλαματίνα». «Δεν βάζουμε το κεφάλι κάτω», τόνισε, μιλώντας για τον αγώνα των εργαζομένων στο εργοστάσιο, επισημαίνοντας ότι αυτό που δίνει δύναμη στους απεργούς είναι η συγκινητική αλληλεγγύη που δέχονται από νέους, από απόμαχους της δουλειάς, συναδέλφους τους από άλλους χώρους, μαζικούς φορείς. «Είμαστε καθημερινά εκεί. Ζητάμε την ανάκληση των απολύσεων. Ζητάμε την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης», τόνισε και προανήγγειλε νέες αγωνιστικές πρωτοβουλίες.

«Το μεγάλο ερώτημα που πρέπει να απασχολεί όλους τους εργαζόμενους είναι με ποιον τρόπο θα συμβάλουν στην επιτυχία της απεργίας», ξεκαθάρισε ο Βασίλης Γκιτάκος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων δήμου Πειραιά, ο οποίος πρόσφατα καταδικάστηκε σε πολύμηνη φυλάκιση για συνδικαλιστική δράση. Αναφέρθηκε στον ρόλο των δημάρχων για την υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής, τονίζοντας ότι ως εργοδότες χιλιάδων εργαζομένων διακρίνονται για την επίθεση στις εργασιακές σχέσεις, την έλλειψη μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς, τις διώξεις της συνδικαλιστικής δράσης.

Ο Κώστας Σφακιανάκης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στη «First Data», ανακοίνωσε ότι χτες το Σωματείο ύστερα από πολλές κινητοποιήσεις ανάγκασε την εργοδοσία να υπογράψει ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς και δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους. Αν και στην εταιρεία οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε πολύ μεγάλο ποσοστό σε τηλεργασία, το Σωματείο με οργανωμένο σχέδιο παρέμβασης, με συγκεντρώσεις ανά περιοχές, περιοδείες, διαδικτυακές συζητήσεις κ.λπ. κατάφερε να έχουν επιτυχία οι αγωνιστικές παρεμβάσεις. «Είναι μια νίκη πάνω στην οποία θα κτίσουμε για να συνεχίσουμε τον αγώνα μας», σημείωσε.

«Συσκέψεις σαν τη σημερινή μάς γεμίζουν αισιοδοξία», σημείωσε η Νατάσα Μιχαήλ, πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Δημήτρης Γληνός», και διαβεβαίωσε ότι η θέση των εκπαιδευτικών είναι στην απεργία, στον αγώνα.

«Δεν μπορούμε άλλο να αντέξουμε την επέλαση της ιδιωτικοποίησης στην Υγεία», είπε ο Θωμάς Ζακάλκας, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στον ΕΟΔΥ, μεταφέροντας το «παρών» του Σωματείου στην απεργία των υγειονομικών στις 20 Οκτώβρη και στις 9 Νοέμβρη.

Την εκτόξευση της επιβατικής κίνησης, τους εξουθενωτικούς όρους δουλειάς, για ένα κουτσουρεμένο μεροκάματο που συχνά έχει ημερομηνία λήξης, αλλά και τον θάνατο δύο εργαζομένων εν ώρα εργασίας μέσα στον Σεπτέμβρη, ανέδειξε ο Μάνος Μυλωνάς, μέλος της διοίκησης του Σωματείου Εργαζομένων στη «Swissport» στο αεροδρόμιο της Αττικής, σε μια περίοδο που οι εργαζόμενοι σε μια σειρά από αεροδρόμια σε όλο τον κόσμο κινητοποιούνται και στο αεροδρόμιο της Αττικής στα χείλη των εργαζομένων βρίσκεται η διαπίστωση πως «κάτι πρέπει να γίνει». Ξεχωριστή σημασία απέδωσε στη στάση που κράτησαν οι εργαζόμενοι στη φορτοεκφόρτωση, σταματώντας συμβολικά τη δουλειά την ώρα της κηδείας του συναδέλφου τους.

Τα γενικευμένα προβλήματα στις δημόσιες δομές Υγείας, που έχουν μετατραπεί σε «κρανίου τόπο», κατήγγειλε ο Τάσος Αντωνόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Λαϊκό». Μπροστά στην απεργία κάλεσε κάθε συνδικαλιστή να δώσει τον καλύτερό του εαυτό του για να γίνουν συσκέψεις και συνελεύσεις, να ζωντανεύσουν τα σωματεία, να φτάσει παντού το απεργιακό μήνυμα.

Στην υπογραφή της κλαδικής ΣΣΕ που έφερε σημαντικές αυξήσεις, αναγνώριση τριετιών κ.ά. αναφέρθηκε ο Παύλος Αλεξανδράκης, γραμματέας του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας. Ειδικά σε συνθήκες ακρίβειας, η υπογραφή της ΣΣΕ διαμορφώνει καλύτερους όρους, αποτελεί ένα ισχυρό όπλο για τη συνέχιση του αγώνα. Το Συνδικάτο έστησε δύο εργοταξιακές επιτροπές σε μεγάλα εργοτάξια μέσα στο καλοκαίρι και κάτω από την πίεση δόθηκαν επιπλέον αυξήσεις, ενώ αυτήν τη στιγμή βρίσκεται κοντά στην υπογραφή εργοταξιακής σύμβασης σε εργοτάξιο στα Σεπόλια.

Τις κινητοποιήσεις των τραπεζοϋπαλλήλων το προηγούμενο διάστημα, όπως τις απεργίες στην PDS ενάντια σε απολύσεις, τη διεκδίκηση αυξήσεων στη «Mellon» συνόψισε ο Νίκος Μεσσάδος, αντιπρόεδρος του Σωματείου Χρηματοπιστωτικού Αττικής.

«Ολοι μπροστά για την επιτυχία της απεργίας και την κλιμάκωση του αγώνα», ήταν το κάλεσμα που απηύθυνε ο Παντελής Κοσμίδης, μέλος της διοίκησης του Σωματείου Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό (ΣΕΛΜΑ).

Το παράδειγμα της απεργιακής κινητοποίησης στα ναυπηγεία «Σπανόπουλου» για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης ανέδειξε ο Λεωνίδας Γραμματικός, μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπ/κής Βιομηχανίας Ελλάδας. Η εκλογή Σωματειακής Επιτροπής, η συζήτηση με τους εργαζόμενους, η διεκδίκηση μέτρων για τις συνθήκες του καύσωνα, ήταν μερικά από τα βήματα που προηγήθηκαν και οδήγησαν τους εργαζόμενους να δώσουν τη μάχη σαν μια γροθιά, συσπειρωμένοι στο Συνδικάτο, κόβοντας τον ...βήχα της εργοδοσίας που αξίωνε να μετατρέψει όλο το προσωπικό σε εργολαβικούς.

Τη φωνή των κινητοποιήσεων, στάσεων εργασίας και συνελεύσεων στη φαρμακοβιομηχανία μετέφερε ο Βαγγέλης Ζανής, από το Σωματείο Εργαζομένων στη «ΦΑΜΑΡ». «Κανείς δεν πίστευε πριν ενάμιση χρόνο ότι οι εργαζόμενοι της "ΦΑΜΑΡ" θα συμμετέχουν σε απεργίες, θα κάνουν συνελεύσεις», σχολίασε, κι όμως σήμερα διεκδικούν αυξήσεις στους μισθούς, καλύτερες συνθήκες δουλειάς.

«Δεν θα παγώσουν οι εργαζόμενοι, δεν θα παγώσουν οι μαθητές μας», ξεκαθάρισε ο Νίκος Παπασπύρου, πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Αγίας Παρασκευής, και κάλεσε σε διαμόρφωση αγωνιστικού σχεδίου μέχρι τις 9 Νοέμβρη αλλά και μετά από αυτή. «Μένει ένας μήνας περίπου μέχρι την απεργία. Αυτές τις 34 μέρες να δώσουμε τη μάχη σχολείο το σχολείο, για να ξημερώσει στις 10 Νοέμβρη μια άλλη μέρα», προέτρεψε.

Το χτύπημα που δέχονται οι εργαζόμενοι του κλάδου των τηλεπικοινωνιών - πληροφορικής, την ίδια στιγμή που πέφτουν τεράστια κονδύλια στους εργοδότες, ανέδειξε η Χρυσαφένια Μαλλιά - Στολίδου, γραμματέας του ΣΕΤΗΠ. Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, τόνισε, το Συνδικάτο με επιθετικά αιτήματα απαιτεί αναπλήρωση των απωλειών, την υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις και συγκροτημένα δικαιώματα.

Την επίθεση των εφοπλιστών που γιγαντώθηκε το καλοκαίρι, με εντατικοποίηση, ατυχήματα, άσχημες συνθήκες δουλειάς, απλήρωτες υπερωρίες, καταστρατήγηση των Συμβάσεων, αλλά και την οργάνωση κινητοποιήσεων ανέδειξε ο Αγγελος Γαλανόπουλος, πρόεδρος του ναυτεργατικού σωματείου «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ».

Την κερδοφορία εκπαιδευτικών αλυσίδων και φροντιστηρίων αποτύπωσε η Ελπίδα Νασιοπούλου, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση «Ο Βύρων». Οπως εξήγησε, οι γονείς καλούνται να πληρώσουν φουσκωμένα δίδακτρα και την ίδια ώρα οι εκπαιδευτικοί που διδάσκουν τα παιδιά τους αμείβονται όλο και χαμηλότερα, αντιμετωπίζουν όλο και χειρότερες συνθήκες δουλειάς. «Από μια μικρή σπίθα μπορεί να γεννηθούν δυνατότητες», σχολίασε, μεταφέροντας την πείρα από αγώνες που έχουν εκδηλωθεί στον κλάδο.

Στην οργάνωση του αγώνα για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης σε επιχειρήσεις του κλάδου, όπως στην εταιρεία «Σμυρνιωτάκης», όπου πραγματοποιήθηκε συνέλευση μέσα στο εργοστάσιο, επικέντρωσε ο Γιώργος Καραγιάννης, αντιπρόεδρος του Συνδικάτου Τύπου - Χάρτου.

Στο σχέδιο δράσης που επεξεργάζεται το σωματείο μπροστά στην απεργία, δίνοντας συνέχεια στις πρωτοβουλίες που έχουν προηγηθεί για την υπογραφή κλαδικής Σύμβασης, αναφέρθηκε ο Μπάμπης Καμπάνης, μέλος της διοίκησης της Ενωσης Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής.

Την ανάγκη να υψωθεί τείχος αλληλεγγύης στις διώξεις συνδικαλιστών επισήμανε ο Μάρκος Μπεκρής, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά και του Σωματείου Εργαζομένων στην COSCO (ΕΝΕΔΕΠ). Από το βήμα της σύσκεψης, μετέφερε το κάλεσμα των εργατικών σωματείων στους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες να βαδίζουν μαζί στον δρόμο του αγώνα, όπως μαζί «ματώνουν» από την αντιλαϊκή πολιτική, την ακρίβεια, τη φοροληστεία, τους πλειστηριασμούς. «Αυτά που μας ενώνουν είναι πάρα πολλά», τόνισε και κάλεσε τους φορείς των επαγγελματιών να ενώσουν τη φωνή τους με τα σωματεία. «Στις 9 Νοέμβρη πρέπει να είμαστε όλοι μαζί, να νεκρώσει όλη η χώρα», κατέληξε.

Συνεχίζονται οι συσκέψεις και άλλες δράσεις

Στην Πάτρα, σε σύσκεψη καλούν σωματεία και φορείς το Εργατικό Κέντρο και η αγωνιστική δημοτική αρχή τη Δευτέρα 10 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ. στην Αγορά Αργύρη. Παράλληλα, ο συνδικαλιστικός φορέας και η δημοτική αρχή εξήγγειλαν Παμπατραϊκή συγκέντρωση την Τρίτη 18 Οκτώβρη στην πλατεία Τριών Συμμάχων.

Συσκέψεις σε άλλες πόλεις:

Στη Νάουσα, σήμερα, στις 7 μ.μ. στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου. Στη Χίο, αύριο, Παρασκευή 7 Οκτώβρη, στις 6 μ.μ. στον Σύλλογο Δασκάλων. Στην Κοζάνη, αύριο, Παρασκευή 7 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο. Στη Θήβα, τη Δευτέρα 10 Οκτώβρη, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου. Στα Χανιά, τη Δευτέρα 10 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο. Στο Ηράκλειο, τη Δευτέρα 10 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

Συλλαλητήρια και άλλες δράσεις

Στον Βόλο, σωματεία και μαζικοί φορείς της Μαγνησίας πραγματοποίησαν χτες σύσκεψη, στην οποία αποφάσισαν μεταξύ άλλων τη διοργάνωση συλλαλητηρίου την Τρίτη 11 Οκτώβρη.

Στην Καρδίτσα, συλλαλητήριο την Παρασκευή 7 Οκτώβρη στην κεντρική πλατεία στις 6.30 μ.μ.

Στην Αμφισσα, την Παρασκευή 7 Οκτώβρη, έξω από το υποκατάστημα ΕΦΚΑ, στις 11.30 π.μ., για ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Στην Ξάνθη, παρεμβάσεις στους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας το Σάββατο 8 Οκτώβρη, στις 11 π.μ., και στα σούπερ μάρκετ της πόλης την Πέμπτη 13 Οκτώβρη στις 6 μ.μ.

Στα Τρίκαλα, συλλαλητήριο τη Δευτέρα 10 Οκτώβρη, στις 6 μ.μ. στην πλατεία Ρήγα Φεραίου.

Στη Λάρισα, συλλαλητήριο την Τετάρτη 12 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ. στην κεντρική πλατεία. Μία μέρα πριν, στις 11 Οκτώβρη, τα εργατικά σωματεία της πόλης καλούν σε συγκέντρωση στις 7.30 μ.μ., έξω από το κτίριο της Περιφέρειας, όπου θα πραγματοποιήσουν κινητοποίηση με τρακτέρ οι αγρότες του Τυρνάβου και άλλων επαρχιών της Λάρισας, αναδεικνύοντας την ανάγκη κοινής πάλης.

ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Κάθε συνδικάτο να γίνει επιτελείο μάχης μπροστά στην απεργία

«Από σήμερα όλοι στη μάχη ώστε η απεργία στις 9/11 και η απεργιακή συγκέντρωση που θα γίνει στις 10.30 π.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου, να εμπνεύσουν την εργατική τάξη της πόλης και να κάνουν κράτος και εργοδοσία να χάσουν τον ύπνο τους. Τα σωματεία να γίνουν επιτελεία μάχης και ακόμα πιο αποφασιστικά να δουλέψουν για να νεκρώσει η πόλη»: Αυτό ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε η χθεσινή μαζικότατη σύσκεψη των εργατικών συνδικάτων της Θεσσαλονίκης, μια σύσκεψη - βήμα κλιμάκωσης της οργάνωσης της πάλης, που πραγματοποιήθηκε με συμμετοχή πάνω από 50 συνδικαλιστικών οργανώσεων, 10 φοιτητικών συλλόγων και άλλων μαζικών φορέων.

Απευθύνθηκε επίσης κάλεσμα κλιμάκωσης των προσπαθειών για την επιτυχία του αυριανού συλλαλητηρίου στις 6.30 μ.μ. μπροστά στα γραφεία της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Εμφιαλωμένων Ποτών (ΠΟΕΕΠ) στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (Φιλίππου 43), ενάντια στις μαζικές απολύσεις και στην εργοδοτική τρομοκρατία, με αιχμή την επίθεση στους εργαζόμενους στη «Μαλαματίνα», στα μεταλλεία της «Ελληνικός Χρυσός» στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής και τις απολύσεις σε επιχειρήσεις μετάλλου.

Στη διάρκεια της σύσκεψης οι συμμετέχοντες τήρησαν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του 40χρονου εργάτη που έχασε χθες τη ζωή του στα μεταλλεία βωξίτη στη Φωκίδα, και δόθηκε η υπόσχεση κλιμάκωσης της πάλης ώστε να σταματήσει η εργατική τάξη να θρηνεί θύματα εργοδοτικών εγκλημάτων.

Εισηγητικά ο Χάρης Κυριαζίδης, πρόεδρος του κλαδικού Συνδικάτου Τροφίμων - Ποτών Κεντρικής Μακεδονίας, ανέδειξε ότι η ελπίδα βρίσκεται στον αγώνα με χαρακτηριστικά ώστε «να βοηθά στη δημιουργία νέων σωματείων, να δυναμώνει αυτά που ήδη υπάρχουν, να εμπνέει. Αγώνα σφυρηλατημένο στην αλληλεγγύη της εργατικής τάξης, του λαού, που να μετατρέπει κάθε πρόβλημα, κάθε εργοδοτική επίθεση σε χώρο δουλειάς, σε ζήτημα όλης της εργατικής τάξης. Αγώνα ενωτικό, που να συντονίζει στην πόλη αλλά και πανελλαδικά την αντίδραση των εργατών».

Παίρνοντας κουράγιο από τους μεγάλους αγώνες

Από τις τοποθετήσεις εκφράστηκε η στήριξη στον αγώνα των απεργών της «Μαλαματίνας»: Συμβολικά αλλά και ουσιαστικά δόθηκε ο λόγος πρώτα στον Αρη Μερκενίδη, απολυμένο από τη «Μαλαματίνα», πρόεδρο του Συνδικάτου Οδηγών, Πωλητών και Βοηθών Βόρειας Ελλάδας. Εκείνος αναφέρθηκε στον ηρωικό απεργιακό αγώνα που δίνουν πάνω από δυο μήνες τώρα ενάντια στην επίθεση της εργοδοσίας, με αιτήματα την ανάκληση των απολύσεων και την υπογραφή ΣΣΕ με αξιοπρεπείς αμοιβές και συνθήκες εργασίας. «Οι απεργοί συνεχίζουμε αποφασισμένοι τον αγώνα μας. Η μάχη που δίνουμε είναι μάχη που αφορά το σύνολο της εργατικής τάξης», σημείωσε.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Νίκος Τζανετής, γραμματέας του ΣΕΜΛΑ, ο οποίος αναφέρθηκε στις 92 απολύσεις των μεταλλωρύχων από το μεταλλείο στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής, μετά τη διακοπή της σύμβασης με την εργολάβο εταιρεία «Edilmac», και στο αίτημά τους να προσληφθούν από την «Ελληνικός Χρυσός» για να συνεχίσουν να εργάζονται στο μεταλλείο. «Αυτό που ζητάμε είναι το μόνο δίκαιο. Θα στηριχθούμε στις δικές μας δυνάμεις και θα τα καταφέρουμε, με την αλληλεγγύη της εργατικής τάξης. Θα νικήσουμε».

Ο Παναγιώτης Κολογκούνης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Κεντρικής Μακεδονίας, μίλησε για τις μαζικές απολύσεις στον κλάδο από επιχειρήσεις («Πυραμίς», «Alumil» κ.ά.) που η κερδοφορία τους σπάει ρεκόρ, καθώς και για τις παρεμβάσεις του σωματείου στην κατεύθυνση οργάνωσης του αγώνα ενάντια στις απολύσεις, για υπογραφή ΣΣΕ και μέτρα υγείας και ασφάλειας, μέσα από πολύμορφες δράσεις αλλά και από σύσκεψη με τα επιχειρησιακά σωματεία του κλάδου.

Ο Πάρις Σαρρής, πρόεδρος του Συνδικάτου Φαρμάκου - Καλλυντικού Κεντρικής Μακεδονίας, ανέφερε ότι η κερδοφορία των επιχειρήσεων του κλάδου και οι επενδύσεις που έγιναν χτίστηκαν πάνω στις πλάτες των εργαζομένων, με αλλαγές συμβάσεων, χτύπημα στα ωράρια εργασίας, μειώσεις μισθών κ.λπ., και προανήγγειλε αγωνιστικές παρεμβάσεις.

Ο Πέτρος Σημάδης, γραμματέας της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, με αφορμή τα γεγονότα της Δευτέρας στη «Μαλαματίνα» και το νέο χτύπημα που δέχτηκαν οι εργαζόμενοι από τα ΜΑΤ, σημείωσε ότι τα σωματεία «οφείλουμε να δείξουμε στους εργαζόμενους τον ένοχο», δηλαδή τις κυβερνήσεις, που με το νομοθετικό έργο τους έστρωσαν το έδαφος για να διευκολύνουν την επίθεση των εργοδοτών, που μετέτρεψαν σε προσωπική τους φρουρά τα ΜΑΤ, αλλά και τις δυνάμεις στο συνδικαλιστικό κίνημα οι οποίες κηρύσσουν την υποταγή στις επιδιώξεις του κεφαλαίου.

Η Νάσια Αγοραστού, πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων, αναφέρθηκε στην εργοδοτική επίθεση που εκδηλώνεται σε αποθήκες, εργοστάσια ανακύκλωσης και μεταφορικές εταιρείες, με εντατικοποίηση, χαμηλούς μισθούς, κομμένα μεροκάματα, εργατικά «ατυχήματα» κ.λπ. Και κάλεσε «σε κάθε χώρο δουλειάς να ανάψει το φιτίλι, μέσα από συσκέψεις, συνελεύσεις, δημιουργία Επιτροπών Αγώνα. Να μπούμε μπροστά στην οργάνωση των συναδέλφων».

Δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις για την επιτυχία της απεργίας

Ο Θανάσης Χρηστίδης, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ και της διοίκησης του ΕΚΘ, είπε ότι «εδώ σήμερα δεσμευόμαστε ότι θα δουλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις για την επιτυχία της απεργίας, για να νεκρώσει η Θεσσαλονίκη. Να δώσουμε ένα ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση, στην εργοδοσία, στο κράτος τους, ότι φτάνει. Ως εδώ. Καμία αναμονή, καμία ανοχή. Να καταδικάσουμε όσους μας λένε ότι θα λυθούν τα προβλήματα από μια άλλη κυβέρνηση και μας λένε και πάλι ότι "δεν είναι ώρα τώρα για αγώνες". Τώρα είναι η ώρα, η εργατική τάξη πιστεύοντας στη δύναμή της να επιβεβαιώσει την πείρα της, ότι εκεί που δεν κράτησαν στάση αναμονής, δεν πίστεψαν ότι είναι αναποτελεσματικοί οι αγώνες, που δεν φοβήθηκαν μπροστά στις μεγάλες εταιρείες, είχαν νίκες».

Η Ειρήνη Καραμήτρου, πρόεδρος του ΣΕΤΗΠ, αναφέρθηκε στις επενδύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στη Θεσσαλονίκη στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών και της πληροφορικής, και στην εικόνα που τις συνοδεύει, με τους χαμηλούς μισθούς και την εντατικοποίηση της δουλειάς. Ανέδειξε ακόμα ότι οι επενδύσεις Αμερικανών, Γερμανών κ.ά. ήρθαν πακέτο μαζί με την εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Και σημείωσε ως «θετικό και ελπιδοφόρο ότι οι εργαζόμενοι σε αυτούς τους χώρους δουλειάς σπάνε τη σιωπή, ανοίγουν τη συζήτηση, οργανώνονται, μπαίνουν στον αγώνα».

Ο Αγγελος Γεράκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων, ανέφερε ότι μετά την υπογραφή της κλαδικής Σύμβασης είναι καθήκον η εφαρμογή της παντού, σε όλους τους χώρους δουλειάς, και ότι οι εργαζόμενοι συσπειρώνονται σε αυτόν τον στόχο.

Ο Γιώργος Μπρανίκας, πρόεδρος του ΣΕΤΕΠΕ, αναφέρθηκε στις εξελίξεις στον κλάδο του Επισιτισμού - Τουρισμού και στις νικηφόρες μάχες που δόθηκαν π.χ. με τους εργολαβικούς στη Φοιτητική Λέσχη του ΑΠΘ, τους ξενοδοχοϋπάλληλους στο «the MET» και τους διανομείς της «e-food», τονίζοντας ότι οφείλουν να κάνουν τις κατακτήσεις τους φάρο σε κάθε χώρο δουλειάς του κλάδου.

Η Ιωάννα Παπαδοπούλου αναφέρθηκε στη βήμα - βήμα οργάνωση των εργαζομένων στην ελεγκτική εταιρεία «Deloitte» και στον πανελλαδικό συντονισμό τους, που προχωρά με βασικό αίτημα την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης με αύξηση των μισθών.

Η Ελένη Μπακιρλή, από το ΔΣ του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, στάθηκε στην κατάσταση στον χώρο της Υγείας, στους αγώνες που αναπτύχθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα και έφεραν μικρές και μεγαλύτερες κατακτήσεις.

Ο Γιάννης Μητσιάς, από το Σωματείο της ΕΥΑΘ, αναφέρθηκε στη μάχη που άνοιξε για την υπογραφή ΣΣΕ, αλλά και στη νέα προσπάθεια της κυβέρνησης να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ, στην καταστολή και την επίθεση στα συνδικαλιστικά και δημοκρατικά δικαιώματα.

Η Σοφία Γιαγκούδη από τους εκπαιδευτικούς αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στο έργο τους αλλά και στην επιβίωσή τους, εξαιτίας της ακρίβειας, στις ελλείψεις εκπαιδευτικών στα σχολεία, στον αγώνα για σύγχρονα σχολεία και μαζικές προσλήψεις.

Ο Θόδωρος Βαριδάκης, εργαζόμενος στον ΟΣΕ, ανέφερε ότι στο μηχανοστάσιο της Θεσσαλονίκης «έχει ανοίξει η συζήτηση για το πώς να τα βγάλουμε πέρα και να κερδίσουμε λύσεις στα προβλήματά μας, δηλαδή ένταξη στα ΒΑΕ, αυξήσεις στους μισθούς, εγκαταστάσεις όπου να μπορούμε να εργαστούμε με ασφάλεια».

Ο Γιώργος Θεοδωρίδης, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Μαθηματικών ΑΠΘ, εκ μέρους των φοιτητικών συλλόγων κάλεσε σε ξεσηκωμό και κοινό αγώνα, λέγοντας ότι η κυβέρνηση φέρνει την πανεπιστημιακή αστυνομία στις σχολές για να υπερασπιστεί το πανεπιστήμιο της εμπορευματοποίησης και της επιχειρηματικής λειτουργίας.

Ο Νίκος Θανάκος, από το Σωματείο Ιδιωτικών Κλινικών, αναφέρθηκε στις προσπάθειες εργοδοτών του κλάδου να φέρουν ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις υπό την απειλή απόλυσης, κάτι που με παρέμβαση του Σωματείου δεν πέρασε.

Σταθμοί στην πορεία προς τη μεγάλη απεργία

Την Πέμπτη 13/10, στις 10.30 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου στις 10.30 π.μ., οι συνταξιούχοι πραγματοποιούν μεγάλη κινητοποίηση για αυξήσεις στις συντάξεις τους.

Το Σάββατο 15/10 θα πραγματοποιηθούν παρεμβάσεις στα σούπερ μάρκετ, ενάντια στην ακρίβεια και τις ανατιμήσεις.

Την Παρασκευή 21/10 θα γίνουν παρεμβάσεις για τους λογαριασμούς ρεύματος και θέρμανσης, στα κεντρικά γραφεία παρόχων Ενέργειας.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο συλλαλητήριο

Στο συλλαλητήριο των σωματείων και των φορέων της Νέας Ιωνίας το Σάββατο 8/10 θα παρευρεθεί και θα κάνει δηλώσεις ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΜΑΖΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ
«Δεν προσαρμοζόμαστε! Αγωνιζόμαστε για να ζήσουμε και να νικήσουμε!»

Κινητοποίηση ενάντια στην ακρίβεια το Σάββατο 8 Οκτώβρη

Κάλεσμα σε όλο τον λαό και τη νεολαία της πόλης να πάρουν μαζικά μέρος στο μεγάλο συλλαλητήριο που διοργανώνουν το Σάββατο 8 Οκτώβρη στις 11 π.μ. στην πλατεία Σημηριώτη και στην πορεία που θα ακολουθήσει προς το δημαρχείο της Νέας Ιωνίας, ενάντια στην ακρίβεια και την ενεργειακή φτώχεια, απευθύνουν τα σωματεία και οι μαζικοί φορείς της Νέας Ιωνίας, υλοποιώντας τη σχετική απόφαση που είχαν πάρει πρόσφατα σε μαζική σύσκεψη.

«Δεν πάει άλλο! Δεν ανεχόμαστε να μας λένε "όποιος δεν προσαρμόζεται πεθαίνει"!», σημειώνουν στο αγωνιστικό τους κάλεσμα, απαιτώντας συγκεκριμένα μέτρα στήριξης του εισοδήματος και αντιμετώπισης της ενεργειακής φτώχειας, όπως μείωση των δημοτικών τελών και κατάργησή τους για ανέργους, συνταξιούχους, ευπαθείς ομάδες, έκτακτη επιχορήγηση σε Σχολικές Επιτροπές, αθλητικές και πολιτιστικές υποδομές κ.ο.κ.

Κάλεσμα συμμετοχής στην κινητοποίηση απευθύνουν μέχρι στιγμής οι παρακάτω φορείς:

Σύλλογος Εργαζομένων «Κωνσταντοπούλειου» Νοσοκομείου Ιωνίας «Η Αγία Ολγα», Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας - Παράρτημα Ν. Ιωνίας, Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ «Γ. Σεφέρης», Δ' ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής, Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Ν. Ιωνίας, Σύνδεσμος Συνταξιούχων Ν. Ιωνίας - Ν. Ηρακλείου και Πέριξ, Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού (Σωματειακή Επιτροπή Ν. Ιωνίας), Ενωση Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Αθήνας και Περιχώρων (Παράρτημα Ν. Ιωνίας), Σύλλογος Γυναικών Ν. Ιωνίας (μέλος της ΟΓΕ), Ενωση Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (Παράρτημα Β/Δ Αθήνας), Ενωση Επαγγελματοβιοτεχνών Ν. Ιωνίας, Παράρτημα Ν. Ιωνίας - Ν. Ηρακλείου του ΕΣΥΝ, Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Παιδικών Σταθμών Ν. Ιωνίας, Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων 6ου και 10ου Δημοτικού Ν. Ιωνίας, Επιτροπή Νέων Εργαζομένων και Ανέργων Ν. Ιωνίας.

ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ - ΜΙΚΡΟΙ ΕΒΕ
«Εδώ και τώρα μέτρα στήριξης για την επιβίωσή μας!»

«Αρκετά ματώσαμε» το μήνυμα από τη χτεσινή συγκέντρωση δεκάδων σωματείων στο υπουργείο Οικονομικών

Με μια δυναμική κινητοποίηση, χτες το απόγευμα, στο υπουργείο Οικονομικών οι αυτοαπασχολούμενοι της Αττικής έδωσαν τη δική τους μαχητική και διεκδικητική απάντηση στον εμπαιγμό της κυβέρνησης, διαμηνύοντας ταυτόχρονα ότι θα κλιμακώσουν τη δράση τους το επόμενο διάστημα με σημαντικό σταθμό την πανελλαδική απεργία στις 9 Νοέμβρη.

Αυτοαπασχολούμενοι από πολλούς κλάδους και τοπικές Ενώσεις βρέθηκαν έξω από το υπουργείο ανταποκρινόμενοι στο αγωνιστικό κάλεσμα των άνω των 35 Ομοσπονδιών και πρωτοβάθμιων σωματείων, μετά από πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής. Η κινητοποίηση μάλιστα είχε ευρύτερη στήριξη από πολλούς μεμονωμένους συνδικαλιστές, όπως και από την Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, αντιπροσωπεία της οποίας συμμετείχε στη συγκέντρωση.

Οι συγκεντρωμένοι με την παρουσία τους και τα συνθήματά τους έξω από το υπουργείο διατράνωσαν ότι «αρκετά ματώσαμε, φτάνει πια!» και ότι ήρθε η ώρα «να πληρώσουν τα μονοπώλια». Απαίτησαν άμεσα μέτρα και ουσιαστική στήριξη των μικροεπαγγελματιών, την προστασία από τις συνέπειες της ακρίβειας και της ενεργειακής φτώχειας, το σταμάτημα της φορολογικής αφαίμαξής τους και την προστασία από κατασχέσεις κατοικιών και καταστημάτων.


Οσο για την κυβέρνηση, παρότι η κινητοποίηση ήταν γνωστή εδώ και 3 βδομάδες, δεν βρέθηκε ουδείς εκπρόσωπος από το υπ. Οικονομικών για να συναντηθεί με αντιπροσωπεία των σωματείων, γεγονός που καταγγέλθηκε από το βήμα της συγκέντρωσης, με τους αυτοαπασχολούμενους να πηγαίνουν ακριβώς έξω από την πόρτα φωνάζοντας συνθήματα και θυροκολλώντας τελικά τα αιτήματά τους.

Μοναδική λύση ο κοινός αγώνας με τους εργαζόμενους

Στη συγκέντρωση χαιρετισμό απηύθυνε ο Δημήτρης Φλώκος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Κατεργασίας Ξύλου, ο οποίος στάθηκε στην ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων με «ζεστό» χρήμα από το Ταμείο Ανάπτυξης, την ώρα που οι αυτοαπασχολούμενοι είναι σαν ...να μην υπάρχουν για την κυβέρνηση, όπως φάνηκε από τη σιγή νεκροταφείου που τήρησε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ για τυχόν μέτρα στήριξής τους. «Τους λέμε: Οχι μόνο υπάρχουμε αλλά έχουμε και φωνή. Και θα ακουστούμε είτε το θέλουν είτε όχι», τόνισε.

Ο Κώστας Μάρκου, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βιοτεχνών Υποδηματοποιών, μετέφερε την αγανάκτηση που υπάρχει στους αυτοαπασχολούμενους αφού δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα και σημείωσε ότι την ώρα που απορρίπτονται όλες οι προτάσεις των σωματείων για μέτρα στήριξης, «η μοναδική λύση είναι ο κοινός αγώνας, να είμαστε στον δρόμο, να οργανώσουμε τη συμμετοχή μας στην απεργία στις 9 Νοέμβρη».


«Αγωνιζόμαστε για τη ζωή μας, για τις οικογένειες και την αξιοπρέπειά μας», επισήμανε, δίνοντας το «παρών», ο Θύμιος Λυμπερόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής. Προειδοποίησε για τη φτώχεια που φέρνουν οι πολιτικές της κυβέρνησης και κάλεσε σε ένταση της πάλης. «Θα είμαστε μπροστά. Πάμε όλοι μαζί. Διεκδικούμε τη ζωή, την υπερηφάνειά μας, την αξιοπρέπειά μας», ανέφερε.

Ο φετινός χειμώνας θα τρανταχτεί από τις κινητοποιήσεις του λαού

Την κεντρική ομιλία έκανε ο Θανάσης Καλαμπαλίκης, πρόεδρος της ΟΒΣΑ, χαιρετίζοντας τα σωματεία και τις Ομοσπονδίες που συμμετείχαν στην κινητοποίηση, ιδιαίτερα «τα σωματεία αυτά που για πρώτη φορά συναντιόμαστε στον δρόμο του αγώνα».

Επίσης, κατήγγειλε την κλήτευση σε δίκη του γγ της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, Βάλσαμου Συρίγου, για την κινητοποίηση ενάντια σε πλειστηριασμό κατοικίας άνεργου αυτοαπασχολούμενου, τονίζοντας: «Δεν θα επιτρέψουμε να σύρουν κανέναν συνδικαλιστή στα δικαστήρια επειδή πρωτοστάτησε να μην παρθεί σπίτι συναδέλφου. Δεν θα επιτρέψουμε να πέσει κανένα σπίτι, κανένα μαγαζί συναδέλφου στα χέρια των τραπεζών και των funds».

Οσον αφορά τους Εμπορικούς Συλλόγους Αθήνας και Θεσσαλονίκης που έχουν ξεκινήσει σαν λαγοί συζήτηση για μειωμένο ωράριο στα καταστήματα στο όνομα της εξοικονόμησης Ενέργειας υπογράμμισε ότι από αυτήν «απουσιάζουν παντελώς τα αναγκαία μέτρα στήριξης των μικρών επαγγελματιών» και χαρακτήρισε αποκαλυπτικό το γεγονός ότι «οι ίδιες δυνάμεις που εμφανίζονται ως "σωτήρες" με τη διεύρυνση του ωραρίου, με την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και τις Λευκές Νύχτες, σήμερα εμφανίζονται και πάλι ως "σωτήρες" με τις προτάσεις για μειωμένο ωράριο για να καλύψουν τα "λερωμένα τ' άπλυτα" μιας πολιτικής που εμπορευματοποίησε την Ενέργεια και την "απελευθέρωσε", που στήριξε και συνεχίζει να στηρίζει τον πόλεμο, τη συμμετοχή της χώρας σε αυτόν και τις διάφορες κυρώσεις που τις πληρώνει και πάλι ο λαός».

Για τις νουθεσίες της κυβέρνησης προ τον λαό για να προσαρμοστεί μπροστά στον δύσκολο χειμώνα σημείωσε ότι «τους απαντάμε ότι ο φετινός χειμώνας θα τρανταχτεί από τις κινητοποιήσεις του λαού μας. Τους απαντάμε ότι η υπομονή μας εξαντλήθηκε όπως εξαντλήθηκε και το εισόδημά μας. Τι και αν περάσαμε κρίση και μνημόνια, πανδημία μετά, τώρα έκρηξη του πληθωρισμού, χορτάσαμε από λόγια και από συμπάθεια. Στην πράξη πληρώνουμε αβάσταχτη φορολογία από το πρώτο ευρώ σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Είμαστε δεμένοι με δόσεις δεκάδων χρόνων για χρέη που δημιουργήθηκαν μέσα στις αλλεπάλληλες κρίσεις. Βγαίνουν στο σφυρί τα σπίτια και τα μαγαζιά μας. Τρέμουμε μην τυχόν και αρρωστήσουμε και αναγκαστούμε να κλείσουμε το μαγαζί. Και άλλα τόσα βάσανα που δεν φτάνουν σελίδες ολόκληρες για να τα περιγράψουμε».

Αναδεικνύοντας την κοροϊδία της κυβέρνησης για τη δήθεν ενίσχυση των αυτοαπασχολούμενων, μίλησε για την «κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος», που αποτελεί, όπως είπε, «το κερασάκι στην τούρτα, αφού αυτή θα γίνεται μόνο σε όσους προχωράνε σε αύξηση προσωπικού, αποκλείοντας έτσι χιλιάδες επαγγελματίες χωρίς προσωπικό, οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν για ακόμη μια χρονιά τον συγκεκριμένο κεφαλικό φόρο...

Η κυβέρνηση, παραμένοντας σταθερά προσηλωμένη στο δόγμα της "στρατηγικής ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας", αδιαφορεί πλήρως για τις ανάγκες των εκατοντάδων χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων».

Ολοι στην απεργία στις 9 Νοέμβρη!

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα μέτρα ανακούφισης που ζητάνε οι αυτοαπασχολούμενοι, όπως μείωση της τιμής του ρεύματος και των καυσίμων, άμεση διαγραφή χρεών, ορισμός αφορολόγητου ορίου, πάγωμα των ασφαλιστικών εισφορών κ.ά.

Για την απεργία στις 9 Νοέμβρη τόνισε ότι «οι επαγγελματίες μπορούμε να δώσουμε βροντερό "παρών". Να συμβάλουμε ώστε να μετατραπεί η απεργία σε παλλαϊκό ξεσηκωμό. Μπορούμε να βάλουμε τον πήχη ψηλά. Είναι ευκαιρία να φανεί η δύναμη του ενωμένου λαού που παλεύει για τις ανάγκες του. Μπορεί η απόγνωση και η οργή που διακατέχουν τους αυτοαπασχολούμενους να γίνουν συλλογική δύναμη». Κάλεσε, τέλος, τις ηγεσίες της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ να πάρουν αποφάσεις για συμμετοχή των επαγγελματιών, βιοτεχνών, εμπόρων στην απεργία με κλείσιμο των καταστημάτων τους.Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ