Σάββατο 5 Σεπτέμβρη 2020 - Κυριακή 6 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ
«Γιατρειά» θα βρει ο λαός στην πάλη του για τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες

Η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, στην εκδήλωση της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ

Σήμερα από δω από το Αιγάλεω, τις δυτικές συνοικίες της Αθήνας, όπου ζουν χιλιάδες εργατικές - λαϊκές οικογένειες με τα παιδιά τους, θέλουμε να βάλουμε στο επίκεντρο της συζήτησης και κυρίως της πάλης του λαού τα επείγοντα μέτρα που πρέπει να παρθούν για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού. Γιατί όπως πολύ εύστοχα λέει και το σύνθημα της εκδήλωσης: «Ο αγώνας για τη ζωή και την υγεία του λαού δεν μπορεί να περιμένει».

Η εύλογη ανησυχία και ο φόβος μπροστά στο ενδεχόμενο η πανδημία να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, τώρα πρέπει να γίνουν απαίτηση, διεκδίκηση για άμεσα μέτρα τόσο για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, όσο και για την προστασία των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, των εκπαιδευτικών και των παιδιών μας στα σχολεία και τα πανεπιστήμια, παντού.

Είναι ντροπή να ρίχνουν το φταίξιμο στους υγειονομικούς για τις ελλείψεις στα τεστ

Χτες το πρωί, ο πρωθυπουργός εξέφρασε «ικανοποίηση για το γεγονός ότι χθες φτάσαμε στον αριθμό των 17.000 τεστ». Χτες το απόγευμα, μάθαμε μετά την αποκάλυψη των αγωνιστών γιατρών ότι το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας ενημέρωσε τις Υγειονομικές Περιφέρειες ότι δεν διαθέτει επαρκή αντιδραστήρια για την εκτέλεση των μοριακών ελέγχων για τον κορονοϊό που ζητούν τα νοσοκομεία! Τόσο θωρακισμένα τα νοσοκομεία, τόσο έτοιμη είναι η κυβέρνηση! Και μάλιστα η κυβέρνηση αντί να λύσει άμεσα το θέμα τι βρήκε να πει; Οτι φταίνε οι υγειονομικοί, γιατί επιστρέφοντας από τις διακοπές τους έκαναν τεστ!


Με ποιο κριτήριο ο αναγκαίος μαζικός έλεγχος, ειδικά για το υγειονομικό προσωπικό και για όσους υποβάλλονται σε τεστ, προκειμένου π.χ. να εισαχθούν σε χειρουργεία, βαφτίζεται «αλόγιστη χρήση»; Λελογισμένη χρήση ποια είναι; Να κάνει το τεστ όποιος μπορεί να το χρυσοπληρώσει στα ιδιωτικά διαγνωστήρια; Η λέξη ντροπή είναι λίγη!

Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι μεγάλες. Γιατί στην προσπάθειά της να πετάξει από πάνω της την ευθύνη για τη μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων, συνεχίζει να κουνάει το δάχτυλο στον λαό και τη νεολαία, ρίχνοντάς τα πάλι όλα στην ατομική ευθύνη. Μόνο που η ατομική ευθύνη, δηλαδή η ευθύνη του καθένα και της καθεμιάς να προστατέψει τον εαυτό του και τους γύρω του, δεν εμπεδώνεται όσο η κυβέρνηση αρνείται να πάρει μέτρα προστασίας της ζωής και της υγείας του λαού. Για να μην πούμε για τις παλινωδίες και την αποσπασματικότητα των μέτρων που τροφοδοτούν την όποια χαλαρότητα και τον εφησυχασμό.

Η κυβέρνηση κάνει «ό,τι μπορεί» για χάρη των επιχειρηματικών ομίλων

Τα καθημερινά τριψήφια νούμερα κρουσμάτων δεν προέκυψαν από το πουθενά. Είναι το αποτέλεσμα από το γεγονός ότι τα υγειονομικά πρωτόκολλα «πήγαν περίπατο» για χάρη των κερδών μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων, των πολύ μεγάλων ταξιδιωτικών γραφείων, των διαφόρων αεροπορικών εταιρειών και των εφοπλιστών.


Γιατί όλους αυτούς πριμοδότησαν τα κυβερνητικά μέτρα. Και ο κορονοϊός σε αυτούς τους χώρους έκανε θραύση κι όχι στα μικρά καφέ και καφενεία της επαρχίας, ούτε στις ταβερνούλες και τα μικρά μαγαζιά - εστιατόρια. Είναι πρόκληση, λοιπόν, η κυβέρνηση να λέει ότι εκείνη «κάνει ό,τι μπορεί» και να επαναφέρει ως βασικό πρόβλημα την «ατομική ευθύνη».

Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση «κάνει ό,τι μπορεί», προκειμένου τα όποια μέτρα να μην υπονομεύουν τους «δημοσιονομικούς στόχους», να μην επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, να μην αφαιρεθεί τίποτα από τα παντός είδους μέτρα στήριξης μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Ουσιαστικά, «κάνει ό,τι μπορεί» για να «προσαρμόσει» τις απαιτήσεις του λαού στο σημερινό άθλιο - ανεπαρκέστατο δημόσιο σύστημα Υγείας και όχι για να αναπτυχθεί αυτό, σύμφωνα με τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.

Δεν μπορεί να σώσει το σύστημα Υγείας η πολιτική που ευθύνεται για τα προβλήματά του

Κι ενώ ο λαός μας συνεχίζει με αγωνία να έχει στραμμένο το βλέμμα του στο δημόσιο σύστημα Υγείας, η κυβέρνηση δεν έχει αφαιρεθεί ούτε στιγμή από τον στόχο να ωφεληθούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι στην Υγεία. Το αντίθετο. Διπλασίασε τις αποζημιώσεις από τα ασφαλιστικά ταμεία για κάθε κρεβάτι ΜΕΘ. Αντί να επιτάξει τον ιδιωτικό τομέα, έχει αφήσει ανεξέλεγκτους τους ιδιωτικούς ομίλους να ξεζουμίζουν το προσωπικό, να τους στερεί ακόμα και τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας. Τους έχει δώσει το ελεύθερο να θησαυρίζουν από τα διαγνωστικά τεστ. Επανέφερε τα σχέδια που άφησε στη μέση. Σχέδια, όπου το νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας θα δουλεύει σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, με τις ΣΔΙΤ, τις γνωστές συνεργασίες και συμπράξεις με τους επιχειρηματικούς ομίλους της Υγείας.


Παρουσιάζει, δηλαδή, ως σωτήρια για το δημόσιο σύστημα Υγείας την πολιτική που ευθύνεται για τα προβλήματά του, μια πολιτική που στερεί από το λαό το δικαίωμα σε πλήρεις, δωρεάν και σύγχρονες υπηρεσίες Υγείας. Αυτή η πολιτική οδήγησε συστήματα Υγείας - ακόμα και στις προηγμένες καπιταλιστικές χώρες - στην κατάρρευση. Και τα οποία, σε κάθε περίπτωση, μετατράπηκαν σε συστήματα της «μιας νόσου», αφήνοντας ακάλυπτους τους ασθενείς από άλλα προβλήματα υγείας.

Οι συνέπειες καταγράφονται σε έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, όπου σύμφωνα με αυτήν, οι υπηρεσίες Υγείας έχουν υποβαθμιστεί στο 90% των κρατών του πλανήτη. Το μεγαλύτερο πλήγμα έχουν δεχτεί τα προγράμματα εμβολιασμού, που έχουν υποχωρήσει κατά 70% παγκοσμίως και η διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου, που έχουν υποχωρήσει κατά 55%.

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Οτι ασθένειες που είχαν εξαφανιστεί με τους μαζικούς εμβολιασμούς υπάρχει κίνδυνος να βρουν χαραμάδα και να επανεμφανιστούν, απειλώντας τη δημόσια υγεία. Σε ό,τι αφορά τους καρκίνους, είναι βέβαιο ότι ασθενείς που θα μπορούσαν να σωθούν με έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία, τώρα, τουλάχιστον ένα μεγάλο ποσοστό απ' αυτούς, καταδικάζονται.

Η επιχειρηματολογία της κυβέρνησης ότι τα μέτρα περιορισμού πάρθηκαν και συνεχίζουν να παίρνονται για να μην καταρρεύσει το δημόσιο σύστημα Υγείας, αποτελεί επιβεβαίωση ότι το σύστημα δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις λαϊκές ανάγκες προ πανδημίας, πολύ περισσότερο στις συνθήκες της πανδημίας. Ξέρουμε όλοι τι γίνεται με την αναμονή για ένα ιατρικό ραντεβού, με τα χειρουργεία, τις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό, σε μέσα και υποδομές.


Μπορεί ο νέος κορονοϊός να ήταν «άγνωστος» στην επιστημονική γνώση και εμπειρία, όμως αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία για τα διαχρονικά χάλια του δημόσιου συστήματος Υγείας, σε συνθήκες που υπάρχουν πολυάριθμο επιστημονικό κι άλλο προσωπικό, απίστευτη τεχνολογία και μέσα. Η πρωτόγνωρη αυτή περιπέτεια δημόσιας υγείας ανέδειξε με τραγικό τρόπο πως ο βασικός προσανατολισμός της ανάπτυξης του συστήματος Υγείας είναι να μην κοστίζει στο κράτος και τους επιχειρηματίες η πρόληψη - θεραπεία - αποκατάσταση της υγείας του λαού και ταυτόχρονα να αποτελεί εξαιρετικό πεδίο για επενδύσεις και μπίζνες κερδοφορίας λίγων.

Στον «τζόγο» των απαιτήσεων του κεφαλαίου παίχτηκε ο χρόνος που κέρδισε ο λαός

Ολοι συμφωνούν πως με τη συμβολή του λαού μας κερδήθηκε χρόνος και οι δείκτες της πανδημίας διατηρήθηκαν μειωμένοι.

Ενώ όμως ήταν σχεδόν βέβαιο ότι μπορεί να υπάρξει ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας και με δεδομένο ότι ούτε εμβόλιο υπάρχει, αλλά ούτε και ειδική φαρμακευτική αγωγή, τι ακριβώς έκανε η κυβέρνηση της ΝΔ; Δυστυχώς, η κυβέρνηση έπαιξε στον «τζόγο» των απαιτήσεων του κεφαλαίου στον Τουρισμό και τις Μεταφορές ό,τι κέρδισε ο λαός με την υπεύθυνη στάση του το προηγούμενο διάστημα. Εκανε ό,τι μπορούσε για να μην ενοχληθούν οι επιχειρηματίες του χώρου να «μαζέψουν» πελατεία και κέρδη.

Η «βαριά βιομηχανία» της χώρας, όπως ονόμασαν εδώ και δεκαετίες τον Τουρισμό, άνοιξε με τους ίδιους όρους, με «τα πρωτόκολλα του μεγάλου κεφαλαίου»... Είναι σε όλους πλέον φανερό ότι η έξαρση των κρουσμάτων, μέσα στον Αύγουστο κι ενώ τα κρούσματα αρχές καλοκαιριού είχαν μηδενιστεί, οφείλεται στο «άνοιγμα» του Τουρισμού, το οποίο έγινε με τους όρους που έθεσαν οι tour operators, οι μεγαλοξενοδόχοι, οι αεροπορικές εταιρείες και οι εφοπλιστές, χωρίς να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του λαού και των ταξιδιωτών. Η κυβέρνηση άφησε σχεδόν ανεξέλεγκτη την είσοδο στη χώρα, με μερικούς «δειγματοληπτικούς» ελέγχους.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, υπολογίζεται ότι μπήκαν για τουρισμό από το εξωτερικό, τουλάχιστον 2.500 θετικοί στον κορονοϊό, χωρίς να τους γνωρίζει κανείς. Κι αυτοί, εάν δεχτούμε αυτά που λέγονται από επίσημα χείλη, ότι ένας φορέας θετικός στον κορονοϊό, τον μεταδίδει, κατά μέσο όρο τουλάχιστον σε άλλους δέκα, τότε αυτοί οι συγκεκριμένοι ξένοι τουρίστες έχουν κάνει φορείς άλλους 25.000 συνανθρώπους μας. Αυτό, όμως, θα μπορούσε να ελεγχθεί πλήρως, εάν η κυβέρνηση διέθετε εξοπλισμό και προσωπικό, εάν εφάρμοζε από την αρχή σχέδιο που να απαιτεί πιστοποιητικό πριν την είσοδο στη χώρα.

Είναι γνωστό πλέον και το τι δεν έκανε η κυβέρνηση όλο αυτό το διάστημα, που, κατά τα άλλα, θα θωράκιζε το δημόσιο σύστημα Υγείας, με γιατρούς και νοσηλευτές! Δεν έκανε τις αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις δημόσιες μονάδες Υγείας, προκειμένου να καλυφθεί - έστω - ένα μέρος των μεγάλων ελλείψεων που υπήρχαν και πριν από την πανδημία. Οσο για τις προσλήψεις που επαγγέλλεται; Είναι ίδιες με αυτές που επαγγελλόταν και ο ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή, κάποιους εργαζόμενους ορισμένου χρόνου - από 4 μήνες έως 2 χρόνια - οι οποίοι όμως αντικαθιστούν τους προηγούμενους που έληγε η θητεία τους και απολύονταν. Συνεπώς, το αποτέλεσμα είναι περίπου «μηδέν στο πηλίκον»!

Ακόμα και ο αριθμός των κλινών ΜΕΘ, ο οποίος μπορεί τώρα να φτάνει συνολικά τις 910, όμως είναι πολύ πίσω, μόλις στο 26% των απαιτούμενων 3.500 κλινών ΜΕΘ - σύμφωνα με τα διεθνή «στάνταρ» τόσο για τους ασθενείς COVID - 19, όσο και για ασθενείς όλων των άλλων περιπτώσεων.

Εφιαλτική η κατάσταση στους χώρους δουλειάς

Η αλήθεια είναι πως δεν περιμέναμε την πανδημία για να διαπιστώσουμε τη χαμηλή προστασία των εργαζομένων στα ζητήματα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Η πανδημία, όμως, όξυνε καταστάσεις, φανέρωσε σε περισσότερα μάτια τον τρόπο που τσουλάει η καπιταλιστική μηχανή και το πώς υπολογίζει την εργατική δύναμη, την ανθρώπινη ζωή.

Πέρα από τα μεγάλα λόγια των πρώτων ημερών εκδήλωσης της πανδημίας στη χώρα μας, λόγια που ανέφεραν πως για την κυβέρνηση «πρώτη αξία έχει η ανθρώπινη ζωή», οι επόμενες μέρες ήταν αποκαλυπτικές, για τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ που έγιναν «λάστιχο», στα χέρια των επιχειρηματικών ομίλων. Σήμερα γενικεύεται σε κάθε κλάδο η εμφάνιση κρουσμάτων. Παράλληλα γενικεύεται η επίθεση στην υγεία των εργαζομένων.

Από την έναρξη της εργάσιμης μέρας και τους συνωστισμούς στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, έως και την επιστροφή στο σπίτι, η κυβέρνηση πουλάει την «ατομική ευθύνη» και δείχνει με το δάχτυλο τους ανέργους, τους μισοεργαζόμενους, τους κακοπληρωμένους που πληρώνουν τα πρώτα σημάδια εκδήλωσης της νέας οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης...

Την ίδια ώρα που οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν στα σωματεία τους κρούσματα σε αρκετούς χώρους δουλειάς, η αντίδραση της εργοδοσίας, είναι πάνω - κάτω ίδια, τηρώντας μόνο στα λόγια και όχι με πράξεις και ερμηνεύουν όπως θέλουν και όπως τους συμφέρει το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ.

Μόλις προχτές σε εργασιακό χώρο γνωστής ΜΚΟ έφτασαν στο σημείο, ωμά και κυνικά, να καλούν στην εργασία μέχρι και θετικά, ασυμπτωματικά κρούσματα. Σε άλλους εργασιακούς χώρους, το πρωτόκολλο υγείας μετατρέπεται σε πρωτόκολλο «δεν ξέρω, δεν είδα, δεν άκουσα», καθώς αποκρύπτονται κρούσματα. Και η ζωή και η εργασία συνεχίζεται, χωρίς υγειονομικά μέτρα, σε βάρος των ίδιων των εργαζομένων και των καταναλωτών!

Σε άλλους χώρους, το πρωτόκολλο ερμηνεύεται ως «ένας ίσον κανένας». Δηλαδή, οι εργαζόμενοι ενημερώνονται για το κρούσμα ανά 2άδες - 3άδες ώστε «να μη γίνει σούσουρο» και το μόνο μέτρο που παίρνεται, είναι να μπει σε καραντίνα για 14 μέρες το κρούσμα και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι να συνεχίζουν κανονικά την εργασία τους, σα να μη συμβαίνει τίποτα. Με δύο λόγια, η εργοδοσία δεν υπολογίζει τίποτα και κανέναν μπροστά στο δικό της κέρδος!

Την ίδια στιγμή που τα πρωτόκολλα υγείας είναι αόρατα, είναι πλήρως ορατή η επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι, στο όνομα της πανδημίας. Ολους αυτούς τους μήνες η πλειοψηφία ζει έναν πραγματικό εφιάλτη. Οι απολύσεις εκτόξευσαν την ανεργία, χιλιάδες εργαζόμενοι βρέθηκαν εκτός παραγωγής και χωρίς εισόδημα. Ενα πάρα πολύ μεγάλο ποσοστό εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων κλήθηκε να επιβιώσει με 605 ευρώ, κατά μέσο όρο, για όλη αυτήν τη χρονική περίοδο. Χιλιάδες εργαζόμενοι, σε καθεστώς αναστολής σύμβασης, περιμένουν δύο μήνες για να πάρουν 534 ευρώ και να πληρώσουν τα χρέη των νοικοκυριών τους, τα οποία, βέβαια, πιέζουν ασφυκτικά, χωρίς αναστολή.

Σήμερα, παραμονές των εξαγγελιών της κυβέρνησης στη Θεσσαλονίκη, κυβέρνηση και μεγαλοεργοδοσία «κόβουν και ράβουν» ήδη την «επόμενη μέρα», με τη μονιμοποίηση και εμβάθυνση όλων των δήθεν «έκτακτων» μέτρων. Καθημερινά, προσθέτουν αντιδραστικές διατάξεις εις βάρος των εργαζομένων. Εφτασαν στο σημείο να τιμωρούν τους εργαζόμενους που μπαίνουν σε προληπτική καραντίνα και να τους φορτώνουν ώρες εργασίας αναδρομικά.

Ζεστό χρήμα στους βιομήχανους και νέα επίθεση στους εργαζόμενους

Σε όλη την Ευρώπη, ΕΕ και κυβερνήσεις «τρέχουν» το αντεργατικό πρόγραμμα SURE, δηλαδή νέα δάνεια στα κράτη - μέλη, ζεστό χρήμα στους μονοπωλιακούς ομίλους. Χρήματα τα οποία σε τελική ανάλυση, θα φορτωθούν και πάλι στους εργαζόμενους και το λαό με νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, με Ασφαλιστικό Πινοσέτ, με νέες ιδιωτικοποιήσεις, με νέους φόρους, πλειστηριασμούς λαϊκών κατοικιών και κατασχέσεις. Και επιπλέον, ήδη αυτό το πρόγραμμα αξιοποιείται για την παραπέρα γενίκευση της «ευελιξίας», της δουλειάς - «λάστιχο», με μισθούς πείνας.

Ολους αυτούς τους μήνες, ταΐζονται με δισεκατομμύρια ευρώ βιομήχανοι, εφοπλιστές, τραπεζίτες. Και την ίδια στιγμή, ο παραγωγός του πλούτου αφήνεται να ζει με ξεροκόμματα και φιλοδωρήματα, που τσακίζουν τις συμβάσεις και μειώνουν ακόμα παραπέρα τον μέσο μισθό.

Αξιοποιούν την πανδημία, χτυπώντας τη σταθερή και μόνιμη εργασία, το 8ωρο, όπου ακόμα υπάρχει, έχοντας τους εργαζόμενους στο «ψυγείο» και αναλώσιμους, για να τους χρησιμοποιούν όποτε και όπως τους χρειάζονται, να τους πληρώνουν όσο και όποτε θέλουν. Τα νέα αντιλαϊκά μέτρα δεν ήρθαν για την πανδημία, αλλά για να μείνουν και να προστεθούν στα προηγούμενα.

Ομως μαζί με τον αγώνα για το μεροκάματο, τον μισθό, την Ασφάλιση, στο επίκεντρο της πάλης των εργαζομένων πρέπει να μπουν και τα ζητήματα προστασίας της υγείας των εργαζομένων. Στηρίζουμε τις διεκδικήσεις των εργατικών σωματείων μπροστά στο νέο κύμα πανδημίας.

  • Να διασφαλιστεί η εργασία όλων των εργαζομένων με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας κι ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.
  • Δωρεάν τεστ για τους εργαζόμενους, με ευθύνη της εργοδοσίας και του κράτους.
  • Να υπάρξουν έλεγχοι για την αποσιώπηση κρουσμάτων από την εργοδοσία.
  • Το πρωτόκολλο υγείας να μη γίνεται «λάστιχο» για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.
  • Να αυξηθούν τώρα τα δρομολόγια στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ιδίως τις ώρες αιχμής.
  • Δεν αποδεχόμαστε καμιά αρνητική αλλαγή στους όρους και τις συνθήκες δουλειάς μας, στα δικαιώματά μας, στο όνομα της αντιμετώπισης της πανδημίας.
  • Να εξασφαλιστούν έκτακτες άδειες ειδικού σκοπού, με αποδοχές για όσους εργαζόμενους χρειαστεί να μείνουν σπίτι, είτε για τη φύλαξη παιδιών ή ασθενών, είτε από μέτρα που έχουν να κάνουν με την αντιμετώπιση της επιδημίας (π.χ. κλείσιμο κτιρίων για απολυμάνσεις κ.λπ.).
  • Αν για οποιονδήποτε λόγο ο εργαζόμενος δεν μπορεί να δουλέψει στο χώρο δουλειάς, με εξασφαλισμένες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας να παίρνει άδεια ειδικού σκοπού με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση.
  • Απαιτούμε τη συγκρότηση μεικτών υγειονομικών επιτροπών, ανά εταιρεία, στις οποίες θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των εργαζομένων (ΕΥΑΕ) και εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό. Με αυτόν τον τρόπο, θα διασφαλίσουμε ότι οι αποφάσεις θα λαμβάνονται με βάση τα ιατρικά δεδομένα και τις ανάγκες που προκύπτουν στους χώρους δουλειάς.
  • Να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους που έρχονται σε επαφή με πελάτες (τεχνικοί, καταστήματα) με βάση τις οδηγίες των επιστημόνων.
  • Να σταματήσουν αμέσως οι πλειστηριασμοί κύριας κατοικίας, οι διακοπές σε ηλεκτρικό ρεύμα και νερό, λόγω των χρεών των εργατικών και λαϊκών νοικοκυριών.
  • Κεντρική προμήθεια προϊόντων για απολύμανση με πιστοποίηση, απολυμαντικά διαλύματα για καθαρισμό χεριών και επιφανειών για εργαζόμενους που έχουν καθημερινή επαφή με κοινό - πελάτες, αλλά και μέτρα για την απολύμανση και σωστή χρήση των εργαλείων της δουλειάς μας, π.χ. ακουστικά, πληκτρολόγια κ.λπ.
Κανένα ουσιαστικό μέτρο για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων

Μόλις προχτές το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε πότε θα ανοίξουν τα σχολεία. Περιμέναμε μια βδομάδα, για να μάθουμε τι τελικά; Μήπως οι αγωνίες και οι προβληματισμοί γονιών, εκπαιδευτικών και μαθητών βρήκαν απάντηση; Προφανώς και όχι.

Αλλωστε, πώς μπορείς να περιμένεις σιγουριά και σταθερότητα από μια κυβέρνηση που κάνει «λάστιχο» τα υγειονομικά πρωτόκολλα, ακόμα και για τη λειτουργία των σχολείων που η ίδια θεωρούσε αναγκαία και μάλιστα σε συνθήκες που το επιδημιολογικό φορτίο ήταν μικρότερο;

Αλλωστε, πώς μπορείς να περιμένεις διασφάλιση των αναγκαίων όρων λειτουργίας των σχολείων, ώστε να προστατεύεται η υγεία, να γίνεται ουσιαστικά η μορφωτική διαδικασία, όταν ορθά - κοφτά οι υπουργοί της κυβέρνησης λένε απλά και ξεδιάντροπα ότι αυτό κοστίζει;

Αλήθεια; Δικά τους είναι τα χρήματα; Ποιος πληρώνει ακόμα και γι' αυτήν την κουτσουρεμένη δημόσια Παιδεία; Η λαϊκή οικογένεια είναι αυτή που πληρώνει. Και γι' αυτό έχει απαίτηση, και σωστά, να λειτουργούν τα σχολεία σωστά, με ασφάλεια.

Και να πει κανείς ότι δεν περιμέναμε να έρθει δεύτερο κύμα πανδημίας; Οι επιστήμονες το έλεγαν, η κυβέρνηση το έλεγε, και ίσως με την αντιλαϊκή διαχείριση που έκανε, το έφερε και πιο γρήγορα. Αλλά τελικά, όμως, τίποτα δεν έκανε για να εξασφαλίσει το άνοιγμα των σχολείων με τους καλύτερους δυνατούς όρους για μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς, προκειμένου να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός.

Δεν ικανοποίησε κανένα από τα μέτρα που πρότειναν οι σύλλογοι γονέων και εκπαιδευτικών, με βάση την πείρα τους και την άμεση γνώση των προβλημάτων που υπάρχουν στα σχολεία. Δεν έκανε και δεν κάνει μαζικές προσλήψεις εκπαιδευτικών. Δεν μονιμοποιεί εκείνους που δουλεύουν χρόνια στην Εκπαίδευση. Δεν βελτίωσε τις υποδομές στα σχολεία ούτε δημιούργησε νέες. Δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο αναβάθμισης της υγειονομικής επιτήρησης των σχολείων, ρίχνοντάς τα όλα στην ατομική ευθύνη, όσων εμπλέκονται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στη μορφωτική διαδικασία.

Και δεν φτάνει αυτό. Δεν φτάνει που κουνάει το δάχτυλο στον λαό, στη νεολαία, λέγοντάς τους «πολύ χαλαρώσατε». Λέει και ψέματα. Λέει ότι ο μέσος όρος των μαθητών ανά τάξη σε όλη την Ελλάδα είναι 17 και ότι αυτό δεν δικαιολογεί ανησυχίες για συγχρωτισμό! Μπερδεύει πορτοκάλια με μήλα. Σα να λέμε ότι ο μέσος όρος παγκόσμιων κυπέλλων ποδοσφαίρου Ελλάδας - Βραζιλίας είναι 2 και μισό...

Οπως προκύπτει, την περσινή χρονιά, το 57% των τμημάτων στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση είχαν πάνω από 17 μαθητές. Και συνολικά το 74% των μαθητών έκαναν μάθημα σε τμήματα με περισσότερα από 17 άτομα. Ειδικά στην Αττική, όπου καταγράφονται και τα περισσότερα κρούσματα του κορονοϊού πανελλαδικά, το 85% των μαθητών κάνει μάθημα σε τμήματα με περισσότερα από 17 άτομα.

Και σίγουρα πολλοί από εσάς ξέρουν πολύ καλά, γιατί ζουν αυτήν την άθλια κατάσταση. Την οποία ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ άλλαξε, ο οποίος παριστάνει τάχα τον ανήξερο για τα κενά στα σχολεία, την υποχρηματοδότηση της Εκπαίδευσης, την αδιοριστία χιλιάδων εκπαιδευτικών. Ενώ έχει και ο ίδιος πολύ μεγάλη ευθύνη.

Τα ξέρει όλα αυτά η κυβέρνηση. Οπως τα ξέρουν πολύ καλά όλες οι κυβερνήσεις που όταν καλούνται να απαντήσουν στα δίκαια αιτήματα του κόσμου της Εκπαίδευσης, με μια φωνή λένε ότι «κοστίζουν»! Οτι η οικονομία «δεν αντέχει»! Προφανώς εννοούν ότι δεν τους παίρνει να κόψουν από τους πακτωλούς χρημάτων που μοιράζουν στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Η κατευθυνόμενη «επιστημοσύνη» γεννάει την ανησυχία στο λαό

Κι όταν στριμώχνεται, αξιοποιεί και διάφορους καλοθελητές της επιστημονικής κοινότητας, που με παιδιάστικα σχεδιαγράμματα, θέλουν να πείσουν ότι δεν είναι μεγάλη η διαφορά ανάμεσα σε μια τάξη 15 και μια τάξη 25 μαθητών! Η τοποθέτηση αυτή του εκπροσώπου της επιτροπής των «ειδικών» αποτελεί τον ορισμό της κατευθυνόμενης «επιστημοσύνης», προκειμένου να στηριχτεί η κυβερνητική πολιτική. Εάν είναι έτσι, γιατί να υπάρχουν τα μέτρα κατά του συγχρωτισμού; Αυτά βλέπει ο λαός μας και ανησυχεί. Νιώθει ότι τον δουλεύουν, δεν εμπιστεύεται την κυβέρνηση κι αυτό είναι φυσιολογικό.

Ομως, αυτή η άρση εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση έχει νόημα και αποτέλεσμα όταν δεν στρέφεται ενάντια στην ίδια την προστασία της λαϊκής υγείας, όταν δηλαδή δεν εγκλωβίζεται σε διάφορες αντιδραστικές αντιεπιστημονικές θεωρίες συνωμοσίας. Οι οποίες πρέπει να πούμε, βολεύουν και την κυβέρνηση για να ταυτίσει τη διεκδίκηση και τη φυσιολογική ανησυχία με την οπισθοδρόμηση. Οταν ακριβώς η δική της αντιλαϊκή διαχείριση της πανδημίας είναι καραμπινάτη αντίδραση.

Απολύτως ρεαλιστικό το αίτημα για 15 μαθητές ανά τάξη

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, φωτίζεται η αναγκαιότητα της πάλης με περιεχόμενο τις σύγχρονες, ξεκάθαρα ρεαλιστικές, ανάγκες. Γιατί δεν είναι πολυτέλεια, αλλά απόλυτη προτεραιότητα, να τεθεί στο επίκεντρο η αναγκαιότητα ανάπτυξης δικτύου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, η οποία θα εκφράζεται συγκεκριμένα στα σχολεία.

  • Με μόνιμη παρουσία νοσηλευτών σε κάθε σχολείο.
  • Με πρόβλεψη σταθερής παρουσίας γιατρών σε ομάδες σχολείων ή και μόνιμης παρουσίας σε πολυπληθή σχολεία.

Γιατί η άμεση μονιμοποίηση των χιλιάδων αναπληρωτών και μπορεί και πρέπει να γίνει. Γιατί κάθε χρόνο αναπληρώνουν τον εαυτό τους. Γιατί οι μόνιμοι διορισμοί συμβάλλουν ουσιαστικά στη συνέχεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας, που ειδικά σε αυτήν την περίοδο, αναδεικνύεται ακόμα πιο επιτακτική, λόγω των συνεχών διαταραχών που υπάρχουν.

Η κατάσταση αυτή διαμορφώνει άνισους όρους στην πρόσβαση των μαθητών στη μόρφωση. Επιτείνει τις κοινωνικές και μορφωτικές ανισότητες που προφανώς προϋπάρχουν, σε συνθήκες μάλιστα εμπορευματοποίησης της Εκπαίδευσης. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι απολύτως ρεαλιστικό και αναγκαίο να υλοποιηθεί το αίτημα για 15 μαθητές ανά τάξη. Και για να υπάρξει αποφυγή συνωστισμού, όπως και οι ειδικοί θέτουν, αλλά και για να καλυφτούν τα μορφωτικά κενά που δημιουργήθηκαν, αλλά και συνολικότερα για τη βελτίωση του εκπαιδευτικού και παιδαγωγικού έργου σε κάθε σχολείο.

Η «αυτοδιοίκηση» των ΑΕΙ τα δεσμεύει όλο και περισσότερο στις ανάγκες της καπιταλιστικής κερδοφορίας

Τις προηγούμενες μέρες, με αφορμή και την ανακοίνωση των βάσεων, η υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι θα προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές και στα πανεπιστήμια της χώρας. Τους έπιασε ο πόνος για τους φοιτητές και τις φοιτήτριες. Οταν κυριολεκτικά, το σχέδιο της κυβέρνησης είναι κλειστά ΑΕΙ, να βγαίνει το μάθημα όπως όπως. Ενώ μια είδηση των ημερών είναι ότι ήδη φουλάρουν οι μηχανές με νέα επιχειρηματικά σχέδια, για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση στα πανεπιστήμια.

Η κατάσταση στα ΑΕΙ αποδεικνύει περίτρανα τις συνέπειες από την επιχειρηματική δράση τους. Αποδεικνύει τι σημαίνει, τελικά, λειτουργία με όρους ανταγωνιστικούς και με όρους «αυτοδιοίκησης». Δηλαδή απελευθέρωση των ΑΕΙ να λειτουργούν με κύριο γνώμονα την ανάπτυξη επιχειρηματικής ερευνητικής δράσης, θέτοντας σε δεύτερη μοίρα τις ανάγκες των φοιτητών.

Σε αυτό το πλαίσιο, άλλωστε, της λεγόμενης αυτοδιοίκησης που επί της ουσίας οδηγεί σε ΑΕΙ περισσότερο δεσμευμένα στις ανάγκες της καπιταλιστικής κερδοφορίας, ρίχνει η κυβέρνηση το μπαλάκι στις διοικήσεις των ΑΕΙ. Αυτή ακριβώς είναι η κατάσταση. Πανεπιστήμια πολλών ταχυτήτων. Κι αυτό εκφράζεται και στα διάφορα προβλήματα που εμφανίστηκαν και το προηγούμενο διάστημα, αλλά και σήμερα, με τις διαφοροποιημένες λύσεις που δίνουν οι διοικήσεις των ΑΕΙ στο πώς θα γίνει εξεταστική.

Το ρεαλιστικό και το αναγκαίο των διεκδικήσεων που θέτουμε στα ΑΕΙ, αποδεικνύεται πρώτα και κύρια από το γεγονός ότι σήμερα υπάρχει σοβαρό επίπεδο υποδομών και για να απλωθεί η εκπαιδευτική διαδικασία και για να προχωρήσει η ερευνητική διαδικασία που προβλέπεται στις σπουδές.

Οι υποδομές αυτές, τα αμφιθέατρα που φιλοξενούν εταιρείες και διάφορα think tank, να δοθούν για τις ανάγκες των φοιτητών. Και να προσληφθεί άμεσα εκπαιδευτικό προσωπικό, που περιμένει με τα διδακτορικά στο χέρι, για να μπορέσει να γίνει σωστά το πανεπιστημιακό μάθημα. Αυτό είναι το βασικό που πρέπει να διασφαλιστεί για να έχουμε ανοιχτά ΑΕΙ, με όρους προστασίας της υγείας όλων και με συνέχεια της ουσιαστικής μορφωτικής διαδικασίας.

Είναι ανάγκη να υπάρχει «πλεόνασμα» προσωπικού και υποδομών

Τα όσα μάλιστα ισχυρίζονται τα κυβερνητικά στελέχη, ότι η στελέχωση των δημόσιων νοσοκομείων ήταν επαρκής και μάλιστα δεν χρειάστηκε να αξιοποιηθεί, είναι άκρως επικίνδυνα. Διότι θεωρεί «φυσιολογικό» το γεγονός ότι την προηγούμενη περίοδο η συντριπτική πλειοψηφία των χρόνιων ασθενών δεν είχαν καμία συνέχεια της ιατρικής τους παρακολούθησης, αποκλείστηκαν από τις δημόσιες μονάδες Υγείας, με προφανή αρνητικά αποτελέσματα.

Με τους ρυθμούς αύξησης των κρουσμάτων, σε συνδυασμό με όλες τις άλλες ανάγκες για νοσηλεία σε ΜΕΘ, είναι βάσιμο το ενδεχόμενο να μπει και εδώ επί τάπητος το δίλημμα στους γιατρούς για το «ποιος θα μπει στη ΜΕΘ και ποιος όχι», πράγμα που σημαίνει, ποιος θα ζήσει ενδεχομένως και ποιος θα πεθάνει. Αυτό ακριβώς είδαμε με δραματικό τρόπο στη γειτονική Ιταλία, στην Ισπανία, στις ΗΠΑ και αλλού.

Η ανάγκη να υπάρχει «πλεόνασμα» προσωπικού και υποδομών, προκειμένου σε κάθε περίπτωση να αντιμετωπίζονται πλήρως όλες οι τρέχουσες ανάγκες, αλλά και οι έκτακτες, συγκρούεται με τη λογική του «κόστους - οφέλους» και της λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων με επιχειρηματικά κριτήρια. Θυμίζουμε μόνο πως πολλοί εγκαυματίες από τη μεγάλη τραγωδία στο Μάτι δεν νοσηλεύτηκαν σε ειδικές μονάδες, γιατί αυτές δεν υπήρχαν!

Είναι κρίσιμο, επίσης, ζήτημα ότι ο χρόνος που κερδήθηκε δεν αξιοποιήθηκε για τη στελέχωση - ανάπτυξη και τον εξοπλισμό των δημόσιων μονάδων της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, οι οποίες όχι μόνο παραμένουν αποδεκατισμένες και υποστελεχωμένες, αλλά και ένα μέρος του προσωπικού τους μετακινείται για τις ανάγκες εφημερίας των υπόλοιπων δημόσιων νοσοκομείων. Δηλαδή διαχείριση της «ανεπάρκειας σε προσωπικό», στην κατεύθυνση «μισοκλείνω μια τρύπα ανοίγοντας άλλες»!

Οι εργαζόμενοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, μαζί με τους μαχόμενους υγειονομικούς, πριν η πανδημία πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, είναι ανάγκη να απαιτήσουν από την κυβέρνηση μέτρα αποφασιστικής στήριξης του συστήματος Υγείας. Με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, αλλά και στα νοσοκομεία.

Να υπάρξει επαρκής αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό, για τη στήριξη όλων των δημόσιων μονάδων Υγείας, για τις «τρέχουσες» και τις έκτακτες ανάγκες.

Να καταργηθεί κάθε πληρωμή και συμμετοχή του λαού για νοσηλεία, εξετάσεις, φάρμακα.

Να γίνουν μαζικά προσλήψεις με μόνιμη σχέση εργασίας υγειονομικού και άλλου προσωπικού, όλων των κλάδων και ειδικοτήτων στα νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας, στο ΕΚΑΒ, στην υπηρεσία «Βοήθεια στο Σπίτι».

Να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι στην Υγεία, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, που εργάζονται με παντός είδους προσωρινές σχέσεις εργασίας. Να μη γίνει καμία απόλυση!

Να επαναλειτουργήσουν πλήρως όλες οι δημόσιες μονάδες Υγείας, τα εργαστήρια κ.λπ. που έχουν κλείσει ή υπολειτουργούν.

Να ανοίξουν όλα τα νοσοκομεία που έκλεισαν τα τελευταία χρόνια.

Σχέδιο επίταξης όλων των δομών του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας, για να μπει σε εφαρμογή σε περίπτωση γιγάντωσης της πανδημίας.

Να αναπτυχθούν, να στελεχωθούν και να εξοπλιστούν όλα τα Κέντρα Υγείας και να λειτουργούν όλο το 24ωρο, όλο το χρόνο.

Να αναπτυχθούν τουλάχιστον 3.500 κρεβάτια ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία.

Να εξασφαλιστούν η αναγκαία ποσότητα και ποιότητα προστατευτικών μέσων, υγειονομικό υλικό κ.λπ.

Να εφαρμοστούν μέτρα προληπτικού ελέγχου μαζικά των τουριστών στις χώρες προέλευσης και κατά την είσοδο στη χώρα, καθώς και πλήρης εφαρμογή των μέτρων προστασίας των εργαζομένων, όπως και διαγνωστικά τεστ.

Σε αυτές όμως τις συνθήκες, είναι ανάγκη, με ευθύνη του κράτους, να οργανωθεί η συστηματική παρακολούθηση των ασθενών που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ και οι οποίοι έχουν πολλαπλές ανάγκες, λόγω της νόσου, στη ζωή τους. Να οργανωθούν τμήματα όπου θα τους παρακολουθούν οι απαιτούμενες ιατρικές ειδικότητες για έλεγχο, θεραπεία, αποκατάσταση, με πλήρεις και δωρεάν παροχές, για όλα όσα απαιτούνται.

Επιπλέον, με αυτόν τον τρόπο θα μπορεί να συγκεντρώνεται η απαιτούμενη πείρα και νέα επιστημονική γνώση για τα ζητήματα αυτής της νόσου. Γιατί με τον πολυκερματισμό και το «σκορποχώρι» των πολλών και διαφορετικών «σημείων παροχής υπηρεσιών Υγείας» όπου εξαναγκάζεται να καταφεύγει ο ασθενής, εκτός από το «βασανιστήριο» της «ατομικής ευθύνης» να ψάξει ο ίδιος και να βρει πού θα απευθυνθεί, χάνεται σε μεγάλο βαθμό και η επιστημονική γνώση.

Ιδιαίτερα τώρα, μπροστά και στον επερχόμενο χειμώνα, θεωρούμε επιτακτική την ανάγκη καθολικού εμβολιασμού του πληθυσμού - της ηλικίας άνω των 6 μηνών - με το αντιγριπικό εμβόλιο. Και βέβαια, με ευθύνη του κράτους, να γίνουν καθολικά και επαναλαμβανόμενα τεστ για τον κορονοϊό στον πληθυσμό.

Σημαδεύουμε τον ορατό εχθρό, τον καπιταλισμό!

«Γιατρειά» η εργατική τάξη, η νεολαία μπορούν να βρουν όχι «γιατροπορεύοντας» το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα, αλλά παλεύοντας τώρα, αρνούμενοι να δεχτούν την «καραντίνα» στα εργατικά δικαιώματα και τις διεκδικήσεις.

Σημαδεύουμε τον ορατό εχθρό μας, τον καπιταλισμό. Αντιπαλεύουμε την πολιτική της ΕΕ και του κεφαλαίου, που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ, που στηρίζουν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ και τα άλλα κόμματα. Γιατί οι σύγχρονες κοινωνικές και λαϊκές ανάγκες σήμερα ασφυκτιούν από τον καπιταλισμό. Γιατί καλύτερη ζωή και αξιοπρέπεια σήμερα σημαίνει πριν απ' όλα ένα πράγμα: Πάλη για τον σοσιαλισμό.

Αυτόν τον δρόμο ανοίγουμε σήμερα. Πρωτοστατώντας στην πάλη για κάθε πρόβλημα. Δείχνοντας με περισσότερες πλέον αποδείξεις και από την περίοδο της πανδημίας ότι το σημερινό σύστημα χρεοκοπεί... Και πρέπει να αντικατασταθεί από μια νέα κοινωνία με ευημερία για όλους.

Δίνουμε μια μάχη «τώρα» με την προοπτική «του αύριο», με την προοπτική μιας άλλης οργάνωσης της κοινωνίας και της οικονομίας, με αποκλειστικό γνώμονα τις σύγχρονες ανάγκες. Τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό. Μια κοινωνία με τέτοια οργάνωση της παραγωγής και των υπηρεσιών, όλης της οικονομίας, που η ανάπτυξή της θα καθορίζεται με αποκλειστικό γνώμονα όχι το κέρδος, αλλά τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες στη δουλειά, στην Παιδεία, στην Υγεία, παντού.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΑΤΤΙΚΟΝ»
Προσωπικό ΜΕΘ δεν βγαίνει σε καραντίνα παρά τα θετικά κρούσματα!

Σε έκτακτη Γενική Συνέλευση προχωρά το Σωματείο την Τρίτη, στις 12 το μεσημέρι

Ενας ασθενής και δύο τουλάχιστον εργαζόμενοι βρέθηκαν θετικοί σε non-Covid Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου «Αττικόν» τις τελευταίες μέρες, σε μια σοβαρή εξέλιξη που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για όλους τους νοσηλευόμενους στη συγκεκριμένη ΜΕΘ. Λόγω της υποστελέχωσης, όμως, αντί να βγει ολόκληρο το προσωπικό σε καραντίνα μέχρι να διακριβωθεί ότι δεν υπάρχουν θετικά κρούσματα ανάμεσα στους εργαζόμενους, αυτοί συνεχίζουν να δουλεύουν κανονικά, θέτοντας σε κίνδυνο τους ευάλωτους ασθενείς που νοσηλεύονται στη Μονάδα.

Για αυτή την κατάσταση σήμα κινδύνου εκπέμπει το Σωματείο Εργαζομένων στο «Αττικόν», που το πρωί της Παρασκευής κατήγγειλε ότι «το τελευταίο 36ωρο εντοπίστηκαν θετικά κρούσματα σε εργαζόμενους της ΜΕΘ που νοσηλεύει ασθενείς που δεν έχουν Covid (non-Covid ΜΕΘ)», αλλά «έως τώρα δεν έχει βγει σε καραντίνα το νοσηλευτικό προσωπικό της», που είχε έκθεση υψηλού κινδύνου στον κορονοϊό, «γιατί δεν υπάρχει προσωπικό εφεδρείας»! Αλλωστε επισημαίνει ότι «οι επικουρικοί, πάνω από 9 που λήγει η σύμβασή τους τον Οκτώβρη, είναι σε άδεια απόλυσης». Και καλεί σε έκτακτη Γενική Συνέλευση την Τρίτη, στις 12 μ. (μετά τη στάση εργασίας), απαιτώντας:

  • Να εφαρμοστούν στο ακέραιο τα υγειονομικά πρωτόκολλα και για τους υγειονομικούς. «Δεν θα ανεχτούμε εξαιρέσεις μπροστά στον κίνδυνο της δημόσιας υγείας, της διασποράς του ιού στο νοσοκομείο και της ατομικής μας προστασίας».
  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.

«Στέλνουμε SOS. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για καθυστέρηση», υπογραμμίζει το Σωματείο και καταλήγει: «Φτάνει πια με τον κυβερνητικό τυχοδιωκτισμό, που κάνει τα υγειονομικά πρωτόκολλα λάστιχο στο όνομα της υποστελέχωσης και των οικονομικών σκοπιμοτήτων!».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Τα «πανέτοιμα» νοσοκομεία στενάζουν από τις ελλείψεις και την υποβάθμιση
  • Επικίνδυνη η κατάσταση για ασθενείς και υγειονομικούς
  • Αγωνιστικές δράσεις από σωματεία στο χώρο της Υγείας την ερχόμενη Παρασκευή

Με αγωνιστικές δράσεις την Παρασκευή 11 Σεπτέμβρη στη Θεσσαλονίκη, τα σωματεία στο χώρο της Υγείας θα αναδείξουν τις ανεπάρκειες και τις ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας, τις επιπτώσεις στους υγειονομικούς και στο λαό και το πλαίσιο διεκδικήσεών τους για τα νοσοκομεία και τις υπόλοιπες βαθμίδες.

Στο πλαίσιο αυτό προγραμματίζονται πανελλαδική κινητοποίηση - στάση εργασίας (8 π.μ. - 3 μ.μ.) των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία και πορεία που θα ξεκινήσει στις 8.30 π.μ. από το Ιπποκράτειο, με κατεύθυνση το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Το απόγευμα της ίδιας μέρας, μπροστά στο ΑΧΕΠΑ, η ΟΕΝΓΕ μαζί με την ΕΝΙΘ προγραμματίζουν συνέντευξη Τύπου για να παρουσιάσουν την κατάσταση που επικρατεί και να προβάλουν την ανάγκη λήψης μέτρων.

Και στη Θεσσαλονίκη καταρρέει το αφήγημα της κυβέρνησης για το «πανέτοιμο» σύστημα Υγείας

Καθημερινά καταρρέει μέσα στα υποστελεχωμένα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, στα κλειστά Περιφερειακά Ιατρεία το κυβερνητικό αφήγημα για δήθεν «ενισχυμένο» και σε «ετοιμότητα» δημόσιο σύστημα Υγείας. Και στις δημόσιες δομές της Θεσσαλονίκης, της Κεντρικής Μακεδονίας ισχύει ό,τι και στην υπόλοιπη Ελλάδα: Από τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, που επιχειρείται να καλυφθούν με επικουρικούς και συμβασιούχους ορισμένου χρόνου μέχρι και αδυναμία των νοσοκομείων λόγω της ένδειας των υποδομών τους να οργανώσουν ακόμη και κτιριακά τον έλεγχο των ύποπτων περιστατικών.

Κάθε τρεις και λίγο μπαίνουν σε καραντίνα δεκάδες υγειονομικοί αλλά και ολόκληρες κλινικές. Σύμφωνα με πληροφορίες, το απόγευμα της Τρίτης, περιστατικό καρκινοπαθούς προσήλθε στα απογευματινά ιατρεία του χειρουργικού, κρίθηκε ότι χρειαζόταν νοσηλεία και έγινε επείγουσα εισαγωγή. Ομως, λόγω έλλειψης των εργαστηριακών υποδομών για τη διενέργεια τεστ μέσα στο νοσοκομείο (τα δείγματα στέλνονται σε ιδιωτικό εργαστήριο) δείγμα από την ασθενή λήφθηκε την επομένη το πρωί και το απόγευμα της Τετάρτης διαγνώσθηκε θετική. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ακυρωθούν τα προγραμματισμένα χειρουργεία Πέμπτης και Παρασκευής, να μπουν σε 7ήμερη καραντίνα 15 άτομα (7 νοσηλευτές και 8 γιατροί) και να σταματήσουν οι εισαγωγές στην κλινική μέχρι το πέρας της καραντίνας. Εκ των υστέρων και μετά τον κίνδυνο θανατηφόρας έκθεσης των ήδη εξασθενημένων (ανοσοκατεσταλμένων) καρκινοπαθών, έγινε γνωστό ότι δρομολογούνται οι διαδικασίες για την τοποθέτηση μηχανήματος μοριακού ελέγχου στο νοσοκομείο.

Η υποστελέχωση και οι ελλείψεις οδηγούν σε σύστημα Υγείας «μιας ασθένειας»

Ταυτόχρονα, μεγαλώνουν οι καθυστερήσεις στα τακτικά ιατρεία και χειρουργεία, αφού υποστελεχώνονται και συγχωνεύονται οι υπόλοιπες κλινικές και τμήματα για να εξασφαλιστούν οι αναγκαίες υποδομές για την περίθαλψη των περιστατικών κορονοϊού. Μια πρακτική που δείχνει ολοφάνερα τις επιπτώσεις για την υγεία του λαού από τη μετατροπή του δημόσιου συστήματος Υγείας σε «μιας νόσου» (του κορονοϊού) λόγω της αδυναμίας του να ανταποκριθεί συνδυαστικά στις ανάγκες της πανδημίας και ταυτόχρονα στις συνολικότερες ανάγκες των ασθενών.

Αποκαλυπτική είναι η κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία αναφοράς για τον κορονοϊό στη Θεσσαλονίκη (ΑΧΕΠΑ, «Παπαγεωργίου», Ιπποκράτειο, «Παπανικολάου»).

Μεγάλο μέρος των κενών του προσωπικού καλύπτεται από επικουρικούς, εργαζόμενους με συμβάσεις του ΟΑΕΔ, πολλές από τις οποίες λήγουν τους επόμενους μήνες. Ενδεικτικά, στο «Παπαγεωργίου» οι 300 περίπου κενές θέσεις καλύπτονται από 220 εργαζόμενους με «ελαστικές» μορφές εργασίας ενώ στο Θεαγένειο οι 220 κενές θέσεις καλύπτονται από 91 συμβασιούχους.

Οι προσλήψεις επικουρικών γίνονται με το σταγονόμετρο. Χαρακτηριστική είναι η εικόνα που έρχεται από την 4η ΥΠΕ. Στα 14 νοσοκομεία και 46 Κέντρα Υγείας (ΚΥ) ευθύνης της (από Θεσσαλονίκη μέχρι Εβρο) από την περίοδο έναρξης της πανδημίας μέχρι και σήμερα προσλήφθηκαν 94 επικουρικοί ιατροί (οι 23 στα ΚΥ). Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στο νοσηλευτικό και στο προσωπικό άλλων ειδικοτήτων. Την ίδια ώρα, λήγουν κατά δεκάδες οι συμβάσεις εργαζομένων, π.χ. το Νοέμβρη από το Ιπποκράτειο θα αποχωρήσουν 26 άτομα επικουρικό προσωπικό, 17 εργαζόμενοι στο «Γεννηματάς» κ.ο.κ.

Εντατικοποίηση: Η άλλη όψη της υποβάθμισης

Η εντατικοποίηση στα νοσοκομεία έχει κορυφωθεί (π.χ. οι νοσηλευτές στο Ιπποκράτειο δουλεύουν 9 - 10 μέρες συνεχόμενα), ενώ μεγάλο μέρος των ρεπό δεν έχει δοθεί. Λόγω των κενών στις οργανικές θέσεις υπάρχει μετακίνηση προσωπικού από τμήμα σε τμήμα αλλά και για την κάλυψη των εφημεριών στα ΤΕΠ, με κίνδυνο διασποράς.

Παρόμοια είναι η εικόνα και στο «Παπανικολάου»: Οι ελλείψεις σε προσωπικό έχουν ως αποτέλεσμα γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων να πραγματοποιούν υπεράριθμες εφημερίες για την κάλυψη των αναγκών της κλινικής COVID-19, οι οποίες μάλιστα είναι εδώ και 4 μήνες απλήρωτες.

Επίσης, η διοίκηση μετακίνησε στην κλινική COVID 1 παθολόγο και 10 νοσηλευτές από το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο, διογκώνοντας τα ήδη τεράστια κενά σε προσωπικό του ΨΝΘ.

Την ίδια στιγμή, η Α' ΜΕΘ λειτουργεί μεικτά (Covid-19 επιβεβαιωμένα, ύποπτα και γενικά περιστατικά!), παρά τις ενστάσεις των εργαζομένων για τα θέματα ασφάλειας των ασθενών.

Στο «Παπαγεωργίου», στη λογική του «κόστους - οφέλους», απ' τη μια αυξάνονται οι πιο «κερδοφόρες» δραστηριότητες (π.χ. χειρουργεία), απ' την άλλη, στο όνομα της αποφυγής του συγχρωτισμού, παίρνονται αποφάσεις για μείωση των πιο δαπανηρών (π.χ. χημειοθεραπείες, λόγω του υψηλού κόστους των φαρμάκων).

Σε μια ιδιαίτερα επιβαρυμένη συγκυρία για τους ασθενείς με νοσήματα θώρακα, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, δύο από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, το Ιπποκράτειο και το ΑΧΕΠΑ, εξακολουθούν να μη διαθέτουν Πνευμονολογικές κλινικές, με αποτέλεσμα κάθε φορά που εφημερεύουν μια ολόκληρη πόλη να μη διαθέτει πνευμονολόγο ούτε για... δείγμα.

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στα νοσοκομεία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Ενδεικτικά αναφέρουμε την περίπτωση του Νοσοκομείου Εδεσσας: Η Παθολογική κλινική μένει με δύο (2) γιατρούς και για την ενίσχυσή της έχει αποσπαστεί άτομο από το Κέντρο Υγείας Αριδαίας, με αποτέλεσμα την αποδυνάμωση ενός Κέντρου που καλύπτει μία άγονη και προβληματική περιοχή της ΠΕ Πέλλας. Το Ακτινολογικό Τμήμα λειτουργεί με έναν (1) ακτινολόγο που προφανώς και δεν μπορεί να εξασφαλίσει την 24ωρη λειτουργία και τη γενική εφημερία ενός νοσοκομείου.

Η αγανάκτηση να γίνει αγωνιστική διεκδίκηση

Ο Χρήστος Καραχρήστος, ειδικευόμενος πνευμονολόγος στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου», Γραμματέας της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ), επισημαίνει: «Οι τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν σε προσωπικό στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης (πριν από την πανδημία υπήρχαν κενά στο 30% των θέσεων για ειδικευμένους και ειδικευόμενους ιατρούς) οδηγούν το προσωπικό να εργάζεται εξαντλητικά ωράρια και εφημερίες, εγκυμονώντας κινδύνους για τους ασθενείς και για τους ίδιους. Ο μεγάλος όγκος ασθενών με COVID που χρειάστηκε νοσηλεία το προηγούμενο διάστημα δοκίμασε τα όρια των νοσοκομείων ήδη από τον Αύγουστο. Χαρακτηριστικά, στην κλινική πανδημίας του "Παπανικολάου" έφτασαν να νοσηλεύονται πάνω από 60 ασθενείς σε 3 διαφορετικούς ορόφους, με μόλις 3 θεράποντες ιατρούς συνολικά και 3 νοσηλευτές ανά βάρδια σε κάθε όροφο. Η νοσηλεία βαρέως πασχόντων ασθενών είναι αδύνατη με τέτοια υποστελέχωση, πόσο μάλλον στις υπάρχουσες συνθήκες νοσηλείας ασθενών με COVID».

Εξηγώντας τις αιτίες αυτής της κατάστασης σημειώνει: «Είναι κρίσιμο να γίνει κατανοητό ότι αποτελεί πάγια τακτική όλων των κυβερνήσεων η απαξίωση της δημόσιας Υγείας, που έχει καταστήσει το ΕΣΥ αδύναμο να παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Υγείας στο λαό».

Ο Χρ. Καραχρήστος καλεί τους συναδέλφους του υγειονομικούς να εκφράσουν την «οργή που βράζει μέσα τους με αγωνιστική διεκδίκηση για την άμεση ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας. Να δυναμώσει ο αγώνας για να αξιοποιηθούν όλες οι δυνατότητες και τα μέσα που υπάρχουν σήμερα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, για μέτρα προστασίας της υγείας του λαού. Να δυναμώσει ο αγώνας για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, για μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, για μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ στους εργαζόμενους στην Υγεία, στην Πρόνοια, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, σε όλους τους μεγάλους εργασιακούς χώρους, για μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία, παντού, για σχέδιο επίταξης του ιδιωτικού τομέα».

Οι επιπτώσεις τις ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας

Για την περίπτωση του Νοσοκομείου «Παπαγεωργίου», που αποτελεί άλλωστε πρότυπο λειτουργίας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια (ως ΝΠΙΔ), μίλησε ο Θανάσης Τασιούδης, νοσηλευτής στο ΤΕΠ, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων:

«Το Ιδρυμα εδώ και χρόνια έχτισε και συνεχίζει να χτίζει, κομπάζοντας για τα εκατομμύρια του κύκλου εργασιών και τα εκατομμύρια "κέρδη", αν και η περίοδος του κορονοϊού έβαλε τους διοικούντες στα βαθιά νερά, αυτά της "μειωμένης παραγωγής", άρα και των εσόδων.

Ηδη στο Νοσοκομείο "Παπαγεωργίου" εφαρμόζονται 7 - 8 μορφές εργασιακών συμβάσεων. Η διοίκηση δηλώνει ότι αποτελεί δυσβάσταχτο βάρος το κόστος των επικουρικών. Οψόμεθα δηλαδή γι' αυτούς που οι συμβάσεις τους λήγουν προσεχώς. Μπαίνουν περιορισμοί λόγω κόστους στην υπηρεσία της καθαριότητας.

Είναι επιλογές της ΕΕ, των κυβερνώντων όλων των αποχρώσεων μέχρι τα τώρα, να δημιουργήσουν συνθήκες τέτοιες που να διευκολύνουν τη συντήρηση των συστημάτων Υγείας με όλο και μικρότερο κόστος για τον κρατικό κορβανά. Γιατί ο παράγοντας που εξασφαλίζει την κερδοφορία είναι το χαμηλό εργατικό κόστος. "Αναγκαία" λοιπόν η ανακύκλωση εργαζομένων με εποχικότητα και περιοδικότητα στην εργασία... Η περαιτέρω επέκταση της λειτουργίας του δημόσιου συστήματος με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια είναι αυτό που απαιτεί τις "ελαστικές" μορφές εργασίας. Αυτή είναι η αιτία και μ' αυτό πρέπει να συγκρουστούμε».

202 νέα κρούσματα ανακοινώθηκαν την Παρασκευή

Μειώθηκε την τελευταία βδομάδα ο μέσος όρος των τεστ ενώ βρίσκεται σε έξαρση η πανδημία

Με το γνωστό «αν χρειαστεί» απάντησε και χτες η κυβέρνηση (διά στόματος Β. Κοντοζαμάνη, κατά τη διάρκεια της επίσημης ενημέρωσης για τον κορονοϊό) στα προβλήματα που συνδέονται με την εξέλιξη της πανδημίας και αφορούν τον μικρό αριθμό ημερήσιων τεστ - ο οποίος όλο και μειώνεται -, τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, εξοπλισμό, αναλώσιμα στο δημόσιο σύστημα Υγείας και τη λήψη αποσπασματικών και ανεπαρκών μέτρων.

Για τη θωράκιση των Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων ο λαχνός έπεσε και πάλι στην «ατομική ευθύνη» των εργαζομένων, οι οποίοι δουλεύουν τους τελευταίους μήνες σε συνθήκες εντατικοποίησης, άλλοι υπό απόλυση, όλοι κακοπληρωμένοι και κλήθηκαν από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Ν. Χαρδαλιά, να αναστείλουν άδειες, να αποφεύγουν κοινωνικές δραστηριότητες, να μην πηγαίνουν σε κοινόχρηστους χώρους συνάθροισης κ.λπ. Σε ό,τι αφορά την τιμή των τεστ στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, ο υφυπουργός Υγείας δήλωσε προκλητικά ότι δεν έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα αισχροκέρδειας και υπάρχει επάρκεια στα τεστ κάνοντας λόγο για 17.000/μέρα, ενώ από τη μεριά του ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Χ. Γώγος ανέφερε ότι «ιδανικό θα ήταν να γίνονταν τεστ σε όλους, ωστόσο οι δυνατότητες είναι περιορισμένες και σε εργαστήρια και αντιδραστήρια».

Για το ρωσικό εμβόλιο αναφέρθηκε ότι η ανοσιακή ανταπόκριση φτάνει στο 100%, βρίσκεται στη φάση 3 (χορήγηση εμβολίου σε μεγάλο αριθμό ασθενών και υποκατηγοριών), όπου αναμένεται να εγκριθεί.

Χτες ανακοινώθηκαν άλλα 202 νέα κρούσματα στη χώρα, ενώ άλλος ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του, με το σύνολο των νεκρών να φτάνει τους 279. Τα 10 κρούσματα είναι εισαγόμενα, τα 86 στην Αττική, 16 στη Θεσσαλονίκη, 12 στην Πιερία, 10 στην Πέλλα, 8 στη Ζάκυνθο, 7 σε Ημαθία και Ηράκλειο και τα υπόλοιπα κατανέμονται σχεδόν σε όλη τη χώρα (Αιτωλοακαρνανία, Αρκαδία, Αχαΐα, Βοιωτία, Γρεβενά, Δράμα, Δωδεκάνησα, Γιάννενα, Καρδίτσα, Κοζάνη, Κόρινθο, Κυκλάδες, Λακωνία, Λάρισα, Λέσβο, Μαγνησία, Πρέβεζα, Ρέθυμνο, Σέρρες, Τρίκαλα, Φθιώτιδα, Χανιά).

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 11.200, 38 άνθρωποι νοσηλεύονται διασωληνωμένοι και 157 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Η «επιδείνωση στον άξονα της Υγείας» αποτυπώνεται και στη 13η έκθεση προόδου του Παρατηρητηρίου (αφορά το διάστημα από 27 Αυγούστου έως 2 Σεπτέμβρη), σύμφωνα με την οποία ο μέσος όρος των ημερήσιων κρουσμάτων έχει διαμορφωθεί στα 220 και των ημερήσιων θανάτων διπλασιάστηκε σε μια βδομάδα από 2 σε 4.

Ο κυλιόμενος μέσος όρος των τεστ ανά μέρα μειώθηκε στα 13.400 την τελευταία βδομάδα, από 18.740 πριν από μια βδομάδα. Ακόμη και στην εκπνοή της τουριστικής σεζόν και παρά τη μείωση των διαγνωστικών τεστ, το 10% - 12% των κρουσμάτων είναι εισαγόμενα.

Ηδη μέχρι στιγμής η πληρότητα των απλών κλινών διαθέσιμων για περιστατικά Covid-19 είναι 23%, στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη φτάνει το 35%, ενώ μόλις 3.479 κρεβάτια είναι διαθέσιμα σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας.

Εκφράζεται ιδιαίτερη ανησυχία για την εκτεταμένη διασπορά σε νεαρότερες ηλικίες. Αυτό απεικονίζεται τόσο στον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων σε ηλικίες κάτω των 40 ετών όσο και τη συρροή διασωληνωμένων βαρέων περιστατικών σε σχετικά νεαρές ηλικιακές ομάδες. Συγκεκριμένα, ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων είναι τα 39 έτη.

ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
Μεγαλύτερες οι ανάγκες, ίδιος και λειψός ο αριθμός των εργαζομένων

Στις συνθήκες της πανδημίας το δίκαιο αίτημα για μόνιμη δουλειά αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα

Με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα για το ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς, το πάγιο αίτημα εργαζομένων, γονιών και εκπαιδευτικών για κάλυψη των αναγκών καθαριότητας των σχολείων αποκτά ακόμα πιο επιτακτικό χαρακτήρα, καθώς οι συνθήκες της πανδημίας και η στάση της κυβέρνησης επιτείνουν την ανησυχία για τα μεγάλα κενά και τις ελλείψεις.

Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση κομπορρημονεί για την «πλήρη στελέχωση» των σχολικών μονάδων με προσωπικό καθαριότητας και προκλητικά ισχυρίζεται ότι βάζει τέρμα στο καθεστώς εργασιακής ομηρίας που επικρατεί εδώ και χρόνια, οι θέσεις εργασίας υπολείπονται των αναγκών και οι εργαζόμενοι βρίσκονται «στο σκοτάδι» όσον αφορά τις συμβάσεις, το ωράριο και τις αποδοχές τους.

Περίπου 9.500 εργαζόμενοι που βρέθηκαν στην ανεργία στο τέλος Ιούνη, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο, αγωνιούν για το αν και πότε θα επιστρέψουν στις θέσεις τους, καθώς και για τους όρους με τους οποίους θα κληθούν να δουλέψουν.

Μακριά από τις αυξημένες ανάγκες οι κυβερνητικές εξαγγελίες και «προβλέψεις»

Παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για «νέες προσλήψεις» για τις αυξημένες ανάγκες, ο αριθμός του προσωπικού που θα εργαστεί τη φετινή χρονιά στη σχολική καθαριότητα είναι ίδιος ακριβώς με τον περσινό. Οι θέσεις εργασίας που προκηρύχθηκαν από τους δήμους της χώρας το προηγούμενο διάστημα αφορούν 9.500 συμβάσεις. Μάλιστα, σχεδόν οι μισές από αυτές αντιστοιχούν σε θέσεις μερικής απασχόλησης. Ετσι, ενώ 5.000 εργαζόμενοι προβλέπεται ότι θα δουλέψουν με συμβάσεις πλήρους απασχόλησης, οι υπόλοιποι 4.474 θα εργαστούν με ωράριο μερικής απασχόλησης.

Ο αριθμός των εργαζομένων υπολείπεται σημαντικά των αναγκών. Οι σχολικές μονάδες και οι εγκαταστάσεις τους δεν ήταν δυνατόν να καλυφθούν επαρκώς ούτε τα προηγούμενα χρόνια, πόσο μάλλον στις σημερινές συνθήκες, που οι απαιτήσεις για συχνή και ενδελεχή καθαριότητα χώρων και επιφανειών είναι αυξημένες.

Ο παραλογισμός αποτυπώνεται στις οδηγίες που δίνονται στις εργαζόμενες για συχνό και επίμονο καθαρισμό σε πόμολα, θρανία και τουαλέτες, όταν σε καθεμιά από αυτές αναλογούν δέκα και δεκαπέντε σχολικές αίθουσες, βοηθητικοί και κοινόχρηστοι χώροι, προαύλια και γραφεία, δηλαδή τεράστιος όγκος δουλειάς.

Στο μεταξύ, οι διαδικασίες για τις προσλήψεις από τους δήμους βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη, δημιουργώντας εύλογα ερωτήματα για το αν ακόμα και το λειψό προσωπικό θα τοποθετηθεί έγκαιρα στις θέσεις του. Ενώ το κουδούνι θα χτυπήσει στις 14 Σεπτέμβρη, τα σχολεία δεν έχουν καθαριστεί από τον Ιούνη και οι εργαζόμενες δεν έχουν ενημερωθεί πότε θα ξεκινήσουν δουλειά. Αδιευκρίνιστες παραμένουν η έναρξη και η λήξη του ωραρίου τους, ενώ αναπάντητο είναι το ερώτημα πώς θα εξασφαλιστεί η καθαριότητα κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του σχολείου και μετά το τέλος της, ειδικά στα σχολεία όπου υπάρχει μία μόνο καθαρίστρια.

Στο έδαφος αυτό, μια σειρά δήμων ήδη καλούν τις εργαζόμενες... να δώσουν τον «καλύτερο εαυτό» τους για να κρατήσουν τα σχολεία καθαρά και ασφαλή και στρώνουν το δρόμο για την καταστρατήγηση του ωραρίου με υπερωρίες. Παράλληλα, δεν λείπουν και οι φωνές που προτείνουν την «επικουρική» χρησιμοποίηση εργολαβικών συνεργείων στην καθαριότητα των σχολείων.

Συνεχίζεται η ομηρία, προστίθενται νέοι αποκλεισμοί

Αντίστοιχα με τις μεγαλοστομίες για την «πλήρη στελέχωση» των σχολείων με προσωπικό καθαριότητας, ούτε οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για τον τερματισμό του καθεστώτος ομηρίας που επικρατεί εδώ και χρόνια ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Το απαράδεκτο καθεστώς της «μίσθωσης έργου» έδωσε τη θέση του στις συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, αναπροσαρμόζοντας τους όρους μιας εργασιακής σχέσης που παραμένει κομμένη και ραμμένη στα πρότυπα της «ευελιξίας» και έχει ημερομηνία λήξης.

Η διάρκεια των συμβάσεων εργασίας των σχολικών καθαριστριών είναι ίση με το διδακτικό έτος, πράγμα που σημαίνει ότι τον Ιούνη θα αντιμετωπίσουν για μια ακόμα φορά την ανεργία και την ανασφάλεια για το αν θα έχουν δουλειά το επόμενο φθινόπωρο.

Επιπλέον, από τις θέσεις που έχουν προκηρυχθεί φέτος αποκλείονται εργαζόμενες που κατάγονται από άλλες χώρες και δεν διαθέτουν ελληνική ιθαγένεια, παρότι έχουν δουλέψει στην καθαριότητα των σχολείων για πολλά χρόνια. Με βάση τα «Γενικά Προσόντα Επιλογής» και τα «Δικαιολογητικά Συμμετοχής» όπως ορίζονται στο σχετικό ΦΕΚ (3485/22-08-2020), δεκτές γίνονται αιτήσεις υποψηφίων που είναι Ελληνες πολίτες, πολίτες άλλων κρατών - μελών της ΕΕ και ομογενείς, ενώ για τους υποψηφίους χωρίς ελληνική ιθαγένεια απαιτείται η υποβολή Πιστοποιητικού Ελληνομάθειας. Μέσα από αυτήν τη διαδικασία, αποκλείονται μετανάστες και μετανάστριες που έχουν δουλέψει για χρόνια στην καθαριότητα των σχολείων, σε μια περίοδο που οι ανάγκες για προσωπικό καθαριότητας στα σχολεία έχουν πολλαπλασιαστεί.

Επείγουσα ανάγκη και δίκαιο αίτημα η μόνιμη δουλειά

«Μπροστά στο πρώτο χτύπημα του κουδουνιού και παρά τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα για την ετοιμότητα ώστε τα σχολεία να υποδεχτούν μαθητές και εκπαιδευτικούς μπροστά στο νέο κύμα της πανδημίας, ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων στη σχολική καθαριότητα σε όλη τη χώρα υπολείπεται των σχολικών κτιρίων», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ.

Οι εργαζόμενοι, προσθέτει, δεν πρέπει να δεχτούν «ούτε την εντατικοποίηση της εργασίας ούτε την παράνομη διεύρυνση του ωραρίου τους ώστε να "βγαίνει η δουλειά"».

«Δεν μπορεί να βγει η χρονιά με ελλείψεις, με εντατικοποίηση, με χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων», επισημαίνει και προσθέτει: «Σε συνθήκες πανδημίας το δίκαιο αίτημα για μόνιμη και σταθερή εργασία των εργαζομένων στη σχολική καθαριότητα αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα. Με πανδημία ή χωρίς, η καθημερινή καθαριότητα στα σχολεία είναι αναγκαία πριν και μετά το μάθημα, σε κάθε διάλειμμα, σε κάθε χώρο. Η σχολική καθαριότητα δεν είναι ατομική ευθύνη των μαθητών, των γονέων και των εκπαιδευτικών, αλλά ευθύνη του κράτους».

Στο πλαίσιο αυτό, διεκδικεί να μετατραπούν όλες οι συμβάσεις σε πλήρους απασχόλησης, να μονιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι στη σχολική καθαριότητα και να γίνουν νέες, πραγματικές προσλήψεις για να καλυφθούν οι ανάγκες που υπάρχουν. Στην κατεύθυνση αυτή, καλεί τα Σωματεία Καθαριστών - Καθαριστριών και Ιδιωτικών Υπαλλήλων σε όλη τη χώρα να προχωρήσουν σε Γενικές Συνελεύσεις και συσκέψεις, να οργανώσουν τη δράση τους σε συντονισμό με Σωματεία Εργαζομένων στους δήμους, Συλλόγους Εκπαιδευτικών και Γονέων.

Πρωτοβουλίες Σωματείων

-- Το Σωματείο Καθαριστών - Καθαριστριών Πειραιά προχωρά σε Γενική Συνέλευση το Σάββατο 5/9, στις 11 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά.

-- Η Επιτροπή Αγώνα Καθαριστριών Δημοσίων Σχολείων Αθήνας προχωρά σε σύσκεψη τη Δευτέρα 7/9, στις 7.30 μ.μ. στο ανοιχτό γήπεδο του Διαπολιτισμικού Γυμνασίου Αθήνας (Ηπείρου 4, κοντά στο Αρχαιολογικό Μουσείο).

Επίσης, τη Δευτέρα η Επιτροπή καλεί σε συμμετοχή στην κινητοποίηση που έχει εξαγγείλει το κλαδικό Σωματείο της Αθήνας, στις 11 π.μ. στο υπουργείο Εσωτερικών, ενάντια στον αποκλεισμό των εργαζομένων που δεν διαθέτουν ελληνική ιθαγένεια.

ΑΝΟΙΓΜΑ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
Σοβαρές οι ευθύνες της κυβέρνησης που δεν κατοχυρώνει την ασφαλή λειτουργία τους

Στοιχεία από άλλες χώρες δείχνουν ότι παντού ο καπιταλισμός «τζογάρει» την υγεία και την ασφάλεια των παιδιών

MotionTeam

Η ανακοίνωση από την κυβέρνηση, την περασμένη βδομάδα, της ημερομηνίας που θα αρχίσει η λειτουργία των σχολείων (14 Σεπτέμβρη) συνοδεύτηκε για άλλη μια φορά με την επίκληση της «ατομικής ευθύνης» μαθητών, γονιών κι εκπαιδευτικών και την υποχρεωτική χρήση μάσκας, ως λίγο - πολύ το μοναδικό μέσο προστασίας, εντείνοντας τις ανησυχίες για την ασφάλεια μαθητών, εκπαιδευτικών και των οικογενειών τους.

Η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά τη μείωση των μαθητών ανά τμήμα, δεν έκανε κανέναν σχεδιασμό για την εξεύρεση και αξιοποίηση χώρων για την αραίωση των τμημάτων κι ενώ μοιράζει αόριστες υποσχέσεις για δυνατότητα πρόσληψης επιπλέον εκπαιδευτικών, μέχρι στιγμής προσέλαβε περίπου τους μισούς αναπληρωτές από όσους είχαν δουλέψει πέρσι συνολικά στην Εκπαίδευση.

Καμιά μέριμνα για την προβληματική σχολική στέγη

Ομοσπονδίες και Ενώσεις Γονέων ανά την Ελλάδα (Κεντρικής Μακεδονίας, Λάρισας κ.ά.) καταγγέλλουν πολλά και συγκεκριμένα προβλήματα σε σχολεία (υπερμεγέθη τμήματα, αίθουσες - κλουβιά, αίθουσες που δεν αερίζονται κ.λπ.), για τα οποία δεν έχει γίνει τίποτα μέσα στο καλοκαίρι.

Μια πιο γενική εικόνα για τη σχολική στέγη δίνουν οι εργαζόμενοι του καθ' ύλην αρμόδιου φορέα, της εταιρείας «Κτιριακές Υποδομές ΑΕ». Το Σωματείο Εργαζομένων μιλάει για «γερασμένα και καταπονημένα πάνω από τα μισά σχολικά κτίρια της χώρας, με ελλιπείς ή καθόλου ελέγχους, επισκευές και συντηρήσεις. Διάσπαρτες προκάτ αίθουσες, διαχωριστικά σε αίθουσες και χρήση ακατάλληλων αιθουσών για διδασκαλία. Μαθητές και εκπαιδευτικοί να προσπαθούν να κάνουν μάθημα και να ζήσουν το ένα τρίτο και παραπάνω της ημέρας τους στριμωγμένοι σε περιορισμένους και ακατάλληλους χώρους, που δεν πληρούν βασικούς όρους για την υγεία και την ασφάλειά τους. Θα περίμενε κανείς ότι στα τέλη της δεύτερης δεκαετίας του 21ου αιώνα και μετά το "μάθημα" της πανδημίας, οι κυβερνώντες θα φρόντιζαν τουλάχιστον να εκπονήσουν ένα "γενναίο" πρόγραμμα κατασκευής δημόσιων σύγχρονων και ασφαλών σχολικών κτιρίων που θα καλύψει τις ανάγκες για νέες σχολικές μονάδες, αλλά και για τη σταδιακή αντικατάσταση εκατοντάδων παλιών, καταπονημένων και ακατάλληλων σχολικών κτιρίων. Αντί αυτού, όμως, με έκπληξη και αγανάκτηση βλέπουμε να εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια μας ένα ακόμα "έγκλημα". Με αφορμή την υλοποίηση της δίχρονης Προσχολικής Αγωγής, θεσμοθέτησαν και υλοποιούν ένα πρόγραμμα εγκατάστασης εκατοντάδων προκάτ αιθουσών σε όλη τη χώρα, πολλές από αυτές σε αυλές υπαρχόντων σχολείων, στις οποίες θα κάνουν τα πρώτα τους σχολικά βήματα χιλιάδες νήπια στην πιο ευαίσθητη περίοδο της ζωής τους».

Επικίνδυνη η άρνηση μείωσης των μαθητών ανά τμήμα

Και με αυτήν την εικόνα της σχολικής στέγης, η κυβέρνηση απορρίπτει τη μείωση των μαθητών ανά τμήμα. Ωστόσο, το ένα μετά το άλλο τα επιστημονικά στοιχεία αποδεικνύουν την ανάγκη για το αντίθετο.

Τα «στοχαστικά» μοντέλα (μοντελοποίηση της αλληλεπίδρασης των ατόμων, έτσι ώστε να προσομοιώνει την πραγματική συμπεριφορά) που επεξεργάζεται η ομάδα του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής (EnVe-Lab) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με επικεφαλής τον καθηγητή Χημικών Μηχανικών Δημοσθένη Σαρηγιάννη, τα οποία είδαν το φως της δημοσιότητας, δείχνουν το εξής:

«Σε σύγκριση με μία τάξη των 15 μαθητών που σύμφωνα με τους ειδικούς είναι το προτιμότερο όριο για την τήρηση της κοινωνικής απόστασης, η τάξη των 22 παιδιών (50% περισσότερα παιδιά) θα παρουσιάσει αύξηση των βασικών επαφών ενός από τους δείκτες που προβλέπουν τη μετάδοση κατά 20%, ενώ σε μια τάξη με 25 μαθητές (67% περισσότερα παιδιά) ο δείκτης αυτός εμφανίζει αύξηση 50%».

Κι ενώ τόσο τα επιστημονικά ευρήματα όσο και η κοινή λογική αποδεικνύουν την επικινδυνότητα της κυβερνητικής πολιτικής, η υπουργός Παιδείας άφησε στην ουσία αναπάντητο και το με τι όρους θα λειτουργήσουν τα ολοήμερα τμήματα, όπου συγχνοτίζονται παιδιά διαφορετικών τμημάτων και τάξεων (οπότε πάει περίπατο ο κανόνας της σταθερής πληθυσμιακής ομάδας), αλλάζουν καθημερινά οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί τους, ενώ στο ολοήμερο εμπεριέχεται η σίτιση των παιδιών, που προφανώς γίνεται σε κλειστούς χώρους και με αφαίρεση της μάσκας. Η υπουργός είπε γενικά και αόριστα ότι θα υπάρχει δυνατότητα για μείωση του αριθμού των μαθητών στα τμήματα του ολοήμερου, χωρίς να δώσει συγκεκριμένους αριθμούς, παραπέμποντας τα πάντα στη «ζήτηση» που αυτά θα έχουν...

Ερωτήματα και για τη μεταφορά μαθητών

Ερωτήματα όμως δημιουργούνται και για το θέμα της μεταφοράς των μαθητών, βασικά σε περιοχές της επαρχίας όπου αυτή απαιτείται. Είναι χαρακτηριστική η καταγγελία της Επιτροπής Γονέων Κεφαλονιάς, μετά από συναντήσεις που είχε με εκπροσώπους της Τοπικής Διοίκησης. Οπως τονίζει, «στο θέμα των μεταφορών έχουμε καθαρή υποχώρηση στα μέτρα ασφάλειας, αφού μεθοδεύεται σχετική οδηγία που προβλέπει πληρότητα στα λεωφορεία της τάξης του 65%, όταν τον Μάιο - Ιούνιο ήταν στο 50%! Τα ταξί θα μεταφέρουν 3 παιδιά από 2 τον Μάιο. Προκύπτουν δε επιπλέον σοβαρά προβλήματα όπως π.χ. πώς θα ελέγχεται η τήρηση του ορίου πληρότητας στις μεταφορές μαθητών που γίνονται από τις αστικές συγκοινωνίες (ΚΤΕΛ). Στην περίπτωση που το λεωφορείο συμπληρώσει την πληρότητά του στη διαδρομή τι θα συμβεί με τους μαθητές; Θα επιτρέπεται η επιβίβασή τους οπότε θα έχουμε υπέρβαση του ορίου ή θα "ξεμένουν" στη στάση;».

Κι επειδή ο καπιταλισμός αντιμετωπίζει παντού με τον ίδιο τρόπο, ως κόστος, την υγεία του λαού έχει μια αξία να δούμε κάποια στοιχεία από άλλες χώρες. Στη γειτονική Ιταλία, που τα σχολεία θα ανοίξουν επίσης στις 14 Σεπτέμβρη, η μεταφορά μαθητών θα είναι ένα από τα σοβαρά προβλήματα. Ο πρόεδρος της «Asstra», ένωσης που συγκεντρώνει τοπικές εταιρείες δημόσιων μεταφορών, Andrea Gibelli, είπε ότι «αν η κίνηση αυξηθεί στο 85% σε ώρα αιχμής σε σύγκριση με πριν και η μέγιστη χωρητικότητα είναι 50 με 60%, τότε το 35 με 25% των μαθητών μπορεί να υποχρεωθεί να πάει με τα πόδια».

Προφανώς επειδή μιλάμε συνολικά για τη συγκοινωνία και για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς δεν είναι οι μόνοι που θα πάνε με τα πόδια... Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι περίπου 20.000 επιπλέον λεωφορεία θα χρειαστούν για να ικανοποιήσουν τις ελάχιστες απαιτήσεις ασφάλειας και ότι απαιτείται αύξηση 70% στις αστικές υπηρεσίες και 42% στις υπηρεσίες εκτός πόλης, ενώ ένα άλλο πρόβλημα αφορά την κοινωνική απόσταση στα οχήματα με τα μέγιστα ποσοστά φορτίου που καθορίζονται από τα πρωτόκολλα ασφάλειας και ποιος θα ελέγχει την τήρηση αυτών των ορίων, καθώς οι οδηγοί δεν έχουν τέτοια εξουσία ούτε δυνατότητα περιορισμού της πρόσβασης στα οχήματα.

Και μετά το κρούσμα τι;

Ενα άλλο στοιχείο προκύπτει από τη Γερμανία, όπου τα σχολεία έχουν ήδη ανοίξει και ένας από τους κύριους παράγοντες ανησυχίας για τους γονείς είναι το αν πραγματικά ακολουθούνται οι ενδεδειγμένοι κανόνες αφότου έχει εμφανιστεί κάποιο κρούσμα. Παράδειγμα: Σε σχολικό συγκρότημα με 2.500 μαθητές στο Βούπερταλ, όπως καταγγέλλει γονιός στη «Westdeutsche Zeitung», ενώ υπήρξε κρούσμα σε (ασυμπτωματικό) μαθητή δεν μπήκε κανείς σε καραντίνα, ούτε το τμήμα του ούτε το σχολείο. Η αρμόδια υπηρεσία Υγείας της πόλης δικαιολόγησε το γεγονός λέγοντας ότι ήταν πεπεισμένη ότι οι έννοιες της προστασίας και της υγιεινής σε αυτό το σχολείο μπορούν να τηρηθούν χωρίς άλλα μέτρα, και αυτό ήταν κατεύθυνση από το Ινστιτούτο Robert Koch.

Αντίστοιχη καταγγελία υπάρχει και για σχολείο στην πόλη Χάιντε, στο κρατίδιο του Σλέσβιχ - Χόλσταϊν, όπου σε σχολείο 550 μαθητών υπήρχαν δύο κρούσματα και σε καραντίνα μπήκαν λίγοι μαθητές. «Ο στόχος είναι να έχουμε όσο το δυνατόν περισσότερους μαθητές στην τάξη, αυτό μας λέει το υπουργείο», δηλώνει ο διευθυντής του σχολείου. Τελικά, όταν έγινε γνωστό και άλλο κρούσμα, μπήκε σε καραντίνα μία τάξη.

Ο Harald Willert, πρόεδρος της Ενωσης Διευθυντών των Σχολείων της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας, δηλώνει στο «Der Spiegel» ότι σε όλα τα κρατίδια υπάρχουν αβεβαιότητα και ανασφάλεια, αφού οι Διευθύνεις καλούνται «να εφαρμόζουν αμφισβητήσιμες κατευθυντήριες γραμμές και τελικά να βρίσκουν ατομικές και μεμονωμένες λύσεις, αφού δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες. Επιπλέον, οι περαιτέρω διαδικασίες που πρέπει να ακολουθούνται δεν αποφασίζονται από το σχολείο αλλά από τις υγειονομικές αρχές, οι οποίες λαμβάνουν πολύ διαφορετικές αποφάσεις για μια κατάσταση που φαίνεται να είναι η ίδια».

Τα παραπάνω δεν αποκλείεται να γίνουν εικόνες στο άμεσο μέλλον στα σχολεία στη χώρα μας. Η υπουργός δηλώνει κατηγορηματικά ότι σε περίπτωση κρούσματος θα κλείνει το Τμήμα και θα γίνεται ιχνηλάτηση, ωστόσο η πραγματικότητα δείχνει ανετοιμότητα στην αντιμετώπιση της κατάστασης: Την περασμένη βδομάδα είχαμε κρούσμα σε εκπαιδευτικό σε σχολείο της Καλλιθέας (θυμίζουμε ότι οι εκπαιδευτικοί έχουν επιστρέψει στα σχολεία από την 1η Σεπτέμβρη). Εκπαιδευτικοί καταγγέλλουν ότι δεν υπάρχουν επικαιροποιημένα πρωτόκολλα για τη διαχείριση κρούσματος στο εκπαιδευτικό προσωπικό, με αποτέλεσμα να μη δίνονται σαφείς οδηγίες από τους αρμόδιους φορείς για τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν, για το αν πρέπει να γίνουν τεστ στους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς του σχολείου, για το αν θα συνεχίσουν να πηγαίνουν στο σχολείο, αν θα γίνει απολύμανση κ.λπ.

Επιπλέον, παρότι τα σχολεία άνοιξαν για τους εκπαιδευτικούς, για διοικητικές υπηρεσίες για γονείς, αποφοίτους κ.λπ., δεν έχει φτάσει ακόμα παντού το προσωπικό καθαριότητας ούτε τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας (μάσκες, αντισηπτικά κ.ά.).

Απάντηση σε όλα αυτά μπορεί να είναι μόνο η πάλη του λαού, η συντονισμένη κοινή δράση όλων των εργαζομένων, με γονείς, εκπαιδευτικούς, μαθητές, για τη διεκδίκηση εδώ και τώρα έκτακτης γενναίας χρηματοδότησης για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες ασφαλούς λειτουργίας των σχολείων, για την ενίσχυση της Παιδείας και της Υγείας του λαού και της νεολαίας μας.


Γ. Σ.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Μέρα δράσης για τις συγκοινωνίες η Πέμπτη 10/9

Συνδικάτα και μαζικοί φορείς της Αττικής, ανταποκρινόμενα στο κάλεσμα της Γραμματείας Αστικών Συγκοινωνιών του ΠΑΜΕ, προχωρούν από τη Δευτέρα 7/9 σε πολύμορφες παρεμβάσεις για τις αστικές συγκοινωνίες, οι οποίες θα κορυφωθούν με μέρα δράσης την Πέμπτη 10/9.

Μεταξύ άλλων, για την Πέμπτη προγραμματίζονται εξορμήσεις σε κεντρικούς σταθμούς και αφετηρίες, παράσταση διαμαρτυρίας στις 11.30 π.μ. στο υπουργείο Μεταφορών και άλλες αγωνιστικές παρεμβάσεις, προβάλλοντας τα αιτήματα για πύκνωση των δρομολογίων, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, επισκευή και ανανέωση του στόλου με καινούργια οχήματα και βαγόνια, λήψη ουσιαστικών μέτρων για την προστασία της υγείας των εργαζομένων και των επιβατών κ.ά.

ΑΣΤΙΚΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Ενοχες όλες οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου για τη μετατροπή τους σε «υγειονομικές βόμβες»

Αντιλαϊκά μέτρα παραπέρα ενίσχυσης της επιχειρηματικής δράσης προωθεί η κυβέρνηση

Η... σαρδελοποίηση που βιώνει καθημερινά ο λαός εν μέσω πανδημίας αναδεικνύει τις τεράστιες ευθύνες όλων των κυβερνήσεων
Η... σαρδελοποίηση που βιώνει καθημερινά ο λαός εν μέσω πανδημίας αναδεικνύει τις τεράστιες ευθύνες όλων των κυβερνήσεων
Μέσα στις συνθήκες της πανδημίας, η άθλια κατάσταση που διαμόρφωσαν στις αστικές συγκοινωνίες τα προηγούμενα χρόνια όλες οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου, τόσο για το λαό που τις χρησιμοποιεί όσο και για τους εργαζόμενους που δουλεύουν σε αυτές, απέκτησε μία επιπλέον σοβαρή διάσταση. Στη χρόνια ταλαιπωρία του λαού από τη μείωση των δρομολογίων, τις πολύωρες αναμονές και το στοίβαγμά του στα οχήματα και τους συρμούς, ειδικά τις ώρες που οι εργαζόμενοι πηγαίνουν ή επιστρέφουν από τις δουλειές τους, στην τεράστια εντατικοποίηση που βιώνουν οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες από τη μεγάλη μείωση προσωπικού, ήρθε να προστεθεί το γεγονός ότι η άθλια αυτή κατάσταση, στις συνθήκες της πανδημίας έχει μετατρέψει τα λεωφορεία, τα τρόλεϊ και τους συρμούς σε «υγειονομικές βόμβες» για τη μετάδοση και τη διασπορά του κορονοϊού.

Οι καθημερινές εικόνες με τους επιβάτες που υποχρεώνονται να στοιβάζονται σαν σαρδέλες μέσα στα οχήματα και τους συρμούς, με τη μάσκα στο πρόσωπο αλλά... με τον έναν πάνω στον άλλο και με το αναγκαίο μέτρο της τήρησης αποστάσεων να «πηγαίνει περίπατο», επιβεβαιώνουν τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης, όπως και των προκατόχων της.

Μέτρα για το κεφάλαιο αντί για την προστασία του λαού

Από την πρώτη φάση της πανδημίας και μέχρι σήμερα, στον χρόνο που κερδήθηκε με τις θυσίες του λαού, η κυβέρνηση δεν πήρε απολύτως κανένα μέτρο για την ασφαλή μεταφορά του λαού με τις αστικές συγκοινωνίες και την προστασία της υγείας του. Δεν πήρε κανένα μέτρο για την αποφασιστική αύξηση των δρομολογίων, με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, με ουσιαστική ενίσχυση του στόλου των οχημάτων και των συρμών, με ενίσχυση του εξοπλισμού και των υποδομών, ακριβώς γιατί αυτά τα τόσο κρίσιμα για το λαό μέτρα «κοστίζουν» στο κεφάλαιο και το κράτος του.

Οχι μόνο δεν έκανε τίποτα από τα παραπάνω, αλλά αξιοποιεί τις σημερινές άθλιες συνθήκες για να προχωρήσει παραπέρα την αντιλαϊκή πολιτική και στον τομέα των αστικών συγκοινωνιών, με βάση πάγιες στοχεύσεις του κεφαλαίου.

Με τα μέτρα που ανακοίνωσε πρόσφατα, δήθεν για την αντιμετώπιση του συνωστισμού, η κυβέρνηση προωθεί την παραπέρα ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης στις αστικές συγκοινωνίες και την άμεση εμπλοκή των ιδιωτών, μέσω Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Ετσι ισχυρίζεται ότι θα αντιμετωπίσει τις τεράστιες ελλείψεις που αντιμετωπίζουν οι συγκοινωνίες σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή. Οι ελλείψεις αυτές, ωστόσο, διαμορφώθηκαν ακριβώς από την πολιτική όλων των κυβερνήσεων ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, με τη λειτουργία των αστικών συγκοινωνιών με γνώμονα το κέρδος, τη λογική κόστους - οφέλους για το κεφάλαιο και συνολικότερα το τι υπηρετεί καλύτερα την καπιταλιστική κερδοφορία.

Μεταξύ των μέτρων που ανακοίνωσε στις αρχές Αυγούστου ο υπουργός Μεταφορών, Κ. Καραμανλής, περιλαμβάνονται τα εξής:

-- Προμήθεια 300 λεωφορείων, ηλικίας μέχρι 10 ετών, με leasing (μίσθωση οχημάτων από ιδιώτες). Σύμπραξη με τα ΚΤΕΛ, μέσω ΣΔΙΤ, για την ενίσχυση του στόλου της ΟΣΥ (Οδικές Συγκοινωνίες, μπλε λεωφορεία - τρόλεϊ) με 203 οχήματα και 550 οδηγούς σε ημερήσια βάση.

-- Προσλήψεις 655 εργαζομένων σε ΟΣΥ και ΣΤΑΣΥ (Σταθερές Συγκοινωνίες, μετρό - ηλεκτρικός - τραμ). Προκήρυξη διαγωνισμού για την προμήθεια νέων λεωφορείων για Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Για την Αθήνα ο διαγωνισμός θα αφορά την προμήθεια περίπου 1.000 οχημάτων και στόχος είναι να κυκλοφορούν 300 από αυτά στην πόλη μέχρι το τέλος του 2021.

Ποια είναι όμως η πραγματικότητα και τι σημαίνουν τα παραπάνω μέτρα για τους εργαζόμενους και το λαό;

Αυτή τη στιγμή σύμφωνα με δηλώσεις του ίδιου του υπουργού κυκλοφορούν «μετά βίας» 1.100 μπλε λεωφορεία και τρόλεϊ στην Αθήνα (εργαζόμενοι και συνδικαλιστές εκτιμούν πως δεν φτάνουν ούτε τα 900). Η κυβέρνηση μέσω leasing και ΣΔΙΤ θέλει να εντάξει έναν αριθμό από οχήματα που θα ανήκουν σε ιδιώτες και θα αποτελούν περίπου το 30% του συνολικού στόλου στην Αθήνα. Επιπλέον, οι ιδιώτες που θα μισθώνουν τα οχήματά τους στον ΟΣΥ θα αναλαμβάνουν και την τεχνική κάλυψη, ενώ τα ΚΤΕΛ θα παρέχουν και το προσωπικό. Πρόκειται λοιπόν για ένα σχέδιο που εμπλέκει άμεσα και καθοριστικά τους ιδιώτες στις αστικές συγκοινωνίες (με οχήματα, προσωπικό και τεχνική κάλυψη), βαθαίνοντας τη λειτουργία τους με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, προωθώντας την ιδιωτικοποίησή τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την παραπέρα επιβάρυνση του λαού, που έχει δει ήδη για παράδειγμα την τιμή του εισιτηρίου μεταξύ 2009 και 2016 να αυξάνεται 75%!

Οι δε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού είναι «σταγόνα στον ωκεανό». Ο ίδιος ο υπουργός δήλωσε πρόσφατα: «Εχουμε μόνο 3.000 οδηγούς ενώ χρειαζόμαστε 6.000»! Με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες του λαού χρειάζονται πολύ περισσότεροι, όμως ακόμα και με αυτό το νούμερο, οι 655 προσλήψεις αντιστοιχούν μόλις στο 20% των κενών θέσεων που η κυβέρνηση θεωρεί ότι υπάρχουν.

Το ίδιο συμβαίνει και με τον αριθμό των οχημάτων που έχει σκοπό να αγοράσει κάποια στιγμή η κυβέρνηση στο μέλλον. Λέει ότι τα πρώτα 300 θα είναι διαθέσιμα το νωρίτερο μετά από 1,5 χρόνο, ενώ ήδη τσακίζει η παλαιότητα του σημερινού στόλου.

Ταυτόχρονα, οι οδηγοί που προσλαμβάνονται από τα ΚΤΕΛ θα απασχολούνται με χειρότερους όρους από τους οδηγούς στην ΟΣΥ, χωρίς ΣΣΕ, με χαμηλότερους μισθούς, χωρίς ωράρια, χωρίς τις ίδιες συνθήκες υγείας και ασφάλειας. Είναι προφανές ότι θα αποτελέσουν τον «Δούρειο Ιππο» για να επεκταθούν σε όλους τους οδηγούς οι ακόμα χειρότεροι όροι εργασίας.

Αντιλαϊκό έργο όλων των κυβερνήσεων

Η λειτουργία των αστικών συγκοινωνιών με ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια και η εμπλοκή ιδιωτικών επιχειρήσεων είναι μια διαδικασία η οποία προωθείται με νόμους όλων των κυβερνήσεων εδώ και 30 χρόνια.

Μεταξύ αυτών:

Με το νόμο 3920/2011 η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ δημιούργησε τις ανώνυμες εταιρείες ΟΣΥ και ΣΤΑΣΥ, που ανήκουν στον όμιλο ΟΑΣΑ. Ορισε ότι στον ΟΑΣΑ ανήκουν «ο στρατηγικός και επιχειρησιακός σχεδιασμός, ο συντονισμός και ο έλεγχος του συγκοινωνιακού έργου» το οποίο εκτελείται από τις Εταιρείες Παροχής Συγκοινωνιακού Εργου (ΕΠΣΕ), που είναι η ΟΣΥ, η ΣΤΑΣΥ, «καθώς και όλοι οι πάροχοι δημόσιας συγκοινωνίας που λειτουργούν στην Περιφέρεια Αττικής, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και οι φορείς των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης που εκτελούν συγκοινωνιακό έργο και τα Κοινά Ταμεία Είσπραξης Λεωφορείων (ΚΤΕΛ) ή οποιοσδήποτε άλλος φορέας που θα παρέχει στο μέλλον έργο δημόσιων συγκοινωνιών».

Οι ΕΠΣΕ «λειτουργούν με βάση τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας», δηλαδή στόχος τους είναι το κέρδος, είτε ελέγχονται από το αστικό κράτος είτε από τους κεφαλαιοκράτες.

Το 2016 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ πέρασε τον ΟΑΣΑ και τις θυγατρικές του στο λεγόμενο «Υπερταμείο» Ιδιωτικοποιήσεων. Επίσης, με το νόμο 4568/2018 όρισε ότι «στις περιοχές αρμοδιότητας ΟΑΣΑ ΑΕ και ΟΣΕΘ ΑΕ, επιτρέπεται να εκτελούνται αστικά και υπεραστικά δρομολόγια από τα ΚΤΕΛ ΑΕ ή από τους OTA Α' ή Β' βαθμού ή από οδικό μεταφορέα επιβατών».

Η σημερινή κυβέρνηση ΝΔ με το νόμο 4663/2020 (ψηφίστηκε το Φλεβάρη) επικαιροποίησε τη δυνατότητα εκτέλεσης αστικών δρομολογίων από ιδιώτες και ταυτόχρονα κατάργησε τον Γενικό Κανονισμό Προσωπικού στα ΚΤΕΛ, τον οποίο μέχρι τότε διαμόρφωνε σχετικό Προεδρικό Διάταγμα. Την αρμοδιότητα αυτή την ανέθεσε στους μετόχους των ΚΤΕΛ, οι οποίοι θα φτιάχνουν εσωτερικούς κανονισμούς χωρίς κανέναν περιορισμό!

Η ενίσχυση της ασυδοσίας των εργοδοτών των ΚΤΕΛ σε συνδυασμό με την άμεση εμπλοκή τους στις αστικές συγκοινωνίες οδηγούν στη χειροτέρευση των συνθηκών εργασίας στις αστικές συγκοινωνίες συνολικά.

Αποκαλυπτικά στοιχεία για τις τεράστιες ελλείψεις

Η πορεία εμβάθυνσης της λειτουργίας των αστικών συγκοινωνιών «με βάση τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας» είχε ως συνέπεια τη δημιουργία τεράστιων ελλείψεων σε προσωπικό, οχήματα, ανταλλακτικά, το τσάκισμα των δικαιωμάτων των εργαζομένων, την επιβάρυνση του λαού.

Χρόνο με το χρόνο οι ελλείψεις μεγαλώνουν, με την κρατική χρηματοδότηση να μειώνεται διαρκώς, με στόχο οι αστικές συγκοινωνίες να βγάζουν κέρδη που θα προέρχονται από το μεγαλύτερο ξεζούμισμα των εργαζομένων, την αύξηση της τιμής των εισιτηρίων, ενώ είναι βέβαιο ότι οι ιδιωτικές επιχειρήσεις που θα εμπλακούν θα απαιτήσουν κρατικές επιδοτήσεις για την εκτέλεση συγκοινωνιακού έργου.

Χαρακτηριστικά για τις ευθύνες όλων των κυβερνήσεων είναι τα ακόλουθα στοιχεία από τις Εκθέσεις Πεπραγμένων του ΟΑΣΑ:

  • Το προσωπικό στην ΟΣΥ το 2009 ήταν 8.082 εργαζόμενοι και το 2018 έφτασαν τους 4.943. Μέσα σε 10 χρόνια οι κυβερνήσεις μείωσαν το προσωπικό στην ΟΣΥ κατά 40%!
  • Τα οχήματα στην ΟΣΥ το 2009 ήταν 2.516 και το 2018 έφτασαν τα 1.998. Μείωση 21%, η οποία είναι πολύ μεγαλύτερη, καθώς ένα μεγάλο μέρος τους είναι στην πράξη παροπλισμένα.
  • Η κρατική χρηματοδότηση στην ΟΣΥ το 2012 ήταν σχεδόν 156 εκατομμύρια ευρώ και το 2018 έπεσε στα 105 εκατομμύρια ευρώ. Μείωση 33%.
  • Η τιμή του εισιτηρίου κατέγραψε αύξηση 75% από το 2009 έως το 2016.
  • Το παραγόμενο έργο (οχηματοχιλιόμετρα που διανύθηκαν) από λεωφορεία και τρόλεϊ το 2011 ήταν 102 εκατ. οχηματοχιλιόμετρα και το 2018 ήταν 82 εκατομ. οχηματοχιλιόμετρα. Μείωση 20%.

Αποτέλεσμα είναι η οικονομική επιβάρυνση των επιβατών, αλλά και η μεγάλη ταλαιπωρία που υφίστανται λόγω της μεγάλης μείωσης του συγκοινωνιακού έργου.

Ελλείψεις παρουσιάζονται σε προσωπικό και οχήματα και στα μέσα σταθερής τροχιάς. Συνολικά στη «Σταθερές Συγκοινωνίες ΑΕ» (ΣΤΑΣΥ - μετρό, ηλεκτρικός, τραμ) το 2009 δούλευαν 3.570 εργαζόμενοι, ενώ το 2018 (τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία) δούλευαν 2.465, δηλαδή μειώθηκαν κατά 31%. Ακόμα, υπάρχουν συρμοί που μένουν εκτός λειτουργίας. Ο ηλεκτρικός διαθέτει 45 συρμούς αλλά κυκλοφορούν μόνο 19, λόγω του γερασμένου στόλου, των ελλείψεων ανταλλακτικών και τεχνικού προσωπικού (σοβαρό πρόβλημα σε αυτό αντιμετωπίζουν επίσης μετρό και τραμ), της μηδενικής κρατικής χρηματοδότησης.

Συμπερασματικά, η κυβερνητική προπαγάνδα εμφανίζει την αιτία των προβλημάτων στις αστικές συγκοινωνίες, δηλαδή την ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης και την εμπλοκή ιδιωτών, σαν «λύση» για την αντιμετώπιση των ελλείψεων.

Το ζητούμενο για τους εργαζόμενους και το λαό, όμως, είναι η λειτουργία των συγκοινωνιών με κριτήριο την κάλυψη των δικών τους αναγκών, οι οποίες έρχονται σε ευθεία αντίθεση με την ανάγκη των καπιταλιστών για κέρδη.

Απάντηση στην άθλια και επικίνδυνη εικόνα που βιώνει ο λαός καθημερινά, όπως και στα «νέα» αντιλαϊκά σχέδια, δίνει η ενίσχυση της πάλης για άμεση κρατική χρηματοδότηση, για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, για την ουσιαστική ενίσχυση του στόλου των συγκοινωνιών, μαζί με τη διεκδίκηση για άμεση επίταξη των ΚΤΕΛ για όσο διάστημα διαρκεί η έκτακτη κατάσταση με την πανδημία.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
Αφού άφησαν χωρίς αντιδραστήρια το ΕΚΕΑ... «μπουκώνουν» ιδιωτικό διαγνωστικό όμιλο

Νέες αποκαλύψεις για τα τεστ για τον κορονοϊό

Το έγγραφο που «συστήνει» σύμβαση των δημόσιων νοσοκομείων με τον ιδιωτικό διαγνωστικό όμιλο
Το έγγραφο που «συστήνει» σύμβαση των δημόσιων νοσοκομείων με τον ιδιωτικό διαγνωστικό όμιλο
Με νέες αποκαλύψεις ξετυλίγεται το αντιλαϊκό κουβάρι της εμπορευματοποίησης της Υγείας και στο ζήτημα των μοριακών διαγνωστικών ελέγχων για τον κορονοϊό, με τις μπίζνες σε βάρος της υγείας του λαού να ενισχύονται μέσα στην πανδημία.

Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση άφησε το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) χωρίς επαρκή αντιδραστήρια για τα τεστ, με αποτέλεσμα τη διακοπή των μοριακών ελέγχων για τα δημόσια νοσοκομεία όλης της χώρας, σπεύδει να παραδώσει πελατεία «με το αζημίωτο» σε ιδιωτικούς διαγνωστικούς ομίλους, αποστέλλοντας σχετικό «φιρμάνι» στα νοσοκομεία της Αττικής μέσω του διοικητή της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ).

Από το έγγραφο της ντροπής...

Υπενθυμίζεται ότι, όπως αποκάλυψαν την Τετάρτη αγωνιστές υγειονομικοί, εκλεγμένοι στο ΔΣ της ΕΙΝΑΠ, η διοίκηση του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας ενημέρωσε με «εξαιρετικά επείγον» έγγραφο τις Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας ότι από 1η Σεπτέμβρη «δεν δύναται να πραγματοποιεί μοριακό έλεγχο για τις δομές σας», καθώς «ξεπεράστηκε το όριο της δυνατότητας προμήθειας αντιδραστηρίων».

Προκλητικά μάλιστα αναφερόταν στο έγγραφο ότι η εξέλιξη αυτή είναι... αποτέλεσμα «αλόγιστης χρήσης των εξετάσεων»! Εξίσου προκλητικά, ο υφυπουργός Υγείας σε ανακοίνωσή του ισχυρίστηκε ότι το πρόβλημα προκλήθηκε όχι από τις μεγάλες ελλείψεις εξοπλισμού, αλλά από... τη «μαζική επιστροφή από την καλοκαιρινή άδεια των εργαζομένων στις υγειονομικές μονάδες» (!), η οποία δημιούργησε «αυξημένο όγκο εργαστηριακών ελέγχων»... Παραδέχθηκε μάλιστα ότι η δυνατότητα διενέργειας μοριακών ελέγχων από το ΕΚΕΑ (1.000 τεστ τη μέρα) θα αποκατασταθεί μετά από μία ολόκληρη βδομάδα, ενώ είπε ότι αποφασίστηκε «η αποστολή των δειγμάτων σε άλλα συνεργαζόμενα εργαστήρια ελέγχου».


Οι εκλεγμένοι συνδικαλιστές που έκαναν την αποκάλυψη ανέδειξαν τα σοβαρά προβλήματα που προκαλούνται στα νοσοκομεία, με τις εκκρεμείς απαντήσεις για εκατοντάδες τεστ και με τους ασθενείς που αναμένουν τα αποτελέσματα για να χειρουργηθούν. Και ρωτούσαν χαρακτηριστικά: «Πού θα γίνονται τα τεστ; Σε καλοπληρωμένες αλυσίδες διαγνωστικών κέντρων;».

...στο φιρμάνι για το νέο «δώρο» στους ιδιωτικούς ομίλους

Μία μόλις μέρα μετά, η κυβέρνηση έσπευσε να επιβεβαιώσει το εύλογο ερώτημα - καταγγελία: Ο διορισμένος από αυτήν διοικητής της 1ης ΥΠΕ Αττικής, με έγγραφό του στις 2 Σεπτέμβρη, καλεί τις διοικήσεις όλων των νοσοκομείων να «διερευνήσουν» τη «σύναψη σύμβασης για μοριακούς διαγνωστικούς ελέγχους για Covid-19», με το διαγνωστικό κέντρο «CENTRAL LAB ΑΕ/Ομιλος Ιατρική Διάγνωση»!

Με άλλα λόγια, 6 ολόκληρους μήνες μετά το ξέσπασμα της πανδημίας στη χώρα, η κυβέρνηση αφήνει χωρίς αντιδραστήρια το ΕΚΕΑ, διατηρεί υποστελεχωμένα τα ιολογικά εργαστήρια των δημόσιων νοσοκομείων, ακριβώς όπως έκαναν όλοι οι προκάτοχοί της, και συστήνει συμβάσεις με το «αζημίωτο» με ιδιωτικούς διαγνωστικούς ομίλους, χωρίς φυσικά ούτε σκέψη για επίταξή τους, για την κάλυψη των έκτακτων αναγκών λόγω της πανδημίας.

Σοβαρά ερωτήματα μάλιστα προκαλεί το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος ιδιωτικός όμιλος, που «συστήνεται» από την κυβέρνηση στα δημόσια νοσοκομεία, μέχρι και την Πέμπτη 3 Σεπτέμβρη διαφήμιζε μέσα από την ιστοσελίδα του ότι «την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων» στις εξετάσεις ανίχνευσης του κορονοϊού την επιμελείται «εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό (μοριακοί βιολόγοι), υπό την επιστημονική υπευθυνότητα του επίκουρου καθηγητή Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ κ. Μαγιορκίνη Γκίκα». Δηλαδή, του ορισμένου από την κυβέρνηση ως αναπληρωτή εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό...

Τα ερωτήματα μάλιστα επιτείνονται από το γεγονός ότι την Παρασκευή η παραπάνω αναφορά ξαφνικά «εξαφανίστηκε» από την ιστοσελίδα του ιδιωτικού ομίλου.

Σε κάθε περίπτωση, οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν για άλλη μια φορά τις συνέπειες από τη χρόνια πολιτική εμπορευματοποίησης της Υγείας, όπως και την ανάγκη να δυναμώσει η πάλη για να διασφαλιστεί εδώ και τώρα δωρεάν τεστ για όλους τους υγειονομικούς και για τον πληθυσμό, με ενίσχυση του ΕΚΕΑ, των νοσοκομείων και των εργαστηρίων τους, της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, καθώς και με επίταξη των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων.

Στενός κορσές για την προστασία του λαού η «εφαρμοσιμότητα των μέτρων»

Με την κυβέρνηση να επιχειρεί να χωρέσει την προστασία της ζωής του λαού και των παιδιών του στον στενό κορσέ της «εφαρμοσιμότητας» των αναγκαίων μέτρων σε χώρους δουλειάς, σχολεία και αλλού, γίνεται καθημερινά όλο και πιο φανερό ότι οι κίνδυνοι από την εξέλιξη της πανδημίας και τη διαχείρισή της μεγαλώνουν.

Κι αυτό γιατί όπως αποδείχθηκε, η «εφαρμοσιμότητα», η οποία κρίνει κάθε μέτρο όπως λένε οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης, δεν έχει να κάνει με το αν ο λαός θέλει και μπορεί να τα εφαρμόσει. Αλλωστε ο λαός το προηγούμενο διάστημα έδειξε ότι εφαρμόζει μέτρα προστασίας και μάλιστα κλείστηκε σπίτι του στο όνομα του «να μην καταρρεύσει το σύστημα Υγείας». Η «εφαρμοσιμότητα» έχει να κάνει με το πόσο «κοστίζουν» τα αναγκαία μέτρα στο κράτος και το κεφάλαιο, πόσο διαταράσσουν ή ωφελούν τελικά την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, τη λειτουργία του συστήματος.

«Ανεφάρμοστες» οι ανάγκες των εργαζομένων...

Γι' αυτό κρίνονται «ανεφάρμοστα» τα 15άρια τμήματα στα σχολεία, αφού «το κόστος είναι απαγορευτικό», όπως λένε οι υπουργοί, για τα δημοσιονομικά περιθώρια που αφήνει η στρατηγική ενίσχυσης των επιχειρηματικών ομίλων. Για να πειστεί ο λαός ότι είναι «ανεφάρμοστα», επιστρατεύονται τα πιο απίθανα επιχειρήματα, και μάλιστα από «ειδικούς», που καλούνται να ντύσουν με επιστημονικοφάνεια την άθλια κυβερνητική πολιτική.

Γι' αυτό κρίνονται «ανεφάρμοστες» οι μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία, το άνοιγμα περισσότερων ΜΕΘ, η ενίσχυση όλων των βαθμίδων Υγείας με μέσα και προσωπικό, η επίταξη του ιδιωτικού τομέα, φτάνοντας τελικά σε ντροπιαστικές εικόνες, όπως να μεταφέρονται από πόλη σε πόλη μοριακοί αναλυτές ή οι διοικήσεις να ρίχνουν το φταίξιμο στους υγειονομικούς για «αλόγιστη χρήση» των τεστ.

Το ίδιο «ανεφάρμοστη» κρίνεται από την κυβέρνηση η πρόσληψη καθηγητών και δασκάλων, προσωπικού και μέσων για την καθαριότητα των σχολείων, η διαμόρφωση αιθουσών κατάλληλων για αυτές τις συνθήκες.

«Ανεφάρμοστη» κρίνεται και η ενίσχυση του συγκοινωνιακού έργου, ώστε να μην παστώνονται σαν τις σαρδέλες οι επιβάτες που πηγαινοέρχονται στη δουλειά τους.

...αλλά «εφαρμόσιμα» τα μέτρα που ωφελούν τους επιχειρηματικούς ομίλους

Από την άλλη η κυβέρνηση παρουσιάζει ως «εφαρμόσιμα» τα πρωτόκολλα - λάστιχο ώστε να προσαρμόζονται στις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων, που οργίασαν μετά το lockdown. Τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα ήταν τα αεροπλάνα, που γέμιζαν μέχρι και τα φτερά, και τα καράβια, που φόρτωναν κόσμο μέχρι και στ' αμπάρια. Η μεγαλοεργοδοσία του Τουρισμού, που έριξε ξενοδοχοϋπαλλήλους και άλλους εργαζόμενους χωρίς μέσα προστασίας, το «κρυφτούλι» σε μεγάλους χώρους δουλειάς για τον αριθμό των κρουσμάτων, ή άλλες περιπτώσεις με θετικούς στον κορονοϊό εργαζόμενους να καλούνται να επιστρέψουν στη δουλειά. «Εφαρμόσιμο» είναι σε αυτές τις συνθήκες να παρουσιάζεται ως σωτήρια η πολιτική που έφερε τα δημόσια νοσοκομεία σε αυτό το χάλι, δηλαδή η επιχειρηματική τους λειτουργία. Αντίστοιχα, στις Μεταφορές παρουσιάζεται ως «λύση» η αιτία των σημερινών μεγάλων ελλείψεων και της ταλαιπωρίας εργαζομένων και επιβατών, δηλαδή η ιδιωτικοποίηση.

Με λίγα λόγια, «ανεφάρμοστο» είναι όποιο μέτρο προστατεύει ουσιαστικά τη ζωή και την υγεία των εργαζομένων και των παιδιών τους, όμως σύμφωνα με την εκτίμηση κράτους και κεφαλαίου «κοστίζει». Ενώ «εφαρμόσιμο» κρίνεται όποιο μέτρο ωφελεί τους επιχειρηματικούς ομίλους, όποιο μέτρο δεν φορτώνει «περιττά βάρη» στον κρατικό προϋπολογισμό, που άλλωστε έχει να σηκώσει και τις φοροαπαλλαγές για το κεφάλαιο, τα «κίνητρα για επενδύσεις», τις ΝΑΤΟικές υποχρεώσεις κ.ο.κ.

Η λογική αυτή, που διατυπώθηκε με τον πιο επίσημο τρόπο στην πρόσφατη ενημέρωση της κυβέρνησης για την πορεία της πανδημίας, δηλαδή ότι «κάθε μέτρο κρίνεται από την εφαρμοσιμότητά του», εξηγεί εκτός από τα παραπάνω και τις παλινωδίες στη διαχείριση της πανδημίας. Δηλαδή όλα εκείνα τα στοιχεία που προκαλούν γνήσια ανησυχία στο λαό, τη δυσπιστία του στις κυβερνητικές επιλογές, ενώ εξηγούν και τη σύγχυση που προκαλείται σε ορισμένες περιπτώσεις.

Ενα ακόμα βολικό σχήμα

Η «εφαρμοσιμότητα» έχει γίνει ένα ακόμα βολικό σχήμα που συμπληρώνει την προπαγάνδα της κυβέρνησης, όταν λέει ότι τάχα κάνει «αυτό που πρέπει» ή «αυτό που συστήνουν οι ειδικοί». Παραβλέπει σκόπιμα ακόμα και διαφωνίες που έχουν οι «ειδικοί» μεταξύ τους, ή το γεγονός ότι πολλές από τις συστάσεις τους είναι εξαρχής κομμένες και ραμμένες με βάση τις προτεραιότητες της κυβέρνησης.

Ετσι άλλωστε πρέπει να εξηγηθούν και αντιφάσεις που βλέπει ο κόσμος σε θέσεις των «ειδικών», με πιο χαρακτηριστικό το παράδειγμα της μάσκας στα σχολεία: Από τη μία υποστηρίζουν ότι η μάσκα από μόνη της είναι «ό,τι πιο πολύτιμο σε καιρό πανδημίας», και την επόμενη στιγμή τονίζουν ότι «η μάσκα είναι δίκοπο μαχαίρι» και ότι «από μόνη της δεν καταργεί την ανάγκη της απόστασης»! Ενώ εισηγούνται και το λεγόμενο «διάλειμμα μάσκας», ειδικά στις πιο μικρές ηλικίες, κάτι που κάνει αντικειμενικά ακόμα πιο αναγκαία την τήρηση αποστάσεων. Αποστάσεις που βέβαια, σύμφωνα με τα ευφάνταστα διαγράμματα που διακινούν μέλη της κυβερνητικής επιτροπής των λοιμωξιολόγων, εκμηδενίζονται, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς την πραγματικότητα που επικρατεί στις σχολικές αίθουσες...

Συνεπώς, η πρόκληση της κυβέρνησης να καμώνεται ότι «νομοθετεί ό,τι της λένε οι ειδικοί», ή να αρνείται δίκαια αιτήματα των εργαζομένων με τη δικαιολογία ότι «αυτά δεν τα λένε οι ειδικοί», πρέπει να πάρει ακόμα πιο μαχητική απάντηση με την οργάνωση της διεκδίκησης. Κι αυτό γιατί κάθε βδομάδα κάνει όλο και πιο καθαρό ότι οι «ειδικοί» δεν είναι τίποτα αμερόληπτοι επιστήμονες (ποτέ δεν υπάρχουν τέτοιοι άλλωστε), αλλά ότι η κυβέρνηση είναι αυτή που θέτει το πλαίσιο του τι μπορεί και τι όχι να εφαρμοστεί, επομένως και τα όρια στο ποια μέτρα προτείνονται.

Η στοίχιση με την κυβέρνηση είναι η άλλη όψη της συνωμοσιολογίας

Από αυτήν τη σκοπιά πρέπει να απαντηθεί και η προσπάθεια της κυβέρνησης να τσουβαλιάζει όσους αμφισβητούν τις επικίνδυνες επιλογές της με την αντιδραστική σαβούρα της συνωμοσιολογίας και του ανορθολογισμού, που άλλωστε είναι ο «βολικός» της αντίπαλος. Η προσπάθεια δηλαδή που κάνει να παρουσιάσει ότι τάχα από τη μία είναι το κράτος και οι εκπρόσωποί του, οι ειδικοί και οι υπουργοί που πρέπει τυφλά να εμπιστευτεί ο λαός, και από την άλλη οι «ψεκασμένοι» και οι αρνητές του κορονοϊού. Στην πραγματικότητα όμως δεν υπάρχει καλύτερος νεροκουβαλητής για την κυβέρνηση από τους κάθε λογής συνωμοσιολόγους, αφού τη διευκολύνουν αφενός να παρουσιάζει ως υπαίτιους για την εξάπλωση της πανδημίας όχι την πολιτική της αλλά τους «ανεύθυνους» και τους «ψεκασμένους», αφετέρου να φεύγει η συζήτηση από το πεδίο της ίδιας της διαχείρισης των πανδημίας, των κριτηρίων με τα οποία γίνεται, της γύμνιας του συστήματος Υγείας κ.λπ.

Σήμερα μπορούν να βγουν στο προσκήνιο οι ρεαλιστικές διεκδικήσεις του εργατικού - λαϊκού κινήματος, οι απαιτήσεις για αποφασιστικά μέτρα προστασίας, με βάση το επίπεδο ανάπτυξης της επιστήμης και της παραγωγής. Οι διεκδικήσεις δηλαδή που αμφισβητούν τον στενό κορσέ της στρατηγικής του κεφαλαίου και έχουν ως οδηγό τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων για την προστασία της ζωής και της υγείας τους, των δικαιωμάτων τους στους χώρους δουλειάς.

Οι διεκδικήσεις αυτές φωτίζουν και τον πραγματικό αντίπαλο, το κεφάλαιο, το κράτος και την εξουσία του, που πρέπει ο λαός να βάλει στο στόχαστρο.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ