Τετάρτη 5 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ»
Κλιμάκωση της επίθεσης σε μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα

Ανακοίνωση για την τροπολογία ορισμού προσωρινών διευθυντών Εκπαίδευσης

Στην τροπολογία με την οποία κυβέρνηση και υπουργείο Παιδείας προχώρησαν στην αντικατάσταση των διευθυντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και στην εισαγωγή διαδικασίας «επιλογής» προσωρινών διευθυντών, αναφέρεται η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» (ΑΣΕ).

Η ΑΣΕ κάνει λόγο για «προσχηματική διαδικασία κρίσεων, με διορισμένο Πενταμελές Συμβούλιο Επιλογής, απουσία αιρετών, απουσία (στην πράξη) κριτηρίων, απόλυτα δεσμευτικές προϋποθέσεις συμμετοχής, π.χ. για να επιλεγεί κάποιος ως διευθυντής πρέπει υποχρεωτικά να έχει θητεία στελέχους Εκπαίδευσης, ιδιαίτερα ως οργανωτικός συντονιστής ΠΕΚΕΣ, σχολικός σύμβουλος, συντονιστής Εκπαίδευσης εξωτερικού».

«Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση, χωρίς καμία διάθεση να διατηρήσει τα προσχήματα, επιδιώκει να ελέγξει ακόμα πιο αποφασιστικά το συγκεκριμένο κρίκο της διοικητικής ιεραρχίας με στόχο να προωθήσει πιο επιθετικά την πολιτική της. Είναι διαχρονική τακτική όλων των κυβερνήσεων (πάντα στο όνομα της "αξιοκρατίας", της "αντικειμενικότητας" και της "αποκομματικοποίησης" της διοίκησης) να "κόβουν και να ράβουν" τις επιλογές στελεχών κατά το δοκούν. Το ίδιο έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση, το ίδιο γίνεται και τώρα», τονίζει ανάμεσα σε άλλα η ΑΣΕ.

Οπως υπογραμμίζει, «η χρονική συγκυρία που η κυβέρνηση προχωράει σε μια τέτοια ρύθμιση δεν είναι καθόλου τυχαία. Η επόμενη σχολική χρονιά είναι κρίσιμη για την προώθηση της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής. Κυρίαρχη επιλογή είναι η προσπάθεια επιβολής της αντιεκπαιδευτικής αξιολόγησης.

Ταυτόχρονα, ανοιχτά παραμένουν όλα τα μεγάλα ζητήματα των σχολείων, όπως οι όροι ασφάλειας και υγιεινής με τους οποίους θα πρέπει να λειτουργήσουν, τα χιλιάδες κενά εκπαιδευτικών, η υλοποίηση της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής, η προώθηση των δεξιοτήτων, οι αλλαγές στην Τεχνική Εκπαίδευση κ.ά. Μπροστά στις εξελίξεις αυτές είναι φανερό ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει και τον μηχανισμό που θα συμβάλει στην υλοποίηση αυτών των πολιτικών».

«Η αυταρχική πολιτική, και στο επίπεδο της επιλογής στελεχών Εκπαίδευσης, αποτελεί κλιμάκωση της επίθεσης στα μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα και ως τέτοια χρειάζεται να αντιμετωπιστεί», αναφέρει η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» ζητώντας την απόσυρση της απαράδεκτης τροπολογίας και δηλώνοντας: «Η αντιεκπαιδευτική πολιτική θα ακυρωθεί στην πράξη! Να μην περάσει η αντιεκπαιδευτική αξιολόγηση στην Εκπαίδευση. ΔΟΕ - ΟΛΜΕ να αποφασίσουν άμεσα απεργία - αποχή! Αγώνας για μόρφωση, δουλειά και ζωή με δικαιώματα!».

Στο σημερινό 4σέλιδο «Νεολαία» μπορείτε να διαβάσετε:

-- «Σχέδιο Ανάπτυξης για την Ελληνική Οικονομία»: Η έκθεση ζητά επιτάχυνση των δρομολογημένων αναδιαρθρώσεων και στην Παιδεία

-- 46ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή»: Εκδηλώσεις σε νησιά με πλούσιο και πολύμορφο περιεχόμενο

-- ΚΟ Γεωπονικού του ΚΚΕ: Για τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής και του ΓΠΑ για τη δημιουργία Κέντρου Καινοτομίας, Επιχειρηματικότητας, Αγροτοδιατροφής και Αντιμετώπισης Αγροτοδιατροφικών Κρίσεων

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ «ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΙΣΣΑΡΙΔΗ»
Επιτάχυνση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων στην Εκπαίδευση

Eurokinissi

Το σύνθημα για επιτάχυνση των αναδιαρθρώσεων και στην Εκπαίδευση δίνει η έκθεση της λεγόμενης «Επιτροπής Πισσαρίδη», που δόθηκε προχτές στη δημοσιότητα. Στις σελίδες της περιέχονται αντιδραστικά μέτρα, που στον έναν ή τον άλλο βαθμό έχουν νομοθετηθεί και δρομολογηθεί ήδη με σπουδή, τόσο από τη σημερινή όσο και την προηγούμενη κυβέρνηση, και επισημαίνεται πως «πολλά ακόμα πρέπει να γίνουν στο πεδίο των εκπαιδευτικών πολιτικών ώστε η επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο της χώρας να συμβάλει αποφασιστικά στη μακροχρόνια ανάπτυξη της οικονομίας και στη βελτίωση της ευημερίας του πληθυσμού».

Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο της Εκπαίδευσης, για μια ακόμα φορά, η «ανάπτυξη» συνδέεται με την καλλιέργεια δεξιοτήτων στα μέτρα των αναγκών των επιχειρήσεων και επαναλαμβάνεται ότι η χώρα υστερεί σε αυτόν τον τομέα. Για τη δομή του εκπαιδευτικού συστήματος, σημειώνεται πως είναι «εξαιρετικά συγκεντρωτικό» «και η αυτονομία των εκπαιδευτικών μονάδων όλων των βαθμίδων είναι εξαιρετικά περιορισμένη» και με αφετηρία αυτήν τη διαπίστωση προτείνεται «μεταβίβαση αρμοδιοτήτων από την κεντρική διοίκηση στις επιμέρους μονάδες, με αντίστοιχη ισχυροποίηση της διοίκησης των τελευταίων», που θα συνοδεύεται «από αξιολόγηση τόσο εσωτερική όσο και εξωτερική, η οποία βεβαίως θα λαμβάνει υπόψη της τόσο τις εκροές όσο και τις εισροές της εκπαιδευτικής διαδικασίας». Σε άλλο σημείο προτείνεται και μεταβίβαση αρμοδιοτήτων στην Τοπική Διοίκηση, όπως η διαχείριση του κύριου και βοηθητικού προσωπικού των σχολικών μονάδων.

Με εμφαντικό τρόπο επισημαίνεται η σημασία της Προσχολικής Αγωγής, σημειώνοντας μάλιστα πως «οι πολιτικές Προσχολικής Αγωγής έχουν εξαιρετικά υψηλές οικονομικές αποδόσεις στο μέλλον». Ακόμα δηλαδή και η νηπιακή ηλικία και οι ανάγκες της προσεγγίζονται με όρους «οικονομικών αποδόσεων» στην υπηρεσία της καπιταλιστικής αγοράς. Και όχι με κριτήριο την ανάγκη διαμόρφωσης της προσωπικότητας σε μια τόσο ευαίσθητη ηλικία. Επιπλέον, στον τομέα της Προσχολικής Αγωγής, όλα αυτά τίθενται την ίδια στιγμή που υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε υποδομές και προσωπικό, με χιλιάδες παιδιά να αποκλείονται ή να περνούν τη σχολική χρονιά μέσα σε κοντέινερς.

Μεταξύ των πάγιων απαιτήσεων των επιχειρήσεων που περιλαμβάνονται στην έκθεση, είναι η ενίσχυση της ροής προς την Τεχνική - Επαγγελματική Εκπαίδευση, η οποία θα σχεδιάζεται από τους επιχειρηματίες (π.χ. επιλογή ειδικοτήτων) ως αποδοτικός τρόπος εξασφάλισης εργατικού δυναμικού για τις άμεσες ανάγκες των επιχειρήσεων.

Σε ό,τι αφορά την Ανώτατη Εκπαίδευση, η κατεύθυνση που δίνεται είναι η ακόμα στενότερη σύνδεση με τις επιχειρήσεις και στο πλαίσιο αυτό προτείνεται ανασχεδιασμός «με ενίσχυση κατευθύνσεων και ειδικοτήτων σε γνωστικά αντικείμενα, όπου αναμένεται σημαντική αύξηση της ζήτησης στην αγορά εργασίας τα επόμενα χρόνια και σταδιακό περιορισμό ειδικοτήτων όπου αναμένεται ή ήδη παρατηρείται υπερβάλλουσα προσφορά αποφοίτων». Επίσης, κρίνεται αναγκαία η εξωστρέφεια που μεταφράζεται σε αγοραπωλησία τίτλων των ιδρυμάτων τόσο σε προπτυχιακό όσο και σε μεταπτυχιακό επίπεδο, η «στενότερη σύνδεση των Ιδρυμάτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης με τον παραγωγικό τομέα της οικονομίας» και η λογοδοσία για το πόσο τα παραπάνω εφαρμόζονται.

Αντίστοιχα για την Ερευνα σημειώνεται πως «σε μεταπτυχιακό και, κυρίως, διδακτορικό και μεταδιδακτορικό επίπεδο, ο επιχειρηματικός τομέας θα μπορούσε να συνεργαστεί με τα πανεπιστήμια για τη χρηματοδότηση συγκεκριμένων ερευνητικών προσπαθειών, τα αποτελέσματα των οποίων θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν οι χρηματοδοτούσες επιχειρήσεις με κατάλληλη προσυμφωνημένη αποζημίωση των ερευνητών και των πανεπιστημίων». Ερευνα δηλαδή εξαρτημένη από τις επιχειρήσεις, με τα αποτελέσματά της να επιστρέφουν σε αυτές για «εκμετάλλευση», αντί για έρευνα που θα μπορούσε να καλυτερεύσει τη ζωή των λαϊκών στρωμάτων.

Στην έκθεση γίνονται μία σειρά διαπιστώσεις που αφορούν τη χαμηλή χρηματοδότηση της Εκπαίδευσης και τη μείωση της χρηματοδότησης των υποδομών και του εκπαιδευτικού και εργαστηριακού εξοπλισμού στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας. Ωστόσο, στο «διά ταύτα» καμία συγκεκριμένη πρόταση δεν διατυπώνεται για αύξηση των δαπανών του κράτους και κάλυψη των παραπάνω, που μεταφράζονται στην εικόνα των ελλείψεων που βιώνουν οι νέοι που μορφώνονται και οι οικογένειές τους.

Η αντιμετώπισή τους προτείνεται στο πλαίσιο των δημοσιονομικών περιορισμών που έχουν οδηγήσει στη σημερινή εικόνα, με την έκθεση να καλεί «στο μέτρο των οικονομικών δυνατοτήτων της χώρας, πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για τη συντήρηση και την αναβάθμιση αυτών των υποδομών»... Καμία ρητή αναφορά δεν γίνεται στις αναγκαίες μόνιμες προσλήψεις προσωπικού για την κάλυψη των αναγκών στην Εκπαίδευση. Ομως, ο λαός γνωρίζει πως λύσεις σε τέτοια κατεύθυνση δεν δίνονται μέσα από εκθέσεις και Οδηγίες, αλλά από τη συλλογική διεκδίκηση με βάση τις πραγματικές ανάγκες και με κριτήριο τις σύγχρονες δυνατότητες.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Συζήτηση με νέους εργαζόμενους

Συζήτηση με νέους εργαζόμενους διοργανώνει σήμερα, Τετάρτη, στις 8 μ.μ. η Τομεακή Οργάνωση Κέρκυρας της ΚΝΕ. Η εκδήλωση θα γίνει στην ταράτσα του Εργατικού Κέντρου και εντάσσεται στο πλαίσιο της καμπάνιας της ΚΝΕ με σύνθημα «Οι "αφανείς ήρωες" να γίνουν πρωταγωνιστές! Δεν θα πληρώσουμε ξανά την κρίση τους!», που απευθύνεται στους νέους εργαζόμενους και ανέργους, στους νέους των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ, στους πρακτικάριους σπουδαστές και φοιτητές.

Θα μιλήσει ο Γιάννης Λασθιωτάκης, μέλος της ΤΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ και γραμματέας του Συνδικάτου Οικοδόμων Κέρκυρας.

Μετά τη συζήτηση θα ακολουθήσει προβολή ταινίας.

Στις Ράχες Ικαρίας

Με επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή κόσμου και νεολαίας ολοκληρώθηκε την Κυριακή 2 Αυγούστου, στον Χριστό Ραχών Ικαρίας, στο γήπεδο μπάσκετ, η εκδήλωση που οργάνωσε η Οργάνωση της ΚΝΕ στο νησί, στο πλαίσιο του 46ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», με κεντρικό σύνθημα: «Σοσιαλισμός για να μπορούμε να ανασαίνουμε, για να νικήσει η ζωή...».

Η εκδήλωση άνοιξε με την προβολή του ντοκιμαντέρ «Γυάρος, ρωγμές αντίστασης στο θανατονήσι», παραγωγής της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε ομιλία από τον Ξενοφώντα Κόχυλα, Γραμματέα του ΤΣ Ικαρίας της ΚΝΕ.

Ακολούθησε μουσικό πρόγραμμα από μαθητικό συγκρότημα των Ραχών, με τραγούδια του Θ. Μικρούτσικου, του Μ. Ελευθερίου και άλλων δημιουργών.

Στο χώρο λειτούργησαν παιδότοπος για τους μικρούς φίλους και βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής».

Συνεχίζεται το καλοκαιρινό ταξίδι του Φεστιβάλ

Με σύνθημα «Σοσιαλισμός, για να μπορούμε να "ανασαίνουμε", για να νικήσει η ζωή» και με πολύμορφες εκδηλώσεις, το 46ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» ταξιδεύει σε όλη τη χώρα. Συναυλίες και άλλο πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα που αγκαλιάζει διάφορες μορφές τέχνης, αθλητικά τουρνουά, εκθέσεις, περίπατοι, πολιτικές ομιλίες συνθέτουν την καλοκαιρινή δραστηριότητα που συνεχίζεται το επόμενο διάστημα. Παράλληλα, οι εκδηλώσεις προσαρμόζονται για την προστασία της υγείας των επισκεπτών σε κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους.

Το επόμενο διάστημα η καλοκαιρινή δραστηριότητα συνεχίζεται με εκδηλώσεις σε νησιά, μεγάλες πόλεις και πρωτεύουσες νομών.

Στην Αθήνα οι εκδηλώσεις κορυφώνονται με το κεντρικό τριήμερο στο Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης» στις 17, 18 και 19 Σεπτέμβρη. Το Σάββατο 19 Σεπτέμβρη θα μιλήσει ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Μία βδομάδα νωρίτερα, στις 10, 11 και 12 Σεπτέμβρη στη Θεσσαλονίκη, στο πρώην Στρατόπεδο «Παύλου Μελά», πραγματοποιούνται οι εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη, όπου θα μιλήσει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Αμπατιέλος.

Σήμερα, το τετρασέλιδο «Νεολαία» φιλοξενεί στιγμιότυπα από εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε νησιά τις προηγούμενες μέρες.

Τουρνουά μπάσκετ στη Ρόδο

Το μήνυμα ότι «Ο αθλητισμός δεν είναι πολυτέλεια για λίγους, αλλά δικαίωμα για όλους» έστειλε η ΤΟ Ρόδου της ΚΝΕ και όσοι πήραν μέρος στο τουρνουά μπάσκετ 3on3, που διοργανώθηκε το Σάββατο 1 Αυγούστου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του 46ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή».

Η εκδήλωση ξεκίνησε με ομιλία από τον Αντρέα Λουκά, αθλητή του ΓΣ «Δωδεκάνησος», ομάδας της Α1 μπάσκετ με αμαξίδιο και μέλος της ΚΝΕ. Ο Α. Λουκάς τόνισε τη μεγάλη σημασία που έχει ο αθλητισμός για την ολόπλευρη ανάπτυξη ενός νέου. Ανέφερε χαρακτηριστικά παραδείγματα παραμέλησης δημόσιων εγκαταστάσεων του νησιού, την ίδια στιγμή που υπάρχουν όλες οι δυνατότητες ώστε να μπορεί να καλυφθεί μια τεράστια γκάμα αναγκών, με τις οικογένειες του νησιού να βάζουν το χέρι στην τσέπη για να μπορέσουν τα παιδιά τους να κάνουν κάποια δραστηριότητα. Ακόμα κι όταν αθλητικοί σύλλογοι προσπαθούν να βοηθήσουν ή να στηρίξουν υποδομές και αθλητές, ακόμα κι αυτοί βρίσκουν τεράστια εμπόδια υποχρηματοδότησης, κυνηγώντας χορηγούς.

Κάλεσε έτσι τη νεολαία του νησιού να αντιδράσει και να συγκρουστεί με το σημερινό σύστημα που την εγκλωβίζει και βάζει στον πάγκο τις σύγχρονες αυτές ανάγκες, να διεκδικήσει την ελεύθερη πρόσβαση σε Φυσική Αγωγή και Αθλητισμό ως αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα για όλους.


Στη συνέχεια, μικροί και μεγάλοι παρακολούθησαν με ενδιαφέρον αθλητές του ΓΣ «Δωδεκάνησος», οι οποίοι έκαναν μια γεμάτη ζωντάνια επίδειξη αγώνα μπάσκετ με αμαξίδιο. Την εκδήλωση έκλεισαν οι ομάδες φοιτητών και νέων που έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους στο τουρνουά.

Οι εκδηλώσεις του 46ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στη Ρόδο θα κορυφωθούν στο πάρκο «Θέρμαι», στις 29 Αυγούστου.

ΛΕΥΚΑΔΑ
Περίπατος με θέμα την προστασία του περιβάλλοντος

Με θέμα «Μαθαίνουμε για το περιβάλλον και την προστασία του», η Οργάνωση Λευκάδας της ΚΝΕ οργάνωσε στις 26 Ιούλη περίπατο και συζήτηση στις Αλυκές Καρυωτών Λευκάδας, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του 46ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή».

Οι μαθητές, φοιτητές και νέοι εργαζόμενοι που συμμετείχαν στον περίπατο είχαν την ευκαιρία να μάθουν για τις σκληρές συνθήκες εργασίας που επικρατούσαν την περίοδο που λειτούργησαν οι αλυκές, όπου δούλευαν στην πλειοψηφία τους γυναίκες από το πρωί μέχρι το βράδυ, πολλές φορές ξυπόλητες, μεταφέροντας το αλάτι στο κεφάλι τους, σε εποχές δύσκολες για τον τόπο μας, με τους περισσότερους άνδρες στις φυλακές και τα ξερονήσια.

Ιδιαίτερη μνεία έγινε στις πολυδιαφημισμένες επενδύσεις που έχουν δρομολογηθεί, όπως το υπερπολυτελές τουριστικό θέρετρο μέσα στο κατά τ' άλλα προστατευόμενο φυσικό περιβάλλον του Σκορπιού, η κατασκευή της μαρίνας στο Βλυχό, που έχει εγκριθεί ως στρατηγικής σημασίας επένδυση για να προχωρήσει με fast track διαδικασίες, ενώ επισημάνθηκε ότι ανάπτυξη με κριτήριο το καπιταλιστικό κέρδος, από τη μια, και προστασία του περιβάλλοντος, από την άλλη, είναι ασυμβίβαστα.

Αναφορά έγινε επίσης στο «περιβαλλοντοκτόνο» νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή, με το οποίο ανάμεσα στα άλλα «απλοποιείται» η διαδικασία των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων στις επιχειρήσεις και παρεμβαίνει σε ζητήματα που αφορούν τις προστατευόμενες περιοχές και τις περιοχές «Natura», όπως είναι οι Αλυκές.

Με πολύμορφο πρόγραμμα η εκδήλωση στη Χίο

Στην πλατεία Βουνακίου στη Χίο έκανε στάση το Φεστιβάλ την περασμένη Παρασκευή, με μία επιτυχημένη εκδήλωση.

Εκ μέρους των Οργανώσεων Χίου της ΚΝΕ η Σοφία Σκουφάλου καλωσόρισε τους επισκέπτες και ευχαρίστησε τους καλλιτέχνες για τη συμμετοχή τους. Αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη στάση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ τόσο στην περίοδο της πανδημίας όσο και μετά, αλλά και σε όλα όσα πλασάρουν στη νεολαία, προσπαθώντας να την πείσουν να πληρώσει ξανά την κρίση τους.

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα άνοιξαν οι Batala Chios, με τύμπανα και χορό samba reggae, οι οποίοι ξεσήκωσαν το πλήθος, έδωσαν παλμό και προκάλεσαν το ενδιαφέρον όλων. Οι Batala Chios είναι μια από τις 45 μπάντες Batala σε όλο τον κόσμο.

Ακολούθησε πολιτική ομιλία από την Μαρία Κομνηνάκα, βουλευτή του ΚΚΕ, που μιλώντας για το Φεστιβάλ σημείωσε πως «...το σύνθημα του φετινού Φεστιβάλ γίνεται φάρος αντοχής και ελπίδας για τις μάχες που έρχονται» και πως στο χτίσιμό του «...πραγματικά λάμπουν οι αρετές της συλλογικότητας, του σχεδίου για την επίτευξη μεγάλων στόχων. Η συνειδητή πειθαρχία που απελευθερώνει τη δημιουργικότητα και την αποτελεσματικότητα του καθενός. Φεγγοβολά η εθελοντική προσφορά, αλλά και η πολύμορφη προσπάθεια να κατακτηθεί η γνώση για τον κόσμο που μας περιβάλλει, ο πλούτος που υπάρχει στην πολιτιστική δημιουργία, ειδικά όταν αυτή εμπνέεται από τον γίγαντα λαό».


Το πρόγραμμα έκλεισε με αφιέρωμα στο λαϊκό - ρεμπέτικο τραγούδι με τους Πέτρο Ντούλη και Σταμάτη Συριώδη.

Στο χώρο λειτούργησαν επίσης έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής», με τις νέες εκδόσεις να τραβούν το ενδιαφέρον των επισκεπτών, και εκθέσεις που αφορούσαν το Προσφυγικό και τους μαθητές. Παιχνίδια και πειράματα κράτησαν συντροφιά στους μικρούς επισκέπτες του παιδότοπου.

Στο χώρο του φεστιβάλ η βουλευτής του ΚΚΕ Μ. Κομνηνάκα συναντήθηκε με εκπροσώπους του Συλλόγου Μουσικών του νησιού και άκουσε τα οξυμένα προβλήματά τους. Η βουλευτής του ΚΚΕ δήλωσε τη στήριξη του Κόμματος στους καλλιτέχνες, με σειρά μέτρων που παλεύει το Κόμμα τόσο σε ό,τι αφορά το εισόδημα, με άμεση οικονομική ενίσχυση, όσο και σε μια σειρά ελαφρύνσεων όπως η κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος, η αναστολή πληρωμών φόρων και δανείων κ.ά.

Εκδηλώσεις σε Λέσβο, Πιερία και Ικαρία

-- Την Παρασκευή 7 Αυγούστου, στις 8 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση στο Πολύκεντρο Μανταμάδου.

Την κεντρική ομιλία θα κάνει ο Στρατής Κόμβος, μέλος του Γραφείου της Τομεακής Επιτροπής Λέσβου του ΚΚΕ, ενώ θα χαιρετίσει ο Δημήτρης Ευσταθίου, Γραμματέας της ΤΟ Λέσβου της ΚΝΕ. Θα προβληθεί βίντεο με θέμα το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό. Θα ακολουθήσει αφιέρωμα στο ρεμπέτικο τραγούδι με το σχήμα «Rebetels», ενώ μαζί τους θα είναι και η Ερατώ Μακροθανάση.

Στο χώρο θα υπάρχει έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής».

-- Στο Καραβόσταμο (Ρέμα) συνεχίζονται την Παρασκευή 7 Αυγούστου οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ στην Ικαρία. Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση θα είναι ο Βαγγέλης Μαρούπας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ θα πραγματοποιηθεί συναυλία με την Ρίτα Αντωνοπούλου.

-- Εκδήλωση στο Λιτόχωρο Πιερίας, στο πάρκο, πραγματοποιείται το Σάββατο 8 Αυγούστου.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει πολιτική ομιλία από τον Αντώνη Παπαδόπουλο, Γραμματέα της ΤΕ Πιερίας του ΚΚΕ, παιχνίδια Escape Room και «Ρουκ - Ζουκ», συναυλία από το μαθητικό συγκρότημα «Dead Eye Sockets» και στη συνέχεια λαϊκό μουσικό πρόγραμμα. Στο χώρο θα λειτουργούν bar και έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής».

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟΥ ΑΘΗΝΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ο «Μεγάλος Περίπατος» των επιχειρήσεων συνεχίζεται...

Ανακοίνωση με αφορμή την προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής και του Ιδρύματος

Από την υπογραφή της σύμβασης συνεργασίας της Περιφέρειας Αττικής με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο

Eurokinissi

Από την υπογραφή της σύμβασης συνεργασίας της Περιφέρειας Αττικής με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο
Τη σύγχρονη πρόταση για «έρευνα με βάση τις ανάγκες του λαού» και άμεση ικανοποίηση των αναγκών των φοιτητών προβάλλει η ΚΟ Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθήνας του ΚΚΕ, που αναφέρεται σε ανακοίνωσή της στη σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας Αττικής και του Γεωπονικού Πανεπιστημίου για τη Δημιουργία Κέντρου Καινοτομίας, Επιχειρηματικότητας, Αγροτοδιατροφής και Αντιμετώπισης Αγροτοδιατροφικών Κρίσεων. Οπως τονίζει αναλυτικά η ΚΟ του ΚΚΕ:

«Το εν λόγω Κέντρο, που επιδιώκει να συγκροτήσει η Διοίκηση του Ιδρύματος μαζί με την Περιφέρεια Αττικής, πρόκειται να στεγαστεί στις εγκαταστάσεις του Δημόσιου Απολυμαντηρίου Αθηνών (Ιερά Οδός 84). Συνολικά η έκταση που θα αξιοποιηθεί για τη συγκρότηση του Κέντρου είναι 4.986,76 τ.μ., ενώ το εμβαδόν των κτιρίων είναι 2.072,69 τ.μ.

Η εξέλιξη αυτή δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Ηδη από το 2018 και όταν ακόμα στη διοίκηση της Περιφέρειας ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ, είχε συναφθεί αντίστοιχη σύμβαση μεταξύ του τότε Περιφερειακού Συμβουλίου (ΠΣ) και της διοίκησης του ΓΠΑ. Σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ και το ΠΣ Αττικής συνεχίζουν από εκεί που το άφησαν οι προηγούμενοι, κάνουν πράξη το τότε εγχείρημα.

Πιο συγκεκριμένα:

Με βάση τη σύμβαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, σκοπός του παρόντος εγχειρήματος είναι "η ενίσχυση των δυνατοτήτων και η ανάπτυξη δομών, μεταξύ φορέων της αυτοδιοίκησης, εκπαιδευτικών ιδρυμάτων (...) επιχειρήσεων, ώστε να μετατραπεί η Αττική σε ηγετικό μητροπολιτικό κέντρο έρευνας, παραγωγής και εξαγωγής καινοτομίας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου". Στην ίδια σύμβαση αναφέρεται: "Ειδικά στον κλάδο της αγροδιατροφής, η είσοδος των επιχειρήσεων αγροδιατροφής και τροφίμων της Αττικής στην αγορά των λειτουργικών τροφίμων που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες διατροφικές ανάγκες τόσο του ελληνικού πληθυσμού όσο και συγκεκριμένων αγορών - στόχων αποτελεί σπουδαία πρόκληση, με δεδομένη τη σημαντική συσσώρευση επιχειρηματικού και ερευνητικού δυναμικού στην Περιφέρεια"».

Αντί το επιστημονικό δυναμικό του Ιδρύματος να αξιοποιείται στην έρευνα για την κάλυψη των διατροφικών αναγκών του λαού της Αθήνας, αξιοποιείται σε ό,τι επιφέρει, κάθε φορά, μέγιστο κέρδος στους επιχειρηματικούς ομίλους του κλάδου

Eurokinissi

Αντί το επιστημονικό δυναμικό του Ιδρύματος να αξιοποιείται στην έρευνα για την κάλυψη των διατροφικών αναγκών του λαού της Αθήνας, αξιοποιείται σε ό,τι επιφέρει, κάθε φορά, μέγιστο κέρδος στους επιχειρηματικούς ομίλους του κλάδου
«Η Περιφέρεια Αττικής, μετά τις προσπάθειες που κάνει για να μετατραπεί η Αττική σε κόμβο προσέλκυσης τουριστών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη ζωή και τους όρους εργασίας του λαού της Αττικής (βλ. "Μεγάλο Περίπατο"), επιδιώκει να "μετατρέψει" την Αττική και σε "κέντρο έρευνας" με πολύ συγκεκριμένες συνέπειες στο ερευνητικό και επιστημονικό προσωπικό του Ιδρύματος, τους ίδιους τους φοιτητές. Διοίκηση και Περιφέρεια πατάνε πάνω στο νόμο που ψηφίστηκε τον Γενάρη του 2019 (νόμος Γαβρόγλου) και δίνει το πράσινο φως στα πανεπιστημιακά ιδρύματα να συγκροτούν Κέντρα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας.

Καλούμε κάθε φοιτητή, ερευνητή και εργαζόμενο του Ιδρύματος να σκεφτεί και να προβληματιστεί με βάση αυτή την εξέλιξη!

Το Ιδρυμα μετατρέπεται όλο και περισσότερο σε μια επιχειρηματική μονάδα όπου ο φοιτητής είναι πελάτης και αντιμετωπίζεται ως τέτοιος και όχι ως δυνάμει επιστήμονας, το μέλος ΔΕΠ είναι μάνατζερ και όχι διδάσκοντας, οπότε η διδασκαλία γίνεται πάρεργο, ο ερευνητής είναι διαχειριστής προγραμμάτων με επιχειρήσεις. Ολα αυτά έχουν επιπτώσεις στις σπουδές που τις βλέπουμε και σήμερα και οξύνονται καθημερινά, επιδρώντας στο επίπεδο της φοιτητικής μέριμνας και του περιεχομένου σπουδών. Δεν είναι ένα μακρινό μέλλον, αφορά τους όρους σπουδών σήμερα».

Προσανατολισμός της έρευνας προς το κέρδος

«Η έρευνα και η καινοτομία γίνονται με βάση τις ανάγκες του επιχειρηματικού κέρδους και όχι με βάση τις ανάγκες του λαού.

Στο Κέντρο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας επιχειρείται ο εντονότερος προσανατολισμός της έρευνας του ΓΠΑ με κριτήριο το επιχειρηματικό κέρδος και εμπορευματοποιούνται στην πράξη αποτελέσματά της. Κι αυτό με σκοπό να κερδίζει και το ίδιο το πανεπιστήμιο από αυτήν την εμπορευματοποίηση.

Σήμερα, αντί το επιστημονικό δυναμικό του Ιδρύματος να αξιοποιείται προκειμένου να πραγματοποιείται έρευνα στον αγροδιατροφικό τομέα για την ανάπτυξη ποιοτικών, θρεπτικών και φθηνών προϊόντων με στόχο την κάλυψη των διατροφικών αναγκών του λαού της Αθήνας, ιδρύεται ένα Κέντρο που θα θυσιάζει όλα τα παραπάνω και θα στρέφεται σε ό,τι επιφέρει, κάθε φορά, μέγιστο κέρδος στους επιχειρηματικούς ομίλους του κλάδου.

Ας σκεφτούμε τα εξής:

Και τι δεν έχουν ακούσει τα τελευταία χρόνια οι φοιτητές και οι ερευνητές, για τη σημασία δημιουργίας πιστοποιημένων προϊόντων, με αυστηρές προδιαγραφές με Προστατευμένη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ), που θα έσωζαν τους αγροτοπαραγωγούς και θα εξασφάλιζαν δουλειά στους γεωπόνους. Κατεύθυνση που θα εξασφάλιζε βέβαια και την προστασία των ίδιων των μονοπωλιακών ομίλων του κλάδου στον παγκόσμιο ανταγωνισμό. Ωστόσο αποδείχθηκε ότι όχι μόνο δεν "άνοιξαν" οι δουλειές, όπως έλεγαν για τους απόφοιτους, αλλά η παραγωγή, εξαιτίας της καπιταλιστικής ανάπτυξης, συγκεντρώθηκε παραπάνω, και σήμερα ελέγχεται από 8 εταιρείες (!) σε ένα σύνολο περίπου 300 τυροκομείων που δραστηριοποιούνται στο σύνολο της χώρας, ενώ τόσο το γάλα όσο και τυροκομικά προϊόντα φτάνουν πανάκριβα στα ράφια και γίνονται απλησίαστα για τη λαϊκή κατανάλωση.

Αντίστοιχα, δεκάδες είναι τα παραδείγματα προϊόντων που είτε παράγονται στη χώρα και η πλειοψηφία τους εξάγεται (π.χ. γιαούρτι) είτε υπάρχει η δυνατότητα παραγωγής τους, αλλά δεν πραγματοποιείται. Ενα από αυτά είναι η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, μια βιομηχανία που θα μπορούσε και διατροφικές ανάγκες να καλύψει, αλλά και να βρουν δουλειά εκατοντάδες νέοι άνθρωποι, επιστημονικό δυναμικό, αγρότες - τευτλοπαραγωγοί. Σήμερα βρίσκεται ένα βήμα πριν από το οριστικό κλείσιμο. Την ίδια ώρα αθρόες είναι οι εισαγωγές ζάχαρης και άλλων προϊόντων, πατάτες από την Αίγυπτο, κρεμμύδια από την Ισπανία και την Ινδία κ.ο.κ. Οι κατευθύνσεις, λοιπόν, αυτές οδήγησαν μια χώρα πλεονασματική σε προϊόντα π.χ. κτηνοτροφίας να είναι σήμερα ελλειμματική.

Ολα τα παραπάνω βρίσκονται στον πυρήνα των κατευθύνσεων της ΕΕ και της ΚΑΠ, της κυβέρνησης της ΝΔ για τον προσανατολισμό της έρευνας στα πανεπιστήμια, όπως ήταν και στις κατευθύνσεις του ΣΥΡΙΖΑ, που να θυμίσουμε ότι βασική του κριτική για τα Συμβούλια Ιδρύματος ήταν ότι δεν ανταποκρίθηκαν στην αποστολή τους, δηλαδή τη μεγαλύτερη διασύνδεση των ιδρυμάτων με τα επιχειρηματικά συμφέροντα. Ενώ, να θυμίσουμε ακόμη ότι στα νέα ιδρύματα που προέκυψαν από τις συγχωνεύσεις που προώθησε ο ΣΥΡΙΖΑ, προβλέπεται η ίδρυση ερευνητικών κέντρων, για τα οποία όμως δεν προβλέπεται προσωπικό, ενώ οι ερευνητές θα πρέπει να αναζητούν από μόνοι τους χρηματοδότηση για να ξεκινήσουν την έρευνά τους.

Σε αυτές τις κατευθύνσεις προχωράει και το ΓΠΑ, όπως και όλα λίγο πολύ τα ΑΕΙ, με προγράμματα και δομές που αναπτύσσουν, όπου, όπως είναι προφανές και από το σκοπό της ίδρυσης του συγκεκριμένου Κέντρου, το κριτήριο του κέρδους είναι το κυρίαρχο».

Μακριά από τις ανάγκες των φοιτητών

«Αυτή την περίοδο οι φοιτητές του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών βρίσκονται σε κινητοποιήσεις, καθώς η διοίκηση του Ιδρύματος επιλέγει να μη δίνει καμία λύση στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές κατά τη διάρκεια της εξεταστικής τους, που γίνεται με πολύ άσχημους όρους τηλεματικά.

Μάλιστα, η διοίκηση του Πανεπιστημίου βρήκε αφορμή να αξιοποιήσει την περίοδο του εγκλεισμού για να γίνουν όλα τα μαθήματα (ακόμα και τα εργαστηριακά) τηλεματικά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα της διδασκαλίας και τις συνέπειες στην παροχή της γνώσης.

Γιατί η Περιφέρεια Αττικής και η διοίκηση, που τόσο "αγωνιούν" για τον λαό και τη νεολαία της Αττικής, δεν παραχωρούν αυτές τις εγκαταστάσεις για να γίνει Φοιτητική Εστία;

`Η γιατί δεν αξιοποιούνται αυτές οι εγκαταστάσεις για τη δημιουργία νέων αμφιθεάτρων και πλήρως εξοπλισμένων εργαστηρίων, ώστε να καλυφθούν οι τεράστιες ανάγκες σε ασφαλείς υποδομές; Οι φοιτητές του Ιδρύματος επανειλημμένα έχουν τονίσει στη διοίκηση πως τα παρόντα αμφιθέατρα και εργαστήρια δεν αρκούν για να καλυφθούν οι ανάγκες των 6.000 φοιτητών!!

Γιατί λοιπόν η διοίκηση δεν δίνει λύση σε αυτά τα αιτήματα των φοιτητών, αντίθετα κοιτάει το πώς θα προχωρήσει επιχειρηματικές συμφωνίες;

Ενώ υπάρχει μια δυνατότητα να αξιοποιηθεί ο χώρος για την κάλυψη, έστω και μερική, ορισμένων αναγκών των φοιτητών με τη μετατροπή του χώρου π.χ. σε εστία, επιλέγεται η διάθεση κονδυλίων για τη δημιουργία κέντρου που δεν θα εξυπηρετεί σε τίποτα τους φοιτητές, τους εργαζόμενους και τους αγρότες.

Αντίθετα, η επιχειρηματικότητα που λιβανίζουν σημαίνει υπεράσπιση του καπιταλιστικού ανταγωνισμού, που αυξάνει την ανεργία, μειώνει τους μισθούς και οδηγεί στο ξεκλήρισμα τη μικρομεσαία αγροτιά. Που δυσκολεύει την παρέμβαση του αυριανού επιστήμονα, τον συνθλίβει ως μισθωτό εργαζόμενο, ως ελεύθερο επαγγελματία, ως άνθρωπο "ειδικό" σε έναν τομέα, που έχει καταβάλει κόπους για να σπουδάσει και πρέπει να γίνει γρανάζι στις επιταγές της κερδοφορίας λίγων μεγάλων επιχειρήσεων.

Καλούμε τους φοιτητές, τους ερευνητές, όλους τους εργαζόμενους του Ιδρύματος:

-- Να εναντιωθούν σε αυτή την εξέλιξη, να μην εφαρμοστεί η σύμβαση μεταξύ του Ιδρύματος και της Περιφέρειας.

-- Να αξιοποιηθούν εγκαταστάσεις της Περιφέρειας Αττικής και του Πανεπιστημίου για τις ανάγκες των φοιτητών και των εργαζομένων.

-- Ερευνα για τις ανάγκες του λαού και όχι για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων».Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ