Σάββατο 5 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΥΓΕΙΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΚΛΙΝΙΚΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Να ακυρωθεί η απόλυση εργαζομένου στον «Φιλοκτήτη»

Ο αγώνας για την ακύρωση της απόλυσης του εργαζόμενου από το Κέντρο Αποκατάστασης «Φιλοκτήτης» (όμιλος ΙΑΣΩ), για μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου, προσλήψεις προσωπικού και αυξήσεις στους μισθούς συνεχίζεται, τονίζει το Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών Αθήνας.

Το κλαδικό σωματείο διεκδικεί την ανάκληση της απόλυσης του εργαζόμενου και την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων που οφείλει η εργοδοσία, σχολιάζοντας ότι «η απόλυση αυτή επιχειρείται, σε μια περίοδο, που η εντατικοποίηση της εργασίας έχει φτάσει στο απροχώρητο. Η εξαντλητική δουλειά, τα ρεπό που κόβονται, η συστηματική καθυστέρηση καταβολής των μισθών έχουν οδηγήσει σε παραίτηση πολλούς συναδέλφους. Για να μπορέσει να παγιώσει τις άθλιες συνθήκες εργασίας, η εργοδοσία καταφεύγει στην καταστολή, στην τρομοκρατία των εργαζομένων. Τους ενόχλησε η οργάνωση στο επιχειρησιακό σωματείο, η μεγάλη συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία της 17η Μάη, η διεκδίκηση δικαιωμάτων. Γι' αυτό ανακοίνωσε την απόλυση του εκλεγμένου συνδικαλιστή».

Παράλληλα καταγγέλλει τον πρόεδρο και μέρος των μελών της διοίκησης του επιχειρησιακού σωματείου του «Φιλοκτήτη», «γιατί συμμάχησαν με την εργοδοσία στην προσπάθεια της τελευταίας να καλλιεργήσει τρομοκρατικό κλίμα στο χώρο δουλειάς, να παγιώσει και να εμβαθύνει τις άθλιες εργασιακές σχέσεις». Το Σωματείο υπογραμμίζει ότι έχει ζητήσει συνάντηση με τη διεύθυνση της εταιρείας, «η οποία κρύβεται, προτείναμε κοινό αγώνα με το επιχειρησιακό σωματείο με στόχο την ακύρωση της απόλυσης (....) Η εργοδοσία, που επιτίθεται με σφοδρότητα στα εργατικά δικαιώματα, βρήκε σε αυτή την προσπάθειά της σύμμαχο τον πρόεδρο και ορισμένα μέλη της διοίκησης του επιχειρησιακού σωματείου» και καταγγέλλει μέλη της διοίκησης του επιχειρησιακού Σωματείου ότι:

  • Αρνήθηκαν να γίνει παρέμβαση στη διοίκηση της εταιρείας. Δεν έκαναν τον κόπο να βγάλουν ούτε μία ανακοίνωση καταδίκης. Δικαιολογούν την απόφαση της εταιρείας για την απόλυση ως νόμιμο δικαίωμά της.
  • Συκοφαντούν το κλαδικό σωματείο ότι δήθεν προκάλεσε αναστάτωση, με τις περιοδείες και την ενημέρωση που έκανε.
  • Την ώρα που σε δεκάδες εργαζόμενους κόβονται ρεπό και άδειες, οι ίδιοι συνδικαλιστές αρνούνται ότι η δουλειά είναι εξαντλητική, ότι υπάρχει έλλειψη προσωπικού, διατυμπανίζουν ότι «σε αυτή την εταιρεία είμαστε προνομιούχοι, γιατί οι καθυστερήσεις στην καταβολή των μισθών δεν είναι μεγάλες»!
  • Τελευταία ενέργεια, η πραξικοπηματική απόφαση (χωρίς να προηγηθεί συνεδρίαση του ΔΣ) για «κλείσιμο» του θέματος της απόλυσης. Κάλεσαν αιφνιδιαστικά Γενική Συνέλευση ημέρα Σάββατο, την ανακοίνωσαν μόλις 2 μέρες νωρίτερα, με στόχο να μην υπάρχει μαζική συμμετοχή, εκβιάζουν με ύφος «αποφασίζομεν και διατάσσομεν». Σε περίπτωση που δεν σχηματιστεί απαρτία, το ζήτημα για το επιχειρησιακό σωματείο και τη διοίκησή του «θα θεωρηθεί λήξαν και καμία περαιτέρω ενέργεια δεν θα υπάρξει».
ΗΠΑΤΙΤΙΔΑ C
Πάνω από το 80% είναι αδιάγνωστοι ασθενείς

Δόθηκε χθες στη δημοσιότητα το Εθνικό Σχέδιο Δράσης του υπουργείου Υγείας για την «αντιμετώπιση της Ηπατίτιδας C», το οποίο αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα ιατρικής φροντίδας.

Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ηπατίτιδα C θα αναπτυχθεί σε τρεις άξονες και θα αφορά πάνω από 23.500 Ελληνες πολίτες. Οι άξονες περιλαμβάνουν την ενημέρωση του γενικού πληθυσμού, προσυμπτωματικό έλεγχο σε ομάδες υψηλού κινδύνου και θεραπεία 25.300 Ελλήνων ασθενών με ηπατίτιδα C μέχρι το 2030. Ωστόσο το μεγαλύτερο πρόβλημα παραμένει, καθώς οι αδιάγνωστοι ασθενείς ξεπερνούν το 80%, ενώ υπολογίζεται ότι μόνο το 58% των διαγνωσμένων ασθενών έχει λάβει θεραπεία. Μεγάλο είναι το πρόβλημα και στις φυλακές, όπου από τους 1.600 κρατούμενους το 30% αντιμετωπίζει πρόβλημα.

Σύμφωνα με πρόσφατες επιδημιολογικές έρευνες, ο επιπολασμός της ηπατίτιδας C στον ενήλικο πληθυσμό της χώρας μας εκτιμάται ότι κυμαίνεται εντός ενός εύρους 0,83% - 1,79% στο γενικό πληθυσμό, ενώ όταν σε αυτές τις εκτιμήσεις συμπεριλαμβάνονται και οι ομάδες υψηλού κινδύνου (χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών κ.λπ.), ο επιπολασμός της νόσου ανέρχεται σε 1,03% - 1,87%. Σε αδρά μεγέθη, 74.000 - 134.000 άτομα στον ενήλικο πληθυσμό έχουν χρόνια ηπατίτιδα C.

Στους άνδρες ο επιπολασμός είναι υψηλότερος στις ηλικίες 50 - 54 ετών, όπου φτάνει περίπου το 4,7%, ενώ για τις γυναίκες ο υψηλότερος επιπολασμός παρατηρείται στις ηλικίες 70 - 79 ετών, όπου ανέρχεται σε περίπου 2,8%, εμφανώς χαμηλότερος από το ανώτατο όριο των ανδρών. Επιπλέον, εκτιμάται ότι το 73% των χρόνιων ασθενών με ηπατίτιδα C έχει γεννηθεί μεταξύ των ετών 1940 - 1970.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΠΑΓΝΗ
Απαράδεκτη η κατάσταση για εργαζόμενους και ασθενείς στην Ψυχιατρική Κλινική

Τα τελευταία χρόνια, όπως αποτυπώνουν όλοι οι δείκτες, όλο και περισσότεροι άνθρωποι στρέφονται στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας προς αναζήτηση βοήθειας και θεραπείας στον τομέα της Ψυχικής Υγείας. Και αυτή η πλευρά έρχεται να αναδείξει την έλλειψη δομών, την απουσία μέτρων για την ομαλή λειτουργία των ψυχιατρικών κλινικών και τις απαράδεκτες συνθήκες νοσηλείας για τους ψυχικά πάσχοντες.

Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί η Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠαΓΝΗ), η οποία έχει ξεπεράσει το επίπεδο ασφαλείας για εργαζόμενους και ασθενείς, καθώς δέχεται ένα διαρκώς αυξανόμενο όγκο νοσηλευόμενων, με αποτέλεσμα να μην επαρκεί ο συνήθης αριθμός κρεβατιών και η παρουσία των ράντζων ν' αυξάνεται διαρκώς αποτελώντας πλέον ένα σχεδόν μόνιμο φαινόμενο.

Χαρακτηριστικά είναι όσα καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων στο ΠαΓΝΗ, αναφέροντας τα τεράστια προβλήματα που προκαλούνται σε ασθενείς και προσωπικό, τα οποία επιβαρύνονται από το γεγονός ότι στην κλινική νοσηλεύονται άνθρωποι που για διάφορους λόγους θα έπρεπε να βρίσκονται αλλού, όπως π.χ. χρόνιοι υπολειμματικοί ασθενείς, που θα έπρεπε να έχουν μεταφερθεί σε ανάλογες δημόσιες δομές-ξενώνες ή άνθρωποι εξαρτημένοι από ψυχοτρόπες ουσίες και αλκοόλ, που θα έπρεπε να νοσηλεύονται σε κατάλληλες δομές, όπως είναι μια μονάδα νοσηλείας Διπλής Διάγνωσης.

Το Σωματείο τονίζει: «Αυτό δεν γίνεται, όχι από λάθος ή κακό συντονισμό, αλλά απλούστατα λόγω έλλειψης αυτών των δομών. Το ίδιο συμβαίνει και με άλλους ασθενείς της κλινικής με σοβαρά κοινωνικά προβλήματα ή και άστεγους, οι οποίοι καταφεύγουν στην κλινική, επιβαρύνοντας περαιτέρω τη λειτουργία της. Η ασφυκτική πίεση που ασκείται σε αυτήν την κλινική οφείλεται στο γεγονός ότι καλείται να καλύψει τις ανάγκες ολόκληρης της ανατολικής Κρήτης, με αποτέλεσμα ο πληθυσμός αναφοράς να υπερβαίνει τους 350.000 κατοίκους και την καλοκαιρινή περίοδο ν' αυξάνεται αλματωδώς εξαιτίας του τουρισμού. Για ένα τόσο μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού θα έπρεπε να υπάρχουν διαθέσιμα 50 με 55 κρεβάτια, ενώ σήμερα η κλινική για εκούσιες και ακούσιες νοσηλείες, με 2 τμήματα, βραχείας και οξέων, διαθέτει με μεγάλη δυσκολία 35 κρεβάτια.

Αυτό δεν είναι τυχαίο αλλά, αντίθετα, είναι αποτέλεσμα της εγκληματικής πολιτικής στο χώρο της Ψυχικής Υγείας που άσκησαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις και συνεχίζει με ευλάβεια και η σημερινή, κλείνοντας μεγάλα ψυχιατρεία (π.χ. Κέρκυρας, Χανίων), χωρίς να αναπτύξουν άλλες δημόσιες δωρεάν δομές νοσηλείας, χωρίς ν' αναπτύξουν ένα μεγάλο και αποτελεσματικό δίκτυο κοινωνικής ψυχιατρικής, διογκώνοντας όμως τον αντίστοιχο ιδιωτικό τομέα με μοναδικό ευεργετημένο τις ΜΚΟ, που κατέλαβαν μεγάλο κομμάτι της χρηματοδότησης και της φροντίδας των ψυχικά ασθενών».

Σοβαρές καταγγελίες

Σήμερα, η κατάσταση στην Ψυχιατρική Κλινική έχει ξεπεράσει το επίπεδο ασφάλειας για ασθενείς και εργαζομένους. Το Σωματείο καταγγέλλει συγκεκριμένα ότι την Τρίτη 1/8 νοσηλεύονταν 33 ασθενείς με δύναμη τμήματος βραχείας 23 κλινών, ενώ στο τμήμα οξέων νοσηλεύονταν 12 ασθενείς με αντίστοιχη δυνατότητα 10 κλινών.

«Είναι αυτονόητο ότι σε τέτοιες συνθήκες δεν υπάρχει προσωπικός χώρος ούτε προϋποθέσεις ηρεμίας που απαιτούνται, με συνέπεια να υποβαθμίζονται οι παρεχόμενες υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας ενώ σαφώς τίθενται και σοβαρά ζητήματα ασφάλειας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ υπάρχουν κάποιοι μικροί χώροι - προαύλια αυτοί δεν χρησιμοποιούνται λόγω έλλειψης προσωπικού, ενώ η γενικότερη κατάσταση της κλινικής και από άποψη χώρων και από άποψη τεχνικών προδιαγραφών χρήζει μεγάλων παρεμβάσεων και βελτιώσεων.

Οι συνάδελφοί μας στο ψυχιατρικό τμήμα, παρ' όλη τη φιλότιμη και σκληρή προσπάθεια που καταβάλλουν, ασκούν τα καθήκοντά τους σε ένα περιβάλλον με αυξημένο βαθμό επικινδυνότητας, ενώ ταυτόχρονα οδηγούνται σε φυσική, ψυχική και επαγγελματική εξουθένωση. Ως Σωματείο Εργαζομένων την κατάσταση στην Ψυχιατρική Κλινική του νοσοκομείου μας την έχουμε επισημάνει, την έχουμε αναδείξει και καταγγείλει επανειλημμένα στο παρελθόν. Ουσιαστική παρέμβαση αντιμετώπισης του προβλήματος ΔΕΝ έχει γίνει ούτε από διοικήσεις ούτε από το υπουργείο», υπογραμμίζει το Σωματείο και τονίζει ότι η συγκεκριμένη κατάσταση δεν είναι τυχαία ούτε οφείλεται σε αμέλεια, αλλά αποτέλεσμα του αντιδραστικού πυρήνα της περιβόητης «ψυχιατρικής μεταρρύθμισης», δηλαδή της πολιτικής ενίσχυσης του εμπορευματικού χαρακτήρα των υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας και του γενικότερου «λουκέτου» που προωθείται στη δημόσια Ψυχική Υγεία.

Καταγγέλλει την κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας για την απαράδεκτη κατάσταση που διαμορφώνεται συνολικά στις δομές Ψυχικής Υγείας, αλλά και τη διοίκηση του ΠαΓΝΗ για την απαράδεκτη κατάσταση της Ψυχιατρικής Κλινικής, η οποία αν και έχει γνώση του ορίου ασφαλείας φιλοξενίας ασθενών στην κλινική, δεν ασκεί κανέναν έλεγχο εφαρμογής των κανόνων αυτών παρά τις διαμαρτυρίες του προσωπικού και των επιστημονικά υπευθύνων.

Το Σωματείο Εργαζομένων στο ΠαΓΝΗ απαιτεί:

  • Ασφαλείς και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους του νοσοκομείου.
  • Αμεσα μέτρα από τη διοίκηση για την αξιοπρεπή, ομαλή και ασφαλή λειτουργία της Ψυχιατρικής Κλινικής με δέσμευση για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα εφαρμογής τους.
  • Ασφαλείς, αξιοπρεπείς συνθήκες νοσηλείας για τους ψυχικά πάσχοντες.Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org