Κυριακή 5 Αυγούστου 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΓΥΝΑΙΚΑ
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΝΤΙΛΑΪΚΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΕ ΥΓΕΙΑ – ΠΡΟΝΟΙΑ
Πολλαπλή επιβάρυνση για την υγεία των γυναικών

Στη μέγκενη της αντιλαϊκής πολιτικής βρίσκεται το δικαίωμα των γυναικών της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, στις κάθε είδους υπηρεσίες Υγείας και Πρόνοιας. Οι περικοπές στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, η συρρίκνωση και το κλείσιμο των δημοσίων δομών, η επιβολή πληρωμών που συνεχώς το ύψος τους αυξάνεται, η παράδοση της Υγείας και της Πρόνοιας στους επιχειρηματικούς ομίλους, όλα αυτά έχουν βαριές επιπτώσεις στις γυναίκες της λαϊκής οικογένειας.

Από τη μια, ο αναπαραγωγικός ρόλος του γυναικείου οργανισμού συνεπάγεται πρόσθετες και εξειδικευμένες ανάγκες υγείας, ιδιαίτερη ανάγκη για υπηρεσίες πρόληψης και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, για υπηρεσίες που σχετίζονται με τη μητρότητα, από τον οικογενειακό προγραμματισμό και τον προγεννητικό έλεγχο μέχρι τον τοκετό. Από την άλλη, η ίδια η ανισοτιμία των γυναικών των λαϊκών στρωμάτων και η αντιλαϊκή πολιτική έχουν το ρόλο τους ως παράγοντες που φθείρουν την υγεία των γυναικών. Για παράδειγμα, η πολλαπλή επιβάρυνση των γυναικών με τη φροντίδα της οικογένειας, των παιδιών, των ηλικιωμένων, λόγω της έλλειψης δημόσιων και δωρεάν δομών που θα αναλάμβαναν τη φροντίδα αυτή, πολλαπλασιάζει την κούραση και στερεί ακόμα και τον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο που έχουν ανάγκη.

Επιβαρυντικός παράγοντας η αντιλαϊκή πολιτική


Οι ευέλικτες εργασιακές σχέσεις με τις οποίες δουλεύουν σε μεγάλο ποσοστό οι γυναίκες, συνεπάγονται χειρότερες συνθήκες και μεγαλύτερους κινδύνους, ακανόνιστα και «ανάποδα» ωράρια, επιβαρύνουν τη σωματική και ψυχική τους υγεία. Επιπλέον, η μερική και προσωρινή απασχόληση, η ανεργία, η «μαύρη» εργασία περιορίζουν την ασφαλιστική κάλυψη των γυναικών και επομένως και το δικαίωμά τους στη δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Οι χαμηλότεροι μισθοί και μεροκάματα που συνεπάγεται η «ευέλικτη» εργασία κάνουν δυσβάστακτες τις συνέπειες της εμπορευματοποίησης της Υγείας, με τις αυξήσεις στις πληρωμές να μεταφράζονται σε αποκλεισμό ενός μέρους των γυναικών από τις υπηρεσίες Υγείας τις οποίες δεν μπορούν να πληρώσουν. Σε πολλές περιπτώσεις οι εργαζόμενες δεν καταφέρνουν να συνταξιοδοτηθούν, με δεδομένη και την αύξηση των ηλικιακών ορίων, ή η σύνταξη που εξασφαλίζουν είναι κουτσουρεμένη, δεν μπορεί να τους εξασφαλίσει τις υπηρεσίες Υγείας που έχουν ανάγκη.

Περισσότερα και πιο συχνά τα προβλήματα υγείας για τις γυναίκες

Σε Σχέδιο Εκθεσης με θέμα την πρόληψη των ασθενειών που συνδέονται με την ηλικία στις γυναίκες, η Επιτροπή Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων του Ευρωκοινοβουλίου διαπιστώνει πως οι γυναίκες καταγράφουν μεγαλύτερο προσδόκιμο επιβίωσης από τους άντρες, που φτάνει συγκεκριμένα τα 82,4 έτη έναντι 76,4 ετών. Ομως, το γεγονός ότι οι γυναίκες ζουν περισσότερο δεν σημαίνει και ότι η υγεία τους βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση. Η ηλικία μέχρι την οποία δεν εμποδίζονται στην καθημερινή τους δραστηριότητα από κάποια σοβαρή ασθένεια υπολογίζεται κατά μέσο όρο στα 62,6 έτη για τις γυναίκες και στα 61,7 έτη για τους άνδρες.

Στο Σχέδιο Εκθεσης γίνεται η εκτίμηση ότι «οι γυναίκες επηρεάζονται σε μεγαλύτερο βαθμό από χρόνιες παθήσεις και επομένως είναι πιο ευάλωτες στην επιδείνωση της ποιότητας της ζωής τους». Ενα συγκεκριμένο παράδειγμα είναι το εξής: Οι γυναίκες διατρέχουν σημαντικά μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν ασθένειες όπως η οστεοαρθρίτιδα, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η οστεοπόρωση. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 75% των καταγμάτων γοφών που προκαλούνται από την οστεοπόρωση αφορούν γυναίκες.

Ως συχνή αιτία θανάτου, και για τα δύο φύλα, το Σχέδιο Εκθεσης καταγράφει τις καρδιαγγειακές παθήσεις, η συχνότητα των οποίων όμως εμφανίζεται μεγαλύτερη στις γυναίκες. Οπως αναφέρεται, οι παθήσεις αυτές ευθύνονται για το 45% των θανάτων στις γυναίκες και για το 38% στους άνδρες αντίστοιχα. Αντίστοιχη εικόνα υπάρχει και όσον αφορά την ψυχική υγεία. Η κατάθλιψη, η οποία εμφανίζεται ως η πλέον συχνή ψυχική διαταραχή, τείνει να επηρεάζει σε μεγαλύτερο ποσοστό τις γυναίκες.

Ανάμεσα στους πιο συχνούς τύπους καρκίνου στις γυναίκες, την πρώτη θέση κατέχει ο καρκίνος του μαστού που, όπως υπολογίζεται, αναλογεί στο 29,7% των γυναικείων καρκίνων. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η εκτίμηση (του IARC) που αναφέρεται στο Σχέδιο Εκθεσης. Με βάση αυτή, υπολογίζεται ότι αν η κάλυψη των γυναικών σε ό,τι αφορά τη μαστογραφία έφτανε στο 70% οι θάνατοι γυναικών άνω των 50 ετών από το συγκεκριμένο τύπο καρκίνου θα μπορούσαν να μειωθούν από 20% έως 30%.

Ζητήματα αιχμής για το εργατικό - λαϊκό κίνημα

Το ταξικό συνδικαλιστικό, το ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα διεκδικούν μια σειρά από αιτήματα όσον αφορά το δικαίωμα των γυναικών των λαϊκών στρωμάτων στο φάρμακο, στις δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες Υγείας, πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης, την προαγωγή της υγείας των γυναικών και των οικογενειών τους. Διεκδικούν, ανάμεσα σε άλλα: Ολες οι προληπτικές εξετάσεις να γίνονται σε όλες τις γυναίκες χωρίς εξαιρέσεις και αποκλεισμούς, ασφαλισμένες και ανασφάλιστες, μέσα από το δημόσιο σύστημα Υγείας και τις μονάδες του ΕΟΠΥΥ. Καμία άνεργη, καμία ανασφάλιστη γυναίκα να μη στερείται τις προληπτικές εξετάσεις λόγω του κόστους που αυτές συνεπάγονται. Να λειτουργήσουν κινητές μονάδες, στα πλαίσια του δημόσιου συστήματος Υγείας, που θα φτάνουν στις γυναίκες σε χωριά όπου δεν υπάρχουν μονάδες Υγείας και για προληπτικές εξετάσεις (π.χ. τεστ ΠΑΠ, μαστογραφία) και για Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Στη συρρίκνωση και το κλείσιμο νοσοκομείων, τα ταξικά συνδικάτα, οι σύλλογοι και οι ομάδες της ΟΓΕ, οι Λαϊκές Επιτροπές αντιτάσσουν όχι μόνο την ανάγκη να αποτραπεί κάθε τέτοια εξέλιξη, αλλά και το αίτημα να δημιουργηθούν δημόσια Κέντρα Υγείας που να καλύπτουν δωρεάν τις ανάγκες των γυναικών. Στις περικοπές των δημόσιων δαπανών για την Υγεία, που συνεχώς αυξάνονται, απαντούν με τη διεκδίκηση να χρηματοδοτηθεί το δημόσιο σύστημα Υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό, με το αίτημα να καταργηθεί η εισφορά των εργαζομένων για την ασφάλιση Υγείας, όπως και όλες οι πληρωμές και οι συμμετοχές για εξετάσεις, φάρμακα και άλλες υπηρεσίες Υγείας - Πρόνοιας.


Ευτυχία ΧΑΪΝΤΟΥΤΗ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ