Σάββατο 5 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Λαϊκό γλέντι στη Μεσσηνία

Η ΤΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ διοργανώνει λαϊκό γλέντι με την ορχήστρα του Τάκη Σταθέα, την Πέμπτη 10/7, στις 21.00, στου Χανδρινού, στα πλατάνια. Θα συμμετάσχει και το χορευτικό συγκρότημα του Χανδρινού.

ΤΕ ΓΡΕΒΕΝΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση ενάντια στο φασισμό

Εκδήλωση με θέμα «Φασισμός: ο πιο ωμός, ο πιο καταπιεστικός, ο πιο θρασύς, ο πιο δόλιος καπιταλισμός», διοργανώνει η ΤΕ Γρεβενών του ΚΚΕ, την Τρίτη 8/7, στις 9 το βράδυ, στην πλατεία Λαχαναγοράς των Γρεβενών.

ΠΑΤΡΑ
Εκδήλωση υποδοχής της αντιπροσωπείας της ΚΟ Αιγαίου

Θα φιλοξενηθεί και θα ξεναγηθεί σε διάφορες περιοχής της Πελοποννήσου απ' την ΚΟ Αχαΐας ως επιβράβευση της πρωτιάς της στην Οικονομική Εξόρμηση

Από την εκδήλωση στην πλατεία Ελευθερίας στα Προσφυγικά της Πάτρας
Από την εκδήλωση στην πλατεία Ελευθερίας στα Προσφυγικά της Πάτρας
Εκδήλωση υποδοχής μελών της ΚΟ Οργάνωσης Αιγαίου του ΚΚΕ διοργάνωσαν οι ΚΟ της Αχαΐας, το απόγευμα της Τετάρτης στην πλατεία Ελευθερίας, στην συνοικία των Προσφυγικών, στην Πάτρα. Την εκδήλωση άνοιξε, εκ μέρους του Γραφείου της Επιτροπής Περιοχής Πελοποννήσου, ο Αριστείδης Δαμαλάς, καλωσορίζοντας την αντιπροσωπεία της ΚΟ Αιγαίου, ενώ ανακοίνωσε και το πρόγραμμα ξενάγησης σε διάφορες περιοχές της Πελοποννήσου που θα επισκεφθούν.

Εκ μέρους της αντιπροσωπείας της ΚΟ Αιγαίου χαιρέτισε ο Βαγγέλης Ξένος, λέγοντας παράλληλα λίγα λόγια για την κατάσταση στα νησιά του Αιγαίου, τις δυσκολίες και τη μάχη που δίνουν καθημερινά εκεί οι Οργανώσεις του Κόμματος.

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Δημήτρης Τζαβάρας, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ και Γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Πελοποννήσου. Ξεκινώντας την ομιλία του, ανέφερε:

«Επιχειρήσαμε, ως Γραφείο Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ να συνδυάσουμε στη σημερινή εκδήλωση την υποχρέωσή μας απέναντι στην ΚΟ Αιγαίου, τον αποχαιρετισμό των παιδιών μας της ΚΝΕ, που αύριο φεύγουν για το Διήμερό τους στο Στόμιο της Λάρισας ενάντια στο νέο πολεμικό στρατηγείο της ΕΕ και την ανάγκη να ενημερώσουμε σχετικά με τις θέσεις του ΚΚΕ γύρω από μια σειρά σοβαρές και επικίνδυνες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, γενικεύοντας ταυτόχρονα για την υπόθεσή μας και την προοπτική μας.

Στιγμιότυπο από το χορευτικό του Παμμικρασιατικού Συνδέσμου
Στιγμιότυπο από το χορευτικό του Παμμικρασιατικού Συνδέσμου
Κι επειδή είναι καλό να ανατρέχει κανείς στην Ιστορία - και είναι καλό, γιατί η Ιστορία διδάσκει και φρονηματίζει - επιλέξαμε ως τόπο της εκδήλωσής μας αυτήν τη συνοικία, των Προσφυγικών, κι αυτή την πλατεία, όπου πολλά πράγματα, τα ονόματα των δρόμων, τα παλιά σπίτια, τ' αγάλματα, τα επώνυμα των ανθρώπων, η σχετικά ισχυρότερη παρουσία του ΚΚΕ, σου θυμίζουν συνεχώς τα παλιά και δεν σε αφήνουν εύκολα να ξεχάσεις, να γίνεις "φύλλο και φτερό" στον άνεμο των κάθε φορά επιδιώξεων και στόχων της αστικής πολιτικής και των φορέων της».

Στην ομιλία, έγινε εκτενής αναφορά στον πόλεμο στην Μ. Ασία το '22 και την πείρα που μας προσφέρει για το σήμερα: «Το κύριο δίδαγμα είναι να είμαστε προσανατολισμένοι στην κατάκτηση της εργατικής εξουσίας σε περίοδο επαναστατικής κατάστασης και στην αποφασιστική της στιγμή, άρα προέχει η συνέπεια στην ανάλογη προετοιμασία και όχι μόνο των οργανωμένων δυνάμεων του ΚΚΕ. Και αυτή η σπουδαία διεργασία γίνεται νωρίτερα σε συνθήκες όχι επαναστατικές. Να λοιπόν γιατί δεν ενδίδουμε στις "Σειρήνες" που επιδιώκουν να συντρέξουμε κι εμείς στο ξεστράτισμα της καθημερινής πάλης απ' το κύριο καθήκον, που θέλουνε να βάλουμε κι εμείς πλάτη για τον παραμερισμό του στόχου της εργατικής εξουσίας υπέρ μεταβατικών κυβερνητικών στόχων σε καπιταλιστικά πλαίσια, εν ονόματι των μεγάλων προβλημάτων ή κινδύνων».

Να διαχωριστεί η λαϊκή πάλη απ' τα συμφέροντα της αστικής τάξης

Και συνέχισε παρακάτω: «Η Ιστορία και η ίδια η ζωή λένε ότι σε ορισμένα μεγάλα ζητήματα κρίνονται τα ΚΚ, οι λαοί και τα κινήματά τους, οι γενιές των ανθρώπων. Κρίσιμο είναι η στάση απέναντι στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, οικονομικές ή στρατιωτικές. Το ΚΚΕ απ' την αρχή αποκάλυπτε το χαρακτήρα της πάλαι ποτέ ΕΟΚ και σημερινής ΕΕ ως ένωσης μονοπωλίων, αντιτασσόταν στην ένταξη της Ελλάδας και στις βασικές επιλογές και συμφωνίες και κατέρριπτε τους σχετικούς μύθους. Αλήθεια, σε ποιον δίνουν δίκαιο οι σύγχρονες εξελίξεις γύρω από τα μεγάλα θέματα της ειρήνης και του πολέμου και ποιος βγαίνει αληθινός σχετικά με τις διεθνείς συμμαχίες της ελληνικής αστικής τάξης - και ειδικά με τη στρατηγική επιλογή για την ΕΕ; Αυτή η περιβόητη "Ευρώπη της ειρήνης" που έταξαν και στηρίζουν οι αστοί και οι οπορτουνιστές πολιτικοί της Ελλάδας κι όλης της Ευρώπης, όχι μόνο δε μας προφυλάσσει απ' τους πολέμους, μα τους οργανώνει κιόλας! Δεν είναι μόνο ότι καταδικάζει τους λαούς στην ανεργία και την ανέχεια μέσα σε κάθε κράτος, αλλά και ότι είναι πρώτη και καλύτερη στις ιμπεριαλιστικές εκστρατείες κι επεμβάσεις όπου Γης, "και μαζί και μόνη" με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ για το χατίρι των μονοπωλίων.

Η προπαγάνδα ετών ότι δήθεν με τη συμμετοχή μας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, τα σύνορα είναι εξασφαλισμένα, αφού θα 'ναι και δικά τους σύνορα, αποδείχθηκε ψεύτικη πέρα για πέρα, καθώς έχουν γίνει καθεστώς οι γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο και σχεδόν καθημερινές οι παραβιάσεις εκ μέρους της τούρκικης αστικής τάξης. Στη δε Κύπρο, δέκα χρόνια μετά το σχέδιο Ανάν, προχωράει τώρα νέα διχοτομική λύση, απ' τις ΗΠΑ και την ΕΕ, της οποίας η Κύπρος έγινε μέλος υποτίθεται για να βρει δικαιοσύνη.

Αυτή την περίοδο, γύρω - γύρω απ' την Ελλάδα, σ' όλη την περιοχή, τα μονοπωλιακά τσακάλια είναι έτοιμα να πιαστούν στα χέρια για τα πλούσια ενεργειακά κοιτάσματα, τους αγωγούς και τους δρόμους μεταφοράς της Ενέργειας, τις αγορές και τα μερίδια - να η αιτία του ανταγωνισμού μεταξύ ΗΠΑ - Ρωσίας - ΕΕ - Κίνας και των άλλων ιμπεριαλιστικών κρατών και ενώσεων, των καπιταλιστών της κάθε ξεχωριστής χώρας. Κι όλοι ξέρουμε τι παθαίνουν στη ζούγκλα τα μικρότερα ζωντανά όταν τσακώνονται τα θηρία, δηλαδή ποιος είναι κείνος που πάντοτε πληρώνει τον καπιταλιστικό ανταγωνισμό. Με τέτοιο κριτήριο πρέπει ο λαός μας να ερμηνεύει τα λόγια και τις κινήσεις των αστών πολιτικών, δηλαδή πίσω απ' όλα να βλέπει τάξεις και συμφέροντα.

Οπως π.χ., αυτό που χτες είπε ο κ. Σαμαράς στη συνέντευξή του με τον κ. Σουλτς, όπου, επαναλαμβάνοντας την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να επιταχύνει τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, τόνισε ότι είναι "προϋπόθεση για την Ελλάδα - αντί Ελλάδα, βάλτε τα μονοπώλια της Ελλάδας - να είναι σε θέση να συμμετάσχει σ' αυτό το δύσκολο διεθνή κόσμο, όπου οι πάντες είναι σε ανταγωνισμό". Αλλά κι ο κ. Τσίπρας πήρε επαίνους από τμήμα καπιταλιστών, αφού με τη θέση του για τη ΔΕΗ τους εξασφάλισε φτηνό ρεύμα».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Δ. Τζαβάρας τόνισε: «Σήμερα και στο μέλλον, απέναντι σε ιμπεριαλιστικό πόλεμο, σε κατάσταση περίπλοκη, όπου οι αντιθέσεις μέσα κι έξω απ' τις χώρες συνιστούν ένα κουβάρι, το ΚΚΕ πρέπει να ηγηθεί, ώστε η λαϊκή πάλη να διαχωριστεί από τα συμφέροντα της αστικής τάξης. Για το ΚΚΕ, η υπεράσπιση των συνόρων και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, από τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων, είναι συνδεδεμένη με την πάλη για την εργατική εξουσία».

Στην εκδήλωση στα Προσφυγικά συμμετείχε το τμήμα παραδοσιακών χορών του Παμμικρασιατικού Συνδέσμου, το οποίο παρουσίασε χορευτικά της Μικράς Ασίας. Στο χώρο λειτούργησε, επίσης, βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής».
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org