Σάββατο 5 Ιούνη 2021 - Κυριακή 6 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Το πτυχίο μοναδική προϋπόθεση για την πρόσβαση στο επάγγελμα του προπονητή

Το ζήτημα έχει αναδείξει με Ερώτηση στην Κομισιόν η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ

Το απαράδεκτο γεγονός ότι εκατοντάδες απόφοιτοι προπονητές με πτυχίο πανεπιστημίου είναι αποκλεισμένοι από την πρόσβαση στο επάγγελμα και προκειμένου να την αποκτήσουν καλούνται να ακριβοπληρώσουν σεμινάρια ανέδειξε τον περασμένο Δεκέμβρη η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με σχετική Ερώτηση που κατέθεσε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην οποία υπογράμμιζε τις συνέπειες του εμπορευματοποιημένου αθλητισμού.

Συγκεκριμένα, με Ερώτηση ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος καλούσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να τοποθετηθεί «στο άμεσο αίτημα να εξασφαλιστεί η πρόσβαση στο επάγγελμα του προπονητή ποδοσφαίρου με μοναδική προϋπόθεση το πτυχίο, χωρίς επιπλέον σεμινάρια ή πιστοποιητικά και καταρτίσεις και χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση».

Στην Ερώτηση γινόταν αναφορά στη σημερινή πραγματικότητα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι πτυχιούχοι προπονητές ποδοσφαίρου όντας ουσιαστικά αποκλεισμένοι από το αντικείμενο των σπουδών τους.

Πιο συγκεκριμένα αναφερόταν: «Στην Ελλάδα, το επάγγελμα του προπονητή ποδοσφαίρου καθορίζεται και κατοχυρώνεται από τη νομοθεσία για τους αποφοίτους Πανεπιστημίου Φυσικής Αγωγής και Αθλητικών Επιστημών με συγκεκριμένους τομείς Διδακτικής και Αρχές Εκπαίδευσης στο Ποδόσφαιρο. Αυτοί οι απόφοιτοι είναι προπονητές ποδοσφαίρου όπως αναφέρεται στα διπλώματά τους.

Η UEFA, μέλος της οποίας είναι και η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, σύμφωνα με εσωτερικό κανονισμό για τους προπονητές (UEFA Coaching Convention), που έχει υπογραφεί από τις Ομοσπονδίες - μέλη της, προβλέπει ως νόμιμους προπονητές μόνο όσους είναι κάτοχοι της ταυτότητας UEFA. Αυτό για την Ελλάδα αφορά όσους έχουν ολοκληρώσει τα ολιγοήμερα σεμινάρια της ΕΠΟ, για τη συμμετοχή στα οποία πρέπει να πληρωθεί ένα ποσό που κυμαίνεται από 750 έως και 5.000 ευρώ, ανάλογα με το πτυχίο. Αποτέλεσμα είναι να απαγορεύεται σε αρκετές εκατοντάδες απόφοιτους προπονητές με πτυχίο πανεπιστημίου να ασκούν το επάγγελμά τους ως προπονητές ποδοσφαίρου με επαγγελματικούς ή ερασιτεχνικούς ποδοσφαιρικούς συλλόγους, παρότι ακόμα και στο άρθρο 3, παράγραφο 4 του "UEFA Coaching Convention 2020" αναφέρεται ότι "δεν θίγει το δικαίωμα ενός συμβαλλόμενου μέρους να αποδεχτεί οποιαδήποτε εθνικά προσόντα ή ισοδύναμα προσόντα αναγνωρισμένα βάσει της εθνικής ή ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τους σκοπούς των εγχώριων αγώνων ή άλλων δραστηριοτήτων προπόνησης στην επικράτειά του».

Για τα παραπάνω έχει ενημερωθεί με επιστολή της Πανελλήνιας Ενωσης Προπονητών Ποδοσφαίρου Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (5/9/2019) ο πρόεδρος της UEFA, Ceferin, χωρίς να απαντήσει ποτέ. Η κατάσταση αυτή είναι απόρροια της πολιτικής των ελληνικών και όλων των κυβερνήσεων που στοιχιζόμενες στις κατευθύνσεις ΕΕ και FIFA - UEFA, αντιμετωπίζουν το ποδόσφαιρο και γενικότερα τον αθλητισμό ως εμπόρευμα, που πρέπει να αποφέρει και το αντίστοιχο κέρδος και κατά συνέπεια με αντίστοιχο τρόπο και όρους αγοράς αντιλαμβάνονται και την κατοχύρωση του επαγγέλματος του προπονητή. Είναι άλλωστε η "Λευκή Βίβλος" της ΕΕ για τον αθλητισμό που υιοθετήθηκε το 2007, αυτή που αναγνωρίζει τον οικονομικό ρόλο του αθλητισμού, ένα ρόλο που τον εμπορευματοποιεί ακόμα περισσότερο καθιστώντας τον ως "εμπορικό προϊόν" με συμβολή 4% στο ΑΕΠ της Ευρωζώνης»

ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΙ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ
Αποκλεισμένοι από το επάγγελμά τους εξαιτίας της πρακτικής της ΕΠΟ και της στάσης της κυβέρνησης

Συζήτηση με τον Μπ. Ρέλλα, πρόεδρο της Ενωσης Προπονητών - Απόφοιτων ΣΕΦΑΑ, για το θέμα της ισότιμης αναγνώρισης των πτυχίων τους

Eurokinissi

Χωρίς ουσιαστική λύση παραμένει το σοβαρό πρόβλημα των πτυχιούχων προπονητών ποδοσφαίρου Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, που με βάση τους κανονισμούς της ΕΠΟ και λόγω της αδιαφορίας της κυβέρνησης στο να δώσει ουσιαστικές λύσεις, παραμένουν αποκλεισμένοι από τον χώρο εργασίας τους, με αποτέλεσμα να χρειάζεται να πληρώσουν τα περίφημα ποδοσφαιρικά σεμινάρια της Ομοσπονδίας προκειμένου να αποκτήσουν την πιστοποίηση και να μπορούν να δουλέψουν σε ποδοσφαιρικές ομάδες.

Για αυτό το σημαντικό ζήτημα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες πτυχιούχοι προπονητές και για τις συνέπειές του μιλάει στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» ο Μπάμπης Ρέλλας, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Προπονητών Ποδοσφαίρου Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕΠΠΠΕ), που τα τελευταία χρόνια δίνει τον δικό της αγώνα για την ισότιμη μεταχείριση των μελών της.

***

-- Πρόσφατα ο ΠΣΕΑΑ έθεσε προς τον υφυπουργό Αθλητισμού ως μία από τις προτεραιότητες το ζήτημα αναγνώρισης των πτυχίων σας. Είναι μία ακόμα δικαίωση του αγώνα που κάνετε ως ΠΕΠΠΠΕ;

-- Είναι γεγονός ότι για πρώτη φορά ένας δημόσιος φορέας στον όποιο ηγούνται οι κοσμήτορες των ανά την Ελλάδα ΣΕΦΑΑ/ΤΕΦΑΑ προσεγγίζει με σαφήνεια και δυναμισμό το θέμα. Οι κοσμήτορες τον Οκτώβριο του 2020 διατύπωσαν εγγράφως την πρότασή τους στον κ. Αυγενάκη σχετικά με τα επαγγελματικά δικαιώματα των πανεπιστημιακών προπονητών αθλημάτων, με ειδική μνεία στους προπονητές ποδοσφαίρου προερχόμενους από ΑΕΙ, πρόταση η οποία βασίστηκε στην κείμενη νομοθεσία.

Μετά από κοινές συνομιλίες της ΠΕΠΠΠΕ και του ΠΣΕΑΑ, πλήρους διασαφήνισης της κατάστασης και του νομικού πλαισίου, ο ΠΣΕΑΑ προ ημερών ζήτησε συνάντηση με τον κ. Αυγενάκη, σε μια προσπάθεια να μην εφαρμόσει την αντισυνταγματική διάταξη που ανακοίνωσε στην ιστοσελίδα της η ΓΓΑ, η οποία διάταξη όχι μόνο δεν μιλάει για ισότιμη μεταχείριση των πτυχίων αλλά για πλήρη υποβάθμιση των πανεπιστημιακών τίτλων των ΣΕΦΑΑ/ΤΕΦΑΑ σε σχέση με τις πιστοποιήσεις της ΕΠΟ, μέσω ολιγοήμερων σεμιναρίων και έναντι υψηλών διδάκτρων.

-- Σε ποιον δρόμο βρίσκονται οι προσπάθειες σήμερα και πώς έχει η κατάσταση;

-- Η ΕΠΟ, καταχρηστικά, λόγω της δεσπόζουσας θέσης που κατέχει και καταστρατηγώντας τον αθλητικό νόμο τα τελευταία είκοσι σχεδόν χρόνια, μονοπωλεί το επάγγελμα του προπονητή ποδοσφαίρου, απαγορεύοντας σε όποιον δεν κατέχει πιστοποιήσεις δικές της να ασχολείται με αυτό το επάγγελμα. Εμείς βάσει του τίτλου μας και της κείμενης νομοθεσίας, κατέχοντας την ανώτατη άδεια άσκησης επαγγέλματος, μπορούμε να προπονούμε εντός της Ελλάδας σε όλες τις κατηγορίες, επαγγελματικές και μη, χωρίς να εξαρτόμαστε από τις πιστοποιήσεις της ΕΠΟ, γεγονός υπέρ του οποίου τάχθηκε και ο Συνήγορος του Πολίτη (ΣτΠ) μετά από σχετική αίτησή μας. Εκτός από το ΣτΠ έχουμε κάνει τα τελευταία χρόνια μια σειρά ενεργειών, που αφορούν πληθώρα συναντήσεων ευρύτατου φάσματος με πολιτικούς φορείς, έχουν γίνει Επερωτήσεις στη Βουλή, προσφυγές στα δικαστήρια κ.λπ. Οπως αντιλαμβάνεστε, οι προσπάθειές μας ήταν και είναι ουσιαστικές και παράνομη η στάση της ΕΠΟ. Πλέον όλοι αντιλαμβάνονται τον παράνομο αποκλεισμό μας από τον φυσικό επαγγελματικό χώρο που σπουδάσαμε και εξειδικευτήκαμε.

Μας μετατρέπουν σε «χομπίστες»

-- Ποια η στάση των αρμοδίων (ΕΠΟ, κυβέρνησης) στα αιτήματά σας;

-- Η ΕΠΟ, καταστρατηγώντας πληθώρα νόμων και υπό την ανοχή του αρμόδιου υπουργείου, συνεχίζει την αδιάλλακτη στάση της, κρατώντας για τον εαυτό της, παράνομα, τη διαχείριση του επαγγέλματος του προπονητή ποδοσφαίρου, ακόμα και σε σχέση με μας, που κατέχουμε τον ανώτερο σχετικό κρατικό τίτλο.

Την ίδια ώρα, προβληματισμό δημιουργεί σε εμάς και στην πανεπιστημιακή κοινότητα γενικότερα η στάση του υφυπουργού Αθλητισμού. Συγκεκριμένα, ενώ σε συναντήσεις μας είχαμε διαβεβαιώσεις ότι θα δοθεί λύση στο χρόνιο πρόβλημά μας τελικά αυτό που έγινε ήταν να μας απομείνει το «UEFA B». Δηλαδή να εξισώσει ένα ανώτερο επαγγελματικό πτυχίο με το κατώτερο των ιδιωτικών σεμιναρίων της Ομοσπονδίας. Και με βάση τους περιορισμούς που προϋποθέτει αυτό, να μας μετατρέψει σε «χομπίστες» σε αυτό που σπουδάσαμε. Χωρίς αμφιβολία οι διατάξεις που επιχειρεί να περάσει είναι πλήρως αντισυνταγματικές.

Αντιστρατεύεται το εθνικό πλαίσιο επαγγελματικών προσόντων και αυθαίρετα και καταχρηστικά κατοχυρώνονται επαγγελματικά προσόντα και δικαιώματα μέσω αδιαβάθμητων ιδιωτικών «σχολών», οι οποίες είναι κατά πολύ υποδεέστερες κάθε Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης, πόσο μάλλον Ακαδημαϊκής, επιπέδου 6, η οποία ήδη αφορά προπονητές αθλημάτων.

Επικίνδυνη η υποβάθμιση της Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης

-- Αρκετές φορές έχετε μιλήσει για τους κινδύνους σε άθληση και εκπαίδευση, ιδιαίτερα για τα μικρά παιδιά, τους οποίους εγκυμονεί ο παραγκωνισμός των πτυχιούχων προπονητών ποδοσφαίρου από τον χώρο. Ποιοι ακριβώς είναι αυτοί οι κίνδυνοι;

-- Οι κίνδυνοι είναι τεράστιοι, ειδικά στην εκπαίδευση των παιδιών. Πρακτικά μιλάμε για την προσπάθεια εξίσωσης μιας εκπαίδευσης πανεπιστημιακού επιπέδου με τα μαθήματα σεμιναρίων λίγων ημερών.

Ο κ. Αυγενάκης παραβλέπει, με επικίνδυνο και ολέθριο αντίκτυπο, το γεγονός της έλλειψης παιδαγωγικής επάρκειας των ολιγοήμερων σεμιναρίων της ΕΠΟ και επιχειρεί να νομιμοποιήσει να ασχολούνται με παιδιά ενδιαφερόμενοι με πιστοποιήσεις ημερών των εν λόγω σεμιναρίων. Η παιδαγωγική επάρκεια όμως χορηγείται εντός της επικράτειάς μας με συγκεκριμένες μορφωτικές διαδικασίες και μέσω σχετικών σχολών, μεταξύ τους και των ΣΕΦΑΑ/ΤΕΦΑΑ ή ισότιμων σχολών της αλλοδαπής, μέσω συγκλητικών αποφάσεων. Η Προπονητική Εκπαίδευση ανηλίκων είναι υποχρέωση της ελληνικής πολιτείας και πρέπει να ενεργείται από ειδικούς εκπαιδευτές.

-- Για ποιους λόγους κάποιοι αρμόδιοι του ποδοσφαίρου θέλουν τους πτυχιούχους προπονητές των ΣΕΦΑΑ/ΤΕΦΑΑ ή ισότιμης σχολής της αλλοδαπής εκτός ποδοσφαίρου;

-- Η ΕΠΟ το επιχειρεί αυτό για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι θέμα κύρους στο οποίο προσβλέπει ως νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, ένας ιδιώτης δηλαδή να διαχειρίζεται εν λευκώ έναν ολόκληρο κλάδο και τα επαγγελματικά δικαίωμά του ουσιαστικά. Ο δεύτερος είναι καθαρά οικονομικός. Τα σεμινάρια της ΕΠΟ, ακόμα και από έναν πτυχιούχο προπονητή των ΣΕΦΑΑ/ΤΕΦΑΑ ή ισότιμης σχολής της αλλοδαπής, μόνο σε παράβολα, προκειμένου να του αποδώσουν το ήδη κατοχυρωμένο επαγγελματικό του δικαίωμα, απαιτούν συνολικά άνω των 8.000 ευρώ από έκαστο. Δεν χρειάζεται να πούμε κάτι άλλο.

Απ' την άλλη, η κυβέρνηση και ο κ. Αυγενάκης προσπαθούν να νομιμοποιήσουν αυτήν την κατάσταση συγκρίνοντας τέσσερα χρόνια Ανώτατης Εκπαίδευσης με σεμινάρια ημερών και με μεγάλο κόστος, δείχνοντας πως τελικά δεν ενδιαφέρει τόσο η γνώση, όσο τα γεμάτα ταμεία. Στο γιατί επιχειρεί να επιτρέψει αδιαβάθμητες ιδιωτικές «σχολές» ημερών, χωρίς να ανήκουν σε κανένα επίπεδο στο εθνικό πλαίσιο επαγγελματικών προσόντων να αποδίδουν επαγγελματικά δικαιώματα ανωτέρα και από αυτά των ΑΕΙ, μόνο ο ίδιος μπορεί να απαντήσει. Το μόνο που μπορούμε να υποσχεθούμε ως εκπρόσωποι των πανεπιστημιακών προπονητών είναι ότι σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς δεν θα επιτρέψουμε την υποβάθμιση των πανεπιστημίων και την εφαρμογή αντισυνταγματικών διατάξεων.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ