Τρίτη 5 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Υπάρχω, λες, κι ύστερα... δεν υπάρχεις!»

Η μεθοδολογία της κοινωνικής έρευνας περιγράφει διάφορα είδη μεροληψίας. Δεν εννοώ τις σκόπιμες, στρατευμένες συκοφαντίες που εξυφαίνει κάποιος προκειμένου να εξυπηρετήσει συμφέροντα. Αναφέρομαι σε ασυνείδητες, σχεδόν αυτόματες στρεβλώσεις της πραγματικότητας, που αποβλέπουν στη διατήρηση της ατομικής κοσμοθεωρίας και αποκαθιστούν την εύθραυστη αυτοεκτίμηση που ενίοτε συγκαλύπτει ένας διογκωμένος ναρκισσισμός. Εχω την εντύπωση ότι το πρόσφατο κείμενο του κυρίου Γιαννακίδη για τη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην πλατεία Συντάγματος («Προλετάριοι όλων των χωρών στοιχηθείτε», «protagon.gr», 1η Μαΐου 2020) καταφέρνει άθελά του να συμπυκνώσει σε λίγες αράδες πολλές μορφές μεροληψίας που διδάσκουν τα εγχειρίδια μεθοδολογίας:

  • Η μεροληψία της γλώσσας. Δεν υπάρχει αντικειμενική περιγραφή των φαινομένων. Και οι πιο ουδέτεροι προσδιορισμοί μεταφέρουν τις αξιολογικές αποχρώσεις του ατόμου που περιγράφει. Ετσι μπορούμε να αντιστρέψουμε τα γεγονότα - ας πούμε, μια εργατική συγκέντρωση για την Πρωτομαγιά. Η πετυχημένη οργάνωση θεωρείται «φετιχισμός της κομματικής πειθαρχίας», ο συντονισμός της ομάδας γίνεται «έλλειψη ατομικής βούλησης», η συνένωση διαφορετικών ανθρώπων σε έναν κοινό σκοπό δηλώνει ότι «δεν υπάρχουν διαφορετικές ταυτότητες» παρά «μόνο η κομματική». Πήγα τις προάλλες σε μια χορευτική παράσταση. Οι χορεύτριες και οι χορευτές εκτέλεσαν άψογα τη χορογραφία. Εκ των υστέρων σκέφτομαι μήπως πρέπει να θεωρήσω ότι ήταν μέλη του ΚΚΕ!
  • Η μεροληψία της κατηγοριοποίησης. Ολα είναι διχοτομημένα, υπάρχει μόνο μαύρο - άσπρο, κανένας χώρος για άλλες αποχρώσεις. Μέλος του ΠΑΜΕ = μέλος του ΚΚΕ = δογματικός νοσταλγός της Κόκκινης Πλατείας. Ομολογώ ότι έχω συμμετάσχει σε αρκετές πολιτικές εκδηλώσεις που οργανώθηκαν με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ. Επίσης, έχω ψηφίσει ΚΚΕ. Αλλά δεν είμαι μέλος του ΚΚΕ. Υπάρχω; Αναρωτιέμαι. Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, δεν θα έπρεπε να υπάρχω - λες;
  • Η μεροληψία της ομοιότητας. Ολα τα φαινόμενα είναι όμοια με κάποια κριτήρια σύγκρισης, παραλείποντας βολικά το γεγονός ότι είναι διαφορετικά με βάση κάποια άλλα κριτήρια. Ετσι, η Ανάσταση των χριστιανών εξομοιώνεται με την Επανάσταση των κομμουνιστών. Το γεγονός ότι η ανάσταση ανάγεται στη σφαίρα του μεταφυσικού έχει ελάχιστη σημασία για το επιχείρημα. Η Ιστορία δεν έχει καταγράψει τα έργα και τις ημέρες κάποιου που αναστήθηκε, αλλά είναι γεμάτη με επαναστάσεις - τις οποίες, παρεμπιπτόντως, ελάχιστοι είχαν προβλέψει πριν συμβούν.
  • Η μεροληψία της μνημονικής διαθεσιμότητας. Τα εντυπωσιακά γεγονότα έχουν ισχυρή δύναμη πειθούς επειδή είναι πιο σπάνια και καλύπτονται με θεαματικό τρόπο από τα μαζικά μέσα. Κάπως έτσι μερικοί καταλήγουν να φοβούνται περισσότερο τα αεροπορικά δυστυχήματα από τα τροχαία. Κάπως έτσι μερικοί καταλήγουν να φοβούνται την «αυθεντική σοβιετική σημειολογία» του ΚΚΕ, σύμφωνα με τον κ. Γιαννακίδη, περισσότερο από την καπιταλιστική ρητορική του συστήματος - κι ας είναι η δεύτερη που σέρνει τον χορό των μνημονίων, των ανισοτήτων, των πολέμων και της προσφυγιάς.
  • Η μεροληψία της εμμονικής πεποίθησης. Οσο περισσότερο αποκλίνει η πραγματικότητα μιας Πρωτομαγιάς από τις δεδομένες αντιλήψεις μας, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα. Ετσι, οι πειθαρχημένοι διαδηλωτές του ΠΑΜΕ είναι στρατιωτάκια. Αν πάλι δεν ήταν πειθαρχημένοι, θα τους κατηγορούσαμε για προκλητική ανευθυνότητα. Οτιδήποτε, προκειμένου να διατηρήσουμε τη γνωστική μας ισορροπία. Είναι κουραστικό μαζί και επικίνδυνο να αμφιβάλλει κανείς για την κοσμοθεωρία του. Αν το κάνει, μπορεί να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις αυτο-αμφισβήτησης και αβεβαιότητας.

Ας συνεχίσουμε λοιπόν να βλέπουμε τον κόσμο μέσα από χρωματιστά γυαλιά. Ας εμπιστευόμαστε μόνο αυτά που ήδη πιστεύουμε. Αν μπορούμε μάλιστα να τα διανθίσουμε με κομψά ειρωνικές διατυπώσεις, τόσο το καλύτερο: Εκτός από το να πείσουμε μερικούς άλλους, μπορεί στο τέλος να καταφέρουμε να πείσουμε τον ίδιο τον εαυτό μας...


Βασίλης ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ
Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ

Μήνυμα του Δ. Κουτσούμπα προς το ΚΚ Τουρκίας

Χαιρετιστήριο μήνυμα προς το Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας, για την Εργατική Πρωτομαγιά, απέστειλε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, απευθύνοντας χαιρετισμό και στα Τουρκικά.

Μεταξύ άλλων σημειώνει: «Η Εργατική Πρωτομαγιά βρίσκει την εργατική τάξη και το λαό στις δύο γειτονικές χώρες μας, όπως άλλωστε και στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη μας, να δοκιμάζεται από τις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας (...) Η κατάσταση που διαμορφώνεται δείχνει την απανθρωπιά και τη σαπίλα του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής, πάνω σε ένα κρίσιμο ζήτημα, όπως είναι αυτό της Υγείας του λαού. Επιπλέον, πάνω από τα κεφάλια των λαών συσσωρεύονται τα "σύννεφα" τόσο της νέας καπιταλιστικής κρίσης, που θα καλεστούν και πάλι να πληρώσουν οι εργαζόμενοι, όσο και της όξυνσης των αντιθέσεων και των ανταγωνισμών των καπιταλιστών, που εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για την ειρήνη, μεταξύ άλλων και στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο.

Να γιατί την επόμενη περίοδο η εργατική τάξη της Τουρκίας και της Ελλάδας, με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές των δύο χωρών, πρέπει να δυναμώσουμε την κοινή μας πάλη ενάντια στις αστικές κυβερνήσεις και την αντιλαϊκή πολιτική, ενάντια στο κεφάλαιο και την εξουσία του, ενάντια στις συμμαχίες τους, όπως είναι το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ, να καταδικάσουμε μαζικά τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και να αναπτύξουμε την πάλη για τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα και την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, για το σοσιαλισμό που είναι το μέλλον των λαών! Αυτός θα είναι και ο καλύτερος τρόπος για να τιμήσουμε την Εργατική Πρωτομαγιά, τους αλύγιστους της ταξικής πάλης, που έδωσαν και τη ζωή τους για το δίκιο της τάξης τους, για να ανατραπεί το σύστημα της εκμετάλλευσης, της φτώχειας και των πολέμων.

Ζήτω ο προλεταριακός διεθνισμός! Ζήτω η 1η Μάη! Προλετάριοι όλων των χωρών, ενωθείτε!».

Πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις στον κόσμο

Νοσοκόμες σε συμβολική δράση στη Νέα Υόρκη
Νοσοκόμες σε συμβολική δράση στη Νέα Υόρκη
Οι εκδηλώσεις για το γιορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς ήταν διαφορετικές σε όλο τον κόσμο λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Ωστόσο, συμβολικές δράσεις έγιναν από τα συνδικάτα σε πολλές χώρες, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις πήραν και χαρακτηριστικά συγκεντρώσεων, με όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης από την πανδημία.

Στην Πορτογαλία, η Γενική Συνομοσπονδία των Εργατών της χώρας (CGTP) διοργάνωσε συγκέντρωση σε κεντρικό σημείο της Λισαβόνας, όπου πολλοί εργαζόμενοι συμμετείχαν τηρώντας τις προβλεπόμενες αποστάσεις.

Στην Ιταλία τη διαδικτυακή συγκέντρωση της Συνομοσπονδίας Εργαζομένων USB παρακολούθησαν περίπου 300 άτομα μέσω facebook. Διαδικτυακή συγκέντρωση έκανε και το ΚΚ Ιταλίας.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα των Εργαζομένων της Ισπανίας οργάνωσε συνάντηση - συζήτηση με τους Αστορ Γκαρσία και Χαβιέρ Μαρτίν με σύνθημα «1η Μάη Παγκόσμια Μέρα των Εργατών - Η ταξική πάλη δεν σταματά - Μόνο εμείς είμαστε απαραίτητοι».

Στην Κύπρο έγινε συμβολική εκδήλωση έξω από τα γραφεία της Παγκύπριας Εργατικής Ομοσπονδίας. Χαιρετισμό απηύθυνε ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού.

Στην Τουρκία, εκπρόσωποι συνδικάτων (από το DISK και το συνδικάτο των μεταφορών) κατέθεσαν στεφάνια στο μνημείο της πλατείας Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, σύμβολο της ματωμένης Πρωτομαγιάς του 1977. Η αστυνομία προχώρησε σε συλλήψεις συνδικαλιστών που ξεκίνησαν συγκροτημένη πορεία προς την πλατεία και αργότερα αφέθηκαν ελεύθεροι.

Από τη συγκέντρωση του ΚΚ Μεξικού
Από τη συγκέντρωση του ΚΚ Μεξικού
Στις ΗΠΑ σε πολλούς χώρους δουλειάς πραγματοποιήθηκαν διαμαρτυρίες για την επιδείνωση της ζωής εκατομμυρίων εργαζομένων και λαϊκών νοικοκυριών. Στους δρόμους βγήκαν και οι εργαζόμενοι στον τομέα της Υγείας.

Στη Γερμανία εκδηλώσεις έγιναν σε Στουτγάρδη, Ντίσελντορφ, Φρανκφούρτη, Βερολίνο, Μόναχο, Αμβούργο και Γκίτερσλο, με τη συμμετοχή μελών και φίλων των Οργανώσεων του ΚΚΕ.

Στο Βερολίνο, μέλη και φίλοι του ΚΚΕ τίμησαν τους νεκρούς εργάτες του ματωμένου Μάη του 1929, καταθέτοντας λουλούδια στο μνημείο που βρίσκεται στην εργατική συνοικία του Wedding. Εκεί, 91 χρόνια πριν, με εντολή των σοσιαλδημοκρατικών αρχών, οι αστυνομικές δυνάμεις δολοφόνησαν 33 εργάτες, δουλεύοντας χέρι χέρι με τις παραστρατιωτικές ομάδες και τις ναζιστικές συμμορίες ενάντια στο κομμουνιστικό κίνημα και τις οργανώσεις του. Η ΚΟ Κεντρικής Ευρώπης του ΚΚΕ οργάνωσε διαδικτυακή εκδήλωση με ομιλία και ένα αφιέρωμα - ντοκιμαντέρ για το ιστορικό αυτό γεγονός.

Στη Νορβηγία, μέλη του ΚΚΕ συμμετείχαν στη συμβολική κινητοποίηση που έγινε στην κεντρική πλατεία του Oslo youstroget μπροστά από το Εργατικό Κέντρο. Το «παρών» έδωσαν και μέλη του ΚΚ Τουρκίας. Στην Ολλανδία η συμβολική εκδήλωση της Κομματικής Οργάνωσης έγινε στο Ρότερνταμ.

Από την εκδήλωση στην Κωνσταντινούπολη
Από την εκδήλωση στην Κωνσταντινούπολη
Τέλος, στον Καναδά, ο Εργατικός Σύλλογος Ελλήνων του Κεμπέκ τίμησε την Πρωτομαγιά, υπενθυμίζοντας ότι η 1η Μάη είναι μέρα - σύμβολο στον αγώνα για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Στη Ρωσία το Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα (ΚΕΚΡ), στο μνημείο του πρώτου γιορτασμού της Πρωτομαγιάς στο Λένινγκραντ, πραγματοποίησε σύντομη εκδήλωση.

Στην Κούβα δεν πραγματοποιήθηκε φέτος η καθιερωμένη συγκέντρωση λόγω της πανδημίας. Αντί αυτού, το ΚΚ και η κυβέρνηση κάλεσαν όλο το λαό στα μπαλκόνια να τραγουδήσει τον εθνικό ύμνο της χώρας. Επίσης, ο Πρόεδρος της χώρας έκανε διάγγελμα αφιερωμένο στον Φιντέλ Κάστρο.

Στο Μεξικό το ΚΚ Μεξικού πραγματοποίησε συγκέντρωση τηρώντας τα μέτρα προφύλαξης παρά την απόφαση της κυβέρνησης να απαγορεύσει τις συγκεντρώσεις.

Στη Χιλή έγιναν συλλήψεις 57 διαδηλωτών, ανάμεσά τους 10 συνδικαλιστές της Unitaria de Trabajadores (CUT) και δημοσιογράφοι, στην πλατεία Baquedano, στο κέντρο του Σαντιάγο. Στην παράκτια πόλη Βαλπαραΐσο αναφέρθηκαν επίσης περιστατικά μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας και υπήρξαν συλλήψεις. Το πρόσχημα της αστυνομίας ήταν ότι οι συγκεντρωμένοι υπερέβησαν τον μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό λόγω της πανδημίας.

Τέλος, σε Ελ Σαλβαδόρ και Ουρουγουάη έγιναν δράσεις με αυτοκινητοπομπές, ενώ σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής έγιναν μόνο διαδικτυακές παρεμβάσεις. Παρέμβαση στο διαδίκτυο έγινε και από τα συνδικάτα του Cosatu της Νότιας Αφρικής.


Από τη συγκέντρωση στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας

Copyright 2020 The Associated

Από τη συγκέντρωση στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας
Τραγουδώντας την Πρώτη Μάη όπως της αξίζει...

Πραγματοποιήθηκε η διαδικτυακή συναυλία των σωματείων στο χώρο του Πολιτισμού

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή η διαδικτυακή συναυλία που διοργάνωσαν ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος (ΠΜΣ), το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) και το Σωματείο Εργαζομένων στο Θέαμα - Ακρόαμα (ΣΕΘΕΑ).

Μια συναυλία που χάρισε σε όλους εμάς δυνατές στιγμές... Στιγμές ανάτασης και συγκίνησης. Μια συναυλία που απέκτησε, με τον δικό της τρόπο, τόνο διεκδίκησης. Διεκδίκησης για όλους τους εργαζόμενους, αλλά και για τους καλλιτέχνες που σε αυτές τις συνθήκες βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα, αντιμετωπίζοντας σοβαρά προβλήματα επιβίωσης.

Εργαζόμενοι και καλλιτέχνες στο Θέαμα - Ακρόαμα βάζουμε τη δική μας πινελιά στη σημερινή μέρα. Να τραγουδήσουμε την πρώτη Μάη όπως της αξίζει. Να διεκδικήσουμε την πρώτη Μάη όπως μας αξίζει.

Δεν θα σταματήσουμε να φωνάζουμε ως εργαζόμενοι, ως καλλιτέχνες που προσφέρουμε από τη δική μας τη φωτιά στη φωτιά όλου του κόσμου.

Σε αυτήν την πρωτοβουλία των τριών σωματείων ανταποκρίθηκαν αγαπημένοι καλλιτέχνες που με τη συμμετοχή τους «λάμπρυναν» τη συναυλία. Ο Κώστας Τριανταφυλλίδης αφιέρωσε σε αυτή την ξεχωριστή μέρα την «Πρώτη Μαΐου» του Μάνου Λοΐζου. Η Νατάσσα Μποφίλιου στο πιάνο ερμήνευσε μοναδικά το «ποιητικό σύμβολο» της Πρωτομαγιάς, το «Μέρα μαγιού μου μίσεψες» από τον «Επιτάφιο» του Γ. Ρίτσου σε μουσική Μ. Θεοδωράκη. Η Ρίτα Αντωνοπούλου στο πλευρό του Μανόλη Ανδρουλιδάκη μάς ταξίδεψε με το τραγούδι «Αννα μην κλαις» σε ποίηση Μπ. Μπρεχτ και μουσική Θ. Μικρούτσικου. Ο Παντελής Θαλασσινός με την κιθάρα του ερμήνευσε τη «Φάμπρικα» από τους «Μετανάστες» σε ποίηση Γ. Σκούρτη και μουσική Γ. Μαρκόπουλου. Ο Γιώργος Σαρρής ερμήνευσε το δικό του τραγούδι «Χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά». «Πού να χωρέσει το όνειρο» του Χρ. Λεοντή, σε στίχους Μ. Παπανικολάου, μας τραγούδησε η Ιωάννα Φόρτη παρέα με τον Μ. Ανδρουλιδάκη. Ο Πάνος Μπούσαλης ερμήνευσε τον δικό του «Δράκοντα». Οι «Alcedo Folk Band» παρέα με τον Κώστα Θωμαΐδη μας ταξίδεψαν στην Ιταλία με το «Cogli la prima bella». Ο Μίλτος Πασχαλίδης και το «Αγύριστο κεφάλι» του σε στίχους Αλ. Αλκαίου έδωσαν τη σκυτάλη στον Γιώργο Νταλάρα, που ερμήνευσε ένα καινούριο ακυκλοφόρητο τραγούδι, «Πάσχα και Πρωτομαγιά» σε στίχους Ι. Σούση και μουσική Γ. Περού. Πριν το τραγούδι ο Γ. Νταλάρας σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «το δικό μας επάγγελμα αυτός ο ιός τους κατέστρεψε. Είναι χιλιάδες οι άνθρωποι που δουλεύουν για το τραγούδι και τη μουσική. Θα έπρεπε να τους φροντίσουν με διαφορετικό τρόπο...».

Οι Γιώργος Κιμούλης, Στέλιος Μάινας και Ηλιάνα Μαυρομάτη απήγγειλαν ποιήματα των Μπρεχτ, Αγγουλέ και Ρίτσου.

Σε χιλιάδες λαού έφτασε το μήνυμα της Εργατικής Πρωτομαγιάς

Πάνω από 153.000 προβολές για το βίντεο του ΠΑΜΕ, με τα πανοραμικά πλάνα της συγκέντρωσης στο Σύνταγμα

Δεκάδες χιλιάδες προβολές στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο για το βίντεο με το εντυπωσιακό πανοραμικό πλάνο της συγκέντρωσης στο Σύνταγμα
Δεκάδες χιλιάδες προβολές στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο για το βίντεο με το εντυπωσιακό πανοραμικό πλάνο της συγκέντρωσης στο Σύνταγμα
Ηχηρό μήνυμα ότι οι εργαζόμενοι και ο λαός μένουν δυνατοί στις συνθήκες της πανδημίας του κορονοϊού και την «επόμενη μέρα» από αυτή, στέκονται όρθιοι απέναντι στην εντεινόμενη επίθεση κυβέρνησης - κεφαλαίου και διεκδικούν τα δικαιώματά τους, έστειλαν η συμβολική Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση που οργανώθηκε στο Σύνταγμα, αλλά και οι δεκάδες πρωτοβουλίες που πραγματοποιήθηκαν σε πόλεις και γειτονιές όλης της χώρας από Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Σωματεία.

«Να μην πληρώσει ο λαός, ορατός εχθρός είναι ο καπιταλισμός!»: Το σύνθημα της φετινής Εργατικής Πρωτομαγιάς έφτασε με κάθε τρόπο σε πολύ περισσότερους από όσους, αντικειμενικά μέσα στις ιδιαίτερες συνθήκες της επιδημίας, πήραν μέρος στις συμβολικές κινητοποιήσεις.

Είναι ενδεικτικό ότι το βίντεο στο κανάλι του ΠΑΜΕ στο YouTube με τα πανοραμικά πλάνα από την εντυπωσιακή συγκέντρωση στο Σύνταγμα μέτρησε πάνω από 153.000 προβολές, μεταδόθηκε από ΜΜΕ μέσα και έξω από τα σύνορα της Ελλάδας, κέρδισε τις εντυπώσεις, έγινε επίκεντρο της συζήτησης ανάμεσα σε εργαζόμενους, ανέργους, νέους, συνταξιούχους.

Το αγωνιστικό κλίμα τροφοδότησαν επίσης οι δεκάδες πρωτοβουλίες που οργανώθηκαν σε πόλεις, γειτονιές και συνοικίες. Το υλικό από τις συμβολικές εκδηλώσεις τροφοδότησε αλλεπάλληλες αναρτήσεις στο λογαριασμό του ΠΑΜΕ στο Twitter, ενώ Σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα συνόψισαν σε σύντομα βίντεο τη συμμετοχή τους στις συγκεντρώσεις και τις άλλες πρωτοβουλίες, απευθύνοντας χαιρετισμό σε όσους συμμετείχαν, αλλά και σε εκείνους που οι συνθήκες της επιδημίας ανάγκασαν να παραμείνουν παρά τη θέλησή τους στο σπίτι τους.

Είδηση και εικόνες που έκαναν το γύρο του κόσμου


Μεγάλη ήταν και στο εξωτερικό η απήχηση της Πρωτομαγιάτικης συγκέντρωσης στο Σύνταγμα, όπως αποτυπώνεται στο γεγονός ότι η σχετική είδηση βρέθηκε για πολλή ώρα «ψηλά» στην ειδησεογραφία μεγάλων πρακτορείων και μέσων ενημέρωσης.

Η προετοιμασία της συγκέντρωσης, η πειθαρχία στην τήρηση των μέτρων προστασίας της υγείας, σε συνδυασμό με τη μαχητικότητα των διαδηλωτών αλλά και την ευρηματικότητα των συνθημάτων τους, όπως αυτά αποτυπώθηκαν ακόμα και πάνω στις μάσκες, σχολιάστηκαν από πολλά ειδησεογραφικά μέσα σε χώρες της Ευρώπης, στις ΗΠΑ, στην Τουρκία.

Φωτογραφικό υλικό και ρεπορτάζ από τη συγκέντρωση είχαν μέσα όπως το πρακτορείο «Reuters», το «Associated Press», το «Ruptly», το BBC, η «Deutsche Welle», ενώ η ισπανική «El Pais» μετέδωσε απευθείας τη συγκέντρωση μέσα από τη σελίδα σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.




Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ