Τρίτη 5 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ - ΤΕΡΑΤΟΥΡΓΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

Αρχισε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου - τερατουργήματος του υπουργείου Περιβάλλοντος, με τίτλο «Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας, ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία των Οδηγιών 2018/844 και 2019/692 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και λοιπές διατάξεις», με το οποίο η κυβέρνηση της ΝΔ, με σημαία της και τις αντιδραστικές Οδηγίες της ΕΕ, επιταχύνει την πολιτική που θυσιάζει το περιβάλλον στην κερδοφορία των ομίλων, για να βρουν διέξοδο τα λιμνάζοντα κεφάλαια που προκαλούν και την καπιταλιστική κρίση.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα στην Ολομέλεια, με την κυβέρνηση να επιχειρεί να περάσει το τερατούργημα των 130 άρθρων στη ζούλα και με συνοπτικές διαδικασίες, εκμεταλλευόμενη αναλόγως τις έκτακτες διαδικασίες λόγω κορονοϊού.

Χαρακτηριστικό του εγκλήματος που έρχεται να διαπράξει η κυβέρνηση σε βάρος του λαού, είναι ότι παράλληλα με τον εξευτελισμό κάθε έννοιας περιβαλλοντικής αδειοδότησης για τους «επενδυτές», ιδιαίτερα για τις «πράσινες» μπίζνες, ακόμη και οι περιοχές Natura προσφέρονται πλέον στους επιχειρηματικούς ομίλους ακόμα και για εξορύξεις υδρογονανθράκων!

Κατά τη συζήτηση χτες, ο ΣΥΡΙΖΑ ανέβηκε «στα κεραμίδια», ζητώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου, προκειμένου να κουκουλώσει το ότι η κυβέρνηση της ΝΔ βαδίζει κι εδώ στα δικά του «χνάρια», αφού η κυβέρνησή του πήγε παραπέρα την «απαλλαγή» των ομίλων από ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος, είχε προσφέρει στους επιχειρηματικούς ομίλους οικόπεδα για εξόρυξη υδρογονανθράκων όπου υπάρχουν περιοχές Natura, ενώ συνέχισε την εγκληματική πολιτική στους ΧΥΤΑ κ.ο.κ. Παράλληλα, κοινός τόπος με τη ΝΔ όσο και με τα άλλα αστικά κόμματα ήταν το ποιος και με ποιους όρους μπορεί να διασφαλίσει τα πεδία κερδοφορίας για το κεφάλαιο.

Το ΚΚΕ απαίτησε την απόσυρση του νομοθετικού εκτρώματος, κατέθεσε αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής και επί των άρθρων, κάλεσε τον λαό με την οργάνωση της πάλης του να το καταστήσει κενό γράμμα και ανέδειξε ότι προστασία του περιβάλλοντος και καπιταλιστική κερδοφορία είναι ασυμβίβαστα.

ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ
Να αποσυρθεί το αντιπεριβαλλοντικό τερατούργημα

Την απόσυρση του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος, που για λογαριασμό του κεφαλαίου καταργεί την όποια περιβαλλοντική προστασία είχε απομείνει, ζήτησε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής.

Αναφερόμενη στις ρυθμίσεις για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, σημείωσε ότι αυτές υπηρετούν την πολιτική «απελευθέρωσης» της Ενέργειας, ενώ απευθυνόμενη στην κυβέρνηση είπε: «Διευκολύνετε τις πολυεθνικές υδρογονανθράκων να καταστρέψουν ακόμα και περιοχές NATURA και ενισχύετε ακόμα περισσότερο την επέκταση των ΑΠΕ, ποδοπατώντας την ελληνική βιοποικιλότητα. Αλλάζετε χρήσεις γης, για να ενισχυθεί η τουριστική βιομηχανία σε βάρος του λαού και του περιβάλλοντος».

Σχετικά με άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου, η Δ. Μανωλάκου επεσήμανε ότι η κυβέρνηση καταργεί «και αυτήν την τυπική διαδικασία ανανέωσης των περιβαλλοντικών όρων ενός έργου, αυξάνοντας από 10 σε 15 χρόνια τη διάρκεια της έγκρισης περιβαλλοντικών όρων, ελαφρύνοντας τις απαιτήσεις», ενώ συμπιέζεται ο χρόνος με «ανέφικτες προθεσμίες για τον όποιο έλεγχο φακέλων έργων και, πρώτα και κύρια, τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Αν η αρμόδια περιβαλλοντική υπηρεσία δεν προλάβει μέσα σε πέντε εργάσιμες μέρες να ολοκληρώσει την εξέταση, τότε ο φάκελος θεωρείται πλήρης! Κι αυτό μάλιστα ενώ πρόκειται για έργα σε βάρος οικοσυστημάτων υψηλής περιβαλλοντικής αξίας».

Συνεχίζοντας τόνισε ότι η κυβέρνηση προχωρά «στην πλήρη ιδιωτικοποίηση δημόσιων υπηρεσιών που εμπλέκονται με την περιβαλλοντική αδειοδότηση και διευρύνει τον θεσμό των πιστοποιημένων αξιολογητών, που είναι ιδιώτες». Ιδιωτικοποιούνται υπηρεσίες που ανήκαν στη Δασική Υπηρεσία, καταργούνται εθνικοί δρυμοί, που μετονομάζονται σε εθνικά πάρκα «για να μπει τέλος στην προστασία τους, αφού δεν μπορούσε να γίνει καμία παρέμβαση στον πυρήνα τους και η φύση έμενε αδιατάρακτη».

Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο έχει συνταχθεί καθ' υπόδειξη του κεφαλαίου και ότι η κυβέρνηση για να ικανοποιήσει τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων δεν υπολογίζει «ούτε την περιβαλλοντική καταστροφή βουνών με ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά, ούτε λαϊκές διαμαρτυρίες, από τη Μονεμβασιά μέχρι τα Αγραφα, αλλά ούτε και τη μεγαλύτερη επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων, αφού θα μεγαλώσει το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας που θα πληρώνουν».

Ειδική αναφορά έκανε στις διατάξεις που αφορούν το ΙΓΜΕ, στο οποίο - επεσήμανε - μπαίνει πλέον εκκαθαριστής, ενώ ληστεύονται δεδουλευμένα που οφείλονται στους εργαζόμενους.

Οσο για τις διαφωνίες του ΣΥΡΙΖΑ, δεν αφορούν παρά το μείγμα της εμπορευματοποίησης του περιβάλλοντος, όπως άλλωστε δείχνουν «τα έργα και οι ημέρες του» στην κυβέρνηση, σχολίασε η Δ. Μανωλάκου.

Και υπογράμμισε πως οι εργαζόμενοι με τους μαζικούς τους αγώνες μπορούν να αφήσουν στα χαρτιά το νομοσχέδιο - τερατούργημα, αγώνες στους οποίους δεσμεύτηκε ότι το ΚΚΕ θα είναι μαζί τους.

Η καπιταλιστική ανάπτυξη δεν «ισορροπεί» με την προστασία του περιβάλλοντος

Με το νομοσχέδιο υλοποιούνται οι προτάσεις του ΣΕΒ, επισήμανε ανάμεσα σε άλλα ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, τονίζοντας ότι οι βιομήχανοι είχαν ζητήσει να επανεξεταστούν οι διατάξεις για τις χρήσεις γης σε περιοχές Natura, ώστε τάχα να «ισορροπήσουν» η οικονομική ανάπτυξη με την προστασία του περιβάλλοντος, κάτι που επικαλούνται τόσο η κυβέρνηση όσο και τα αστικά κόμματα. Ομως, όπως επισήμανε, πρόκειται για μεγέθη εκ διαμέτρου αντίθετα, αφού δεν πρόκειται ποτέ στο πλαίσιο αυτού του συστήματος όπου κυριαρχεί το κυνηγητό του κέρδους να υπάρξει προστασία του περιβάλλοντος. Αντίθετα, το περιβάλλον θυσιάζεται μπροστά σε ό,τι θεωρείται από το κεφάλαιο κερδοφόρο πεδίο για τους καπιταλιστές.

Ως απόδειξη ανέφερε τα όσα υποφέρουν με τη ρύπανση οι κάτοικοι της Δυτικής Θεσσαλονίκης, από τη δράση των ΕΛΠΕ, τα όσα ανασαίνουν από την καρκινογόνα καύση των απορριμμάτων από την ΑΓΕΤ κ.ο.κ., ενώ από πάνω οι επιχειρηματίες πετάνε και καμιά δωρεά «για κανένα παγκάκι και μερικά δέντρα για να δείξουν ότι τάχα ενδιαφέρονται για το περιβάλλον» και να τους παρουσιάσουν οι αστικές κυβερνήσεις ως ευεργέτες.

Τόνισε ότι η κυβέρνηση και ο υπουργός στο νομοσχέδιο αναφέρουν ως απάντηση στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ ότι υιοθετούνται πλήρως οι Οδηγίες, δηλαδή η νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. «Μόνο που αυτές είναι το πρόβλημα», ανέφερε ο Γ. Δελής, για να προσθέσει ότι «είναι δύσκολο για μία ιμπεριαλιστική Ενωση να πείσει για τις περιβαλλοντικές της ευαισθησίες. Αλλωστε, το ίδιο νομοσχέδιο αλλά και όσα παρόμοια συμβαίνουν στις χώρες της ΕΕ είναι η απόδειξη».

Ανάπτυξη σε ισορροπία με το περιβάλλον, σημείωσε ο βουλευτής, μπορεί να υπάρξει μόνο όταν «η οικονομία είναι οργανωμένη με σκοπό την ικανοποίηση των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών στο πλαίσιο ενός κεντρικού σχεδιασμού με εργατικό - λαϊκό έλεγχο και αυτό στα πλαίσια του καπιταλισμού δεν μπορεί να γίνει».

Νομοσχέδιο στα μέτρα των αναγκών της καπιταλιστικής ανάπτυξης που θρυμματίζει τις ανάγκες του λαού

Η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα

Eurokinissi

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Από σήμερα περάσαμε σε μια νέα φάση. Σε μια νέα φάση που, όπως διαβεβαιώνουν οι ειδικοί και οι επιστήμονες, είναι εξίσου δύσκολη και σίγουρα πιο σύνθετη και απαιτητική, σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο της καραντίνας. Και σε αυτή τη φάση, η κρατική ευθύνη δεν θα μπορεί πλέον να κρύβεται πίσω από την πειθαρχία και την αποφασιστικότητα των πολιτών. Είναι άμεση ανάγκη να εξασφαλιστεί η προστασία των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, στα μέσα μεταφοράς, των μαθητών και των εκπαιδευτικών στα σχολεία. Είναι άμεση ανάγκη να γίνουν μαζικά διαγνωστικά τεστ, να υπάρχει προμήθεια του λαού σε μάσκες, χωρίς επιβάρυνση.

Να αξιοποιηθεί ο χρόνος που κερδήθηκε, για να στηριχτεί ουσιαστικά το δημόσιο σύστημα Υγείας, ειδικά από τη στιγμή που όλοι προβλέπουν ένα πιθανό δεύτερο κύμα πανδημίας από το φθινόπωρο.

Και φυσικά να στηριχτούν οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι άνθρωποι που δεν καταγράφονται πουθενά, που είναι κάτω από τα ραντάρ, όπως έχουμε ξαναπεί, με αποτέλεσμα να μην έχουν κανένα απολύτως εισόδημα.

Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν για παράδειγμα οι άνθρωποι του Πολιτισμού, οι εργάτες της τέχνης, που εδώ και μέρες έχουν υψώσει φωνή αγωνίας.

Ολα αυτά πρέπει να γίνουν τώρα και με ευθύνη του κράτους.

Βρήκατε ευκαιρία να υλοποιήσετε τις εντολές του ΣΕΒ

Αντί όμως να ασχοληθείτε σοβαρά με όλα αυτά, εσείς βρήκατε την πανδημία ως ευκαιρία για να περάσετε όποιο αντιδραστικό, αντεργατικό και αντιλαϊκό μέτρο είχε απομείνει μετά από 10 χρόνια κρίσης και μνημονίων.

Βρήκατε την ευκαιρία να υλοποιήσετε τις δέκα εντολές του ΣΕΒ, προτάσεις που χρόνια τώρα φώλιαζαν στα κιτάπια του. Και νομίζετε ότι τώρα βρήκατε τη στιγμή να τις περάσετε στα μουλωχτά, εκμεταλλευόμενοι την υπολειτουργία της Βουλής.

Ανάμεσα σε αυτά τα μέτρα είναι και το σημερινό περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο, που έρχεται να σαρώσει ό,τι άφησαν όρθιο οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως αυτό το δήθεν περιβαλλοντικό νομοσχέδιο το έγραψαν οι ίδιοι οι βιομήχανοι ένα χρόνο πριν. Ο ίδιος ο ΣΕΒ, ένα χρόνο πριν, με το ενημερωτικό του δελτίο, ουσιαστικά υποδείκνυε στην κυβέρνηση τι να κάνει για το περιβάλλον, ζητούσε ταχύτερη περιβαλλοντική αδειοδότηση για περισσότερες επενδύσεις.

Ε, δεν πρόλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ, γιατί τον πρόλαβαν οι εκλογές, έσπευσε να το υλοποιήσει η ΝΔ.

Αλήθεια, για ποιο λόγο θα έπρεπε αυτό το νομοσχέδιο να συζητηθεί και να ψηφιστεί τώρα;

Για ποιο λόγο θα έπρεπε να περάσει εν μέσω πανδημίας;

Η απάντηση είναι γνωστή. Γιατί πολύ απλά κανένας δεν συμφωνεί με αυτό το νομοσχέδιο. Γιατί έχει καταδικαστεί από οργανώσεις και φορείς που ασχολούνται με την προστασία του περιβάλλοντος.

Οπότε; Τι πιο βολικό να περάσει αυτό το νομοσχέδιο σε μια περίοδο που η κύρια προσοχή του λαού είναι αντικειμενικά στραμμένη αλλού.

Νομοσχέδιο Αρμαγεδδώνας για το περιβάλλον

Το νομοσχέδιο, λοιπόν, που φέρνετε για ψήφιση στη Βουλή είναι ένα νομοσχέδιο που το σύνολο των περιβαλλοντικών οργανώσεων το χαρακτηρίζει «Αρμαγεδδώνα για το περιβάλλον» και το φέρνετε «στα μουλωχτά», με τρόπο τέτοιο, ώστε να περιοριστούν όσο γίνεται οι αντιδράσεις του ελληνικού λαού και της νεολαίας.

Εχετε το θράσος να βαφτίζετε «περιβαλλοντική προστασία»:

-- τον εξευτελισμό της έννοιας της περιβαλλοντικής αδειοδότησης με τις εξπρές αδειοδοτήσεις κάθε είδους που θα ανατίθενται και σε ιδιώτες,

-- τις χιλιάδες νέες ανεμογεννήτριες σε κάθε βουνοκορφή και τα δεκάδες χιλιάδες φωτοβολταϊκά με τα οποία γεμίζετε τη χώρα,

-- την κατάργηση - μέσα σε μια νύχτα - του καθεστώτος προστασίας των προστατευόμενων περιοχών, υψηλής περιβαλλοντικής αξίας της χώρας, με το αστείο όμως και ταυτόχρονα κυνικό επιχείρημα, που έρχεται κατευθείαν απ' τον ΣΕΒ, πως «τι θέλετε να κάνουμε, έχουμε πολλές» τέτοιες περιοχές...

Χλευάζετε ακόμα και την τάχα ανεξάρτητη δικαιοσύνη, όταν ξαναφέρνετε τις οικιστικές πυκνώσεις απ' την πίσω πόρτα, λίγους μήνες μετά την απόφαση του ΣτΕ που τις απέρριψε.

Τσαλαπατάτε βάναυσα την ίδια την έννοια του δάσους και της σχετικής επιστήμης - αφού πια δεν θα είναι οι κρατικοί δασολόγοι υπεύθυνοι για να εξετάσουν τι είναι δάσος, αλλά οι κατά τόπους μηχανικοί και δικηγόροι που συνάπτουν συμβόλαια και χτίζουν μέσα στο δάσος, που δήθεν πρέπει να προστατεύσουν - αποδεικνύοντας φυσικά πως η επιστήμη είναι καλή μόνο όταν μας βολεύει...

Μετατρέπετε όλη τη χώρα σε ένα απέραντο εργοτάξιο που ψάχνει πετρέλαιο, γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων σας κάθε αντίρρηση των τοπικών κοινωνιών και μάλιστα με ψευδεπίγραφα και σχεδόν αστεία επιχειρήματα των υπουργών σας, πως «δεν είναι κάτι» αυτό...

Δίνετε μια σειρά δωράκια σε διάφορους επιχειρηματίες με κάθε είδους φωτογραφικές διατάξεις. Καλά, αυτό το έχουμε συνηθίσει. Είναι γνωστή η πρακτική όλων σας.

Και φυσικά στο υψηλά ιστάμενο προσωπικό, όπως τα μέλη του ΔΣ, αυτού του υπερφορέα που ετοιμάζετε, δίνετε και μισθό πρόκληση των 8.000 ευρώ, την ώρα που ο λαός υποφέρει. Η βρώμικη δουλειά, από ό,τι φαίνεται, πρέπει να πληρώνεται αδρά.

Για μια ακόμα φορά οι ανάγκες του λαού θυσιάζονται για τα κέρδη

Η συζήτηση, πως μια νέα πιο βαθιά κρίση είναι προ των πυλών, έχει φουντώσει ανάμεσα στους εργαζόμενους που καταλαβαίνουν ποιος για άλλη μια φορά θα πληρώσει τη λυπητερή.

Κι ενώ οι επιπτώσεις για την ελληνική οικονομία θα είναι ακόμα μεγαλύτερες, γεγονός που κι εσείς δεν μπορείτε να κρύψετε, λόγω και της «μονοκαλλιέργειας» του τουρισμού, θα φέρετε λέτε μια διάταξη «κόλαφο», αποσύροντάς την από σήμερα, αλλά θα την πάτε στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΧΩΔΕ, που μετατρέπει το κέντρο της Αθήνας σε τουριστική ζώνη ξενοδοχείων με πολλές εκατοντάδες κλίνες.

Δεν περιμέναμε φυσικά ότι η πανδημία θα σας έβαζε μυαλό. Το μυαλό σας - κάποιοι από εσάς - το χρησιμοποιείτε μόνο για να τρομοκρατείτε τον κόσμο, να τον καθηλώνετε άβουλο, άπραγο, αμίλητο φορτώνοντάς τον και με ατομικές δήθεν ευθύνες που δεν έχει, παρότι τηρεί όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, πράγμα που δεν κάνετε όλοι από σας.

Το σχέδιο νόμου που φέρνετε, είναι σχέδιο που θυσιάζει τις ανάγκες των εργαζομένων και του λαού, προκειμένου να διασφαλίσει τα κέρδη κάποιων μεγάλων επιχειρήσεων.

Και δεν μπορεί ορισμένοι να «πέφτουν από τα σύννεφα», όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, είτε με το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, είτε με τη μεθόδευση, γιατί ο τρόπος του να φέρουμε στα μουλωχτά το νομοσχέδιο, για να ψηφιστεί με διαδικασίες εξπρές, είναι πασίγνωστος. Διαπρέψατε 5 χρόνια σε αυτό κι εσείς, κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ.

Οσο για τους ισχυρισμούς του κ. Χατζηδάκη, ότι το νομοσχέδιο ήταν στη διαβούλευση για καιρό, το λιγότερο που μπορούμε να πούμε είναι ότι είναι προκλητικοί, όχι μόνο γιατί το μισό σχεδόν νομοσχέδιο δεν ήταν στη διαβούλευση, αλλά και γιατί η διαβούλευση του είπε πρακτικά «παρ' το πίσω».

«Πάρε ό,τι θες επενδυτή»!

Το περιεχόμενο επίσης του σχεδίου νόμου δεν προκαλεί κανενός είδους έκπληξη σε κανέναν.

Γιατί το καινούργιο πλαίσιο αδειοδότησης ολοκληρώνει ουσιαστικά το πλαίσιο του 2011, πλαίσιο που το διατήρησε και ο ΣΥΡΙΖΑ παρά τις τότε δήθεν διαμαρτυρίες του.

Οι δε αλλαγές που φέρνει σήμερα η ΝΔ, είναι όλες κατά παραγγελία του ΣΕΒ, ο οποίος λες και έγραψε ο ίδιος τόσο το κομμάτι για τις αδειοδοτήσεις όσο και άλλα. «Πάρε ό,τι θες επενδυτή»!

Αλήθεια, αυτό το μεγαλειώδες επιχείρημα, του να συγκρίνετε ποσοστιαία το περιβάλλον στην Ελλάδα με άλλες χώρες, πού στο καλό το βρήκατε;

Είναι επιχείρημα αυτό;

Δηλαδή, λίγο πολύ μας λέτε «έχουμε πολύ δάσος στην Ελλάδα», άρα «ας το καταστρέψουμε», «έχουμε πολλές περιοχές Natura», άρα ας τις διαλύσουμε;

Η επιτάχυνση της αδειοδότησης των ΑΠΕ επίσης δεν μπορεί να εκπλήξει κανέναν, που τώρα εμφανίζεται δήθεν να «υπερασπίζεται τα Αγραφα». Οι στόχοι για περαιτέρω «διείσδυση» των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα, για τους οποίους πλειοδοτούσατε με τον ΣΥΡΙΖΑ πριν τις εκλογές, πώς αλλιώς μπορούν να επιτευχθούν, παρά με χιλιάδες νέες ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά;

Οι συμβάσεις παραχώρησης για έρευνα υδρογονανθράκων, για τις οποίες έχετε ρίξει πολύ τσακωμό στη Βουλή με την τώρα αντιπολίτευση για το σε ποιον πρέπει πραγματικά να πιστωθούν, τι άλλο άραγε μπορεί να σημαίνουν, παρά δεκάδες χιλιάδες χιλιόμετρα δρόμων για να παρθούν μετρήσεις; Χιλιάδες γεωτρήσεις;

Και στη συνέχεια, αν βρεθεί πετρέλαιο, μια τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή;

Το περιβάλλον διαλύεται για να επενδύσουν οι βιομηχανίες, οι ΑΠΕ θα αγκαλιάσουν όλα τα βουνά και το ρεύμα θα γίνει πανάκριβο, οι περιοχές προστασίας της φύσης θα γίνουν αντικείμενο τουριστικής εκμετάλλευσης, οι παραλίες θα γίνουν αυλές μεγάλων ξενοδοχείων, οι πετρελαϊκοί όμιλοι θα γεμίσουν όλη την υπόλοιπη χώρα με γεωτρήσεις.

Το περιβάλλον βρίσκεται εκεί για να βγάλουν κέρδη οι μεγάλες επιχειρήσεις και οι «σωτήρες» επενδυτές σε κάθε τομέα!

Ετσι, η αλήθεια, λοιπόν, είναι πως δεν κάνετε κάτι τόσο καινοφανές. Προωθείτε περαιτέρω το νομικό πλαίσιο που χρειάζεται η καπιταλιστική ανάπτυξη, πλαίσιο που κυριολεκτικά θρυμματίζει τις ανάγκες του λαού ολόκληρης της χώρας.

Η καπιταλιστική σας ανάπτυξη απαιτεί να διαλύσουμε το περιβάλλον και να θυσιάσουμε τα λαϊκά δικαιώματα.

-- Να πληρώνουμε πανάκριβο ρεύμα για να κερδίσουν οι όμιλοι των ΑΠΕ που θα στήσουν σε κάθε βουνό εγκαταστάσεις.

-- Να δεχτούμε πως οι επιχειρήσεις δεν χρειάζονται αδειοδότηση, γιατί αυτορυθμίζονται και πως προστατεύουν το περιβάλλον μόνες τους.

-- Να δεχτούμε πως για να βγάλουν δισεκατομμύρια κέρδη οι όμιλοι εξόρυξης πετρελαίου, πρέπει να τρυπήσουμε ολόκληρη τη χώρα.

Κατάμαυρη η «πράσινη ανάπτυξη»

Οσο για τη λεγόμενη «πράσινη ανάπτυξη», την οποία όλοι σας προωθείτε, αποδεικνύεται ότι μόνο πράσινη δεν είναι. Είναι κατάμαυρη.

Είναι η ανάπτυξη που στο όνομα της προστασίας του περιβάλλοντος και μόνο προωθεί τη στρατηγική συγκεκριμένων lobbies.

Αλήθεια, εσείς που είστε τόσο υπέρ της καθαρής Ενέργειας, γιατί δεν επενδύετε στην υδροηλεκτρική ενέργεια, που είναι αποδεδειγμένα η πιο φιλική προς το περιβάλλον;

Αρα μιλάμε για την καπιταλιστική ανάπτυξη. Ομως, ανάπτυξη με κριτήριο το καπιταλιστικό κέρδος από τη μια και προστασία του περιβάλλοντος από την άλλη είναι ασυμβίβαστα.

Το μόνο που επιδιώκετε είναι να διαμορφώσετε νέα πεδία επενδυτικής δραστηριότητας για τα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια των ομίλων.

Αυτή βέβαια είναι η στρατηγική των ισχυρών της ΕΕ, που με πρόσχημα την προστασία του περιβάλλοντος προσπαθούν να αναβαθμίσουν τη θέση τους στον ενεργειακό πόλεμο.

Σε ολόκληρο τον κόσμο, απ' τις ΗΠΑ μέχρι τη Γερμανία και τη Γαλλία, ένα μεγάλο κομμάτι του κεφαλαίου υποστηρίζει τη λύση αυτή, που θέλετε και εσείς:

Το περιβόητο «Green New Deal», το μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα που θα αντικαταστήσει τις παλαιές υποδομές με καινούργιες, «πράσινες» υποδομές.

Αλλά οι καινούργιες υποδομές κοστίζουν. Και οι πράσινες υποδομές κοστίζουν ακόμα περισσότερο.

Για παράδειγμα, οι νέες πράσινες υποδομές στην Ενέργεια μεταφράζονται σε πανάκριβο ηλεκτρικό ρεύμα, σημαίνουν λιγότερη θέρμανση, ακριβές νέες εγκαταστάσεις.

Και φυσικά, η «πράσινη ανάπτυξη» έχει κερδισμένους και χαμένους. Κερδισμένοι είναι οι «επενδυτές» στις νέες πράσινες τεχνολογίες, που θα δουν δισεκατομμύρια κέρδη να μπαίνουν στις τσέπες τους. Χαμένοι είναι οι εργαζόμενοι.

Οπως θα συμβεί, για παράδειγμα, στους εργαζόμενους στον κλάδο της Ενέργειας, που γνωρίζουν μεγάλη αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσής τους. Χαμένη, βέβαια, θα είναι και η λαϊκή οικογένεια, που θα πληρώνει πανάκριβο ηλεκτρικό ρεύμα. Χαμένο είναι και εκείνο το τμήμα του κεφαλαίου, των επιχειρηματιών που έχουν επενδύσει σε παλαιότερες τεχνολογίες, τους οποίους οι «πράσινες λύσεις» τούς καταστρέφουν.

Εχετε κοινή στρατηγική

Παρακολουθούμε τον ΣΥΡΙΖΑ που «έχει βγει στα κεραμίδια» για το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο.

Γιατί άραγε; Η στρατηγική της δήθεν «πράσινης ανάπτυξης» δεν είναι και δική του στρατηγική;

Το μεγαλύτερο οικολογικό έγκλημα στην Αττική, που είναι εδώ και δεκαετίες η χωματερή στα Λιόσια, που μάλιστα την επεκτείνατε και θέλετε να την αντιγράψετε κι αλλού, όπως στο Γραμματικό, δεν έχει πλέον και τη σφραγίδα ΣΥΡΙΖΑ;

Η καρκινογόνα καύση, με τα γνωστά αποτελέσματα στον Βόλο και αλλού, δεν έχει και την υπογραφή ΣΥΡΙΖΑ;

Και επειδή είδαμε κι ένα βιντεάκι της κυρίας Δούρου, με πουλάκια και ανεμιστήρες, καλύτερο θα ήταν να βγάλει ένα βιντεάκι για να ενημερώσει το λαό της Αττικής τι αποφάσισε, πίσω από τις πλάτες του, πέρυσι το καλοκαίρι, μαζί με τον Πατούλη και τον Τζήμερο...

Αναφερόμαστε στη νέα χωματερή που είναι παράνομη, γιατί είναι σε ζώνη απολύτου προστασίας και για την οποία οι εκλεγμένοι του ΚΚΕ στην Τοπική Διοίκηση έχουν καταθέσει μηνυτήρια αναφορά στον Αρειο Πάγο.

Στην ουσία, ομολογείτε όλοι σας πως αυτό το σύστημα δεν χωρά τις πραγματικές ανάγκες του λαού.

Αφήστε αυτά που ξέρετε...

Το σύστημα αυτό που υπηρετείτε, δεν είναι ούτε ορθολογικό ούτε μονόδρομος.

Το περιβάλλον μπορεί πραγματικά να το υπερασπίσει ο ίδιος ο λαός, όταν αποφασίσει να σας διώξει οριστικά από τη διακυβέρνηση και να πάρει ο ίδιος την εξουσία, με κοινωνικοποιημένα τα μέσα παραγωγής, θέτοντας κάτω από το δικό του σχέδιο και έλεγχο την οικονομία.

Τότε θα μπορέσει πραγματικά να ικανοποιήσει την ανάγκη του να ζήσει σε ένα ανθρώπινο περιβάλλον, για να προστατέψει την υγεία του και συνολικά τις ανάγκες του, να ζήσει με ευημερία και όχι με μεμψιμοιρία.

ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Ο ΣΕΒ απαιτεί, οι κυβερνήσεις υλοποιούν

Eurokinissi

«Οργανικό κρίκο στην προσαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας στις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων» χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει, παίρνοντας τη σκυτάλη από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, αδιαφορώντας για τις τραγικές συνέπειες που έχει αυτή η πολιτική σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, στο περιβάλλον, στα δάση, συνολικά στο οικοσύστημα.

Ανέφερε ότι ο ΣΕΒ και άλλες εργοδοτικές Ενώσεις είχαν υποδείξει «ένα χρόνο πριν στην προηγούμενη κυβέρνηση και στη σημερινή τι πρέπει να κάνουν για να υπάρξουν περισσότερες επενδύσεις. Ο ΣΕΒ απαιτεί και οι κυβερνήσεις υλοποιούν», ενώ «το λαϊκό δικαίωμα στην αναψυχή, με την αξιοποίηση του περιβάλλοντος, θρυμματίζεται μπροστά στην ανάγκη του κεφαλαίου να διασφαλίσει κέρδος», σημείωσε.

Δείχνοντας ότι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ο ένας κόβει και ο άλλος ράβει υπέρ των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων, όσο και αν ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται τώρα υπέρμαχος του περιβάλλοντος, ο Ν. Καραθανασόπουλος επισήμανε ότι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ της «απελευθέρωσης» της ηλεκτρικής ενέργειας, υπέρ των «πράσινων επενδύσεων» κ.ο.κ. «Αλλωστε», τόνισε, «ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση έχει πεπραγμένα», όπως είναι η στάση στο Ελληνικό, στο ΧΥΤΑ της Φυλής, «όπου έδωσε παράταση λειτουργίας σε μία περιβαλλοντική βόμβα ή η στάση του για την "Ελληνικός Χρυσός"».

Οπως επισήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, η κυβέρνηση της ΝΔ βρήκε ένα επικαιροποιημένο νομοθετικό πλαίσιο από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και αυτή με τη σειρά της σεβάστηκε το νομοθετικό πλαίσιο των προηγούμενων αστικών κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Εφερε ως παράδειγμα τους φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, τους οποίους εκσυγχρόνισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για να διευκολύνει την ιδιωτικοποίηση του περιβάλλοντος, προετοίμασε ένα σύνολο αλλαγών που δεν πρόλαβε να καταθέσει και έρχεται τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ να τις περάσει.

Ως χαρακτηριστικό για τα συμφέροντα που εξυπηρετεί το νομοσχέδιο ανέφερε το δεύτερο κεφάλαιο, το οποίο έρχεται να διευκολύνει τις επενδύσεις ΑΠΕ, που «μοναδικό στόχο έχουν την κερδοφόρα διέξοδο υπερσυσσωρευμένων κεφαλαίων των ομίλων, οδηγώντας στην περιβαλλοντική καταστροφή ορεινούς όγκους με ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά και στην επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων για την "πράσινη ανάπτυξη", που ακολούθησαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις». Πρόκειται, σημείωσε, για «δραστηριότητες που προβλέπονται και σε περιοχές NATURA και με την αδειοδότηση να μετατρέπεται σε απλή βεβαίωση. Γι' αυτό και δίνουν προτεραιότητα στα αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα, σε αντίθεση με τα υδροηλεκτρικά έργα που μπορεί να εξυπηρετήσουν καλύτερα και είναι ανανεώσιμες πηγές».

Ο Ν. Καραθανασόπουλος τόνισε ότι το σύνολο του νομοσχεδίου είναι ενάντια στο περιβάλλον και την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και πρέπει να αποσυρθεί, ενώ ανακοίνωσε το αίτημα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής και των άρθρων του.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ - ΤΕΡΑΤΟΥΡΓΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Προετοιμασία εδάφους» για να πληρώσει ο λαός την κρίση

Για «τις εξελίξεις στην προσπάθεια αντιμετώπισης του κορονοϊού, καθώς και για την οικονομική διάσταση της πανδημίας» ενημέρωσε χτες ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Σακελλαροπούλου.

Με αφορμή τη χαλάρωση από χτες των περιοριστικών μέτρων, ο Κυρ. Μητσοτάκης εστίασε ξανά στη σημασία της «ατομικής ευθύνης», συνεχίζοντας την τακτική της μετάθεσης της ευθύνης στο λαό, ενώ ενόψει της επικείμενης κρίσης και του λογαριασμού που θα σερβίρουν στο λαό - με «δίκαιο» τάχα τρόπο - ο πρωθυπουργός καυχήθηκε ότι «αποκτήσαμε ξανά εμπιστοσύνη» στους θεσμούς, στο κράτος, «διότι αυτή η ιστορική προσπάθεια δεν θα μπορούσε ποτέ να έχει επιτυχία αν δεν αισθανόμαστε ότι όλοι κάνουμε αυτό που μας αναλογεί και όλοι επωμιζόμαστε με δίκαιο τρόπο το βάρος, είτε το βάρος του περιορισμού στο σπίτι είτε αύριο το βάρος της αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης».

Στο μεταξύ, μιλώντας χτες στο CNN και εστιάζοντας στις προοπτικές της τουριστικής περιόδου, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «στο καλύτερο σενάριο, η Ελλάδα θα ανοίξει για την τουριστική δραστηριότητα από την 1η Ιουλίου» και πρόσθεσε πως τουρίστες θα έρθουν «μόνο αν συμφωνήσουμε σε πολύ συγκεκριμένα πρωτόκολλα, ας ελπίσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ας υποθέσουμε ότι οι άνθρωποι θα κάνουν ένα τεστ πριν πετάξουν (είτε τεστ αντισωμάτων είτε μοριακό τεστ με τη μέθοδο PCR) και στη συνέχεια θα υπάρχει στενή παρακολούθηση».

Τέλος, χτες το απόγευμα ο πρωθυπουργός συμμετείχε στον «Μαραθώνιο Δωρητών», με πρωτοβουλία της Κομισιόν, της προεδρίας του «G20» κ.ο.κ., για τη συγκέντρωση πόρων «για την ανάπτυξη γρήγορης και ισότιμης πρόσβασης σε ασφαλή και αποτελεσματική διάγνωση και θεραπεία του κορονοϊού, αλλά και στην ανάπτυξη εμβολίου», ζητώντας - την ώρα που τα ιμπεριαλιστικά κέντρα «σκοτώνονται» για το ποιος θα ανακαλύψει πρώτος το εμβόλιο, ώστε να έχει το προβάδισμα η καπιταλιστική του οικονομία, στερώντας πολύτιμες δυνάμεις από τους επιστήμονες - όταν αυτό ανακαλυφθεί... «καμία χώρα ή περιοχή να μην έχει μονοπωλιακή πρόσβαση στο εμβόλιο»!

Στο μεταξύ, αξίζει να καταγραφεί και η θέση της κυβέρνησης, διά στόματος του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιά, σχετικά με τις συμβολικές κινητοποιήσεις των σωματείων την Πρωτομαγιά, κατά την ενημέρωση του περασμένου Σαββάτου. Ο υφυπουργός επανέλαβε ότι η κυβέρνηση ήθελε να μην πραγματοποιηθεί ο εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς και επανέλαβε ότι είχε προτείνει τη μεταφορά της. Στη συνέχεια σημείωσε: «Το δικαίωμα της πολιτικής διαμαρτυρίας είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο και η κυβέρνηση σέβεται, όπως έχει αποδείξει, το Σύνταγμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες. Είναι εντελώς διαφορετικό το ζήτημα των κοινωνικών συναθροίσεων από το ζήτημα των πολιτικών διαμαρτυριών, για τις οποίες άλλωστε κοινωνικές συναθροίσεις υπάρχουν περιορισμοί, όπως αυτός των 10 ατόμων.

Εκεί που κάποιοι κρίνουν ότι πρέπει να διαμαρτυρηθούν συλλογικά για κάποιο ζήτημα, υπάρχει απαίτηση να τηρούνται οι κανόνες και τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας. Σε κάθε συγκέντρωση πολιτικής διαμαρτυρίας που θα γίνεται, θα πρέπει να τηρούνται τα μέτρα αυτά πρώτα απ' όλα».

«Επείγον» για τα επιχειρηματικά συμφέροντα

Ως «επείγον για την επανεκκίνηση της οικονομίας, για να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες της ύφεσης», ώστε η Ελλάδα να σταματήσει «να διώχνει επενδυτές Ελληνες και ξένους», χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Χατζηδάκης, μιλώντας χτες στην Ολομέλεια και δείχνοντας ότι το διακύβευμα του νομοσχεδίου δεν είναι η προστασία του περιβάλλοντος αλλά οι επενδύσεις και η θωράκιση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων από τη νέα κρίση.

Ο εισηγητής της ΝΔ, Γ. Οικονόμου, συμπλήρωσε ότι «η διασύνδεση του περιβάλλοντος και της ανάπτυξης βρίσκεται στον πυρήνα του νομοσχεδίου. Με τις αλλαγές, με τις τομές, με τη νομοθεσία που αλλάζουμε και προσαρμόζουμε καθιστούμε την περιβαλλοντική πολιτική επικερδή»...

Ο ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρώντας να σηκώσει αντιπολιτευτικούς τόνους, κατέθεσε αίτημα αντισυνταγματικότητας του νομοσχεδίου, ενώ ο εισηγητής του, Σ. Φάμελλος, ο οποίος χαρακτήρισε το νομοσχέδιο και τη διαδικασία για την ψήφισή του «κηλίδα στο πρόσωπο του υπουργού και της κυβέρνησης», την ίδια ώρα που τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και τα άλλα αστικά κόμματα που δήλωσαν «κατά» στο νομοσχέδιο, «έπιναν νερό» στην απελευθέρωση της Ενέργειας, στην «πράσινη ανάπτυξη» και την εξάπλωση σε ορεινούς όγκους και εκτάσεις των ΑΠΕ, όλα όσα αποτελούν δηλαδή την καρδιά του νομοσχεδίου.

Αλλωστε και η ουσία της κριτικής που άσκησε ο ΣΥΡΙΖΑ με τον εισηγητή του ήταν ότι η κυβέρνηση δεν υπηρετεί αποτελεσματικά την καπιταλιστική ανάπτυξη, τη λεγόμενη «βιώσιμη ανάπτυξη». Οπως είπε, η κυβέρνηση έφερε το νομοσχέδιο «σε μια περίοδο που πρέπει να υποστηρίξουμε την ισορροπία με τη βιοποικιλότητα, να υποστηρίξουμε τη βιώσιμη ανάπτυξη, να στηρίξουμε στο δημόσιο τομέα και στις δημόσιες πολιτικές την ανάκαμψη, γιατί μόνος του ο ιδιωτικός τομέας δεν μπορεί να δώσει απαντήσεις». Επιχειρώντας να κρύψει ότι το νομοσχέδιο είναι στις ράγες των κατευθύνσεων της ΕΕ, ισχυρίστηκε πως το νομοσχέδιο «θα το ανατρέψει η Ευρωπαϊκή Ενωση»! Δεν έλειψαν και οι κατηγορίες για «διαπλοκή» και εξυπηρετήσεις «ημετέρων», προκειμένου να κρυφτεί η ουσία του νομοσχεδίου.

Ο υπουργός Κ. Χατζηδάκης, απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτήρισε την αντιπαράθεσή του «άσφαιρα πυρά» και δείχνοντας ότι ο ένας συμπληρώνει τον άλλον, κατέθεσε στη Βουλή τις συμβάσεις παραχώρησης «οικοπέδων» για εξόρυξη υδρογονανθράκων που υπέγραψε και πέρασε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όπου περιλαμβάνονταν και περιοχές NATURA. Αναδείχθηκε δηλαδή ότι και στο παρόν νομοσχέδιο η κυβέρνηση της ΝΔ «πατάει στα χνάρια» της προηγούμενης κυβέρνησης για να πάει παραπέρα την πολιτική για το κεφάλαιο.

Να σημειωθεί ότι όσον αφορά το αίτημα αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος ανέφερε πως «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι όλες αυτές οι διατάξεις είναι κατεξοχήν αντιλαϊκές, εξυπηρετούν τις ανάγκες του κεφαλαίου και από αυτήν την άποψη παραβιάζουν έστω και αυτό το αστικό Σύνταγμα που προβλέπει την προστασία του περιβάλλοντος». Διευκρίνισε ότι για το ΚΚΕ το πρώτο και κύριο είναι ότι πρόκειται για νομοσχέδιο αντιλαϊκό αφού το Σύνταγμα κάθε φορά «το προσαρμόζετε με βάση τις απαιτήσεις και τις ανάγκες που έχουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι και η εκάστοτε διαδικασία αναπαραγωγής του κεφαλαίου».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ