Σάββατο 5 Μάη 2012 - Κυριακή 6 Μάη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Νέο» ΠΑΣΟΚ ή λαϊκή συμμαχία ανατροπής;

Γρηγοριάδης Κώστας

Οι υπερφίαλες, αυτάρεσκες και συνάμα κωμικές διακηρύξεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ότι τάχα «οι δυνάμεις του πλούτου, της διαπλοκής, της τραπεζοκρατίας ενώθηκαν και σήμερα και έχουν ένα μόνο αντίπαλο, τον ΣΥΡΙΖΑ και έναν μόνο εφιάλτη, την κυβέρνηση της Αριστεράς» είναι εντελώς διαφορετικές με την πραγματικότητα. Η πλουτοκρατία κάθε άλλο παρά ανησυχεί και πολύ περισσότερο φοβάται τον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση της Αριστεράς που επαγγέλλεται. Αντιμετωπίζει με ειρωνικά μειδιάματα και κατανόηση τους φραστικούς λεονταρισμούς και το βερμπαλισμό του, ενώ δεν λείπουν και σχέδια για ενδεχόμενη «αξιοποίηση» μιας τέτοιας κυβέρνησης της Αριστεράς, στα πρότυπα του «παλαιού» ΠΑΣΟΚ. Ενδεικτικό από την άποψη αυτή το χτεσινό ρεπορτάζ της «Καθημερινής» με τον εύληπτο τίτλο «ΣΥΡΙΖΑ με ρητορική Ανδρέα Παπανδρέου του '80», που εντοπίζει στην προχτεσινή ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ «πολλά ανδρεϊκά στοιχεία», ενώ επισημαίνει με νόημα τη φράση του Α. Τσίπρα πως «η δημοκρατική παράταξη της μεταπολίτευσης είναι σήμερα εδώ». Καθόλου αβάσιμες βέβαια οι εκτιμήσεις της εφημερίδας του κατεστημένου, αφού τόσο η ρητορική όσο και οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν ότι φιλοδοξεί να γίνει «χαλίφης στη θέση του χαλίφη», δηλαδή ένα «καλό» ΠΑΣΟΚ στη θέση του ΠΑΣΟΚ. Εγγύηση γι' αυτό αποτελεί αναμφίβολα η αδιαπραγμάτευτη θέση του για παραμονή πάση θυσία στην ΕΕ. Ομως ο λαός δεν έχει ανάγκη σήμερα ένα νέο, δήθεν καλό, ΠΑΣΟΚ, που θα τον εξαπατήσει με ριζοσπαστικές κορόνες και στη συνέχεια θα προδώσει τις ελπίδες και τα οράματά του, όπως έκανε το ΠΑΣΟΚ, που αποδείχθηκε ο έτερος ισχυρός πυλώνας της πλουτοκρατίας και του αστικού πολιτικού συστήματος. Αυτό που χρειάζεται σήμερα όσο ποτέ είναι μια λαϊκή συμμαχία που θα οργανώσει την πάλη του λαού με στόχο την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων και τη λαϊκή εξουσία. Σήμερα όσο ποτέ, λοιπόν, χρειάζεται πανίσχυρο ΚΚΕ.

Θέλουν «μεταπολίτευση»

Με το βλέμμα στραμμένο στην «αλλαγή του πολιτικού σκηνικού», δηλαδή στο μακιγιάρισμα του αστικού πολιτικού συστήματος για να επιτευχθεί η μακροημέρευσή του, είναι πλέον οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και δεν το κρύβουν.

Σε άρθρο στο χθεσινό «Δρόμο» μιλάνε για «τριγμούς στο πολιτικό σύστημα», εκτιμάνε «καταβαράρθρωση των μνημονιακών» κομμάτων και «αλλαγή του πολιτικού σκηνικού». Ποια είναι η αλλαγή; Το ότι τρία εκατομμύρια ψηφοφόροι φαίνεται να φεύγουν από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και να κατευθύνονται στα λεγόμενα αντιμνημονιακά κόμματα, από το ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τη «Χρυσή Αυγή». Η εμφάνιση ή η ενίσχυση νέων αστικών κομμάτων βγαλμένων από τα σπλάχνα των υπαρχόντων αστικών κομμάτων είναι για το ΣΥΡΙΖΑ αλλαγή του πολιτικού σκηνικού! Το να «βάλει ο Μανωλιός τα ρούχα του αλλιώς»!

Γι' αυτό και ο πυρήνας του άρθρου του μιλάει για «μεταπολίτευση»: «Για να υπάρξει διέξοδος στη χώρα είναι αναγκαία μια μεγάλη μεταπολίτευση του λαού, ο σχηματισμός ενός πολιτικού και κοινωνικού μπλοκ ικανού να συγκρουστεί με την τρόικα και τους υποτακτικούς της, η δημιουργία μιας νέας κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας με πυρήνα τη ριζοσπαστική Αριστερά». Οπως ακριβώς δηλαδή μετασχηματίστηκε το αστικό πολιτικό σύστημα και από την παλιά Ενωση Κέντρου προέκυψε το ΠΑΣΟΚ και από την παλιά ΕΡΕ προέκυψε η ΝΔ, όπως μέσα σ' ένα κλίμα ευφορίας και «αλλαγής» επιτεύχθηκε η ενσωμάτωση του λαϊκού κινήματος, έτσι και τώρα αναζητείται ένα νέο «μεταπολιτευτικό πολιτικό σκηνικό» να ενσωματώσει τη λαϊκή οργή. Και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρόθυμος να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο σε ένα τέτοιο σκηνικό αποκοίμισης του λαού. Το περίμενε εξάλλου πολύ καιρό δίνοντας τα ανάλογα διαπιστευτήρια. Αλλωστε η «μεταπολίτευση» το 1974, δεν ήταν τίποτε διαφορετικό από την αναμόρφωση του αστικού πολιτικού συστήματος, μιας ολόκληρης περιόδου, που ξεκινούσε από το 1950 μέχρι το 1974. Αστικό πολιτικό σύστημα θέλουν και δεν το κρύβουν, μόνο που επιδιώκουν και τον εγκλωβισμό του λαού σ' αυτό. Τέτοια μεταπολίτευση θέλει κι ο ΣΥΡΙΖΑ, και το λαό στη στρούγκα των αστών.

«Μύωπες» και «παράδοξα»

Οτι «η ηγεσία του ΚΚΕ πάσχει από μυωπία» λέει στη χτεσινή «Αυγή» ο Θ. Καρτερός, αγωνιώντας κι αυτός επειδή το ΚΚΕ αποκαλύπτει τις «αντιμνημονιακές» και «αριστερές» παγίδες που στήνονται στο λαό και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι βασικός πρωταγωνιστής στη λαϊκή εξαπάτηση. Ετσι η «Αυγή» προσπαθεί να ταυτίσει την κριτική που ασκούν τα αστικά κόμματα στο ΣΥΡΙΖΑ και την κριτική που ασκεί το ΚΚΕ στο ΣΥΡΙΖΑ. Ποια είναι η αλήθεια; Οτι η «επίθεση» που κάνει π.χ. το ΠΑΣΟΚ στο ΣΥΡΙΖΑ και τούμπαλιν δεν αφορά κανένα διαγκωνισμό για το ποιος υπηρετεί καλύτερα τα λαϊκά συμφέροντα. Αφορά το ποιος θα εγγυηθεί καλύτερα την παραμονή της χώρας στο ευρώ, ακόμα και την ίδια την ύπαρξη της ΕΕ, την «υγιή ανταγωνιστικότητα» κλπ. Γι' αυτά «τσακώνονται». Επειτα, είναι γνωστό ότι στην περίοδο του φλερτ που προηγείται ενός δεσμού γίνονται και νάζια...

Τώρα, βέβαια, αν ο κ. Καρτερός δε διαβάζει τις παρεμβάσεις που αμείωτα (και) τις τελευταίες μέρες βεβαιώνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ενοχλεί το ΠΑΣΟΚ γιατί διεκδικεί βασικό ρόλο από την αποστολή που μέχρι τώρα το ΠΑΣΟΚ είχε αναλάβει, ε, τι να κάνουμε. Να μιλήσουμε κι εμείς για άγνοια ή «μυωπία»; Μπα. Δεν είναι η αδυναμία προσανατολισμού το πρόβλημα του χώρου του ΣΥΡΙΖΑ. Το αντίθετο. Είναι ο ίδιος ο προσανατολισμός του, που συστηματικά υπηρετεί τον αντίπαλο των εργατικών και λαϊκών στρωμάτων.

Με τη σοσιαλδημοκρατία

Πώς θα καταφέρει, αν πάρει την εντολή, ο ΣΥΡΙΖΑ να σχηματίσει κυβέρνηση; Το είπε προχτές ο Μανώλης Γλέζος. Υπάρχουν, είπε, βουλευτές στα άλλα κόμματα που τώρα κατεβαίνουν μαζί τους στις εκλογές αλλά είναι ταλαντευόμενοι. Ετσι θα τους τραβήξουν μετά τις εκλογές από τα κόμματά τους σε μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία υπό τον ΣΥΡΙΖΑ. Κυβέρνηση με σημαία ευκαιρίας δηλαδή. Σαν τα ανεμομαζώματα. Μόνο που αυτά γίνονται και ανεμοσκορπίσματα. Ο καιροσκοπισμός τους σε όλο του το μεγαλείο. Αλλά το πιο σημαντικό για τις προθέσεις και τους προσανατολισμούς του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης το είπε ο Πέτρος Τατσόπουλος στη ΝΕΤ. Τι είπε; Ακόμη και το ΚΚΕ να συνεργαζόταν, πάλι δεν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση. Αρα χρειάζεται συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ. Αυτός τουλάχιστον είναι ειλικρινής.

Το Γαλάζιο Τετράδιο

Η ιστορική νουβέλα «Το γαλάζιο τετράδιο» μαζί με το διήγημα «Εχθροί» υπήρξαν τα τελευταία έργα του Εμμανουήλ Καζακέβιτς. Ο τίτλος της νουβέλας είναι εμπνευσμένος από ένα τετράδιο με γαλάζιο εξώφυλλο, όπου ο Λένιν είχε συγκεντρώσει την ύλη, στην οποία στηρίχτηκε για να δώσει την τελική μορφή στο βιβλίο του «Κράτος και Επανάσταση». Η διδασκαλία του Μαρξισμού για το κράτος και τα καθήκοντα του προλεταριάτου στην επανάσταση.

Στις 7 Ιούλη 1917 η Προσωρινή Κυβέρνηση δημοσίευσε διάταγμα για τη σύλληψη και προσαγωγή του Λένιν σε δίκη. Ο Λένιν με τη σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας της ΚΕ των μπολσεβίκων πέρασε στην παρανομία και από την Πετρούπολη στις 11 Ιούλη κατέφυγε μεταμφιεσμένος στο Ραζλίφ, στις όχθες μιας λίμνης, στην καλύβα ενός μπολσεβίκου εργάτη, του Εμελιάνοφ. Η πλοκή του έργου εκτυλίσσεται στο δίμηνο της παραμονής του Λένιν σ' αυτό το κρησφύγετο, έως τη μέρα που μεταμφιεσμένος, ξυρισμένος, με περούκα, τραγιάσκα και με πλαστή εργατική ταυτότητα με το επώνυμο Ιβανόφ, ξεκίνησε για τη Φινλανδία.

Η λογοτεχνική αφήγηση είναι βασισμένη στα πραγματικά γεγονότα από την περίοδο που ο Λένιν επεξεργάστηκε και έθεσε νέα γραμμή με στόχο την άμεση κατάληψη της εξουσίας από τις επαναστατικές εργατικές δυνάμεις, τις γνωστές «Θέσεις του Απρίλη» του 1917. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή».

Εβο Μοράλες

Την Πρωτομαγιά επέλεξε ο Πρόεδρος της Βολιβίας, Εβο Μοράλες, για να ανακοινώσει την εθνικοποίηση της Ηλεκτρικής Επιχείρησης της χώρας του, η οποία σε ποσοστό 74% βρισκόταν υπό τον έλεγχο της θυγατρικής της ισπανικής «Red Electrica de Espana» (REE). Πρόκειται για μια απόφαση που έρχεται ως συνέχεια της εθνικοποίησης των υδρογονανθράκων που έγινε την Πρωτομαγιά του 2006 λίγους μήνες μετά την ανάληψη της προεδρίας του, το Γενάρη του 2006. Αυτές οι κινήσεις έχει διακηρυχθεί ότι γίνονται στα πλαίσια του λεγόμενου «καπιταλισμού των Ανδεων», που σύμφωνα με τη γραμμή της σοσιαλδημοκρατικής διαχείρισης που ακολουθείται, πρέπει να προηγηθεί για να ...μπορέσουν να γίνουν ριζικές αλλαγές. Αυτή η διαχείριση μπορεί τα 6 χρόνια της κυβέρνησης Μοράλες να άμβλυνε κάποιες «οξείες γωνίες» των οξυμένων λαϊκών προβλημάτων, ωστόσο δε σηματοδότησε τη ρήξη με τα ντόπια μονοπώλια, που εξακολουθούν να ελέγχουν την οικονομία.

Αλλωστε και η τελευταία κίνηση της εθνικοποίησης της Ηλεκτρικής Επιχείρησης συνοδεύτηκε από δηλώσεις της κυβέρνησης Μοράλες ότι θα τηρήσει τις υποχρεώσεις της έναντι όσων επένδυσαν. Και το παράδειγμα της Βολιβίας και το πρόσφατο της Αργεντινής με την εθνικοποίηση του 51% της ισπανικής πετρελαϊκής επιχείρησης «REPSOL», αν κάτι αναδεικνύουν είναι ότι δεν αρκούν κινήσεις εθνικοποιήσεων ώστε η εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων να περνάει σε ένα βαθμό στο κράτος, πολύ περισσότερο όταν αυτό είναι καπιταλιστικό. Απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορεί να αξιοποιηθεί και ο ενεργειακός πλούτος σε όφελος του λαού είναι τα βασικά και συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής να γίνουν λαϊκή περιουσία, με εργατική λαϊκή εξουσία που θα έχει τα κλειδιά της οικονομίας στα χέρια της.


Δ. Κ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ