Πέμπτη 5 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Αρχαιρεσίες και συνελεύσεις
  • Σε αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου, Εξελεγκτικής Επιτροπής και αντιπροσώπων στη ΓΣΕΕ προχωρά το Εργατικό Κέντρο Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, την Πέμπτη 12/4. Οι αντιπρόσωποι μπορούν να ψηφίζουν από τις 2 μ.μ. έως τις 7 μ.μ., με αστυνομική ταυτότητα ή βιβλιάριο υγείας. Η Εφορευτική Επιτροπή που εξελέγη στη Γενική Συνέλευση των αντιπροσώπων, την περασμένη Παρασκευή, θα δέχεται τις υποψηφιότητες τη Δευτέρα 9/4, από τις 7 μ.μ. έως τις 8 μ.μ., στην έδρα του Εργατικού Κέντρου.
  • Ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας πραγματοποιεί εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση την Κυριακή 15/4, στις 10 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας (Μάρνης και 3ης Σεπτεμβρίου 48Β).
  • Το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής προχωρά σε εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση τη Δευτέρα 16/4, στις 5 μ.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων.
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Κινητοποίηση στα γραφεία του ΣΕΤΕ

Από τη χτεσινή παρέμβαση
Από τη χτεσινή παρέμβαση
Κινητοποίηση στο Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) έκανε χτες το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής.

«Κάτω τα χέρια από το 5ήμερο - 8ωρο. Διεκδικούμε Συμβάσεις με αυξήσεις», ήταν το σύνθημα στο πανό που άνοιξε στην είσοδο των γραφείων του εργοδοτικού φορέα.

Αντιπροσωπεία των εργαζομένων ξεκαθάρισε στον διευθυντή των γραφείων του ΣΕΤΕ, με τον οποίο συναντήθηκε, πως η εφαρμογή του 7ήμερου, το οποίο προβλέπει η Σύμβαση που υπέγραψαν με τους ξενοδόχους οι συνδικαλιστές της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας (ΠΟΕΕ ΥΤΕ), θα βρει «τοίχο» στην οργάνωση και τον αγώνα των εργαζομένων. Παράλληλα, το κλαδικό Συνδικάτο, μαζί με επιχειρησιακά σωματεία, συνεχίζει τον αγώνα με στόχο την υπογραφή τοπικής κλαδικής Σύμβασης για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους της Αττικής.

Το Συνδικάτο σχεδιάζει πρόγραμμα εξορμήσεων και περιοδειών στους χώρους δουλειάς, με στόχο την ενημέρωση των εργαζομένων για τις εξελίξεις και τη μάχη που δίνει στο μέτωπο της Συλλογικής Σύμβασης, αλλά και το πλατύ κάλεσμα συμμετοχής στην εκλογοαπολογιστική Γενική του Συνέλευση, τη Δευτέρα 16/4. Για τη διευκόλυνση της συμμετοχής των εργαζομένων στη συνέλευση έχει προκηρύξει στάση εργασίας, από τις 4 μ.μ. έως τις 8 μ.μ., τη μέρα εκείνη.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ «ΕΡΓΑΝΗ»
Στα ύψη η «ευελιξία», καθηλωμένοι οι μισθοί

Τα υψηλά ποσοστά «ευελιξίας» και υποαπασχόλησης των μισθωτών συνεχίζονται και το 2018, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη» για το πρώτο τρίμηνο. Μετά και τη δημοσίευση, χτες, των ροών απασχόλησης για το μήνα Μάρτη, στις νέες συμβάσεις εργασίας που έγιναν από την αρχή του έτους μέχρι το τέλος Μάρτη, αν και το ισοζύγιο προσλήψεων - απολύσεων ήταν θετικό κατά 55.580, μόνο το 46,66% ήταν συμβάσεις πλήρους απασχόλησης, ενώ το 40,04% ήταν συμβάσεις με μερική απασχόληση και το 13,3% συμβάσεις με εκ περιτροπή εργασία. Σημειώνεται επίσης πως ένα μεγάλος αριθμός συμβάσεων που έχουν πλήρες ωράριο είναι ορισμένου χρόνου και ως εκ τούτου έχουν ημερομηνία λήξης.

Ειδικά το Μάρτη, στις νέες προσλήψεις με μερική απασχόληση ήταν το 38,75% των συμβάσεων, με εκ περιτροπής εργασία το 12,37% και μόνο το 48,88% με πλήρη απασχόληση.

Το δε θετικό ισοζύγιο προσλήψεων για τον προηγούμενο μήνα σχετίζεται με την έναρξη της τουριστικής περιόδου και τον εορτασμό του Πάσχα, γεγονός που αποτυπώνεται και στους κλάδους όπου έγιναν οι περισσότερες προσλήψεις: Οι τομείς των καταλυμάτων και των υπηρεσιών εστίασης είχαν το μεγαλύτερο θετικό ισοζύγιο, με 16.352 και 10.973 επιπλέον θέσεις εργασίας αντίστοιχα. Και οι δύο μαζί δηλαδή απορρόφησαν σχεδόν τις μισές από τις επιπλέον νέες θέσεις εργασίας.

Παράλληλα, τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη» επιβεβαιώνουν τη συνεχή καθήλωση των μισθών στα χαμηλά επίπεδα που έχουν διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια. Συγκεκριμένα, σε 19 νέες επιχειρησιακές συμβάσεις που κατατέθηκαν το μήνα Μάρτη και αφορούσαν 20.052 μισθωτούς, υπήρξε μια μικρή αύξηση του μισθού τους μόλις κατά 1,08%, ενώ ακόμα 30 νέες επιχειρησιακές, που αφορούν 10.652 μισθωτούς, δεν προβλέπουν καμία αύξηση μισθού.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ - ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΧΑΝΙΩΝ
Κάλεσμα υπεράσπισης της κυριακάτικης αργίας

Καταγγέλλουν τις μεθοδεύσεις των μεγαλοεργοδοτών και των δημάρχων της περιοχής

Τις μεθοδεύσεις των μεγαλοεργοδοτών και των δημάρχων της περιοχής για την πλήρη κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και την επιμήκυνση του ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων καταγγέλλει το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χανίων.

Το Σωματείο κάνει λόγο για απαράδεκτη προσπάθεια των δημάρχων, «που ζητούν επί της ουσίας όλος ο νομός να γίνει τουριστική ζώνη, με αποτέλεσμα την παράταση του ωραρίου για τα εμπορικά καταστήματα έως τις 11 μ.μ. και το άνοιγμα και τις 32 Κυριακές από 1 Απριλίου έως 30 Νοεμβρίου». Οπως εξηγεί, τα παραπάνω σημαίνουν για τους εργαζόμενους στο Εμπόριο «δουλειά ήλιο με ήλιο, χωρίς καθόλου ελεύθερο χρόνο», «αναγκαστική "έξοδο" από τη δουλειά» για τις εργαζόμενες μητέρες, εντατικοποίηση και εξαντλητικούς ρυθμούς δουλειάς. Το Σωματείο καλεί τον αντιπεριφερειάρχη Χανίων να μην κάνει δεκτή την πρόταση των δημάρχων.

Απάντηση με κοινό αγώνα εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων

Απευθυνόμενο στους εργαζόμενους, το Σωματείο τούς καλεί να συσπειρωθούν στις γραμμές του, «για να δυναμώσει η οργάνωση σε κάθε χώρο δουλειάς» και ο αγώνας για νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας, 8ωρο - 5ήμερο - 40ωρο με μόνιμη και σταθερή εργασία, κατάργηση της μερικής απασχόλησης, του ωρομίσθιου, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και όλων των ελαστικών μορφών εργασίας.

«Την πολιτική επιλογή της Τοπικής Διοίκησης (δήμοι Ν. Χανίων και αντιπεριφέρεια Ν. Χανίων) να συμπορευτεί στις απαιτήσεις των πολυεθνικών και των μεγάλων εμπορικών επιχειρήσεων, δίνοντας το "πράσινο φως" να εφαρμοστεί το αντιλαϊκό νομοθετικό έκτρωμα της επέκτασης του ωραρίου σε τουριστικές περιοχές (ανοιχτά τα καταστήματα ως τις 11 το βράδυ, επτά μέρες την εβδομάδα για 32 εβδομάδες τον χρόνο!), κηρύσσοντας ως τουριστική περιοχή το σύνολο του Νομού Χανίων», καταγγέλλει και ο Εμπορικός Σύλλογος Χανίων, καλώντας τους αυτοαπασχολούμενους μικρούς εμπόρους να συνεχίσουν τον αγώνα ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας.

«Η αργία της Κυριακής κερδήθηκε με αγώνες και δεν θα την χαρίσουμε στους επιχειρηματικούς ομίλους», τονίζει επίσης σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Γυναικών Χανίων (μέλος της ΟΓΕ), στηρίζοντας τον αγώνα ενάντια στο ξήλωμά της.

  • Υπενθυμίζεται ότι ανάλογες μεθοδεύσεις και για το Ηράκλειο καταγγέλλει η αντίστοιχη Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων της πόλης, «πρώτα βιολιά» στις οποίες είναι ο Εμπορικός Σύλλογος και η αντιπεριφέρεια Ηρακλείου.
Καταγγελίες για απολύσεις εργαζομένων

Την απόλυση εργαζομένου από το κατάστημα της επιχείρησης «Lidl» καταγγέλλει το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πρέβεζας. «Η απόλυση έρχεται ως συνέχεια του ψυχολογικού πολέμου και της πίεσης από την πλευρά της εργοδοσίας που δέχθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα ο εργαζόμενος για να οδηγηθεί σε παραίτηση», σημειώνει το Σωματείο. Οπως εξηγεί, «η εργοδοσία ισχυρίζεται ότι δεν κάνει απολύσεις αφού παίρνει κάθε δυνατό μέτρο για να εξαντλήσει σωματικά και ψυχολογικά τους εργαζόμενους και να τους οδηγήσει σε παραίτηση. Στοχεύει κυρίως στους εργαζόμενους μεγαλύτερης ηλικίας ή με περισσότερα χρόνια προϋπηρεσίας, για να μπορεί να τους αντικαταστήσει με νέους χωρίς δικαιώματα, και με χαμηλότερο μισθό».

«Τα συμφέροντα της εργοδοσίας (...) να κυνηγάει το μεγαλύτερο δυνατό κέρδος πατώντας πάνω στην άγρια εκμετάλλευση, δεν ταυτίζονται με τα συμφέροντα και τις ανάγκες μας για μόνιμη, πλήρη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα, για ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, για ελεύθερο χρόνο για μας και τις οικογένειές μας», τονίζει το Σωματείο. Καλεί τους εργαζόμενους να μη συμβιβαστούν με τις απολύσεις, τα 4ωρα, τις τσακισμένες ΣΣΕ και την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, να οργανωθούν στο Σωματείο και να παλέψουν για τα δικαιώματά τους.

Στην Κέρκυρα

Την απόλυση εργαζόμενης από τοπική αλυσίδα σούπερ μάρκετ καταγγέλλει ο Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων. Η πρόκληση της εργοδοσίας, η οποία έβαλε στο στόχαστρο εργαζόμενη που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας, «αφορά όλους τους εργαζόμενους και δεν θα μείνει αναπάντητη», τονίζει το σωματείο. Οπως επισημαίνει, η απόλυση έγινε «με διαδικασίες εξπρές, ανακοινώνοντας στην εργαζόμενη στο τέλος της βάρδιάς της ότι από την επόμενη μέρα σταματάει να εργάζεται!» και ενώ η εργοδοσία είχε φροντίσει να προσλάβει νέο εργαζόμενο για να την αντικαταστήσει.

Το σωματείο υπογραμμίζει ότι η συγκεκριμένη επιχείρηση «ανοίγει το ένα κατάστημα μετά το άλλο σε ολόκληρο το νησί» ενώ έχει μπει για τα καλά «στο παιχνίδι του ανταγωνισμού» με άλλες επιχειρήσεις του κλάδου.

«Δεν υπάρχουν καλοί και κακοί μεγαλοεργοδότες, ντόπιοι ή ξένοι. Κριτήριό τους είναι η αύξηση της κερδοφορίας τους, που πάντα γίνεται σε βάρος των δικών μας δικαιωμάτων, της δικής μας ζωής!», τονίζει ο Σύνδεσμος και καλεί τους εργαζόμενους να αντιπαλέψουν μέσα από τις γραμμές του την επίθεση των εργοδοτών.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ
Ξανά πρώτη δύναμη με απόλυτη πλειοψηφία η ΔΑΣ

Πρώτη δύναμη με απόλυτη πλειοψηφία αναδείχτηκε για μια ακόμα φορά, με άνοδο σε ψήφους και ποσοστά, το ψηφοδέλτιο της ΔΑΣ ΟΤΑ στις εκλογές του Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Πετρούπολης.

Για το ΔΣ, σε 362 εγγεγραμμένους, ψήφισαν 324, με 309 έγκυρα (από 367 εγγεγραμμένους, 289 ψηφίσαντες, 275 έγκυρα στις προηγούμενες αρχαιρεσίες). Η ΔΑΣ πήρε 222 ψήφους (72%) και κατέλαβε 7 έδρες (από 163 ψήφους, 59% και 5 έδρες στις προηγούμενες αρχαιρεσίες). Η «Αγωνιστική Παρέμβαση» πήρε 67 ψήφους (22%) και δύο έδρες (από 64 ψήφους, 23% και δύο έδρες) και η ΑΣΚ (ΣΥΡΙΖΑ) πήρε 20 ψήφους (6,5%) και καμία έδρα (από 48 ψήφους, 17,45% και δύο έδρες).

Για αντιπροσώπους στο συνέδριο της Ομοσπονδίας, σε 293 εγγεγραμμένους, ψήφισαν 266, με 256 έγκυρα (από 278 εγγεγραμμένους, 232 ψηφίσαντες και 218 έγκυρα). Η ΔΑΣ πήρε 158 ψήφους (61,71%) και έβγαλε 3 αντιπροσώπους (από 107 ψήφους, 49% και 2 αντιπροσώπους). Η «Αγωνιστική Παρέμβαση» πήρε 65 ψήφους (25%) και έναν αντιπρόσωπο (από 63 ψήφους, 29% και έναν αντιπρόσωπο), η ΑΣΚ πήρε 33 ψήφους (13%) και κανέναν αντιπρόσωπο (από 48 ψήφους, 22% και κανέναν αντιπρόσωπο).

Η ΔΑΣ με ανακοίνωσή της «ευχαριστεί όλους τους συναδέλφους οι οποίοι προσήλθαν μαζικά να ψηφίσουν στις εκλογές του Σωματείου μας, με ποσοστά συμμετοχής που προσεγγίζουν το 88%. Οι εργαζόμενοι έδειξαν έτσι και με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο τη στήριξή τους στο Σωματείο και τις δράσεις του, αλλά έδωσαν και μια ξεκάθαρη απάντηση σε όλους αυτούς που προσπάθησαν την προηγούμενη τριετία να υποσκάψουν την υπόσταση, τη λειτουργία και το έργο του Σωματείου. Νιώθει την υποχρέωση να ευχαριστήσει τους συναδέλφους εργαζόμενους του δήμου που την τίμησαν με την ψήφο τους και την ανέδειξαν για μια ακόμα φορά πρώτη δύναμη».

ΒΟΛΟΣ
Απροκάλυπτη στήριξη στην αντεργατική επίθεση από την πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου

Από την κινητοποίηση του ΠΑΜΕ το Μάρτη για τις ΣΣΕ, όταν η πλειοψηφία του ΕΚ Βόλου έκρινε «μη αναγκαία» την κήρυξη απεργίας...
Από την κινητοποίηση του ΠΑΜΕ το Μάρτη για τις ΣΣΕ, όταν η πλειοψηφία του ΕΚ Βόλου έκρινε «μη αναγκαία» την κήρυξη απεργίας...
Τη στήριξη που δίνουν οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού στην αντεργατική επίθεση της κυβέρνησης και της μεγαλοεργοδοσίας ανέδειξε με τις παρεμβάσεις της η ΔΑΣ κατά τη Γενική Συνέλευση των αντιπροσώπων των σωματείων του Εργατικού Κέντρου Βόλου (ΕΚΒ) που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 30/3.

Η ΔΑΣ καταψήφισε τον διοικητικό και οικονομικό απολογισμό που κατατέθηκε από την πλειοψηφία της διοίκησης του ΕΚΒ, καθώς και τον οικονομικό προϋπολογισμό.

Μιλώντας στη Γενική Συνέλευση ο Κώστας Στεργίου, εκπρόσωπος της ΔΑΣ και πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου «Μ. Παπαρήγας», σημείωσε μεταξύ άλλων: «Ολη την προηγούμενη χρονιά η πλειοψηφία της διοίκησης του ΕΚΒ ήταν έξω από κάθε αγωνιστική δράση και διεκδίκηση λύσεων στα προβλήματα των εργαζομένων και βέβαια έξω από κάθε προσπάθεια για ανάσχεση της επίθεσης που δέχεται η εργατική τάξη από την κυβέρνηση, την εργοδοσία και γενικότερα από το κεφάλαιο. Θυμίζουμε τη "μη αναγκαία" συνεδρίαση της διοίκησης του ΕΚΒ, όπως υποστήριξαν τα μέλη των ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ, για την προκήρυξη απεργιακής κινητοποίησης μέσα στο Μάρτη, πρόταση που κατέθεσε η ΔΑΣ και στην ΕΕ της ΓΣΕΕ. Σε αυτό το πνεύμα κινήθηκε και η εισήγηση του προέδρου του ΕΚΒ που δεν περιελάμβανε καμία αγωνιστική δράση, ενώ "σπέρνει" στους εργαζόμενους την αυταπάτη ότι φθάνει μία νέα πολιτική εναλλαγή για να υπάρξουν λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν».

Ο Κ. Στεργίου κάλεσε τους εργαζόμενους να απομονώσουν τους εκπροσώπους του κυβερνητικού - εργοδοτικού συνδικαλισμού σε κάθε χώρο δουλειάς και κλάδο, τονίζοντας ότι «οι μάχες που δίνονται αυτήν τη στιγμή σε μία σειρά από κλάδους για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, για αυξήσεις στους μισθούς, για διεκδίκηση καλύτερων όρων εργασίας, υπονομεύονται ανοιχτά από την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ».

Καμαρώνουν για την υπογραφή της άθλιας ΕΓΣΣΕ...

Επιβεβαιώνοντας αυτήν την ανοιχτή υπονόμευση, ο ίδιος ο πρόεδρος του ΕΚΒ, στο κλείσιμο της διαδικασίας, υπερασπίστηκε την υπογραφή που έβαλε μαζί με τις εργοδοτικές ενώσεις η ηγεσία της ΓΣΕΕ στην κατάπτυστη ΕΓΣΣΕ, με τον κάλπικο ισχυρισμό ότι «τουλάχιστον υπάρχει εθνική συλλογική σύμβαση».

Η ΔΑΣ καταγγέλλει ακόμα ότι ο οργανωτικός γραμματέας του ΔΣ του ΕΚΒ «θεώρησε νόμιμη την πληρωμή με μαύρο χρήμα, όταν στην τοποθέτηση μέλους της ΔΑΣ καταγγέλθηκε ότι οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης (8ωρο) υπογράφουν συμβάσεις μειωμένης απασχόλησης, με αποτέλεσμα μέρος του πενιχρού μισθού να αποδίδεται σε μαύρο χρήμα, το οποίο εννοείται ότι δεν αποδίδεται σε ασφαλιστικές εισφορές και δεν υπάρχει καμιά προσαύξηση σε δώρα και επιδόματα».

Στη Γενική Συνέλευση κατατέθηκε επίσης από τη ΔΑΣ ψήφισμα για το θέμα της ΑΓΕΤ, με πρόταση για διοργάνωση κινητοποίησης μετά το Πάσχα, με βασικό αίτημα να σταματήσει άμεσα η καύση σκουπιδιών και pet coke. Ξεδιάντροπα, οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού όχι μόνο καταψήφισαν το ψήφισμα της ΔΑΣ, αλλά επιδόθηκαν και σε προκλητικές ομιλίες υπεράσπισης της εταιρείας και της καύσης RDF/SRF. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της ΑΓΕΤ επανέλαβε αυτούσια τα επιχειρήματα που λανσάρει η ΑΓΕΤ/Lafarge για την καύση σκουπιδιών, λέγοντας ότι έχει δοκιμαστεί και σε άλλες χώρες, ενώ επανέλαβε το επιχείρημα περί «καλής εργοδοσίας που δίνει δουλειές σε εκατοντάδες εργαζόμενους», επαναφέροντας ουσιαστικά τον περιβόητο εκβιασμό ότι η ΑΓΕΤ θα κλείσει αν δεν κάψει σκουπίδια.

Επιχειρώντας ν' απαντήσει στην τεκμηριωμένη θέση της ΔΑΣ, η πλειοψηφία της διοίκησης του ΕΚΒ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία, αντί επιχειρημάτων, καταφεύγει σε λασπολογίες κατά του ΠΑΜΕ, συνδυασμένες με αντικομμουνιστικές κορόνες και... «εξυπνάδες», του τύπου «ζητάμε ταπεινά "συγγνώμη" από τους συναδέλφους του ΠΑΜΕ, που ο Απολογισμός Δράσης που κατέθεσε η Διοίκηση του ΕΚΒ δεν τέθηκε στην έγκριση της Τοπικής Γραμματείας του ΚΚΕ».

Απαντώντας η ΔΑΣ, αφού επισημαίνει ότι «επιβεβαιώνουν περίτρανα και ξανά ότι αποτελούν τη φωνή των εργοδοτών μέσα στο εργατικό κίνημα», τονίζει: «Εχουν ξεπεράσει κατά πολύ το σημείο να μπορούν να ξεπλυθούν στα μάτια των εργατών. Για το λόγο αυτό προβαίνουν στη γνώριμη καραμέλα του αντικομμουνισμού τύπου Χρυσής Αυγής, σε "ρίψεις" λάσπης απέναντι στο ΠΑΜΕ κι ό,τι μείνει (...) Νομίζουν ότι με βρωμιές θα αμαυρώσουν το ΠΑΜΕ. Είναι γελασμένοι. Τα ταξικά σωματεία, οι Επιτροπές Αγώνα και οι συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο καταξιώνονται στους χώρους δουλειάς τους, στο δρόμο, στις απεργίες, στους αγώνες, στις διώξεις της εργοδοσίας, στις απολύσεις για συνδικαλιστική δράση. Δεν επιλέγονται στα σαλόνια των εργοδοτών και των εργοδοτικών ενώσεων με κριτήριο το αν μπορούν να κρατάνε τους εργάτες σε ταξική ειρήνη, στη μοιρολατρία και την υποταγή».

Παρέμβαση ενάντια στο χαράτσι του ΓΟΕΒ

Στο πλαίσιο της πολιτικής της επιβολής όσο το δυνατόν περισσότερων χαρατσιών σε όσο το δυνατόν περισσότερους αγρότες, η κυβέρνηση αρνείται να ικανοποιήσει το αίτημα των αγροτών της περιοχής για απένταξη από τον ΓΟΕΒ των αγροκτημάτων των χωριών Γαλήνης, Πλατυκάμπου, Μελισσοχωρίου, Κιλελέρ στο νομό Λάρισας.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευ. Αποστόλου, στη συνάντηση που είχε, τη Δευτέρα 2/4, για το θέμα με αντιπροσωπεία της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας - συμμετείχαν ο πρόεδρος Ρ. Μαρούδας και τα μέλη του ΔΣ Γ. Κουκούτσης και Α. Λαχανάς - παρότι αναγνώρισε ως δίκαιο το αίτημα, όχι μόνο δεν δέχτηκε να το ικανοποιήσει, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι θα ενταχθούν και άλλα χωριά και περιοχές στον ΓΟΕΒ, πληρώνοντας το σχετικό χαράτσι.

Σε ανακοίνωσή τους, η ΕΟΑΣΝΛ και ο Αγροτικός Σύλλογος του πρώην δήμου Πλατυκάμπου σημειώνουν:

«Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να αναγκάσει τους αγρότες της περιοχής να πληρώνουν για αποστραγγιστικά και εγγειοβελτιωτικά έργα. Εκφράζουμε την οργή και απογοήτευση των αγροτών που σε μια περίοδο που εξαιτίας των πολιτικών της κυβέρνησης και της ΚΑΠ της ΕΕ το εισόδημά τους συνεχώς μειώνεται, θα αναγκαστούν να πληρώσουν ακόμη ένα χαράτσι που προστίθεται στα χαράτσια του ΕΝΦΙΑ, της αυξημένης ληστρικής φορολόγησης, των υπέρογκων ασφαλιστικών εισφορών σε ΕΦΚΑ και ΕΛΓΑ.

Η απόφαση της κυβέρνησης δεν μας εκπλήσσει. Εντάσσεται στα πλαίσια της πολιτικής που φορτώνει όλα τα βάρη στους αγρότες, ενώ αυτά τα έργα έπρεπε να γίνονται από τον κρατικό προϋπολογισμό, στον οποίο συμβάλλουν και οι αγρότες με την αυξημένη φορολογία.

Υπάρχουν ουσιαστικές και σημαντικές ευθύνες στην κυβέρνηση, στους τοπικούς κυβερνητικούς βουλευτές που κατά τ' άλλα είναι λαλίστατοι, όμως για το θέμα του ΓΟΕΒ, που το γνωρίζουν πολύ καλά, αφού προέρχονται και από τον συγκεκριμένο δήμο, δεν λένε κουβέντα. Ευθύνες έχουν και όσοι υπηρέτησαν στο ΥΠΑΑΤ με προηγούμενες κυβερνήσεις και ενώ είχαν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν τη θέση τους για να δώσουν λύση δεν το έπραξαν».
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org