Πέμπτη 5 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να ληφθούν από την κυβέρνηση άμεσα μέτρα με σύντομες διαδικασίες

Το ΚΚΕ απαιτεί από την κυβέρνηση τη λήψη άμεσων μέτρων με σύντομες διαδικασίες:

1. Αμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, προκειμένου να στελεχωθούν πλήρως όλα τα δημόσια Κέντρα Υγείας, νοσοκομεία, εργαστήρια και το ΕΚΑΒ. Να ανοίξουν όλες οι κλειστές κλίνες ΜΕΘ και οι ανενεργές δομές Υγείας.

2. Να μονιμοποιηθεί τώρα όλο το προσωπικό που εργάζεται με «ελαστικές» σχέσεις εργασίας, επικουρικοί, ορισμένου χρόνου κ.λπ., χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

3. Αμεσα να λειτουργήσουν σε 24ωρη βάση όλες οι μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων.

4. Να εξασφαλιστεί η προμήθεια όλων των δημόσιων μονάδων Υγείας σε φάρμακα, υγειονομικό υλικό, είδη ατομικής υγιεινής.

5. Τα ενδεικνυόμενα υλικά προφύλαξης (μάσκες, σαπούνια, αλκοολούχα αντισηπτικά κ.λπ.) να διατεθούν από το κράτος δωρεάν στον πληθυσμό και ιδιαίτερα σε όλους τους χώρους όπου υπάρχει συγχρωτισμός. Να παταχτεί η αισχροκέρδεια.

6. Να εξασφαλιστούν η ιατρική παρακολούθηση, η επαρκής υγιεινή και διατροφή σε προνοιακά ιδρύματα, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, στα σχολεία και τις σχολές, στις στρατιωτικές μονάδες, στις προσφυγικές δομές.

7. Να πάρει όλα τα αναγκαία προληπτικά μέτρα υγείας και ασφάλειας για τους χώρους δουλειάς και ιδιαίτερα για τις μονάδες Υγείας, στο πλαίσιο της εργοδοτικής ευθύνης και να καλυφθούν όλα τα κενά σε γιατρούς Εργασίας και τεχνικούς Ασφαλείας. Αμεση και επίσημη ενημέρωση όλου του προσωπικού, όλων των κλάδων των μονάδων Υγείας.

8. Να εξασφαλίσει πρόσθετες άδειες με πλήρεις αποδοχές και Ασφάλιση:

α) Σε όσους εργαζόμενους αρρωσταίνουν, προκειμένου να αναρρώσουν και για πρόληψη της διασποράς.

β) Σε ένα μέλος της οικογένειας που έχει άρρωστο παιδί, ή ηλικιωμένο, ή αν είναι κλειστό το σχολείο, ή ο βρεφονηπιακός σταθμός.

9. Να αυξήσει τα δρομολόγια όλων των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς για αποφυγή του συνωστισμού, ιδιαίτερα τις ώρες αιχμής.

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ
Συνεχίζεται η εξάπλωση και στην Ευρώπη

Copyright 2020 The Associated

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), τα επιβεβαιωμένα κρούσματα από τον νέο κορονοϊό SARS COV-2, ο οποίος προκαλεί την ασθένεια COVID-19, ανήλθαν σε 92.943 σε όλο τον κόσμο (περιλαμβανομένης της Κίνας), ενώ τα θύματα σε 3.160.

Ο ΠΟΥ επέστησε την προσοχή σε μέτρα που χρειάζονται για να προληφθούν μια παγκόσμια έλλειψη και η αύξηση των τιμών σε προστατευτικό εξοπλισμό (μάσκες κ.τ.λ.) και εκτίμησε ότι πρέπει να αυξηθεί η παραγωγή σε τέτοια είδη κατά 40%. Να σημειωθεί ότι χώρες όπως η Γερμανία και η Ρωσία ανακοίνωσαν ότι σταματούν τις εξαγωγές τέτοιων ειδών.

Στην ίδια την Κίνα (στην επαρχία της οποίας Χουμπέι ξεκίνησε η επιδημία τον Δεκέμβρη), το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 119 νέα κρούσματα ανεβάζοντας το σύνολο των κρουσμάτων στη χώρα σε 80.270. Τα θύματα αυξήθηκαν κατά 38 (μόνο 1 εκτός Χουμπέι) και έφτασαν τα 2.981.

Στο μεταξύ, τα πρώτα κρούσματα εμφανίστηκαν πλέον και σε Πολωνία, Χιλή, Αργεντινή, ενώ τα πρώτα θύματα καταγράφτηκαν και σε Ιράκ, Ισπανία.

Στην Ευρώπη, σημαντικότεροι παραμένουν οι ρυθμοί εξάπλωσης στην Ιταλία, όπου χτες τα κρούσματα είχαν ανέβει στα 3.089 (αυξημένα κατά 826 από την παραμονή) και τα θύματα στα 107 (αυξημένα κατά 28). Η κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσουν όλα τα πανεπιστήμια και τα σχολεία μέχρι τα μέσα Μάρτη, ενώ ο Ιταλός υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης Στέφανο Παρουανέλι έθεσε τον εαυτό του σε απομόνωση για προληπτικούς λόγους, μετά την προβολή συνεργάτη του από τον ιό.

Στη Γερμανία, καταγράφονται πλέον πάνω από 240 κρούσματα, σε 15 από τα 16 κρατίδια.

Στο Ιράν, από τον κορονοϊό φέρεται να μολύνθηκε και ο πρώτος αντιπρόεδρος της χώρας, Εσάκ Τζαχανγκιρί, σύμφωνα με το δίκτυο «IranWire». Συνολικά τα θύματα έχουν φτάσει τα 92 και τα κρούσματα τα 2.922, διασκορπισμένα σχεδόν σε όλες τις επαρχίες.

Ανησυχία για κρουαζιερόπλοιο με 2.000 επιβάτες

Επιβεβαιώνεται η απουσία στοιχειωδών μέτρων προστασίας για ναυτεργάτες και επιβάτες στα καράβια

Στο μεταξύ, «συναγερμός» σήμανε χτες το απόγευμα για το ενδεχόμενο διάδοσης κορονοϊού στο κρουαζιερόπλοιο «MSC OPERA» με 2.000 επιβάτες - δεν αναφέρεται ο αριθμός του πληρώματος - το οποίο βρισκόταν σε ελληνικά χωρικά ύδατα, με την όλη διαχείριση της υπόθεσης ωστόσο να επιβεβαιώνει την απουσία ακόμα και στοιχειωδών μέτρων προστασίας για τα πληρώματα και τους επιβάτες στα καράβια.

Συγκεκριμένα, αφού προηγήθηκαν σχετικά δημοσιεύματα, η πλοιοκτήτρια εταιρεία εξέδωσε ανακοίνωση, επιβεβαιώνοντας ότι Αυστριακός επιβάτης στη διάρκεια προηγούμενης κρουαζιέρας του πλοίου (στο διάστημα 17/2 - 28/2), ο οποίος αποβιβάστηκε στη Γένοβα, βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό.

Το «MSC OPERA» από χτες τα ξημερώματα και έως το μεσημέρι βρισκόταν στον Πειραιά, με επιβάτες του να κάνουν περιήγηση στην Αθήνα, ενώ σήμερα προγραμματιζόταν να καταπλεύσει στην Κέρκυρα. Η εταιρεία ανέφερε ότι ενημέρωσε τις ελληνικές αρχές, ζητώντας κατευθύνσεις, και πως «οι ελληνικές αρχές Υγείας έδωσαν άδεια στο "MSC Opera" να αποπλεύσει κατά τις 13.00 από τον Πειραιά και να συνεχίσει το ταξίδι του, με επόμενο προγραμματισμένο σταθμό την Κέρκυρα. Δεν απαιτήθηκε κανένα άλλο επιπλέον υγειονομικό μέτρο και το πλοίο συνεχίζει το ταξίδι του, όπως ήταν προγραμματισμένο»...

Οι επιβάτες του πλοίου ενημερώθηκαν από τον πλοίαρχο με αντίστοιχη γραπτή ανακοίνωση.

Την ίδια ώρα, από το ελληνικό υπουργείο Ναυτιλίας, αντί ουσιαστικού ελέγχου, παρέπεμπαν στην ανακοίνωση της πλοιοκτήτριας εταιρείας, λέγοντας ότι αφού ο Αυστριακός επιβάτης ήταν σε προηγούμενη κρουαζιέρα, δεν υπάρχει πρόβλημα...

«Σε επαφή που είχαμε με τη διοίκηση της εταιρείας, διαψεύδεται το συγκεκριμένο περιστατικό, ωστόσο εμείς παρακολουθούμε με πολύ μεγάλη σοβαρότητα και μεγάλη προσοχή κάθε τέτοιο περιστατικό», ανέφερε ο υπουργός Ναυτιλίας, Γ. Πλακιωτάκης, μιλώντας χτες βράδυ σε τηλεοπτικό σταθμό.

Αυτό που δεν είπε ο υπουργός είναι ότι το πλήρωμα του πλοίου ήταν το ίδιο όταν ταξίδευε ο Αυστριακός επιβάτης...

Να σημειωθεί ότι από τις 24 Φλεβάρη τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ, με επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό, τους υπουργούς Υγείας και Ναυτιλίας, τις εφοπλιστικές Ενώσεις έχουν προειδοποιήσει για την έλλειψη κάθε ενημέρωσης και στοιχειώδους μέτρου προστασίας για τους ναυτεργάτες των κρουαζιερόπλοιων και των ποντοπόρων πλοίων που διέρχονται από «επικίνδυνα» λιμάνια, αλλά και αυτών στα ανεφοδιαστικά πλοία που τροφοδοτούν με καύσιμα τα διερχόμενα (ποιος ξέρει από πού) πλοία στη ράδα του Πειραιά.

Στις 28 Φλεβάρη το ΚΚΕ κατέθεσε με Αναφορά στη Βουλή την επιστολή των συνδικάτων, ωστόσο μέχρι και σήμερα δεν έχει δοθεί καμία συγκεκριμένη απάντηση από την κυβέρνηση.

ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΕΚΔΡΟΜΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ
Αναστάτωση στα σχολεία και τους γονείς

Ανάγκη να μεριμνήσει η κυβέρνηση για αποζημιώσεις, από το κράτος, για τις προκαταβολές που χάνονται

Eurokinissi

Αναστάτωση στα σχολεία και στα λαϊκά νοικοκυριά έχει προκαλέσει η Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Υγείας και Παιδείας για αναστολή όλων των σχολικών εκδρομών στο εξωτερικό έως τις 13 Μάρτη, χωρίς να προβλέπει την επιστροφή των χρημάτων που έχουν προπληρώσει οι οικογένειες για τις εκδρομές που είχαν προγραμματιστεί.

Συγκεκριμένα, η ΚΥΑ, που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ στις 28 Φλεβάρη, προβλέπει «την προσωρινή αναστολή όλων των οργανωμένων εκπαιδευτικών εκδρομών εκτός Ελλάδος από την 28.02.2020 έως και την 13.03.2020, λόγω των εξαιρετικών δυσκολιών στην ιχνηλάτηση των επαφών με επιβεβαιωμένα κρούσματα στο εξωτερικό και για προληπτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας».

Συνήθως στα συμβόλαια που συνάπτονται μεταξύ των σχολείων και των τουριστικών πρακτορείων για τις εκδρομές, υπάρχουν προβλέψεις για το ποιον βαρύνει το κόστος σε περίπτωση αναβολής της εκδρομής, εάν η αναβολή γίνεται με υπαιτιότητα του τουριστικού γραφείου ή του σχολείου - «πελάτη». Σπανιότατα υπάρχει πρόβλεψη για αναβολή λόγω μιας έκτακτης κατάστασης, όπως αυτή που έχει προκύψει με τον κορονοϊό στην Ευρώπη, όπου είναι και οι περισσότεροι προορισμοί των σχολείων όταν πρόκειται για εκδρομές εξωτερικού.

Τα ταξιδιωτικά γραφεία επικαλούνται το γεγονός ότι οι αεροπορικές εταιρείες, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, δεν κάνουν διευκολύνσεις στις ακυρώσεις αεροπορικών εισιτηρίων, ενώ και τα συμβόλαια που υπογράφουν τα πρακτορεία με τα ξενοδοχεία του εξωτερικού, για να πετύχουν χαμηλότερες τιμές, είναι συνήθως έτσι φτιαγμένα ώστε να εξασφαλίζουν τους μεγαλοξενοδόχους σε περιπτώσεις ακυρώσεων. Αναδεικνύονται έτσι για ακόμα μια φορά τα αδιέξοδα και τα βάρη που φέρνει το σύστημα των εκδρομών στους γονείς, όσο αυτές δεν γίνονται με ευθύνη και χρηματοδότηση του κράτους.

Σε σχολεία που είχαν προγραμματίσει εκδρομές στο εξωτερικό μέσα σε αυτό το διάστημα δημιουργείται μια ασφυκτική κατάσταση, που βαραίνει κυρίως τις πλάτες των γονιών. Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση έχει ευθύνη να λύσει το πρόβλημα και να μεριμνήσει με εγκύκλιο για την πλήρη αποζημίωση από το κράτος για τις προκαταβολές των εκδρομών οι οποίες ακυρώνονται.

Αυτό είναι και το αίτημα της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ), που παράλληλα ζητά να εξασφαλίζεται γονική άδεια για τους γονείς στις περιπτώσεις που κλείνουν σχολεία καθώς και να παρθούν στοιχειώδη μέτρα πρόληψης στα σχολεία (καθαριότητα, αντισηπτικά κ.λπ).

Αυξάνεται ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων

Επείγει η λήψη ουσιαστικών μέτρων για την αποτελεσματική προστασία του λαού

Στα 9 έφτασαν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορονοϊού (SARS-CoV-2) στη χώρα, μετά τα δύο νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν χτες.

Με βάση τον κίνδυνο διασποράς του ιού, ιδιαίτερα στη δεύτερη περίπτωση, αργά χτες το βράδυ το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε τη λήψη έκτακτων προληπτικών μέτρων για το επόμενο 48ωρο στους νομούς Αχαΐας, Ηλείας και Ζακύνθου, με κλείσιμο όλων των εκπαιδευτικών μονάδων και των χώρων συνάθροισης.

Τα εν λόγω μέτρα ωστόσο παραμένουν αποσπασματικά και κενό γράμμα, όσο δεν λαμβάνονται ταυτόχρονα ουσιαστικά μέτρα για την αποτελεσματική προστασία του λαού από ενδεχόμενη επιδημία, με πρώτο και κύριο την άμεση πραγματοποίηση μαζικών προσλήψεων μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων για να στελεχωθούν πλήρως οι ρημαγμένες δημόσιες μονάδες Υγείας, όπως και να παρασχεθεί επαρκής έκτακτη κρατική χρηματοδότηση.

Χωρίς τα παραπάνω, οι όποιοι «σχεδιασμοί» για 200 προσλήψεις εποχιακού προσωπικού είναι κοροϊδία και σταγόνα στον ωκεανό, όπως άνευ αντικρίσματος είναι και οι αναφορές στελεχών της κυβέρνησης - ενόψει και την αυριανής έκτακτης συνόδου των υπουργών Υγείας στις Βρυξέλλες - ότι «είμαστε έτοιμοι ακόμη και για το χειρότερο σενάριο», όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας...

Τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα


Eurokinissi

Αναλυτικότερα, σε ό,τι αφορά τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, το ένα εκ των δύο αφορά Ελληνα, στενή επαφή του πέμπτου επιβεβαιωμένου κρούσματος, ο οποίος παραμένει σε απομόνωση σε νοσοκομείο αναφοράς της Θεσσαλονίκης.

Ο ένατος ασθενής νοσηλεύεται με σοβαρή πνευμονία, σε σταθερή κατάσταση, στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών (ΠΓΝΠ) στο Ρίο.

Πρόκειται για 66χρονο Ελληνα, ο οποίος συμμετείχε πρόσφατα σε ομαδική εκδρομή, με δεκάδες συνταξιδιώτες, στο Ισραήλ και την Αίγυπτο. Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την επιστροφή του και αφού παρέμεινε ορισμένες μέρες στην Ηλεία, από όπου κατάγεται, απευθύνθηκε πρώτα στο Νοσοκομείο Αμαλιάδας και από εκεί στάλθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρίου. Εκεί ωστόσο αρχικά νοσηλεύτηκε για δύο μέρες σε κανονικό δωμάτιο στην Παθολογική κλινική, όπου ήρθε σε επαφή με προσωπικό, ασθενείς και συνοδούς, καθώς η λοίμωξή του δεν είχε συσχετιστεί με το ταξίδι στο εξωτερικό (Αίγυπτος και Ισραήλ δεν αξιολογούνται από τον ΕΟΔΥ ως «επικίνδυνες» χώρες μετάδοσης του ιού). Χτες, τελικά, μετά και την επιβεβαίωση της ύπαρξης του κορονοϊού, ο ασθενής νοσηλεύτηκε στο θάλαμο αρνητικής πίεσης, καθώς η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο ΠΓΝΠ έχει πληρότητα 100%.

Σε κάθε περίπτωση, με αφορμή και την εξέλιξη του συγκεκριμένου περιστατικού (το δείγμα για την ταυτοποίηση του κορονοϊού πάρθηκε μόνο κατόπιν επιμονής του προσωπικού του νοσοκομείου), προκύπτει το ζήτημα της πιθανής επανεξέτασης των κριτηρίων λήψης δείγματος και αποστολής για εργαστηριακό έλεγχο.

Σε κατ' οίκον περιορισμό περίπου 20 υγειονομικοί - Ακόμα μεγαλύτερα κενά στο ΠΓΝΠ

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την παραπάνω εξέλιξη, περίπου 20 άτομα από το προσωπικό του νοσοκομείου του Ρίου, που ήρθαν σε επαφή με τον 66χρονο, ελέγχονται για τον κορονοϊό και ήδη έχουν τεθεί σε κατ' οίκον περιορισμό, αφήνοντας ακόμη μεγαλύτερα κενά στο συγκεκριμένο νοσοκομείο.

Το ΠΓΝΠ υπενθυμίζεται ότι είναι το μοναδικό νοσοκομείο αναφοράς για όλη την Πελοπόννησο. Λειτουργούν μόλις 13 κρεβάτια ΜΕΘ, που δεν καλύπτουν καν τις τρέχουσες ανάγκες της περιοχής. Δεκάδες κρεβάτια ΜΕΘ και ΜΑΦ είναι κλειστά λόγω έλλειψης προσωπικού, όπως εξάλλου συμβαίνει σε όλα τα νοσοκομεία. Οι κενές οργανικές θέσεις (ακόμη και με το ανεπαρκές οργανόγραμμα) ξεπερνούν τις 330.

Τα ερωτήματα βέβαια είναι πολλά: Αν επιβεβαιωθούν περισσότερα κρούσματα κορονοϊού που χρήζουν ΜΕΘ, πού θα νοσηλευτούν; Σε όλη τη χώρα λείπουν πάνω από 2.500 δημόσια κρεβάτια ΜΕΘ και για να λειτουργήσουν τα πάνω από 100 κλειστά (25% του συνόλου), που ενώ διαθέτουν τον απαιτούμενο εξοπλισμό δεν λειτουργούν εδώ και 15 χρόνια, χρειάζονται τουλάχιστον 450 νοσηλευτές και 150 γιατροί...

Τα έκτακτα μέτρα σε Αχαΐα - Ηλεία - Ζάκυνθο

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δεκάδες συνταξιδιώτες του 66χρονου που νοσηλεύεται στο ΠΓΝΠ προέρχονται από τους νομούς Αχαΐας, Ηλείας και Ζακύνθου. Κλιμάκια του ΕΟΔΥ πραγματοποιούν τη σχετική ιχνηλάτηση για τους συνταξιδιώτες, καθώς και άλλων στενών επαφών του 66χρονου, με σκοπό την ανεύρεση πιθανών επιπλέον κρουσμάτων του κορονοϊού.

Με βάση τα παραπάνω, μετά την έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποίησε χτες αργά το βράδυ ο υπουργός Υγείας, ο εκπρόσωπός του, Σ. Τσιόδρας, ανακοίνωσε τα εξής έκτακτα μέτρα για τους νομούς Αχαΐας, Ηλείας και Ζακύνθου: 48ωρη αναστολή της λειτουργίας όλων των δημόσιων και ιδιωτικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, όλων των βαθμίδων. Αντίστοιχη αναστολή πάσης φύσεως μαζικών συναθροίσεων, θεάτρων, κινηματογράφων, αθλητικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, επισκέψεων σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία. Τα μέτρα θα επαναξιολογηθούν εντός του επόμενου 48ωρου.

Παράλληλα, σε ισχύ παραμένει το κλείσιμο συγκεκριμένων σχολικών μονάδων σε άλλες περιοχές της χώρας, όπως αυτό είχε ανακοινωθεί τις προηγούμενες μέρες.

Στο μεταξύ, σύσκεψη έγινε χτες και στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με αντικείμενο τα μέτρα για τον κορονοϊό στις φυλακές. Οπως ανακοινώθηκε, σε κάθε σωφρονιστικό κατάστημα θα δημιουργηθεί χώρος απομόνωσης, χωρητικότητας 10-20 ατόμων, στον οποίο θα κρατηθούν σε πρώτη φάση όσοι νοσήσουν. Οσα κρούσματα δεν είναι δυνατό να αντιμετωπιστούν στα Καταστήματα Κράτησης, θα παραπέμπονται σε ειδικούς χώρους στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού και στο Κατάστημα Κράτησης Διαβατών Θεσσαλονίκης.

Εκτακτη Γενική Συνέλευση στο Θριάσιο Νοσοκομείο

Σε αυτήν την κατεύθυνση, αναδεικνύοντας την ανάγκη για άμεση ενίσχυση των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας με προσωπικό, εξοπλισμό και έκτακτη κρατική χρηματοδότηση, το Σωματείο Εργαζομένων Θριάσιου Νοσοκομείου πραγματοποιεί σήμερα Πέμπτη έκτακτη Γενική Συνέλευση, στις 12.30 μ.μ., στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου, ενώ την Τρίτη 10/3, στις 12.30 μ.μ., προχωράει σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην είσοδο του νοσοκομείου.

«Επιβάλλεται, έστω και τώρα, να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την κάλυψη των μεγάλων ελλείψεων σε προσωπικό, υλικά και εξοπλισμό, που αντιμετωπίζουν οι δημόσιες μονάδες Υγείας πανελλαδικά. Ελλείψεις που, αν δεν αντιμετωπιστούν άμεσα, καθιστούν αδύνατη την εφαρμογή αποτελεσματικού σχεδίου για τον κορονοϊό, ιδιαίτερα σε περίπτωση μαζικής έξαρσης της νόσου», σημειώνει το Σωματείο.

Μεταξύ άλλων, επισημαίνει ότι στο Θριάσιο Νοσοκομείο δεν υπάρχει Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων, ούτε θάλαμοι νοσηλείας αρνητικής πίεσης. «Οι ασθενείς με πιθανή λοίμωξη από κορονοϊό νοσηλεύονται σε απλούς θαλάμους, οι οποίοι "μετονομάζονται" σε "θαλάμους λοιμώξεων", ενώ μεγάλο μέρος του προσωπικού δεν έχει εκπαιδευθεί στα μέτρα αντιμετώπισης του κορονοϊού», αναφέρει.

Τις ελλείψεις σε προσωπικό, υλικό και εξοπλισμό φανερώνουν η επιβεβαίωση των πρώτων κρουσμάτων κορονοϊού και η λήψη των πρώτων μέτρων αντιμετώπισής του, αναφέρει σε ανακοίνωσή του και το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, που αποτελεί νοσοκομείο αναφοράς για την Κεντρική Μακεδονία.

Οπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, το βάρος της κάλυψης των αναγκών πέφτει στους εργαζόμενους, που εδώ και χρόνια εργάζονται κάτω από φοβερή εντατικοποίηση και ελλείψεις. Δεν έχει γίνει καμία πρόσληψη εδώ και πολλά χρόνια και οφείλονται ρεπό και άδειες. Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, απαιτούν: Μόνιμες προσλήψεις προσωπικού. Ενταξη όλων στα ΒΑΕ. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων.

Ανάγκη άμεσης κρατικής παρέμβασης σε νοσοκομεία, χώρους δουλειάς και δομές προσφύγων

Την ανάγκη άμεσων μέτρων ουσιαστικής ενίσχυσης του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων (ΠΓΝΙ), νοσοκομείου αναφοράς για την περιοχή, συνολικότερα όλων των δημόσιων μονάδων Υγείας, αλλά και κρατικής παρέμβασης στους χώρους δουλειάς, αναδεικνύει με ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, το οποίο συναντήθηκε για το θέμα την περασμένη Παρασκευή με τη διοίκηση του ΠΓΝΙ.

Στην ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Η Ηπειρος ως συνοριακή περιοχή, πύλη εισόδου από την Ιταλία, απαιτείται άμεσα να θωρακιστεί με έκτακτα μέτρα, ιδιαίτερα στα σύνορα. Είναι λαθεμένη η προσέγγιση υποβάθμισης των μέτρων προστασίας στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας στη λογική "κόστους - οφέλους". Η εσωτερική μετακίνηση προσωπικού από άλλες κλινικές για τη στελέχωση της νέας μονάδας νοσηλείας ύποπτων και ταυτοποιημένων κρουσμάτων (7 θάλαμοι και 14 κλίνες) ανοίγει νέες τρύπες στη λειτουργία του ΠΓΝΙ. Προειδοποιούμε ότι σε ενδεχόμενη ταχεία αύξηση των κρουσμάτων που χρήζουν νοσηλείας, αντιμετώπισης στα ΤΕΠ, σε ΜΕΘ ή και χειρουργείο και ειδική εργαστηριακή και απεικονιστική αντιμετώπιση, με τις ελλείψεις που σήμερα υπάρχουν, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο δεν θα καταστεί εφικτό να ανταποκριθεί από πλευράς προσωπικού. Πόσο δε μάλλον σε πιθανή διασπορά του ιού εντός του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού (...). Οι στολές εργασίας του προσωπικού δεν πλένονται στα νέα πλυντήρια του ΠΓΝΙ λόγω έλλειψης προσωπικού. Αποτέλεσμα το προσωπικό να τις μεταφέρει στο σπίτι του (...). Τα μέτρα προστασίας του προσωπικού του νοσοκομείου (μάσκες, γάντια) είναι σε οριακή επάρκεια. Με δεδομένη την έλλειψη διάθεσης υλικού από τις εμπορικές εταιρείες, υπάρχει ανάγκη η κυβέρνηση να προχωρήσει σε κεντρική προμήθεια ή ακόμα και επίταξης υλικού. Η χρόνια εγκατάλειψη των δομών Πρωτοβάθμιας Υγείας (κέντρα υγείας αστικού και αγροτικού τύπου) τα καθιστά ανεπαρκή να ανταποκριθούν στις ανάγκες πρόληψης και ενημέρωσης του πληθυσμού, με αποτέλεσμα ο κόσμος να απευθύνεται αποκλειστικά στο ΠΓΝΙ.

Υπάρχει άμεση ανάγκη κρατικής παρέμβασης στους μεγάλους χώρους εργασίας στο νομό, όπως βιομηχανίες τροφίμων στις οποίες είναι ανεπαρκείς οι προβλέψεις μέτρων υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων. Ιδιαίτερη μέριμνα απαιτείται να ληφθεί στις εργολαβικές εταιρείες όπου απασχολείται μεγάλος αριθμός οικονομικών μεταναστών, με δυσκολία επικοινωνίας στην ελληνική γλώσσα. Αντίστοιχα μέτρα απαιτούνται στις προσφυγικές δομές του νομού».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ
Δρομολόγηση νέων παρεμβάσεων στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων

Στοχευμένες παρεμβάσεις στήριξης της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη και συνολικά στην ΕΕ δρομολογήθηκαν στη χτεσινή έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Γιούρογκρουπ με στόχο την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τον κορονοϊό.

Το ζήτημα αυτό παραπέμπεται στην τακτική συνεδρίαση στις 16/3, ενώ όπως υπογράμμισε ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Μ. Σεντένο,«είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε περαιτέρω δράση. Αυτό περιλαμβάνει και δημοσιονομικά μέτρα, καθώς μπορεί να χρειαστούν για τη στήριξη της ανάπτυξης». Δείχνοντας στην κατεύθυνση χαλάρωσης της δημοσιονομικής πολιτικής, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν πληττόμενες επιχειρήσεις και μέσω των κρατικών προϋπολογισμών, ο Μ. Σεντένο τόνισε πως «το πλαίσιο των δημοσιονομικών μας κανονισμών παρέχει ευελιξία για την αντιμετώπιση ασυνήθιστων συμβάντων που δεν υπόκεινται στον έλεγχο των κυβερνήσεων».

Στη χτεσινή συνεδρίαση έγινε μια πρώτη αποτύπωση των προβλημάτων σε πανευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, με ζητούμενο την προετοιμασία των σχετικών αποφάσεων.

Τα αντιλαϊκά παζάρια εστιάζουν στην εξαίρεση συγκεκριμένων κρατικών δαπανών από τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα, θέση την οποία στήριξαν ο Χρ. Σταϊκούρας και οι υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας και της Ιταλίας, σύμφωνα με πληροφορίες.

Στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών θεωρούν αυτονόητο ότι «έκτακτες δαπάνες για έκτακτες αιτίες» δεν θα πρέπει να χαρακτηριστούν «υπέρβαση του στόχου 3,5%». Σε αυτό το φόντο, ανάλογα και με τις εξελίξεις, δρομολογούνται παρεμβάσεις στήριξης εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων.

«Εστίες ισχυρής αβεβαιότητας...»

Το ΙΟΒΕ, από την πλευρά του, επισημαίνει ότι θα είναι κρίσιμο «σε ποιο βαθμό θα επηρεάσουν το οικονομικό κλίμα οι εστίες ισχυρής αβεβαιότητας που προκύπτουν, όπως οι γεωπολιτικές εντάσεις, η προσφυγική και μεταναστευτική κρίση, η επιδημία κορονοϊού και οι υποτονικοί και επιβραδυνόμενοι ρυθμοί ανάπτυξης στην ευρωπαϊκή οικονομία και άλλους εμπορικούς εταίρους».

Παράλληλα, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρ. Γκεοργκίεβα, δήλωσε ότι η συνεχιζόμενη εξάπλωση του κορονοϊού θα περιορίσει την παγκόσμια ανάπτυξη του 2020 σε επίπεδα χαμηλότερα από το 2019, προαναγγέλλοντας ότι το ΔΝΤ θα αναθεωρήσει και πάλι προς τα κάτω τις προβλέψεις του σε σχέση με τους ρυθμούς του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Στη δε Ιαπωνία, όπου τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 1.000, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας Χαρουχίκο Κουρόντα δήλωσε ότι η ιαπωνική οικονομία αναμενόταν να ανακάμψει (από πιέσεις που ήδη έχει δεχτεί εξαιτίας της επιδημίας, δεδομένων και των αλυσιδωτών επιδράσεων από την κατάσταση στην κινεζική οικονομία) το τρέχον τρίμηνο, αλλά η επιδημία έχει πλήξει τις εξαγωγές και την κατανάλωση μέσω της μείωσης του αριθμού Κινέζων τουριστών. «Εάν παραταθεί η επιδημία, μπορεί επίσης να επηρεαστεί η παραγωγή... Χρειάζεται να έχουμε υπόψη ότι ο αντίκτυπος από την επιδημία μπορεί να είναι μεγάλος», πρόσθεσε.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ