Τρίτη 5 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΥΓΕΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
Προσπάθεια ωραιοποίησης της κατάστασης

Η πολιτική εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της Υγείας έχει οδηγήσει σε ακραία φαινόμενα εγκατάλειψης μια σειρά από δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του νοσοκομείου Αγρινίου, όπου - όπως κατήγγειλε χτες με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Μωραΐτης - δεν έφθαναν οι άλλες ελλείψεις, αλλά έκλεισε και η παθολογική κλινική λόγω ανυπαρξίας προσωπικού.

Απαντώντας, ο υφυπουργός Υγείας Γ. Παπαγεωργίου ισχυρίστηκε ότι το πρόβλημα με την παθολογική κλινική «είναι παροδικό». Κατά τον υφυπουργό, το νοσοκομείο είναι ικανοποιητικά εξοπλισμένο με 137 εργαζόμενους και με 167 κρεβάτια. Είπε δε ότι θα προστεθούν σύντομα άλλοι 20 εργαζόμενοι προκειμένου να ανοίξει η Εντατική Μονάδα που μένει κλειστή. Ο Γ. Παπαγεωργίου ανέφερε ότι με ταχείς ρυθμούς κατασκευάζεται το νέο νοσοκομείο κόστους 50 εκατομμυρίων ευρώ.

Η περίπτωση του νοσοκομείου Αγρινίου δείχνει ανάγλυφα την απαξίωση του δημόσιου τομέα από όλες τις κυβερνήσεις, τόνισε στην παρέμβασή του ο Ν. Μωραΐτης, καταγγέλλοντας ότι 200.000 κόσμος της περιοχής έχει εγκαταλειφθεί. Είναι χαρακτηριστικό, είπε, ότι για να λειτουργήσει η παθολογική κλινική μεταφέρθηκε άρον άρον προσωπικό από άλλες υπηρεσίες. Στο νομό, κατήγγειλε, χάνονται ανθρώπινες ζωές, αφού η εδώ και οκτώ χρόνια έτοιμη Εντατική Μονάδα δε λειτουργεί. Ενώ από τα 450 κρεβάτια που είναι αναγκαία λειτουργούν μόνο τα 120. Για το καινούριο νοσοκομείο υπενθύμισε ότι η κατασκευή του εκκρεμεί εδώ και 26 χρόνια.

Καμιά νομιμοποίηση στο συνέδριο - παρωδία

Τραμπούκοι της ηγεσίας της ΕΣΑμεΑ και σεκιουριτάδες του ξενοδοχείου επιτέθηκαν σε αγωνιστές ανάπηρους για να τους εμποδίσουν να μπουν στην αίθουσα του συνεδρίου!

Αστυνομικοί και υπάλληλοι του ξενοδοχείου προσπαθούν να εμποδίσουν τους αγωνιστές ανάπηρους να μπουν στην αίθουσα του Συνεδρίου
Αστυνομικοί και υπάλληλοι του ξενοδοχείου προσπαθούν να εμποδίσουν τους αγωνιστές ανάπηρους να μπουν στην αίθουσα του Συνεδρίου
«Οχι στο συνέδριο μαϊμού των εμπόρων της αναπηρίας», στο νέο πραξικόπημα της πλειοψηφίας της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) για την παραπέρα αντιδραστικοποίηση της Συνομοσπονδίας, είπαν οι αγωνιστές ανάπηροι με τη δυναμική παρουσία τους σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την αίθουσα του καταστατικού συνεδρίου το περασμένο Σάββατο, αλλά και μέσα στο συνέδριο. Παρά τους προπηλακισμούς και τις τραμπούκικες επιθέσεις που δέχτηκαν οι αγωνιστές ανάπηροι, με την παρέμβασή τους αποκάλυψαν τις μεθοδεύσεις της ηγεσίας της ΕΣΑμεΑ, αρνήθηκαν να νομιμοποιήσουν το συνέδριο - παρωδία, κάλεσαν σε αγώνα παναναπηρικό για την ικανοποίηση των αναγκών των αναπήρων και των οικογενειών τους.

Στις 8.30 π.μ. οι αγωνιστές ανάπηροι της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), οι γονείς και κηδεμόνες των ΑμΕΑ, στελέχη του ΠΑΜΕ και άλλων σωματείων συγκεντρώθηκαν στην είσοδο του ξενοδοχείου «ΙΜΠΕΡΙΑΛ», διαδηλώνοντας ενάντια στο συνέδριο -παρωδία και φωνάζοντας συνθήματα: «Γνήσιο συνέδριο παναπηρικό, όχι μαϊμούδων νόθων και δοτών», «ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΕΣΑμεΑ κάνουνε εμπόριο στις πλάτες των ΑμΕΑ».

Τραμπούκικη επίθεση

Το αγωνιστικό αναπηρικό κίνημα με την αποφασιστικότητά του επέβαλε να ακουστεί η φωνή του και στο νόθο καταστατικό συνέδριο. Παρά την απαγόρευση να μπουν στο συνέδριο γνήσια εκλεγμένοι σύνεδροι ανάπηροι, την τρομοκρατία από εντεταλμένους συνέδρους της ηγετικής ομάδας της ΕΣΑμεΑ και σεκιουριτάδες του ξενοδοχείου, που γρονθοκοπούσαν παραπληγικούς πάνω στα καροτσάκια τους, οι σύνεδροι μπήκαν στην αίθουσα του συνεδρίου.

Εκεί από το βήμα, ο εκπρόσωπος της ΣΕΑΑΝ Χάρης Χουρδάκης απηύθυνε έκκληση στους γνήσια εκλεγμένους συνέδρους από τις πραγματικές αναπηρικές οργανώσεις και τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, που ήταν μειοψηφία στο συνέδριο, να μη νομιμοποιήσουν με την παρουσία τους το νέο πραξικόπημα της ηγεσίας της ΕΣΑμεΑ, που στοχεύει στο να εξοβελιστεί κάθε πιθανότητα να εκφραστεί η αγωνιστική φωνή των αναπήρων στα όργανα της Συνομοσπονδίας. Να μη δεχτούν να μετατραπούν οι αναπηρικές οργανώσεις σε παραρτήματα των διαφόρων πολυεθνικών και για τις μπίζνες των στελεχών της ΕΣΑμεΑ, να πάρουν την υπόθεση της οργάνωσης του αγώνα στα χέρια τους.

Κλείνοντας την ομιλία του, κάλεσε τους γονείς και κηδεμόνες να συμμετάσχουν στην παράσταση διαμαρτυρίας της Επιτροπής Αγώνα Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ στο υπουργείο Υγείας, την Πέμπτη 7 Φλεβάρη, στη 1 μ.μ., για να σταματήσει κάθε πληρωμή από τις οικογένειες των αναπήρων για φάρμακα, θεραπείες, αναλώσιμα, τεχνικά βοηθήματα, για αποκλειστικά δημόσια δωρεάν και υψηλής ποιότητας υγεία, πρόνοια, ειδική αγωγή.

«Οι δεκάδες σύνεδροι που αποχώρησαν από το χώρο του συνεδρίου με την αποχώρηση των στελεχών της ΣΕΑΑΝ, οι πάνω από 200 σύνεδροι από τους 500 που αρνήθηκαν να προσέλθουν και να πάρουν την κάρτα συνέδρου, οι 60 σύνεδροι με τους μετριότερους υπολογισμούς που αρνήθηκαν - παρά το ότι παρέμειναν στην αίθουσα - να συμμετάσχουν στις ψηφοφορίες, δείχνουν τη δεινή θέση που έχουν περιέλθει οι δυνάμεις του συμβιβασμού και της εμπορευματοποίησης των αναγκών των αναπήρων που ελέγχουν με βία και νοθεία τα ηγετικά όργανα της Συνομοσπονδίας», υπογραμμίζει σε σχετική ανακοίνωσή της η ΣΕΑΑΝ.

Μετά από αυτά, η ηγεσία της ΕΣΑμεΑ τόλμησε να κυκλοφορήσει χτες Δελτίο Τύπου στο οποίο αναφέρει ότι το καταστατικό συνέδριο πραγματοποιήθηκε με επιτυχία και ότι το νέο καταστατικό «φέρνει νέα πνοή στη Συνομοσπονδία, καθώς και νέα ώθηση στους αγώνες του αναπηρικού κινήματος»!

Τη χορήγηση του εμβολίου κατά του τραχήλου της μήτρας από τα ασφαλιστικά Ταμεία ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Απασχόλησης. Παρά το γεγονός ότι το εμβόλιο εμφανίζεται να χορηγείται δωρεάν σε κορίτσια από 12 έως 15 και σε νεαρές γυναίκες ηλικίας από 15 έως 26 ετών (από τη στιγμή που δεν έχουν εμβολιαστεί στη συνιστώμενη ηλικία), επί της ουσίας το κόστος καταλήγει ξανά στα Ταμεία, αντί η παροχή του να είναι δωρεάν και αποκλειστικά από το κράτος.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΜΚΟ - ΟΤΑ
Συστοίχιση για την εκχώρηση της πρόληψης

Δήμοι, Εθελοντικές και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) συστοιχίζονται - και ταυτόχρονα διαγκωνίζονται - ώστε να καρπωθούν την εκχώρηση βασικών τομέων της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) στο πλαίσιο των κυβερνητικών σχεδίων που περιλαμβάνονται στο σχετικό Νομοσχέδιο που δημιοσιοποιήθηκε πρόσφατα από το υπουργείο Υγείας (24.1.2008).

Ο «θεσμός της άτυπης φροντίδας υγείας» - περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο - ενσωματώνει στην εθνική νομοθεσία τις κατευθυντήριες γραμμές που προβλέπει η «Λευκή Βίβλος» για τη «Στρατηγική προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την περίοδο 2008-2013», που υιοθετήθηκε από κοινού από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο στις 23.10.2007. Ηδη η κυβέρνηση άρχισε να μοιράζει προκαταβολικά ρόλους στις ΜΚΟ - κυρίως στην πρόληψη. Ετσι χτες η Μονάδα Στρατηγικής και Πολιτικών του υπουργείου Υγείας παρουσίασε σε διάφορους φορείς το «Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον Καρκίνο 2008-2012» που περιέχει έξι άξονες δράσης.

Σε όλους τους άξονες - πλην της νοσηλείας που θα γίνεται στα δημόσια νοσοκομεία - οι δράσεις εκχωρούνται κατά βάση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, τις ΜΚΟ, τις εθελοντικές οργανώσεις, τις επιστημονικές εταιρείες, τους κάθε είδους χορηγούς και τις επιχειρήσεις μέσω της λεγόμενης Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης. Ιδιαίτερα στην πρόληψη ο σχεδιασμός περιορίζεται σε δύο κέντρα πρόληψης (στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη) και κάποιες κινητές μονάδες που θα τις λειτουργήσουν ΜΚΟ.

Ερχονται δηλαδή με δράσεις που έχουν ημερομηνίες λήξης να υποκαταστήσουν την ανάγκη μιας σχεδιασμένης μαζικής στροφής προς την πρόληψη μέσα από δημόσιες δομές με δωρεάν υπηρεσίες, όταν ακόμα και στο Σχέδιο της Στρατηγικής του υπουργείου Υγείας υπάρχει η παραδοχή ότι όλες οι «τελευταίες πιλοτικές μελέτες έδειξαν την αναγκαιότητα του προσυμπτωματικού πληθυσμιακού ελέγχου», καθώς με «τον προληπτικό έλεγχο των ασυμπτωματικών ατόμων έχει βρεθεί ότι η θνησιμότητα μπορεί να ελαττωθεί μέχρι 30%».

Και ανταγωνισμοί μεταξύ δήμων

Μετά το Διαδημοτικό Δίκτυο Υγείας των ΟΤΑ - με πρόεδρο τον δήμαρχο Αμαρουσίου Γιώργο Πατούλη - μερίδιο στην πρόληψη διεκδικεί και το Εθνικό Δίκτυο Δήμων Προαγωγής της Υγείας (ΕΔΔΗΠΥ), που ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του καθηγητή της Κοινωνικής Ιατρικής Ιωάννη Τούντα, ο οποίος προΐσταται και δύο ακόμα Ινστιτούτων.

Το θέμα της ένταξης του Δήμου της Νέας Ιωνίας στο ΕΔΔΗΠΥ ήρθε για συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο με πρωτοβουλία της πλειοψηφίας - ΠΑΣΟΚ - στις 19.11.2007. Ωστόσο, μετά από παρέμβαση της ΔΗΠΙ, επανήλθε με περισσότερα στοιχεία στη συνεδρίαση της 19.12.2007.

Οι σύμβουλοι της ΔΗΠΙ τάχτηκαν κατά της συμμετοχής, υπογραμμίζοντας ότι ο ιωνιώτικος λαός δεν έχει να κερδίσει τίποτε από τη συμμετοχή του δήμου σε τέτοια προγράμματα. Επίσης τόνισαν ότι η Δημοτική Αρχή θα έπρεπε να διεκδικήσει αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας. Εκτός απ' τη ΔΗΠΙ την ένταξη του Δήμου Νέας Ιωνίας στο ΕΔΔΗΠΥ καταψήφισαν ακόμα η παράταξη «Αριστερή Οχθη» και δύο σύμβουλοι - ένας απ' την πλειοψηφία (Γιάννης Λαζαρίδης) και ένας απ' τη μείζονα μειοψηφία (Θανάσης Αποστολόπουλος).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ