Κυριακή 5 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πολιτική για τα σκουπίδια...

Γρηγοριάδης Κώστας

Εμείς το είχαμε γράψει από την πρώτη στιγμή: Οι καθυστερήσεις και οι υπαναχωρήσεις για την εφαρμογή ενός σωστού σχεδιασμού για τη διαχείριση των απορριμμάτων - με ευθύνη βέβαια των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αλλά και από τα όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που συνδιοικούνται από τα δύο αυτά κόμματα και τον ΣΥΝ - δεν είναι καθόλου αγνή υπόθεση. Πίσω απ' αυτό κρύβονται τεράστια οικονομικά συμφέροντα που επιδιώκουν την αλλαγή του τρόπου διαχείρισης και την καθιέρωση της καύσης και των παραγώγων της, που βέβαια θα αυγατίσει τα κέρδη του κεφαλαίου - ακόμη και από τα σκουπίδια - χωρίς να υπολογίζει το κόστος στο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.

Τώρα έρχεται να μας επιβεβαιώσει πλήρως ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Μανιάτης, που ομολογεί απερίφραστα στην εφημερίδα «Κέρδος»: «Με το νέο σχεδιασμό θα επιτραπεί για πρώτη φορά η αξιοποίηση εναλλακτικών μεθόδων και τεχνολογιών διαχείρισης, όπως η κομποστοποίηση, η εναερόβια ζύμωση με παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, η καύση, η πυρόλυση και η αεριοποίηση». «Πρόκειται, όπως επισημαίνει ο ίδιος - γράφει η εφημερίδα - για εφαρμογές χρηματοδοτούμενες μέσω ΣΔΙΤ, γεγονός που δημιουργεί μία νέα αγορά για τον ιδιωτικό τομέα στο πεδίο διαχείρισης των απορριμμάτων».

Το μόνο που δε λέει είναι ότι ο λαός θα πληρώσει το «μάρμαρο» αυτής της πολιτικής - που κάποτε πρέπει να πεταχτεί στο καλάθι των αχρήστων - και με πρόσθετα «χαράτσια» και με υποθήκευση της υγείας του. Δοξάστε τον!..

Τζανέτος ο ... «ιδιώτης»

Στόχος ζωής φαίνεται ότι έχει γίνει για τον πρόεδρο της ΠΑΣΕΓΕΣ, Τζανέτο Καραμίχα, η κατάργηση και του τελευταίου συνεταιριστικού ίχνους που έχει απομείνει στη Συνομοσπονδία, επί δικής του προεδρίας. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της γεωργικής έκθεσης «Αγρότικα» στη Θεσσαλονίκη, δήλωσε για πολλοστή φορά το τελευταίο διάστημα ότι «θέλουμε να αποκρατικοποιήσουμε τη λειτουργία της ΠΑΣΕΓΕΣ» προσθέτοντας ότι «από τη συνεργασία με τις κρατικές επιχειρήσεις, προτιμούμε τον χειρότερο ιδιώτη».

Ας το 'χουν υπόψη τους αυτό και ας προσέχουν τα απλά μέλη των συνεταιριστικών οργανώσεων της χώρας, που συμμετέχουν με τις συνδρομές και την ψήφο τους στις αρχαιρεσίες της ΠΑΣΕΓΕΣ, γιατί ο πρόεδρός τους το 'χει βάλει σκοπό να τους γίνει αφεντικό και μάλιστα απ' τα χειρότερα...

Λεωφόρος ... κερδών!

Τρελά κέρδη βγάζουν οι μεγαλοεργολάβοι, που εκμεταλλεύονται τα έργα των περιβόητων «συμβάσεων παραχώρησης». Κέρδη, βέβαια, που αναγκάζεται να πληρώνει ο λαός με πανάκριβα διόδια και τέλη.

Τρανταχτό παράδειγμα η Αττική Οδός, που τα έσοδά της - όπως γράφει η εφημερίδα «Εξπρές» - το 2004 ανήλθαν σε 160 εκατ. ευρώ, ενώ το 2005 σημείωσαν αύξηση κατά 18%, φτάνοντας αισίως στα 190 εκατ. ευρώ. Μετά, μάλιστα, από την πρόσφατη αύξηση της τιμής των διοδίων κατά 8% (από 2,50 ευρώ πήγαν στα 2,70 ευρώ για τα ΙΧ), υπολογίζεται ότι τα έσοδα για το 2006 θα ανέλθουν στα 205 εκατ. ευρώ!

Μέσα σε τρία μόλις χρόνια, συγκέντρωσαν 555 εκατ. ευρώ (189 δισ. δρχ.), δηλαδή περίπου τα μισά από το συμβατικό κατασκευαστικό κόστος (άσχετα, βέβαια, πόσο έφτασε στο τέλος με τις υπερβάσεις και τις συμπληρωματικές συμβάσεις). Εχει κανείς αντίρρηση ότι η λεγόμενη «αυτοχρηματοδότηση» (μια μορφή ΣΔΙΤ είναι κι αυτή) είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του κεφαλαίου;

Υπεύθυνη ... στάση

Ορισμένα στοιχεία, σχετικά με την υπόθεση των υποκλοπών, είναι πράγματι ιδιαίτερα αποκαλυπτικά. Σύμφωνα με όσα έχουν επίσημα ειπωθεί, στις 8 Μάρτη 2005, τα αφεντικά της «Βόνταφον» και της μητρικής «Ερικσον» έχουν διαπιστώσει τις υποκλοπές και έχουν, ήδη, βρει το λογισμικό, με το οποίο αυτές γίνονται. Από κει και πέρα - σύμφωνα με τους ειδικούς - η ανακάλυψη των τηλεφωνικών αριθμών που παρακολουθούνται και οι χώροι όπου βρίσκονται τα όποια καρτοκινητά, στα οποία εκτρέπονται οι υποκλεπτόμενες κλήσεις, είναι θέμα λίγων ωρών. Τα αφεντικά, όμως, προχωρούν μόνο στην πρώτη ενέργεια και, ταυτόχρονα, στις 8 Μάρτη απενεργοποιούν και απομακρύνουν το επίμαχο λογισμικό. Αποκόβουν, έτσι, τον ομφάλιο λώρο με το «κέντρο παρακολούθησης», αποκλείοντας κάθε παραπέρα δυνατότητα διακρίβωσης της θέσης των καρτοκινητών, που δέχονταν τα υποκλεπτόμενα σήματα. Και μετά από δυο ολόκληρες μέρες, στις 10 Μάρτη, ενημερώνουν την κυβέρνηση...

Αν όλ' αυτά σας μοιάζουν τουλάχιστον ύποπτα, θυμηθείτε ότι, στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου των τριών υπουργών, ο κ. Βουλγαράκης επαίνεσε δημοσίως τον διευθύνοντα σύμβουλο της «Βόνταφον», για την υπεύθυνη στάση του και βγάλτε τα συμπεράσματά σας...

Ανοικοδόμηση ... της παπαρούνας

Απ' ό,τι φαίνεται, η ...ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν προχωρά κανονικά... Πέρα απ' όσα σχετικά ειπώθηκαν στη διήμερη διεθνή διάσκεψη των «δωρητών», που έγινε τις μέρες αυτές στο Λονδίνο, το πλέον αποκαλυπτικό προήλθε από τον Αφγανό υπουργό Οικονομίας, Ανουάρ Ουλ Χακ Αχάντι. Σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα «Φιγκαρό», παραδέχεται ότι το ένα τρίτο της αφγανικής οικονομίας στηρίζεται σήμερα στα ναρκωτικά. «Τα ναρκωτικά φέρνουν κάθε χρόνο 3 δισ. δολάρια», σημείωσε ο Αφγανός υπουργός, κάνοντας λόγο για «κουλτούρα της παπαρούνας» και ζητώντας διεθνή βοήθεια για την εξάλειψή της.

Για την ιστορία, να θυμίσουμε ότι η καλλιέργεια της παπαρούνας στο Αφγανιστάν είχε σχεδόν εξαλειφθεί εντελώς στην περίοδο της λαϊκοδημοκρατικής εξουσίας (δεκαετία του 1970) και επανήλθε με την ανατροπή της από τους «μουτζαχεντίν» (ιερούς πολεμιστές), που οργάνωσαν, καθοδήγησαν και χρηματοδότησαν οι ΗΠΑ. Λίγα χρόνια μετά, το θεοκρατικό καθεστώς των Ταλιμπάν («παιδί» των μουτζαχεντίν) κήρυξε διωγμό εναντίον της, για θρησκευτικούς λόγους. Και, βέβαια, η καλλιέργεια της παπαρούνας ξαναφούντωσε, μετά την αμερικανική εισβολή και κατοχή της χώρας, τα τελευταία πέντε περίπου χρόνια. Σήμερα, το Αφγανιστάν είναι η μεγαλύτερη χώρα - παραγωγός οπίου στον κόσμο...

ΒΙΒΛΙΟ
«Ο σύγχρονος δεξιός οπορτουνισμός»

Ενα επίκαιρο και χρήσιμο βιβλίο. Μια συλλογή κειμένων που πρωτοδημοσιεύονται ή αναδημοσιεύονται σε τρεις ενότητες. Η πρώτη αφορά την παρουσίαση του δεξιού οπορτουνισμού ως αριστερού πολιτικού συμμάχου του ΚΚΕ. Η δεύτερη παρουσιάζει τον μεταπολεμικό δεξιό οπορτουνισμό στην Ελλάδα. Η τρίτη καταπιάνεται με το σύγχρονο δεξιό οπορτουνισμό σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Κατά περίπτωση και σε συγκεκριμένες ιστορικές περιόδους ο χρόνος αμβλύνει την ατομική και συλλογική μνήμη με άμεσο κίνδυνο να περιορίζεται η δυνατότητα του Κόμματος να διδάσκεται από το παρελθόν του. Υπάρχει πάντα η ανάγκη το Κομμουνιστικό Κόμμα να γυρίζει πίσω στα ιστορικά δεδομένα και να πλουτίζει τα ιδεολογικά και πολιτικά του συμπεράσματα. Αυτό ακριβώς επιδιώκεται από αυτή τη συλλογή πρωτοδημοσιευμένων και αναδημοσιευμένων κειμένων. Ο οπορτουνισμός, σαν τάση νόθευσης των επαναστατικών χαρακτηριστικών του επαναστατικού εργατικού κινήματος, έχει τη ρίζα του στην ίδια την καπιταλιστική εξέλιξη. Ουσιαστικά σημαίνει τη διείσδυση της αστικής ιδεολογίας και πολιτικής στο εργατικό κίνημα. Γι' αυτό η αστική τάξη εξαντλεί τα μέσα της να τον στηρίζει πολύπλευρα, έστω και συγκαλυμμένα - διακριτικά τις περισσότερες φορές. Αυτό, γιατί χρειάζεται μόνιμα το ανάχωμα μπροστά στη ριζοσπαστικοποίηση των λαϊκών μαζών. Απ' αυτά προκύπτει πως δεν πρόκειται για εύκολο αντίπαλο των επαναστατικών δυνάμεων και ούτε ξεμπερδεύουν ποτέ «μία και καλή» με τις διάφορες εκδοχές του. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή».

ΠΡΟΣΩΠΟ
Αλαν Γκρίνσπαν

Γρηγοριάδης Κώστας

Η δίκη των δύο κορυφαίων διοικητικών στελεχών της «Ενρον», των Κένεθ Λέι και Τζέφρεϊ Σκίλινγκ, για απάτη και συνωμοσία με στόχο την απάτη, άρχισε μόλις μια ημέρα (στις 31 Γενάρη) πριν ο Αλαν Γκρίνσπαν αποχωρήσει από τη θέση του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας (Fed) των ΗΠΑ.

Ο Γκρίνσπαν, ίσως περισσότερο από κάθε άλλον, θεωρείται υπεύθυνος για τη δημιουργία των οικονομικών συνθηκών που κατέστησαν δυνατή την ωμή λεηλασία, το πλιάτσικο που έγινε συνώνυμο με την «Ενρον». Παρότι για ευνόητους λόγους δεν αναφέρεται στο επίσημο βιογραφικό του, ο Γκρίνσπαν έλαβε το Βραβείο «Ενρον» για την «Προσφορά του στη Δημόσια Ζωή» το 2001.

Ο τρόπος με τον οποίο θα λειτουργούσε ο Γκρίνσπαν στα 19 χρόνια της θητείας του στη Fed καθορίστηκε λίγο καιρό μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Αντιμετωπίζοντας το «κραχ» των «αγορών», τον Οκτώβρη του 1987, όταν ο δείκτης «Ντάου» έχασε το 22,6% της αξίας του σε μια και μόνο ημέρα, ο Γκρίνσπαν άνοιξε τους οικονομικούς κρουνούς... Συνολικά, η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ διοχέτευσε 17 δισεκατομμύρια δολάρια στο τραπεζικό σύστημα, ποσό μεγαλύτερο του 25% των αποθεματικών των τραπεζών και ίσο με το 7% του εθνικού αποθεματικού των ΗΠΑ.

Μπορεί από διαφόρους να χαρακτηρίστηκε «μάγος» ή «μαέστρος», εντούτοις με την αποχώρησή του το κεφάλαιο, το οποίο από όλα τα πόστα υπηρέτησε, δείχνει περισσότερο αχαλίνωτο. Και οι ανισορροπίες απειλούν ακόμη και το ίδιο το «σύστημα»...


Χρ. Μ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ